Vita az újabb rádiós szigorításról: Vettel szerint „ez egy baromság”

írta: M4Sport
2016. július 21. 18:10
FOTÓ: ©Ferrari

Nem nyerte el Sebastian Vettel és Lewis Hamilton tetszését, hogy az FIA tovább szigorít a rádiós szabályon. A csapatok között is akadnak bírálók.

A négyszeres világbajnok már Lewis Hamilton bakui esete után sem titkolta, mindig is fölöslegesnek és ésszerűtlennek tartotta az FIA által idén megalkotott rádiós tilalmat. Miután Nico Rosberget két hete elsőként büntették meg tiltott rádiózás miatt, a paddockban többen is jelezték, újra kellene gondolni a regulákat, ám a szövetség a Magyar Nagydíjat felvezető csütörtökön ehhez képest azt jelezte nekik, hogy további szigorításokat vezet be.

Mostantól amennyiben egy versenyzőnek instrukciókra van szüksége egy probléma megoldásához, megkaphatja a szükséges információt, de csakis úgy, hogy kiáll a boxutcába, ahol vagy csak áthajt, vagy föl is adja a versenyt.

Sebastian Vettel a Ferrari hungaroringi motorhome-jában tartott sajtótájékoztatóján nem félt keményen bírálni a szabályalkotókat. „Ez egy hatalmas baromság” – jellemezte az új szabályt. „Szerintem ez a sok rádiós probléma csak egy vicc. Utólag megnéztem a silverstone-i futamot, és nézőként úgy találtam, elég szórakoztató volt hallgatni, hogy egy versenyző kicsit pánikol, miközben a csapata is pánikol. Az emberi tényező tette szórakoztatóvá ezt, mely a nagyon bonyolult és technikai sportágban is jelen van. Emiatt úgy vélem, ez most egy rossz irány. Sok unalmas dolgot tiltottak be a rádiózásnál, de nem látom ennek az értelmét.”

Ami Rosberg silverstone-i esetét illeti, gyakorlatilag nem jelentett volna különbséget, hogy a boxba kell-e hajtania vagy utólag büntetik meg – így is, úgy is csak 3. lett volna. Valtteri Bottas azonban rámutatott, lehetnek helyzetek, amikor a boxba hajtást kötelezővé tévő szabálynak is érdemes ellentmondani. „Jelen állás szerint jobb tíz másodperces büntetést kapni, mint a boxba hajtani” – jelentette ki.

A Mercedesnél eközben úgy gondolják, valamelyest tisztult a kép. „A szabály most egyértelműbb, mint volt. Nem lesz több vita. A boxutcában megmondhatod, amit akarsz” – nyilatkozta egyik mérnökük.

Vita viszont nagyon is van. Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója egyszerűen nem érti az FIA mostani lépését. „Mi enyhíteni akartunk a rádiós szigoron, és erre mit tesz az FIA? Még szigorúbbá teszi őket” – elégedetlenkedett.

A Force India csapatmenedzserének, Andy Stevensonnak is vannak kétségei. „Silverstone-ban minden, a versenyen elhangzó beszélgetést ellenőriztünk. Úgy tizenöt olyan volt, amiért büntethettek volna. Továbbra is attól függünk, mit enged a versenybíróság és mit nem” – mutatott rá.

Ferrari, rádió, James Allison

Nem a rádiózásban, a túlbonyolított autókban a hiba

A mérnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani pontosításnak ára is lesz. „Spától már nem mondhatjuk meg a versenyzőinknek, ha törölniük kell egy programot. Ezzel a teljes szoftverünket újra kell írni, hogy automatikusan segítséget kínáljon a kijelzőn. Az elektronikai szakembereink a következő két hetüket erre fordítják majd” – vetítette előre.

Más kérdés, hogy többen pont ezt tartják a helyes útnak: ahhoz, hogy kevesebb gond legyen a rádiózással, egyszerűbbé is lehetne tenni az autókat, hogy kevesebb tanácsra legyen szükség a vezetésükhöz.

Így látja ezt Sebastian Vettel is. „Ha változást akarunk, akkor az autókat kell megváltoztatni. Nem lenne ellenemre. Hozzák vissza a V12-es motorokat, a manuális váltókat, a két gombos kormányt, melyek közül az egyik a sebességkorlátozásért, a másik a rádiózásért felel, hogy legalább meg tudjuk erősíteni, hogy bejövünk a boxba. Ezenkívül nem kéne foglalkozni annyit az elektronikával, és nem kellene memorizálni ezt a sok mindent. Nyilván okkal van annyi gomb a kormányunkon, és nem arról van szó, hogy valaki gombokat gyárt, és megkér minket, hogy tegyük fel a kormányra.”

„Ha megnézünk egy 1995-ös kormányt, az sokkal egyszerűbb volt, ahogy az autók technológiája is. Nem a versenyzők hibája, hogy manapság jóval bonyolultabbak az autók, és a működtetésükhöz gombokkal teli kormány kell. Nem jó irányba tartunk, és szerintem ez baj. Jobb lenne, ha újra megmondhatnánk, mit is akarunk” – vélekedett a négyszeres bajnok.

Lewis Hamilton egyetértett vele. Furcsának találja, hogy az FIA előbb az ilyen bonyolult autókra adja áldását, majd tiltani kezdi azok megfelelő használatát. „Ha jól tudom, ők engedték, hogy segítsék a versenyzőket, hogy itt legyenek ezek a rendszerek. Most pedig, hogy változtattak, hogy itt vannak ezek a kijelzők, nem engedik meg, hogy megmondják nekünk, min változtathatunk. Ez kissé furcsa. De végül is nekem csak ugyanúgy végeznem kell a dolgom” – fogalmazott a címvédő.

Sebastian Vettel

Pályaszélesítés – Vettel szerint az FIA felelőssége

Vettel a pályaszélesítések figyelését segítő újítások kapcsán is kritizált. Az FIA csütörtökön azt is jelezte, hogy ezen a hétvégén egy elektronikus jelzőrendszer segítségével figyeli, a versenyzők elhagyják-e a pályát a 4-es és 11-es kanyarokban. „Az FIA-t kell hibáztatni, hiszen ők építik a pályákat, amelyeken gyorsabb, ha elhagyod a kijelölt vonalat, mint ha rajta maradsz. Megnéztem ma délelőtt ezeket a pontokat, és eléggé csalódott voltam.”

Honfitársa, Nico Hülkenberg e témában viszont megértőbb a szövetséggel. „Azért csináljuk ezt, mert máskülönben három napon át csak a pálya határain vitatkoznánk. Charlie Whiting is nehéz helyzetben van. Egyes versenyzők zéró toleranciát akarnak, mások mást. Itt most ugyanazt a technológiát alkalmazzák, amit a rajtoknál a kiugrások figyelésére, a cél pedig az, hogy véget vessenek ennek a vitának.”

„Charlie legutóbb azt is említette, hogy a MotoGP-nek és a Forma–1-nek valahogyan közös nevezőre kéne jutnia, mert a pályák üzemeltetői legszívesebben mindkét sorozatot vendégül látnák, az pedig túl költséges lenne, ha minden alkalommal átépítenék a pályát. A kompromisszumot megtalálni láthatóan nem könnyű” – hívta fel a figyelmet a Force India versenyzője.

Apropó, egyébként versenyezni is fognak a hétvégén a Hungaroringen!

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#5 f1m12 2016. július 22. 15:24  


mire akkor az a sok gomb? egyesek szerint ennyi pénzért igazán megtanulhatnák a pilóták az összes(!) kombinációt!! különösen Vettel.

Kimilton
#4 Kimilton 2016. július 22. 11:31  

Mindenféle rádiós tiltást el kéne törölni, a F1 ugyanúgy egyéni mint csapatsport, ezért a csapattól jövő segítségre, utasításokra nem ördögként kéne tekinteni.

fagyi
#3 fagyi 2016. július 21. 22:26  

Lassan betiltjak meg az F1et is. Az megy.

Mindenki be van nyomva, mint a rajzszog?

Pirellit kene mar betiltani, kezdesnek :D

Utoljára módosítva: 2016. július 21. 22:28

Sebees
#2 Sebees 2016. július 21. 22:00  

Kell még egy gomb ami megjeleníti az utasításokat, akkor nem kell rádiózni! :-)

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. július 21. 18:48  

"Nyilván okkal van annyi gomb a kormányunkon, és nem arról van szó, hogy valaki gombokat gyárt, és megkér minket, hogy tegyük fel a kormányra" :D Amúgy egyetértek Vettellel. Megint nem tudják, hogy milyen irányba akarnak menni. Felrakatnak egy űrhajó műszerfalával megegyező mennyiségű gombot a kormányra aztán lassan betiltják teljesen a rádiót pedig elég lett volna, ha csak a vezetéstechnikai tanácsokat tiltják be.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

22016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!