Wehrlein és az új gumik: Reális az öt másodperces gyorsulás

írta: M4Sport
2016. október 18. 08:32
FOTÓ: ©Pirelli

Reálisnak tűnik a becslés, miszerint öt másodpercet gyorsulnak majd az F1-es autók 2017-re – véli az új gumikat tesztelő Pascal Wehrlein. A német eddigi tapasztalatairól beszélt.

Sebastian Vettel Szuzukában nem volt túl meggyőző, amikor a 2017-re tervezett szélesebb gumik teljesítményéről kérdezték. A Ferrari versenyzője aktívan kiveszi a részét a Pirelli tesztjeiből, ám eddigi tapasztalatairól csupán annyit mondott, az új abroncsok tapadása „viszonylag hasonló” lesz, mint a mostaniaké.

Pedig becslések szerint az új versenygépek 5-6 másodpercet is gyorsulhatnak az ideiekhez képest. A Pirellivel a múlt héten ismét tesztelő (a sérült lábú Lewis Hamilton helyére ugrott be, de az eső miatt csak 31 kört teljesített Barcelonában) Pascal Wehrlein ennél azért nagyobb változást jósol. „Bár sokat nem mondhatok, mert nem szabad, azt megerősíthetem, hogy a gumik gyorsabbak. A körönként öt másodperces gyorsulás reálisnak tűnik. A teljes csomag a nagyobb leszorítóerővel, a jobb motorokkal, valamint a széles gumikkal lehet öt másodperccel gyorsabb. Aztán hogy ez végül hat vagy négy másodperc lesz-e, azt majd meglátjuk, de egyértelmű lesz a gyorsulás. Ezenkívül a széles gumik jobban is néznek ki” – összegzett a német újonc.

Megerősítette, komoly fizikai terhelést jelent majd számukra ez a drasztikus gyorsulás, amire fel kell készülniük. „Ez attól függ, milyen autóban ül az ember, hiszen az élmezőny és a sereghajtók között is van különbség. De az biztos, hogy megterhelőbb lesz, főleg a nyak számára a kanyartempó miatt. A télen intenzíven kell majd edzenünk erre.”

Wehrlein azt is elárulta, hogy a három tesztelő csapat közül a Mercedes az egyetlen, amelynek átalakított autója alkalmas arra, hogy közvetlenül is összehasonlítsák vele a 2016-os és a 2017-es gumikat – azaz mindkét típussal tesztelnek. A Ferrari és a Red Bull efféle összevetést nem végezhet el. „Muszáj látni, milyen lesz a 2017-es autók hatása, de az új gumik nagyobb tapadást biztosítanak, ez tény” – zárta gondolatát a bővebb információkkal nem szolgáló Wehrlein.

A gumitesztek novemberben folytatódnak. Még három gyakorlásra kerül szól, valamennyit Abu-Dzabiban rendezik. November elején a Red Bull esőgumikat tesztel, rá két hétre a Ferrari következik a slickekkel, míg a felkészülést a november 29-én kezdődő teszt zárja, melyen mindhárom istálló részt vesz.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta