Zandvoort komolyan gondolja a visszatérést

írta: M4Sport
2016. február 15. 12:41

A király unokatestvére lett a holland pálya új tulajdonosa, aki komoly fejlesztéseket tervez. A politika is felkarolta az ügyet.

Új kezekbe került a zandvoorti versenypálya – adta hírül a De Telegraaf napilap. Az új tulajdonos egy holland cégcsoport, amelynek az élén nem más áll, mint Bernhard van Oranje herceg, a holland király unokatestvére. A hercegnek – aki maga is amatőr autóversenyző – a „legnagyobb álma”, hogy a Forma–1-et visszavigyék Hollandiába, és ezért komoly beruházásokra is hajlandó lenne.

„Igen, ez lenne a legnagyobb álmom” – idézi őt a holland lap. „Az idei szezon már itt van a nyakunkon, de azért el szeretnénk kezdeni a munkát, amilyen gyorsan csak lehet. Assenbe jól invesztáltak, és Zandvoortba is jól fognak. Azt szeretnénk, ha ez a két helyszín a belgiumi Zolderrel kiegészülve egy erős hármas lenne Európában.”

A felújítások részleteiről egyelőre nem esett szó, ám a királyi család tagjának nincs kétsége afelől, hogy a verseny ismét nagy siker lenne.

„Zandvoort ott van a versenyzők öt kedvenc pályája közt, és nem csak azért, mert a tengerparton található, hanem azért is, mert alig húsz percre van a repülőtértől és Amszterdamtól.”

A cégcsoport Hans Ernst üzletembert váltotta a pálya élén, aki ezt megelőzően több mint 27 évig volt a létesítmény tulajdonosa.

Politikai támogatás és a „Verstappen-hatás”

Hogy a Holland Nagydíj felélesztése nem biztos, hogy csak médiafogás, azt az is bizonyítja, hogy tavaly ősz óta politikai oldalon is mozgolódás van a verseny ügyében.

„Mindenkit izgat a dolog” – jelentette ki a legnagyobb holland parlamenti párt, a VVD egyik képviselője, Jerry Kramer. „Szerintem együtt kéne dolgoznunk az ügyön – a kormányzatnak és a régiós cégeknek. Zandvoortnak nagy történelme van, és jó lenne, ha visszakerülne a versenynaptárba. Tudatában vagyok, hogy több tízmillió euróba kerülne, hogy visszahozzuk a Forma1-et, de mindenképpen meg kellene vizsgálnunk a lehetőséget.”

Egy hónappal ezelőtt Zandvoort város önkormányzata is hasonló véleményre jutott.

„A zandvoorti városi tanács úgy döntött, hogy hivatalos jelentést kér a Forma1 lehetséges visszatérésének lehetőségeiről” – mondta januárban Erik Weijers, a pálya műveleti vezetője, aki egyébként a tulajdonosváltást követően is megmaradt a posztján. „A kutatásnak az infrastrukturális beruházásokra és a nagydíj rendezési költségeire kéne összpontosítania. Ezeknek még idén utána fognak járni.”

Ezek után Kramer mellett Weijers is kifejtette aggodalmait a már említett, várhatóan gigászi költségekről, ám Bernhard herceg színrelépésével ezek az aggályok azért csitulhatnak valamelyest. A másik ütőkártyát természetesen egy bizonyos fiatal holland Forma–1-es pilóta üstökösszerű pályafutása jelentheti – a „Verstappen-hatásról” Weijers visszafogottan csak annyit mondott, hogy „biztosan segíteni fog szponzorokat találni a futamra”.

S hogy legkorábban mikor számíthatunk megint Holland Nagydíjra? Kramer szerint ez „még akkor is beletelik egy kis időbe, ha már konkrét tervekről beszélünk majd”. A képviselő 2019-2020-at jelölte meg a visszatérés éveként.

Az 1948-ban épült legendás pályán 1952 és 1985 közt rendeztek világbajnoki futamokat. A vonalvezetés első fele továbbra is az eredeti nyomvonalon kanyarog a holland tengerpart homokdűnéi mögött.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#4 cybergyerek 2016. február 15. 15:25  

ami pozitívum hogy önmagában nézve jó menni rajta meg ugyebár ez egy igazi old school pálya (remélhetőleg a felújítások után se válna nagyon sterillé), de láttam rajta néhány DTM és F3 futamot az elmúlt években és bizony előzések vagy csaták csak elvétve alakultak ki. a tavalyi F3-as versenyeken hajszál híja volt hogy bealudjak.

grabowsky78
#3 grabowsky78 2016. február 15. 13:21  

Én szeretem azt a pályát jó kis hullámvasút! Az, hogy milyen f1-es futam lenne rajta az már más kérdés!

F1890
#2 F1890 2016. február 15. 13:15  

ujabb vonatos palya

Balrog
#1 Balrog 2016. február 15. 13:01  

https://www.youtube.com/watch?v=_abLofpbl98

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”