Volt egy kis nézeteltérés Kvjat és a Toro Rosso között

írta: M4Sport
2016. május 14. 20:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár nem volt zökkenőmentes a visszatérés utáni első időmérő, Danyiil Kvjat kiemelte, sok potenciál van még autójában. A csapattárs, Carlos Sainz eközben rámutatott, Max Verstappen hat tizedes előnye jól szemlélteti, mekkora az eltérés a Red Bull és a Toro Rosso között.

Kvjat Spanyolországban teljesítette idei első időmérőjét régi-új csapatával, miután a Red Bull lefokozta és Verstappent ültette a helyére. Az edzés, melyen a 13. helyet szerezte meg nem volt sima számára (egy ponton nézeteltérése támadt a csapattal), autójában azonban továbbra is érzi a potenciált, a jövőben tehát jobb eredményeket vár, persze ehhez össze kell szoknia a géppel.

„Félig teli van a pohár, mert a tempó és az autó is jó, viszont nekem is és a Toro Rossónak is kell egy kis idő a tanuláshoz” – nyilatkozta. „Pár tizedre még szükségem lett volna, de egy második szett gumiabronccsal talán ezek is jöttek volna. Egész jól érzem magam az autóban, és ha ezt az összes edzésre át tudjuk menteni, akkor jó lehet a tempónk, magában a gépben pedig sok potenciál van. A pályák, melyek fekszenek a csapatnak, még csak most jönnek, szóval izgatott vagyok” – folytatta.

Az időmérőn nemcsak a tapasztalatok hiánya okozott problémát, hanem egy félreértés is, ami nélkül Kvjat szerint akár jobb eredmény is született volna. „Az első etapban nem kellett volna még egyszer pályára hajtanunk. Megspórolhattunk volna egy szett gumiabroncsot. Ez a lépés szükségtelen volt. Elmondtam a véleményem, hogy szerintem nem kell még egyszer kimenni, de a csapat máshogy gondolkodott” – mesélte, majd amikor a történtek „kapcsolatépítésre” való hatásáról kérdezték hozzátette: „Őszintének kell lennünk egymással. El kell fogadnunk, ha hibát vétünk. Szerintem a stratégia ma nem volt tökéletes, de ezt is el kell fogadni. Az utolsó kör nem volt tökéletes, de az új gumik talán segítettek volna. Meglátjuk, mi lesz holnap. Ki tudja? Még pontot is szerezhetünk!”

Danyiil KvjatKvjat és a Toro Rosso számára egyébként pont kapóra jön a Spanyol Nagydíj utáni évközi teszt, hiszen folytatódhat a „visszarázódás”. „Sok lehetőség rejlik az autóban, de nem könnyű azonnal kiaknázni őket, szóval remélem, sok kört teljesíthetek a teszten és a tempóm is rendben lesz. Természetesen meg kellett változtatnom a vezetési stílusomat, ami sohasem könnyű, hiszen másfél évig más filozófia szerint vezettem, és most ismét váltanom kell” – magyarázta az orosz, akitől azt is megkérdezték, vajon könnyebb-e az anyacsapathoz kerülő Verstappen dolga. „Ezt a kérdés nehéz megválaszolni. A Red Bull autójában jól éreztem magam, és azt elég könnyű volt vezetni” – felelte.

A csapattárs eközben nemcsak bejutott az utolsó szakaszba, hanem Fernando Alonsót és Sergio Pérezt is legyőzte, tehát a 8. rajthelyet szerezte meg hazai futamára. „Nagyon boldog vagyok, mert azt hittem, a Q2 után már nem gyorsulhatunk túl sokat” – kezdte a leintés után. „De találtam valamit az első és a második szektorban, amitől a köridőm javult, ekkor rákapcsoltam és találtam még három-négy tizedet, amire nem is számítottam. Ezzel nagyon elégedett vagyok” – tette hozzá.

Sainz a múltban több alkalommal is felhívta már magára a figyelmet kiugró időmérős teljesítményével, ezt azonban nem mindig tudta értékes helyezésekre és pontokra váltani a másnapi versenyen. Azt persze ő is tudja, hogy a jó rajtpozíció nem garancia a remeklésre. „Jó időmérő volt, de voltak már jó edzéseim korábban is. Holnap is koncentráltnak kell maradnunk és jó stratégiát kell alkalmaznunk. Nem lesz könnyű dolgunk, mert hosszú az első egyenes, szóval hiába a jó rajt, a Mercedes-motoros autók elhúzhatnak mellettünk. Onnan pedig nehéz lesz előzni, mert a miénk az egyik, ha nem a legalacsonyabb végsebesség. Kemény lesz ez a futam” – vetítette előre.

A spanyol általában szoros csatát vívott Verstappennel, aki ma 6 tizeddel bizonyult gyorsabbnak a Red Bull-lal, Sainz pedig rámutatott, hogy ez a különbség jól szemlélteti, mekkora az eltérés most a két versenyautó között. „Azt hiszem jelenleg az ilyen típusú versenypályákon a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari másik bolygón van. Sejtettem, hogy Bottas is legyőz bennünket, de ez várható volt, nem? Tudjuk, hogy van valami, amit előhúzhatnak az időmérőn, amit mi nem, a Williams pedig rendre ki is játssza ezt” – zárta gondolatát.

Carlos Sainz

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

mrktrx
#1 mrktrx 2016. május 14. 21:57  

Össze kell, hogy kapja magát, mert nem fognak szarakodni következő évre, ha van kibontakozóban egy másik tehetség az F1 küszöbén, és akkor könnyen hoppon maradhat. Sainz ázsiója most felértékelődhet, ha bizonyít Kvyattal szemben. Mindenkinek nincs hely az ’A’ csapatban, de nagyon érdekel, mi lesz, ha látványosan jobb egész évben az orosznál. Minden esetre tetszik Marko tökössége, legalább van izgalom és jobb összehasonlítást kapunk pilótakvalitások alakulása kapcsán. Több ilyen cserét megnéznék év közben, tudom, hogy nem lehetséges, de akkor is.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”

22016.10.27. 20:52

Verstappen: A rádióban arrogánsnak tűnhetek…

"Szerintem ki fogom venni a rádió gombot!"