Volt értelme kockáztatnia a Ferrarinak?

írta: M4Sport
2016. július 04. 09:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Pirelli speciális esetnek tartja Sebastian Vettel vasárnapi defektjét, Maurizio Arrivabene pedig határozottan állítja, nem kockáztattak túl sokat.

Sebastian Vettel az élen haladt, amikor az Osztrák Nagydíj 27. körében a célegyenesben felrobbant a jobb hátsó abroncsa. Autóját a falnak csapta, és föladta a versenyt. A futam után a négyszeres bajnok nem győzte hangsúlyozni, értetlenül áll a történtek előtt, mert semmi jele nem volt annak, hogy gond lehet a gumival.

A Pirelli a történtek után aláhúzta, „különálló esetről van szó”, és a Ferrarival közösen vizsgálják a balesetet, hogy megállapítsák annak konkrét okát. „A Ferrari és a Red Bull eltérő taktikát alkalmazott az élmezőny többi tagjához képest, hiszen a szuperlágy gumin kezdték a versenyt, nem az ultralágyon. Utóbbi volt az alapértelmezett választás, de csak fél másodperccel volt gyorsabb. A Ferrari hosszú etapja során Sebastian Vettelnek gumiproblémája volt. Még tart a vizsgálat, de úgy tűnik, ez egy különálló baleset volt, hiszen semelyik másik versenyző nem tapasztalt hasonlót” – írták az olaszok közleményükben.

Maurizio Arrivabene csapatfőnök nem tartja kizártnak, hogy a hétvége során sokaknak nehéz pillanatokat okozó kerékvetők okoztak kárt a gumiban. „Korai megmondani. A kerékvető is egy lehetőség. De azért furcsa, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akiknek ilyen problémája adódott. Szorosan összedolgozunk a Pirellivel az elemzés során. Amikor elkezdtem a munkát a Ferrarinál, kijelentettem, hogy mindig őszinte leszek. Az igazság pedig az, hogy fogalmunk sincs, mi történt. Csak sejtésünk van. Gyanítjuk, hogy a gumit talán egy kerékvető vághatta ki. Talán valami törmelék volt a pályán. Nehéz megmondani” – fogalmazott.

Sebastian Vettel

Túlvállalta magát a Scuderia?

Nagy kérdés, a Ferrari nem akart-e túl sokat, s nem esett-e át ismét az (ágaskodó) ló túloldalára a stratégia terén. Hogy egy kiállással próbálták teljesíteni a versenytávot, nyilvánvalónak tűnt. Más kérdés, megérte-e kockáztatni.

Kimi Räikkönen 5, Lewis Hamilton 6 körrel Vettel kiesése előtt állt ki kereket cserélni, és ekkor még mindkettejüknél az volt a terv, hogy egyetlen kiállással próbálkoznak (a Mercedes később kettőre váltott). Vettel ugyan hosszúra nyújtott etapjával átvette a vezetést, ám Nico Rosberg a defekt pillanatában már ott loholt a nyakán, közvetlen riválisai – így a két Red Bull – ráadásul ekkor már körönként 1,5-2 másodperccel gyorsabb időkre voltak képesek a frissebb gumin. Räikkönen esete pedig megmutatta, mi várt volna rá a kiállás után: a finn a 6. helyre esett vissza, és sok időt vesztett a csatákkal.

Vettel taktikája tehát csak egyféle előnyt ígért: a végén a többieknél valamivel frissebb gumin lett volna, így Räikkönenhez hasonlóan hajrába kezdhetett volna. Kérdéses azonban, ezzel mire ment volna, a finn ugyanis épp arra panaszkodott, hogy a vártnál nehezebb volt előznie.

Arrivabene szerint nem vállalták túl magukat. „Nem. Szerettünk volna hosszabb ideig menni ezzel a garnitúrával, és elég visszajelzést kaptunk Sebtől ahhoz, hogy tudjuk, biztonságban vagyunk. Semmi jele nem volt a defektnek a telemetrián, Vettel sem jelezte, sem pedig a szenzorok, hogy bármivel gond lenne. Aztán egyszer csak tönkrement a gumi.”

„Nem gondolnám, hogy rosszul csináltunk volna bármit is. Ha a végén nem lett volna sárga zászló, Kimi még a második helyet is megszerezte volna, mert Verstappent megelőzte volna. Vettel vezetett, számításaink szerint pedig nagyon az elején végzett volna. Hogy mennyire, azt nem tudom megmondani, és sosem fog már kiderülni” – kesergett az olasz.

Maurizio ArrivabeneA Pirelli szerint az is közrejátszott a balesetben, hogy a csapatoknak a pénteki eső miatt kevés tapasztalatuk volt a gumikról, ráadásul szombatról vasárnapra jóval hűvösebbé vált az idő. Az Auto Motor und Sport úgy tudja, Räikkönen első szett gumijának futófelületén a gumirétegnek kevesebb mint 30%-a maradt meg. A Scuderia szerintük ez alapján számolhatott volna azzal, hogy veszélyben vannak: 2015-ben Spában hasonló mértékben lekoptatott gumival, hasonló helyzetben kapott defektet Vettel. A gyanú szerint szintén a kerékvető okozta sérülés miatt.

Martin Brundle szakértő ugyanakkor megjegyezte: „Ezeknek a gumiknak 30 kört bírniuk kell. A drasztikus teljesítményvesztés beleférne, de nem kéne felrobbanniuk.”

A Pirellinél azonban úgy tűnik, ezzel a lehetőséggel is érdemes számolni – nem ez volt ugyanis az első hasonló esetük.

Arrivabenét végül megkérdezték, elszalasztott lehetőségként tekint-e az Osztrák Nagydíjra. „Nem érzem úgy, hogy szerencsések lennénk. De ez csak még elszántabbá tesz minket, végre sikereket akarunk. Ha megnézzük, mi történt, a defektet Sebastiannál, valamint hogy Kimi a hajrában második is lehetett volna, akkor hol itt az elvesztegetés?” – kérdezett vissza.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lali
#8 Lali 2016. július 05. 12:40  

Vettél max a negyedik helyre lett volna jó! Kimi taktikája is szar volt, második helyről az ötödik helyre esett vissza! Mér nem vágtak elé Hamiltonnak hiszen már bent voltak a taktika váltás ablakban, piros piros sárga és második. Ezen a pályán simán meglett volna tolni kell neki nem gumit kímélni.

Utoljára módosítva: 2016. július 05. 12:43

Thibczy
#7 Thibczy 2016. július 04. 17:17  
Pendulum:
Raadasul azok a gumik anno nagyobb terhelesnek voltak kiteve a fejlett aero miatt.

És azt se felejtsük el, hogy a tankolás miatt gyakorlatilag végig időmérős tempót autóztak.

Pendulum
#6 Pendulum 2016. július 04. 14:46  
KIMI AND THE RED POWER:
Azért felettébb érdekes, hogy anno az agyonmelegedett inter is hamarabb kopott vászonig a Bridgestone-nál, mintsem felrobbanjon, a Pirellinél pedig 30%-os futófelület esetén pár körön belül várható, hogy defektet kap? Szívesen látnék egy versenytársat a Pirelli mellett, az szépen beárazná a munkájukat.

Raadasul azok a gumik anno nagyobb terhelesnek voltak kiteve a fejlett aero miatt.

guide
#5 guide 2016. július 04. 11:01  

Úgy néz ki,hogy Vettelt a 30. kör körül akarták kihozni.Azt gondolták,hogy az RB két kiálláson lesz.Vettel lassabb volt Verstappennél,remélem azért,mert óvta a gumijait.Ha minden rendben lett volna esetleg meglehetett volna 3.-4. pozíció(Rosberg hátraesésével)feltételezve,hogy Max kijött volna még egyszer,ami megtörténhetett volna, az sc nélkül ugyanis jobban koptak volna a gumijai.
A Mercedes megverésén felesleges okoskodni,mert az nem ment volna.

sztárvorsz
#4 sztárvorsz 2016. július 04. 10:41  

A fo gond itt az, hogy a Mercedes mas szint jelenleg. A Red Bull ellen mukodhetett volna a Vettel strategiaja, de veluk jatszottak (ismet) egy ligaban, nem a Mercedes-el.

KIMI AND THE RED POWER
#3 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 04. 10:34  

Azért felettébb érdekes, hogy anno az agyonmelegedett inter is hamarabb kopott vászonig a Bridgestone-nál, mintsem felrobbanjon, a Pirellinél pedig 30%-os futófelület esetén pár körön belül várható, hogy defektet kap? Szívesen látnék egy versenytársat a Pirelli mellett, az szépen beárazná a munkájukat.

plman
#2 plman 2016. július 04. 10:30  

Rosberg és Hamilton +1 kiállással már seggében volt, szóval ha így nézzük a győzelemre nem sok sansza volt. max akkor ha leesik az eső és meg tud spórolni egy kiállást.
Ahogy elnézem az idei ferka kizárólag a szuperlágy (piros jelzésű) gumikat kezeli viszonylag normálisan, persze azokat is csak egy szűk tartományban. Ezenkívül az autó rohadt érzékeny mindenre, ezért megvannak lőve rendesen.

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. július 04. 10:16  

Sztem rossz volt a taktika (ismét), az aszfalt nem volt olyan meleg mint szombaton, ha még ment volna 5 kört vettel akkor a két merci átment volna rajta, így a győzelem esélytelen. Harmadik helyet meg sztem könnyebben elérhette volna két kiállással is.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt