Villeneuve: Hamiltonék gyerekesnek hangzottak

írta: M4Sport
2016. június 24. 12:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

Gyerekesnek tartja az F1 idén bevezetett, a Lewis Hamilton versenyét Bakuban meghatározó rádiós tilalmat Jacques Villeneuve.

Az előző évek bírálataira reagálva az FIA 2016-ban tovább szigorított a rádiós szabályokon, s minden olyan üzenet közvetítését tiltja a csapatok számára, mely a versenyzőket segíti a vezetésben. A szabályzat 27.1-es pontjára hivatkozva tette mindezt, mely kimondja: „a versenyzőnek egyedül, segítség nélkül kell vezetnie autóját.”

A tiltólistán egyebek mellett olyan üzenetek is rajta vannak, melyek Lewis Hamiltonnak a múlt vasárnap aranyat értek volna. A brit hiába kérdezgette csapatát a verseny közepén arról, mit kezdjen az egyenesek végén erőt vesztő autójával, mérnöke annak ellenére sem igazíthatta útba, hogy csupán két kapcsolót kellett volna átállítani ahhoz, hogy a címvédő zavartalanul versenyezzen tovább.

1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve szerint a szabályozásról kiderült, teljesen fölösleges. „Nem tetszik az új rádiós szabály. Vagy engedjék a rádiózást, vagy tiltsák be. A köztes megoldás, amikor valamit mondhatsz, valamit nem, egyszerűen nevetséges. A verseny során hallott beszélgetések gyerekesnek hangzottak. Csak egy döntést kellene meghozni: vagy engeded a csapatoknak a rádiózást, vagy nem. A félmegoldás egyszerűen nem működik” – nyilatkozta a kanadai az Autosportnak.

Villeneuve-öt a bakui verseny sem nyűgözte le. A hosszú egyenesben főként DRS-es kikerüléseket láthattunk, és ez szerinte egy másik problémás terület a jelenkor F1-ében. „Az akciók helyett csak DRS van. Rendben, előztél, de nem kell felkészülnöd rá, nem kell felépítened a manővert. És jövőre ugyanúgy lesz DRS. Ez elég furcsa, mivel a jövő évi autók mögött nagyobb lesz a szélárnyék, szóval nem is lenne szükség a DRS-re. De persze lesznek Pirelli-gumik is, melyek ellehetetlenítik az agresszív versenyzést, így ha valaki forgalomba kerül, tönkreteszi az abroncsait.”

„A versenyzőknek mindennel takarékoskodniuk kell, a motorral, a gumikkal, az üzemanyaggal, így nincs lehetőségük támadni. Ha megszabadulnánk a DRS-től, az nagy segítség lenne, mivel ezzel rákényszerítenénk a versenyzőket, hogy ne a DRS-től függjenek. Most még csak meg sem próbálnak védekezni, mert értelme sincs” – mutatott rá a Williams egykori versenyzője.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Senna4ever
#2 Senna4ever 2016. június 25. 20:30  

Most azért egyetértek Villeneuve-vel teljesen. Szerintem szánalmas megoldás a DRS, nincs szükség rá, régen nem volt mégis sokkal jobb csaták, versenyek voltak. Szerintem olyan gumik kellenének amik kibírják, ha rátapadsz az előtted lévőre és nem kopnak el aközben miközben az előzéssel próbálkozol.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. június 25. 17:56  

Vissza kellene hozni a tankolást és akkor jó lesz. A DRS-re szükség van, de a zónákat úgy kellene kijelölni, hogy ne legyen túl könnyű előzni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt