„Visszatért az igazi McLaren”

írta: M4Sport
2016. október 25. 16:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapat versenyigazgatója, Eric Boullier nem tagadja, Austinban egy kis szerencsére is szükség volt a jó szerepléshez, érzése szerint azonban múlt vasárnap ismét az „igazi McLarent” láthattuk, és megbizonyosodhattunk arról, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt.

Több eredményes versenyhétvége után a McLaren-Honda „csődöt mondott” hazai közönsége előtt, Fernando Alonso ugyanis tizenhatodik, Jenson Button pedig tizennyolcadik lett a Japán Nagydíjon. Két héttel a „csúnya meglepetést” hozó megmérettetés után azonban ismét fordult a kocka: Austinban mindkét McLaren-pilóta befért a pontszerzők közé!

A futam végét több előzést is végrehajtó Alonso ötödikként ért célba, míg Button kilencedikként, noha csak a tizenkilencedikről vághatott neki a viadalnak. „Az autónk teljesítménye nagyjából ugyanolyan volt, mint Japánban, viszont a közvetlen ellenfelekhez képest akkor időt veszítettünk a nagysebességű kanyarokban” – értékelt a csapat versenyigazgatója, aki a hétvége során többször kihangsúlyozta, a hullámzó teljesítmény a pályák közötti különbségek számlájára írható.

„Az alacsony sebességű kanyarokban jók vagyunk, a gyorsabbakban viszont nem. Japánban nem találtuk meg a tökéletes egyensúlyt az időmérőre, rossz rajthelyeket szereztünk és beragadtunk a többiek mögé. A rajtot és az első kört is elrontottuk, szóval minden rosszul alakult. Austinban viszont minden visszatért a normális kerékvágásba, és megmutattuk, ha adódik egy lehetőség, lecsapunk rá, és képesek vagyunk leelőzni a többieket. Inkább ez volt az igazi McLaren, és ha visszatekintünk az előző négy-öt futamra, láthatjuk, itt tartunk. Japán egyszeri hiba volt” – magyarázta.

Boullier nyilatkozata során elmondta, a McLaren idén már nem foglalkozik a gyors kanyarok problémájának megoldásával, hiszen csak és kizárólag a 2017-es évre összpontosít. „Már nem érné meg. Egészen egyszerűen meg kell értenünk, a következő szezonban hogyan lehetünk gyorsak az összes kanyarban. Ezzel a versennyel tettünk egy lépést a helyes irányba, hogy erősen várjuk majd a 2017-es szezont” – folytatta magabiztosan a francia szakember.

A versenyigazgató végül igyekezett egyértelművé tenni, a McLarennél mindenki tisztában van azzal, hogy Alonso ötödik helye nem tükrözi a valós erősorrendet, hiszen némi szerencsére is szükségük volt a kiugró eredmény eléréséhez. A csapatot Austinban elsősorban az ellenfelek kiesése (Kimi Räikkönen és Max Verstappen is előlük állt ki) és a különböző incidensek (a Force India pilótái közül Nico Hülkenberg már az első körben feladta a futamot, Sergio Pérez pedig ütközés miatt hátraesett, akárcsak a williamses Valtteri Bottas) segítették.

„Továbbra is reálisnak kell maradnunk. A mi helyünk valahol a nyolcadik és a kilencedik pozíció körül van. A mezőny ezen részében kell lennünk. A japán futammal ellentétben most mindkét versenyző nagyon jól rajtolt, remek első kört zártak és nagyszerűen kezelték a gumikat a futam ideje alatt” – méltatta zárásként a spanyol és a brit világbajnokot.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

No.1
#4 No.1 2016. október 26. 15:46  

Bojler megint beszívott. Nem tudom mit használnak a mekinél, de kemény cucc lehet.

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. október 25. 21:59  

azert ez meg messze nem az igazi McLaren, de fejlodunk
Go McLaren

Thibczy
#2 Thibczy 2016. október 25. 18:38  
qwerm:
azt néztem, h az egyenesben button milyen erős volt.

A féktávokon és a lassú kanyarokban egész jó az autó, így a kigyorsításokon egész sokat tudtak hozni. Alonso is úgy ahogy közel tudott maradni Massához a végén, pedig ő is nyithatta a DRS-t.

qwerm
#1 qwerm 2016. október 25. 18:00  

azt néztem, h az egyenesben button milyen erős volt.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”