Az F1 2017-ben szembemegy a tudománnyal és a múlttal?

írta: M4Sport
2016. április 13. 13:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 elfelejteni látszik a 2000-es években az előzések témájában elvégzett kutatásai legfőbb tanulságait? Paddy Lowe szerint nem a leszorítóerő növelésének, hanem épp a csökkentésének érkezett el az ideje. Szerinte az F1 múltja és tudományos kutatások jelentik a bizonyítékot a 2017-re tervezett szabályváltoztatások hibás voltára.

„A Forma–1 történetében eddig valamennyi szabályváltozás arra törekedett, hogy lassítsa az autókat. Most először fordul elő, hogy gyorsabb autók építését célozza meg.” Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője nyilatkozta ezt nemrég a 2017-re bevezetni tervezett új szabályok kapcsán.

Érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmet, mely egyben a királykategória jelen helyzetéről is szemléletes képet fest. Miközben az elmúlt évtizedek szabályciklusai rendre úgy zárultak le, hogy a sportágat irányító, a biztonságot is felügyelő FIA visszalépésre kényszerítette a mérnököket (hol barázdált gumikkal, új aerodinamikai szabályokkal, hol a diffúzorok áttervezésével, vagy éppen a dupla diffúzorok, Coanda-kipufogók betiltásával), addig jelenleg a szövetség a csapatokkal együtt erőlködik azon, hogy új szabályokkal, gyorsabb autók ígéretével nyerje vissza a szurkolók kegyeit.

Más kérdés, hogy minél jobban elmélyednek a munkában, s minél közelebb kerülünk a döntés határidejéhez (április 30.), a szakemberek egyre inkább tévútnak érzik ezt, mert attól félnek, az ígért gyorsulás rossz hatással lesz az előzésekre, s ezáltal a versenyek minőségére, a sportág népszerűségére is.

2017Az aerodinamikai „amatőrizmus” veszélyei

Paddy Lowe – a williamses Pat Symondsszal – egyike a mezőny azon, még aktív szakembereinek, akik a 2009-es szabályváltozásokat előkészítő előzési munkacsoport tagjaként alaposabban is elmélyedtek az előzés tudományában, technikai feltételeiben. Ennélfogva a legtöbbeknél jobban átlátja a mostani törekvések esetleges következményeit. „Az volt az első alkalom, hogy valódi tudományként viszonyultunk az előzés kérdéséhez, és úgy vélem, ez nagyon hasznos volt akkor” – nyilatkozta az ESPN-nek akkori munkájukról. „A kétezres évek közepén komoly problémát jelentett, hogy az F1-ben nem lehet előzni. Azt mondák, nincs semmi gond a sportággal, leszámítva ezt. Ezért döntöttünk úgy, hogy elkezdünk dolgozni a problémán. Érdekes eredményeket értünk el, mégpedig nem megérzések alapján. A paddock tele van amatőr aerodinamikusokkal, amatőr előzésszakértőkkel, ami akkor derül ki, ha alaposabban elmélyedsz a témában, és rájössz, hogy nem is úgy működnek dolgok, ahogyan vártad.”

Ezen „amatőr” szakemberek már akkoriban is azt pedzegették, a szívóhatás erősítésével lehetne javítani az előzés problémáján, ezért ők a padlólemezek átalakítását szorgalmazták. Lowe és csapata hamar rájött, hogy a jónak hitt megoldások épp az ellenkező hatást váltják ki. Így volt például egy kettéosztott hátsó szárny esetében is, mely papíron kevésbé tette zavarossá az autó mögötti légáramlatokat. „Kiderült, hogy ez valójában még rosszabbul hatott a hátsó autóra, miközben nem is voltunk annyira messze attól, mintha nem is lett volna hátsó szárny az autón” – mesélte Lowe, elárulva, hogy a szárny nélküli autókkal még tovább romlott volna a helyzet.

Végül arra jutottak, a hátsó szárny lekeskenyítésével és magasabbra emelésével érhetik el a legkedvezőbb hatást. Aztán ehhez igazították az első szárnyakat, melyek szélesebbé váltak, középső szekciójuk pedig szabaddá – s így születtek meg a 2009-es autók.

Brawn GP, Ausztrál Nagydíj, 2009

Elfelejtett tanulságok

Akkoriban a munkacsoportnak évei voltak a kutatásra, továbbá a csapatok félmillió eurót is elkülönítettek a különböző tesztekre. A 2017-es szabályváltozásokat ehhez képest kapkodva, kisebb alapossággal és kevesebb kutatómunkával készítették elő. Mindez Lowe és Symonds számára is aggodalomra ad okot – s ennek köszönhető az is, hogy a csapatok többsége a hírek szerint már korántsem vágyik annyira a megújulásra, mint eleinte.

A kétségeket tovább növeli, hogy a mostani újítások éppen a korábbi előzési munkacsoporttal ellentétes irányba mutatnak, a hátsó szárnyakat például keskenyebbé akarják tenni és alacsonyabbra engedik, miközben a leszorítóerőt jelentős mértékben növelni kívánják. „Egyvalami feledésbe merült az előzési munkacsoport kapcsán: mi kétféle megoldást határoztunk meg. A másik a leszorítőerő megfelezése volt. A szimulátorban lefuttattunk már pár tesztet Barcelonában egy másik autót követő versenygéppel. Megállapítottuk, hogy a hátsó autónak két másodperccel kell gyorsabbnak lennie ahhoz, hogy előzni tudjon. Ezt egy másodpercre akartuk csökkenteni. Sikerült is: fél másodperc jött a szárnyak új kialakítása révén, fél pedig a leszorítóerő csökkentésével” – magyarázta Lowe.

Kiemelte, törekvéseik a DRS-sel kiegészülve elérték céljukat. A nyitható hátsó szárny szerinte kizárólag akkor működőképes, ha az autók kellő közelségben tudnak maradni egymáshoz – az aerodinamika újbóli megbolygatása pedig éppen ezért jelent veszélyt. Emellett a Pirelli-gumik más karaktere, továbbá a tankolás betiltása is elősegítette az előzések számának növekedését.

„Szerintem egyáltalán nem borzalmas a jelenlegi helyzetünk, de az elmúlt három évben jelentősen csökkenni kezdett az előzések száma, és a versenyzők is egyre többet panaszkodnak arra, hogy nehéz követni a másik autót. Ez nem lep meg, mivel az aerodinamikával elértük ezen ciklus azon szakaszát, amikor ismét ideje mindent törölni, és újra csökkenteni kell a leszorítóerőt” – jelentette ki Lowe.

Lewis HamiltonÉpp a leszorítóerő csökkentésének jött el az ideje?

A törekvések azonban ezúttal a királykategória tempóját ért panaszok miatt most épp ellentétesek ezzel. Pedig az F1 hagyományai mást diktálnának. „Az elmúlt húsz évben mindig ez történt: ha az aerodinamika és a leszorítóerő elért egy bizonyos fejlettségi szintet, eljött az ideje annak, hogy mindent lenullázzunk. Eljött az ideje a leszorítóerő csökkentésének, ami kedvezne a hátul haladó autóknak, vissza kellene térnünk oda, ahol 2013-ban voltunk. De úgy fest, most más irányba tartunk. A Mercedesnél mi nem értünk egyet ezzel, több ok miatt sem – az előzés problémája az egyik.”

„A versenyzés nem feltétlenül lesz jobb azzal, ha növeljük az aerodinamikai leszorítóerőt. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a mechanikai tapadás, az aerodinamikai tapadás, a lóerők és az autók tömege között. Ha az aerodinamikai teljesítmény felé borul fel az egyensúly, kevésbé lesznek izgalmasak a versenyek.”

A Mercedes technikai vezetője szerint a gumik ráadásul tovább rontanak a helyzeten. A Pirelli nagyobb abroncsokat ígér 2017-re, ami a mechanikai tapadást is növelni fogja. Az FIA azzal érvel, ez épp elegendő lesz ahhoz, hogy megmaradjon a Lowe által is említett egyensúly, s az aerodinamika ne váljon túlhangsúlyozottá. Csakhogy az évente átlagban 10%-kal megnövekvő leszorítóerő már most is egyre nagyobb terhelésnek is teszi ki a gumikat, és ha jövőre még nagyobb lesz a növekedés (25%), az közvetve az abroncsok teljesítményromlásához vezethet. „A megnőtt terhelésre a guminyomás növelésével reagálunk. A gond az, hogy a nyomás növelésével viszont csökkented a gumik teljesítményét. Már most is ez a probléma, de ha túl messzire mész, eléred, hogy a guminyomás növelése lenullázza a nagyobb leszorítóerő által jelentett időjavulást.”

„További probléma, hogy a Pirelli szeretné, ha a pályán megfelelően tesztelhetné az új gumikat. Ezért azt kérte, építsünk öszvérautókat, melyek képesek ekkora leszorítóerőt termelni. De hogyan érjük el, hogy a mostani autók harminc százalékkal nagyobb leszorítóerőt termeljenek? Ilyen problémával még sosem szembesültünk, mert eddig mindig csökkenteni próbáltuk a leszorítóerőt. A felfüggesztéseket nem a harminc százalékkal nagyobb terhelésre terveztük.”

Lowe szavaiból egyértelműen kiderül: a Mercedes nem támogatja a 2017-es terveket. És a hírek szerint a 11 csapatból további hét van az ő álláspontjukon. „Kötelességünk azt tenni, amit a sportág akar, és ami az eredeti célkitűzés volt. Előbb kutatási programba kell kezdenünk, hogy eldönthessük, mit is akarunk valójában, aztán el kell döntenünk, hogyan csináljuk meg. A csapatok mindegyike így dolgozik, de a sportágnak a szabályalkotás folyamatában ilyen tekintetben még javulnia kell” – vonta le a következtetést a brit.

FIA
Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#11 BrettShaw 2016. április 14. 09:14  

Szerintem azt kellene csinálniuk, mint a válságba jutott éttermeknek. Egy év szünet, addig szépen kitalálhatják, hogy PONTOSAN milyen irányba akarják vinni a következő legalább ÉVTIZEDBEN ezt a sportot.

Fő célok:

-Kiegyensúlyozott mezőny, sok résztvevővel
-Látványos versenyek, modern szabályok, modern közvetítés, sokkal nagyobb kapcsolat a szurkolókkal
-Mivel sport. A fentiek egyike sem mehet a sportszerűség, sportérték jelentős kárára.

Szerintem tökmindegy, hogy most mit csinálnak ez a 2017-es módosítás is csak vihar a biliben, az igazi gond az. hogy koncepciótlanul sodródik ez a sportág, gyenge és inkompetens vezetőkkel, politikai csatározásokat vívogató csapatokkal, össze vissza hablatyoló, egységes álláspontot kialakítani képtelen pilótákkal.

Utóbbi egyébként minden meghatározó félre igaz. Remélem vagy a cvc dobja ki Bernie-t, vagy eladják és az új tulajdonos. Kétségtelen, hogy nagy formátumú üzletember, ami a semmiből építette ezt fel, de úgy tűnik, hogy a mai gyorsan változó közeggel már nem képes lépést tartani. Elavult sportág ez minden szempontból.

mpiere
#10 mpiere 2016. április 14. 09:09  

a Mercédeszes Paddy Lowe nem akar szabályváltoztatást ? És az aggályait két héttel a a vegső döntés előtt hangoztatja ? Mily meglepő.

McLarenHonda
#9 McLarenHonda 2016. április 13. 20:37  
hammertime:
Köridőben számít, de az élvezetes verseny szempontjából túl nagy jelentősége nincs a súlynak, aero sokkal fontosabb.

"A nagyobb motorteljesítmény csak az egyenesekben tesz gyorsabbá. A súlycsökkentés mindenhol"
Na ki mondta ezt?:) Szerintem a +20% súlytöbblet az rengeteg, de nem hiszem,, hogy tudnának faragni már a jelenlegiből. Aerót butitani kellene, motorok még fejlődni fognak, és nagyobb kerekek, egyenletesebben kopó, kicsit tartósabb gumi.

Wili
#8 Wili 2016. április 13. 19:00  

Az aerot csökkentsék le, a mechanikai tapadást viszont növeljék meg. Ezzel az autók hasonló sebességűek maradnának, mint most és még az előzések is megmaradnának.

daviid
#7 daviid 2016. április 13. 18:08  
totopad:
Mondom min kéne változtatni SPÓROLÁS! Arra ott van Le Mans, ami még így is minőségibb versenyt produkál, mint ez a szutyok! Strapabíró, gyors gumik kellenének, visszahozni a tankolást ezzel egyetemben könnyíteni az autókon és növelni a mechanikai tapadást! Pedig nem vagyok mérnök, csak elég rég óta nézem ezt.

A spórolás valamilyen szinten mindig is része volt a Forma-1-nek, csak éppenséggel az idő mindent megszépít. Jó, azt aláírom, hogy a tankolás-korszakban ez kevésbé volt jelentős, de az előtte levő években igen.
A tankolás visszahozása két dolog miatt nem lenne jó: kevesebb előzést generálna, illetve tovább nőnének a költségek a csapatoknak (annak idején, ez a két dolog is közrejátszott, hogy betiltották). Túlságosan megnőne a stratégia szerepe, de az igaz, hogy a versenyek ezáltal gyorsabbak lennének, illetve a pilóták is végig a határon autózhatnának.
Az autókra valóban ráférne egy kis fogyókúra, de ez nem mostanában fog bekövetkezni, plusz jön a Halo, amely végett még inkább nehezebbek lesznek.

daviid
#6 daviid 2016. április 13. 18:03  

Támogatnám a 2017-es szabályváltozásokat, hogyha azok nem a leszorítóerő növekedésére összpontosulnának. Ahogy Paddy Lowe is elmondta, az-az irány, amely fele most az f1 halad, az a show, előzések szempontjából minden, csak nem jó. Lehetnek az autók 3-4 másodperccel gyorsabbak, de attól még az előzésekből nemhogy több, hanem kevesebb lenne, ami pedig megint odavezetne, hogy a szurkolók sírnak. Igaz, hogyha a leszorítóerőt csökkentenénk le, akkor is panaszkodnának páran, mert az autók megint lassulnának, viszont legalább kisebb lenne a turbulens levegő, közelebb tudnának kerülni a versenyzők egymáshoz, amely megadná az esélyt arra, hogy több előzést lássunk. Véleményem szerint, a nézőknek inkább az utóbbi a fontosabb.
Nekem van olyan érzésem, hogy a 2017-re bevezetni kívánt szabályokból vagy egyáltalán nem lesz semmi, vagy csak kis mértékben lesznek változások, s a nagyobb átalakításokat 2018-ra tolnák el.

hammertime
#5 hammertime 2016. április 13. 17:27  
ernike:
Könnyebb autók nem lesznek mert így sem sokkal a minimum alatt vannak a gépek, alig van rajtuk ballaszt, nincs mit kikönnyíteni az autóból kivéve ha a mostani hajtásláncot kidobják.

Köridőben számít, de az élvezetes verseny szempontjából túl nagy jelentősége nincs a súlynak, aero sokkal fontosabb.

ernike
#4 ernike 2016. április 13. 14:45  
hammertime:
Tankolást visszahozni hülyeség, több mechanikai tapadás, könnyebb autók ok. A messze-messze legfontosabb viszont az aero drasztikus megnyirbálása lenne, ahogy Lowe is mondja.

Könnyebb autók nem lesznek mert így sem sokkal a minimum alatt vannak a gépek, alig van rajtuk ballaszt, nincs mit kikönnyíteni az autóból kivéve ha a mostani hajtásláncot kidobják.

Utoljára módosítva: 2016. április 13. 14:55

hammertime
#3 hammertime 2016. április 13. 14:28  
totopad:
Mondom min kéne változtatni SPÓROLÁS! Arra ott van Le Mans, ami még így is minőségibb versenyt produkál, mint ez a szutyok! Strapabíró, gyors gumik kellenének, visszahozni a tankolást ezzel egyetemben könnyíteni az autókon és növelni a mechanikai tapadást! Pedig nem vagyok mérnök, csak elég rég óta nézem ezt.

Tankolást visszahozni hülyeség, több mechanikai tapadás, könnyebb autók ok.

A messze-messze legfontosabb viszont az aero drasztikus megnyirbálása lenne, ahogy Lowe is mondja.

Utoljára módosítva: 2016. április 13. 14:29

totopad
#2 totopad 2016. április 13. 14:02  

Mondom min kéne változtatni SPÓROLÁS! Arra ott van Le Mans, ami még így is minőségibb versenyt produkál, mint ez a szutyok! Strapabíró, gyors gumik kellenének, visszahozni a tankolást ezzel egyetemben könnyíteni az autókon és növelni a mechanikai tapadást! Pedig nem vagyok mérnök, csak elég rég óta nézem ezt.

REPARATUR
#1 REPARATUR 2016. április 13. 14:02  

http://www.funnyjunk.com/funny_gifs/3339631/Too+long+didn+t+read/307FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája