66 év, 9 csapat – akiknek elsőre összejött a pontszerzés

írta: M4Sport
2016. március 26. 17:48
FOTÓ: ©XPB/Daimler/Sauber

Pontszerzés már az első futamon – bár a Haas-csapat F1-re való felkészülését ismerve talán nem is annyira meglepetés, mégsem akármilyen teljesítmény. Ezt mutatja az is, hogy a sportág 66 éve íródó történetében mindössze 8 hasonló esetre volt példa eddig. Persze még ez a szám sem teljesen pontos – történelmet idézünk!

Gene Haas alapító valószínűleg álmában sem gondolta volna, hogy ő lehet a következő. Bár titkon bizonyára reménykedett benne, a téli felkészülés problémái, majd a nem éppen szerencsés időmérő edzés után mégsem tűnt természetesnek, hogy frissen életre hívott csapata egy csapásra a pontszerzők közé kerül Ausztráliában. Pedig így történt.

Romain Grosjeannak persze óriási mázlija volt azzal, hogy – az egyébként csapattársát is érintő – baleset pontosan akkor történt, amikor ő még nem teljesítette első kerékcseréjét. A piros zászlós megszakítás miatt a francia gyakorlatilag boxkiállás nélkül teljesíthette a versenytávot, s végül a hatodik helyen ért célba, megszerezve újonc istállója első pontjait. Így lett aztán az idei Ausztrál Nagydíjnak tulajdonképpen két győztese – ahogyan arra ő maga is utalt már a leintés pillanatában.

HaasHaas szerint az eredmény azt igazolta, megfelelő szemléletmóddal vágtak bele az F1-kalandba. És ez nemcsak arra igaz, hogy a Ferrarival való partneri kapcsolatuk révén azonnal ütőképes autójuk lett. „Hagyunk magunknak elég időt” – nyilatkozta az amerikai alapító. „Már 2015-ben versenyezni akartunk, de a sportág bonyolultsága mellett kellett ez az egy extra év ahhoz, hogy versenyképesek lehessünk a következő öt évben. Ha ez nincs meg, talán csak szenvednénk.”

Nem is kérdés, a Haas történelmet írt. Utoljára 14 évvel ezelőtt fordult elő, hogy egy újonc már első versenyén pontot szerezzen. De még többet mond az amerikaiak mostani eredményéről, hogy a Toyotával együtt is mindössze 11 újoncnak sikerült az azonnali pontszerzés (a történelem legelső F1-es versenyét nem tekintve), és közülük három (Brawn GP, Red Bull, Wolf) ráadásul nem is számított teljesen újnak a rajtrácson, lévén, hogy volt jogelődjük (a Honda, a Jaguar, illetve a Hesketh).

Teljesen új istállóként tehát 66 év alatt eddig mindössze 8 alakulat szerzett pontot első nekifutásra – s mint az alábbi visszatekintőnkből kiderül, közöttük is volt több kakukktojás.

Toyota: Ausztrál Nagydíj, 2002 – 6. hely

Mika Salo, Toyota, 2002, AusztráliaA japán autógyártó esete annyiban mindenképpen hasonlít a Haaséra, hogy a debütálása előtt ők is egy teljes évet szenteltek a felkészülésre. A későbbi bemutatkozásban ugyanakkor az is szerepet játszott, hogy eredetileg V12-es motorral szerettek volna rajtolni, ám az FIA nem engedélyezte ezt. Autóipari óriásként persze többszöröse volt a kezdő büdzséjük, mint a Haasnak: évente úgy 400 millió eurót költöttek csapatukra (még a számos korlátozás bevezetése előtti korszakban). Átmeneti tesztautót építettek, mellyel 2001 szeptemberében még a Hungaroringen is gyakoroltak.

Mindezek után már-már elvárás volt velük szemben, hogy jól teljesítsenek első versenyükön, de azonnali pontszerzésük csalóka képet mutat. Mika Salo és Allan McNish autójáról hamar kiderült, hogy csak a mezőny második felébe tartozik, előbbi versenyző pedig nem kis mértékben annak köszönheti egy szem pontját, hogy a verseny egy (McNisht is elragadó) rajtbalesettel indult, s végül csak 8-an értek rajta célba. Salo például közvetlenül a Minardit kormányzó helyi hős, Mark Webber mögött…

Az idény egésze már jóval reálisabb képet festett a japánokról: Melbourne után már csak egyszer, Brazíliában értek célba pontszerző helyen, két egységükkel pedig a konstruktőri 10. helyen zártak – pontegyenlőséggel a 9. Minardi és az utolsó, 11. Arrows között.

Sauber: Dél-afrikai Nagydíj, 1993 – 5. hely

Sauber C12, 1993A Peter Sauber által alapított istálló más tekintetben állítható párhuzamba Gene Haas gárdájával: mögöttük is ott állt a bemutatkozáskor egy nagy gyártó, a Mercedes. A svájciak az 1980-as évek második felében a sportautó-világbajnokságon váltak a csillagos márka segítségével győztes csapattá. Ekkor már a németek új (később félresiklott) F1-es projektjének alapját képezték – nemcsak utánpótlás-programjuk (Michael Schumacher, Karl Wendlinger és Heinz-Harald Frentzen), a technika szempontjából is. A német autógyártó eredetileg gyári csapatként kívánt visszatérni az F1-be a Sauberrel, ám terveik módosultak, s a hinwiliek így privátként, de a németek anyagi támogatását élvezve mutatkoztak be, Ilmor-motorokkal.

Két versenyzőjük JJ Lehto és Karl Wendlinger volt, akik a szezonnyitó Dél-afrikai Nagydíjra a 6. és 10. helyre kvalifikálták magukat. Az osztrák Wendlinger motorhibája miatt csak a 33. körig jutott, kollégája viszont célba ért – mégpedig a 2 pontot érő 5. helyen.

Szezonjuk később hasonlóan felemásra sikerült a megbízhatósági problémáik miatt. Az év 16 versenyén összesen 17 kiesést kellett elkönyvelniük, 15 alkalommal értek célba, ebből 12-szer a legjobb tíz között, 5-ször pontszerző helyen (akkoriban csak az első hat helyezett kapott pontot). Végül 12 pontjukkal a 7. helyen zárták a gyártók (13 csapatos) bajnokságát.

ATS: USA Nagydíj (nyugat), 1977 – 6. hely

Bár saját gyártású autóval csak 1978-ban az Argentin Nagydíjon mutatkoztak be az F1-ben, ezt megelőzően 11 versenyhétvégén már képviseltették magukat a kategóriában – a Penskétől vásárolt, Ford DFV V8-as motorral ellátott autóval. Az istállót a névadó német felnigyártó cég első embere, Günter Schmidt alapította saját vállalkozása népszerűsítése céljából. Eredetileg Forma–2-es csapatnak indultak, aztán mégis feljebb léptek.

Eleinte csak Jean-Pierre Jarier, később az osztrák Hans Binder is versenyzett náluk. Első futamukon, Long Beachben csak a francia állt rajthoz, az időmérőn a 9. rajtkockát szerezte meg, majd másnap a 6. pozícióban csapott célba, egy kör hátránnyal. Jarier később még két alkalommal került a legjobb tízbe, ami mellé a három hétvégén szerepet kapó Binder hollandiai 8. helye társult. A két versenyző egy-egy alkalommal kvalifikálni sem tudta magát a vasárnapi viadalra.

Shadow: Dél-afrikai Nagydíj, 1973 – 6. hely

A CanAm sportautós sorozatban ismertté vált amerikaiak első embere, Don Nichols 1972 végén döntött úgy, hogy saját F1-es csapatot akar, és miután az olajipari céggel, az UOP-pal megfelelő szponzori háttere is volt ehhez, a BRM-től elcsábított tervező, Tony Southgate megalkotta első gépüket, a Shadow DN1-t.

Az év első két futamán még nem vettek részt, így Dél-Afrikában mutatkoztak be. Két versenyzőjük Jackie Oliver és George Follmer volt. (Emellett Graham Hill számára biztosítottak egy autót, aki viszont a privát Embassy Hill-csapat színeiben állt vele rajthoz.) Előbbi versenyző a 14., utóbbi a 21. rajtkockát szerezte meg. A futamon Oliver már 14 kör után feladta a küzdelmet, míg amerikai csapattársa két kör hátránnyal ugyan, de a 6. pozícióban csapott célba.

Az F1-ben 1980-ig szereplő Shadow-csapat első évében összesen 9 pontot szerzett, amivel a konstruktőri bajnokság 8. pozíciójában zárt. Ennél viszont fontosabb, hogy már első évükben két dobogós helyezést is ünnepelhettek: Follmer a csapat második versenyén, Spanyolországban lett harmadik, míg Oliver Kanadában állt a dobogó harmadik fokán. A csapat történetében a csúcsot aztán Alan Jones 1977-es ausztriai győzelme jelentette.

Penske: Kanadai Nagydíj, 1971 – 3. hely

Valójában kakukktojások a sorban. Az IndyCar-sorozat legsikeresebb istállója saját építésű autóival, valódi konstruktőrként csak 1974 és 1976 között versenyzett a Forma–1-ben. Valódi első futamukat ennek megfelelően az 1974-es Kanadai Nagydíj jelentette, melyen Mark Donohue csak 12. lett, azaz nem szerzett pontot.

Csakhogy az alakulat neve már három évvel ezt megelőzően is felbukkant a királykategóriában. Roger Penske 1971-ben a kanadai Mosportban megvette a Mclaren egyik autóját, kékre festették, majd beleültették az amerikai Donohue-t, aki a vasárnapi esős futamon a nyolcadik rajthelyről a harmadik helyen ért célba, jó másfél perces hátrányban a győztes Jackie Stewart mögött. Hiába azonban az első futamos pontszerzés, Az egységek valójában a McLaren neve mellé kerültek.

March: Dél-afrikai Nagydíj, 1970 – 3. hely

Max Mosley, Alan Rees, Graham Coaker és Robin Herd (a csapatnév a nevükből kijött mozaikszó) 1969-ben alapították meg istállójukat. Eredetileg egyetlen autót terveztek építeni Jochen Rindt számára, aki azonban végül a Lotusnál kötött ki. A March aztán több lett ennél: számos kategóriában indítottak autókat, ráadásul több F1-es istálló, így például a Matrával szakító Ken Tyrrell gárdája is az ő karosszériájukat használta.

Ennek köszönhetően kerültek fel a listára. A March „gyári” csapatát Chris Amon és Jo Siffert alkotta, első hétvégéjükön Dél-Afrikában előbbi versenyző kiesett, míg utóbbi 10. lett. A March pontot viszont így is szerezett: Jackie Stewart révén, aki az első rajtkockából indulva lett harmadik a Ken Tyrrell által futtatott autójukkal. A skót bajnok Spanyolországban aztán győzelemre is vezette a gépet. A March az év végén 3. lett a gyártók bajnokságában, míg Tyrrellék a szezon utolsó három versenyének már saját kocsival vágtak neki – mindhárom alkalommal kiestek.

Mercedes: Francia Nagydíj, 1954 – 1. hely

Juan Manuel FangioA manapság újra domináló Mercedes első Forma–1-es korszakát sem kezdte kisebb sikerekkel, mint a 2014-ben rajtoló mostani új F1-es érát. A formaautók terén az 1930-as években is legyőzhetetlen németek 1954-ben döntöttek úgy, hogy részt vesznek a világbajnokságban. A szezon negyedik versenyén, a reimsi Francia Nagydíjon került sor a híres, áramvonalas és nyitott kerekű konfigurációval is rendelkező W196-os autók bemutatkozására.

Három autót indítottak, az egyiket a Maseratitól érkező Juan Manuel Fangio vezette – győzelemre. Mögötte német csapattársa, Karl Kling ért célba. Ők ketten egy kört adtak a harmadik Ferrarinak, s a dobogó harmadik fokára csak azért nem egy mercedeses állhatott, mert Hans Hermann már a 19. körben kiesett műszaki hiba miatt. Fangiót év végén újra bajnokká koronázták, ám miután konstruktőri bajnokság ekkor még nem volt, a Mercedesnek egészen 2014-ig kellett várnia első címére.

BRM: Brit Nagydíj, 1951 – 5. hely

A British Racing Motorst (BRM) 1947-ben alapították, amolyan nemzeti brit csapatként. Első modelljük, a Type 15 volt, amellyel már 1949-ben, majd bajnokságon kívüli 1950-es futamokon versenyeztek, ám tervezési problémák miatt végül csak az 1951-es Brit Nagydíjon mutatkoztak be hivatalosan a Forma–1-ben.

Reg Parnell és Peter Walker volt a két versenyzőjük, akik csak a 19. és 20. rajtkockát szerezték meg Silverstone-ban. Ez azonban nem a valós erejüket mutatta, hiszen éppen csak beestek az időmérőre, gyakorolni nem volt idejük, így már annak is örülhettek, hogy kvalifikálni tudták magukat. Másnap kiderült, ennél jóval több volt a P15-ösben: Parnell egészen az 5., Walker pedig a 7. helyig kapaszkodott előre, és bár előbbi brit öt kör hátránnyal ért célba, így is az övé lett az utolsó két pont.

Jackie Stewart 1965-ös BRM-jeA BRM ebben az évben még egy futamra látogatott el: Monzában azonban 8. és 10. rajthelyük ellenére végül nem indultak. Később 1956-tól váltak újra állandó résztvevőivé a bajnokságnak, 1962-ben pedig Graham Hill-lel az egyéni és a konstruktőri címet is megszerezték.

Ferrari: Monacói Nagydíj, 1950 – 2. hely

Bár a Ferrarira azt szokás mondani, már a bajnokság kezdete óta jelen van a Forma–1-ben, tény, hogy a történelem első hivatalos bajnoki futamán, Silverstone-ban még nem állt rajthoz. (Egyébként egyszerű ok miatt: Enzo Ferrari sokallta a nevezési díjat.) A vörösök valódi első versenyét ennélfogva az az évi Monacói Nagydíj jelentette – az olaszok csakis ennek köszönhetik, hogy fölkerülhettek listánkra.

A Scuderia a hercegségben rendezett versenyen összesen négy autót indított, melyből csak kettő látta meg a kockás zászlót. Raymond Sommer a negyedik, míg Alberto Ascari a 2. helyen ért célba. A későbbi kétszeres bajnok ezt követően még egyszer állt a dobogón: Olaszországban szintén második lett.

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Casual
#12 Casual 2016. március 27. 20:29  

"Valójában kakukktojások a sorban. Az IndyCar-sorozat legsikeresebb istállója saját építésű autóival, valódi konstruktőrként csak 1974 és 1976 között versenyzett a Forma–1-ben."

Ezt milyen agyhalott írta? A cikk címében csapatokat említ nem konstruktőröket. Akkoriban mindennapos volt hogy valaki vett egy kasztnit példának okáért fél mezőny March kasztnit használt. De a Haas is lényegében Dallara kasztnit használ. Szóval nem ez így eléggé dilettáns megfogalmazás.

albutr
#11 albutr 2016. március 27. 20:24  
GreenHonda:
Az a Toyota 6. hely Saloval:) Mintha most lett volna:)

+1

albutr
#10 albutr 2016. március 27. 20:18  

kellemes húsvéti ünnepeket kívánok .

cybergyerek
#9 cybergyerek 2016. március 27. 17:33  

szépen össze lett gyűjtve, tetszett ez a cikk.

f1m12
#8 f1m12 2016. március 27. 16:27  
stonefly:
Én úgy tudom, hogy anno az volt a rendszer, hogy aki adott évben pontot szerez, annak a logisztikai költségeit a KÖVETKEZŐ évben állja a szövetség.

én is pont így tudtam. a következő évben állják a költségeket

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. március 27. 14:34  

Az a Toyota 6. hely Saloval:) Mintha most lett volna:)

stonefly
#6 stonefly 2016. március 27. 10:58  

Én úgy tudom, hogy anno az volt a rendszer, hogy aki adott évben pontot szerez, annak a logisztikai költségeit a KÖVETKEZŐ évben állja a szövetség.

Enveblo
#5 Enveblo 2016. március 27. 10:35  
Mr. Répatorta balneológus:
Nem tudja valaki, hogy még mindig él az a szabály, hogy aki pontot szerez, annak az adott évben a tengerentúli versenyeihez a csapat szállítási költségét a FIA finanszírozza?

ez nem úgy volt hogy a kövi futamra állják a pénzt, ha pontot szerez?

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. március 27. 10:32  
Mr. Répatorta balneológus:
Ah! Jogos. FOM. Tényleg. Köszi! Csak arra gondoltam, hogy a Haas-nál, most egy vagon pénzt lehet átcsoportosítani másik büdzsébe... :-D

ugy hallottam kb 30 millio dollart ert nekik ez a helyezes, meg a pontszerzes.

Mr. Répatorta balneológus
#3 Mr. Répatorta balneológus 2016. március 26. 19:46  
jpeg0715:
Igen. Él. De nem az fia hanem a foa ( Bernie.e.) fizeti.

Ah! Jogos. FOM. Tényleg. Köszi! Csak arra gondoltam, hogy a Haas-nál, most egy vagon pénzt lehet átcsoportosítani másik büdzsébe... :-D

jpeg0715
#2 jpeg0715 2016. március 26. 19:31  

Igen. Él. De nem az fia hanem a foa ( Bernie.e.) fizeti.

Mr. Répatorta balneológus
#1 Mr. Répatorta balneológus 2016. március 26. 18:25  

Nem tudja valaki, hogy még mindig él az a szabály, hogy aki pontot szerez, annak az adott évben a tengerentúli versenyeihez a csapat szállítási költségét a FIA finanszírozza?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin - rajtrács

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

02016.10.23. 14:38

Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

Két órán keresztül finomította rajttechnikáját a szimulátorban

02016.10.23. 13:43

Motorja helyett a mérnöke agyvize forrt fel...

Mókás párbeszéd után hepiend