Videón a motorokat hangosabbá tévő 2016-os kipufogó-megoldás

írta: M4Sport
2016. január 04. 11:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a szabályok nemigen változnak 2016-ban, mégis lesz egy komolyabb módosítás az idei autókon. A két vagy akár három kipufogótól a hanghatás javulását várják a szakértők.

A motorhangok gyengülése miatt sok ellenzője lett a 2014-ben bevezetett új motorformulának. A résztvevők jó ideje dolgoznak az F1-es autók hangosabbá tételén, egy változtatás pedig már 2016-tól életbe lép: az FIA szabályváltoztatása értelmében az új autók az elmúlt két évben látott egy helyett idén újra kettő, de akár három kipufogócsővel is rendelkezhetnek. A módosítás előírja, hogy a mérnököknek szét kell választaniuk a közvetlenül a motorból érkező és a turbón keresztülhaladó gázokat – ettől azt remélik, hogy csökken a turbó hangtompító hatása, s ezáltal nő az erőforrások hangereje.

Az olasz technikai szakíró, Giorgio Piola ennek kapcsán egy animációs videót is készített, mely (amellett, hogy szemlélteti, miként növelték meg a cockpit teherbírását az oldalsó védőfalaknál) rávilágít e változás esetleges következményeire. A szakember számos variációt prezentál: a turbóból érkező, az eredetinél kisebb átmérőjű kipufogócsövet minden esetben középen vezetik ki a borítás alól, annak pozíciója azonban többféle is lehet. A csapatok dönthetnek úgy, hogy egyetlen csövet használnak, de ketté is választhatják azt, s a főkipufogó két oldalán is elhelyezhetik őket – lent és fönt is, attól függően, képesek-e ezzel bármilyen módon növelni a hátsó rész aerodinamikai hatékonyságát.

Hogy e változtatás mennyire lesz eredményes, s hangosítja fel a motorokat, csak az első pályateszteken fog kiderülni. A több csapat beszállítójaként ismert Magneti Marelli mindazonáltal már jelezte, más megoldásokonn is dolgozik, hogy még tovább javuljon az erőforrások hangzása. „Két problémára bukkantunk. „Az elsőt az amplitudó jelenti, a másikat pedig a frekvencia” – nyilatkozta Roberto Dalla, a cég sportigazgatója. Majd jelezte, a több kipufogó utóbbira kínál csak megoldást. „A cél, hogy minél távolabb tartsuk a gázokat a turbinától, mert az amolyan szűrője a magas frekvenciának. A megoldás nagyobb frekvenciát, és ezáltal erősebb hanghatást hoz majd.”

E lépés hatékonyságáról a Mercedes motorrészlegének vezetője, Andy Cowell is meg van győződve. „Kétségem sincs afelől, hogy ezáltal javul a motorok hangja. Szerintem a hangminőség is javul, de a hangerő is növekszik majd” – jósolta.

A Magneti Marelli szerint az igazán nagy változást azonban a 2017-re újragondolt motorszabályok jelenthetik (már ha sor kerül bármiféle változásra…). „Mi támogatjuk az FIA-t, és folytatjuk a vizsgálódást. Az FIA a különböző lehetőségekről vitázik a csapatokkal, hogy megtalálja a tökéletes egyensúlyt a hangerő növelése és a teljesítményveszteség között” – magyarázta Dalla.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#2 f1 the best 2016. január 04. 18:57  

Nem tűnik rossz megoldásnak de ha a hatékonyság és a hang között kell dönteni akkor én a hatékonyságot választanám (azt nem tudom ez mennyivel rontja a hatékonyságot). A hangot úgyis lehetne növelni, hogy nem veszít a hatékonyságból ha eltörölnék vagy növelnék a 100kg/óra átfolyás korlátot és növelnék a 100kg/futam üzemanyag mennyiséget. Nem mellesleg ezzel az intézkedéssel (100kg-ok) jelentősen gyorsulhatnának is.

hammertime
#1 hammertime 2016. január 04. 16:34  

Húzhatnának utánfutón egy szép nagy megafont, az se lenne nevetségesebb.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Susie Wolff és Toto Wolff

02016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

02016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”