A Mercedes lemond 20 lóerőről a riválisok javára?

írta: RZ
2016. március 09. 13:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

A kiegyenlítettebb erőviszonyok érdekében a Mercedes hajlandó segíteni a riválisoknak a fölzárkózásban? Egy német lap szerint fölvetődött egy erre irányuló extrém javaslat – ám a valóság mégis jóval kiábrándítóbb képet mutat motorkérdésben…

Hétfőn Angliában egyeztettek a motorgyártók képviselői az erőforrásokra vonatkozó szabályokról, valamint arról, miként lehetne kiegyenlítettebbé tenni az erőviszonyokat motorfronton, s ezáltal izgalmasabbá varázsolni a küzdelmet. A német Auto Bild Motorsport úgy tudja, egy extrémnek tűnő ötlet is fölmerült: a hátrányban lévő gyártók az üzemanyag áramlási sebességének növelésével (amit jelenleg 100 kg/órában határoznak meg) a legjobb erőforrás teljesítményét alapul véve 2%-kal növelhessék saját teljesítményüket. Ez a gyakorlatban annyit jelentene, hogy amennyiben a Mercedes erőforrása 1000 lóerős lenne, a többi gyártó annyival több üzemanyagot égethetne el, hogy azzal 20 lóerőt nyerjen. A németek pedig mindeközben továbbra is tartanák magukat az 100 km/órás korláthoz.

Bár az elképzelés érdekesnek tűnhet, a Forma–1 valóságát ismerve nem fogadnánk rá nagy tétben, hogy bármi is megvalósul belőle.

A McLaren útját állja a Honda „terjeszkedésének”

Mint ismert, az FIA és a csapatok, motorgyártók pár hónapja arról állapodtak meg, hogy az alternatív motor bevezetésének elkerülése érdekében 2017-re és 2018-ra drasztikusan csökkentik az erőforrások árát, meghatározzák, hogy egy gyártónak minimum és maximum hány partnercsapatot kell kiszolgálnia, valamint foglalkoznak a motorhangok javításának kérdésével is. E témákban az idei Bahreini Nagydíjig döntést kellene hozniuk a résztvevőknek, s konkretizálniuk kellene a szabályokat, ám egyelőre nem tűnik közelinek az egyezség.

A partnercsapatok számának korlátozása elé a McLaren gördített akadályt. Ron Dennis, a wokingiak első embere vétójoggal rendelkezik a Hondánál annak kapcsán, a japánok mely csapatoknak adhatnak még motort. A brit fölhívta riválisai figyelmét: hiába tervezik bevezetni, hogy minden gyártó minimum 3, maximum 4 istállónak adjon motort, az ő szerződésük értelmében a Honda 2017-ben legfeljebb egy további csapat partnerévé válhat, és ahhoz, hogy ez megváltozzon, újra kellene írniuk a szerződésüket. Dennis ennek kapcsán fölvetette, minden csapat tegyen így, aztán „osszák újra” a motorokat a résztvevők között (szeretné elkerülni, hogy motort kelljen adniuk a Red Bullnak), de a többiek hallani sem akartak erről.

Honda

Csak szemfényvesztés a költségcsökkentés?

A költségcsökkentés terén mindeközben még nagyobb pókerezés zajlik. Az eredeti tervek szerint 2017-re 2 millió euróval kellene csökkenteni az erőforrások árát, míg 2018-ra maximálisan 12 millió euróba kerülhet egy hajtóegység a partnerek számára. Bár az érintettek ígéretet tettek az FIA-nak ennek megvalósítására, kiderült, valójában máris próbálják kihasználni a kiskapukat, s a gyakorlatban cseppet sem olyan lemondóak.

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, 12 millió euróért mindössze hat motort és öt motormérnököt biztosítanának a csapatoknak, minden, amire ezen felül szükségük lenne, pluszpénzekbe kerülne. Márpedig szükségük lesz: ha be is vezetik, hogy egy idényben maximum három motor használható versenyzőnként büntetlenül, meghibásodás esetén kellenek majd a tartalék erőforrások, miként a tesztekhez is további motorok. Emellett pedig több mérnök is, mivel a mai erőforrások megfelelő használatához legalább 10 szakemberre van szükség.

És ha mindez még nem lenne elég, az említett árba az üzemanyag és a kenőanyagok sem tartoznak bele. Miután az egyes gyártók saját partnereikkel karöltve fejlesztik motorjukat, a partnercsapatok előtt nincs sok választás: a Mercedes csapatainak a Petronas, a Hondáénak a Mobil1, a Ferrariénak a Shell, a Renault-énak pedig a Total üzemanyagait kell használniuk. (A Mercedes-csapatok már a múlt évben is azért nem használhatták a németek új motorját, mert az csak a Petronas legújabb benzinjével működött.) Ezen cégek azonban a fejlesztéseik költségeit szintén megfizettetnék a csapatokkal. Ez legalább 3 milliós kiadásnövekedést jelentene, amit a pluszmotorok és pluszszemélyzet megvásárlásával együtt a 12 milliós alapösszeghez adva hamar el is jutunk a jelenlegi, 20 millió euró körül mozgó motorárakhoz. És így válik a költségcsökkentés egyszerű költségátcsoportosítássá…

Mindezek ismeretében nemcsak az tűnik hihetetlennek, hogy a Mercedes (vagy bármely gyártó) puszta sportágjobbító szándéktól vezérelve önként mondjon le a többiek javára pár lóerőről – de azt sem igazán látni, lesz-e (és ha igen, milyen) változás motorfronton az elkövetkező két évben…

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#10 albutr 2016. március 09. 21:14  
Zasalamel:
Inkább adtak volna merci motort a RB-nak és nem ezt a kamu dumát tolni.

+1

szabb
#9 szabb 2016. március 09. 20:41  

A Mercedes iszonyat sok pénzt pumpált bele ebbe a motorprojektbe, nem hiszem, hogy csak úgy lemondanak 20 lóerőről.

Zasalamel
#8 Zasalamel 2016. március 09. 18:47  

Inkább adtak volna merci motort a RB-nak és nem ezt a kamu dumát tolni.

McLarenHonda
#7 McLarenHonda 2016. március 09. 18:42  

Egy érdekes cikk:

http://totalcar.hu/magazin/technika/2016/03/08/az_f1_jelenkori_benzinhaboruja/

BrettShaw
#6 BrettShaw 2016. március 09. 16:14  
Tasi-r:
Potosan! Amugy a honda elég tökös lenne azt mondaná ok akkor holnaptól nicns Motor a Mclarennek odlajk meg mi lesz? Pénz birság? kacc kacc

Gondolom a megkötött szerződés a Honda tárgyalási ’érdekérvényesítésének’ megfelelően szigorú rájuk nézve. Szvsz akkora kötbér van benne, hogy nem tud belőle kilépni már.

Dennis egyébként beszopatta ezzel magát, mert, ha eladna más gyártóknak is motort a Honda, akkor hamarabb lenne versenyképesebb. Ha netalán a legjobb motor lenne, akkor Dennisnek ugyanúgy meglenne a legjobb motorja és ’csak’ a konkurens partnercsapatot kellene legyőznie, mondjuk a RedBullt. Persze, ahogy a Mercedes és a Ferrari is fosott a RedBulltól úgy Dennis is ezt teszi, mert maga sem hiszi, hogy azonos motorral meg tudnák őket verni.

Viszont ennek a gondolatmenetnek azért van egy szépséghibája is: Dennis úgy keménykedik, hogy semmilyen teljesítmény nincs a motorszállítója mögött (ennek önmagában gátja a keménykedés maga is), tehát nem a biztos előnyt kockáztatja, hanem csupán egy feltételezett jövőbelit, ami tekintettel a McLaren anyagi helyzetére és a veszteségeire nagyon durva szerencsejátéknak tűnik, hiszen minden ilyen átmeneti év veszteség, a cégcsoport persze pumpál a csapatba pénzt, de az erőforrásaik távolról sem végtelenek.

Tasi-r
#5 Tasi-r 2016. március 09. 15:22  
BrettShaw:
Amint látjuk a Honda bármikor találhatna egy újabb McLarent, míg fordítva ez egyáltalán nem igaz. Az, hogy annak ellenére, hogy a McLaren kiszolgáltatott a Honda felé sikerült kiharcolniuk egy ilyen alkut egyértelműen a Honda gyengesége.

Potosan! Amugy a honda elég tökös lenne azt mondaná ok akkor holnaptól nicns Motor a Mclarennek odlajk meg mi lesz? Pénz birság? kacc kacc

BrettShaw
#4 BrettShaw 2016. március 09. 15:10  
totopad:
Ez valszeg a játék része volt, amikor aláírták a partneri megállapodást és inkább Dennis tárgyalási erejét mutatja, mint a Hondás emberek gyengeségét.

Amint látjuk a Honda bármikor találhatna egy újabb McLarent, míg fordítva ez egyáltalán nem igaz.

Az, hogy annak ellenére, hogy a McLaren kiszolgáltatott a Honda felé sikerült kiharcolniuk egy ilyen alkut egyértelműen a Honda gyengesége.

szaki
#3 szaki 2016. március 09. 15:00  

" A németek pedig mindeközben továbbra is tartanák magukat az 100 km/órás korláthoz."
Ha a merci ilyen mértékű korlátozásokkal menne akkor 1 kör alatt 3 kört kap az ellenfelektől. Természetesen mindez annak árnyékában, hogy a km/órában a sebbeséget mérik. Az üzemanyag átfolyást kg/órában szabták meg.

totopad
#2 totopad 2016. március 09. 14:52  
Tasi-r:
Hondánál nagyobb balszok a világon nincsenek ha Egy Ron Dennis döntheti el kinek adhatnak motort!

Ez valszeg a játék része volt, amikor aláírták a partneri megállapodást és inkább Dennis tárgyalási erejét mutatja, mint a Hondás emberek gyengeségét.

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. március 09. 14:05  

Hondánál nagyobb balszok a világon nincsenek ha Egy Ron Dennis döntheti el kinek adhatnak motort!FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak