Az utolsó körös kiesésektől Schumacher szomorú búcsújáig

írta: M4Sport
2016. október 05. 19:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Balszerencséje miatti fájdalmát aligha enyhíti, de ettől még tény: időről időre a sepangihoz hasonló drámák áldozatává válik valaki az F1-ben. Hasonló és komolyabb balszerencsés kieséseket is látott már a sportág – az elmúlt évtizedek eseteiből szemezgettünk!

Átérzi Lewis Hamilton sepang utáni helyzetét Felipe Massa, ám szerinte még mindig könnyebb megbékélni egy motorhiba miatt elszalasztott futamgyőzelemmel, mint csalással elbukni a bajnoki címet… Merthogy a brazil mindkettőt átélte 2008-ban, amikor épp a brit orozta el előle a címet az emlékezetes Brazil Nagydíj utolsó körében.

Azt persze nehéz eldönteni, pontosan hol is ment el az akkor még ferraris brazil címe. A 2008-as Magyar Nagydíjon a győzelem felé haladt, amikor két körrel a vége előtt a célegyenesben egyszer csak minden előjel nélkül tönkrement a motorja. Később Szingapúrban javíthatott volna helyzetén, ám a Nelson Piquet szándékos falnak menetele miatt beküldött biztonsági autós fázisnál csapata elszúrta a tankolását, a győzelme pedig oda lett.

„Nagy csalódás érte Lewist Sepangban. Jól emlékszem még, milyen érzés volt, ami 2008-ban Budapesten történt velem, amikor magabiztosan vezettem a Magyar Nagydíjat, de pár körrel a vége előtt a motorom hirtelen tönkrement a célegyenesben. A versenyzőknek olykor le kell nyelniük az efféle csapásokat. Nem is annyira a futam elvesztése miatti csalódottság az erős ilyenkor, hanem az a tudat, hogy ezek a pontok hiányozni fognak a bajnokságban.”

kiesések„Jól emlékszem, mennyire szomorú voltam akkor, mert tudtam, hogy semmi rosszat nem tettem. De a technikai problémák részét képezik ennek a sportágnak. Sajnos ezt is számításba kell venni. És ezt még mindig könnyebb elfogadni, mint azt, ami aztán 2008-ban Szingapúrban történt…” – fogalmazott Massa a Motorsport oldalán vezetett rovatában.

Hamiltont aligha vigasztalja, de a mostanihoz hasonló műszaki problémák már számos drámát előidéztek korábban is. Íme, egy lista az elmúlt két évtized csalódásaiból:

2006, Japán Nagydíj – Schumacher számára mindennek vége

Súlyát tekintve a lista talán legfájóbb drámája, mely nemcsak egy verseny és egy bajnokság, de egy pályafutás zárásának alakulásáról is döntött. A korábban Kínában nyerő, ezzel a bajnoki tabella élére álló Michael Schumacher az első helyen haladt Szuzukában, abban a reményben, hogy egy versennyel a vége előtt előnybe kerül a vele azonos pontot számláló Fernando Alonsóval szemben. A hajrában viszont Ferrarija motorhiba miatt leállt. Schumacher nemcsak a 92. győzelmét és az az évi bajnokságot vesztette el ezzel, de egyúttal az esélyt is arra, hogy valaha is bajnokságot nyerjen még. Azt akkor még nem tudta, hogy 2010-ben még visszatér a királykategóriába.

Michael Schumacher, 2006 Szuzuka2005, Európa Nagydíj – Räikkönen az utolsó körben veszít

Egész sorozatot lehetne írni Kimi Räikkönen 2005-ös technikai problémáiról, melyek a finn bajnoki címébe kerültek akkor. A legdrámaibb hiba kivételesen nem egy akkor igen gyakori motorproblémához volt köthető. Räikkönen vezette a nürburgringi versenyt, amikor korábbi elfékezései után kockássá vált abroncsai miatt egyre erősödő vibrációt tapasztalt. Bár kihívták, ő nem akarta föladni győzelmét. Folytatta, felfüggesztése az utolsó körben széttört, ő pedig a dobogó teteje helyett a kavicságyban kötött ki…

2005, Német Nagydíj – ismét Räikkönen

Nagy, fél másodperces előnnyel nyerte az időmérő edzést Hockenheimben, McLarenjével megállíthatatlannak tűnt azon a hétvégén Kimi Räikkönen. Az ellenfeleknek nem is sikerült a nyomába érniük, a verseny felénél magabiztos előnnyel állt az élen, amikor a McLaren hidraulikai problémával félreállt. A győzelem ezúttal is Fernando Alonsóé lett.kiesések

2001, Spanyol Nagydíj – még Schumacher is sajnálta riválisát

A barcelonai verseny Mika Häkkinen dominanciájáról szólt. Nagy előnnyel vezette a futamot, esélyt sem hagyva Michael Schumachernek és a Ferrarinak. Csakhogy az utolsó körben McLarenje kuplunghiba miatt lassulni kezdett, majd megállt. Schumacher elsuhant mellette, megszerezte a győzelmet, majd a csapatrádióban közölte, nem tud igazán örülni, mert sajnálja ellenfelét. A megtört Häkkinent csapattársa, David Coulthard taxizta vissza a boxba.

2000, Amerikai Nagydíj – Häkkinen címvédése távolodik

Nyári menetelésének köszönhetően a kétszeres bajnok Mika Häkkinen jó eséllyel pályázott a triplázásra. A versenyt ugyan Michael Schumacher vezette, a kerékcserék után a finn 10-ről 4 másodpercre csökkentette hátrányát, amikor a motorja megadta magát. Utóbb kiderült, egy gyártási hibás alkatrész okozta vesztét. Schumacher 8 ponttal a tabella élére állt, majd Japánban megnyerte első ferraris bajnoki címét.

kiesések1997, Magyar Nagydíj – Damon Hill eltűnt…

Világraszóló szenzáció volt készülőben a Magyar Nagydíjon: a hőséget jól bíró Bridgestone-gumiknak hála már az időmérő edzésen is remekelt, a versenyen pedig a győzelem felé haladt az Arrowst kormányzó Damon Hill. A legutolsó körben azonban hidraulikai probléma lépett fel nála, hármas fokozatban ragadt, Jacques Villeneuve pedig a füvön megelőzve lopta el tőle a győzelmet. Hill legalább a dobogó második fokára felléphetett.

1996, Német Nagydíj – Berger is taxizhatott

Hockenheim és Gerhard Berger kapcsolata különlegessé vált az eset után. Az osztrák abban az évben a Benettont kormányozva haladt a győzelem felé, miközben a williamses Damon Hill üldözte őt. Három körrel a vége előtt azonban Renault-motorja felmondta a szolgálatot, őt pedig csapattársa, Jean Alesi szállította vissza a boxba. Egy évvel később a sors kiegyenlítette a számlát: az apját nem sokkal korábban elvesztő osztrák 1997-ben a pole-ból rajtolva nyerte meg a hockenheimi versenyt.

1995, Olasz Nagydíj – a Ferrari katasztrófája

Két vörös autó halad az élen Monzában – tökéletesebb nem is lehetne a kép. Aztán egyik pillanatról a másikra fényes kettős győzelemből kínos kettős kiesés lesz. Előbb egy kamera esik le Jean Alesi autójáról, mely tönkreteszi Gerhard Berger felfüggesztését, majd a francia kereke is önálló életre kel, a verseny föladására kényszerítve őt.

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

raklap
#11 raklap 2016. október 06. 17:29  

csak szólok az italos finn 2005-ben monacoban is komoly taktikai előnyben volt alonsoval szemben valszeg simán nyerte volna .... 7 futamgyőzelemmel csak második ... ezt egyedül prost tudta produkálni a történelemben... 2003 nyer brazilba majd visszaveszik tőle a győzelmet és 2 ponttal msc világbajnok :)

BP05
#10 BP05 2016. október 06. 13:23  
grabowsky78:
Megnéznék egy olyan statisztikát ki esett ki legtöbbször technikai hiba miatt, Kimi tuti előkelő helyen lenne. Ez a 1997es volt az elhíresült "Hova tünt Daemon Hill?" .

http://www.statsf1.com/en/statistiques/pilote/divers/abandon.aspx

grabowsky78
#9 grabowsky78 2016. október 06. 09:43  

Megnéznék egy olyan statisztikát ki esett ki legtöbbször technikai hiba miatt, Kimi tuti előkelő helyen lenne. Ez a 1997es volt az elhíresült "Hova tünt Daemon Hill?" .

Ruh
#8 Ruh 2016. október 06. 09:12  

Nigel Mansell hogy maradhatott ki egy ilyen cikkből!!!????

Pl.: 1984 Lotus
https://www.youtube.com/watch?v=mYyq4lTvJNE

de irdatlan hosszú ez a lista nála...

Kerékcsavar, boxutcában tolatás -> fekete zászló, utolsó körben áramtalanítás, 300 felett defekt, stb., stb., stb.

Utoljára módosítva: 2016. október 06. 09:18

khristiank
#7 khristiank 2016. október 06. 06:59  

hát igen Hill... :D

niconauta
#6 niconauta 2016. október 05. 23:55  

igazi dráma? dramedy
utolsó körben eleredt az eső és Heidfeld lapot húzott 19-re vagy 21-re? mindent vagy semmit
hányat is előzött, mikor is volt, tán igaz se volt
de nem ő nyert, arra emlékeznék

Utoljára módosítva: 2016. október 05. 23:59

MS_argo001
#5 MS_argo001 2016. október 05. 22:22  
Go.Michael:
Számomra 2006 suzuka, valahogy belém is égett ez a rossz emlék. Emlékszem valamikor 7 környékén kezdődött a futam, akkor nem volt kérdés felkelek-e, legyen az időmérőhajnalban vagy futam. Jött a 17. kör és mindent vitt... felfoghatatlan volt, de Schumi reakciója mutatta az akkori ferrari családot, a boxban vigasztalta a szerelőket mosollyal az arcán. A záró futamot pedig mindenki ismeri, majdnem körhátrányból 4.-lett az "öreg". Micsoda évek voltak... Többi évszámhoz hozzá szólva, Massának tényleg a műszaki hibákon úszott el a világbajnokság. De nekem valahogy Kimi 2005-ös éve visz mindent, abban a kocsiban tényleg minden el tudott romolni, talán még egy futamon kanadába kormányt is cseréltek, Palik szóhoz se jutott. :D Pokoli gyors volt az a merci, és szép is, de megbízhatósága a béka feneke alatt volt. Jó kis évek voltak azért a motorsport számára, azok a visító motor hangok. :)

Annyi megjegyzést fűznék ehhez, hogy az a bizonyos kormánycsere 2004-ben történt, amikor is nem volt sok esélye Kiminek a VB-címre. Az nem az ő éve volt, valamint Hillé sem.

Go.Michael
#4 Go.Michael 2016. október 05. 22:19  

Számomra 2006 suzuka, valahogy belém is égett ez a rossz emlék. Emlékszem valamikor 7 környékén kezdődött a futam, akkor nem volt kérdés felkelek-e, legyen az időmérőhajnalban vagy futam. Jött a 17. kör és mindent vitt... felfoghatatlan volt, de Schumi reakciója mutatta az akkori ferrari családot, a boxban vigasztalta a szerelőket mosollyal az arcán. A záró futamot pedig mindenki ismeri, majdnem körhátrányból 4.-lett az "öreg". Micsoda évek voltak...
Többi évszámhoz hozzá szólva, Massának tényleg a műszaki hibákon úszott el a világbajnokság. De nekem valahogy Kimi 2005-ös éve visz mindent, abban a kocsiban tényleg minden el tudott romolni, talán még egy futamon kanadába kormányt is cseréltek, Palik szóhoz se jutott. :D Pokoli gyors volt az a merci, és szép is, de megbízhatósága a béka feneke alatt volt. Jó kis évek voltak azért a motorsport számára, azok a visító motor hangok. :)

ddb
#3 ddb 2016. október 05. 22:08  

Számomra Maldonado utolsó körben eldobott harmadik és ötödik helye a legdurvább, valamint a Hillé.

MS_argo001
#2 MS_argo001 2016. október 05. 20:46  

Ezek közül szerintem Schumacher és Massa esete volt a legdurvább valamint Hillé.

F1890
#1 F1890 2016. október 05. 19:55  

ezek közül sztem hakkinen és kimi esete volt a legdurvább valamint hillé

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek

02016.10.28. 13:27

Idén már nem vált a Haas

Jelenlegi fékbeszállítójukkal akarják megoldani a problémákat