Vizsgálat indulhat az F1 eladásának ügyében

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 08. 09:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) hamarosan hivatalos vizsgálatot indíthat a Forma–1 tervezett felvásárlásának ügyében, hiszen szeretne meggyőződni arról, hogy a Liberty Media nem szegte meg az ország kartellellenes törvényeit.

Már 2015 második felében fölmerült, hamarosan új többségi tulajdonosa lesz a királykategóriának, az idei Szingapúri Nagydíj előtt pedig hivatalossá vált, a Liberty Media nevű szórakoztatóipari cégóriás szeretné átvenni az „irányítást”. Az amerikaiak azonnal felvásárolták az F1-et működtető Delta Topco részvényeinek 18,7%-át, 2017 elején pedig a tervek szerint megszerzik a vállalat egészét.

Az eladás azonban nem várt akadályokba ütközhet: korábban már kiderült, egy brit EP-képviselő vizsgálatot vár az Európai Unió versenyjogi biztosától, hiszen az üzletből az FIA-nak is haszna származhat, pedig a testületnek csak felügyelnie kellene a bajnokságot, illetve annak eladását. Hétfőn a CMA is jelezte, vet egy pillantást a Liberty terveire, hiszen meg akar bizonyosodni arról, hogy az adásvétel megfelel a Nagy-Britanniában érvényben lévő versenyjogi szabályoknak.

„A verseny- és piacfelügyeleti hatóság mérlegeli, hogy a tranzakció létrejöttét egyesülés eredményezte-e, és ha igen, akkor ez az egyesülés veszélyezteti-e a verseny csökkenését az Egyesült Királyság bármely piacán” – állt a testület hivatalos közleménye a kormányhivatal honlapján.

Többen attól tartanak, az eladás valóban sérti a versenyjogi szabályokat; az ezzel kapcsolatos panaszokat november 21-ig lehet benyújtani az illetékeseknek. A CMA közleménye szerint január 5-ig arról is döntés születik, indul-e hivatalos vizsgálat a Forma–1 átvételével kapcsolatban az arra 8 milliárd dollárt szánó amerikai cégóriás ellen.

A Liberty egy közleményben – ami akkor látott napvilágot, amikor a cég elhatározta, felvásárolja a Delta Topco részvényeit – már kiemelte, az üzlet megfelel a különböző követelményeknek, beleértve az „egyes országok trösztellenes és versenyjogi hatóságainak előírásait” is.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra