Ahol a dominancia kezdődik – Schumacher és a briliáns első ferraris győzelem

írta: M4Sport
2016. június 02. 19:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

„Ez nem egy verseny volt. Hanem a zsenialitás megnyilatkozása” Stirling Moss

Vörös Ferrari törte át a vastag, szürke vízfüggönyt. A semmiből érkezett, de élénk lendülete egy csapásra mindent megváltoztatott.

A még száraz időmérő edzésen mindenkinek legalább egy másodpercet adó Williamsszel Jacques Villeneuve haladt az élen, sarkában a benettonos Jean Alesivel. A franciának úgy tűnt, lehet esélye. Megfutotta a leggyorsabb kört – akkor legalábbis még azt hihettük, az egy gyors kör. Fokozatosan lopta a távolságot a kanadaival szemben, ám amikor már-már úgy nézett ki, érdekes csata bontakozik ki közöttük az első helyért, az általuk felcsapott vízpermetből hirtelen előtűnt Michael Schumacher Ferrarija, s száguldó expresszként gázolt át a duó győzelmi reményein.

Ő aznap egy másik kategóriában versenyzett.

Csak az első métereken mutatott bizonytalanságot. A harmadik helyről rugaszkodott neki a versenynek, mely a nem szűnő esőzés miatt kis híján a biztonsági autó mögül rajtolt el. Csakhogy a már az előző, monacói futamon is rakoncátlankodó kuplung ezúttal is makacs volt. A két Benetton mellett a csapattárs, Eddie Irvine, a jordanes Rubens Barrichello, valamint még egy Sauber is megelőzte. A probléma viszont kicsit sem ingatta meg őt – csupán késleltette azt, ami ezen a napon elkerülhetetlen volt.

Két kör telt el, és Barrichello megelőzésével, valamint Irvine kicsúszásával Schumacher már az 5. helyen haladt. Újabb két kör múlva már a 3. volt: könnyűszerrel előzte meg Gerhard Bergert, miközben a bajnokságot toronymagasan vezető Damon Hill hibázott előttük. Korábbi 6 másodperces hátrányát egyetlen szempillantás alatt dolgozta le, ám mivel érezte, hogy az irányítás az ő kezében van, semmit sem siettetett.

Két körön keresztül nézelődött Alesi mellett. Felmérte, hol előzhet majd. Végül az 5-ös kanyarban húzódott belső ívre, s finoman a Benetton mellé engedte autóját. Még arra is gondosan ügyelt, hogy a kanyar közepén kívül tartsa ellenfelét, hogy az ne térhessen át a másik oldalára, s így esélye se legyen visszatámadni. A következő áldozat Villeneuve volt. Fölénye tudatában ismét türelmesen várta a lehetőséget, majd újabb nézelődés után ugyanott szánta rá magát ugyanarra a manőverre.

Átvette a vezetést, és az ellenfelek többé a nyomát sem látták. Körönként 3,5-4 (!) másodpercet adott nekik – és nem egyszer-kétszer, hanem folyamatosan.

Ami Ayrton Sennának az 1993-as Donington Park-i verseny volt, az Schumachernek az 1996-os barcelonai futam lett.

Vörös Ferrari rója a köröket a barcelonai pályán – magányosan. Hátulja szinte minden kanyar kigyorsításánál meginog, de egy pillanatig sem tűnik úgy, hogy képes lenne lecsúszni az aszfaltról. Vezetője mindent tökéletesen az irányítása alatt tart. Végig a határon táncol, de egy pillanatra sem lép át rajta.

Azon a húsz évvel ezelőtti délutánon ez nem sokaknak sikerült – végig így versenyezni pedig csak egyetlen embernek. Egy kör elég volt ahhoz, hogy hatan búcsúzzanak. A bajnoki éllovas, Damon Hill pedig tíz köre alatt három megpördülést mutatott be, majd kiszállt a versenyből. „Veszélyes volt, alig lehetett látni valamit” – panaszkodott. „A pálya folyamatosan változott, minden kör egy teljesen új tapasztalat volt” – jellemezte a körülményeket a szintén kieső Martin Brundle. Beszédes tény, hogy a célig végül csak 6 autó jutott el.

Schumacher viszont elemében érezte magát. Őt nézve annyira könnyűnek tűnt minden.

Persze óriási előnyének egy része normál észérvekkel magyarázható volt. Szemben Villeneuve-vel és Alesivel, ő két kiállással teljesítette a távot, így a futam elején valamivel könnyebb autóval vert 4 másodperceket rájuk. És igen, a vörös gépet aznap délelőtt valóban esőre hangolták, miközben a Benettonnál például nem emelték meg kellőképpen az autó hasmagasságát, mivel úgy gondolták, a verseny második felében talán felszáradhat a pálya.

Csakhogy ez a dominancia még így döbbenetes volt – és nehéz lenne pusztán technikai magyarázatot találni rá.

Schumacher a 23. körben megejtett első kerékcseréjekor 37 másodperccel vezetett Villeneuve előtt. Jó tíz kör alatt autózta ezt ki. Közvetlenül a második kiállása előtt másfél perccel (!) haladt Alesi előtt, s még utolsó szervize után, 12 körrel a leintés előtt is 1 perc 5 másodperc volt az előnye a boxban másodiknak feljövő franciával szemben. Ez olvadt aztán a célban 45 másodpercre. És még az időt is legyőzte aznap: 10 másodperccel verte a kétórás időlimitet – ennyit múlt, hogy a teljes versenytáv teljesítése után, s nem az idő lejárta miatt intették le őt. S mindezt úgy, hogy a futam második felében egyre furcsábban szóló Ferrarinak akkor már nem működött megfelelően a motorja.

„Egyetlen pennyt nem mertem volna föltenni erre a győzelemre” – ismerte el Michael Schumacher. „Az időmérőn sehol sem voltunk a Williamsekhez képest, ráadásul az esőben már Brazíliában és Monacóban sem éreztem valami jónak az autót, így nem számítottam semmi jóra ilyen körülmények között. De a bemelegítő edzésen egész jól működött, amin nagyon meglepődtem. Aztán a versenyen is kiválóan ment, főleg az első felében, így sikerült megcsinálni.”

Mint kiderült, ehhez némi szerencsére is szüksége volt. „A verseny felénél kipróbáltam egy nyolchengeres motort is… Talán nyolc vagy kilenc henger működött csak. Akkor úgy gondoltam, nehéz lesz befejezni ezt a versenyt, valami biztosan történni fog, de végül egyben maradt az autó. És most már azt is tudjuk, hogy nyolc vagy kilenc hengerrel is működik…” –jegyezte meg széles mosollyal.

Az akkor már kétszeres világbajnok 1996. június 2-án pályafutása 20. győzelmét aratta – az elsőt a Ferrari színeiben. Az elsőt a későbbi 72-ből.

Egy új fejezet nyílt a Forma–1 történetében, egy új, egy évtizeden át tartó korszak vette kezdetét.

1996A csapatfőnök, Jean Todt arcán széles mosoly jelent meg. A boxfalon az akkor még teljesen feketehajú Maurizio Arrivabene lelkes kisgyerekként ölelgette Schumacher vezető szerelőjét, Nigel Stepneyt. A későbbi rekordbajnok először ugrott fel a dobogó tetejére piros overallban, s akkor még teljesen új élményként hatott a német és az olasz himnusz egymás utáni eljátszása, melyekről később már-már azt hihettük, így egyben alkotnak egy önálló zeneművet…

A díjátadó a következő tíz év történéseinek ismeretében rendkívül beszédes volt. Schumacher kezébe nyomták a hatalmas serleget, és ő egyből Jean Todt felé emelte azt – Todt kezébe nyomták a másik hatalmas serleget, és ő egyből Michael Schumacherhez lépett vele, hogy megpaskolhassa versenyzőjét. Mintha mindketten azt mondták volna: „Ez a te győzelmed, nem az enyém.”

Hiába a korábbi műszaki hibák, Schumacher monacói első körös kiesése, ez az összetartás, valamint a briliáns egyéni teljesítmények mindig a víz fölött tartották a csapat fejét. Így vészelték át a nehéz időszakokat, élték túl Jerez (1997) válságát, Szuzuka (1998) defektjét, és Silverstone (1999) csapását, így alapozták meg a 2000-ben kezdődő új korszakot.

Párosuk a következő évre a korábbi benettonos harcostársakkal egészült ki, s vált egy exkluzív, a Ferrarinál jellemző politika, valamint a média támadásai számára is kikezdhetetlen, egységgé, a mindennek a kiindulási pontját jelentő maggá, melyből aztán minden addiginál termékenyebb gyümölcsfa nőtt az égig.

Az abban az évben gyakran széteső Ferrari aznap Barcelonában valahogy egyben maradt – épp úgy, mint az évek kudarcai és támadásai ellenére maga a csapat is Jean Todt főnöksége alatt. A félretervezett, reménytelennek tűnő konstrukció a spanyol esőben Schumacherrel a volánnál elevenné vált, s az egész mezőnyt faképnél hagyta – épp úgy, ahogy az éveken át nyeretlen Scuderia is később öt éven keresztül mindig felülmúlt mindenkit.

Ugyanolyan fölénnyel, mint aznap Barcelonában.

Bár Schumacher és a Ferrari egy domináns győzelme a mai szemnek természetesnek hat, az 1996-os Spanyol Nagydíjnak a későbbi sikerek új értelmet adtak. Barcelona üzenete, éppen az, hogy a Ferrari dominanciája korántsem volt természetes – ahogy semelyik másik csapat dominanciája sem az. Arra figyelmeztet, hogy a megszokottá váló is mindig valami szokatlannal kezdődik, hogy a mindennapossá váló még korántsem biztos, hogy hétköznapi. Hogy a kiemelkedő teljesítmény sosem a következménye, hanem mindig az oka egy későbbi dominanciának, s hogy az eredményekben megmutatkozó szintkülönbség a mezőny többi tagjához képest mindig hamarabb megvan, mint a világverő autók és a velük aratott könnyed győzelmek.

Vörös Ferrari tör elő két évtized távlatából. A semmiből érkezett, és élénk lendülete mindent megváltoztatott. Maranellót és a Forma–1-et is. Michael Schumacher történelmet írt.

Oszd meg!

144 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zik.Zak
#144 Zik.Zak 2016. augusztus 04. 14:59  

Jajj, de tudtam, hogy F1890-nek lesz kb. a legtöbb hozzászólása ebben a témában. Mint gyakorlatilag az összes schumacheres cikknél. :)))

BP05
#143 BP05 2016. június 05. 16:15  
F1890:
nem látok itt sem sennat sem schumachert, nem is mondtam ilyet soha :) http://www.formula1.com/content/fom-website/en/results.html/2016/drivers.html

Én se látok, de kvalitásaikat tekintve se ;)

F1890
#142 F1890 2016. június 05. 14:54  
BP05:
Mondja ezt az aki azt hiszi hogy a mai mezőny tele van Sennákkal meg Schumacherekkel... :DDDDDDD

nem látok itt sem sennat sem schumachert, nem is mondtam ilyet soha :)
http://www.formula1.com/content/fom-website/en/results.html/2016/drivers.html

BP05
#141 BP05 2016. június 05. 11:45  
F1890:
látszik h mesevilágban élsz ... na én meguntam

Mondja ezt az aki azt hiszi hogy a mai mezőny tele van Sennákkal meg Schumacherekkel...
:DDDDDDD

F1890
#140 F1890 2016. június 05. 11:07  
BP05:
Én a 0,5-0,6 mp-s példát Button és Vettel kapcsán hoztam fel ami egyáltalán nem olyan elvárás amit ne lehetne teljesíteni, szóval ne csinálj úgy mintha azt mondtam volna hogy pl. Vettelnek most a Ferrarival erőből vernie kéne Hamiltont és a Mercit. Ja mert te azt mondod mi? :DDD Ja persze hisz majd el felejtettem hogy szerinted akik ellen MSC valaha is versenyzett azok csak egy utolsó kis senkik voltak akikhez képest ma egy Haryanto is supertehetség mi? LOL Na ne fárasszál! Miért ne tudna kiemelkedni ma? Aki a mai általad agyonsztárolt csupa kitenyésztett profi versenyző közt is 43 évesen is is képes volt pole-t szerezni, utolsó évében már tartani a lépést Rosberggel 1 körön is futamokon meg pláne(már amelyiket be tudták fejezni) tekintve hogy 11-12-ben nem is 1x megverte jóval hátrébbról rajtolva is, vagy egy jóval gyengébb Merciben ülve is néha Hamiltonnal, Vettellel, Alonsoval volt harcban. Vagy aki épp az 1. visszavonulása évében egy 13 évvel fiatalabb bizonyos Alonso ellen volt harcban végig a VB-ért úgy hogy hasonlóan jó kocsijuk volt, és ha kicsit szerencsésebb lett volna már csak azzal is hogy pl. Malajziában az időmérő után nem kellett volna motort cserélni és Brazilba ha nem a Q3-ba is műküdött volna a kocsija, már akkor jó eséllyel a VB-t is megnyerhette volna. Vagy aki úgy is harcban volt a VB-ért egy Häkkinennel vagy JV-vel szemben hogy 0,5-1mp-vel is lassabb kocsija volt. És az lehet hogy Häkkinen meg JV hamarabb kiégett, de amíg a toppon voltak addig egy Häkkinen semmivel se volt lassabb vagy rosszabb mint a mai top pilóták, de a toppon lévő Hill vagy JV se volt gyengébb mint egy Button vagy egy Kimi. Szóval de egy csúcsformában lévő MSC ma is egész biztosan ki tudna emelkedni, mégha nem is annyival mint ahogy te mondanád a ,,villnövök dc-k örvájnok,, között, és ugyanúgy kiemelkedne Senna, Clark de még Fangio is ha a mai világban született volna. De én nagyon is tisztában vagyok vele, csak te vagy tévúton ha azt hiszed hogy azért mert ma a középmezőny is fizikailag olyan felkészült mint a top szintű versenyzők akkor tehetségben sem lehetnek eltérések, és vannak is csak a mérték nem mindegy. Attól meg mert most van 6-7 top szintű tehetség még nem jelenti azt hogy ők ugyanakkora zsenik is mint Sennáék voltak bár nincsenek messze tőle. Häkkinen meg szarrá verte DC-t pedig nem volt köztük 9 év Häkkinen javára kivéve 2001-et amikor dupla annyit szívott mint DC meg már a visszavonuló éve is volt szóval már nem igazán lehetett a toppon ő se.

látszik h mesevilágban élsz ...
na én meguntam

BP05
#139 BP05 2016. június 04. 23:08  
F1890:
ha szted manapság az 1. és a 2. között belehet hozni 6 tizedet száraz pályán minden egyes futamon, akkor sztem nem értesz a sporthoz. nem attól lesz jobb msc a 3 nagynál h jobban kiemelkedett a villnövök dc-k örvájnok között. mai mezőnyben nem tudna kiemelkedni. te még mindig képtelen vagy felfogni azt h ahogyan fejlődik a sport manapság már elvárás az h oylan szinten menjenek mint 10 vagy 20 éve, mert ennyit fejlődött az egész. 50 éve még nem volt elvárás az pl a futóknál h izmos felsőtested legyen, manapság meg igencsak elvárás. fejlődik a sport nehezebb jobban lenyomni a másikat, és semmi meglepő nincs abban h a maiak sokkal jobbak mint dc örvájn és egyenek. DC-t kimi verte 03-ban 04-ben. gondolom most arra fogsz utalni h már öreg volt. hamilton is 10 éve van az f1-ben mégis képes top teljesítményre, szóval jah, dc nem volt top pilóta. a szavazatokkal meg engem ne próbálj befolyásolni. az ország 40%-a a fideszre szavazik :D attól még nincs rendjén :D

Én a 0,5-0,6 mp-s példát Button és Vettel kapcsán hoztam fel ami egyáltalán nem olyan elvárás amit ne lehetne teljesíteni, szóval ne csinálj úgy mintha azt mondtam volna hogy pl. Vettelnek most a Ferrarival erőből vernie kéne Hamiltont és a Mercit.

Ja mert te azt mondod mi? :DDD Ja persze hisz majd el felejtettem hogy szerinted akik ellen MSC valaha is versenyzett azok csak egy utolsó kis senkik voltak akikhez képest ma egy Haryanto is supertehetség mi? LOL
Na ne fárasszál!
Miért ne tudna kiemelkedni ma? Aki a mai általad agyonsztárolt csupa kitenyésztett profi versenyző közt is 43 évesen is is képes volt pole-t szerezni, utolsó évében már tartani a lépést Rosberggel 1 körön is futamokon meg pláne(már amelyiket be tudták fejezni) tekintve hogy 11-12-ben nem is 1x megverte jóval hátrébbról rajtolva is, vagy egy jóval gyengébb Merciben ülve is néha Hamiltonnal, Vettellel, Alonsoval volt harcban.
Vagy aki épp az 1. visszavonulása évében egy 13 évvel fiatalabb bizonyos Alonso ellen volt harcban végig a VB-ért úgy hogy hasonlóan jó kocsijuk volt, és ha kicsit szerencsésebb lett volna már csak azzal is hogy pl. Malajziában az időmérő után nem kellett volna motort cserélni és Brazilba ha nem a Q3-ba is műküdött volna a kocsija, már akkor jó eséllyel a VB-t is megnyerhette volna.
Vagy aki úgy is harcban volt a VB-ért egy Häkkinennel vagy JV-vel szemben hogy 0,5-1mp-vel is lassabb kocsija volt.
És az lehet hogy Häkkinen meg JV hamarabb kiégett, de amíg a toppon voltak addig egy Häkkinen semmivel se volt lassabb vagy rosszabb mint a mai top pilóták, de a toppon lévő Hill vagy JV se volt gyengébb mint egy Button vagy egy Kimi.
Szóval de egy csúcsformában lévő MSC ma is egész biztosan ki tudna emelkedni, mégha nem is annyival mint ahogy te mondanád a ,,villnövök dc-k örvájnok,, között, és ugyanúgy kiemelkedne Senna, Clark de még Fangio is ha a mai világban született volna.

De én nagyon is tisztában vagyok vele, csak te vagy tévúton ha azt hiszed hogy azért mert ma a középmezőny is fizikailag olyan felkészült mint a top szintű versenyzők akkor tehetségben sem lehetnek eltérések, és vannak is csak a mérték nem mindegy. Attól meg mert most van 6-7 top szintű tehetség még nem jelenti azt hogy ők ugyanakkora zsenik is mint Sennáék voltak bár nincsenek messze tőle.

Häkkinen meg szarrá verte DC-t pedig nem volt köztük 9 év Häkkinen javára kivéve 2001-et amikor dupla annyit szívott mint DC meg már a visszavonuló éve is volt szóval már nem igazán lehetett a toppon ő se.

F1890
#138 F1890 2016. június 04. 20:32  
BP05:
Azt bízd csak rám hogy én kitől mit várok el és miért. De ne akard már nekem bemagyarázni hogy ma nem lehet pár tizedet hozni a másikon, csakazért mert profibb lett a sport. Mindig is voltak, vannak, és lesznek is különbségek a versenyzők közt, a különbség csak az hogy mekkorák ezek a különbségek. Itt elsősorban a tehetség számít nem pedig a fizikai felkészültség, hiszen ők maguk is elmondták hogy egy mai F1-es autó vezetése nem okoz különösebben nagy kihívást se fizikai megterhelést. Igen régebben megterhelőbb volt a versenyzés, de azért akik a top szinten versenyeztek azoknak bírniuk kellett és bírták is a strapát. Ez amit te folyton felhozol példának ez a középmezőnyre igaz, mert ott valóban nagy változás történt hisz ma ők is fittek, mert az lehet hogy régebben aki a középmezőnyben kocsikázgatott az úgy gondolta hogy majd bírni fogja aztán kiderült hogy mégse vagy csak nagyon nehezen aztán néha úgy kellett kihúzniuk őket a kocsiból, de a középmezőnynek nem sok köze van az élmezőnyhöz és a top szintű pilótákhoz. Úgyhogy azért ne csináljunk már úgy mintha korábban akkora különbségek lettek volna a top szintű pilóták közt hogy Senna a verseny végén csak vigyorogva kipattant volna a kocsiból míg pl. Prosthoz mentőt kellett volna hívni minden futamon és úgy kellett volna kiemelni a kocsiból mert nem bírt volna kiszálni, feltéve ha nem volt valami komolyabb gond a kocsival mint pl. Senna esetében amikor nagyon durván megviselte a verseny. Az lehet hogy Fangioék idejében még sörhassal is versenyezni lehetett, de azért egy bizonyos adott korszakokban nem voltak akkora eltérések a top versenyzők közt ilyen értelemben, szóval akkoriban is a tehetségük miatt emelkedtek ki nem pedig a fizikai felkészültség miatt nyertek. Nincs azzal baj ha a mai top szintű pilóták nem emelkednek ki annyira a többiek(vagy inkább úgy mondom hogy a hozzájuk legközelebb álló riválisaiktól) hisz így is egy iszonyatosan magas szintet képviselnek, csak akkor ne akarjál már meggyőzni arról hogy mégis a valaha volt legjobbak közé kéne sorolni őket ha eddig nem adtak rá okot. Mert eddig tőlük semmi olyat nem láttam még amit a múltban pl. Mansell ne mutatott volna. Ne akard már nekem bemagyarázni azt hogy míg az F1 több mint 60 éves történelme során volt még kb. 2 MSC meg Senna szintű zseni akik mind képesek voltak szinte már lehetetlen dolgokra is, messze kiemelkedni és uralni a saját korukat aztán most ez csak azért nem lehetséges mert a mai elvárásoknak megfelelően tudatosan készülnek fel a versenyzésre, ezért most a mezőny 1/3-a MSC-ből meg Sennákból áll. Később majd megjön még Vandooorne meg Ocon meg hasonlók és ha Verstappenhez hasonlóan ők is egyből hozni tudják a top szintet akkor már azt fogod akarni bemagyarázni hogy a mezőny csupa Sennákból meg Schumacherekből áll? Na ne röhögtesd már ki magad! Attól mert ők mind egy nagyon magas szintet képviselnek még nem lehetetlen közülük is kitűnni, és ha majd valakinek ez hosszabb távon is sikerül akkor majd lehet hasonlítgatni a valaha volt legjobb zsenikhez. Nem véletlen hogy ha megkérdeznek elismert szakmabelieket(akik viszonylag elfogulatlanok, mert mondjuk nem egy aktuális sztárpilóta főnöke) vagy különböző szavazásokat, azokon szinte mindig Fangio, Clark, Senna, MSC van az első 4 helyen változó sorrendben még ma is, nem pedig a maiak.

ha szted manapság az 1. és a 2. között belehet hozni 6 tizedet száraz pályán minden egyes futamon, akkor sztem nem értesz a sporthoz.

nem attól lesz jobb msc a 3 nagynál h jobban kiemelkedett a villnövök dc-k örvájnok között. mai mezőnyben nem tudna kiemelkedni.

te még mindig képtelen vagy felfogni azt h ahogyan fejlődik a sport manapság már elvárás az h oylan szinten menjenek mint 10 vagy 20 éve, mert ennyit fejlődött az egész. 50 éve még nem volt elvárás az pl a futóknál h izmos felsőtested legyen, manapság meg igencsak elvárás. fejlődik a sport nehezebb jobban lenyomni a másikat, és semmi meglepő nincs abban h a maiak sokkal jobbak mint dc örvájn és egyenek.

DC-t kimi verte 03-ban 04-ben. gondolom most arra fogsz utalni h már öreg volt. hamilton is 10 éve van az f1-ben mégis képes top teljesítményre, szóval jah, dc nem volt top pilóta.

a szavazatokkal meg engem ne próbálj befolyásolni. az ország 40%-a a fideszre szavazik :D attól még nincs rendjén :D

Utoljára módosítva: 2016. június 04. 21:24

BP05
#137 BP05 2016. június 04. 20:01  
F1890:
sztem fölösleges olyat várnod h vki 6 tizeddel verje a 2.-at. nincs ekkora különbség a mai hiperszuper technológia mellett, és amiatt mert profibb mindenki. a különbségek ezáltal csökkennek. mivel a fizikai hogylét nem játszik szerepet, ergó olyan mint phelps akinek a teste tökéletesen úszik a medencében, vagy bolt akinek ideális a teste a futáshoz nem játszik szerepet. ezért nem is lesznek már nagy különbségek mentálisan felkészülésben gyakorlatban

Azt bízd csak rám hogy én kitől mit várok el és miért. De ne akard már nekem bemagyarázni hogy ma nem lehet pár tizedet hozni a másikon, csakazért mert profibb lett a sport. Mindig is voltak, vannak, és lesznek is különbségek a versenyzők közt, a különbség csak az hogy mekkorák ezek a különbségek. Itt elsősorban a tehetség számít nem pedig a fizikai felkészültség, hiszen ők maguk is elmondták hogy egy mai F1-es autó vezetése nem okoz különösebben nagy kihívást se fizikai megterhelést. Igen régebben megterhelőbb volt a versenyzés, de azért akik a top szinten versenyeztek azoknak bírniuk kellett és bírták is a strapát. Ez amit te folyton felhozol példának ez a középmezőnyre igaz, mert ott valóban nagy változás történt hisz ma ők is fittek, mert az lehet hogy régebben aki a középmezőnyben kocsikázgatott az úgy gondolta hogy majd bírni fogja aztán kiderült hogy mégse vagy csak nagyon nehezen aztán néha úgy kellett kihúzniuk őket a kocsiból, de a középmezőnynek nem sok köze van az élmezőnyhöz és a top szintű pilótákhoz. Úgyhogy azért ne csináljunk már úgy mintha korábban akkora különbségek lettek volna a top szintű pilóták közt hogy Senna a verseny végén csak vigyorogva kipattant volna a kocsiból míg pl. Prosthoz mentőt kellett volna hívni minden futamon és úgy kellett volna kiemelni a kocsiból mert nem bírt volna kiszálni, feltéve ha nem volt valami komolyabb gond a kocsival mint pl. Senna esetében amikor nagyon durván megviselte a verseny. Az lehet hogy Fangioék idejében még sörhassal is versenyezni lehetett, de azért egy bizonyos adott korszakokban nem voltak akkora eltérések a top versenyzők közt ilyen értelemben, szóval akkoriban is a tehetségük miatt emelkedtek ki nem pedig a fizikai felkészültség miatt nyertek.

Nincs azzal baj ha a mai top szintű pilóták nem emelkednek ki annyira a többiek(vagy inkább úgy mondom hogy a hozzájuk legközelebb álló riválisaiktól) hisz így is egy iszonyatosan magas szintet képviselnek, csak akkor ne akarjál már meggyőzni arról hogy mégis a valaha volt legjobbak közé kéne sorolni őket ha eddig nem adtak rá okot. Mert eddig tőlük semmi olyat nem láttam még amit a múltban pl. Mansell ne mutatott volna.

Ne akard már nekem bemagyarázni azt hogy míg az F1 több mint 60 éves történelme során volt még kb. 2 MSC meg Senna szintű zseni akik mind képesek voltak szinte már lehetetlen dolgokra is, messze kiemelkedni és uralni a saját korukat aztán most ez csak azért nem lehetséges mert a mai elvárásoknak megfelelően tudatosan készülnek fel a versenyzésre, ezért most a mezőny 1/3-a MSC-ből meg Sennákból áll. Később majd megjön még Vandooorne meg Ocon meg hasonlók és ha Verstappenhez hasonlóan ők is egyből hozni tudják a top szintet akkor már azt fogod akarni bemagyarázni hogy a mezőny csupa Sennákból meg Schumacherekből áll?
Na ne röhögtesd már ki magad!

Attól mert ők mind egy nagyon magas szintet képviselnek még nem lehetetlen közülük is kitűnni, és ha majd valakinek ez hosszabb távon is sikerül akkor majd lehet hasonlítgatni a valaha volt legjobb zsenikhez. Nem véletlen hogy ha megkérdeznek elismert szakmabelieket(akik viszonylag elfogulatlanok, mert mondjuk nem egy aktuális sztárpilóta főnöke) vagy különböző szavazásokat, azokon szinte mindig Fangio, Clark, Senna, MSC van az első 4 helyen változó sorrendben még ma is, nem pedig a maiak.

velorex
#136 velorex 2016. június 04. 14:33  

Mit nem szül Schumacher első Ferraris győzelme!:-}
Mily érdekes Alonso személye már megint képbe kerül, no és azt követően a vele kapcsolatba hozható versenyzők és csapattársak.
Én badarságnak tartom ezt a ki a jobb a top pilóták szintjén összevetést. Ezen a szinten már mindenkinek meg van a maga erőssége, esetleg a mentalitásában lehet kívánalmakat állítani.
Schumacher egy végtelenül komplex versenyző volt. Nem a véletlen műve ez a hosszú élmenő pilótakarrier , aminek a 7 vb.-i cím a letéteménye.
Kimi egy szenzációs pilóta, akkor, ha egy teljesen ízlésének megfelelő verdát tesznek alá. Ebben az esetben nem ismer határokat a pilótafülkében. A 2003-as idényben is kicsin múlott az címszerzése. A káosszal teli brazil futamon Kimi állt a dobogó felső fokán és ha ez így marad, akkor Ő a vb.
Alonso egy mindenevő pilóta könnyen tud alkalmazkodni a versenygépekhez és a futamokon minden zsigerében iszonyat ott tud lenni és keveset hibázik. Schumacher ellenében szerezte meg az egyik vb.-i címét.
Vettel egy kiművelt,okos pilóta, aki szintén nagyon jól olvassa az adott futamot és nagyon jó időmérőn is. A 2012-es brazil futamon nyújtott teljesítménye a legnagyobbakat idézte, no és 4. vb-i cím!
Hamilton mostanságra forrotta ki magát, ami egy kimagasló versenyzővé tette mind a futamokon, mind az időmérőket nézve. Egy igazi küzdő típus ezt már az első vb.-i címének megszerzésének évében a brazil futamom bizonyította.
Buttont is ehhez a mostani top mezőnybe sorolnám. Button-t szürke eminenciásnak tartom, aki vezetői intelligenciájával és kiegyensúlyozottságában kiemelkedőt nyújt. Hamilton-nal egy csapatban teljesen egy szinten voltak és most Alonsonak is kapaszkodnia kell, hogy ne rontsa le a renoméját.

KIMI AND THE RED POWER
#135 KIMI AND THE RED POWER 2016. június 04. 13:50  
F1890:
sztem meg 16:3-ra tripla anynit szerezve egyik sem kapna ki. ne a körülmények legyenek hibásak kimi szar teljesítménye miatt hanem ő maga. a laza stílus ezze jár. pl sztem ha mindenkit ismerne a csapaton belül akkor valahogy csak elérte volna h hamarabb visszategyék az első felfüggesztést.. de ez már tényleg a kommunikáció hiánya nála. gyorsan vezet, de a hozzáállása sztem kevésbé profi mint ami elvárható lenne a 21. században

Ez tény, hogy a pályán kívül senkivel szemben nem nyerne, de láthattuk azt is, hogy megfelelő csapatvezetéssel (lásd Dennis, Todt, Boullier) ez orvosolható. Ha vezérként tekintenek rá és mindent megadnak neki, akkor vezére a csapatnak és a legmagasabb szinten teljesít. A Ferrarihoz soha nem szabadott volna szerződnie, pláne nem olasz vezetőkhöz és akkor ez a fajta gyengesége talán soha nem kerül felszínre.

F1890
#134 F1890 2016. június 04. 13:31  
KIMI AND THE RED POWER:
Nem vagyok benne biztos, hogy ha most Vettelt vagy Alot bedobnánk Ham mellé, ahol még számukra kedvezőtlen autót is kell vezetni, akkor ne lennének bucira verve. Az, hogy 1 versenyzőnek mennyire kell tőle teljesen idegen autót vezetni, az pedig nagyban politika, amiben Kimi mindig is pocsék volt.

sztem meg 16:3-ra tripla anynit szerezve egyik sem kapna ki. ne a körülmények legyenek hibásak kimi szar teljesítménye miatt hanem ő maga. a laza stílus ezze jár. pl sztem ha mindenkit ismerne a csapaton belül akkor valahogy csak elérte volna h hamarabb visszategyék az első felfüggesztést.. de ez már tényleg a kommunikáció hiánya nála. gyorsan vezet, de a hozzáállása sztem kevésbé profi mint ami elvárható lenne a 21. században

KIMI AND THE RED POWER
#133 KIMI AND THE RED POWER 2016. június 04. 13:27  
F1890:
akit ennyire ellehet verni mint massat vagy kimit , azt fölöseges mentegetni. sztem. a két pilóta közel hasonló teljesítménnyel bír, kiminek jobb a versenytempója. ez a különbség kettejük között sztem én kiminél azt hiányolom h odateszi magát, minden részletet tudni akar, beleássa magát, a legjobb akar lenni. kicsit olyan mintha tenizsezne és folyton azt várná h középre ütik a labdát. 07ben msc felajánlotta a segítségét h szívesen lenne a "mentora" de ő beleszart. pedig sztem sok hasznos dolgot eltudott volna lesni

Nem vagyok benne biztos, hogy ha most Vettelt vagy Alot bedobnánk Ham mellé, ahol még számukra kedvezőtlen autót is kell vezetni, akkor ne lennének bucira verve. Az, hogy 1 versenyzőnek mennyire kell tőle teljesen idegen autót vezetni, az pedig nagyban politika, amiben Kimi mindig is pocsék volt.

F1890
#132 F1890 2016. június 04. 13:18  
KIMI AND THE RED POWER:
Schumi 2006-ban megkapott maga mellé egy a csapatnál új Massát, aki nyilvánvaló vízhordónak ment oda, ennek ellenére év végén bő 40 pont volt kettejük között, ami valljuk be vállalható a körülményeket figyelembe véve. Majd jött Kimi Räikkönen, aki az első 6 hétvégén rengeteget bukott az új környezet és a -számára új- gumik miatt. A szezon végére 16 ponttal zárt a brazil előtt. Mindezt úgy, hogy az utolsó versenyeken volt csak első számú. A 16 pontos előnyt 10 hétvége alatt dolgozta ki, miközben előtte még 12 pontos hátránya volt Felipével szemben. Ergo bő fél szezon alatt 28 pontot adott Massának, és a körülmények amik 1 évvel korábban Massa ellen voltak, most Kimit hátráltatták -új csapat. 2008-ban minden versenyen jobb tempóval bírt a brazilnál, pechére az év közben hozott felfüggesztés teljesen meglőtte a kvalikon. Mindezt egy olyan szezonban, amikor 2x pole-ban is állt és az első felfüggesztés megérkezése előtt vezette a bajnokságot. Massa közel sem olyan ügyetlen mint amilyennek Alonso mellett tűnt, ezt mutatja, hogy Schumi és Kimi mellett is derekasan helyt állt, valamint kora ellenére Bottas-szal is pariban van. A 14-es és 15-ös szezonja pocsék volt, pályafutása során korábban összesen nem hibázott annyit mint ebben a 2 évadban, de szerintem eddig idén (is) látszik, hogy nem ezen 2 évad alapján kellene feltétlenül megítélni őt, főleg, hogy visszatérése óta nem vezetett olyan autót amivel kvalikon képes lenne teljesíteni. Az a véleményem róla, hogy ha egy csapat megadja neki a megfelelő technikai hátteret, akkor képes a legmagasabb szinten menni. Mert 2008-ig semmi gond nem volt sem az 1 körös tempójával, sem pedig az esős teljesítményével. 2006-ban konkrétan úgy nem nyert futamot, hogy közben többször is a pole-ban állt...

akit ennyire ellehet verni mint massat vagy kimit , azt fölöseges mentegetni. sztem. a két pilóta közel hasonló teljesítménnyel bír, kiminek jobb a versenytempója. ez a különbség kettejük között sztem

én kiminél azt hiányolom h odateszi magát, minden részletet tudni akar, beleássa magát, a legjobb akar lenni. kicsit olyan mintha tenizsezne és folyton azt várná h középre ütik a labdát. 07ben msc felajánlotta a segítségét h szívesen lenne a "mentora" de ő beleszart. pedig sztem sok hasznos dolgot eltudott volna lesni

Utoljára módosítva: 2016. június 04. 13:23

KIMI AND THE RED POWER
#131 KIMI AND THE RED POWER 2016. június 04. 13:08  
F1890:
nézd, sztem 1-1 vereséget meglehet magyarázni. de azt már nem h vki kikap massatól, kikap csúnyán alonsotol és vetteltől... 04ben olyan szar volt a gép h értelmetlen ott bármit is levonni az egész évados teljesítményéből.számomra ez a 3 év volt az ahol kimi nagyon jól ment, többiben azért már látszódtak a kűszködés jelei. 07ben is féléven át tartott míg hozzászokott a bridgestonehoz és a ferrarihoz

Schumi 2006-ban megkapott maga mellé egy a csapatnál új Massát, aki nyilvánvaló vízhordónak ment oda, ennek ellenére év végén bő 40 pont volt kettejük között, ami valljuk be vállalható a körülményeket figyelembe véve. Majd jött Kimi Räikkönen, aki az első 6 hétvégén rengeteget bukott az új környezet és a -számára új- gumik miatt. A szezon végére 16 ponttal zárt a brazil előtt. Mindezt úgy, hogy az utolsó versenyeken volt csak első számú. A 16 pontos előnyt 10 hétvége alatt dolgozta ki, miközben előtte még 12 pontos hátránya volt Felipével szemben. Ergo bő fél szezon alatt 28 pontot adott Massának, és a körülmények amik 1 évvel korábban Massa ellen voltak, most Kimit hátráltatták -új csapat. 2008-ban minden versenyen jobb tempóval bírt a brazilnál, pechére az év közben hozott felfüggesztés teljesen meglőtte a kvalikon. Mindezt egy olyan szezonban, amikor 2x pole-ban is állt és az első felfüggesztés megérkezése előtt vezette a bajnokságot.
Massa közel sem olyan ügyetlen mint amilyennek Alonso mellett tűnt, ezt mutatja, hogy Schumi és Kimi mellett is derekasan helyt állt, valamint kora ellenére Bottas-szal is pariban van. A 14-es és 15-ös szezonja pocsék volt, pályafutása során korábban összesen nem hibázott annyit mint ebben a 2 évadban, de szerintem eddig idén (is) látszik, hogy nem ezen 2 évad alapján kellene feltétlenül megítélni őt, főleg, hogy visszatérése óta nem vezetett olyan autót amivel kvalikon képes lenne teljesíteni.
Az a véleményem róla, hogy ha egy csapat megadja neki a megfelelő technikai hátteret, akkor képes a legmagasabb szinten menni. Mert 2008-ig semmi gond nem volt sem az 1 körös tempójával, sem pedig az esős teljesítményével. 2006-ban konkrétan úgy nem nyert futamot, hogy közben többször is a pole-ban állt...

F1890
#130 F1890 2016. június 04. 12:38  
KIMI AND THE RED POWER:
Ezen a szinten a kurva jók között a körülmények jelentik a különbséget. Szereted a csapattársakat összehasonlítani és ez alapján rangsorolni, de ha Ham 1 évet tölt Button mellett, éppen akkor, amikor kikapott, ez alapján berakhatnánk Jensont a 3 top elé. Lehet anno Newey autójával "hazai pályán" Kimi veri bucira Alonsot, úgy ahogy fordítva történt 14-ben. Lehet olyan körülményeket összehozni, ahol Ham a legjobb, lehet olyat ahol Alo, sőt lehet olyat is ahol Kimi. Ez a legszebb az egészben... 03-05-06 honnan jött? 04-ben is bucira verte Coulthardot, arról meg nem tehetett, hogy a versenyek felén leállt alatta a gép.

nézd, sztem 1-1 vereséget meglehet magyarázni. de azt már nem h vki kikap massatól, kikap csúnyán alonsotol és vetteltől...

04ben olyan szar volt a gép h értelmetlen ott bármit is levonni az egész évados teljesítményéből.számomra ez a 3 év volt az ahol kimi nagyon jól ment, többiben azért már látszódtak a kűszködés jelei. 07ben is féléven át tartott míg hozzászokott a bridgestonehoz és a ferrarihoz

F1890
#129 F1890 2016. június 04. 12:37  
BP05:
Dehát akkoriban ez volt a normális ma meg az hogy már kiskoruktól fogva erre készülnek., Attól mert akkoriban nem profi versenyzőkből állt a mezőny, még semmit sem von le Fangio érdemeiből mivel a saját korához képest kell értékelni nem pedig a maihoz, abba pedig nem igazán lehet belekötni mert zseniális volt. Ha tök értelmetlen akkor miért hasonlítod folyton 6ssze a mai pilótákat akár Fangio korabeliekkel vagy más régebbi korok pilótáival? :D Én pont hogy nem egymással hasonlítom össze őket hanem a saját korukban mutatott teljesítményük alapján. Vettel meg is állta a helyét ezt nem is vittattam soha, viszont olyan kiemelkedő dolgot még nem láttam tőle amiért a legelitebb klubba kéne sorolnom. Bár értem a célzást, de azt azért ne felejtsd el hogy anno MS úgy vette fel a versenyt a nála jóval idősebb Mansellel, Prosttal, Sennával hogy jóval gyengébb kocsiban ült, míg Vettel esetében ugyanez nem mondható el mivel ott is MS ült a jóval gyengébb Merciben, ami azért nagyon nem ugyanaz, de mindenesetre az vitathatatlan hogy Vettel is megállta a helyét. Häkkinen szerintem csak átlagos volt esőben, es az hogy ő hamarabb kiégett ami miatt abba is hagyta elég hamar annak nem tudom mi k6ze ahhoz hogy mennyire volt jó. Mármint úgy érted hogy az a MSC aki visszatért? Az biztos hogy 1-2 futam kivételével már nem tudott nemhogy annyit de kevesebbet se ledolgozni főleg nem egy egész szezonon át, hozta azt ami az adott kocsitól elvárható volt és kész. Számomra ez volt az egyik jele annak hogy bár még mindig nem rossz, de már jócskán elmarad attól a szinttól amikor még a toppon volt. Ha viszont a toppon lévő MSC-re gondoltál, akkor semmi kétségem afelől hogy a fiatalkori MSC pl. 09-ben egy 0,5-0,6 mp-s lemaradásban lévő RB-vel végig nagyon szoros harcban lett volna a VB-ért Button ellen és a pénzemet is inkább MSC-re tettem volna fel. Folyton ezzel a ,,profibbá vált minden,, érveléssel jösz, ami igaz de attól mert profibbak még aki jóval jobb a másiknál annak ugyanúgy nem okoz gondot tizedeket hozni a másikon mint korábban. Én nem röhögtelek ki az állításodért, és azt is hosszan kifejtettem hogy miért nem értekm vele egyet. És nem is azért nem szabadna senkit vele egy szintre emelni hisz ha elvből elutasítanám ezt akkor senki mást se tartanák számon vele egy szinten, de mint láthatod 3 versenyz5t is egy szintre teszem vele. Lehet hogy majd még Vettelék is mutatnak olyat amiért megváltoztatom a véleményemet de egyenlőre még nem sorolom közéjük, mert amit eddig mutattak már az is hihetetlenül magas szint, de nálam a non plus ultrához még több kell.

sztem fölösleges olyat várnod h vki 6 tizeddel verje a 2.-at. nincs ekkora különbség a mai hiperszuper technológia mellett, és amiatt mert profibb mindenki. a különbségek ezáltal csökkennek. mivel a fizikai hogylét nem játszik szerepet, ergó olyan mint phelps akinek a teste tökéletesen úszik a medencében, vagy bolt akinek ideális a teste a futáshoz nem játszik szerepet. ezért nem is lesznek már nagy különbségek mentálisan felkészülésben gyakorlatban

Utoljára módosítva: 2016. június 04. 12:39

KIMI AND THE RED POWER
#128 KIMI AND THE RED POWER 2016. június 04. 00:22  
F1890:
abban a 3 evben 2ben jobb volt rozbi egyben meg ertekelhetetlen msc kiesese miatt az h mi lett volna elotte sohasem tudjuk. kimi 07 ota kb massa szintjen moog. ugyh 3 jo evre 03 05 06 meg annyira nem kell elszallni. egy igazi zseninek ennel joval tobb kurvajo eve van

Ezen a szinten a kurva jók között a körülmények jelentik a különbséget. Szereted a csapattársakat összehasonlítani és ez alapján rangsorolni, de ha Ham 1 évet tölt Button mellett, éppen akkor, amikor kikapott, ez alapján berakhatnánk Jensont a 3 top elé. Lehet anno Newey autójával "hazai pályán" Kimi veri bucira Alonsot, úgy ahogy fordítva történt 14-ben. Lehet olyan körülményeket összehozni, ahol Ham a legjobb, lehet olyat ahol Alo, sőt lehet olyat is ahol Kimi. Ez a legszebb az egészben...
03-05-06 honnan jött? 04-ben is bucira verte Coulthardot, arról meg nem tehetett, hogy a versenyek felén leállt alatta a gép.

Utoljára módosítva: 2016. június 04. 00:28

BP05
#127 BP05 2016. június 03. 23:54  
F1890:
jah mert aztán ascari moss meg a többiek tényleg profik voltak. szted zsenik voltak sztem meg meg annyira amatőr volt a sportág mint régen a tenisz vagy a snooker és volt 20szoros vb, h tök értelmetlen összehasonlítani a mostani kitenyésztett pilótákkal. vettel is megállta a helyét a 40 éves msc-vel szemben a nála 5 évvel idősebb alonso ellen a 18 éves verstappen ellen. jó duma :D hakkine meg hiába volt nálam kedvenc , nem volt komplex versenyző. esőben szar volt , és fejben sohasem volt a mai élemzőny szintjén. 6 tizedet mai mezőnyben msc sem tudott sohasem ledolgozni mint már említettem azért mert sokkal fejlettebb lett az f1, és sokkal kissebbek letttek a különbségek a pilóták között mert profibbá vált az egész ha tetszik ha nem. az én véleményem nem szentirás, csak én nem állítom be a sajátomat annak h az szent és aki mást mond az hülye. de itt márpedig vki aki egy szintre emeli msc-vel a 3 nagyot azt kiröhögik :D

Dehát akkoriban ez volt a normális ma meg az hogy már kiskoruktól fogva erre készülnek., Attól mert akkoriban nem profi versenyzőkből állt a mezőny, még semmit sem von le Fangio érdemeiből mivel a saját korához képest kell értékelni nem pedig a maihoz, abba pedig nem igazán lehet belekötni mert zseniális volt. Ha tök értelmetlen akkor miért hasonlítod folyton 6ssze a mai pilótákat akár Fangio korabeliekkel vagy más régebbi korok pilótáival? :D Én pont hogy nem egymással hasonlítom össze őket hanem a saját korukban mutatott teljesítményük alapján.

Vettel meg is állta a helyét ezt nem is vittattam soha, viszont olyan kiemelkedő dolgot még nem láttam tőle amiért a legelitebb klubba kéne sorolnom. Bár értem a célzást, de azt azért ne felejtsd el hogy anno MS úgy vette fel a versenyt a nála jóval idősebb Mansellel, Prosttal, Sennával hogy jóval gyengébb kocsiban ült, míg Vettel esetében ugyanez nem mondható el mivel ott is MS ült a jóval gyengébb Merciben, ami azért nagyon nem ugyanaz, de mindenesetre az vitathatatlan hogy Vettel is megállta a helyét.

Häkkinen szerintem csak átlagos volt esőben, es az hogy ő hamarabb kiégett ami miatt abba is hagyta elég hamar annak nem tudom mi k6ze ahhoz hogy mennyire volt jó.

Mármint úgy érted hogy az a MSC aki visszatért? Az biztos hogy 1-2 futam kivételével már nem tudott nemhogy annyit de kevesebbet se ledolgozni főleg nem egy egész szezonon át, hozta azt ami az adott kocsitól elvárható volt és kész. Számomra ez volt az egyik jele annak hogy bár még mindig nem rossz, de már jócskán elmarad attól a szinttól amikor még a toppon volt.
Ha viszont a toppon lévő MSC-re gondoltál, akkor semmi kétségem afelől hogy a fiatalkori MSC pl. 09-ben egy 0,5-0,6 mp-s lemaradásban lévő RB-vel végig nagyon szoros harcban lett volna a VB-ért Button ellen és a pénzemet is inkább MSC-re tettem volna fel.

Folyton ezzel a ,,profibbá vált minden,, érveléssel jösz, ami igaz de attól mert profibbak még aki jóval jobb a másiknál annak ugyanúgy nem okoz gondot tizedeket hozni a másikon mint korábban.

Én nem röhögtelek ki az állításodért, és azt is hosszan kifejtettem hogy miért nem értekm vele egyet. És nem is azért nem szabadna senkit vele egy szintre emelni hisz ha elvből elutasítanám ezt akkor senki mást se tartanák számon vele egy szinten, de mint láthatod 3 versenyz5t is egy szintre teszem vele.

Lehet hogy majd még Vettelék is mutatnak olyat amiért megváltoztatom a véleményemet de egyenlőre még nem sorolom közéjük, mert amit eddig mutattak már az is hihetetlenül magas szint, de nálam a non plus ultrához még több kell.

F1890
#126 F1890 2016. június 03. 22:18  
BP05:
És azért mert te azt mondod hogy a mai top 3 MSC szintjén van az onnantól kezdve szentírás és azt mindenkinek el kéne fogadni vagy hogy van ez? Korábban írtad azt is hogy biztos azért nem tartjuk a maiakat MSC meg Senna szintjén mert az szentségtörés lenne ha bárkit velük egy szintre emelnénk. Ez megint csak butaság mert pl. nálam ugyanebbe a szük körbe tartozik még Clark és Fangio is meg még talán Prost bár őt már talán inkább szorosan mögéjük tenném Laudával meg mondjuk Alonsoval egyetemben, aztán jön Mansell, Häkkinen, Vettel, Hamilton. Namost szerinted ha valaki a maiakat nem tartja egy szinten Schumacherék csoportjával akkor az már szerinted nem egy így is elég brutálisan jó szint, mert szerintem rohadtul az. És hogy miért ? Hát azért mert Fangio, Clark, Senna és Schumacher is abszolút dominálták a saját korukat és kocsitól függetlenül is hosszútávon kiemelkedtek a mezőnyből. Fangio azért mert simán kiemelkedett a mezőnyből pedig olyan nevekkel versenyzett mint Ascari, Farina, Moss. Aztán ott van Clark akiről ugyanez elmondható , elképesztő mutatói vannak pedig Graham Hill, Brabham, Surtees, ellen kellett bizonyítania akik szintén nem kis nevek és ha egy kicsit szerencsésebb lett volna és főleg ha nem halt volna meg olyan korán akkor simán 4-5x VB lenne Clark is. Aztán Sennát sem kell sokat magyarázni hisz korának meghatározó versenyzője volt minden tekintetben, pedig Prost, Mansell, Piquet mellett kiemelkedőnek lenni az már nem mindennapi dolog. Nem igen volt gyenge pontja hisz pokoli gyors volt, főleg 1 körön és esőben tudott csak igazán varázsolni, és nem utolsó sorban legyőzte Prostot csapattársként. Prostot csak azért nem sorolnám közéjük mert esőben elég gyenge volt. Schumachert szintén nem nagyon kell magyarázni kezdve azzal hogy 4 generáció ellen is megmérkőzött kezdve Sennáéktől egészen Vettelékig, és mindegyikben megállta a helyét sőt a saját korát olyan szinten dominálta amire eddig még nem volt példa az F1 t6rténelme során, aztán ott van az is hogy tulajdonképpen ő volt a mai kor versenyzői prototípusa aki bevezette a profizmust úgy a felkészülésben mint a munkamoráljával. Arról már nem is beszélve hogy rengetegszer ő is olyat varázsolt a pályán hogy csak pislogni lehetett rá. És lehet itt azzal jönni hogy egy JV meg Hill ellen könnyebb dolga volt, de én erre csak azt mondom hogy lehet hogy ők nem egy Vettel vagy Hamilton szint viszont a csúcsformájukban nem tartom őket rosszabbnak mint akár egy Buttont vagy egy Kimit. És MSC úgy volt velük harcban a VB-ért hogy sokszor 1-1,5 mp-vel lassabb kocsiban ült, vagy Häkkinennel is akit semmivel se tartok rosszabbnak mint a mai top 3-ast. Számomra ez sokkal nagyobb teljesítmény volt mint az a pár VB amit sétakocsikázással behúzott, és ha Vetteléket te MSC szintjére teszed akkor elvárható lett volna hogy pl. Buttont megverje 09-ben mert egyrészt azért még amikor a Brawn domináns is volt 6 tizedtől többet nem nagyon adtak az RB-nek, es akkor hol vagyunk még a 1-1,5 mp-től, meg aztán a Brawn igazából Törökországig volt domináns. Te azt mondod hogy a mai top 3 MSC szintjén van, hát szerintem meg eddig semmi olyan redkívülit nem tettek amit pl. egy Mansell vagy egy Häkkinen ne tudott volna a saját korukban, csak Mansell iszonyat balszerencsés volt Häkkinen meg megkapta MSC-t ellenfélnek. De Alonsoso vagy Hamilton is pl. behúzhatta volna 07-et és 2010-et, Vettel 2009-et és nem kikapni Ricciardotól, Hamiltonnak nem kikapnia Buttontól, és ha a MSC partiban tudott lenni Rosberggel 2011-ben még csak a futamokon, 2012-ben már időmérőn is akkor Hamiltonnak még jobban el kéne vernie Rosberget mint eddig tette. Tessék, remélem kellő képpen megindokoltam hogy miért gondolom azt amit.

jah mert aztán ascari moss meg a többiek tényleg profik voltak. szted zsenik voltak sztem meg meg annyira amatőr volt a sportág mint régen a tenisz vagy a snooker és volt 20szoros vb, h tök értelmetlen összehasonlítani a mostani kitenyésztett pilótákkal.

vettel is megállta a helyét a 40 éves msc-vel szemben a nála 5 évvel idősebb alonso ellen a 18 éves verstappen ellen. jó duma :D

hakkine meg hiába volt nálam kedvenc , nem volt komplex versenyző. esőben szar volt , és fejben sohasem volt a mai élemzőny szintjén.

6 tizedet mai mezőnyben msc sem tudott sohasem ledolgozni mint már említettem azért mert sokkal fejlettebb lett az f1, és sokkal kissebbek letttek a különbségek a pilóták között mert profibbá vált az egész ha tetszik ha nem.

az én véleményem nem szentirás, csak én nem állítom be a sajátomat annak h az szent és aki mást mond az hülye. de itt márpedig vki aki egy szintre emeli msc-vel a 3 nagyot azt kiröhögik :D

Kepano
#125 Kepano 2016. június 03. 22:15  
Jadeite:
Raiko mindig nagyon messze volt Massa szintjétől, kivéve 2007, bár akkor sem győzte őt Massa elengedni. Csak a balfaszabb F1-fanok" körében mindig is divat volt lenézni a kis brazilt.

Te nagyon elfogult vagy. Massa jó pilóta, de nem vb-szint, mert akkor behúzta volna 2008-at. Csak annyit kellett volna tennie, hogy Malajziában nem parkol le a kavicságyban, miután Kimi megelőzte a bokszkiállásnál (nem hiába kezdték el beültetni akkor a helyére Kubicát a sajtóban), vagy nem kellett volna Silverstone minden egyes kanyarjában "keringőznie".

Kepano
#124 Kepano 2016. június 03. 22:11  

Szerintem értelmetlen szintekről beszélni, mert Clark sohasem versenyzett Schumacher-rel, és Fangio sem Laudával.
Sokan Gilles Villeneuve-t tartják a valaha volt legjobbnak, pedig vb-t sohasem nyert (oké, idejekorán meghalt, de 1979-ben minden adott volt a sikerhez). 1978-ban a vb cím nélküli Reutemann majdhogynem megsemmisítette (ha nincs az év végi hazai futamgyőzelem, akkor hihetetlenül csúnya zakó lett volna.) Scheckter-től is kikapott, és nagyon sokat hibázott. Amúgy a lesajnált dél-afrikait mikor választották be valaha is bármilyen szavazásnál a top10-be a "szakértők"? Soha. Pedig hát...
Szóval nem mindig az eredményeket kell elsősorban nézni.

BP05
#123 BP05 2016. június 03. 20:45  
F1890:
115 en elismerem msct mivel a szuk 6ba siman befer nalam .aki nem is rakja oda az hulye. csak sztem 2 ev volt h az ideiekkel osszetudjuk mwrni es akkor hoztak azt amit tud. az h mi volt 03 elott azt senki nem tudja mert nem volt hozza autojuk illetve neg f1ben sem voltak. en mindossze annyit mondok h nem kell hulyenek nezni azt aki egyszintre emeli vele a masik3at mert sem erre sem arra nincs bizonyitek

És azért mert te azt mondod hogy a mai top 3 MSC szintjén van az onnantól kezdve szentírás és azt mindenkinek el kéne fogadni vagy hogy van ez?
Korábban írtad azt is hogy biztos azért nem tartjuk a maiakat MSC meg Senna szintjén mert az szentségtörés lenne ha bárkit velük egy szintre emelnénk. Ez megint csak butaság mert pl. nálam ugyanebbe a szük körbe tartozik még Clark és Fangio is meg még talán Prost bár őt már talán inkább szorosan mögéjük tenném Laudával meg mondjuk Alonsoval egyetemben, aztán jön Mansell, Häkkinen, Vettel, Hamilton.
Namost szerinted ha valaki a maiakat nem tartja egy szinten Schumacherék csoportjával akkor az már szerinted nem egy így is elég brutálisan jó szint, mert szerintem rohadtul az.

És hogy miért ?
Hát azért mert Fangio, Clark, Senna és Schumacher is abszolút dominálták a saját korukat és kocsitól függetlenül is hosszútávon kiemelkedtek a mezőnyből.

Fangio azért mert simán kiemelkedett a mezőnyből pedig olyan nevekkel versenyzett mint Ascari, Farina, Moss.

Aztán ott van Clark akiről ugyanez elmondható , elképesztő mutatói vannak pedig Graham Hill, Brabham, Surtees, ellen kellett bizonyítania akik szintén nem kis nevek és ha egy kicsit szerencsésebb lett volna és főleg ha nem halt volna meg olyan korán akkor simán 4-5x VB lenne Clark is.

Aztán Sennát sem kell sokat magyarázni hisz korának meghatározó versenyzője volt minden tekintetben, pedig Prost, Mansell, Piquet mellett kiemelkedőnek lenni az már nem mindennapi dolog. Nem igen volt gyenge pontja hisz pokoli gyors volt, főleg 1 körön és esőben tudott csak igazán varázsolni, és nem utolsó sorban legyőzte Prostot csapattársként.

Prostot csak azért nem sorolnám közéjük mert esőben elég gyenge volt.

Schumachert szintén nem nagyon kell magyarázni kezdve azzal hogy 4 generáció ellen is megmérkőzött kezdve Sennáéktől egészen Vettelékig, és mindegyikben megállta a helyét sőt a saját korát olyan szinten dominálta amire eddig még nem volt példa az F1 t6rténelme során, aztán ott van az is hogy tulajdonképpen ő volt a mai kor versenyzői prototípusa aki bevezette a profizmust úgy a felkészülésben mint a munkamoráljával. Arról már nem is beszélve hogy rengetegszer ő is olyat varázsolt a pályán hogy csak pislogni lehetett rá. És lehet itt azzal jönni hogy egy JV meg Hill ellen könnyebb dolga volt, de én erre csak azt mondom hogy lehet hogy ők nem egy Vettel vagy Hamilton szint viszont a csúcsformájukban nem tartom őket rosszabbnak mint akár egy Buttont vagy egy Kimit. És MSC úgy volt velük harcban a VB-ért hogy sokszor 1-1,5 mp-vel lassabb kocsiban ült, vagy Häkkinennel is akit semmivel se tartok rosszabbnak mint a mai top 3-ast. Számomra ez sokkal nagyobb teljesítmény volt mint az a pár VB amit sétakocsikázással behúzott, és ha Vetteléket te MSC szintjére teszed akkor elvárható lett volna hogy pl. Buttont megverje 09-ben mert egyrészt azért még amikor a Brawn domináns is volt 6 tizedtől többet nem nagyon adtak az RB-nek, es akkor hol vagyunk még a 1-1,5 mp-től, meg aztán a Brawn igazából Törökországig volt domináns.

Te azt mondod hogy a mai top 3 MSC szintjén van, hát szerintem meg eddig semmi olyan redkívülit nem tettek amit pl. egy Mansell vagy egy Häkkinen ne tudott volna a saját korukban, csak Mansell iszonyat balszerencsés volt Häkkinen meg megkapta MSC-t ellenfélnek.
De Alonsoso vagy Hamilton is pl. behúzhatta volna 07-et és 2010-et, Vettel 2009-et és nem kikapni Ricciardotól, Hamiltonnak nem kikapnia Buttontól, és ha a MSC partiban tudott lenni Rosberggel 2011-ben még csak a futamokon, 2012-ben már időmérőn is akkor Hamiltonnak még jobban el kéne vernie Rosberget mint eddig tette.

Tessék, remélem kellő képpen megindokoltam hogy miért gondolom azt amit.

Jadeite
#122 Jadeite 2016. június 03. 20:05  
Kepano:
Kimit is lenézik a mostani teljesítménye miatt, pedig a 2000-es évek első felében Schumacher után ő volt az F1 legmeghatározóbb pilótája, őt tartották a legtehetségesebbnek is a hétszeres után. Most meg általános vélekedés, hogy "béna", "nem topszint", "Massa-szint" stb. Villeneuve-vel is ezt történt.

Raiko mindig nagyon messze volt Massa szintjétől, kivéve 2007, bár akkor sem győzte őt Massa elengedni. Csak a balfaszabb F1-fanok" körében mindig is divat volt lenézni a kis brazilt.

F1890
#121 F1890 2016. június 03. 16:16  

abban a 3 evben 2ben jobb volt rozbi egyben meg ertekelhetetlen msc kiesese miatt az h mi lett volna elotte sohasem tudjuk.

kimi 07 ota kb massa szintjen moog. ugyh 3 jo evre 03 05 06 meg annyira nem kell elszallni. egy igazi zseninek ennel joval tobb kurvajo eve van

Kepano
#120 Kepano 2016. június 03. 16:09  
F1890:
116 kiminek volt a legjobb marketingje 2000es evekben. jobban belegondolva alonso mar akkor jobban villogott de a sajto mast sugalt.bevallom en is leneztem alonsot kimihez de 07ben megfordult a kocka aztan meg 10ben es a kegyelemdofes 14ben erkezett el. akkoriban azt mondtak h kimi a nyers tempos fenegyerek alonso neg professzor. azert lassacskan kiderult h kicsit mast byomtak a kepunkbe mint amo.

Tehát szerinted egy versenyző teljesítménye konstans örök állandó, nincsen fejlődés, és a körülmények meg a kor se számít? Aha.
Te fekete-fehérben látod a világot, ez a te nagy bajod.
Gondolom szerinted Rosberg jobb, mint Schumi valaha volt, mert 3x elverte a Merciben... Istenem.

F1890
#119 F1890 2016. június 03. 15:43  

116
kiminek volt a legjobb marketingje 2000es evekben. jobban belegondolva alonso mar akkor jobban villogott de a sajto mast sugalt.bevallom en is leneztem alonsot kimihez de 07ben megfordult a kocka aztan meg 10ben es a kegyelemdofes 14ben erkezett el.
akkoriban azt mondtak h kimi a nyers tempos fenegyerek alonso neg professzor. azert lassacskan kiderult h kicsit mast byomtak a kepunkbe mint amo.

F1890
#118 F1890 2016. június 03. 15:39  

115
en elismerem msct mivel a szuk 6ba siman befer nalam .aki nem is rakja oda az hulye. csak sztem 2 ev volt h az ideiekkel osszetudjuk mwrni es akkor hoztak azt amit tud. az h mi volt 03 elott azt senki nem tudja mert nem volt hozza autojuk illetve neg f1ben sem voltak. en mindossze annyit mondok h nem kell hulyenek nezni azt aki egyszintre emeli vele a masik3at mert sem erre sem arra nincs bizonyitek

Zasalamel
#117 Zasalamel 2016. június 03. 15:17  
Kepano:
Kimit is lenézik a mostani teljesítménye miatt, pedig a 2000-es évek első felében Schumacher után ő volt az F1 legmeghatározóbb pilótája, őt tartották a legtehetségesebbnek is a hétszeres után. Most meg általános vélekedés, hogy "béna", "nem topszint", "Massa-szint" stb. Villeneuve-vel is ezt történt.

Már ne haragudj, de a "mostani" teljesítmény 2007-ben kezdődött, ahol mindenki (beleértve a ferkát is) azt várta h Kimi bucira fogja verni Massát, ahogy Alonso tette 3 éven keresztül. Erre mi volt? Massa simán partiban volt vele, kicsit megváltozott a szemlélet.

Kepano
#116 Kepano 2016. június 03. 15:11  
BP05:
Mondtam hogy a csúcsformában lévő JV nem az aki a 2000-es években volt már. és bár divat itt lenézni JV-t de azért az F1-es karrierje elején nem volt ő rosszabb mint Button vagy Kimi.

Kimit is lenézik a mostani teljesítménye miatt, pedig a 2000-es évek első felében Schumacher után ő volt az F1 legmeghatározóbb pilótája, őt tartották a legtehetségesebbnek is a hétszeres után. Most meg általános vélekedés, hogy "béna", "nem topszint", "Massa-szint" stb.
Villeneuve-vel is ezt történt.

sztárvorsz
#115 sztárvorsz 2016. június 03. 15:09  
F1890:
felejtsd nar ezt. urhajoja volt evekig. alonso nem tud 500 ember helyett dolgozni ezt csak az elfogultak hiszik h o volt a hiba a gepezetben. es mint nagyon is lathato pilota nelkul is.lehet urhajot csinalni vagyis maskent fogalmazva nem a pilota miatt leaz urhajo a kocsi hanem o csak kihozza a benne rejlo lehetosegeket. hamiltonnak vettelnek volt urhajoja. alonso.ak meg nem. h milyen vilagban elek? teljesen objektivebb vilagban mint te. ram nem hatnak az olyan dolgok a medija sztarol ezt azt aztan bekajolom a marhasagot hanem igyekszem a dolgok moge latni es egy objektiv mercet fellalitani h vajon xy teljesitmwny valoban az vagy csak annak tunik. de latom te inkabb az az ember vagy aki a mesekben szeret hinni szereti a hosoket azt h kiemeljeneke 20 evente egy egy embert h balvanyozzak es hosnek szemleljek. ez nalam is mukodott kb 15 eves koromig aztan felnottem es elkezdtem gondolkodni h tenyleg ugy van e ahogyan beallitjak vagy csak az ujsagokat akarjak eladni. neked.pl kurva nagy szo vettel 11. teljesitmenye h lazan nyerte a futamokat.nlam az egy.kotelezo hazifeladat volt csak. kiminel azt hittem 06ig h vmi nagy zsuga .aztan mikor massat nem tudta elbucitni 07ben akkor atertekelodott par dolog a fejemben. nehez beismerni vmit.h nem uhy van ahogyan te hitted de ha nem tudod elfogadni a tenywket h.marpedig neha a sajat gondolataid erzeseid masok mint ami valojaban akkor konnyen meglehet vezetni. es.mint mondtam ott van rossi peldaja 9szetes vb nyert 4 vb cinet zsinorban olyan ellenfelek ellen mint biaggi gibernau akik kozelebe nincsenek egy lorenzo markez stonernek az a nagy helyzet.szoval igen picit makja volt h egEdul o volt akkora zseni akkortajt ja es h mi az elismeresre.melto? pl senna 93as teljesitmenye. nem lett vb de nagyon jol tolta az evet. vagy vet es alo 08as szezonja. ott latszodott h megazinesitik a futamokat meg egy gyengebb geppel is. de mondhatnam barrichello 2003 brit gp gyozelmet is. vagy pl 05 06 imolat . ja es pl ez a barcelonai futam is.nagy szo h csak itt maradjunk . az a baj a mai vilaggal h vki kettot bofog es akkora elismerest sztarolast kap h az nem egeszseges. pl jo pl az xfaktoros.marhasagok ahol azzal hitegetik oket h vilagszinvonalu hangjuk van xd.

Szerintem te ebben a MS elleni hadmuveletben egyszer meg megorulsz :D Mindenesetre egy konyvet irhatnal, szeretem az osszeeskuveselmeleteket :)

Nem azt mondom, vannak reszigazsagok ebben-abban, es nyilvan h MS-t is elkerulhetetlenul tulbalvanyoztak mint a sport legsikeresebb alakjat, az a merce aminek neki "megkellene" felelnie lenyegeben lehetetlen. A lo masik oldalara azert meg nem kell atesni. Ki tudja, lehet Hamilton nagyobb ellenfel lenne mint Hakkinen volt pl., de ezekben a dolgokban mindig tul sok a "ha", meg a korulmenyek stb. Le lehet vezetni h adott korulmenyek kozt Baumgartner is lehetne minden idok legjobbja. Nyilvan tul sok egybeeses kellene hozza. MS pedig minden idok legeredmenyesebb, es talan legjobb versenyzoje volt, amire azert eleg sok rautalo tette volt. Bezavarhatott ez-az az osszkepbe, de azert azok utan amit mutatott - lejott belole, nem tul valoszinu h ennyire minden korulmeny csalt volt, ekkora makja lett volna stb. Annal ez a sport kicsit azert komolyabb mufaj..

A mentalitasa vezetett ide, nem veletlenul fogott meg annyi rajongot (mar 2 cimmel is). Senna is detto, persze manapsag szokas csak a tehetseget emlegetni, egy eletmuvesz volt o is, egy akaratbomba, aki nem ult le a hazi feladat utan hanem ejjel nappal nyomta, feszegette a hatarokat. Uszasban ra lehet mutatni, h Phelpsnek mekkora tenyere van, itt tobb dol el fejben / mentalitasba. Gyors reflexekkel rengeteget rendelkeznek, de azzal csupan nem is lehet kitunni.. Meg persze gyenge pilotakent is be lehet kerulni mezonyvero autoba, nagyobb a sansz h egy olyan csapat felepiteseben es a sikerek learatasaban mely 5 cimet nyert zsinorban, egy arra melto pilota tevekenykedik, mint hogy nem.

Utoljára módosítva: 2016. június 03. 15:13

BP05
#114 BP05 2016. június 03. 13:49  
F1890:
109 rozbi mondta h 70 oldalas tanulmanyt kapott 14 malajziara hamiltonbol.mi ez ha nem fejlodes?

Az lehet, viszont én Rosberg kapcsán fejlődést nem vettem észre amióta a mercinél van inkább változást mégpedig abban hogy korábban inkább az időmérőre ment rá jobban most meg inkább a versenyre, és ezt szerintem nagyon okosan felmérte.

BP05
#113 BP05 2016. június 03. 13:41  
F1890:
te meg vedd szamitasba h button is bucizta villnovot aztan rajossz h ez mert legetseges. raadasul mint mondtam egyre fejlettebb a technologia egyre jobbak az atlagpilotak kepesseg ezaltal lehetetlen ugy nyerni h szarabb a geped. ha ma vki 2 secet kapna a csapattarsatol azt balfasznak nevezned de prost meg megkapta sennatol egy koron. szoval jo lenne belatni h manapsag a technologia es a profizmus miatt eleve nehezebb kiemelkedni es a kulonbsegek is kisebbek. ettol meg tartosan megfigyelheto az 1-2-3 tizedbeli kulonbsegek a csapattatsak kozott

Mondtam hogy a csúcsformában lévő JV nem az aki a 2000-es években volt már. és bár divat itt lenézni JV-t de azért az F1-es karrierje elején nem volt ő rosszabb mint Button vagy Kimi.

F1890
#112 F1890 2016. június 03. 13:24  

109 rozbi mondta h 70 oldalas tanulmanyt kapott 14 malajziara hamiltonbol.mi ez ha nem fejlodes?

BP05
#111 BP05 2016. június 03. 13:24  
F1890:
a ferrari abban az evben nyert 8 v 9 futamot a mclaren csak 2t a mclaren hany palyan volt jobb mint a ferrari? kerlek szamold meg. monaco hroring illetve nurburgring ahol kimi nullazott nekem ezek remlenek. illetve meg malajzia 06ban alonsonak is elfustolt a motorja olaszban. illetve hungaroirngen 10 pontot bukott mert szarul raktak fel a kereket. kb egyforma pechjuk volt abban az evben. 2 ev van.ahol osszetudjuk a.mai menokkel hasonlitani oket es szamomra nem tunik ugyh msc jobb vagy messze jobb lett volna. szamomra ezert x .

Abban az évben azért volt többesélyes mert a Ferrari és a BMW gyorsabb volt mint a McLaren, viszont a McLarennel stabilabban és szinte folyamatosan lehetett hozni a dobogós helyeket és a pontrendszernek köszönhetően hiába nem nyertek annyit mint ők nem, a folyamatos dobogószerzés ugyanolyan kifizetődő volt mint pár győzelem.
Ami döntőtt az a megbízhatóság volt.

06-ban a futamon lehet, de ha így nézzük akkor Hamilton se pechesebb idén mint Rosberg. Ugyanez volt a helyzet akkor MS-el is.

BP05
#110 BP05 2016. június 03. 13:13  
Zasalamel:
Most ne a domináns éveire gondolj, amikor konkrétan csak magával versenyzett, hanem azokra az időszakokra amikor nem volt egyik csapat sem domináns. pl 1992-2000 között 1-2 évig küzdött a Senna generációval, majd utána 7-8 évig Hakkinen volt az egyetlen méltó ellenfele. Az ilyen kaliber mint Hill, Villeneuve, Coulthard.... sztem sehol sincs a toppilótákhoz képest. Aztán 2005-2006 után már ott volt Alonso, Raikkonen (mekis évében). Így összegezve ha végiggondoljuk akkor nem mond hülyeséget F1890, nem volt annyi toppilóta Sumi korában mint pl idén. Ettől függetlenül senki nem kérdőjelezi meg Sumi tehetségét, csak néha tényleg tulzó amit írtok róla, maradjunk annyiban h az egyik legjobb versenyző volt, de nem a legjobb, mint ahogy Senna-ra is ugyanez igaz.

#104

BP05
#109 BP05 2016. június 03. 13:12  
F1890:
verstappen korosztalya legjobbja ez teny. es akkor meg en jovok a kifogassal h vet ham alo 10-15el idosebb folosleges osszehasonlitani :P a fagyi visszanyalt . mellesleg mit nevezunk kitunesnek? verstappen szar autoval nem fog nyerni vbt es ugy sem fogja verni a top 3ast mint ahoy msc bucizta irvinet. sem te sem en nem tudjuk h mennyivel volt gyengebb msc azokban az idokben ergo tok ertelmetlen ezzel ervelni.raadasul rozbi fejlodott hammel meet lajos tobbet tud kihozni a kocsibol ezaltal a csapattars is elhiszi h a hatarokat kilehet tolni. sztetek nincs a 3as msc szintjen sztem meg van.egyikre sincs konkret bizonyitek. csak fwlvagytok haborodva ha vki mashogy mereszeli gondolni

Az igaz hogy Verstappen is fiatalabb viszont jóformán még újonc hisz 1 éves tapasztalata van, viszont ő legalább ugyanolyan felkészülési sémát követett, mint amiket Vettelék is mivel a jelen kor követelményeinek kellett megfelelnie neki is.

Pontosan senkit se lehet ilyen téren megítélni hogy mennyivel gyengébb bizonyos időszakához képest, de azért vannak olyan dolgok amik alapján elég jól meglehet ezt ítélni, persze ha ne ezt nem látod meg és te erre nem vagy képes az nem az én problémám.
Érdekes azt nem tudod megítélni hogy MS mennyit romlott de azt igen hogy Rosberg fejlődött :D Akkor most mondjam hogy visszanyalt a fagyi? :D

Zasalamel
#108 Zasalamel 2016. június 03. 13:01  
BP05:
Szerintem ha ma beültetnéd Alonsot Hamilton vagy Vettel mellé akkor nem sokkal de szerintem már kikapna tőlük, pedig csak pár év van köztük. Szóval ha ezekután szerinted egy 10 vagy több évnyi korkülönbségnek nincs jelentősége az F1-ben főleg a top szinten, akkor csak gratulálni tudok.

Versenytempóban sztem egálban lennének, a gond az h időmérőn nem annyira jó Alonso mint Hami v Vettel, bár sztem az időmérő sose volt a főerőssége a spanyolnak.

F1890
#107 F1890 2016. június 03. 12:58  

sztem manapsag alo azert kapna ki mert az elso kanyar dont a futamrol

BP05
#106 BP05 2016. június 03. 12:54  
F1890:
vazz, nem érdekel a film. nem érdekel egy képzeletbeli világ. 06ban alonso jobb volt. tökmindegy h hány éves volt msc és alonso. abban a dimenzióban alonso megverte msc-t kész. mivel msc vállalta a 06os szezont ezért összelehet vetni a kettejük teljesítményét az adott évben. ez olyan béna kifogás h bevelesszük a korukat. mintha armstrong azt mondaná h 09 nem számít mert 40 éves volt. pedig tökmindegy hány éves volt contador nyerte a tourt, és nem izgatja az időt az h ki hány éves. szép estét, döglök. jóéjt

Szerintem ha ma beültetnéd Alonsot Hamilton vagy Vettel mellé akkor nem sokkal de szerintem már kikapna tőlük, pedig csak pár év van köztük. Szóval ha ezekután szerinted egy 10 vagy több évnyi korkülönbségnek nincs jelentősége az F1-ben főleg a top szinten, akkor csak gratulálni tudok.

F1890
#105 F1890 2016. június 03. 12:38  

te meg vedd szamitasba h button is bucizta villnovot aztan rajossz h ez mert legetseges. raadasul mint mondtam egyre fejlettebb a technologia egyre jobbak az atlagpilotak kepesseg ezaltal lehetetlen ugy nyerni h szarabb a geped. ha ma vki 2 secet kapna a csapattarsatol azt balfasznak nevezned de prost meg megkapta sennatol egy koron. szoval jo lenne belatni h manapsag a technologia es a profizmus miatt eleve nehezebb kiemelkedni es a kulonbsegek is kisebbek. ettol meg tartosan megfigyelheto az 1-2-3 tizedbeli kulonbsegek a csapattatsak kozott

BP05
#104 BP05 2016. június 03. 12:29  
F1890:
szted egy dc irvine barri villnöv az kb mekkora szint egy mostani alonso vettel hamilton ricsi mellett?

Azért valamit mindig elfelejtesz miközben leócskálod MSC ellenfeleit, ill. az akkori mezőnyt, mégpedig azt hogy az lehet hogy egy JV vagy egy Hill nem egy Alonso, Vettel, Hamilton szint (kb. egy Button/Kimi szintre tehetők) viszont annyival jobb kocsiban ültek akkor MSC-vel szemben aki ennek ellenére harcban volt velük, mint pl. 09-ben Button Törökországig pl. Vettel ellen. Aztán nézd meg hogy mire ment MSC akkoriban ellenük és Vettel mire ment Button ellen 09-ben amíg a Brawn is űrhajó volt.

Egyébként MSC olyanok közt kezdett mint Senna, Mansell, Prost és felvette velük is a versenyt a gyengébb kocsiban ülve is, aztán jött Hill, JV, Häkkinen akikkel úgy kellett harcolnia hogy alattuk mezőnyverő kocsi volt, de így is harcban volt velük, aztán jöttek Alonsoék akikkel szintén partiban volt és csak a szerencsén múllott hogy végül nem győzte le Alonsot is. Aztán még visszatért egy ráadásra ahol már Vettel, Hamilton, Rosberg generációjával is szembe került, és bár a sok techn. hiba miatt ez a pontokban nem látszott meg de itt is megállta a helyét hisz 2010 után simán partiba volt Rosberggel is.

Ja még annyit hogy szerinted a mostani mezőny ugye nagyon er0§s, sok VB is van de mit ér az egész ha van a mezőnyben egy csapat akinek mezőnyverő a kocsija akkor nem tudnak vele mit kezdeni. Alonsot az egyik legjobbnak tartod te is, és mire megy vele ha szar a kocsija? Vettel mire megy azzal hogy 4 VB-je van, ettől még ugyanúgy nem fogja legyőzni a Merciket. Szóval lehet hogy most profibb a mezőny, de ez semmit se ér ha valaki alatt mindig lesz egy mezőnyverő technika.

Utoljára módosítva: 2016. június 03. 12:50

F1890
#103 F1890 2016. június 03. 12:26  

a ferrari abban az evben nyert 8 v 9 futamot a mclaren csak 2t

a mclaren hany palyan volt jobb mint a ferrari? kerlek szamold meg. monaco hroring illetve nurburgring ahol kimi nullazott nekem ezek remlenek. illetve meg malajzia

06ban alonsonak is elfustolt a motorja olaszban. illetve hungaroirngen 10 pontot bukott mert szarul raktak fel a kereket. kb egyforma pechjuk volt abban az evben.

2 ev van.ahol osszetudjuk a.mai menokkel hasonlitani oket es szamomra nem tunik ugyh msc jobb vagy messze jobb lett volna. szamomra ezert x .

Zasalamel
#102 Zasalamel 2016. június 03. 12:21  
BP05:
Ez hogy összehasonlítod teljesen más generációk mezőnyét csakazért hogy lefitymálhasd pont azt amelyikben MS versenyzett, akkora butaság mert ez alapján az lehet hogy akár csak egy mai pl. Ericsont visszaküldenénk Fangio korába bucira verné még Fangiot is, viszont ha Fangio is ebbe a korba született volna akkor ugyanúgy esélye nem lenne Fangio ellen Ericsonnak ahogy akkoriban sem volt a mezőnynek. Te azt mondod hogy a mai mezőnyből nem lehet kitűnni mert mindenki annyira felkészült stb. akkor hogy van az hogy Verstappen 1 éves tapasztalattal már most simán partiban van azzal a Ricciardoval aki ma az elithez tartozik? Akkor honnan veszed hogy a mai top 3-as MSC vagy Senna szintjén van, és nem azért nem emelkedtek ki a mezőnyből mert nem lehet hanem mert nem tudtak mint anno Sennáék? Lehet hogy épp Verstappen lesz az aki majd közülük is kiemelkedik és akkor majd mit fogsz mondani? Szerinted a mai top 3 simán van MSC szintjén, szerintem meg nincs (bár nincsenek tőle messze) már csak az alapján se ha megnézem hogy konkrétan nyuggerként is miután formába lendült az 1 év után simán partiban volt azzal a Rosberggel, aki hajszál híjján ugyanazt hozza mint a mai elithez tartozó Hamilton. És azért a viszzatérő MSC meg a fiatalkori csúcsformában lévő MSC közt azért van egy ,,kis,, különbség.

Most ne a domináns éveire gondolj, amikor konkrétan csak magával versenyzett, hanem azokra az időszakokra amikor nem volt egyik csapat sem domináns. pl 1992-2000 között 1-2 évig küzdött a Senna generációval, majd utána 7-8 évig Hakkinen volt az egyetlen méltó ellenfele. Az ilyen kaliber mint Hill, Villeneuve, Coulthard.... sztem sehol sincs a toppilótákhoz képest.
Aztán 2005-2006 után már ott volt Alonso, Raikkonen (mekis évében).

Így összegezve ha végiggondoljuk akkor nem mond hülyeséget F1890, nem volt annyi toppilóta Sumi korában mint pl idén. Ettől függetlenül senki nem kérdőjelezi meg Sumi tehetségét, csak néha tényleg tulzó amit írtok róla, maradjunk annyiban h az egyik legjobb versenyző volt, de nem a legjobb, mint ahogy Senna-ra is ugyanez igaz.

BP05
#101 BP05 2016. június 03. 12:12  
F1890:
03-ról beszélek h szorossá tette saját magának. ausztráliában kcisúszott , malajziában kilökte trullit brazíliában kiesett esőben. az a ferrari messze jobb és gyorsabb volt mint kimi mclarenje. 06ban is hibázott ausztráliában törökországban pl, alonso meg hibátlanul ment egész évben. egyedül németországban volt gyengébb futama

Azért nem csak MSC hibáinak volt köszönhető hogy szoros lett a vége, hanem mert eleve 3-as harc volt a Vb-ért ami körbeverésekkel járt és a pontrendszer is nagyban közrejátszott abban hogy szoros lett, mivel alig díjazta jobban a győzelmeket mint a dobogós helyeket. És az lehet hogy a Ferrari gyorsabb volt mint a McLaren, viszont a Mclaren bőven jó volt a dobogóra szinte minden pályán amivel ha egy hajszállal megbízhatóbb lett volna a kocsija akkor simán VB-t nyerhetett volna hála annak hogy hiába nyert MSC többet ha még a 3. helyezett is csak 4 ponttal nem beszélve a 2. ról aki csak 2-vel kapott kevesebbet mint aki győzött. És ki tudja lehet hogy pl. MSC a Mclarennel is több mint 1 futamot tudott volna nyerni, mert azért lássuk be Kimi nem egy MSC szint.

06-ban meg igaz hogy hibázott viszont ha nem lett volna valamivel balszerencsésebb (főleg az időmérőket/motorcseréket tekintve, ami láthatjuk idén Hamiltonnál is hogy mennyit számít) Alonsonál akkor még a hibákkal együtt is megnyerhette volna a VB-t.

Go.Michael
#100 Go.Michael 2016. június 03. 11:58  

Nagyszerű ez a cikk, de jó volt ezeket régi-régi kazettákat leporolni. :) Korszakos alak volt, a vérében volt a versenyzés, nem tanulta a sportot, hanem az adott szituációban mutatkozott meg a tehetsége. Ez az esős futam, 1-2 hengerrel kevesebb erővel, szenzációs volt. De jó lenne ezeket a régi sztorikat az ő szájából hallani manapság.. :(

Hozzám ez a régi f1 nagyon közel áll, imádom vissza nézni a régi versenyeket. Biztos más is így van ezzel, de ez a kor talán azért volt különleges, mert nem volt olyan elképesztően fejlett szimulátor és amúgy a technikai háttér se volt ennyire fejlett. Gondoljunk csak bele mi volt mondjuk 10 éve, facebook se volt, meg hd tv és miegymás.. okos telefon se, akkor 96 és előtte? Ez teszi ezt különlegessé, hogy a technikai háttér messze nem volt ennyire milliméterre pontosan kiszámolva, volt egy adott autó a maga hibáival, és a pilóta, és sokkal inkább a pilótán múlott az hogy mire képes. Manapság minden annyira fejlett, hogy egy fiatal pilóta is bőven fel van készítve már minden eshetőségre, az informatikai tudás pedig a nasa-t karcolja.

F1890
#99 F1890 2016. június 03. 11:55  

verstappen korosztalya legjobbja ez teny. es akkor meg en jovok a kifogassal h vet ham alo 10-15el idosebb folosleges osszehasonlitani :P a fagyi visszanyalt .

mellesleg mit nevezunk kitunesnek? verstappen szar autoval nem fog nyerni vbt es ugy sem fogja verni a top 3ast mint ahoy msc bucizta irvinet.

sem te sem en nem tudjuk h mennyivel volt gyengebb msc azokban az idokben ergo tok ertelmetlen ezzel ervelni.raadasul rozbi fejlodott hammel meet lajos tobbet tud kihozni a kocsibol ezaltal a csapattars is elhiszi h a hatarokat kilehet tolni.

sztetek nincs a 3as msc szintjen sztem meg van.egyikre sincs konkret bizonyitek. csak fwlvagytok haborodva ha vki mashogy mereszeli gondolni

Zasalamel
#98 Zasalamel 2016. június 03. 11:54  
vandr:
Nem hinném, hogy szignifikáns különbség lenne a pilótafelhozatal között. Te mondtad tavaly, hogy be voltak betonozva az erőviszonyok az első három csapat között. Na most msc alatt gyakorlatilag a mezőny összes csapata be volt betonozva, gyakorlatilag minden csapat légüres térben volt. Ja, és akkoriban pont az áhított korlátlan fejlesztés, tesztelés volt érvényben, ami azt jelentette, hogy a pilóták 80 százalékának esélye sem volt bármiféle kiugró eredményre, hiszen a csapatuk nem tudott annyit fordítani ezekre. Pl amikor a Jordan eltalált valamit 99-ben, akkor Frentzen is azonnal elkezdett veszélyt jelenteni a vb-re. Szóval nagy különbség nem volt a pilótafelhozatal között.

99-es évet én nem hoznám fel példának, F1 történetének egyik leggyengébb éve volt, Hakkinen és Irvine két kézzel szórták a pontokat. Jordan csak azért tündökölt két futam erejéig, mert a meki és a ferrari elbohóckodtak a pályán. Ha Sumi nem sérült volna meg azt az évet lazán behúzta volna.

Utoljára módosítva: 2016. június 03. 11:54

BP05
#97 BP05 2016. június 03. 11:41  
F1890:
szted a mai computer vezérelt világban ahol egyre profibb és profibb a sportág h várnál már el egy olyan húzást ami 20 30 éve volt amikor sokkal gyengébb volt a mezőny és kevésbé volt annyi adatuk mint manapság. ha manapság gyengébb vagy a másiknál a mérnökök megmondják hol kell fejlődj. és a mai mezőny összetétele olyan erős, leszámítva az utol 2-3 versenyzőt h nincs köztük fél sec. én azt nagyon sajnálom h te nem veszed észre h a mai top 3-as simán van msc szintjén, csak ugye ők annyira jók h nem emelkednek ki egymástól mivel tényleg zseni mind a 3. msc korában meg egy hozzáhasonló kaliber sem volt, így persze h bucizta az ellenfeleit

Ez hogy összehasonlítod teljesen más generációk mezőnyét csakazért hogy lefitymálhasd pont azt amelyikben MS versenyzett, akkora butaság mert ez alapján az lehet hogy akár csak egy mai pl. Ericsont visszaküldenénk Fangio korába bucira verné még Fangiot is, viszont ha Fangio is ebbe a korba született volna akkor ugyanúgy esélye nem lenne Fangio ellen Ericsonnak ahogy akkoriban sem volt a mezőnynek.

Te azt mondod hogy a mai mezőnyből nem lehet kitűnni mert mindenki annyira felkészült stb. akkor hogy van az hogy Verstappen 1 éves tapasztalattal már most simán partiban van azzal a Ricciardoval aki ma az elithez tartozik? Akkor honnan veszed hogy a mai top 3-as MSC vagy Senna szintjén van, és nem azért nem emelkedtek ki a mezőnyből mert nem lehet hanem mert nem tudtak mint anno Sennáék? Lehet hogy épp Verstappen lesz az aki majd közülük is kiemelkedik és akkor majd mit fogsz mondani?

Szerinted a mai top 3 simán van MSC szintjén, szerintem meg nincs (bár nincsenek tőle messze) már csak az alapján se ha megnézem hogy konkrétan nyuggerként is miután formába lendült az 1 év után simán partiban volt azzal a Rosberggel, aki hajszál híjján ugyanazt hozza mint a mai elithez tartozó Hamilton. És azért a viszzatérő MSC meg a fiatalkori csúcsformában lévő MSC közt azért van egy ,,kis,, különbség.

vandr
#96 vandr 2016. június 03. 11:19  
F1890:
ja es en hol irtam h tetszik a mai f1? azt irtam h atlagos. elvan baszva a motortoken miatt. a pilotak meg twnyleg a golden erat idezik csak ugye nehez megemeszteni h msc alatt nem volt ilyen eros a felhozatal

Nem hinném, hogy szignifikáns különbség lenne a pilótafelhozatal között. Te mondtad tavaly, hogy be voltak betonozva az erőviszonyok az első három csapat között. Na most msc alatt gyakorlatilag a mezőny összes csapata be volt betonozva, gyakorlatilag minden csapat légüres térben volt. Ja, és akkoriban pont az áhított korlátlan fejlesztés, tesztelés volt érvényben, ami azt jelentette, hogy a pilóták 80 százalékának esélye sem volt bármiféle kiugró eredményre, hiszen a csapatuk nem tudott annyit fordítani ezekre.

Pl amikor a Jordan eltalált valamit 99-ben, akkor Frentzen is azonnal elkezdett veszélyt jelenteni a vb-re. Szóval nagy különbség nem volt a pilótafelhozatal között.

Utoljára módosítva: 2016. június 03. 11:27

JensonForPresident
#95 JensonForPresident 2016. június 03. 11:15  

Jo lett a cikk :)

Amugy egyertelmu hogy MSC a legjobb, mert neki 7 vb cime van.HairHungary