Villeneuve: Nevetséges volt a biztonsági autós rajt

írta: M4Sport
2016. június 01. 09:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jacques Villeneuve szerint nevetséges, és a sportág megítélésére rossz hatással van, hogy az FIA csak a biztonsági autó mögül engedte elrajtolni a Monacói Nagydíjat. Ami utána történt, viszont arra figyelmeztetett: annyira talán mégsem válságos a helyzet…

„Hét kör a biztonsági autó mögött – ez nevetséges” – foglalta össze tömören a mindig szókimondó Jacques Villeneuve véleményét arról, hogy az eső miatt csak Bernd Mayländer mögül rajtolt el a Monacói Nagydíj múlt vasárnap. „Ők nem turisták, hanem a világ legjobban fizetett versenyzői” – érvelt.

Ha a későbbi izgalmak kárpótoltak is bennünket, tény a verseny elejéről valóban hiányzott a valódi rajt izgalma. Villeneuve szerint ez aligha tett jót a sportág megítélésének. „A Forma–1 szurkolókat veszít. És az efféle dolgok nem segítenek ennek megakadályozásában, mert a versenyzők nem tűnnek tőle gladiátoroknak, inkább csak gyengének.”

Hogy indokolt volt-e az FIA óvatossága, azt persze innen is, onnan is lehet nézni. Az újonc Jolyon Palmer már az újraindítás utáni pillanatokban azonnal elveszítette uralmát autója fölött, s a falba csapódott. Nem sokkal később a mezőny egyik legrutinosabb versenyzője, a világbajnok Kimi Räikkönen is hasonlóan járt a Loewsben. Monaco alapvetően csúszós pálya – hát ha még esik is… És ha az alacsony tempó miatt ez nem is tűnik annyira veszélyesnek, a szűk utcákon elég, ha csak két autó ütközik, s máris előáll a káosz.

Villeneuve szerint azonban ez benne van a pakliban. „Ez veszélyes, de ők profik. Hagyjuk őket elrajtolni, vagy változtassák meg a szabályt, hogy eső esetén nem rajtol el a verseny” – morgolódott a kanadai.

A német Auto Motor und Sport nála higgadtabb vérmérsékletű szakírója, Michael Schmidt is hasonló véleményen volt. Bár vannak, akik azzal érveltek, a mezőny visszafogására nem is annyira a biztonság, mint inkább a korai megtizedelődés elkerülése miatt volt szükség, a német figyelmeztetett: a mostani a 11. esős monacói verseny volt az F1 történetében, de az első, amelyet a biztonsági autó mögött rajtoltattak el. Pedig 1972-ben, 1984-ben, 1996-ban és 1997-ben ennél jóval erőteljesebben esett.

„Mégsem láthattunk óriási rajtbaleseteket, mert a versenyzők még valódi versenyzők voltak, akik tudták, hogyan boldoguljanak a körülményekkel, és nem kellett a túlzásba vitt biztonságtudatosságra hagyatkozniuk. Gyakran tesszük fel a kérdést, miért veszíti el lassan a vonzerejét a Forma–1. Egy biztonsági autós rajt biztosan az okok közt szerepel” – írta a rutinos zsurnaliszta.

Talán igaza van. De akárhogy is, Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo győzelemért folytatott küzdelme Ayrton Senna és Nigel Mansell 1992-es nagy csatáját idézte. Azon Sennáét és Mansellét, akiket leggyakrabban szokás igazi gladiátorként szembeállítani a jelenkorral. Ezúttal viszont nem látszott a különbség. Lehet, hogy azok a gladiátorok még mindig nagyon is köztünk élnek, csak épp a zavaró tényezők és a morgolódás miatt sokszor észre sem vesszük ezt…?

FIA
Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

G0007
#15 G0007 2016. június 02. 11:19  

egyetértek. ez a mai valami már csak idézőjelben "f1", és nem méltó az anno féltve őrzött és azóta is sokan emlegetett múltjához, hagyományaihoz. ami pedig igazán elkeserítő, hogy itt nem csak az álló rajt hiányával van a baj. a probléma ami miatt az f1 elvesztette a vonzerejét és folyamatosan veszíti a nézőket sokkal összetettebb

Utoljára módosítva: 2016. június 02. 11:24

MaLiCa
#14 MaLiCa 2016. június 01. 19:34  

Villeneuvenek most is igaz van. Éppen ezek jártak a fejembe mikor a szánalmas körözgetést néztem az idei monacói megbízhatósági verseny elején. Igazából nem tudtam kit sajnáljak jobban minket a nézőket vagy a pilótákat.

Akiben eze "küzdelem" a 92-es versenyt idézte azt csak sajnáln tudom.

GreenHonda
#13 GreenHonda 2016. június 01. 18:34  
BrettShaw:
Csakhogy esőben, főleg úgy, hogy a pályán áll a víz és tócsák vannak egy állórajt abszolút lutri. Csak azon múlik a gyorsulás, hogy szerencsés vagy szerencsétlen helyen álltál-e. Szélsőségesen nagy különbségek alakulhatnak és alakulnak is ki, ami látványos ugyan, de jó eséllyel egy első kanyaros balesetben végződik, az meg 10 kör SC. Dehogy nézem őket béna tömegnek, csak egyszerűen ellentmondásos feladattal szembesülnek egy ilyen medencében. rajtolj jól úgy, hogy azt sem tudod nagyságrendileg hogy tapad a következő 100m, vagy 10. Ilyenkor meg agyatlanul nagy kockázatot vállalnak, ami fölösleges. Ez csak szerencsejáték, amiben a pilóta ügyessége helyett a mázli és a pech dominál, sok víz volt a pályán, ettől függetlenül szerintem fölösleges volt annyi kört menni sc mögött.

Én nem mondom hogy felesleges az SC mögötti körözgetés, mert hasznos, viszont az hogy elengedik őket ez velejárója kellene, hogy legyen az F1-nek. Akármi is a rizikófaktor és a fortuna mindig is tényezője lesz ennek a technikai sportnak. A változatosság csak pozitív hatással lehet a sport szemszögéből is. Nekem nagyon hiányoznak olykor-olykor a tömegbalesetek. Félreértés ne essék, nem a súlyos balesetek, csak hogy legyen nagyobb balesetek, amelyek látványosabbak.

A biztonsági kérdések fontossága miatt teszik ezt, azonban azért tartom badarságnak, mert más témákban nem tesznek eleget, akkor miért az ilyen jó doglokat rontják vele, ha már paradoxon az egész? Tavaly Brazília no SC, Sochiban pályamunkások futkoznak be, folyamatosan csak egy konkretizált szituáció után tesznek meg lépéseket. Több feltételezhető eset által kellene előrelátni döntéseket hozni. Az F1-nek arról is kellene szólnia, hogy ezekkel a hirtelen jött változásokkal, mint ahogy leszakad az ég, megbirkózzanak a pilóták, természetesen kell elővigyázatosság, de nem egy olyan releváns hozzátevő rovására, mint az állórajt. Ennyi erővel lehetne speedlimiter is esőben, hogy max 200-al mehetnek mondjuk, de nincs is erre teljesen megfelelő hasonlat. A rajt az olyan alapvetés minthogy az F1-ben autók versenyeznek kb.

Utoljára módosítva: 2016. június 01. 18:35

BrettShaw
#12 BrettShaw 2016. június 01. 17:41  
szabotor:
most adtad meg a választ, hogy miért fogynak a nézők ezek hatására. mert egy béna tömegnek nézed őket, akik úgyis egymásba mennek. valójában igen soxor nincs tömegbaleset, amikor pedig van, akkor utána visszább vesznek, ez természetes velejárója a versenyzésnek. ha esik az eső, akkor ugyanúgy észnél kell lenni, mint amikor szárazon 2 cm-re fal mellett húzol el...

Csakhogy esőben, főleg úgy, hogy a pályán áll a víz és tócsák vannak egy állórajt abszolút lutri. Csak azon múlik a gyorsulás, hogy szerencsés vagy szerencsétlen helyen álltál-e. Szélsőségesen nagy különbségek alakulhatnak és alakulnak is ki, ami látványos ugyan, de jó eséllyel egy első kanyaros balesetben végződik, az meg 10 kör SC.

Dehogy nézem őket béna tömegnek, csak egyszerűen ellentmondásos feladattal szembesülnek egy ilyen medencében. rajtolj jól úgy, hogy azt sem tudod nagyságrendileg hogy tapad a következő 100m, vagy 10. Ilyenkor meg agyatlanul nagy kockázatot vállalnak, ami fölösleges.

Ez csak szerencsejáték, amiben a pilóta ügyessége helyett a mázli és a pech dominál, sok víz volt a pályán, ettől függetlenül szerintem fölösleges volt annyi kört menni sc mögött.

Kepano
#11 Kepano 2016. június 01. 16:24  

Vak tyúk is talál szemet. Hajrá Villeneuve!

frontember
#10 frontember 2016. június 01. 15:53  

és ha megtizedelés van, akkor mi van? Gyakorlatilag soha nem osztom JV véleményét, de ebben, hogy nevetséges volt, épp egyetértünk. Hogyhogy nincs rajt? A eső épp a középső és hátsó traktus nagy esélye. Hatalmas baromság volt az SC rajt, egy szégyen. Indítsa 5 perccel később akkor a futamot, de rajt legyen baszki.

Utoljára módosítva: 2016. június 01. 15:54

szabotor
#9 szabotor 2016. június 01. 15:51  
BrettShaw:
Baromság. Ilyen vizes pályán semmi értelme állórajtnak, szinte biztos egy nagyobb baleset. Viszont a körözgetésnek nem volt semmi értelme. Egy felvezető, aztán menjetek. Minek kell szárítgatni a pályát? Majd felszárad verseny közben.

most adtad meg a választ, hogy miért fogynak a nézők ezek hatására. mert egy béna tömegnek nézed őket, akik úgyis egymásba mennek. valójában igen soxor nincs tömegbaleset, amikor pedig van, akkor utána visszább vesznek, ez természetes velejárója a versenyzésnek. ha esik az eső, akkor ugyanúgy észnél kell lenni, mint amikor szárazon 2 cm-re fal mellett húzol el...

qanic
#8 qanic 2016. június 01. 15:02  

Justin Bieber kell oda nem állórajt és izgalom.

trialboj
#7 trialboj 2016. június 01. 14:08  

Én is szívesebben néztem volna meg egy álló rajtot, de azt is csak azért mert akinek szorkolok másképp még csak a dobogó közelébe sem juthat :)) Ricsi fanként biztos nem teszett volna az ötlet, mert jóval nagyobb esélye lett volna annak hogy mindenkit kiütnek az elejéből, mint a sima 1 kanyarnak.

És azért aki figyelte elég magas esőfüggönyt húztak az autók 4-6 körig, szóval ott tényleg tökösnek kellet VOLNA lenni.

BrettShaw
#6 BrettShaw 2016. június 01. 13:53  

Baromság. Ilyen vizes pályán semmi értelme állórajtnak, szinte biztos egy nagyobb baleset. Viszont a körözgetésnek nem volt semmi értelme. Egy felvezető, aztán menjetek. Minek kell szárítgatni a pályát? Majd felszárad verseny közben.

vacsad
#5 vacsad 2016. június 01. 12:38  

Ritka eset, de most jól mondja Villeneuve.

velorex
#4 velorex 2016. június 01. 12:08  

Van igazság abban, amit Villeneuve mond, de még így is elég sokan kiestek.Ha nem a SC.-t mögül lett volna a rajt akkor nem lehetetlen a McLaren -Honda dobogóra került volna.

Rikii
#3 Rikii 2016. június 01. 11:55  

Jovore szelesebb gumikkal illene esoben rajtolni. Kulonben tenyleg egy vicc a "kiralykategoria".

s60pcc
#2 s60pcc 2016. június 01. 11:49  

Jogos, ezt én is bevállalható rizikónak tartom....elég csalódott voltam mikor biztossá vált a SC rajt.

Toti
#1 Toti 2016. június 01. 10:05  

Igaza van.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

koponya

32016.10.27. 19:16

Amiért Rosberg és Ecclestone nem lesznek cimborák…

Sok kérdés, egyféle válasz – "Miért beszélünk annyit mások véleményéről?"

142016.10.27. 17:28

Az újságíróknál Alonso az ász!

A rutinos tudósítók közül egy kivétellel valamennyien a spanyolt tartják a legjobbnak