Zűrzavar Maranellóban? Az elnök "kezdő" hibájától az eldobott győzelmekig

írta: M4Sport
2016. június 15. 12:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

A volt versenyzőjük az elnök kezdő hibájáról, a volt mérnökök a kanadai döntő stratégiai bakikról beszélnek a Ferrari kapcsán. A kettő szorosan összefügg egymással?

„Még egy bajnoki győzelem nélkül elmúló szezon felérne a tragédiával.” „Az óra ketyeg, nyerni kell!” Ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket tett a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne az elmúlt hónapokban. A nyílt kijelentések egyértelművé teszik a csapat céljait, ám az évkezdés óta számos területen hibázó vörösökre sokak szerint inkább csak rossz hatással van ez a fajta nyomás.

Gerhard Berger két ciklusban (1987-89; 1993-1995) is versenyzett a Ferrarinál, így átérzi a Scuderia dolgozóinak helyzetét. Meglátása szerint Marchionne a kezdők hibáját követte el. „Távol álljon tőlem, hogy kritizáljam Marchionne urat, de elkövette a tipikus F1-es újonchibát. Sikeres üzletember, aki azt gondolja, a Forma–1-et üzleti tervek alapján lehet működtetni. De az ilyenek hamar rájönnek, hogy az F1 mennyire kiszámíthatatlan, és hogy ahhoz másfajta térkép kell” – nyilatkozta a kanadai hétvégén a korábban több csapat irányításában is részt vevő osztrák.

„Egy Vettelnek nem kell megmondani, hogy nyernie kell! Ezt ő maga is tudja. Én magam is sok évet töltöttem el a Ferrarinál, és pont ugyanabban a helyzetben, amiben most Vettel van. Olykor nyertem, de legtöbbször nem. És ott állandó nyomás nehezedik rád felülről.”

Berger második korszakában a későbbi sikerkovács Jean Todttal dolgozhatott együtt, akinek példája szerinte tökéletesen illusztrálja, mit kellene másképpen csinálniuk Maranellóban. „Todt volt az, aki felépített egy csapatot Michael Schumacher köré Rory Byrne-nel és Ross Brawnnal, és aki hárította a fentről érkező nyomást a lejjebb lévőkkel szemben. Ez egy nagyon sikeres időszakhoz vezetett. Én úgy érzem, a Ferrari most ugyanabban a stádiumban van, mint amikor én voltam ott: a szimpatikus olaszos zűrzavar jellemzi” – állapította meg.

Maurizio Arrivabene, Sergio, Marchionne

Korábbi mérnöküket meglepte a Ferrari húzása

Bár mindezt még a vasárnapi kanadai verseny előtt nyilatkozta, Berger szavait aztán egy újabb megkérdőjelezhető stratégiai húzás látszott alátámasztani. Több szakember is értetlenül áll azelőtt, Sebastian Vettel kiváló rajtja után a Ferrari miért mondott le önként a vezető pozícióról már a futam elején, s miért állt át egy olyan kétkiállásos stratégiára, amellyel nehéz helyzetbe hozta saját magát.

A csapat a Jenson Button kiesése miatt életbe lépő virtuális biztonsági autós fázist próbálta kihasználni a 10. kör végén egy gyors kerékcserére, ám többen sem azt nem értik, miért vállalkoztak ilyen korán az első kiállásra, sem azt, miért mindjárt a szuperlágy abroncsot tették fel autójukra, egyértelmű jelet adva ezzel a Mercedesnek, hogy mindenképp két kiállással mennek végig (a lágy gumi tudniillik kötelezően használandó volt a versenyen).

„Én nem számoltam azzal, hogy Sebastian érkezik. Elsőre azt gondoltam, túl korán a kiállás mellett döntöttek ahhoz, hogy egyetlen cserével végigmenjenek. Aztán amikor láttam, hogy szuperlágyat kapott, igazán meglepődtem” – nyilatkozta a futam után a vörösök korábbi versenymérnöke, Rob Smedley.

A Williams szakembere azt sem érti, hogyan hihették, hogy előnyt tudnak kovácsolni a virtuális biztonsági autóból. „Amikor Sebastian a hátsó egyenesben haladt, már láttam, hogy a virtuális biztonsági autós fázisnak vége lesz. Néha be kell vetned a rutint és a tudást is ahhoz, hogy megtippeld, meddig tart majd ez a fázis, és hogy lásd, profitálhatsz-e a kiállásból vagy sem.”

Sebastian Vettel

Két döntő hiba – valami nincs rendben Maranellóban?

Smedley volt jordanes főnöke, az egykori technikai igazgató, Gary Anderson eközben leginkább a gumiválasztás kapcsán értetlenkedett, és rámutatott, a vörösök túl korán és könnyelműen kijátszották lapjaikat. „Vettelnek a rajt után már csak egy Mercedesszel kellett foglalkoznia. Az előnye az élen ugyan egy másodpercre csökkent, de az már sokszor kiderült, hogy ha hasonló tempójú autó mögött halad, a Mercedesnek még DRS-sel is gond az előzés” – vázolta a Ferrari kedvezőnek tűnő kezdeti helyzetét, melyről önként mondott le a 10. körös kiállással.

„Innentől kezdve a Mercedesnek már könnyű dolga volt. Csak Vettel időit kellett figyelniük, és ha egyetlen kiállással akartak végigmenni, csak pont annyira kellett gyorsan menniük, mint neki – ez gyerekjáték volt. Miért nem várta meg a Ferrari, hogy alakul a verseny, és miért nem a köridők és a teljesítmény alapján döntött a stratégiáról? Aggódtak a gumikopás miatt, de Montrealban jellemzően akár 20-30%-kal is csökkenhet a kopás mértéke péntekről vasárnapra, és ezt ki kellett volna számítaniuk.”

„Ráadásul a Ferrari pénteken jónak is tűnt a lágy gumin. Ha eszükbe jutott volna, hogy az előző versenyen nagyjából ugyanúgy kopott a gumijuk, mint a Mercedesnek, Vettelnek legalább öt-hat körig kint kellett volna maradnia, aztán lágy gumit kapnia, és ha végül még egyszer ki kell állnia, kaphatott volna egy gyors ultralágy vagy szuperlágy keveréket, amin üldözőbe vehette volna Hamiltont” – vélekedett a brit szakember.

Anderson úgy látja, a Ferrari szó szerint odaajándékozta a győzelmet a Mercedesnek, mivel korai gumiválasztásával azonnal jelezte, két kiállást választott, és egyúttal saját maga előtt zárta be a taktikaváltás kapuját is. „A Ferrari két döntő hibát vétett. Korán hívták be az autójukat, és lágy gumin kellett volna visszaküldeniük Vettelt és Räikkönent.”

Szerinte ezen hibák a Berger által is említett csapaton belüli frusztráció következményei voltak. „Nyugtalan idők ezek, és nem gondolnám, hogy a Ferrarinál minden rendben van. Az olaszoknál – mint oly sokszor – ismét változásokról beszélnek a csapatvezetésben, valamint arról írnak, hogy James Allisont akarja a Renault. Előbb vagy utóbb kinyílik a bicska. Ha ilyen lehetőségük adódik, a csapatnak jó döntéseket kell hoznia. Ha Hamilton gyorsabb lett volna, és megelőzte volna Vettelt, rendben van. De ők a stratégiával üldözöttből üldözőt csináltak Vettelből, ahelyett, hogy kontrollálták volna a versenyt” – állapította meg Anderson.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt