Vita a szabályokról: Alonso szerint épp ideje csökkenteni az álelőzések számát!

írta: M4Sport
2016. április 28. 19:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár Fernando Alonso szerint nem szabad félni a 2017-es szabályok előzésre gyakorolt negatív hatásától, versenyzőtársai többsége éppen emiatt figyeli aggódva a hamarosan hivatalosan is véglegesített megújulást…

Még nincsenek kőbe vésve a 2017-es szabályok, de az már biztos, hogy az autók aerodinamikai fronton jelentős mértékben átalakulnak. Szélesebbé válnak a versenygépek és a gumik, átalakulnak az első és hátsó szárnyak, továbbá megnő a diffúzorok mérete is, ami jelentős, körönként 3-5 másodperces gyorsulást hozó leszorítőerő-növekedést eredményez.

A versenyzők hetek óta hangoztatják, nem értenek egyet a reformokkal, mert attól tartanak, hogy a már manapság is problémát jelentő turbulens légáramlatok a jövőben még rosszabb hatással lesznek az autók viselkedésére, ami pedig az előzések számának csökkenéséhez vezet. A csütörtöki szocsi sajtótájékoztatón Nico Rosberg hangsúlyozta, a mezőny tagjai ilyen szempontból egységes álláspontot képviselnek. „A mi véleményünk az, hogy ez nem a megfelelő irány. Reméltük, hogy alaposabban is megvizsgálják ezt a kérdést. Most így alakult, ahogy, és mi nem tehetünk mást, mint hogy elfogadjuk, próbáljuk kihozni belőle a legtöbbet. Aztán még az is lehet, hogy lesznek meglepetések. Lehet, hogy szeretni fogjuk az új autókat, jobban fogjuk élvezni a versenyzést, a tapadás is nagyszerű lesz. Tehát el kell fogadnunk, és ki kell hoznunk belőle a legjobbat.”

Más kérdés, hogy a vélemények ennél mégis szerteágazóbbak voltak a témában.

A nagyobb gumikra szükség van

Többen kiemelték, a kártyák újraosztásával az erőviszonyok is átrendeződhetnek, szorosabbá válhat a küzdelem. Mások pedig azt hangsúlyozták, hogy a nagyobb gumikkal jó irányt vesz a kategória, hiszen éppen a mechanikai tapadás növelésére kell törekedni a csaták elősegítéséért. „A szélesebb autók és gumik ötlete szerintem helyes, mivel növelnünk kell az autók mechanikus tapadását. És fontos, hogy végre úgy érezzük, a határon autózhatunk. A nagyobb leszorítóerő azonban már aggasztó, hiszen ez nehezebbé teszi az előzést, nehéz lesz követni a másik autót. De a változások érkeznek, versenyzőként nem sokat tehetünk. És szerintem az új autók egészen izgalmasan néznek ki” – vélekedett Esteban Gutiérrez.

Nico Hülkenberg eközben úgy vélte, elég lett volna csak a gumikon változtatni. „Egyelőre nem ismerjük a pontos részleteket, csak azt, hogy szélesebbek lesznek az autók, a gumik, nagyobb lesz a leszorítóerő. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy szükségünk van erre. Szerintem már az bőven elég lenne, hogy szélesebb gumikat kapunk, ami nagyobb tapadást eredményez. És már ezzel három másodpercet gyorsulhatnánk” – fogalmazott a német.

Danyiil Kvjat eközben arról beszélt, hogy a szabályváltozás kései időpontja tehet majd jót a versenyzésnek. „Még nem teljesen tiszta, mi lesz ebből. De akár még érdekesen is alakulhat. Amikor 2014-ben jöttek az új szabályok, azokra mindenki felkészülhetett, mindenki tudta előre, mi vár rá. Most viszont már nagyon kevés idő van a felkészülésre, nagyjából mindenki azonos helyzetből indul, és ez akár szorosabb versenyt is eredményezhet. A nagy leszorítóerő és tapadás révén nagy tempót érhetünk el, ami szerintem jó lehet.”

Sebastian Vettel

Alonso és a Schumacherrel vívott imolai csaták példája

A mezőny egyik legtapasztaltabb versenyzője, Fernando Alonso amondó, fölösleges ennyire aggódni az előzésszám csökkenése miatt. A spanyol a Michael Schumacherrel vívott emlékezetes 2005-ös és 2006-os San Marinó-i csatáit hozta fel példaként arra, hogy valódi előzés nélkül is lehet izgalmas párharcokat vívni.

„Szerintem jó irányba tartunk. Gyorsabb autókra és jobb műsorra van szükség. Az elmúlt héten volt az évfordulója a 2005-ös és 2006-os imolai csatánknak Michael Schumacherrel. Azok is izgalmas versenyek voltak! Talán csak három-négy előzést láttunk futamonként, mégis az egyik legizgalmasabb műsorként emlékszünk rájuk. Nem gondolom tehát, hogy olyan nagy figyelmet kéne fordítanunk az előzésekre és a másik autó követésére. Korábban is ugyanolyan nehéz volt, mint most, talán még nehezebb is. A versenyek mégis nagyszerűek voltak” – érvelt az említett két év bajnoka.

„Egyszerűen csak a leggyorsabb autókra van szükségünk ahhoz, hogy jó legyen a műsor. Újra hangosabbá kell tennünk az autókat, jó csatákat kell vívnunk, és a nagy neveknek kell harcban lenniük a bajnoki címért. Ezek javítanak a show-n.”

2006

Ezek csak álelőzések?

A fölvetésre, szükség van-e egyáltalán bármiféle változtatásra azok után, hogy az idény első három futama egyáltalán nem volt unalmasnak nevezhető, és Sanghajban még az előzésrekord is megdőlt, Alonso másfajta megközelítéssel válaszolt. Szerinte éppen a túl sok (ál)előzés miatt ideje változtatni!

„Kína rendkívüli volt az előzések szempontjából, mert volt biztonsági autó, eltérő stratégiák és minden más, ami keveredést idézhetett elő. Manapság már nem lehetetlen megelőzni egy Mercedest egy 16. vagy 17. helyen álló autóval új gumin, kifelé a boxutcából. És ezt nehéz elmagyarázni a nézőknek a tévé előtt. Az előzések talán nem is annyira valóságosak, mint korábban. Nem kell hozzájuk elszántság, nem kell kiválasztani a megfelelő helyet és pillanatot. Ha egyik kanyarban nem megy, akkor vársz, és megelőzöd a másikban, mert amúgy is öt másodperccel gyorsabb vagy.”

„Az F1-ben mindig kellenek a hírek, mindig változtatni és javítani kell dolgokon, de mára túlságosan mesterkéltté és lassúvá vált a versenyzés. Az időmérőkön talán egész jó időket futunk, idén itt vannak a lágy gumik, kihasználhatjuk a teljes ERS-ünket is, és az autók is nagyon hatékonyak. De a versenyen kilenc másodperccel lassabbak vagyunk, mert teletankoljuk a kocsikat és a gumik nem tapadnak. Ezek az idők elfogadhatatlanok az F1-ben!”

Kimi Räikkönen

Hamilton: A mérnökök az új időmérő előtt is megmondták…

Alonso egykori csapattársa, Lewis Hamilton ugyanakkor továbbra sem ért egyet az új szabályok mögötti filozófiával, és abban sem hisz, hogy a puszta gyorsulás jobbá teszi majd a versenyeket. „Óvatosnak kell lennem azzal, amit mondok. De ez nem jó így. Mindent megteszünk majd, ami tőlünk telik. Tudom, hogy a csapatom remek munkát végez majd, akárhogy is alakulnak a szabályok. De tudjuk, hogy nem eredményez majd különbséget.”

„Remélem, hogy tévedek, de a mérnökök, tudják, mi történik – már az új időmérő kapcsán is előre megmondták… Remélem, nem lesz igazam, mert három évre benne ragadni ebben a helyzetben a szurkolók szempontjából sem lenne jó. De ők hozzák meg a döntéseket, és mi csak elfogadjuk azokat.”

Lewis Hamilton

További versenyzői vélemények a 2017-es változásokról:

Sergio Pérez (Force India-Mercedes): „Semmit sem tehetünk. Azt reméljük, hogy szorosabb versenyt láthatunk majd a mostaninál az egyes csapatok között, mert most igen nagyok a különbségek. Reméljük, hogy kiegyenlítettebb lesz a mezőny. Szerintem a mostani iránnyal ez megvalósulhat, és erre van most szüksége a Forma–1-nek: nem nagyobb leszorítóerőre, hanem szorosabb küzdelemre!”

Felipe Nasr (Sauber-Ferrari): „A változások mindig keveredést és meglepetéseket hozhatnak. Minden attól függ, mely csapat hogyan boldogul velük. Én azt mondhatom, hogy a Sauberhez hasonló csapatok számára már a mostani helyzettel is rendkívül boldogulni. És most ehhez jön még pluszban a változás, ami csak tovább bonyolítja a helyzetet. Nehéz lesz előteremteni az ehhez szükséges forrásokat, valamint mindennel időben elkészülni. De másfelől versenyzői szempontból a mechanikus tapadás növelése jó hír. Közben viszont azokkal is egyetértek, akik aggódnak a leszorítóerő miatt.”

Pascal Wehrlein (Manor-Mercedes): „Egy kissé szkeptikus vagyok, mivel ha a plusz leszorítóerőt a diffúzoron keresztül nyerjük, nem tudom elképzelni, hogy ez könnyebbé teszi az előzést. Nem nagyobb aerodinamikai leszorítóerőre lenne szükségünk, hanem mechanikai tapadásra, mégpedig a gumikon keresztül. Mi, versenyzők egyértelmű álláspontot foglaltunk, és örülnék, ha a versenyzők szava többet számítana a döntéshozásban. Mi tudjuk, milyen az autóban, mi teszi szórakoztatóbbá a versenyzést, és azt is, hogyan lehetne követni az előttünk haladót. Nincs sok értelme a nagyobb leszorítóerőnek, mert ha tíz másodpercet is hozna körönként, de közben nem lehetne vele előzni, az nem lenne izgalmas. A nézők a párharcokra kíváncsiak, nem akarják előre tudni, ki fog nyerni. Az egész mezőnynek közel kell lennie egymáshoz.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

G0007
#2 G0007 2016. április 29. 08:49  
trialboj:
:) Jó hallani, hogy még nekik versenyzőknek sem eflogadható a mostani motorhang, pedig ők aztán igazán közelről hallgatják egész hétvégén. És az hogy már nem hőbörögnek az emberek miatta, még nem jelenti azt hogy már elfogadták, és élvezik az új hangot. Sok ismerősöm kérdezi, hogy sikerült-e már visszahozni az f1 hangját, nem igazán nézik, és ez is 1 oka. Akik pedig csak azért mentek ki, pár futamra mert kb megtehették anélkül hogy spórolniuk kellett volna is mást kerestek tavaly, mert mint említették, már nincs benne az az f1 hangulat, jelentsen ez bármit is.(mindenkinek mást) Nyilván nem ez az első számú cél, mert a jó futam kárpótol, de akik ott vannak, azok elég keveset értenek a futamból, persze én csak a ringen voltam, ott nagyon gyenge minőségűek a kijelzők, és én inkább csak a hangban és látványban gyönyörködtem, pontosan nem értettem mi meg a pályán (2009), szóval más pályákon lehet ez is komolyabban átélhető, de jelentős bevételt a kilátogató emberektől szereznek, és ha ők nem élvezik teljes mértékben, akkor jövőre már nem mennek, mert minek...

egyetértek. Schumacher kiválása óta nagyon már nem érdekel ez a sport, sőt hatalmas csalódás ami történik vele, de mivel valaminek kell mennie a háttérben ha vasárnapi összejön kajálni a család általában az f1 szokott mert a férfiak inkább azt nézik. ennyi impulzus ér már csak az f1-el kapcsolatban meg heti egyszer átfutom az híreket itt, de általában a rajt után elkapcsoljuk mert unalmas és már nincsenek olyan csaták , feszültség mint régen , vagy ami van az is gombnyomásos mesterkélt szórakozás.. versenyre kimennék, vagyis magamtól már soha, de kivinném a barátnőm, hogy lásson ilyet is, kimivel szimpatizál stb azt elsörözgetnék nyugiban amíg nézi, de mikor felvetettem neki ő is azt mondta hogy hiába hívom meg és én fizetem még így se,mert hogy erre inkább ne költsek hiszen még hangja sincs a kocsiknak , a versenyt meg ha akarja megnézi a tv-ben...

szóval ja körúton jobb hangja van néhány autónak és azok akik nem fanatikusok márm (mint pl mi) inkább ki sem megyünk pedig megtehetnénk nem azzal van a baj már szerencsére , de így kösz nem. inkább másra szórok el 200 ezret mint a néma autók, értékelhetetlen gombnyomásos előzgetésére, sportérték erősödő hiányára egy fapadon ülve a napon 8 órát egy húgymeleg sörrel a kezemben.

tényleg legalább hangja lenne ezeknek a vackoknak az legalább buli, nem hétköznapi, telóról meg lehet nézni közben a közvetítést és kész . mindjárt jobb lenne még így is hogy szomorúan nézem a sok egyéb hiányosságot, de legalább élmény lenne kimenni. így már az se.

alonso is hiányolja az igazi f1-et, és nem azért mert most nem tud nyerni. én is hiányolom és nem azért mert az aki miatt kijártam több mint 10 évig visszavonult rég és perpill haldoklik. maga a sport az ami nagy sz*rban van tényleg mert nekem perpill nincs élvezeti szintje már

Utoljára módosítva: 2016. április 29. 11:29

trialboj
#1 trialboj 2016. április 28. 20:35  

:) Jó hallani, hogy még nekik versenyzőknek sem eflogadható a mostani motorhang, pedig ők aztán igazán közelről hallgatják egész hétvégén. És az hogy már nem hőbörögnek az emberek miatta, még nem jelenti azt hogy már elfogadták, és élvezik az új hangot. Sok ismerősöm kérdezi, hogy sikerült-e már visszahozni az f1 hangját, nem igazán nézik, és ez is 1 oka. Akik pedig csak azért mentek ki, pár futamra mert kb megtehették anélkül hogy spórolniuk kellett volna is mást kerestek tavaly, mert mint említették, már nincs benne az az f1 hangulat, jelentsen ez bármit is.(mindenkinek mást)

Nyilván nem ez az első számú cél, mert a jó futam kárpótol, de akik ott vannak, azok elég keveset értenek a futamból, persze én csak a ringen voltam, ott nagyon gyenge minőségűek a kijelzők, és én inkább csak a hangban és látványban gyönyörködtem, pontosan nem értettem mi meg a pályán (2009), szóval más pályákon lehet ez is komolyabban átélhető, de jelentős bevételt a kilátogató emberektől szereznek, és ha ők nem élvezik teljes mértékben, akkor jövőre már nem mennek, mert minek...FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak