Az a pofon megváltoztatta őket – de sebezhető-e még a Mercedes Szingapúrban?

írta: M4Sport
2016. szeptember 12. 13:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

A tavalyi szingapúri fiaskó a Mercedes 2016-os szezonját is alapjaiban meghatározta. Az akkor levont tanulságok csak még erősebbé tették őket – ám ez a hétvége igazi vizsga lesz számukra. Vajon az ellenfeleknek ezúttal is lehet keresnivalója ellenük?

Nem sok pofont kapott a Mercedes az elmúlt két és fél szezonban, de a tavalyi szingapúri hétvége határozottan az volt számukra. A csillagos márkára rá sem lehetett ismerni az ázsiai miniállamban: tompának és tanácstalannak tűntek, a Ferrari és a Red Bull pedig kegyetlenül ki is használta gyengélkedésüket.

Akkor főleg a gumik munkára bírásával gyűlt meg a bajuk, mindez azonban inkább következménye, mintsem okozója volt a problémáknak: valójában az autó sajátosságai és beállításbeli gondok együttesen vezettek a kudarchoz – valamint az, hogy a Pirelli azt megelőzően drasztikusan növelte a gumik minimális nyomásértékét, mely szintén rosszul érintette őket.

Technikai vezetőjük, Paddy Lowe egy éve hangsúlyozta: a szezon előtt, az autó tervezésénél és fejlesztésénél meghatároznak bizonyos célokat, versenygépüket pedig oly módon próbálják alakítani, hogy az a versenypályák többségén ideális teljesítményre legyen képes. Ebben ugyanakkor benne van, hogy a kivételes helyszíneken nem minden úgy működik, ahogyan eltervezték.

Bár bajnokságuk szempontjából a szingapúri hétvégének nem volt sok jelentősége, a Mercedes annál komolyabban vette a problémát. A hétvége után külön csoport foglalkozott a miértek felderítésével, az esetnek és tanulságainak pedig még a 2016-os autó megalkotásában is meghatározó szerep jutott.

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

A kompromisszumos autó – amiért a Mercedes a legkiegyensúlyozottabb

A németek idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy versenyautójuk valamennyi pályához hozzáigazítható legyen. A többiekhez hasonlóan nekik is van külön alacsony és nagy leszorítóerős, kis és nagyobb légellenállású csomagjuk, ezeknek azonban minden egyes részletét olyan harmóniába tudják hozni egymással, amilyenről a többiek csak álmodhatnak. Ez eddig olyan jól működött, hogy csak egyetlen futamot nem nyertek meg: Spanyolországban két versenyzőjük ütközése fosztotta csak meg őket a sikertől.

A csapat Monzában a vártnál jobban is dominált. Motorpályáról lévén szó, azt mondhatnánk, ez nem is annyira meglepő. Csakhogy a Mercedes mérnökei úgy saccolják, a Ferrarival szemben már csak 15 lóerős előnyük van az erőforrás terén, ráadásul az is árulkodó, hogy partnereik, a Williams és a Force India nem mutattak olyan kiemelkedően jó formát, hogy kizárólag a hajtóegységek teljesítményével magyarázni lehessen fölényüket.

Toto Wolff szerint a magyarázatot csomagjuk egyes részeinek harmóniájában kell keresni – abban az alapautóban, mely az ellenfelekénél több lehetőséget kínál számukra. „A mi autónk a legjobb kompromisszum valamennyi pályára. Egy évben van huszonegy verseny, melyeken a karosszéria, motor és aerodinamika kombinációjának egyformán jól kell működnie. Vannak csapatok, amelyeknek az autója például a nagy leszorítóerőt igénylő pályákon működik jól, mint amilyen Szingapúr. A meredeken előredöntött autók olyanok, mintha kézállásban mennének. De egyes pályákon, mint amilyen például Monza, emiatt nem olyan versenyképesek” – magyarázta az Auto Motor und Sportnak az osztrák.

Az agresszíven döntött autók táborába a Red Bull, a McLaren és a Force India tartozik. Gépeik sajátossága, hogy bár a meredeken emelkedő hasmagasság miatt nagy leszorítóerőt képesek termelni, ahol erre nincs szükség, ott az extra légellenállásuk kimondott hátrányt jelent számukra. A Monzához hasonló helyszíneken a Red Bullnak és a McLarennek gyengébb motorja miatt el kell döntenie, melyik karjába harapjon: vagy a leszorítóerőből, vagy a végsebességből kell komolyabb mennyiséget feláldoznia, miközben a mérések szerint 0,9 fokkal kevésbé meredekre állított Mercedes képes a középutat járni.

A legutóbbi versenyen például be sem vetette a legkisebb légellenállású hátsó szárnyát, mert a Spában használt verzióval jobban működött az autója. A Red Bull ezzel szemben kénytelen volt lapos hátsó szárnyat használni – s ezzel a gumikat már nem is tudták megfelelően használni. Merthogy a Mercedes filozófiájának van még egy előnye: a nagyobb rugalmasság a gumikezelésnél is jól jön, ami Monzában azt eredményezte, hogy a Mercedes a pénteki hosszú etapokon mindenkinél tovább jutott a szuperlágy abroncsokon, melyek ráadásul mintha nem is koptak volna: még 20 kör után is szinte ugyanolyan időket lehetett velük autózni, mint az etap elején.

Ezt az előnyüket végül lágygumis rajtjuk és egykiállásos taktikájuk miatt nem használták ki a versenyen – de alighanem így is könnyedén nyerhettek volna.

Nico Rosberg

„Ez egy Red Bull-pálya”

Mindebből jól látszik, milyen nagy a Mercedes mozgástere a beállítási variációk terén, mely nemcsak a Monzához hasonló pályákon, de a legkülönfélébb ringeken, a teljes évben nagyobb rugalmasságot ad nekik, biztosítva teljesítményük kiegyensúlyozottságát. A tavalyi szingapúri fiaskó nyomai érezhetően az egész 2016-os évüket meghatározta. Most már csak az a kérdés, Szingapúrban is érzik-e majd a jótékony hatását.

A mindig óvatos Toto Wolff előrebocsátotta: hogy megoldódtak-e a 2015-ös Szingapúr-specifikus problémáik, minden törekvésük ellenére csak a hétvégén fog kiderülni. „Beszéltünk a mérnöki értekezleten Szingapúrról. Levontunk bizonyos következtetéseket, melyek segítettek nekünk abban az évben a következő versenyeken – most pedig ellenőrizhetjük, hogy helyesek voltak-e a feltételezéseink. Itt nincs konkrét megoldás, több dolog siklott félre. Sok minden összejött akkor, és emiatt is vagyok most nagyon izgatott és kíváncsi, hogy hogy megy majd Szingapúrban. Az látható, hogy a mi autónk a legjobb kompromisszum – de várjuk meg, mi történik majd Szingapúrban” – magyarázta a sportigazgató.

Nico Rosberg sem bízza el magát. „Nem utazhatunk oda valami magabiztosan, mert tavaly mérföldekkel le voltunk maradva. Az időmérőn 1,8 másodperccel voltunk lassabbak, ha nem tévedek. Az volt a legnehezebb versenyünk az elmúlt években, ezért most is nagy kihívás vár ránk. 1,8 másodperc? Nem lesz könnyű javítanunk” – vélekedett a német.

Spában láthattuk, a Mercedes még mindig megingatható. Akkor a vártnál nagyobb hőmérséklet miatt gondjaik voltak a szuperlágy gumikkal, s ha nem kedvezett volna nekik a pálya, aligha ússzák meg ennyivel, hogy a Red Bullhoz és a Ferrarihoz képest kevesebbet tudtak gyorsulni, amikor a lágyról a szuperlágy gumikra váltottak. Hogy Nico Rosberg sétagaloppal nyerte a versenyt, ráadásul az első kanyaros balesetnek is köszönhető.

Szingapúrban viszont az ellenfelek is az erősebb arcukat fogják mutatni: a szűk utcai pálya éppen a meredekre állított, nagy leszorítóerővel rendelkező Red Bull terepe, s a Ferrari is jobb formát remél rajta. „Ez egy Red Bull-pálya, melyen tavaly nem ment valami jól” – figyelmeztetett Rosberg, aki arra is fölhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években rendszerint Szingapúr volt a Mercedes legrosszabb pályája.

Nico RosbergToto Wolff egyenesen odáig ment, hogy kijelentette: nem ők a hétvége fő esélyesei… „Még egy csapat sem ünnepelt kettős győzelmet ezen a pályán – és ennek megvan az oka. A múltban már láthattuk, egy egyszerű probléma a hétvége alakulásával sok újabb problémához vezethet. Tavaly nekünk nem sikerült mindent megfelelően összeraknunk, de úgy véljük, tudjuk, hogy miért. A Ferrari mesés volt ezen a pályán tavaly, a nagy leszorítóerő pedig megfelel Red Bull filozófiájának. Szóval nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy esélyesnek gondoljuk magunkat” – intette óvatosságra gárdáját.

A csapat mérnöke, Aldo Costa Monzában nem volt ennyire aggodalmas. Az olasz kijelentette, tanultak tavalyi hibáikból, így biztosak benne, hogy ezúttal minden másképpen alakul majd. Lewis Hamilton is így látta. „Őszintén szólva, én már nem is foglalkozom egy pillanatig sem a 2015-ös szingapúri versennyel. Biztos vagyok benne, hogy idén teljesen másképp alakul a hétvégénk” – jelentette ki magabiztosan.

De azt azért nem titkolta, nem bánná, ha pár ellenfél közte és Rosberg közé keveredne. „Természetesen nem lenne rossz, ha a Ferrari vagy a Red Bull is elöl lenne velünk, mert így nagyobb esély lenne arra, hogy pár versenyző közém és Nico közé kerül. Nico is ugyanígy gondolja. De persze másfelől a csapatnak is a legjobbat akarom, és az a kettős győzelem lenne” – tette hozzá a kötelező kiegészítést a címvédő.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. szeptember 12. 15:16  

Komolyan veszik ezt a versenyt és adnak 1 kört a 3-nak is. :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják