Webber: Ha nem sikerül, mentem volna benzinkutasnak

írta: M4Sport
2016. június 09. 16:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ausztráliából érkezve sokkal nehezebb dolga volt, mint egy európai fiatalnak, de ő „átkozottul akarta” a versenyzői pályafutást – Mark Webber nemrég karrierje korai szakaszáról, valamint a Forma–1-es emlékekről és ellenfelekről mesélt egy hosszabb interjú során.

Webber mindig is büszke volt arra, hogy „kemény ausztrálként” állt helyt a korszak legjobb autóversenyzői mellett, kinek társaságában 12 éves Forma–1-es pályafutása során összesen 9 futamgyőzelmet és három világbajnoki bronzérmet (2010, 2011 és 2013) szerzett. Szilárd jellemére még önéletrajzi könyve címében is utalt, legutóbbi nyilatkozata során viszont elárulta, bármennyire is büszke erre, származása kezdetben egy kicsit sem könnyítette meg a dolgát.

„Inkább megnehezítette” – mondta, amikor a Coach magazin munkatársa arról kérdezte, az hogy Ausztráliából származik (itt részben a már említett „ausztrál jellemre” gondolt), segítette-e sportolói pályafutását. „Az én választott sportom központja Európában van, szóval nekem magam mögött kellett hagynom az otthonomat és a családomat. Az 1990-es évek közepén még nem tudtunk beszélni az interneten, szóval sokkal elszigeteltebb voltam, mint mondjuk egy fiatal angol versenyző. De kegyetlenül akartam ezt a pályafutást. Ha nem sikerült volna, akkor hazamegyek és kapok egy munkát a helyi benzinkúton, tudva, hogy én mindent megtettem, amit csak lehetett” – magyarázza.

„Egy vidéki városban nőttem fel Új-Dél-Walesben” – válaszolt, amikor arról faggatták, kik segítették versenyzői pályafutása kezdetén. „Amikor Európába mentem, a helyi közösség tombolával segített rajtam. Néhány díj eléggé vacak volt – azt hiszem, a harmadik helyezésért valami olaj járt –, de mégis eljuttattak Angliába, ahol vehettem egy 500 fontos Fiestát. A második évben is gondjaim voltak az anyagiakkal; nagyon közel kerültem ahhoz, hogy hazatérjek, amikor a nagyszerű rögbis, David Campese kisegített, hogy egy hónapig még versenyezhessek. Megnyertem a következő futamot és aláírtam egy hosszabb távú szerződést a Mercedes-Benzzel. Ez a négy hét, amit Campo finanszírozott döntő fontosságú volt a pályafutásomban” – emlékezett vissza honfitársa nagylelkűségére.

Mark Webber Fernando Alonso Sebastian VettelKésőbb a Forma–1-ben töltött évek is szóba kerültek: megkérdezték például, ellenfelei közül kit tisztelt legjobban a versenypályán. „Rubens Barrichello, Jenson Button, Fernando Alonso” – kezdte a felsorolást, majd hozzátette: „Lewis Hamiltonnal is vívtam néhány nagyszerű csatát. Mindannyian végrehajtottunk pár vakmerő manővert a másik ellen, miután felvettük a sisakot, de a végén mindig kezet ráztam velük. És ez nagyon fontos nekem” – folytatta, majd amikor arról érdeklődtek, ki volt a legjobb társaság a futamok után, meglehetősen egyértelmű választ adott. „David Coulthard, ehhez kétség sem férhet! Ő volt a hosszú utak királya. Néha elfogyasztunk néhány italt lazításként, és ilyenkor füllentünk párat arról, mennyire jók voltunk.”

Webber azt is elmondta, szerinte melyik versenypálya állította legnagyobb kihívás elé a pilótákat. Választása ezúttal is egyértelműnek tűnik. „Szuzuka, Japánban. Egy nagyon gyors pálya, amin komoly erők hatnak rád. Ezen felül egy igazi régi vágású versenypálya, szóval nem hagytak nyomot rajta a modern biztonsági követelmények. Roppant pontosnak kell lennünk azon a pályán. Monacót is kedvelem. A falak közel vannak, és ott is megbüntetnek. Itt tényleg a pálya ellen harcolsz. Sosem gondoltam arra, hogy a többiekkel versenyzem, inkább mindig arra figyeltem, hogy tökéletesen felkészítsem magam az időmérőre és a futamra, hogy ott legyek fejben a hétvége egésze alatt.”

Felmerült, ki adta neki a legjobb tanácsokat. „Jackie Stewart” – érkezett Webber felelete. „Ő nagyon sok remek tanácsot adott nekem. A kora ellenére hihetetlenül modern a gondolkodása, és nagyon sok dolgot látott élete során. Rengeteg csapást is átvészelt, hiszen nagyon sok barátját veszítette el a pályákon. Nagyon hálás voltam a tanácsaiért, amikor olyan versenyzők haltak meg a pályán, akiket én is ismertem” – folytatta, mielőtt zárásul ő maga adott tanácsot az „átlagos versenyzőknek”, hogyan viselkedjenek bukás esetén. „Mindenképpen engedd el a kormányt, és tedd a kezed a mellkasodra. Az üléspozíció és a biztonsági öv magassága nagyon fontos. Ezeket mindig mindenki magára akarja szabni az autóban. Sohasem voltak vallásos gondolataim, de átéltem pár bukást, amikor minden lelassult, és arra gondoltam, most mindennek vége lehet. Emlékszem, nem akartam, hogy fájjon, csak azt, hogy gyorsan érjen véget. De szerencsére mindig kiszálltam.”

Mark Webber

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary