A statisztika Rosberg mellett – de Hamilton fordítása sem lenne egyedülálló

írta: M4Sport
2016. május 12. 07:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyikük makulátlan mérleggel, másikuk sok balszerencsés hétvégével vág neki az év ötödik nagydíjhétvégéjének Barcelonában. Mindketten tisztában vannak helyzetükkel, de eldőlt küzdelemről egyikük sem akar hallani. Az F1 múltját segítségül hívva vizsgáltuk meg, miben bízhat Nico Rosberg, s miben Lewis Hamilton.

Az év első négy versenyét megnyerő Nico Rosberg neve mellett 100 pont ékeskedik a Spanyol Nagydíj előtt. Csapattársa mindeközben máris 43 pontos hátrányt halmozott fel rossz rajtjai, balszerencsés ütközései és műszaki problémái miatt. Bár a helyzet úgy fest, a németnek kedvez, mindketten továbbra is teljesen nyíltnak látják csatájukat – persze eltérő okok miatt.

Rosberg Barcelona előtt elárulta, már felkészült hét futam óta tartó veretlenségi sorozatának végére is. „A sportban mindig vannak magaslatok és mélységek. Fontos, hogy mentálisan felkészülj arra, hogy erősebben vágj vissza, ha odáig jutnának a dolgok. Igen, komoly pontelőnyöm van, de még mindig 425 szerezhető, szóval a negyvenhárom nem túl sok. Ennyi megszerezhető ponttal nincs is semmi értelme beszélni a bajnokságról. Lewis ugyanolyan gyors, mint mindig, ez az előző hétvégékből kiderült. Biztosra veszem, hogy vissza fog vágni, és abban is, hogy semmi gond nincs vele mentálisan. Sokkal több csatát láthatunk majd kettőnk között, ami mindig szoros lesz.”

Hamilton ezzel szemben abba kapaszkodott, hogy vereségeit rajta kívül álló okok miatt szenvedte el. „Az autóm minden egyes hétvégén jó volt a beállítások szempontjából, csak nem tudtam mindent kihozni belőle. Számomra tehát a pohár félig tele van. Komoly kihívás áll előttem, de még hosszú az út. A csapat a hét minden napján, a nap minden órájában azon dolgozott, hogy javítson Oroszország után, és biztosra veszem, hogy megoldjuk a problémákat. Tudom, hogy még mindig gyors vagyok. Az első tesztektől kezdve éreztem ezt, és ha nem volt gondom, bizonyítottam is. Spanyolországba is magabiztosan érkezem.”

A címvédő arról is beszélt, nem jelent számára extra hajtóerőt, hogy ekkora hátrányból kell felkapaszkodnia. „Természetesen motivált vagyok, nagyon is motivál, hogy visszavágjak. Ez izgalmas, de nem gondolnám, hogy ez bármin is változtatna. Pontosan ugyanolyan vagyok, mint voltam az első versenyen, még mindig a bajnoki cím lebeg a szemem előtt. A bajnokság elején mindig tudod, hogy magas hegyet kell megmásznod. Ez most egyre meredekebbnek tűnik. 2014-ben 29 ponttal voltam lemaradva, de ettől nem jelentett többet számomra a végső győzelem, csak mert onnan kapaszkodtam fel. Egyszerűen csak más érzés volt, mint a következő évben, amikor végig én voltam elöl.”

Sokszor emlegetik mostanság, hogy az F1 múltjának statisztikái nagyon is Rosbergnek kedveznek. Más kérdés, hogy az sem lenne példa nélküli, ha Hamiltonnak sikerülne ledolgozni jelenlegi hátrányát. Az alábbiakban a német győzelmét sugalló év eleji győzelmi sorozatokat, valamint a britnek reményt adó nagy visszatéréseket idézzük fel a sportág történelméből.

Lewis Hamilton, Nico Rosberg

Amiben Rosberg bízhat – mesternégyesek

A sorozatgyőzelmekkel kapcsolatos statisztikák Rosberg mellett szólnak. Aki a bajnokság 1950-es indulása óta a szezon első három futamán nyerni tudott, a kategóriában még sosem bukott el bajnoki címet. Összesen négyszer fordult elő, hogy egy versenyző legalább négy győzelemmel indítson egy évet – mind a négy esetben őket koronázták bajnokká.

1992 – Nigel Mansell, 5 győzelem

A Williams abban az évben (többek közt egy bizonyos Paddy Lowe-val soraiban) hasonlóan kiemelkedett a mezőnyből, mint most a Mercedes. A brit oroszlán Dél-Afrikában, Mexikóban, Brazíliában, Spanyolországban és San Maronóban diadalmaskodott, majd sorozata egy monacói második helyezéssel szakadt meg. Ezt követően volt egy kiesése, majd újabb három győzelem következett. Mansell végül 52 ponttal nyerte meg a bajnokságot csapattársa, az első három futamon másodikként célba érő Riccardo Patrese előtt.

Nigel Mansell2004 – Michael Schumacher, 5 győzelem

A hétszeres világbajnok dominanciája még egyedülállóbb volt, mint Mansellé. Az ausztrál és spanyol futamok között nem talált legyőzőre, majd az év hatodik versenyén egy buta, biztonsági autó mögött történt baleset vetett véget győzelmi sorozatának. A német Ferrariját Juan Pablo Montoya lökte neki a szalagkorlátnak a monacói alagútban. Schumacher ezt követően újabb hét futamot nyert zsinórban, s akkor rekordnak számító 148 szerzett ponttal lett bajnok, 34 egységgel megelőzve csapattársát, Rubens Barrichellót.

felzárkózások1991 – Ayrton Senna, 4 győzelem

A brazil a McLaren-Hondával Az USA-ban, Brazíliában, San Marinóban és Monacóban nyert, diadalmenetének egy kanadai kiesés vetett véget. Miközben csapatával kiváló formában kezdték az évet, az addig megbízhatatlan Williams a szezon második felére magára talált, s Nigel Mansell végül alaposan megszorongatta őt. A brit végül 24 ponttal maradt alul a brazillal szemben.

felzárkózások1994 – Michael Schumacher, 4 győzelem

Schumacher első bajnoki szezonja hasonló dominanciával indult, mint a tíz évvel későbbi utolsó – a különbséget az jelentette, hogy benettonos éve jóval hektikusabban alakult. A négyfutamos győzelmi sorozata éppen a mostani nagydíjhétvége helyszínén, Barcelonában szakadt meg, egy emlékezetes versenyen, melyet egy technikai hiba tett azzá. Az ötös fokozatban ragadt váltó miatt Schumacher sok időt veszített, ám elképesztő teljesítménnyel így is a második helyen kormányozta célba autóját. Később újabb két győzelmet szerzett, majd jött silverstone-i kizárása, két kihagyott verseny, valamint a spái győzelem elvesztése. Ha célba ért, a német két kivétellel mindannyiszor első lett. A bajnokságot ugyanakkor mindössze egy ponttal nyerte meg Damon Hill előtt az emlékezetes adelaide-i ütközésük után.

felzárkózások1965 – Jim Clark

Egy kakukktojás a listán. Clark valójában nem indított győzelmi sorozattal, hiszen hiába nyerte meg saját első hat versenyét, az év második futamának otthont adó Monacóban nem indult el. Helyette az Indy500-as versenyen indult a Lotusszal (azt is megnyerte), majd az F1-be visszatérve további öt győzelmet aratott, s könnyedén lett világbajnok.

A fenti (Clarkot nem tekintve) négy példa kapcsán érdemes kiemelni, hogy Rosberggel ellentétben ezen szezonok bajnokai rendre első számú versenyzőnek számítottak csapatuknál. Szorosabb bajnoki küzdelem csak Senna 1991-es és Schumacher 1994-es esetében alakult ki, ám a fő ellenfél mindkettejüknél egy másik csapat versenyzője (Mansell, illetve Hill, mindkettő Williams) volt.

Ami a statisztikákat illeti, Rosberg annak is örülhet, hogy 1990 óta minden egyes évben olyan versenyző nyerte a világbajnokságot, aki legalább egy futamot nyert az év első négy versenyén. Ha ezen tendencia folytatódna, az egyet jelentene azzal, hogy csak ő lehet 2016 bajnoka.

Amiben Hamilton bízhat – a legnagyobb felzárkózások

2012 – Sebastian Vettel, 44 pont

A Német Nagydíj után, melyet ellenfele nyert meg, Sebastian Vettel 10 versennyel a vége előtt 44 pontos hátrányban volt Fernando Alonsóval szemben. Az év első hét versenyét a kiszámíthatatlan Pirelli-gumiknak köszönhetően hét különböző versenyző nyerte, s ez a helyzet cseppet sem kedvezett az erőfölényét érvényesíteni képtelen Red Bullnak. A szezon második fele aztán már sokkal jobban alakult a németnek. Kihasználva a Ferrari fokozatos gyengülését, Vettel egy 4. és egy 2. hely után még monzai kiesése ellenére is fel tudott zárkózni: Szingapúrban négy futamos győzelmi sorozatba kezdett, majd egy 3., egy 2. és a szezonzárón megszerzett 6. hellyel megvédte bajnoki címét. Mindössze 3 pontot vert a kétszeres bajnok spanyolra.

felzárkózások2007 – Kimi Räikkönen, 20 pont (mai pontrendszer szerint 45 pont)

Az egyik vesztes itt is Fernando Alonso volt, míg a másik épp Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen és a Ferrari egész évben kiélezett csatát vívott a McLarenekkel, ám a szezon második felében úgy tűnt, a bajnoki cím sorsa az újonc Hamilton és Alonso között dől el. Räikkönen hátránya hat versennyel a vége előtt 20 egység volt. Ezt követően két harmadik, egy második és három első helyet szerzett – az utolsót épp a szezonzárón. Még Brazíliába is komoly hátránnyal érkezett meg, de brit ellenfele hibája, valamint Alonso McLarennel való hadakozása végül felé billentette a mérleg nyelvét.

felzárkózások1964 – John Surtees, 20 pont (mai pontrendszer szerint 55,5 pont)

Az F1 történetének legnagyobb fordítása volt, a szezonzáró futam pedig a valaha volt egyik legizgalmasabb finálé. A ferraris John Surtees öt versennyel a szezon vége előtt mindössze a bajnoki tabella 7. helyén állt. Miközben az első öt futamból hármat Jim Clark nyert, ő háromszor kiesett, és csak egy 2. és egy 3. helyezése volt. Aztán jött két győzelem, egy kiesés és egy második hely, miközben lotusos ellenfele zsinórban háromszor is feladta a versenyt, majd egy 7. helyet szerzett. Surtees úgy vágott neki az év utolsó futamának Mexikóban, hogy rajta kívül Clark és csapattársa, Graham Hill is esélyes volt a bajnoki címre. A verseny nagy részében Clark haladt elöl, ám hét körrel a vége előtt motorja elromlott. Surtees ekkor még harmadik volt, ám ferraris csapattársa, Lorenzo Bandini végül félreállt előle, és második helyével az ő fejére került a korona.

John Surtees1976 – James Hunt, 38 pont (mai pontrendszer szerint 105 pont)

Bár puszta pontszámot tekintve ez még Surteesénél is nagyobb fölzárkózás, ki kell emelni, hogy James Hunt ezen hátrányát (nyolc futammal a szezon vége előtt) ellenfele, Niki Lauda nürburgringi balesete, valamint az ezt követő kihagyása révén dolgozta le. Végül egyetlen ponttal lett világbajnok – úgy, hogy Lauda a fudzsi versenyt már az első körökben önként föladta a heves esőzés miatt.

A fenti példák azt mutatják, Hamilton helyzete távolról sem reménytelen – kiváltképp úgy, hogy az F1 történetének leghosszabb szezonját futják jelenleg. A fent példákhoz képest lényeges különbség ugyanakkor – és ez tekinthető hátránynak –, hogy miközben Vettel, Räikkönen és Surtees egyaránt egy másik csapat versenyzője ellen küzdött, addig az ő legfőbb ellenfele csapattársa. Utóbbi két bajnok ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két riválissal vívott a végső győzelemért.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kispinky
#6 kispinky 2016. május 25. 16:26  
Zasalamel:
Ha levesszük a mercit, akkor meg Ferrari dominálná az évet, igaz néha néha beleszólna a willi vagy a rb, de összességében a ferka ellen se lenne esélyük, szal ugyanoda lyukadnánk ki. Az volna jó ha nem lennének zsetonrendszerek, hanem szabad fejlesztés motor terén, eléggé kiforratlan még mercin kívül a gyártók motorja. Továbbá több tesztnapokat is engednék, mondjuk 20-30-at és mindenki úgy osztaná be és ott tesztelné le ahol akarja.

Tavaly Seb 13 győzelmet szerzett volna, ha nem lennének a Mercik.

aw123
#5 aw123 2016. május 12. 11:01  
JensonForPresident:
En Vettel peldajat erzem a leghasonlobbnak...de az is nagyon messze van. Igazabol ha ugy nezzuk, hogyha Hamilton most 4-et nyer zsinorban mikozben Rosberg egyszer kiesik akkor maris az angol vezet. Ez pedig nem elkepzelhetetlen egyaltalan, sot. Amig Rosberg nem tudja erobol verni Hamiltont addig nem lesz igazi eselye a vb-re.

Errol van szo, az idei bajnoksag egy fikarsznyit sincs meg lefutva.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. május 12. 10:23  
SANI{Ó:
az összes felsorolttal ellentétben az ideinél az a különbség, hogy régen másnak is volt esélye, mert lehetett fejleszteni és tesztelni. idén végig kell nézni a papírformát és esélye sincs senkinek ezen fordítani. (hála az F1 "szakembereinek", akik a szabályokat alkották) komolyan, sokkal jobb lenne ha Rosberg megkapná a díjat most és a Mercik többet nem indulnának idén (mert minek? akkor legyen már tényleg költségcsökkentés), így a többi csapat és pilóta rendkívül izgalmas versenyeket tehetnének le a színpadra.

Ha levesszük a mercit, akkor meg Ferrari dominálná az évet, igaz néha néha beleszólna a willi vagy a rb, de összességében a ferka ellen se lenne esélyük, szal ugyanoda lyukadnánk ki. Az volna jó ha nem lennének zsetonrendszerek, hanem szabad fejlesztés motor terén, eléggé kiforratlan még mercin kívül a gyártók motorja.
Továbbá több tesztnapokat is engednék, mondjuk 20-30-at és mindenki úgy osztaná be és ott tesztelné le ahol akarja.

VettelFactor
#3 VettelFactor 2016. május 12. 10:20  

Idén annyi a különbség, hogy Hamiltonnak nagyon be kell osztani a motorjait, mert most nagyon úgy néz ki, hogy év végén ő is kapni fogja rendesen a büntetéseket.

SANI{Ó
#2 SANI{Ó 2016. május 12. 10:11  

az összes felsorolttal ellentétben az ideinél az a különbség, hogy régen másnak is volt esélye, mert lehetett fejleszteni és tesztelni.

idén végig kell nézni a papírformát és esélye sincs senkinek ezen fordítani. (hála az F1 "szakembereinek", akik a szabályokat alkották)

komolyan, sokkal jobb lenne ha Rosberg megkapná a díjat most és a Mercik többet nem indulnának idén (mert minek? akkor legyen már tényleg költségcsökkentés), így a többi csapat és pilóta rendkívül izgalmas versenyeket tehetnének le a színpadra.

Utoljára módosítva: 2016. május 12. 10:12

JensonForPresident
#1 JensonForPresident 2016. május 12. 10:08  

En Vettel peldajat erzem a leghasonlobbnak...de az is nagyon messze van. Igazabol ha ugy nezzuk, hogyha Hamilton most 4-et nyer zsinorban mikozben Rosberg egyszer kiesik akkor maris az angol vezet. Ez pedig nem elkepzelhetetlen egyaltalan, sot.

Amig Rosberg nem tudja erobol verni Hamiltont addig nem lesz igazi eselye a vb-re.

Utoljára módosítva: 2016. május 12. 10:09

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"