Amikor már a versenyző alszik a futamokon... – Berger tükröt tart az F1 elé!

írta: M4Sport
2016. január 22. 10:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha talpra akar állni és vissza akarja nyerni a szurkolók bizalmát, a Forma–1-nek alapjaiban újra kell gondolnia önmagát – véli a korábbi versenyző, Gerhard Berger. Az osztrák független szabályalkotó testülettel oldaná meg a problémákat – és arról is beszélt, hogyan.

Újragondolt motorformula, megújítani vágyott aerodinamika, nehezebben vezethető autók – a Forma–1 az elmúlt hónapokban folyamatosan azon elmélkedik, milyen változtatásokkal csábítsa vissza a benne csalódott szurkolóit. Az 1984 és 1997 között összesen 210 versenyen rajtoló Gerhard Berger szerint ezzel azonban csak a felszínt kapargatja, s mindössze a kozmetikázza, nem pedig megoldja a valódi problémákat. A tízszeres futamgyőztes az Auto Motor und Sportnak adott hosszú interjújában számos gondra rámutatott. „Ahhoz, hogy a sportágat megreformálják, minden kérdésben el kell mélyedni. Annyira letértünk a helyes útról, hogy már nem elég, ha csak egyetlen dolgot javítunk ki” – jelentette ki.

Motorprobléma

Elsőként a jelenleg központi témát jelentő motorkérdésről beszélt. „Ha rendbe akarjuk tenni az F1-et, nem elegendőek a részletmegoldások. A motor csak egy részét képezi a problémáknak, de a motorsportot alapjaiban kell újragondolni. Mi azért beszélünk csak a motorról, mert most ez az aktuális téma: a zsákutca, amibe a Red Bull került, a technikai összetettsége, valamint a szabályok, amelyek nem mondják ki, hogy a gyártóknak bizonyos számú csapatot kell motorral ellátniuk” – fogalmazott.

Utóbbi kapcsán Berger kiemelte, a csapatok és gyártók számától függően elő kell írni, hogy mindenkinek bizonyos számú csapatot kell támogatnia, így nem fordulhatna elő például, hogy a Hondának mindössze egyetlen partnere van. „De ennél még fontosabb lenne, hogy minden csapat ugyanolyan motort kapjon a gyártójától, mert a különbséget így csak az üzemanyag és az elektronika adja. Húsz lóerő különbséget egy jó autóval vagy versenyzővel még lehet kompenzálni. És így a sport sport maradna, nem pedig egy kontrollált, előre lejátszott játék. Az nem fordulhat elő, hogy Marchionne úr jön, és azt mondja, te csak egy 2015-ös motort kapsz, te meg egyet 2014-ből. A szabályoknak ezt meg kel akadályozniuk” – magyarázta az osztrák.

Berger kiemelte, ha a motorokról beszélünk, nem lehet összemosni a költségesség és a technikai bonyolultság fogalmát – az erőforrások árát csökkenteni kell, de emellett fontos, hogy a technika továbbra is magas szinten álljon. Szerinte ezt leginkább úgy lehetne megoldani, ha újragondolják a hibridtechnológia fontosságát. „A motor és járulékos elemei túlságosan sokba kerülnek. A partnercsapatoknak csak a munkaidőért és az anyagköltségért kellene fizetniük, a fejlesztést állják a gyártók, mert ha az ő motorjuk nyer, az az ő imázsukat javítja. A belső égésű motor rendben van, talán lehetne két turbót adni hozzá a hangzás javítása érdekében. Ezzel az utcai autókhoz is közelebb kerülhetnének. A járulékos elemek, mint az MGU-K és MGU-H rendkívül költségessé teszik az erőforrásokat, marketingszempontok miatt azonban szükség van rájuk. A kérdés csak az, milyen kép alakult ki a szurkolókban a hibrid erőforrásról. Nem hiszem, hogy túl fontosnak tartják. De ha mindenképpen meg akarjuk tartani, egységesíteni kéne bizonyos elemeit, mert azok olyan sokba kerülnek, hogy végül csak az olyan cégek engedhetik meg maguknak, mint a Mercedes. Így ott lenne a környezettudatos szemléletmód, ugyanakkor az megfizethető is lenne.”

Gerhard Berger

Nem elhallgattatni, megdolgoztatni kell a versenyzőket

A volt versenyző fontosnak tartja az 1000 lóerőnél erősebb motorokat – már csak azért is, mert ezáltal a versenyzőket is nagyobb kihívás elé lehetne állítani. „1986-ban nekünk akár 1400 lóerőnk is volt, miközben nem volt elektronikus segítségünk. Tökéletes aerodinamika nélkül az autó nem mehet úgy, mintha sínen haladna. Ma már annyira biztonságosak az autók és a pályák, hogy ennél sokkal nagyobb teljesítményt is megengedhetnénk, és ezt a szurkolók is érzik. Az F1-es versenyzők már nem ágyúgolyó-lovaglók, inkább csak amolyan műkorcsolyázók, rendkívül bonyolult technológiával. A versenyzők háttérbe szorultak.”

„Az autók nagyobb teljesítménnyel és tapadással kellene, hogy rendelkezzenek. A legjobb példát a MotoGP jelenti. Nekik van 270 lóerőjük, 160 kilogrammot nyomnak, nincs leszorítóerejük, és korlátozott a gumik futófelülete is. Így mindenki azonnal láthatja, mire képesek a versenyzők. Ez a puszta motorsport. Az F1-ben épp az ellenkezője van. És ehhez jönnek még a halk motorok, amivel együtt sem show-ról, sem kihívásról, sem izgalomról nem beszélhetünk. Ezt a szurkolók középtávon nem fogják megbocsátani.”

Berger elárulta, drasztikusan visszaszorítaná a telemetria használatát is, a rádiós korlátozásokat viszont csak tüneti kezelésnek tartja, mert szerinte nem tilalommal, hanem a feladat nehezítésével kell középpontba állítani a versenyzőket. „A rádióval nincs baj. Ha az autót nehéz vezetni, a versenyzőnek nincs ideje mindenféle üzeneteket követni. Ebben az esetben még lihegni is alig bírnak, nem hogy még a boxfallal beszélgessenek. Nekem előbb mindig egy megfelelő helyet kellett találnom a pályán ahhoz, hogy kicsit pihentessem a kezemet és a fejemet, és beszélhessek a rádión. A versenyzőket kell előtérbe állítani, mégpedig azáltal, hogy kihívás elé állítjuk az autója irányításával” – vélekedett az osztrák.

Lewis HamiltonA tökéletesség, és nem a dominancia taszító hatású

Berger a dominancia problémájáról is beszélt, egyes vélemények szerint ugyanis a Mercedes uralkodása öli meg a sportot. Szerinte azonban a múltbéli hasonló egyeduralkodások, például a bajnoki címet 1988 és 1991 között sorra nyerő McLaren korszaka azt mutatja, egy csapat kiemelkedő teljesítménye ellenére is lehet érdekes az F1. „Négy különbség van a mostani és az én időmben látott mclarenes győzelmi sorozat között. Az egyik, hogy a szurkolók akkoriban legalább jól szórakoztak a versenyzés izgalmán. Mindenki láthatta, hogy ágyúgolyón lovagoltunk. Másodszor: a versenyek ennek ellenére is kiszámíthatatlanok voltak, mert sok kiesés volt, vagy a versenyzők hibáztak. Ma ki marad állva benzin nélkül? Harmadszor: a hibákat nem lehetett megbocsátani. Aki túl gyors volt, a palánknak csapódott. Ma egy kicsúszásért már nem jár büntetés, mert aki megpördül, megy az óriási bukóterekbe, majd vissza a pályára, és közben még csak egy helyet sem veszít. Negyedszer pedig: már nem öt televíziós csatorna van, hanem kétszáz. Az embernek nem feltétlenül kell vasárnap délután kettőkor nagydíjat néznie. A kínált sokkal nagyobb, mint volt korábban.”

Összegezve Berger kijelentette, egyszerűen túl tökéletes ma a Forma–1 világa. „Minden túlságosan letisztulttá, irányítottá, túl rendessé és túlszabályozottá vált.”

Danyiil Kvjat

„Ecclestone és Todt eladta a hatalmát”

Ahhoz, hogy ez megváltozzon, a problémák racionális kiértékelésére és megfelelő megoldási javaslatokra lenne szükség. Csakhogy a döntésekbe manapság a csapatoknak is beleszólásuk van – Berger szerint jelenleg ez a sportág egyik legnagyobb gondja. „A Forma–1 és Le Mans között van egy nagy különbség. Le Mans-ban a gyártók állhatnak az első helyen. Az elvégre pont egy gyártói bajnokság. Ha most azt kérdezem, kik vezették a győztes autót Le Mans-ban, sokak számára nehéz a válasz. Azt viszont tudni fogom, hogy a Porsche nyert. A Forma–1-ben viszont az első sorban a versenyzők bajnoksága áll. És csak ennek árnyékában képviseltethetik a márkájukat a nagy autókonszernek” – állította ellentétbe a megbízhatósági világbajnoksággal a kategóriát.

Miközben a közelmúltban Bernie Ecclestone és Jean Todt különleges jogkört kapott az FIA-tól arra, hogy a sportág érdekében a csapatok beleegyezése nélkül változtasson a szabályokon, Berger szerint valójában ez sosem fog bekövetkezni a csapatok ereje miatt. A probléma viszont ezzel az, hogy a résztvevők mindeközben döntésképtelenek, mert kizárólag saját érdekeiket nézik. „Ha én lennék Toto Wolff helyében, én is mindent klassznak találnék. A valóság viszont az, hogy időnként elalszom a tévé előtt, mert az első kör után máris tudom, ki fog nyerni. Emiatt lenne szükség egy semleges testületre, amely a szurkolókat és a sportágat képviseli. Nekik kéne döntéseket hozniuk. A csapatok demokratikus szavazataival túl sok rossz kompromisszum születik. A Mercedesnél minden tökéletesen megy, most bizonyítják, hogy igazi prémium márkának számítanak az F1-ben, és erősítik az Ezüstnyíl mítoszát. A Ferrarinál pedig Marchionne a tőzsdére vitel miatt akar sportsikereket. Az ő szempontjukból nézve, ez mind helyes. A gond az, hogy csak az ő szempontjukból. Ilyen célokkal nem szabadna beleszólniuk a szabályalkotásba, mert veszélyeztetik a sportágat.”

Bernie Ecclestone„Elég sok jó megoldás lenne, ami a szurkolók és a sport érdekét szolgálná, csakhogy ezek sosem fognak találkozni a csapatok érdekével. Bernie és Jean eladták a hatalmukat. Egy hozzáértő és gazdasági szempontból független emberre lenne szükség, aki a sport szeretete által fűtve, sok-sok háttértudással és megfelelő hatalommal teljes egészében megoldaná ezt a kérdést. Aztán ezek után mindenki maga dönthetné el, akarja-e csinálni ezt vagy sem. A régi rendszer így működött, és működött. Most ehhez kéne visszatérni” – vélekedett.

Berger szerint a Red Bull tavalyi motorhelyzete jól példázza, hol a hiba: az alternatív motor ötletét bedobó FIA-nak és Bernie Ecclestone-nak nem utólag kellene megoldást keresnie, hanem előre meg kellett volna akadályozniuk, hogy ilyen helyzet kialakulhasson. „Az nem eshetne meg, hogy valaki, aki ilyen nagy tapasztalattal bír, ennyire sikeres, ilyen sok pénze van , ennyire lelkes a sportág iránt (utal ezzel Dietrich Mateschitz Red Bulljára), el kell viselje mások kárörömét, mert nem kap motort. Emiatt is fontos lenne gondoskodni arról, hogy senki ne maradjon motor nélkül.”

„Jelenleg egy vitaklubban vagyunk, ahol igaz a mondás: a sok bába közt elvész a gyermek. Ecclestone és Todt egységet kell alkosson, ami sajnos nincs meg. Mindketten tapasztaltak a motorsport világában, és a CVC-nek is mögéjük kéne állnia. Nem feltétlenül kell visszafordítani az időt, csak fel kéne ismerni, hogy korábban egyáltalán nem volt minden olyan rossz. Ma a nézők szabályok egész sorával találják szemben magukat, egyes szavakat nem is értenek. És minden vasárnap jön hozzájuk egy új fogalom. Itt a DRS, a KERS, a módosító pont, az ultralágy gumi, és így tovább. A világon senki sem tudja, mi az a módosító pont, a Forma–1-ben viszont napokig beszélnek róla. Az embereknek egész héten dolgozniuk kell. Ezek után két órán át a nagydíjjal szeretnének kikapcsolódni. Ha Bernie és Jean nem képes ezeket a hülyeségeket távol tartani a nézőktől, nem csodálkozhatnak, hogy már senki sem érdeklődik” – vonta le a tanulságot a tízszeres futamgyőztes.

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#4 sába 2016. január 22. 20:18  

Szerintem jól beszél.

ego
#3 ego 2016. január 22. 19:14  

Na őt kérem szépen dagober utódjának, de ha lehet akkor még tavaly vagy mégkorábban!

F1890
#2 F1890 2016. január 22. 13:56  

80%-ban nagyon igaza van

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. január 22. 12:30  

Nagyon sok dolgot jól lát.

Valahol az is igaz, hogy a régi időkben ha hibáztál, nem lehetett bukótérbe menni, de nekem úgy tűnik, akkor is rendkívül sok rajt-cél győzelem volt. De abban igaza van, hogy tényleg több volt a rizikófaktor. Manapság a megbízhatóság és a pályák sterilitása együtt öli meg a különleges eredmények születését is kis csapatoknál, másrészt könnyebbé teszi a sorozatgyőzelmek növekedését dominanciák esetén.

Az utolsó két kép alatt leírtakból pedig jó párat én is megfogalmaztam tegnap az egyik cikknél.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt