A szünet után máris komoly választás előtt a Ferrari

írta: RZ
2016. augusztus 23. 09:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

A hétvégén Belgiumban újra elrajtol a Forma–1 mezőnye – a Ferrari pedig máris egy útkereszteződésből kénytelen folytatni idényét: döntenie kell arról, mennyi energiát fektet idei, és mennyit 2017-es projektjébe. A tét nem kicsi!

Év elején aligha hihettük volna, hogy az előzetesen a Mercedes legfőbb kihívójának tartott Ferrari csak a konstruktőri bajnokság harmadik helyéről vág majd neki a nyári szünet utáni második félévnek, 14 ponttal a Red Bull, 173-mal a Mercedes mögött. A legutóbbi hétvégék azonban egyértelmű képet festettek az erősorrendről: miközben a Red Bull közelített a még mindig kimagaslóan jó Mercedeshez, a Ferrari fokozatosan leszakad a két riválistól.

Ez némiképp a Scuderiára év eleje óta veszélyes ellenfélként tekintő Mercedest is meglepte. Toto Wolff sportigazgatónak azonban meggyőződése, hogy van ésszerű magyarázat a maranellóiak visszaesésére. „Nem gondolnám, hogy le lehetne írni a Ferrarit. Az utóbbi időben láthatóan nehézségeik vannak. Szerintem nagyon korán átálltak 2017-re” – vélekedett. „Egy ilyen háttérrel rendelkező, ennyire szenvedélyes csapatot sosem szabad leírni. A Ferrari egy nagy márka, kiváló emberek alkotják, így élvezet ellenük küzdeni a pályán. Az utóbbi időben valami miatt nem hozták azt a szintet, amit ők vagy mi vártunk volna tőlük, de nem ismerjük a részleteket, s ezáltal az okokat sem.”

Wolff kissé udvariaskodó elmélete ugyanakkor már az általunk megismerhető részletek megvizsgálásával sem biztos, hogy helytálló. A Ferrarinál egyfelől régóta hangoztatják, eszükben sincs leállítani az idei versenygép fejlesztését, másfelől Hockenheimben maga Maurizio Arrivabene ismerte el, hogy konstrukciójuk egyszerűen nem úgy fejlődött Barcelona óta, ahogyan várták.

Ferrari

A Mercedes lekörözte őket a fejlesztésekben

Ha áttekintjük a vörös versenygép tesztidény óta történt változását, és összevetjük azt a Mercedesével, legalább olyan hatalmas a különbség, mint a pályán mutatott teljesítményben. Az Ezüstnyilat gyakorlatilag első tesztje óta folyamatosan és fokozatosan fejlesztették, a brackley-i mérnökök munkája alaposan átgondolt tudatosságról és céltudatosságról árulkodik.

Már a téli tesztek alatt kipróbáltak egy új orrkúpot, melyet aztán az első szárnnyal együtt tovább finomítottak. Időről időre változások voltak megfigyelhetőek az orr alatti, az oldaldobozok előtti fordító- és vállemezek kialakításában, de jelentősen módosult az autó hátulja, hátsó szárnya, annak véglapjai, kiegészítő szárnyeleme, és összességében az is elmondható, hogy a csapatnak mostanra már minden egyes pályatípusra letisztult aerodinamikai konfigurációja van, mely kiegyensúlyozott teljesítményük alapját jelenti. Megoldásaik részletessége, kidolgozottsága pedig azt is jelzi, hogy kiváló alapra építkeztek, melyet fokozatosan tökéletesíteni igyekeztek. Ez fejlődésük kulcsa.

A Ferrarinál ehhez képest szinte megállt az idő. Míg Lewis Hamiltonék ma már egy teljesen más autóban ülnek, mint év elején, Sebastian Vettelék paripája nagyban hasonlít téli önmagára. Barcelonában vetették be egy komolyabb új aerodinamikai csomagot, melynél egyebek mellett az oldaldobozokat és a motorborítást karcsúsították le. Ezenkívül főként a vezetőszárnyon és a hátsó légterelőn változtattak, Azerbajdzsánban egy kisebb légellenállású konfigurációt vetettek be, Silverstone-ban is pár módosítást hajtottak végre, továbbá erőforrásukon is többször változtattak. Megoldásaik kevésbé tűnnek kreatívnak és innovatívnak, mint az ellenfélé, az újítások ráadásul nemcsak az autó külsején, de teljesítményén sem jelentettek nagy különbséget.

Az olaszok mentségére szólhat, hogy autójuk 2015-höz képest radikális mértékben megváltozott, mivel teljesen új tervezési filozófiát követtek vele. A nagy változások jelentős részét tehát ők már a tél folyamán elvégezték. Az irányváltásnak viszont az volt az ára, hogy a tesztidényt az újdonságok megismerésével és feltérképezésével kellett tölteniük, és a folyamat távolról sem volt zökkenőmentes. A helyzetet pedig rontotta, hogy korai megbízhatósági gondjaik megoldását újabb megbízhatósági problémák követték, s miközben a hibák elhárítására figyeltek, kevesebb kapacitásuk maradt a fejlesztésre. Ehhez jöhetett még hozzá, hogy technikai igazgatójuk, James Allison magánéleti problémái miatt szintén nem tudott száz százalékot nyújtani a gyárban.

A Mercedesszel való összevetésnél ugyanakkor nem árt megjegyezni, a két istálló teljesen eltérő alaphelyzetből vágott neki 2016-nak. Míg a németeknek csak tovább kellett építkezniük a stabil alapokra, s a felzárkózás feszültsége nélkül foglalkozhattak jól működő gépezetük csiszolgatásával, addig a Ferrari sokkal mélyebbről, több szempontból tiszta lappal indult, ami óhatatlanul problémákkal és akadályokkal jár.

Mercedes, Ferrari

Leküzdeni a hiúságot – avagy a következő hetek próbatétele

Tudatos 2017-es átállásról tehát szó sincs, a Ferrari egyszerűen nem tudott megfelelni saját várakozásainak és alulteljesített a fejlesztési versenyben. A kérdés most az, hogyan reagálnak az előállt helyzetre. Főleg azok után, hogy Allison időközben távozott, a Red Bull megelőzte őket, az elnök türelme pedig fogytán.

A Belga Nagydíj lesz az első hétvége, melynek Mattia Binotto technikai igazgatósága mellett vág neki a Scuderia, s a motormérnöknek most nagy dilemmát kell megoldania: el kell döntenie, megéri-e nagyobb energiát fektetni az eddig is lassan fejlődő SF16-H-ba, vagy érdemesebb-e föladni inkább a már így is veszni látszó szezont, s helyette a komoly változásaival nagy esélyt is kínáló 2017-re fókuszálni.

Maurizio Arrivabene szerint e kérdés számukra nem kérdés: föladni eszükben sincs, egy olyan háttérrel rendelkező csapat, mint a Ferrari pedig, képes egyszerre két projekten is teljes gőzzel dolgozni. Ha azonban ez valóban csak ennyin múlna, csapata a fejlesztési versenyben sem maradhatott volna le ennyire…

Olasz források szerint az elkövetkező két versenyhétvége dönt a maranellói hogyan továbbról. Spa és Monza két erőpálya, mely papíron kevésbé fekszik a Red Bullnak. Ez esélyt kínál a vörösöknek a rivális visszaelőzésére. Ha azonban Daniel Ricciardóék ugyanúgy meglepetést okoznak, mint az elméletben nekik szintén kevésbé kedvező Hockenheimben, a második helyre hajtó Ferrari nehéz helyzetbe kerül.

És ezt még tovább nehezíti, hogy esetükben az érzelmi tényező is játszik – hogy mi lesz a következő lépés, azt a csapat hiúsága is befolyásolja majd. Sergio Marchionne már a télen bajnoki címet és győzelmeket várt el legénységétől, év elején többször is nyíltan kimondta, egyre türelmetlenebb az elmaradó eredmények miatt, a nyári szünet előtt pedig maga vette a kezébe az irányítást a gyárban. Vettelék tavaly ilyenkor már két futamgyőzelemmel büszkélkedtek, amihez Szingapúrban aztán egy harmadik társult. Ha idén 2014 után ismét nyeretlenül zárják az évet, az az olaszok számára felérne egy kisebbfajta katasztrófával. Miként az is, ha előrelépés helyett a Red Bull mögött visszacsúsznak 3.-nak a bajnokságban.

Sebastian VettelA jövő szempontjából a legmeghatározóbb kérdés az lehet, képesek lesznek-e a helyén kezelni kudarcukat, s adott esetben merik-e elengedni a korábbi célokat, vagy tovább üldözik őket, netán túlreagálják a helyzetet. Arrivabene állítja, „nincs pánik” Maranellóban, ugyanakkor azt is hangoztatta, „nem is kérdés, vissza kell előznünk a Red Bullt”.

Jelen körülmények között azonban úgy tűnik, valamiről le kell mondaniuk. És eddigi technikai igazgatójuk szerint korábbi sikertelen éveikben épp az erre való képtelenség jelentette az egyik legnagyobb gyengeségüket. „Sosem a legjobb autóval kezdték az évet, aztán pedig minden erejüket ennek az autónak a javítására áldozták, mert a földtől elrugaszkodva harcoltak egy bajnoki címért, amit már rég elvesztettek. És annak, hogy annyira dolgoztak az autón, hogy olyan sok pénzt költöttek el fölöslegesen rá, máris a következő évi autójuk látta kárát. Én nem engedtem veszni hagyni a jövőt a jelen üldözésének kedvéért” – nyilatkozta még tavaly.

Vajon a szavaiból sugárzó racionalitás távozása után jellemezni fogja a Ferrarit? A nyári szünet utáni legfontosabb kérdésre (ti. 2016 vagy 2017?) adandó válaszukból kiderülhet. Választásuk tétje óriási, hiszen annak hatása jóval túlmegy majd azon, miként alakul az idei szezonjuk.

Oszd meg!





10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

guide
#10 guide 2016. augusztus 24. 22:14  

Szerencsém volt,hogy Mika után megkedveltem Kimit,majd Kimi után Vettelt.A többieknek nem igazán tudok szurkolni.
Attól tartok,hogy ha a Ferrari visszacsúszik a középmezőnybe,nem lesz kedvem a kínlódásukat nézni.Unom a végén úgyis Hamilton győz évadokat,a mesterséges izgalmakat.Ha Newey betalál,akkor a Ricsi,Verstappen hype fog a tetőfokára hágni.Erre sem vagyok túlságosan kíváncsi.Hosszú,hosszú évek óta először teljesen reménytelennek,esélytelennek érzem a pilótáim helyzetét.Félek attól,hogy elveszítem az f1 iránti érdeklődésemet.

BrettShaw
#9 BrettShaw 2016. augusztus 24. 20:12  
GreenHonda:
Így van, bár hozzá kell tenni, azért megsüvegelendő, hogy legstabilabban a egy élmezőnybeli 2-3 erők mindig voltak hosszú ideig, ilyet egy csapat sem csinált meg, viszont nekik ezt a hátterük valahol magyarázza is. Inkább ezt a görcsös azonnal győzni akarást lehetne hanyagolniuk, és folyton a nevükből kiindulva dicső ódákat túlzottan hangoztatni nem kellene, mert más idők járnak. Még nem tudom hányszor akarnak pofáraesni, de az aktuális győztes kocsitól folyamatosan tempóban le vannak maradva. Az egy dolog, hogy Alonso élete formájában volt és ez sokat szépített a teljesítményükön, de örökké nem lesz ilyen szerencséjük

"Így van, bár hozzá kell tenni, azért megsüvegelendő, hogy legstabilabban a egy élmezőnybeli 2-3 erők mindig voltak hosszú ideig, ilyet egy csapat sem csinált meg, viszont nekik ezt a hátterük valahol magyarázza is. " -Részben igaz. De az utóbbi 20 évben egyetlen másik ilyen stabil anyagi lábakon álló csapat sem szerepelt annyit az F1-ben mint ők. Nagy pénz nagy foci. Viszont az elmúlt években rendre alulmaradnak a hasonló anyagi színvonalú csapatokkal szemben (Mercedes, RedBull), sőt úgy néz ki igazából nem is versenyképesek velük már középtávon sem.

Mindenki nyerni akar, de ők szájkaratéznek, családoznak, meg mellébeszélnek. úgy kell nyerni, ahogy a Redbull tette. Irgalmatlan sok pénz, a megfelelő emberek, a jó szervezeti struktúra, egységes csapatszerű csapat. A Ferrarinak ebből egy van meg. A mercedes ugyanezt csinálta meg csak időben eltolva a redbullhoz képest és összességében valamivel nagyobb programmal.

Ami az igazán vicces, hogy volt idő, amikor ezt a Ferrari mindenki másnál jobban tudta. Igaz abban az időben nem sok olasz volt a szakmai stábban, mert a kiválasztás alapja nem az volt, hogy a cégcsoporton belülről hozzanak valakit, hanem a legjobbat akarták. Csak vissza kéne találni ide.

GreenHonda
#8 GreenHonda 2016. augusztus 24. 14:58  
BrettShaw:
Hány éve csinálják ugyanezt? Az év eleji alapkonstrukció gyenge, a fejlesztések nem működnek, nem, hogy csökkenteni nem tudják üldözőként a különbséget, hanem inkább növelik egy kicsit. Az év közepén jön egy két idióta nyilatkozat arról, hogy ez a bajnoki cím még meglehet (a 2. verseny óta nyilvánvaló, hogy nem lehet), és, hogy nagy erőkkel fejlesztik az aktuális kocsit. Aztán ahogy belül sem tologatható, hogy hát nem, a bajonki cím most sem fog összejönni, akkor egy felelőskeresés, pár kirúgás után naaaagy dillemmák közepette végül átállnak a következő évi autóra (késve), kezdődik az ígérgetés és a következő év elején kezdődik az egész elölről. Gyenge konstruktőr manapság a ferrari, de emellett leöntve ezzel rakás idióta ideológiával, igazán szánalmassá váltak.

Így van, bár hozzá kell tenni, azért megsüvegelendő, hogy legstabilabban a egy élmezőnybeli 2-3 erők mindig voltak hosszú ideig, ilyet egy csapat sem csinált meg, viszont nekik ezt a hátterük valahol magyarázza is.

Inkább ezt a görcsös azonnal győzni akarást lehetne hanyagolniuk, és folyton a nevükből kiindulva dicső ódákat túlzottan hangoztatni nem kellene, mert más idők járnak. Még nem tudom hányszor akarnak pofáraesni, de az aktuális győztes kocsitól folyamatosan tempóban le vannak maradva. Az egy dolog, hogy Alonso élete formájában volt és ez sokat szépített a teljesítményükön, de örökké nem lesz ilyen szerencséjük

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 24. 14:58

sába
#7 sába 2016. augusztus 24. 12:55  

A cikk is leírja, hogy igazából mi vezetett el idáig. Míg a többiek a már tavaly megteremtett alapokra tudtak építkezni, addig a ferrari az idén vetette be ezt a tök új konstrukciót. Én már tavaly is többször leírtam, hogy nem értem, hogy miért ragaszkodnak pl. ahhoz a lapát orrhoz, miközben mindenki átállt a rövid orra. Ha a maclaren képes volt egy b autót építeni, ők is megtehették volna. A másik nagy szívás szerintem az a felfüggesztés. Valamelyik nagyokos ahhoz is ragaszkodott ezerrel, ezért nem tudják most mit kezdjenek vele a beállításoknál. Eldobni ezt az évet szerintem azért nem kell, mert ha kiismerik az idei konstrukcióban rejlő hibákat, az megfelelő alapot nyújthat a jövő évi autó megépítésére is. Ha Newey beveti magát az új rb-nél, akkor nemhogy a ferrarinak, de még a mercinek is fejfájást fognak okozni az biztos.

BrettShaw
#6 BrettShaw 2016. augusztus 24. 11:00  

Hány éve csinálják ugyanezt? Az év eleji alapkonstrukció gyenge, a fejlesztések nem működnek, nem, hogy csökkenteni nem tudják üldözőként a különbséget, hanem inkább növelik egy kicsit.

Az év közepén jön egy két idióta nyilatkozat arról, hogy ez a bajnoki cím még meglehet (a 2. verseny óta nyilvánvaló, hogy nem lehet), és, hogy nagy erőkkel fejlesztik az aktuális kocsit.

Aztán ahogy belül sem tologatható, hogy hát nem, a bajonki cím most sem fog összejönni, akkor egy felelőskeresés, pár kirúgás után naaaagy dillemmák közepette végül átállnak a következő évi autóra (késve), kezdődik az ígérgetés és a következő év elején kezdődik az egész elölről.

Gyenge konstruktőr manapság a ferrari, de emellett leöntve ezzel rakás idióta ideológiával, igazán szánalmassá váltak.

Bredio
#5 Bredio 2016. augusztus 23. 23:18  

Az évadzáró futamig csak eldöntik. Régebben volt töke ennek a lónak, de azóta valami eltávolította róla. Az önámítás a legnagyobb probléma ennél a csapatnál. A legjobb olasz szappanopera, amit valaha láthattunk. Páratlan alakítás.

albutr
#4 albutr 2016. augusztus 23. 21:08  

vicc ami a Ferrarinál történik.

khristiank
#3 khristiank 2016. augusztus 23. 17:38  

boci boci tarka, se füle se farka.... :D

Hombre B
#2 Hombre B 2016. augusztus 23. 11:08  

Szerintem már eldöntötték, hogy csak a jövő évi autóval foglalkoznak, az idei évben már csak a már gyártás alatt lévő fejlesztéseket vetik be, illetve felhasználják a maradék tokeneket. Binotto-nak meg az a feladata, hogy a távozó embereket megfelelően pótolja és az egész tervezés, fejlesztésre egy megfelelő struktúrát építsen ki, vagyis ahol kell változtasson Allison elképzelésén, erre elegendő lehet az évad maradék része. A jövő évet biztos nem az élről kezdik, de az esélyt meg lehet adni az új vezetőnek.

Andras_xy
#1 Andras_xy 2016. augusztus 23. 10:47  

A szokásos forgatókönyv... :-(

HairHungary

 



FORMA-1 HÍREK

koponya

32016.10.27. 19:16

Amiért Rosberg és Ecclestone nem lesznek cimborák…

Sok kérdés, egyféle válasz – "Miért beszélünk annyit mások véleményéről?"

142016.10.27. 17:28

Az újságíróknál Alonso az ász!

A rutinos tudósítók közül egy kivétellel valamennyien a spanyolt tartják a legjobbnak