Wolff: Könnyű rosszul rajtolni egy ilyen kuplunggal

írta: M4Sport
2016. október 10. 11:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár Lewis Hamilton vállalta a felelősséget a Japán Nagydíjon bemutatott gyenge rajtjáért, Toto Wolff elismeri, nem elég jó a kuplungjuk ahhoz, hogy a brit következetes legyen e téren.

Azt már sosem fogjuk ugyan megtudni, hogyan alakult volna a szuzukai verseny, ha Lewis Hamilton csapattársához hasonlóan jó rajtot vesz, mégis egyre nyilvánvalóbb, hogy a bajnoki címért folyó küzdelemben a rajtok jelentik az egyik legmeghatározóbb tényezőt. Lewis Hamilton vasárnap ugyanúgy járt, mint Monzában (meg előtte még jó pár versenyen): beragadt az első métereken, ezzel több pozíciót vesztett, aztán ahelyett, hogy a győzelemért vívott volna Nico Rosberggel, kapaszkodhatott egész verseny alatt.

A címvédő a leintés után nem kívánt részletesebben beszélni gyenge rajtjáról, annyit viszont kiemelt, az most az ő lelkén száradt. „Túlpörgő kerekek” – volt a válasza, amikor az okokról kérdezték. Egyszerűen rosszul engedhette fel a kuplungot, ám Toto Wolff sportigazgató szerint vannak „enyhítő körülmények”, melyekért a Mercedes a felelős.

„A kuplungunk nyilvánvalóan nem tökéletes. Úgy adjuk a kezükbe, hogy nehéz kezelni. Próbáltuk optimalizálni, de nem sikerült. Ez a helyzet leegyszerűsítése, valójában egy komplex rendszerről van szó, amely ma nem működött megfelelően” – nyilatkozta.

A Mercedes látványosan küszködik a rajtokkal, amióta idén a szigorúbb, egykuplungos rajtprocedúrát tették kötelezővé. Wolff szerint a kuplungjuk jó, amikor jól működik, ám a probléma éppen az, hogy túl kevésszer működik jól. „Sosem próbáltam ki a kuplungot, szóval csak arról tudok beszélni, mire jutottunk az elemzéssel. Nehéz jól bánni a kuplunggal, és mindkét versenyzőnk dolgozott ezen. Még odáig is elmentek, hogy kesztyűt cseréltek a fölengedés miatt. A fölengedés viszont csak egyetlen aspektus a fordulatszám kezelése mellett, és ez egy nagyon bonyolult folyamat, aminél túl kicsi az esélye annak, hogy minden rendben menjen. Emiatt nem könnyű a kuplunggal.”

Bár Hamilton cáfolta, hogy problémát jelentett volna, Wolff szerint gyenge rajtját az is befolyásolhatta, hogy az éjjeli esőzés miatt a szuzukai célegyenes páros oldala itt-ott még nedves volt. „A nedves vonal természetesen mindenki számára gondot jelentett, aki a jobboldalról rajtolt. Látható, hogy Daniel Ricciardo sem rajtolt valami jól, pozíciót is vesztett. Az első, a harmadik és az ötödik kockából rajtolók előrébb léptek az első pár kanyarban, szóval ez valódi probléma volt. Nagy kár érte, hogy a pálya nem száradt fel megfelelően az esőzések után. Elég bizarr” – állapította meg az osztrák.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

F1890
#1 F1890 2016. október 10. 12:10  

a víz kifogás, vettel megint nagyon jól rajtolt

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ