Whiting veszélyesen kinéző, de biztonságos autókat akar

írta: M4Sport
2016. május 04. 18:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 imázsának bőven elegendő, ha veszélyesnek kinéző, de valójában biztonságos autók versenyeznek a pályán. Ez Charlie Whiting versenyigazgató véleménye, aki továbbra is a fejvédők mielőbbi bevezetése mellett van.

Pár hónapja még az volt a kérdés, érkeznek-e a versenyzők fejét védő megoldások a közeljövőben – mára eljutottunk odáig, hogy a kérdés így módosult: a glória vagy a szélvédő jelenik-e meg hamarosan az F1-es gépeken? A Red Bull Szocsiban tesztelt megoldása egy fokkal pozitívabb fogadtatásra lelt, mint a korábban az FIA által is támogatott bukókeret, a paddock véleménye mégis erősen megoszlik a kérdésben.

Miközben a versenyzők egy része szerint kinézetétől és a sportági hagyományoktól függetlenül szükség van az újításra, mert életeket is menthet, a másik tábor azzal érvel, hogy az F1-nek mindig is velejárója lesz a veszély, így fölösleges radikális lépésekkel tenni ellene. Lewis Hamilton utóbbi véleményen van, és Szocsiban is hangsúlyozta: ha az F1-ből kiölik a veszélyt, éppen a lényegét veszíti el a sportág.

Az FIA versenyigazgatója szerint azonban távolról sem minden fekete vagy fehér ebben a kérdésben. „Megértem az álláspontját. Mindig is lesz kockázata annak, ha valaki ilyen gyorsan vezeti az autókat. Amíg nem hagyják el a pályát, valójában nem is veszed igazán észre, mennyire gyorsak ezek a gépek. Csak akkor látod, milyen komoly károk keletkezhetnek bennük. Az autók továbbra is veszélyesnek néznek ki. A mi feladatunk, hogy veszélyesen kinéző autókat építsünk, amelyek valójában nem veszélyesek” – Charlie Whiting a versenyigazgató az Autosportnak.

„Nincs is szebb látvány annál, mint amikor egy hihetetlenül összetört autóból is kiszáll a versenyző – mint történt az Fernandóval (Alonso) Ausztráliában. Aki látta Robert Kubica balesetét Kanadában, nem hihette, hogy csak úgy kiszáll az autóból. És mi szeretnénk növelni annak az esélyét, hogy ez történjen ilyenkor, miközben a látványosságot is meg akarjuk tartani.”

Ami a fejvédelmet illeti, az FIA július 1-ig dönt arról, mely megoldást (glória vagy szélvédő) alkalmazzák a jövőben. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, egyvalami azonban közös bennük: valamelyest megnehezítik a versenyző kiszállását az autóból. Whiting úgy véli, ha növelnék az előírt minimális időt, mely alatt egy versenyzőnek el kell hagynia a járművét, ez a probléma is megoldódna. „Ez egy fontos tényező. Nem látok különbséget a két megoldás között. Csütörtökön Daniel Ricciardóval elvégeztük a kiszállási tesztet. Látni akartuk, hogy ki tud-e szállni az előírt idő alatt. Megcsinálta. És ez még csak jobb lesz. A csapatok olyan rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek megkönnyíthetik a kiszállást. És ha szükséges, hozzáadhatunk pár másodpercet az előírt időhöz is. Ez kis ár lenne a versenyző feje biztonságának növeléséért.”

Whitingot arról is kérdezték, amennyiben minden problémára megoldást találnak, bevezetik-e a fejvédőt az alsóbb kategóriákban is. „A kérdés csak az, megoldható-e olcsón. Tudom, hogy a költségeknek nem szabadna szemponttá válniuk, de a biztonsági eszközök terén is realistának kell maradni. Okosan kell ezt csinálnunk. Fokozatosan kell lefelé haladnunk a GP2-vel, a GP3-mal, a Forma–3-mal. Kezdetben a jelenlegi sisakok is csak az F1-ben voltak használatosak, aztán egyre olcsóbbá váltak, és fokozatosan mentünk lefelé. Ugyanez történt a kerékrögzítő kötelek esetében is. Ha van mód a nagyobb mennyiség gyártására, meg lehet oldani gazdaságosan. És az eszköz fokozatos átvétele az alsóbb kategóriákban így elkerülhetetlen lesz” – tekintett előre.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

gaben1000
#1 gaben1000 2016. május 04. 19:10  

Minden mindennel összefügg. Nagyjából az a baj a Forma1-el, mint a mai világgal. Elmerülni a részletekben, az igazán fontos kérdésekkel meg nem történik lényegében semmi.
Végülis a legfontosabb kérdésnél, a biztonságnál lazán meg lehet oldani, hogy csak úgy megnöveljük a biztonságos kiszállás idejét pár másodperccel, mert ezt diktálja az érdekük.
De egy olyan semmiségnél, mint hogy több garnitúra gumit kapjanak az izgalmas versenyzéshez, á nem, ördögtől való ötlet, hogy is lehetne megoldani.
Betegek ezek, nagyon nagy baj van a fejekben.FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 21:30

Az első három nyilatkozata Austinból

Így értékeltek a főszereplők

752016.10.22. 21:01

Először az austini első rajtkockában Hamilton!

A két Red Bull megosztott taktikával próbálja kizökkenteni a Mercedest