Arrivabene: Minden egy kettétört Vespával indult…

írta: M4Sport
2016. június 28. 09:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

Alaposan megváltozott az élete, amióta a Ferrari csapatfőnöke lett – igaz, ő inkább csapatmenedzsernek tartja magát. De hogyan indult Maurizio Arrivabene motorsport és Ferrari iránti szenvedélye? Elmesélte!

A Forma–1-et már jól ismerte, hiszen hosszú éveken át dolgozott a Philip Morris marketingeseként, ahol a Ferrarival is szoros kapcsolatba került; majd 2010-től az F1 Bizottságban képviselte a szponzorok érdekeit. 2014 végén viszont a Ferrari csapatfőnökének nevezték ki – ezen a téren szerzett tapasztalat nélkül, egy komoly változásokat hozó korszak kellős közepén. Maurizio Arrivabene élete azóta jelentősen megváltozott.

„Nem is tudom, hol kezdjem” – mondta erről a Motorsportnak adott interjúban. „Először is huszonöt év után visszatértem Olaszországba dolgozni. Az életem korábban elég stresszes volt, a változás viszont egyfajta feladatot is jelentett. Ebben a világban minden nap tanulsz valami újat, és komoly alázatra van szükséged. Tudnod kell boldogulni a technikai kihívásokkal, de a szervezet működésében kialakuló problémákkal is. Elvégre a csapatot sok-sok ember alkotja.”

Arrivabene jelenlegi feladata során igyekszik függetleníteni magát attól, milyen volt a Ferrari érkezése előtt, s milyen helyzetből kellett kimozdítania a csapatot. „Minden korszaknak és minden szezonnak külön története van. Én sosem tekintettem a múltba. Hiszem, hogy ebben a szakmában nem szabad korlátozni az egyes emberek képességeit, inkább azt kell szem előtt tartani, hogyan használhatjuk a tapasztalataikat a csoporton belül. Ha beszélek, szeretem azt mondani, hogy ’mi’, és sosem mondom azt, hogy ’én ezt akarom’. Ebben a sportban egyetlen ember nem változtathat meg sok mindent, de ahhoz mindenki hozzájárulhat, hogy a csapat együttesen jó eredményt érjen el.”

Maurizio Arrivabene„Ez egy teljes időt igénylő állás, de minden pozíció az a Ferrarinál. Vannak időszakok Maranellóban, amikor három műszakban dolgozunk megállás nélkül. De elmondhatom, a csapatunkat igazi kemény profik alkotják, akiknek az ereikben is Ferrari-vér folyik. Az én szerepkörömben nem feltétlenül szükséges mindig jelen lenni a cégnél, hiszen a modern technológia révén könnyen kommunikálhatunk. De minden percben elérhetőnek kell lennem. Ott kell lennem a futamokon, de ez nem jelenti azt, hogy ha nem vagyok a gyárban, gondok vannak. Legutóbbi beszélgetésünk során a gyárban éreztem az emberek szenvedélyességét. Ők nem csak alkalmazottai, de szurkolói is a márkának.”

A szenvedélyesség persze Arrivabenéből sem hiányzik. Ki ne emlékezne például őrült üvöltésére a garázsban, miközben azt nézi, Sebastian Vettel hogyan rajtolja le a két Mercedest az ausztráliai idénynyitón? „Én is elég szenvedélyes vagyok. Talán kicsit higgadtabbnak kéne lennem, de úgy érzem, azokat is képviselem a versenyeken, akik otthon dolgoznak. Van, hogy örülök, máskor mérges vagyok – szerintem ez is csak azt mutatja, milyen hangulat vezetett minket újra győzelemre 2015-ben, és ennek köszönhetően idén sem adjuk fel.”

Arrivabene arról is beszélt, mikor és hogyan került közel a motorsportok világához. „A történet egy Vespával kezdődött – pontosabban annak átépítésével és megerősítésével. Őszintén szólva nagy rajongója voltam a krosszmotorozásnak, és a tehetősebb barátaimnak mind egy Malaguti Roncobilaccio motorjuk volt – számomra ez egy álom volt. Nekem csak egy használt Vespám volt, ezért módosítottam rajta abban a reményben, hogy így talán lehet majd vele krosszmotorozni. De az első ugratásnál kettétörtem…”

Maurizio Arrivabene, Jock Clear, Sebastian Vettel„Gyerekként szerettem Forma–1-es autókat rajzolgatni. Elhivatott voltam, igazi szenvedéllyé vált ez számomra, és ki tudja, talán lehettem volna tervező is. Ez abban az időszakban volt, amikor az F1-es autóknál megjelentek az oldalsó szoknyák, és én főként Colin Chapman Lotusait rajzoltam le. De természetesen mindig vörös volt a fekete helyett! Egy évvel később aztán lehetőségem nyílt arra, hogy részt vegyek a Párizs-Dakar ralin Klaus Seppivel. Csodálatos élmény volt” – mesélte a kezdetekről.

Arrivabenét a múlt évben sokat dicsérték, mondván, új lendületet adott a Ferrarinak. Idén azonban az elmaradó első győzelem miatt inkább a kritikákból jut ki neki. Meglepve tapasztalja, hogy ezek ellenére a szurkolók pozitívan viszonyulnak hozzá, ha épp összefutnak az utcán. „Azok alapján, amiket a médiában olvashatunk, azt gondolná az ember, hogy amikor egy szurkoló megállít, ki akar oktatni. De ennek valójában épp az ellenkezője szokott megtörténni. És ez bámulatba ejt. Sokan csak megpaskolják a hátam, biztatnak, és ennek nagyon tudok örülni. Ez inspirál, és tudatosítja bennem, hogy kötelességünk mindent megtenni a sikerekért – főleg értük.”

Az olasz média már kevésbé kedves vele. Az elmúlt hónapokban már arról is cikkeztek, az eredménytelenség miatt hamar véget érhet Arrivabene maranellói csapatfőnöki időszaka. Vajon meddig marad a Scuderia élén?

„Én mindenekelőtt nem szeretem a csapatfőnök szót. Jobb, ha csapatmenedzserként emlegetnek – ez sokkal ésszerűbb megnevezés. Végső soron egy cégnek dolgozom, és a vezetőségben lévőknek kell dönteniük arról, mi a legjobb. A Forma–1-et a versenyhétvégéken az egész nyilvánosság láthatja, ám mihelyst kikapcsolod a tévét, a cégünknek teljesen hétköznapi problémákkal kell szembesülnie, melyek az üzleti élet minden területén jellemzőek. Nem nekem kell döntenem arról, meddig töltöm be ezt a pozíciót. A feletteseim fogják kiértékelni, hogyan végzem a munkámat, és eszerint fognak dönteni” – felelte az olasz.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája