Zöld jelzés Alonso új motorjának

írta: M4Sport
2016. szeptember 30. 14:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sikeres volt Fernando Alonso péntek motortesztje. A Honda zöld jelzést adott az új erőforrás használatára.

Óvatosan kezdték, de egyre magabiztosabbá váltak. A Honda csütörtökön még csak abban volt biztos, hogy Fernando Alonso az első szabadedzésen használni fogja a két módosító pont árán továbbfejlesztett hajtóegységüket. Aztán a próba után hamar úgy döntöttek, délutánra is bent tartják a spanyol autójában a könnyített motorblokkú erőforrást. A nap végén pedig megállapították, fejlesztésük készen áll a versenyzésre is.

Erre ugyanakkor nem Malajziában, hanem csak a hazai versenyükön, Japánban kerül majd sor. A gyártó szombatra és vasárnapra Sepangban a spanyol régebbi motorját építi vissza az autóba. „Elégedettek vagyunk a mai nappal, sok kilométert teljesítettünk probléma nélkül” – értékelt Éric Boullier versenyigazgató. „Megkapta a zöld jelzést a jövőre, az év hátralévő részére. Főleg a megbízhatóság javítását céloztuk meg az átalakított blokkal és más változtatásokkal.”

„Lehetőség nyílt arra, hogy kicsit jobban kihasználjuk a motort, de itt nem pusztán a lóerőkről van szó. Fernando jól kezdte a hétvégét, azonnal gyors köridőket futott. Bosszantó, hogy büntetést kell kapnia, de ezt már eleve belekalkuláltuk a hétvégébe. Keményen dolgozunk azért, hogy megfelelő autót és stratégiát adjunk neki, hogy a legjobban kompenzálni tudja a hátrányát vasárnap.”

Boullier elárulta, Jenson Button csak akkor fogja megkapni az új motort, ha a mostanival elért egy bizonyos kilométerszámot. Várhatóan erre csak a Japán Nagydíj után kerül sor – a csere számára is hátrasorolásos büntetésbe fog kerülni.

A közelmúltban kiderült, a Honda nemcsak az erőforrások, gyára terén is fejleszt. Haszegava Juszuke sportigazgató előrebocsátotta: angliai bázisuk kibővítésével már felkészültek arra, hogy a jövőben a McLaren mellett más istállókat is erőforrással lássanak el. Boullier ennek kapcsán elmondta: „A múltban abban állapodtunk meg a Hondával, hogy jobb lenne, ha csak ránk figyelnének, egy csapat lennénk. A szabályok azóta változtak, így a jövőben kötelező lesz más csapatokat is kiszolgálni. Egy bizonyos idő után érdekes lehet majd a Honda számára és a McLaren-Honda számára is, ha lenne egy másik csapat. Nem tudjuk, mikor, de már felkészültek a lehetőségre, hogy megtörténik.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája