Whiting: Verstappen eljátszhatja a jó hírnevét

írta: M4Sport
2016. szeptember 04. 10:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Max Verstappen és Charlie Whiting is megerősítette monzai egyeztetésük hírét, és azt is, hogy a spáihoz hasonló manőverekért legközelebb figyelmeztetés jár. A versenyigazgató elmagyarázta, miért nem történt szabálytalanság Belgiumban.

Csütörtök este Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen beszélgetett el Charlie Whitinggal a spái esetekről, péntek délelőtt pedig Max Verstappennek is jelenése volt nála. Bár a holland aznap még nem volt hajlandó részleteket elárulni egyeztetésükről, szombaton már beszámolt arról, miről is esett szó.

„Beszéltünk az esetekről. Talán legközelebb fekete-fehér zászlót mutatnak majd föl. Egyszerűen csak szerettünk volna mindent tisztázni, a versenyzői eligazításon kívül. Jobb így, Charlie-val – Seb, Kimi és én is beszéltünk vele” – mondta.

A kérdésre, Whiting kérte-e tőle, hogy változtassa meg hozzáállását, csak annyit mondott: „Nem úgy beszéltünk erről, mint helytelen dologról. Talán a határon volt. És talán legközelebb fekete-fehér zászlót ér majd.”

A versenyigazgató ezzel szemben megerősítette, valóban megkérte a hollandot, hogy a jövőben vegyen vissza agresszivitásából. „Igen, beszéltem a Ferrari versenyzőivel, majd Max is elmondta a saját véleményét. Ami a Ferrari-versenyzőket illeti, elmondták, hogy semmi problémájuk Maxszal, csak azzal, hogy időről időre túl agresszív. Aztán beszéltem Maxszal is, és javasoltam neki, hogy kicsit talán visszavehetne. De minden rendben volt. Nem történt szabálysértés, tehát minden egyértelmű” – mondta a Sky Sportsnak.

Később hozzátette: „A mondandóm lényegét az jelentette, hogy közöltem Maxsszal, szeretjük a küzdelmet, amit tőle látunk, de óvatosnak kell lennie, nehogy túllőjön a célon. Néha kicsit túlságosan is agresszív, hogy úgy mondjam. Egyszerűen vigyáznia kell, ha nem akar rossz hírnevet szerezni magának, mert ha ne adj isten okozott volna egy balesetet a túlbuzgó vezetési módjával, ez visszaütött volna nála. Teljes mértékben tudomásul vette ezt. Teljesen békés beszélgetést folytattunk, és közös nevezőre jutottunk.”

Whiting a Vettelékkel történt egyeztetést is helyes lépésnek tartja. „Jó, hogy meghallgattam, mit gondol Seb és Kimi. Nyugodtak voltak, elmondták, hogy Maxtól több tiszteletet várnának, és hogy kicsit lehiggadjon. Örömmel csapnak össze vele, de szeretnék, ha csiszolódna kicsit.”

A szakember végül jelezte, továbbra is kitart az FIA korábbi álláspontja mellett, azaz Verstappen szerinte nem vétett a szabályok ellen. Azt is részletezte, miért. „Nem történt szabálysértés, máskülönben léptünk volna. A Ferrari azt mondta, egynél többször váltott irányt a védekezésnél, ezért megnéztük, de valójában nem váltott többször irányt. Jobbra mozdult – még ha úgy vélem, kicsit későn is –, aztán visszatért balra, de elég helyet hagyott Kiminek. A szabályok pontosan ezt engedélyezik. A szabály arról nem rendelkezik, mikor mozdulhatsz, de a féktávokon nem szabad irányt váltani. Említettem ezt a bíráknak, elmondtam, hogy volt ez a panasz, de nem volt mit vizsgálniuk, és ők is így látták. A mozdulata az elfogadhatóság határán volt, de még belül azon” – fogalmazott.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#5 trialboj 2016. szeptember 04. 20:38  
F1890:
szóval akkor ezentúl lehet úgyis előzni h későn fékezel és te is lecsúszol a pályáról és természetesen az ellenfél is. csak fura mód ezt pl vettelnél büntették silverstoneban :P :D

Nincs is miről beszélni, nem értem hogy nem érvel senki a balfaszok ellen. Pl Vilnöv úr, neki úgyis jár a szája ha kell ha nem, néha szurkálhatná a másik oldalt is!

Jadeite
#4 Jadeite 2016. szeptember 04. 19:11  

Nem kedvelem ezt a gyereket, de ha a szabályoknak megfelelt, amit csinált Spa-ban, miért vegyen vissza, vagy miért kapna fekete-fehér zászlót? Ez olyan, mintha a 80as korlátozásnál lecsesznék, h gyerek, 79 és féllel mentél.

claydavis
#3 claydavis 2016. szeptember 04. 17:03  

Charlie előbb vonul vissza, mint Max, úgyhogy le kell sz.ni mit mond az öreg, aki beengedte a traktort a suzukai pálya veszélyes részére, és Bianchi belehalt. Kb. ennyit a hozzáértéséről.

Vagy szabályos egy manőver, vagy nem, Verstappennek tehát nem kell "visszavennie egy kicsit", ami egy világos szabályrendszer mellett közröhejes kijelentés.

zuzmó
#2 zuzmó 2016. szeptember 04. 12:57  
F1890:
szóval akkor ezentúl lehet úgyis előzni h későn fékezel és te is lecsúszol a pályáról és természetesen az ellenfél is. csak fura mód ezt pl vettelnél büntették silverstoneban :P :D

Hogyne lehetne. Csak legyél a kiskedvenc. :DDD

F1890
#1 F1890 2016. szeptember 04. 11:13  

szóval akkor ezentúl lehet úgyis előzni h későn fékezel és te is lecsúszol a pályáról és természetesen az ellenfél is. csak fura mód ezt pl vettelnél büntették silverstoneban :P :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája