Átverés, paranoia és kémfilmekbe illő módszerek – az F1-es tesztidény titkai

írta: M4Sport
2016. február 29. 19:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Csak a legritkább esetben láthatunk kerék a kerék elleni csatákat, az időeredmények átböngészése sem fest éppen egyértelmű képet, a téli tesztidőszaknak mégis megvan a maga semmihez sem fogható varázsa a Forma–1-ben. A McLaren egykori alkalmazottja, Marc Priestley a brit Sky Sportsnak e kémkedéssel, átveréssel, színjátékkal és kőkemény munkával teli időszak rejtelmeiről mesélt!

Miközben a téli holt idény során kiéheztetett szurkolók számára a megváltást jelenti a téli tesztidőszak rajtja, a Forma–1-es csapatok dolgozói számára talán a legnagyobb megpróbáltatásét. Amikor leintik az aktuális bajnokságot, a csapatok figyelme már javában a következő évre való felkészülés körül forog, az F1 téli álma pedig csak látszólagos: a szünet alatt valójában nincs megállás, a gyárak gőzerővel üzemelnek, hogy a feszített időbeosztás mellett is elkészüljenek az új autók az első tesztekig.

A közelmúltban több csapattól is hallhattuk, mennyire nehéz hónapok vannak mögöttük: a McLarennél még karácsonykor is folyt a munka, míg a Toro Rosso és a Renault már annak is örült, hogy félig-meddig új autót tudott szállítani Barcelonába.

Marc Priestley 2000 és 2009 között dolgozott szerelőként a McLaren-istállónál, és csak meg tudja erősíteni, hogy a tesztidény valóságos rémálom a csapatok egyszerű alkalmazottainak. „Amikor a McLarennél dolgoztam, számomra ez a rettegés időszaka volt. Most azonban már mindig lelkesen várom” – jelentette ki Priestley. „Azért rettegtem, mert tudtam, mi vár a mérnökökre és szerelőkre ilyenkor: hetek, alvás nélküli, fájdalmas hetek, amikor küzdünk a nem túl együttműködő új technológiával, reménytelenül próbálunk újabb és újabb elemeket felrakni az autóra, miközben mindent megteszünk, hogy semmi se lobbanjon lángra vagy törjön el. És persze mindenekelőtt azt akarjuk, hogy az autónk gyors legyen.”

Priestley persze hangsúlyozza, ő még egy másik korszakban dolgozott Wokingban: a tesztkorlátozások nélküliben, ahol nem volt külön éjszakai műszakos személyzet, a gyakorlásokon pedig nem csak egyetlen autó körözhetett – volt, hogy egy csapat párhuzamosan több helyszínen is tesztelt. „Mindenki minden téren feszegette a határokat, túl is lépett rajtuk” – állapítja meg.

tesztek

Kémkedés mesterfokon

Ő ma már kívülállóként szemléli az eseményeket, múltja miatt azonban szakavatott kívülállóként, aki pontosan tudja, mikor mi zajlik éppen a háttérben. Ennélfogva képben van arról is, milyen módszerekkel megy a titkolózás és a kémkedés az év ezen szakaszában. „Annyi energiát és pénzt ölnek egy F1-es autó elkészítésébe a tervezéstől a megvalósulásig, így érthető, hogy amikor elfordul a kormány az első teszten, minden csapat mindent elkövet a saját szellemi terméke védelméért, hogy mindent titokban tarthasson. Én mindig ezt a részét is figyelem, és próbálom látni az összképet, hogy mi zajlik vajon a garázs bizonyos szegleteiben.”

Az elmúlt héten számos alkalommal láthattuk, hogy a csapatok hatalmas paravánokat állítanak föl a garázsuk előtti részen, gyakran takargatják egy-egy újításukat is – igaz, a Mercedesnél például meglepően nyugodtan tűrték, amikor az utolsó napon minden fényképezőgép az új orrmegoldásukra irányult. Priestley szerint egy átlagember csak töredékét ismerheti a csapatok által bevetett trükköknek – mert itt bizony semmi sem az, aminek látszik. „Azáltal, hogy a csapatok egy helyen tesztelnek, nyitott garázsok mellett, könnyű azt gondolni, hogy már leáldozott a kémkedés és a nyilvánosság félrevezetésének időszaka. Az év ezen időszakában viszont nem is lehetne ennél nagyobbat tévedni” – magyarázza.

„Ahogy a hosszú téli szünet után mi először láthatjuk az új autókat, úgy a csapatok is most először vehetik szemügyre az ellenfelek gépét. A csapatok által fizetett fotósok listákat kapnak arról, mi mindenről is kell képeket készíteni a legérdekesebb riválisok autója kapcsán. Szó szerint képek százait küldik el a gyárakba, ahol aztán az F1-es csapatokra jellemző nagy alapossággal elemzik azokat.”

tesztekNewey minden fotóst átvert

„De természetesen az áldozatok is tudják, mi zajlik, így mindent megtesznek azért, hogy eltakargassák az autót, mihelyst az visszatért a garázs elé. Én ismertem olyan csapatokat, akik csali fotósokat alkalmaztak, a csapat egyenruhájába öltöztették őket, hogy elvonják az autót védő személyzet figyelmét, miközben a valódi fotósok egy teljesen másik szögből fényképezték a védtelenné vált elemeket.”

„Emlékszem, pár éve, amikor Adrian Newey mellett dolgoztam, egy tip-top első szárnyat teszteltünk. Nagyon védelmezte a legújabb tervezésű újításokat, és amikor ráeszmélt, hogy valójában csak pár pillanatig tudja ezt megtenni az új szárnnyal – amíg az autó elő nem jön a garázsból –, taktikát váltott. Arra kért minket, hogy felejtsük el az első szárnyat, tegyük csak föl az autóra, aztán rá se pillantsunk többször, helyette inkább figyeljünk nagyon a hátsó szárnyra – ami persze pontosan ugyanolyan volt, mint legutóbb… Az autó hátulján látott túlzó fontoskodással aztán elértük, hogy mindenki a kocsi hátsó szárnyát nézze. Miközben ott tülekedtek, senki sem foglalkozott az első szárnnyal…”

A szakember persze hangsúlyozta, az efféle trükkök nemcsak a McLarennél, minden csapatnál bevett gyakorlatnak számítanak. „Mind ugyanazokkal a dolgokkal próbálkoznak: igyekeznek képeket csinálni, belehallgatni a másik csapatrádiójába, még hőkamerát is bevetnek a gumik vizsgálatára az egyes etapok végén. Ez mind része a játszmának.”

tesztek

McLaren-teszt a Ferrari pályáján? Jobb az óvatosság!

Marc Priestley

2000 és 2009 között dolgozott szerelőként az F1 második legrégebbi csapatánál, a McLarennél. Pályafutását a tesztcsapat tagjaként kezdte, de hamar előléptették a versenycsapatba, ahol többek között olyan nevekkel dolgozhatott együtt, mint Mika Häkkinen, David Coulthard, Kimi Räikkönen, Alexander Wurz, Juan Pablo Montoya, Pedro de la Rosa, Fernando Alonso vagy éppen Lewis Hamilton. Ezen évei alatt gyakorlatilag a boxutcai szervizcsapat minden pozícióját kipróbálta: a kerékcseréknél kezelte az első és hátsó emelőket, volt a kerék felrakója és levevője, csavarozója, de még a szárnycserékért is felelt. Később szaktanácsadóként dolgozott, majd számos tévétársaságnál (BBC, ESPN, Sky Sports, Fox Sports, CNBC) működött szakértőként is, miközben autósportos műsorok mellett például a Discovery Channel egyik dokumentumfilm-sorozatában is segédkezik.

Mindezek alapján nem is csoda, ha a résztvevők valósággal paranoiásak a kémkedő riválisokkal szemben. Hogy mennyire, azt szintén egy saját példával szemléltette. „Pár évvel ezelőtt, amikor még a McLarennél voltam, a Ferrari meghívott minket a tesztpályájára, Mugellóba. Annyira paranoiás volt egymással szemben a két csapat, hogy mi még egy hivatalos, technikai felderítéssel foglalkozó céget is felkértünk arra, menjenek végig a boxutcán, és nézzék meg, nincsenek-e elrejtett elektronikai eszközök ott. Egyet sem találtak” – meséli Priestley.

A csapatok persze nemcsak egymástól, a médiától is igyekeznek megvédeni önmagukat. Arról, hogy éppen mennyire jó az új autó, éppen ezért aligha tudhatunk meg túl sokat a tesztek idején: egyrészről nyilatkozataiban minden résztvevő igyekszik jó fényben feltüntetni magát, másrészről pedig sok esetben ennél is tovább menve, a stopperórát is próbálják átverni. „A résztvevőknek mind más-más érdekeket kell szem előtt tartani, és a mutatott teljesítmények csak ritkán valódiak, nem mutatják meg, hogy egy csapat mennyire elégedett a színfalak mögött. Én láttam olyat, hogy egy versenyző a legelső körök után egy el nem rejthető mosollyal az arcán szállt ki, és azonnal tudta, mennyire jó autót építettünk. Ha esély van a tíz évben egyszer előforduló sikerességre, a csapat azonnal próbálja csökkenteni az elvárásokat a tél folyamán, sok üzemanyaggal kezd el körözni a teszteken, lassabb gumikkal” – magyarázza Priestley az idén például vélhetően a Mercedes által is követett gyakorlatról.

„Mindeközben ha egy csapat szenved, és tudja, hogy az autója félresikerült, talán megpróbál futni pár jó kört, fölkelteni a figyelmet, hogy megnyugtassa a bizonytalan szponzorokat és részvényeseket, miközben a csapaton belül mennek a harcok. Kevés benzin, időmérős gumik – ezek gyakran befolyásolhatják a nap végi eredményeket, hiszen a többiek eközben a megbízhatóságra összpontosítva hosszabb etapokat futnak.”

„De még a versenyzőknek is megvannak a terveik – főleg manapság, amikor meg kell győzni a támogatókat. Nem példa nélküli, hogy egy versenyző azt kérje, hadd kerüljön a figyelem középpontjába, mert a szerződéssel kapcsolatos tárgyalásai szempontjából ez előnyös lenne.”

Priestley végül levonja a következtetést: a téli felkészülés, a tesztek során számos kódot meg kell fejtenie annak, aki bármit is meg akar tudni a gondosan elrejtegetett valóságról: olvasnia kell a sablonos nyilatkozatok sorai között, látnia, mely csapatnak milyen érdekek diktálhatják a tesztprogramját, és azt is, vajon a köridőkkel, a figyelem középpontjába állított hírekkel mit próbálnak eltitkolni a nyilvánosság elől. „Számomra ez az egész csak még izgalmasabbá teszi ezt az időszakot: figyelni a védőpajzs repedéseit, a megnyíló réseket az autót beborító takarókon, valamint belenézni a főszereplők szemébe, akik a világ legnagyobb show-műsorában játszanak.”

Mert bizony a Forma–1-es téli tesztidény nem csupán felvezetés és előkészülés az egész éves előadásra – egyúttal taktikázás és színjáték is, melynek célja, hogy már a legelső futam rajtja előtt lépéselőnybe kerülj riválisoddal szemben. És éppen ez, a valóság rejtegetése teszi annyira izgalmassá ezt a mára kissé rövidre nyúlt, őszintétlen, mégis sajátos bájjal bíró F1-es előszezont!

tesztek

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

vasa007
#2 vasa007 2016. március 01. 18:32  

Na ez nagyon tetszett! Persze, hogy ezeket eddig is tudtuk, de akkor is felüdülés egy ilyen cikk.

lönczi
#1 lönczi 2016. március 01. 07:35  

biglike! jók ezek a kulisszatitkok.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"