Vissza a Renault-hoz – vissza a gödörbe?

írta: M4Sport
2016. január 07. 12:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába jelent várhatóan visszalépést a Mercedes motorjához képest a Renault-erőforráshoz való visszatérés, Pastor Maldonado úgy érzi, csapatuk nem fog visszazuhanni a 2014-es mélységbe.

Gyakorlatilag az életben maradást jelentette az adósságoktól sújtott Lotus-istálló számára, hogy a Renault a múlt év végén fölvásárolta őket – a franciák visszatérése Enstone-ba szakmai szempontból rövid távon ugyanakkor már nem biztos, hogy minden téren valódi előrelépést jelent. 2015-ben tudniillik még a mezőny legjobbjának számító Mercedes-motort használhatták, idén azonban már ismét azzal a Renault-erőforrással versenyeznek, amellyel két szezonnal ezelőtt mindössze 10 pontot összekuporgatva lettek 8.-ak a konstruktőri bajnokságban. Vagy legalábbis azon V6-os továbbfejlesztett változatával – melyről erősen kérdéses, mekkorát fejlődik majd a tél folyamán.

A csapat versenyzője, Pastor Maldonado azonban hiszi, ezúttal jóval többre jutnak majd a francia gyártóval (immáron gyári támogatással), mint korábban. „A múltban használtam a motorjukat, ezért érdekes lesz újabb szezonnak nekikezdeni a Renault-val” – nyilatkozta az egyszeres futamgyőztes az Autosportnak. „Természetesen nem lesz könnyű, a sikerességért meg kell dolgoznunk, de a Renault-nak minden háttere megvan ahhoz, hogy ezt meg is tegye. Korábban használtunk Renault-motorokat, még ha nem is működtek megfelelően. Viszont tudjuk, hogy miért nem, már több tapasztalatunk van, felismertük, hol vannak hibák, ezért sokkal könnyebb lesz a Renault-motorokkal idén, mint volt annak idején.”

A venezuelai szerint emellett további előnyt jelent majd számukra, hogy 2015-tel szemben ezúttal megvan a kellő mennyiségű tőkéjük ahhoz, hogy a teljes szezonon át folyamatosan fejlesszék autójukat. Ez önmagában is nagy előrelépés lehet, hiszen miközben a múlt év első felében a gyorsaságuk megvolt ahhoz, hogy rendszeresen a top 10-ben legyenek, év végére több vetélytársuk is lehagyta őket. „Nehéz év volt, anyagi szempontból nem álltunk ilyen jól. De az év végén anélkül is tudtunk pontokat szerezni, hogy bármit is változtattunk volna a kocsin, ami szerintem azt mutatja, hogy a pályán és a gyárban is remekül dolgoztunk. Nem volt egyszerű tartani a tempót a szezon során az újítások nélkül. Az új elemek meg voltak tervezve, de nem mindig sikerült legyártanunk őket. A Force India mögöttünk állt, de elhúzott tőlünk, az autójuk teljesítménye végül sokkal jobb volt, mint a miénké” – mutatott rá Maldonado, akinek csapattársa idén az eddigi tesztversenyző, Jolyon Palmer lesz a gyári Renault-nál.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary