Az F1 legfurcsább rekordjai, statisztikái

írta: M4Sport
2016. augusztus 18. 16:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Melyik volt a Forma–1 történetének legszorosabb időmérője? Hányszor állt egymás mellett a dobogón korunk három legeredményesebb pilótája? Melyik királykategóriás pályafutás volt a legrövidebb és legeredménytelenebb? Az F1.com a nyári szünet alkalmából összegyűjtötte a legfurcsább, és legérdekesebb statisztikáit, rekordjait.

Közösen a dobogón: A mezőny három legeredményesebb versenyzője, Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton eddig 167 alkalommal mérte össze tudását, közösen pedig 226 dobogós helyezést szereztek, arra azonban, hogy ők hárman tették teljessé a dobogót csak háromszor volt példa. Először a 2012-es Amerikai Nagydíjon (Hamilton nyert Vettel és Alonso előtt), majd a 2013-as kanadai és belga futamokon (ezeken Vettel nyert, Alonsót és Hamiltont megelőzve).

Egy nem kívánt mesterhármas: Noha az F1-ben egy kellemetlen rekord fűződik a nevéhez, Hans Heyer nem volt tehetségtelen autóversenyző: az 1960-as, ’70-es és ’80-as években több szép eredményt is jegyzett a túraautók és a sportautók világában. A Forma–1 történelmébe azonban úgy vonult be, mint az egyetlen olyan pilóta, aki nem kvalifikált egy versenyre, mégis kiesett azon, sőt ki is zárták róla. Hogy ez miként fordulhatott elő? Heyer az ATS csapattal indult az 1977-es Német Nagydíjon kvalifikálni azonban nem tudta magát, viszont ő volt az első számú tartalék, azaz ha valaki nem tudott volna rajthoz állni, ő indulhatott volna a futamon. Mivel mindenki elindult, nem kellett beugrania, ő azonban úgy döntött, a mezőny után ered. Kihajtott a boxból és 9 körig a pályán is volt, ekkor azonban a váltója megadta magát. Később aztán az illegális rajt miatt még ki is zárták…

Hárman a „pole-ban”: Kevés olyan rekord van az F1-ben, amiről határozottan ki lehet jelenteni, hogy hosszú évekig, évtizedekig senki sem fogja megönteni, az alábbi viszont biztosan ezek közé tartozik, az 1997-es Európa Nagydíj időmérőjén ugyanis három pilóta (Jacques Villeneuve, Michael Schumacher és Heinz-Harald Frentzen) is ugyanazt az időt (1:21,072) autózta, ráadásul ez volt a nap leggyorsabb köre. Noha ezzel gyakorlatilag „három győztese” volt az időmérőnek, a rajtelsőséget az kapta, aki leghamarabb teljesítette a kört – ebben az esetben Villeneuve. A második rajthely Schumacheré lett, Frentzen pedig még az első sorból is kiszorult.

Clark lemosta az ellenfeleket: A britek tragikus sorsú világbajnoka pályafutása és az F1 történelmének egyik legnagyobb győzelmét aratta az 1963-as Belga Nagydíjon. Az esős spái pályán Bruce McLaren kivételével az összes ellenfelet lekörözte, de az új-zélandit is alaposan faképnél hagyta, hiszen 4 perccel és 54 másodperccel hamarabb célba ért, mint ő. Bár a királykategóriában volt 2 kör különbség is az első és a második között (két alkalommal is: az 1969-es spanyol és az 1995-ös ausztrál futamon), Clark előnye nagyobb, hiszen egy 14 kilométeres pályán autózta ki.

Vettel és a mágikus hármas: Vettel eddigi pályafutása során 42 F1-es futamgyőzelmet szerzett, a harmadiknál rosszabb pozícióból viszont még egyszer sem sikerült előreverekednie magát az első helyig. Előtte csak egy többszörös világbajnok mondhatta el magáról ugyanezt, mégpedig az 1950-es évek legendája, Juan Manuel Fangio. Mivel Vettel feltehetően hosszú évekig a mezőny tagja marad, azért még előfordulhat, hogy ezt a rekordot ismét az argentin tartja majd – egyedül.

A rajtelsőség nem minden: Bár ő maga talán nem vágyott erre, Teo Fabi is tart egy rekordot a királykategóriában: ő szerezte a legtöbb rajtelsőséget azok közül, akik egy kört sem töltöttek az élen. Az olasz először az 1985-ös Német Nagydíjon nyerte meg az időmérőt egy Tolemannel, a versenyen azonban rosszul rajtolt. Egy évvel később a Benetton pilótájaként az osztrák időmérőn szerzett pole pozíciót, a rajtnál azonban alulmaradt csapattársával, Gerhard Bergerrel szemben. Bár később visszaszerezte az elsőséget, hivatalosan egy kört sem vezetett, hiszen motorja a kör vége előtt felmondta a szolgálatot. Később hazai közönsége előtt is rajtelsőséget szerzett, a startnál azonban gondjai adódtak, így csak a mezőny végéről indulhatott.

Ayrton Senna

Az alma nem esett messze a fájától: Az apa-fiú párosok közül Graham és Damon Hill kettőse a legeredményesebb: Damon volt az első, aki édesapjához hasonlóan futamot nyert, és egyelőre csak neki sikerült az a bravúr, hogy világbajnoki címet is nyert egy bajnok fiaként. Noha sok év választotta el őket a pályán, és Graham sajnos nem élhette meg fia sikereit, karrierjüknek van egy közös pontja: a Brabham istálló. Mindketten versenyeztek ott, sőt és az utolsó futamukat egyaránt 11. helyen zárták az istállóval. A két futam között épp 20 év telt el.

A kör bezárul: Alain Prost és Ayrton Senna párharca minden F1-szurkoló számára ismert, van azonban egy érdekes statisztikai adat, amiről talán kevesebben hallottak: Senna első versenyén Prost diadalmaskodott, Prost utolsó futamán pedig Senna. Ezzel egyébként nincsenek egyedül: Alan Jones nyerte Prost első versenyét, és Prost Jones utolsó futamát, valamint Michael Schumacher Jenson Button első versenyét, míg Button Schumacher utolsóját. És a sor folytatódhat: például Kimi Räikkönen nyerte Lewis Hamilton első versenyét, Fernando Alonso pedig Nico Rosbergét…

A legutolsó: Bár nem a 2011-es Európa Nagydíjon indult a legtöbb pilóta (ezt a csúcsot az 1953-as német futam tartja, melyen 34-en vettek részt), a verseny mégis bekerült a statisztikai érdekességek könyvébe, hiszen mind a 24 nevező célba ért. Ezzel pedig a huszonnegyedikként célba érkező Narain Karthikeyan lett az egyetlen, aki ilyen hátul fejezett be egy futamot.

A legérdekesebb leggyorsabb kör: Senna az egész világot lenyűgözte az 1993-as Európa Nagydíjon nyújtott teljesítményével. Rajtját és domináns teljesítményét ma is sokszor szóba hozzák, arra azonban kevesebben emlékeznek, milyen kalandosan futotta meg a verseny leggyorsabb körét: a brazilnak a boxutcán keresztül hajtva sikerült ez a bravúr. Történt ugyanis, hogy a McLaren szerelői nem álltak készen a cserére, így inkább csak keresztülhajtott a boxon. Mivel ez a Donington Parkban elég rövid, és akkoriban nem volt limitálva a boxutcai sebesség, a brazil ebben a körben jegyezte a futam legjobb köridejét: 1:18.029-et.

Fiatalodik a mezőny: Napjainkban már meglepő, ha egy pilóta 40 évesen is ott van a mezőnyben, az F1 első éveiben viszont ez teljesen átlagos volt. Nem meglepő tehát, hogy a „legidősebb dobogó” is az 1950-es évekhez köthető. Az 1950-es Svájci Nagydíj első három helyezettje (Nino Farina, Luigi Fagioli és Louis Rosier) összesen 140 éves és 93 napos volt, átlagéletkoruk pedig 46 év és 9 hónap. Ezzel szemben a legutóbbi futam dobogósainak (Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo és Max Verstappen) átlagos életkora 25 év és 10 hónap volt.

Elkerülték egymást: Máig emlékezetes Michael Schumacher és Jacques Villeneuve 1997-es párharca: a kanadai és a német együtt 12 győzelmet szerzett (a 17-ből) és összesen 16 alkalommal állhattak fel a dobogóra. Hogy ebből hányszor pezsgőztek együtt? Egyszer sem! Korábban csak egyszer volt példa hasonlóra, mégpedig az első világbajnoki idényben, azaz 1950-ben, amikor a két bajnokesélyes, Nino Farina és Juan Manuel Fangio kerülte el egymást az eredményhirdetéskor.

Juan Manuel Fangio

Oszd meg!

18 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

khristiank
#18 khristiank 2016. szeptember 29. 21:42  
Thibczy:
Alonso: 1. helyről: 14x (44%) 2. helyről: 4x 2005 Imola 2007 Sepang 2007 Nürburgring 2010 Hockenheim 3. helyről: 6x 2005 Hockenheim 2006 Melbourne 2010 Bahrein 2010 Korea 2011 Silverstone 2013 Shanghai 4. helyről: 2x 2006 Bahrein 2008 Fuji 5. helyről: 2x 2006 Suzuka 2013 Barcelona 6. helyről: 1x 2005 Nürburgring 8. helyről: 1x 2012 Sepang 11. helyről: 1x 2012 Valencia 15. helyről: 1x 2008 Szingapúr

(Y)

Nigel
#17 Nigel 2016. augusztus 20. 13:09  

OFF : Mick a harmadik helyen végzett a zandvoorti futamon, míg a legnagyobb vetélytársa győzött. Mick hátránya az összetett pontversenyben immáron 56 pont. Viszont stabil második.

successboy
#16 successboy 2016. augusztus 19. 14:00  
Nigel:
Mindenki vadászik a vele kapcsolatos hírekre, és kénytelen arra hagyatkozni, amiket írnak róla. Elég kusza a helyzet, az ember már nem tudja, hogy kinek hihet, melyik a megalapozott hír, és melyik a kacsa. Az egyik helyen például azt írják, hogy Monti még nem látogatta meg MS-t sem a kórházban, sem pedig (később) a svájci otthonában, míg másutt azt írják, hogy idén már két látogatást is tett a svájci villában.

"..ember nem tudja kinek hihet.."

Pontosan lehet ezt tudni , ugyanis nem most történt már a baleset és már számtalanszor csámcsogtak mindenféle pletykákon az emberek ami rohadt unalmas.
Tehát , csak Kehm-nek lehet hinni , ugyanis ő ott lakik Schumacher mellett.. Na meg persze a családja.

Kurva mindegy hogy ki pletykál, Svájci , afgán , antarktiszi ,attól még nem igazak a hírek.

andrea1
#15 andrea1 2016. augusztus 19. 09:26  
Nigel:
Közben viszont Monti képviselője cáfolta azt a kijelentést, amit neki tulajdonítanak, miszerint MS jobban van és reagál már a kezelésekre. Állítólag Monti nem járt még MS házában, annak balesete óta, így pedig nehéz lenne hitelt érdemlő infókat megtudnia az állapotáról. Egy másik oldalon meg arra hívják fel a figyelmet, hogy Schumacher hivatalos facebook oldalán fekete-fehér kép jelent meg róla, amely vad spekulációk lavináját indította el. Ember legyen a talpán, aki eligazodik ebben a hírözönben. De reméljük a legjobbakat. Ha valóban javult az állapota, annak úgyis híre megy, és akkor talán végre Sabine is megtöri a csendet, és beszámol a legfrissebb (örömteli) fejleményekről.

Van hivatalos Facebook oldala? azért.kérdezem mert nem.tudtam róla.
A.honlapja az meg ugyanolyan mint amit 2 éve csináltak ,amikor a baleset volt akkor zárolták,pár hónapig nem volt elérhető, azzal.azért törődnek. Meg ezekből nem szabad.kiindulni,ha.van valami.akkor szólnak.

F1890
#14 F1890 2016. augusztus 18. 23:02  
Nigel:
A belgák már a halálhírét keltették, és bár több hónapos bejegyzés, és bár tudják, hogy ez nem igaz, még mindig fent van az a hír. Eléggé gusztustalan, hogy más kálváriájából akarnak profitálni, és nem válogatnak az eszközökben csak azért, hogy minél nagyobb érdeklődést generáljanak. Egyébként sok online portál még mindig abból a hírből táplálkozik, amit most Montezemolónak tulajdonítanak. Pedig mint kiderült, az még márciusi hír, de egyáltalán nem zavartatják magukat. Ráadásul egy csomóan átvették, úgyhogy megy a hülyítés ezerrel.

mikor olvastam azt, egyből sejtettem h ez régi hír... sajnos igazam lett.

Nigel
#13 Nigel 2016. augusztus 18. 22:25  
F1890:
nem azért de sztem eég hüye az aki egy fekete fehér képnek bármit is tulajdonít. főleg h mscnek nincs is hivatalos fb oldala mert nem ő sem a családtagjai nem csinálják. vagyis a szurkolók szerkesztik, akik meg valszeg lószart nem tudnak


A belgák már a halálhírét keltették, és bár több hónapos bejegyzés, és bár tudják, hogy ez nem igaz, még mindig fent van az a hír. Eléggé gusztustalan, hogy más kálváriájából akarnak profitálni, és nem válogatnak az eszközökben csak azért, hogy minél nagyobb érdeklődést generáljanak.

Egyébként sok online portál még mindig abból a hírből táplálkozik, amit most Montezemolónak tulajdonítanak. Pedig mint kiderült, az még márciusi hír, de egyáltalán nem zavartatják magukat. Ráadásul egy csomóan átvették, úgyhogy megy a hülyítés ezerrel.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 18. 22:44

F1890
#12 F1890 2016. augusztus 18. 22:18  
Nigel:
Közben viszont Monti képviselője cáfolta azt a kijelentést, amit neki tulajdonítanak, miszerint MS jobban van és reagál már a kezelésekre. Állítólag Monti nem járt még MS házában, annak balesete óta, így pedig nehéz lenne hitelt érdemlő infókat megtudnia az állapotáról. Egy másik oldalon meg arra hívják fel a figyelmet, hogy Schumacher hivatalos facebook oldalán fekete-fehér kép jelent meg róla, amely vad spekulációk lavináját indította el. Ember legyen a talpán, aki eligazodik ebben a hírözönben. De reméljük a legjobbakat. Ha valóban javult az állapota, annak úgyis híre megy, és akkor talán végre Sabine is megtöri a csendet, és beszámol a legfrissebb (örömteli) fejleményekről.

nem azért de sztem eég hüye az aki egy fekete fehér képnek bármit is tulajdonít. főleg h mscnek nincs is hivatalos fb oldala mert nem ő sem a családtagjai nem csinálják. vagyis a szurkolók szerkesztik, akik meg valszeg lószart nem tudnak

Nigel
#11 Nigel 2016. augusztus 18. 22:10  
Fiszi:
És utána megjelent három színes is az azóta eltelt 3 napban. És amúgy MS-nek nincs hivatalos közösségi oldala. Nem is volt.


Mindenki vadászik a vele kapcsolatos hírekre, és kénytelen arra hagyatkozni, amiket írnak róla. Elég kusza a helyzet, az ember már nem tudja, hogy kinek hihet, melyik a megalapozott hír, és melyik a kacsa.

Az egyik helyen például azt írják, hogy Monti még nem látogatta meg MS-t sem a kórházban, sem pedig (később) a svájci otthonában, míg másutt azt írják, hogy idén már két látogatást is tett a svájci villában.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 18. 22:16

Fiszi
#10 Fiszi 2016. augusztus 18. 22:02  
Nigel:
Közben viszont Monti képviselője cáfolta azt a kijelentést, amit neki tulajdonítanak, miszerint MS jobban van és reagál már a kezelésekre. Állítólag Monti nem járt még MS házában, annak balesete óta, így pedig nehéz lenne hitelt érdemlő infókat megtudnia az állapotáról. Egy másik oldalon meg arra hívják fel a figyelmet, hogy Schumacher hivatalos facebook oldalán fekete-fehér kép jelent meg róla, amely vad spekulációk lavináját indította el. Ember legyen a talpán, aki eligazodik ebben a hírözönben. De reméljük a legjobbakat. Ha valóban javult az állapota, annak úgyis híre megy, és akkor talán végre Sabine is megtöri a csendet, és beszámol a legfrissebb (örömteli) fejleményekről.

És utána megjelent három színes is az azóta eltelt 3 napban. És amúgy MS-nek nincs hivatalos közösségi oldala. Nem is volt.

Nigel
#9 Nigel 2016. augusztus 18. 21:57  
G0007:
kicsit off: ha minden igaz ms már tolószékben van és javul az állapota (legalábbis a szobanövény üzemmódhoz képes) . állítólag hivatalos forrás , de nekem is csak most mondták külföldi ismerőseim. azt a fene tudja


Közben viszont Monti képviselője cáfolta azt a kijelentést, amit neki tulajdonítanak, miszerint MS jobban van és reagál már a kezelésekre. Állítólag Monti nem járt még MS házában, annak balesete óta, így pedig nehéz lenne hitelt érdemlő infókat megtudnia az állapotáról.

Egy másik oldalon meg arra hívják fel a figyelmet, hogy Schumacher hivatalos facebook oldalán fekete-fehér kép jelent meg róla, amely vad spekulációk lavináját indította el. Ember legyen a talpán, aki eligazodik ebben a hírözönben. De reméljük a legjobbakat.

Ha valóban javult az állapota, annak úgyis híre megy, és akkor talán végre Sabine is megtöri a csendet, és beszámol a legfrissebb (örömteli) fejleményekről.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 18. 22:07

Thibczy
#8 Thibczy 2016. augusztus 18. 21:56  
Timad:
Akit érdekel Hamiltonra vonatkozóan a "honnan tudott eddig nyerni" kérdés: Pole-ból 28x 2. Helyről 15x 3. Helyről 3x: 2008 Monaco 2011 Kína 2016 Monaco 4. Helyről 2x: 2008 Nagy-Britannia 2009 Magyarország 6. Helyről 1x: 2014 Nagy-Britannia

Alonso:

1. helyről: 14x (44%)

2. helyről: 4x
2005 Imola
2007 Sepang
2007 Nürburgring
2010 Hockenheim

3. helyről: 6x
2005 Hockenheim
2006 Melbourne
2010 Bahrein
2010 Korea
2011 Silverstone
2013 Shanghai

4. helyről: 2x
2006 Bahrein
2008 Fuji

5. helyről: 2x
2006 Suzuka
2013 Barcelona

6. helyről: 1x
2005 Nürburgring

8. helyről: 1x
2012 Sepang

11. helyről: 1x
2012 Valencia

15. helyről: 1x
2008 Szingapúr

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. augusztus 18. 21:04  
G0007:
kicsit off: ha minden igaz ms már tolószékben van és javul az állapota (legalábbis a szobanövény üzemmódhoz képes) . állítólag hivatalos forrás , de nekem is csak most mondták külföldi ismerőseim. azt a fene tudja

Mert eddig feküdt? :O Nem tom h ez jó hír egyáltalán.

f1m12
#6 f1m12 2016. augusztus 18. 20:53  
G0007:
kicsit off: ha minden igaz ms már tolószékben van és javul az állapota (legalábbis a szobanövény üzemmódhoz képes) . állítólag hivatalos forrás , de nekem is csak most mondták külföldi ismerőseim. azt a fene tudja

hivatalos forrás, és elhiszem. bár úgy lenne

G0007
#5 G0007 2016. augusztus 18. 20:51  

kicsit off:

ha minden igaz ms már tolószékben van és javul az állapota (legalábbis a szobanövény üzemmódhoz képes) . állítólag hivatalos forrás , de nekem is csak most mondták külföldi ismerőseim. azt a fene tudja

G0007
#4 G0007 2016. augusztus 18. 20:50  
F1890:
ezek kozul a gyozelmek button msc stb stb vmint a 97es msc villnov nem allt dobogon amit nem tudtam

én meg csak azokat

F1890
#3 F1890 2016. augusztus 18. 18:16  

ezek kozul a gyozelmek button msc stb stb vmint a 97es msc villnov nem allt dobogon amit nem tudtam

Timad
#2 Timad 2016. augusztus 18. 17:48  

Akit érdekel Hamiltonra vonatkozóan a "honnan tudott eddig nyerni" kérdés:
Pole-ból 28x
2. Helyről 15x

3. Helyről 3x:
2008 Monaco
2011 Kína
2016 Monaco

4. Helyről 2x:
2008 Nagy-Britannia
2009 Magyarország

6. Helyről 1x:
2014 Nagy-Britannia

G0007
#1 G0007 2016. augusztus 18. 17:34  

érdekes:)PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"