Visszavonta fellebbezését a Mercedes

írta: M4Sport
2016. július 11. 18:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes úgy döntött, visszavonja fellebbezését Nico Rosberg 10 másodperces időbüntetése ellen, amit a Brit Nagydíjon kapott, miután a csapat megszegte a rádiós szabályokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a sokat kritizált előírásokkal is kibékültek.

Hosszas tanácskozás után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, a Mercedes vétett az idén bevezetett rádiózási tilalom ellen, amikor nem megengedett információkkal látta el versenyzőjét a futam 46. körében. Ezért büntették Rosberget, aki a szankció miatt visszacsúszott a harmadik helyre (eredetileg második volt). A csapat azonnal jelezte, fellebbez az ítélet ellen.

Tette mindezt azért, hogy időt nyerjen bizonyítékai számba vételére, abban az esetben ugyanis, ha nem jelzi fellebbezési szándékát, a futam eredménye még vasárnap hivatalossá válik. A stuttgartiaknak csütörtökig volt idejük arra, hogy elindítsák a hivatalos fellebbezési procedúrát, avagy elálljanak attól. A csapat hétfőn délutánra már meg is hozta döntését, melynek értelmében elfogadja a büntetést, azaz hivatalosnak tekinti a tegnap este kihirdetett végeredményt.

Rosberg tehát a harmadik helyen marad (a második pozíciót a Red Bull holland versenyzője, Max Verstappen „örökli” a némettől), és ami talán ennél is fontosabb, a világbajnoki pontversenyben mindössze egy pont lesz a különbség a Mercedes két pilótája között a Magyar Nagydíj előtt.

„A Mercedes AMG Petronas úgy döntött, a mai napon visszavonja fellebbezési szándékát a versenybírák ítélete ellen” – áll az istálló rövid közleményében. „Bebizonyítottuk, hogy a váltóhiba miatt az autó akár le is állhatott volna, tehát betartottuk a szabályokat, amikor az üzemmód megváltoztatásáról beszéltünk. A tanáccsal, hogy kerülje a hetes fokozat használatát azonban megszegtük a sportszabályzat 27.1-es pontját. Elfogadjuk a döntést és a vele járó büntetést, az illetékesekkel azonban folytatjuk a tárgyalásokat az F1 túlszabályozását illetően.”

A csapat tehát – ahogyan azt a kommüniké utolsó részében is kiemeli – továbbra sem ért egyet a szabályokkal, melyeket a riválisok is komoly kritikákkal illettek. Legutóbb például a Williams tapasztalt technikai igazgatója, Pat Symonds szólalt fel ellenük. „Elég jól ismerjük a szabályokat, és normális esetben tudjuk, mit kell tenni, ha történik valami. Ezzel a szabállyal viszont állandóan vita van a boxban, hogy jaj, ezt nem kellene megtenni, vagy ó, most mit fogunk csinálni? Milyen nevetséges, ami Pérezzel történt Ausztriában” – utal arra, hogy a Force India nem figyelmeztette mexikói versenyzőjét a fékhibára, így ő kicsúszott az utolsó körben.

„Több tízezer fontnyi kárt teszünk az autókban, mert nem mondhatjuk el a srácoknak, hogy tönkremennek a fékeik? Ez nemtörődömség. Ez nemcsak rossz, ez egyszerűen hanyagság. Megvitattuk ezt a helyzetet, amibe Pérez került, és azt mondtuk, ilyenkor szólni fogunk a pilótáknak, hogy álljanak meg. Nem törődünk a büntetéssel, és nem kockáztatjuk meg, hogy valaki megsérüljön. Nem szeretem a szabályt. Azt elfogadom, ha valaki azt mondja, ne irányítsuk így a versenyzőket. De azzal nincs gond, ha segítjük őket a rendszerek kezelésében. Ez egy csapatsport. Ha a pilótának segítség nélkül kell vezetnie, akkor a kereket is ő cserélje le? Csak képzeljék el. Kimászik, lecseréli a kereket és visszaül. Hol a határ? Szerintem most nem jó helyen húztuk meg” – panaszkodott.

FIA
Oszd meg!

31 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#31 BrettShaw 2016. július 12. 18:12  
comlo:
OFF Részben elnézést ha túl nyers voltam, és esetleg személyeskedésnek érezted a választ. Köszi hogy értelmes stílusban válaszoltál. Stresszes nap volt, kicsit felhúztam magam. ON Azzal én is eggyet értek, hogy ne a PIT-ből irányítsák a pilótát. Egyébként engem, és sokakat másokat sem nagyon zavart, mikor vezetéstechnikai tanácsokat is adtak nekik. De elfogadom hogy sokaknak ez már sok volt. A pilóta vezessen, senki ne mondja meg real-time-ban hogy mit csináljon. Bár ne legyünk álszentek, ahogy kiszáll az autóból, ez egyből meg fog történni, szóval itt csak az esetek 1%-át, ami TV-n mindenki lát, azt tiltották be. Az iphone tömegtermék a f1-es autó nem. Az analógiát követve, ha kapnál hozzá egy mérnök gárdát, sokkal jobban személyre tudnák igazítani a telefont, és sokkal optimálisabb teljesítményt tudnál belőle kihozni. A motorsport szerintem, jópár éve átlépte azt a pontot, hogy egyszerű megoldásokkal operáljon. Ahogy írtad, már ott tartunk hogy a legapróbb alkatrészek legapróbb rezdülésést is szabályozni szeretnék. A 80-as 90-es években ennek töredéke volt csak meg, akkor még el lehetett várni a pilótától, hogy mindennel képben legyen. Ma már (szintén szerintem) ez akkora adat mennyiség, hogy lehetetlen elvárás. Felhasználóbaráttá alakítani valamit, szerintem mindenképp azzal jár, hogy elveszel a beállítási, és így az optimalizálási lehetőségekből. És ne legyünk naívak: ha ezt vagy azt megtiltod, lesz másik 10 vagy 20 amit megtalálnak. A F1-ben mindig is jelen lévő mérnöki lelemény, az utóbbi 20 évben abból állt, hogy az autót menet közben tudták optimalizálni, helyzetekhez/pályaviszonyokhoz/kanyarokhoz.

OFF

Azért tőlem soha nem kell elnézést kérni, mert nyers vagy. Soha nem érdekel a stílus, csak a tartalom. Lásd a saját hozzászólásom is ugyanolyan, ha nem ’nyersebb’, mint a tiéd. Szóval nincs semmi gond.

ON

Szerintem nem zavart, mert alig alig hallottad. Hiszen nem túl érdekes része a versenyző instruálása, a közvetítésbe szinte csak az érdekes dolgokat vágják be. Ma láthatod, hogy mennyi minden múlt ezen, hogy milyen aprólékos segítségek kaptak a pilóták.

Régen ez ugye csak rosszabb volt, a kétirányú telemetria mellett egy olyan járműben ültek, aminek ugye van vagy 10.000 beállítási lehetősége és ezek közül a pilóták csupán a kormányt, a pedálokat és a fékerő egyensúlyt használták. Minden alájuk volt tolva. Ha túlmelegítették kigyorsításkor a gumit, akkor csökkentette a diffi zárását a mérnök, ha imbolygott a hátulja fékezéskor, akkor is csináltak vele valamit. Az egész olyan volt -bár kifelé ez ne, volt valami látványos-, mint egy olyan távirányítós autó, ahol a pilóta csak egy alkatrész. Fontos persze, de mégiscsak az.

Nem akarok álszentnek látszani, nyilvánvaló, hogy amint kiszáll a kocsiból rögtön megpróbálják neki elmondani, hogy mit látnak a telemetriából, azonban számomra ez a valódi supportja a versenyzőnek és semmiképpen sem az, hogy RT későbbi apex az optimális. Szerintem az az 1%, inkább 99%, mert mi még az 1%-át sem hallottuk a teljes forgalmazásnak és gyakorlatilag mindent betiltottak, ami releváns volt.

Ebből a szempontból mindegy, hogy tömegtermékről vagy prototípusról beszélünk. A lényeg, hogy egy nagy műszaki hozzáadott értékű termékről. Ebből a szempontból a tömegtermék inkább hátrány, mert olyan megoldást kell felhasználók milliói számára elérhetővé tenni, amelyet integrálni tudnak a mindennapjaikba. Itt meg csak 3 felhasználó van. A két pilóta meg a tesztpilóta. Három igényeinek megfelelően, ha nem is könnyű, de sokkal egyszerűbb optimális elrendezést találni. Szerintem mindemellett ha 300 szoftverfejlesztő lesné, hogy mit akarok a telefonomból kihozni, akkor se találnának jó megoldást, csak számomra jó megoldást. És itt még mindig csak a presetről beszélünk, tehát arról az állapotról, ahogy használatba veszed. Itt az egyéni preferenciák nagy súllyal jelennek meg, ami prototípus terméknél véges (3) felhasználóval egy dolog, tömegterméknél komoly probléma.

Igazad van, sok sok éve átlépte azt a pontot, hogy működésükben is egyszerű megoldásokkal operáljon. De mint mindig az ideális az, ha a felszín elnagyolt a működő mechanizmushoz képest. Csak egy egyszerű példa: a legelső cnc programok nem voltak képesek natívan körpályát leírni. Azaz részletességtől függően néhány száztól, néhány millió szakaszig egyenesekből kellett összerakni. Ma? Ma ha a legprimitívebb megoldást választom, akkor is csak egy sor 4 paraméterrel. Ha a legfejlettebbet, akkor egyetlen kattintás, egy húzás és kész. Csökkent a funkcionalitás? Dehogy, csak integrálva lett egy funkció, amit magasabb szinten paraméterezhetsz. Millió ilyen példát tudok hozni, csak a saját szakmámból. Sok helyen elértük azt, hogy ami régen egy óra volt egy szakképzett embernek, ma alig 5 perc akárkinek. A cél a lehető legtöbb eszköz biztosítása a hatékony munkához, de a lehető legtöbb =//= az összes elérhetővel. A 90-es évekkel szerintem már túllősz azon a koron, ami még kezelhető volt. az FW15 már nem embernek való gép volt technikai szintjét tekintve. De egyébiránt tudom, hogy ez az autósport csúcsa, de nincs szükség minden rezdülés szabályozására. Jobban működő ’termékre’ van szükség, amely jó hatásfokkal alkalmazkodik a körülményekhez és a lehető legkevesebb terhet rója a pilótára.

"Felhasználóbaráttá alakítani valamit, szerintem mindenképp azzal jár, hogy elveszel a beállítási, és így az optimalizálási lehetőségekből." -Lásd fenti példa ez nem igaz ebben a formában. Fejlettebb funkciókkal pótolható sokminden. Nem minden, de nagyon sok minden. találják csak meg a másik 10-et, 20-at azt is betiltanám. Évek óta válságban van ez a sport, mert semmi következetesség nincs (többek között) a vezetésében, hát jó lenne, ha lenne végre. Tudom, hogy az ilyen olyan szabályértelmezések a sport részei, de szerintem ez sokkal sokkal unalmasabb, mint egy végletekig kiélezett verseny. Mondom ezt úgy, hogy személy szerint lenyűgöznek a kiskapuk, amiket megtalálnak.

A mérnöki leleménynek csak kicsi, szerintem ici pici része az autó állítgatása menetközben. Majd találnak maguknak mást. 20 évig a csapatok a költségvetésük több mint felét motorfejlesztésre fordították? Attól volt jó a verseny? Nem hiszem. Ahogy most, úgy régen is voltak domináns korszakok, csakhogy ezek károsak és a szabályalkotónak ezzel kellene foglalkoznia elsősorban és nem azzal, amivel mostanában töltik az időt. Nekem a glória, a zárt fülke, a rádiótilalom majdnem tökmindegy. Azonban a következetesség, a döntésképesség teljes hiánya, már nem.

comlo
#30 comlo 2016. július 12. 17:29  
BrettShaw:
Kérlek legközelebb mielőtt megírsz egy novellát értelmezd amit leírtam, mert ezúttal ez nem sikerült. De ez pontosan úgy megy, hogy annyi változót hagysz meg az operátornak, amennyivel kielégítően tudja üzemeltetni a rendszert. Ha több és külső segítségre szorul, akkor valaki nem dolgozott jól, ez ilyen egyszerű. A mérnök persze mindent akar, század fokonként akar előgyújtást állíttatni vele, a páratartalom gyökének függvényében, de ez egyszerűen hibás gondolatmenet. Nap mint nap olyan termékek fejlesztésével foglalkozom, ahol eldöntendő kérdés, hogy mekkora szabadsága legyen a felhasználónak, mert ugye az örök dilemma, hogy végtelen változó ideális kombinációja ideális végeredményhez vezet, viszont kvázi végtelen változó mennyiséget csak gépek tudnak kezelni. Ergo a kivezetett változók számát csökkenteni kell. Amit lehet megoldani szoftverből, vagy bedrótozva hardveresen, amit muszáj az kivezetésre kerül és interakcióba kerül a felhasználóval, ami nem az nem. Elképesztő példákat gyártasz azért, hogy a saját kissé torz véleményedet életben tudd tartani. Autószerelő vagy? Azért készült a trabant, hogy szereld? Azért készült bármelyik modern autó, hogy megszereld? Dehogy. Azért, hogy használd. Az autó primer célja az, hogy tudjál vele közlekedni. persze azt a trabanttal is lehetett, azonban hála a technika fejlődésének ma már nem kézzel kell szivatóznod, nem kézzel kell lekurblizni az ablakot, nem combból kell fékezni és bicepszből kormányozni, hanem szervóval, nem döglesz meg, ha nem tudsz ellenkormányozni, mert megvéd az ESP és még végtelen számú példa. A versenyautó fő célja sem az, hogy javítgasd meg állítgasd, hanem az, hogy a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban körbeérjen egy versenypályán. Nem egyáltalán nem szeretném a 70-es éveket látni. Valódi csúcstechnológiát szeretnék látni verseny közben. De semmiképpen sem azt, hogy egy 13 fős mérnökcsapat optimalizálgati ki mindent a hardver (autó) és a szoftver (pilóta) körül. Nincs rá szükség. A bonyolultsági fok maguk által választott, lehetne sokkal egyszerűbb is, csak mivel hibásan megtartják a végtelen változómennyiséget és fejtágítják a pilótát. Aztán rinyálnak, ha a pilóta nem képes eligazodni a 76 preset és 13 dinamikus üzemmód között. Valóban nem a pilóta feladata éppen ezért a csapatnak gondoskodnia kellene arról, hogy ne is szembesüljön ezzel. Úgy is mondhatnánk, hogy egy F1 autó felhasználói felülete pocsék, mert nem a pilóta, hanem a mérnök számára van tervezve, holott az autót a pilótának kell kezelnie. "Egy modern F1-es autó legaprób alkatrészén mérnökcsapat dolgozik." -Nem akarok nagyon demagóg lenni, de egy iPhone legapróbb alkatrészén is mérnökcsapat dolgozik. ÉS? A felhasználónak megfelelő működést produkálja. Ha elromlik, a szakszervíz megjavítja. "Ha a turbófeltöltő elektromos vezérlése rosszul müködik, ne a pilóta feladta legyen hogy tudja hogyan és mint müködik a világ legbonyolultabb versenygépe." -Most csak mondtál valamit igaz? Ha a turbófeltöltő ’elektromos vezérlése rosszul működik’, akkor ezzel a vezérlőegysége tisztában lesz és majd AZ eldönti a rajta futó szoftvernek megfelelően, hogy milyen üzemmódot léptet életbe, hogy reagáljon a kialakult szituációra. Ha mégis igényli a pilóta beavatkozását figyelmeztetheti is. NEM KELL ismerje a pilóta a működést. A pilótának pontosan ugyanúgy, mint a repülőgép pilótáknak pár alapvető sablon kell a fejében legyen, hogy reagálni tudjon egy egy hibára, ha úgy adódik. Ha meg olyan hiba áll elő, amelyet meg tudnának oldani, de csak úgy, ha a mérnök programozza a pilótát a boxból különben kiesne, akkor tesség szíves lenni kiesni. Ez csak annyit jelent, hogy az autó önerőből képtelen lett volna megtenni a versenytávot. "Ha egyszerü technikát akarsz látni, akkor ott van neked a Nascar." -Írtam én ilyet? Nem. Attól még világverő csúcstechnológia marad az F1, hogy leegyszerűsítik a pilóta felé eső front endet. Csak zavar az állandó rinyálása a csapatoknak és persze a szurkolóknak is. " Ha eggyen autókat, akkor ott a millió márkakupa." -Írtam én ilyet? Nem, ilyet sem írtam. Régebben azt igen, hogy rohadtul fölöslegesnek tartom, hogy pl. a sebességváltót 5 csapat is kifejleszti úgy, hogy tizedszázalékon belül ugyanazt tudja. Ami szerintem kívánatos a látványtalan alkatrészek egységesítése. Lásd DTM. "Ha F1-et akarsz látni, akkor fogadd el, hogy a technika fejlődik, bonyolódik." -Most már őszintén nem értem, hogy mi is az érvelésed alapja. És, ha bonyolódik? Attól még az üzemeltetése lehet egyre egyszerűbb. Semmilyen összefüggés nincs a kettő között, sőt az élet minden területén afelé haladunk, hogy a csúcstechnológia fölé fel van húzva egy rendkívül könnyen áttekinthető réteg, amely biztosítja azt, hogy ne kelljen mérnök az üzemeltetéséhez.

OFF
Részben elnézést ha túl nyers voltam, és esetleg személyeskedésnek érezted a választ. Köszi hogy értelmes stílusban válaszoltál. Stresszes nap volt, kicsit felhúztam magam.
ON
Azzal én is eggyet értek, hogy ne a PIT-ből irányítsák a pilótát. Egyébként engem, és sokakat másokat sem nagyon zavart, mikor vezetéstechnikai tanácsokat is adtak nekik. De elfogadom hogy sokaknak ez már sok volt. A pilóta vezessen, senki ne mondja meg real-time-ban hogy mit csináljon. Bár ne legyünk álszentek, ahogy kiszáll az autóból, ez egyből meg fog történni, szóval itt csak az esetek 1%-át, ami TV-n mindenki lát, azt tiltották be.

Az iphone tömegtermék a f1-es autó nem. Az analógiát követve, ha kapnál hozzá egy mérnök gárdát, sokkal jobban személyre tudnák igazítani a telefont, és sokkal optimálisabb teljesítményt tudnál belőle kihozni.

A motorsport szerintem, jópár éve átlépte azt a pontot, hogy egyszerű megoldásokkal operáljon. Ahogy írtad, már ott tartunk hogy a legapróbb alkatrészek legapróbb rezdülésést is szabályozni szeretnék. A 80-as 90-es években ennek töredéke volt csak meg, akkor még el lehetett várni a pilótától, hogy mindennel képben legyen. Ma már (szintén szerintem) ez akkora adat mennyiség, hogy lehetetlen elvárás.

Felhasználóbaráttá alakítani valamit, szerintem mindenképp azzal jár, hogy elveszel a beállítási, és így az optimalizálási lehetőségekből. És ne legyünk naívak: ha ezt vagy azt megtiltod, lesz másik 10 vagy 20 amit megtalálnak.

A F1-ben mindig is jelen lévő mérnöki lelemény, az utóbbi 20 évben abból állt, hogy az autót menet közben tudták optimalizálni, helyzetekhez/pályaviszonyokhoz/kanyarokhoz.

BrettShaw
#29 BrettShaw 2016. július 12. 16:11  
almodopelikan:
Már bocsánat de nem. A test az autó, a pilóta a lélek, a mérnök a test orvosa. De mit nekünk biztonság. Vissza az 50-es éveket. Szalagkorlát a pálya mellé, oszt had menjen. Ha kiszélesíti a pályát lefejezi a korlát. Hát így járt nem?

Álszent dolog biztonságról papolni, amikor ez abszolút nem lehet érv, hiszen bármikor mondhatják neki, hogy fejezze be a versenyt, mert műszaki problémája van. Lásd FI, nem jött be.

Az autó kezelése a pilóta feladata. Ha túl bonyolult kezelni, akkor nem jó a rendszer. A példád továbbra is fals, mert a ’pilótának egyedül, segítség nélkül kell vezetnie az autóját’, tehát az autó állapotáért is ő felel. Ha nem képes üzemeltetni azt, akkor jelentősen meg kell változtatni vagy a pilóta képzését, vagy a kezelés módját.

Nem kellhet mérnök ahhoz, hogy körbemenjen 63x a pályán egy autó.

BrettShaw
#28 BrettShaw 2016. július 12. 16:04  
comlo:
Ne haragudj de az egészből az süt, hogy nem értesz az autósporthoz, meg úgy egyáltalán a technikához. Nem, ez nem úgy negy, hogy akkor legyen 3 motorprogram, mert én a fotelből megmondtam. Meg hogy nem értem mi az a fékerőeloszlás, ezért ne legyen. Kb mint amikor pár éve feldobta valaki, hogy tiltsák be a diffuzort. A technika fejlődik, ha tetszik ha nem. Korábban limitált számú paraméter volt szabályozható az autóban, ma már ennek sokszorosa. Elhiszem hogy te a 70-es éveket szeretnéd látni, de az 40 éve volt. Egy trabantot othon meg tudtál szerelni. Egy mai modern autó, elektronikai rendszerét már nem fogod házilag átlátni. Egy modern F1-es autó legaprób alkatrészén mérnökcsapat dolgozik. Ha a turbófeltöltő elektromos vezérlése rosszul müködik, ne a pilóta feladta legyen hogy tudja hogyan és mint müködik a világ legbonyolultabb versenygépe. Ha egyszerü technikát akarsz látni, akkor ott van neked a Nascar. Ha eggyen autókat, akkor ott a millió márkakupa. Ha F1-et akarsz látni, akkor fogadd el, hogy a technika fejlődik, bonyolódik.

Kérlek legközelebb mielőtt megírsz egy novellát értelmezd amit leírtam, mert ezúttal ez nem sikerült.

De ez pontosan úgy megy, hogy annyi változót hagysz meg az operátornak, amennyivel kielégítően tudja üzemeltetni a rendszert. Ha több és külső segítségre szorul, akkor valaki nem dolgozott jól, ez ilyen egyszerű. A mérnök persze mindent akar, század fokonként akar előgyújtást állíttatni vele, a páratartalom gyökének függvényében, de ez egyszerűen hibás gondolatmenet. Nap mint nap olyan termékek fejlesztésével foglalkozom, ahol eldöntendő kérdés, hogy mekkora szabadsága legyen a felhasználónak, mert ugye az örök dilemma, hogy végtelen változó ideális kombinációja ideális végeredményhez vezet, viszont kvázi végtelen változó mennyiséget csak gépek tudnak kezelni. Ergo a kivezetett változók számát csökkenteni kell. Amit lehet megoldani szoftverből, vagy bedrótozva hardveresen, amit muszáj az kivezetésre kerül és interakcióba kerül a felhasználóval, ami nem az nem.

Elképesztő példákat gyártasz azért, hogy a saját kissé torz véleményedet életben tudd tartani. Autószerelő vagy? Azért készült a trabant, hogy szereld? Azért készült bármelyik modern autó, hogy megszereld? Dehogy. Azért, hogy használd. Az autó primer célja az, hogy tudjál vele közlekedni. persze azt a trabanttal is lehetett, azonban hála a technika fejlődésének ma már nem kézzel kell szivatóznod, nem kézzel kell lekurblizni az ablakot, nem combból kell fékezni és bicepszből kormányozni, hanem szervóval, nem döglesz meg, ha nem tudsz ellenkormányozni, mert megvéd az ESP és még végtelen számú példa. A versenyautó fő célja sem az, hogy javítgasd meg állítgasd, hanem az, hogy a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban körbeérjen egy versenypályán. Nem egyáltalán nem szeretném a 70-es éveket látni. Valódi csúcstechnológiát szeretnék látni verseny közben. De semmiképpen sem azt, hogy egy 13 fős mérnökcsapat optimalizálgati ki mindent a hardver (autó) és a szoftver (pilóta) körül. Nincs rá szükség. A bonyolultsági fok maguk által választott, lehetne sokkal egyszerűbb is, csak mivel hibásan megtartják a végtelen változómennyiséget és fejtágítják a pilótát. Aztán rinyálnak, ha a pilóta nem képes eligazodni a 76 preset és 13 dinamikus üzemmód között.

Valóban nem a pilóta feladata éppen ezért a csapatnak gondoskodnia kellene arról, hogy ne is szembesüljön ezzel. Úgy is mondhatnánk, hogy egy F1 autó felhasználói felülete pocsék, mert nem a pilóta, hanem a mérnök számára van tervezve, holott az autót a pilótának kell kezelnie.

"Egy modern F1-es autó legaprób alkatrészén mérnökcsapat dolgozik." -Nem akarok nagyon demagóg lenni, de egy iPhone legapróbb alkatrészén is mérnökcsapat dolgozik. ÉS? A felhasználónak megfelelő működést produkálja. Ha elromlik, a szakszervíz megjavítja.

"Ha a turbófeltöltő elektromos vezérlése rosszul müködik, ne a pilóta feladta legyen hogy tudja hogyan és mint müködik a világ legbonyolultabb versenygépe." -Most csak mondtál valamit igaz? Ha a turbófeltöltő ’elektromos vezérlése rosszul működik’, akkor ezzel a vezérlőegysége tisztában lesz és majd AZ eldönti a rajta futó szoftvernek megfelelően, hogy milyen üzemmódot léptet életbe, hogy reagáljon a kialakult szituációra. Ha mégis igényli a pilóta beavatkozását figyelmeztetheti is. NEM KELL ismerje a pilóta a működést. A pilótának pontosan ugyanúgy, mint a repülőgép pilótáknak pár alapvető sablon kell a fejében legyen, hogy reagálni tudjon egy egy hibára, ha úgy adódik. Ha meg olyan hiba áll elő, amelyet meg tudnának oldani, de csak úgy, ha a mérnök programozza a pilótát a boxból különben kiesne, akkor tesség szíves lenni kiesni. Ez csak annyit jelent, hogy az autó önerőből képtelen lett volna megtenni a versenytávot.

"Ha egyszerü technikát akarsz látni, akkor ott van neked a Nascar." -Írtam én ilyet? Nem. Attól még világverő csúcstechnológia marad az F1, hogy leegyszerűsítik a pilóta felé eső front endet. Csak zavar az állandó rinyálása a csapatoknak és persze a szurkolóknak is.

" Ha eggyen autókat, akkor ott a millió márkakupa." -Írtam én ilyet? Nem, ilyet sem írtam. Régebben azt igen, hogy rohadtul fölöslegesnek tartom, hogy pl. a sebességváltót 5 csapat is kifejleszti úgy, hogy tizedszázalékon belül ugyanazt tudja. Ami szerintem kívánatos a látványtalan alkatrészek egységesítése. Lásd DTM.

"Ha F1-et akarsz látni, akkor fogadd el, hogy a technika fejlődik, bonyolódik." -Most már őszintén nem értem, hogy mi is az érvelésed alapja. És, ha bonyolódik? Attól még az üzemeltetése lehet egyre egyszerűbb. Semmilyen összefüggés nincs a kettő között, sőt az élet minden területén afelé haladunk, hogy a csúcstechnológia fölé fel van húzva egy rendkívül könnyen áttekinthető réteg, amely biztosítja azt, hogy ne kelljen mérnök az üzemeltetéséhez.

csiga00
#27 csiga00 2016. július 12. 13:32  

Engem nem zavar(t), hogy a rendelkezésre álló összes eszközzel arra törekedtek, hogy egy pilóta a leggyorsabban körbeérjen a pályán (vagy leghatékonyabban, ha úgy tetszik). Persze el lehet ebből venni, hogy jobban kijöjjön egy pilóta képessége (pl. ne mondják, hogy xy később fékez), de ezt fel lehet fogni úgy is, hogy folyamatosan tanulnak, fejlődnek. Igazából nekem mindegy.

Az nem tetszik, amikor ilyen technikai jellegű gebasszal kapcsolatban nem szólhatnak, nem látom értelmét. Akit a sok rádiós üzenet zavar, az amúgy a FIA-nak szóljon, hogy ne játszanak be annyit, probléma megoldva. Bár a körözgetéseket is színesítik, néha feldobják ezek az üzenetek.
A másik, hogy a fékre figyelmeztessen a rendszer...szerintem tök mindegy, hogy a mérnök szól, vagy a kijelző, bár akkor már előbbi, mert sokkal rugalmasabban igazodhat a körülményekhez.

guide
#26 guide 2016. július 12. 13:17  
Mr. Répatorta balneológus:
Látszik, hogy a Mercedes Hamiltont tolja. A múltkor (Bakuban) az Istennek sem tudott belőlük kihúzni semmit HAM, most meg az első adandó alkalommal technikai tanácsot adtak Rosbergnek, pedig tudták, hogy büntetés lesz a vége. Feláldozták, ennyi történt :-D

Amióta életbe léptették ezt a szabályt egyik csapat se mert mondani semmit a pilótáiknak ha baj volt.Rosbergnek meg úgy magyaráztak,mint régen.Hamilton a múltkor szinte könyörgött egy kis segítségért,mégsem kapott.Ki érti ezt?Én nem.:)

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 13:21

bzmatek
#25 bzmatek 2016. július 12. 13:15  
AttisX:
"... megtanulja adott esetben gombokat... " Baj csak akkor van, ha a valóságban a gombok nem úgy vannak konfigurálva, mint ahogy azt a pilóták a tananyagból megtanulták... Lásd Baku...

Az kinek a hibája? S, ha bármilyen okból nem találja meg, akkor mivel technikai sportról van szó, természetes dolog lenne (volt) a kiállás.

AttisX
#24 AttisX 2016. július 12. 13:10  
bzmatek:
Megint megy a semmin sírás ... Régen hányszor volt olyan, hogy műszaki okok miatt kiálltak egy versenyen? Ez része ennek a sportnak, s a szabály mögöttes tartalma tökéletes. A csapatnak annyit kellene kivitelezni, hogy a versenyző tudtára jusson, ha vlaamivel probléma van. Innentől pedig jöhet a versenyző: vagy megtudja oldani (megtanulja adott esetben gombokat, vagy csak mázlival), vagy nem, s akkor félre áll. Ennyire egyszerű ...

"... megtanulja adott esetben gombokat... "

Baj csak akkor van, ha a valóságban a gombok nem úgy vannak konfigurálva, mint ahogy azt a pilóták a tananyagból megtanulták... Lásd Baku...

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 13:12

Mr. Répatorta balneológus
#23 Mr. Répatorta balneológus 2016. július 12. 12:53  

Vizes-árok mindkét oldalon. Aki kicsúszik, úszik :-D

Mr. Répatorta balneológus
#22 Mr. Répatorta balneológus 2016. július 12. 12:48  

Látszik, hogy a Mercedes Hamiltont tolja. A múltkor (Bakuban) az Istennek sem tudott belőlük kihúzni semmit HAM, most meg az első adandó alkalommal technikai tanácsot adtak Rosbergnek, pedig tudták, hogy büntetés lesz a vége. Feláldozták, ennyi történt :-D

bzmatek
#21 bzmatek 2016. július 12. 11:49  
almodopelikan:
Mondom én, minek bukóterek, minek biztonság? Érted, a 70-es évek, akkor nem sírtak. Meghalt évente 2-3 pilóta? Érted le se intették a futamot. De várj, azok már gyáva pöcsök voltak, mert volt kavicságy, meg biztonsági öv Vissza az 50-es éveket. Érted fura futam ahol nincs legalább egy súlyos sérült. Na akkor bűnhődtek a pilóták. És még tökösek voltak. A maiak csak sírnak.

Megint túlzásba esel, ezek a kocsik már kb. mindentől megvédenek, nem úgy mint korábban, vagyis nem a kavicságy - bukóteren fog múlni, de továbbra se érted, hogy nevetséges, ahogy azon vitáznak, hogy melyik kanyart lehet büntetlenül elhagyni 4 kerékkel??? VICC Az előző futamokon a rázóköveken rugózás is mi volt már ... Arra a rázókőre akkor ment rá a pilóta, ha 4 kerékkel kiment a pályáról, innentől kezdve ott is a sírás ami ment, de még Szujóéktól is, hogy ez veszélyes. Könyörgöm, maradjon pályám és no problem. S igen, ezeket versenyzőket azért fizetik meg ennyire és azért vannak a forma 1-ben, hogy az ember joggal várja el legyen tökös, a legjobb, s ne sírjon, ha pl. esik az eső ...

bzmatek
#20 bzmatek 2016. július 12. 11:43  
comlo:
Ne haragudj de az egészből az süt, hogy nem értesz az autósporthoz, meg úgy egyáltalán a technikához. Nem, ez nem úgy negy, hogy akkor legyen 3 motorprogram, mert én a fotelből megmondtam. Meg hogy nem értem mi az a fékerőeloszlás, ezért ne legyen. Kb mint amikor pár éve feldobta valaki, hogy tiltsák be a diffuzort. A technika fejlődik, ha tetszik ha nem. Korábban limitált számú paraméter volt szabályozható az autóban, ma már ennek sokszorosa. Elhiszem hogy te a 70-es éveket szeretnéd látni, de az 40 éve volt. Egy trabantot othon meg tudtál szerelni. Egy mai modern autó, elektronikai rendszerét már nem fogod házilag átlátni. Egy modern F1-es autó legaprób alkatrészén mérnökcsapat dolgozik. Ha a turbófeltöltő elektromos vezérlése rosszul müködik, ne a pilóta feladta legyen hogy tudja hogyan és mint müködik a világ legbonyolultabb versenygépe. Ha egyszerü technikát akarsz látni, akkor ott van neked a Nascar. Ha eggyen autókat, akkor ott a millió márkakupa. Ha F1-et akarsz látni, akkor fogadd el, hogy a technika fejlődik, bonyolódik.

De attól mert fejlődik a technika, a színvonalnak nem kellene vissza fele fejlődnie, mert valljuk be, egyre kevesebben nézik ezt a komédiát a régi motorosokból. Legyen bizonyos esetekre megoldás a kocsiból és azt ha bírja a pilóta megjegyzi (miután azt jelzi neki a gép, hogy xy-nal probléma van), vagy nem, de akkor meg a csapat és pilóta együtt áll félre. Az a baj, hogy a pénz és az egyre hülyébb szemlélet megöli ezt a sportot, egyszerűen nevetségessé válik ... Lassan a száguldó cirkusz kifejezés teljesen átértékelődik ...

almodopelikan
#19 almodopelikan 2016. július 12. 11:41  
bzmatek:
Nem, inkább legyenek bukóterek mindenütt kavicságy helyett, s lássuk azt a komédiát, ahogy azon megy vita, ki szélesíti ki 4 kerékkel és melyik kanyarban lehet széelsíteni :D. Nem, ne bűnhődjön a pilóta adott esetben kieséssel, ha elrontja a kanyart, mert milyen már, hogy kevesebben vannak a pályán ... S a rádióban is menjen csak a sírás, hogy ez meg az előttem mellettem ezt tette ... mintha nem venné 600 kamera ...

Mondom én, minek bukóterek, minek biztonság?
Érted, a 70-es évek, akkor nem sírtak. Meghalt évente 2-3 pilóta? Érted le se intették a futamot.
De várj, azok már gyáva pöcsök voltak, mert volt kavicságy, meg biztonsági öv
Vissza az 50-es éveket. Érted fura futam ahol nincs legalább egy súlyos sérült. Na akkor bűnhődtek a pilóták. És még tökösek voltak. A maiak csak sírnak.

bzmatek
#18 bzmatek 2016. július 12. 11:36  
almodopelikan:
Már bocsánat de nem. A test az autó, a pilóta a lélek, a mérnök a test orvosa. De mit nekünk biztonság. Vissza az 50-es éveket. Szalagkorlát a pálya mellé, oszt had menjen. Ha kiszélesíti a pályát lefejezi a korlát. Hát így járt nem?

Nem, inkább legyenek bukóterek mindenütt kavicságy helyett, s lássuk azt a komédiát, ahogy azon megy vita, ki szélesíti ki 4 kerékkel és melyik kanyarban lehet széelsíteni :D. Nem, ne bűnhődjön a pilóta adott esetben kieséssel, ha elrontja a kanyart, mert milyen már, hogy kevesebben vannak a pályán ... S a rádióban is menjen csak a sírás, hogy ez meg az előttem mellettem ezt tette ... mintha nem venné 600 kamera ...

almodopelikan
#17 almodopelikan 2016. július 12. 11:27  
BrettShaw:
Fals analóg példa. Az orvos a pilóta és az orvos a rendelkezésére álló eszközöket, azokat, amelyeket használnia kell a primer feladat ellátása közben (gyógyítás-vezetés) ismeri és készségszinten használja.

Már bocsánat de nem. A test az autó, a pilóta a lélek, a mérnök a test orvosa.
De mit nekünk biztonság. Vissza az 50-es éveket. Szalagkorlát a pálya mellé, oszt had menjen. Ha kiszélesíti a pályát lefejezi a korlát. Hát így járt nem?

comlo
#16 comlo 2016. július 12. 11:22  
BrettShaw:
"Miért kit zavart az "idióta, 5 méterrel előbb fékezz" üzenet?" -Engem. Rettentesen idegesített minden olyan üzenet, amivel manipulálták a versenyt. A fékezz ekkor vagy akkor, a kapcsolgasd ide vagy oda, a most 34.4-es körök kellenek. Basszus nem már. "DE! Igenis gyakorlatilag végtelen bonyolultságú a mai F1." -Nosza, akkor le kell egyszerűsíteni. Szerintem semmi szükség 3-nál több féle alapvető motorprogramra. Válogasson azokból, egyéb esetekben vegye el a gázt. Végtelen bonyolultságú, mert a hisztigép csapatok nem adnak fel semmit, csak rinyálni képesek, de arra NEM, HOGY A PILÓTÁNAK NYILVÁNVALÓ LEGYEN, HOGY MINDJÁRT FELROBBAN A FÉK. Röhejes önmosdatás az egész. Millió olyan terület van a világon, ami ennek a töredékét sem fizeti mégis állandó koncentrációt és nagy fokú rendszerismeretet igényel, adott esetben ennél nagyobb kockázat és felelősség mellett. De rinyálás csak itt van. "Motorprogramok, beállítások, állítható paraméterek százainak kombinációját, akkor sem tudja kitalálni a versenyző, ha épp a versenymérnök. " -Mi szükség van ezekre? Értem én, hogy modern hajtáslánc, de: -3 motorprogram -3 ers stratégia -0-10-ig diffi paraméterezés (ha egyáltalán megengedik ma még) Meg van még egy tucat rendszer állapotvisszajelzése, DE mindegyik üvöltsön a fülébe egy automata üzenetet, ha elromlik, vagy kritikus. -Fékerő, ahogy akarja Mi többre van szükség ahhoz, hogy elvezesse az autóját? Meg külön program a rajtra, meg a rajt utáni 2km-re. Menjetek már a fenébe. Semmit nem tesz hozzá az élményhez, nincs is rá szükség. Nem is kéne kitalálnia. A versenyzőnek kell kezelnie az autóját. Ha erre nem alkalmas, akkor nincs itt helye, ha egyikük sem alkalmas rá, akkor az autók felépítése nem megfelelő, azt meg kell változtatni.

Ne haragudj de az egészből az süt, hogy nem értesz az autósporthoz, meg úgy egyáltalán a technikához.

Nem, ez nem úgy negy, hogy akkor legyen 3 motorprogram, mert én a fotelből megmondtam. Meg hogy nem értem mi az a fékerőeloszlás, ezért ne legyen. Kb mint amikor pár éve feldobta valaki, hogy tiltsák be a diffuzort.

A technika fejlődik, ha tetszik ha nem. Korábban limitált számú paraméter volt szabályozható az autóban, ma már ennek sokszorosa. Elhiszem hogy te a 70-es éveket szeretnéd látni, de az 40 éve volt.

Egy trabantot othon meg tudtál szerelni. Egy mai modern autó, elektronikai rendszerét már nem fogod házilag átlátni.

Egy modern F1-es autó legaprób alkatrészén mérnökcsapat dolgozik. Ha a turbófeltöltő elektromos vezérlése rosszul müködik, ne a pilóta feladta legyen hogy tudja hogyan és mint müködik a világ legbonyolultabb versenygépe.

Ha egyszerü technikát akarsz látni, akkor ott van neked a Nascar. Ha eggyen autókat, akkor ott a millió márkakupa. Ha F1-et akarsz látni, akkor fogadd el, hogy a technika fejlődik, bonyolódik.

BrettShaw
#15 BrettShaw 2016. július 12. 11:15  
almodopelikan:
Az orvosnak csak annyit kellene mondani, hogy ha valamivel probléma van, megmondja. Azt vagy megtanulsz magadon nyílt szívműtétet csinálni, vagy csak mázlival megcsinálod, vagy belehalsz. Ennyire egyszerű... Hahó pilóta. Nem mérnök. Nem robot. Egy ember, aki baromi jól vezet. Se több, se kevesebb... Kereket ne magának cseréljen? Egyébként is, vegyük ki a rádiót. Meg minek a biztonsági öv. Az 50-es években az se volt.

Fals analóg példa. Az orvos a pilóta és az orvos a rendelkezésére álló eszközöket, azokat, amelyeket használnia kell a primer feladat ellátása közben (gyógyítás-vezetés) ismeri és készségszinten használja.

BrettShaw
#14 BrettShaw 2016. július 12. 11:13  
comlo:
Miért kit zavart az "idióta, 5 méterrel előbb fékezz" üzenet? Ugyan én is amellett vagyok, hogy tartsuk meg valamilyen szinten, és a pilóta egyedül vezesse el az autót. DE! Igenis gyakorlatilag végtelen bonyolultságú a mai F1. És akárhogy is verik az asztalt egyesek, nem lesz olyan egyszerű mint a 70-es években. Motorprogramok, beállítások, állítható paraméterek százainak kombinációját, akkor sem tudja kitalálni a versenyző, ha épp a versenymérnök. És ma, az autó minden eggyes pontját, márnökcsapat rakja össze. Nem igazán van olyan, aki az utolsó porcikáig átlátja részletesen. És had ne a versenyző dolga legyen már ez: ő törödjön a vezetéssel.

"Miért kit zavart az "idióta, 5 méterrel előbb fékezz" üzenet?" -Engem. Rettentesen idegesített minden olyan üzenet, amivel manipulálták a versenyt. A fékezz ekkor vagy akkor, a kapcsolgasd ide vagy oda, a most 34.4-es körök kellenek. Basszus nem már.

"DE! Igenis gyakorlatilag végtelen bonyolultságú a mai F1." -Nosza, akkor le kell egyszerűsíteni. Szerintem semmi szükség 3-nál több féle alapvető motorprogramra. Válogasson azokból, egyéb esetekben vegye el a gázt. Végtelen bonyolultságú, mert a hisztigép csapatok nem adnak fel semmit, csak rinyálni képesek, de arra NEM, HOGY A PILÓTÁNAK NYILVÁNVALÓ LEGYEN, HOGY MINDJÁRT FELROBBAN A FÉK.

Röhejes önmosdatás az egész. Millió olyan terület van a világon, ami ennek a töredékét sem fizeti mégis állandó koncentrációt és nagy fokú rendszerismeretet igényel, adott esetben ennél nagyobb kockázat és felelősség mellett. De rinyálás csak itt van.

"Motorprogramok, beállítások, állítható paraméterek százainak kombinációját, akkor sem tudja kitalálni a versenyző, ha épp a versenymérnök. " -Mi szükség van ezekre? Értem én, hogy modern hajtáslánc, de:

-3 motorprogram
-3 ers stratégia
-0-10-ig diffi paraméterezés (ha egyáltalán megengedik ma még)

Meg van még egy tucat rendszer állapotvisszajelzése, DE mindegyik üvöltsön a fülébe egy automata üzenetet, ha elromlik, vagy kritikus.

-Fékerő, ahogy akarja

Mi többre van szükség ahhoz, hogy elvezesse az autóját? Meg külön program a rajtra, meg a rajt utáni 2km-re. Menjetek már a fenébe. Semmit nem tesz hozzá az élményhez, nincs is rá szükség. Nem is kéne kitalálnia.

A versenyzőnek kell kezelnie az autóját. Ha erre nem alkalmas, akkor nincs itt helye, ha egyikük sem alkalmas rá, akkor az autók felépítése nem megfelelő, azt meg kell változtatni.

bzmatek
#13 bzmatek 2016. július 12. 11:04  
almodopelikan:
Az orvosnak csak annyit kellene mondani, hogy ha valamivel probléma van, megmondja. Azt vagy megtanulsz magadon nyílt szívműtétet csinálni, vagy csak mázlival megcsinálod, vagy belehalsz. Ennyire egyszerű... Hahó pilóta. Nem mérnök. Nem robot. Egy ember, aki baromi jól vezet. Se több, se kevesebb... Kereket ne magának cseréljen? Egyébként is, vegyük ki a rádiót. Meg minek a biztonsági öv. Az 50-es években az se volt.

Szerintem meg akkor be se üljön, nyomják le egy szimulátorból, az a legbiztonságosabb, bla bla ... Ha pilóta akkor vezessen és kész (bár már arra is fel kell hívnia figyelmet, hogy 4 kerékkel pályán kellene maradni ...), ne állítgasson, mert nem mérnök ezen az alapon. Ezt a részét oldja meg a csapat a verseny előtt, ha meg nem megy, akkor így jártak. Itt ma már mindenki mindenért sír (eső, koccanás, rádiózás, bukóterek ...). Korábban, ha kiesett egy versenyző műszaki okok, baleset miatt nem ezment hetekig, mint most, az emberek mentalitása teljesen más volt. A hasonlatod az egészségüggyel meg egyszerűen nevetséges.

almodopelikan
#12 almodopelikan 2016. július 12. 10:50  
bzmatek:
Megint megy a semmin sírás ... Régen hányszor volt olyan, hogy műszaki okok miatt kiálltak egy versenyen? Ez része ennek a sportnak, s a szabály mögöttes tartalma tökéletes. A csapatnak annyit kellene kivitelezni, hogy a versenyző tudtára jusson, ha vlaamivel probléma van. Innentől pedig jöhet a versenyző: vagy megtudja oldani (megtanulja adott esetben gombokat, vagy csak mázlival), vagy nem, s akkor félre áll. Ennyire egyszerű ...

Az orvosnak csak annyit kellene mondani, hogy ha valamivel probléma van, megmondja. Azt vagy megtanulsz magadon nyílt szívműtétet csinálni, vagy csak mázlival megcsinálod, vagy belehalsz. Ennyire egyszerű...
Hahó pilóta. Nem mérnök. Nem robot. Egy ember, aki baromi jól vezet. Se több, se kevesebb... Kereket ne magának cseréljen?
Egyébként is, vegyük ki a rádiót. Meg minek a biztonsági öv. Az 50-es években az se volt.

bzmatek
#11 bzmatek 2016. július 12. 10:23  

Megint megy a semmin sírás ... Régen hányszor volt olyan, hogy műszaki okok miatt kiálltak egy versenyen? Ez része ennek a sportnak, s a szabály mögöttes tartalma tökéletes. A csapatnak annyit kellene kivitelezni, hogy a versenyző tudtára jusson, ha vlaamivel probléma van. Innentől pedig jöhet a versenyző: vagy megtudja oldani (megtanulja adott esetben gombokat, vagy csak mázlival), vagy nem, s akkor félre áll. Ennyire egyszerű ...

niconauta
#10 niconauta 2016. július 12. 08:58  
Mtom:
Sebaj legkozelebb mar nem segitenek neki es buszken nezheted majd ahogy a palya szelere huzodik a a beragadt valtoval es nullazik.

ja, és hány körrel kapta az életmentő infót? összehasonlítva Hamilton esetével?

Mtom
#9 Mtom 2016. július 12. 08:52  
niconauta:
tehát rosberget ismét sikerült megregulázni a mercinek, jól kicsesztek vele

Sebaj legkozelebb mar nem segitenek neki es buszken nezheted majd ahogy a palya szelere huzodik a a beragadt valtoval es nullazik.

niconauta
#8 niconauta 2016. július 12. 08:49  

tehát rosberget ismét sikerült megregulázni a mercinek, jól kicsesztek vele

trialboj
#7 trialboj 2016. július 12. 08:07  

A bünti azért jött, mert azt mondták neki, hogy ugorja át a 7. sebességet... de NEM ugrotta át, utána mutatta a grafikon is, hogy rendesen kipörgette azt is.
Tehát akkor mi értelme volt ennek az egésznek?

comlo
#6 comlo 2016. július 12. 07:24  
BrettShaw:
Szerintem sehogy sem kell módosítani ezt a szabályt. Megint csak a rinyálás megy orrba szájba. Majd megszokják. Ki a csudának hiányoznak az idióta 5 méterrel előbb fékezz üzenetek? Nem végtelen bonyolultságú rendszer. Tessék felkészíteni úgy, hogy a pilóta értse és kezelni tudja az autót. A múltkori fékes rinyálást sem értettem. Nincs fékhőmérséklet mérés? Biztos van, ha a csapat látta. Akkor meg nincs kivezetve a pilóta elé? Miért nincs, vagy miért nem üvölt az a nyomorult kijelző, hogy tervezett tartományon kívül esik a fék? Vagy megközelíti? Mindig mindenért lehet rinyálni. Ez az egyetlen dolog állandó ebben a nyomorult sportban.

Miért kit zavart az "idióta, 5 méterrel előbb fékezz" üzenet?

Ugyan én is amellett vagyok, hogy tartsuk meg valamilyen szinten, és a pilóta egyedül vezesse el az autót. DE! Igenis gyakorlatilag végtelen bonyolultságú a mai F1. És akárhogy is verik az asztalt egyesek, nem lesz olyan egyszerű mint a 70-es években. Motorprogramok, beállítások, állítható paraméterek százainak kombinációját, akkor sem tudja kitalálni a versenyző, ha épp a versenymérnök. És ma, az autó minden eggyes pontját, márnökcsapat rakja össze. Nem igazán van olyan, aki az utolsó porcikáig átlátja részletesen. És had ne a versenyző dolga legyen már ez: ő törödjön a vezetéssel.

BrettShaw
#5 BrettShaw 2016. július 11. 22:53  

Szerintem sehogy sem kell módosítani ezt a szabályt. Megint csak a rinyálás megy orrba szájba. Majd megszokják. Ki a csudának hiányoznak az idióta 5 méterrel előbb fékezz üzenetek?

Nem végtelen bonyolultságú rendszer. Tessék felkészíteni úgy, hogy a pilóta értse és kezelni tudja az autót. A múltkori fékes rinyálást sem értettem. Nincs fékhőmérséklet mérés? Biztos van, ha a csapat látta. Akkor meg nincs kivezetve a pilóta elé? Miért nincs, vagy miért nem üvölt az a nyomorult kijelző, hogy tervezett tartományon kívül esik a fék? Vagy megközelíti?

Mindig mindenért lehet rinyálni. Ez az egyetlen dolog állandó ebben a nyomorult sportban.

Konszpiresiszeoriz
#4 Konszpiresiszeoriz 2016. július 11. 21:51  

Én tegnap meg mondtam volna hogy ez lesz!

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. július 11. 20:09  

Szerintem módosíthatnák úgy ezt a szabályt, hogy az olyan utasítások amik az autó helyes működéséhez feltétlen szükségesek engedélyezettek. Nem hiszem, hogy a rengeteg adat alapján ne tudnák szűrni, hogy szükség volt e arra az üzenetre vagy nem. Ahol meg a válasz nem ott kizárás és ennyi.

gviktor21
#2 gviktor21 2016. július 11. 19:58  

Nekem tetszik az ötlet, hogy a pilóta cserélje le mind a 4 kereket. :D

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. július 11. 19:50  

ügye hogy ügye? ettől függetlenül most már lehet tudni, hogy hány másodperc + egy életmentő utasítás sorozat.....ezzel lehet kalkulálni, bár van egy kis rizikó, hogy ha a pilótát nem Rosbergnek hívják lehet komolyabb is az a bünti.

Utoljára módosítva: 2016. július 11. 19:52

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt, Japán

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

32016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze