Baj van Maranellóban: Visszazuhanhat a gödörbe a Ferrari? – elemzés

írta: RZ
2016. július 27. 20:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Súlyosabb a helyzet Maranellóban, mint azt eddig gondolhattuk. A csapat épp azon láncszemét veszítette el, amelyre jelen helyzetében a legnagyobb szüksége lenne. James Allison távozása rövid és hosszú távon is komolyan visszavetheti a bajnoki címekre áhítozó istállót. Szép lassan máris visszazuhannak oda, ahonnan a megújulás előtt elindultak?

Ennyi volt hát a Ferrari Allison-korszaka. Csak most kezdődött volna igazán, s máris véget ért. Vélhetően senki sem így tervezte. Maurizio Arrivabene a múlt év közepén még azt hangoztatta, csapatának mostantól a legnagyobb szüksége a stabilitásra van, nem kell több változás. Maga James Allison pedig pont egy éve, 2015 júliusában – az esetleges leváltásáról szóló akkori pletykák kapcsán… – beszélt arról, befejezetlen ügyei vannak Maranellóval.

„Azért jöttem vissza, hogy megismételjük a korábbi sikereket. Fiatal mérnökként átélhettem ezt: öt bajnoki címet is nyertünk akkor. Mindig is vágytam rá, hogy megkapjam az esélyt, hogy újraéljem ezeket a pillanatokat a jelenlegi pozíciómban. Mondhatni, ez a szívügyem. Addig maradni akarok, míg be nem fejezem a munkámat” – jelentette ki.

Az élet most megvalósíthatatlanná tette álmát.

A miértekről különböző elméletek vannak. Talán hamarosan közelebb kerülünk az igazsághoz – talán sosem ismerjük meg azt. Egyvalami viszont ettől függetlenül nyilvánvalóvá vált: a Ferrari nagy bajba került.

És nem feltétlenül azért, amiért a gyakran túlzásokba eső olasz média már hetek óta riadt tekintettel kongatja a vészharangot. Itt többről van szó pillanatnyi formánál és az aktuális konstruktőri tabellánál. A kérdés mostantól nem az, megelőzi-e őket a Red Bull, nem az, sikerül-e kicsit közelebb lopakodniuk a Mercedeshez, de még csak nem is az, megszerzik-e végre első azt az első 2016-os futamgyőzelmüket. Sokkal nagyobb a tét: a középtávú jövő.

Az igazi súllyal bíró kérdés pedig most a következő: megalapozhat-e így sikereket a Ferrari a 2017-ben beköszöntő új szabályciklusban, vagy újabb hosszú évekre eltemetheti esélyeit?

Úgy ráfordulni egy új korszakra, hogy a csapat technikai részlegének motorja kiválik, igencsak baljós előjel. Úgy meg még inkább, ha figyelembe vesszük, mit is jelentett Allison a 2014 végén teljesen megújult Ferrari számára.

A csapat azóta gyökerestül megváltozott, s éppen folyamatosan a brit mutatta nekik milyen irányba forduljanak. Vágta az ösvényt, mondta, hogy mire figyeljenek, és a sor végét sem hagyta leszakadni vagy eltévedni. Tudatosságának eredményeképp felépült egy új struktúra, amely 2015-ben a reméltnél is nagyobb sikereket ért el. Ám most épp az építmény egyik alappillére lépett ki a helyéről, az a stabil elem hagyott lyukat az alapokban, amelyre talán a legnagyobb szüksége lenne a jelenlegi Ferrarinak a helyes út újbóli megtalálásához.

Vajon ezzel most minden össze is dől?

A válaszadáshoz két irányból is közelíthetünk: ha megnézzük, Allison mit és hogyan csinált eddig a Ferrarival, valamint ha megvizsgáljuk, mire számíthat a csapat nélküle.

Ferrari

A be nem fejezett munka

James Allison 2000-ben a Benettonnál fölöslegessé vált aerodinamikai mérnökként érkezett meg a Ferrarihoz, ahol Ross Brawn akkori technikai igazgató volt a főnöke. Egy tavalyi interjúban elárulta, szakmai szempontból olyannyira a példaképének tekinti a Scuderia korábbi sikergyárosát, hogy igyekszik az ő szemléletmódja szerint dolgozni. Ennek középpontjában pedig a tudatos tervezés áll. „Ross legnagyobb erénye az volt, hogy mindig jól választott embereket, és nagyon lazán irányított, mégis nagyon céltudatosan. Én próbálom reprodukálni azt, amit ő csinált, még ha nagyon korlátozott módon is” – mondta.

A szakember 2014-ben kezdett el életet lehelni a Ferrariba, valódi munkáját azonban csak az év végén, a teljes vezetőségcsere után kezdte el. Több lépcsős felzárkózási tervet dolgozott ki. 2015-ben az első lépést az alapok rendbetétele jelentette. Arrivabenéékkel átszervezték a gyárat, a motor fejlesztésére helyezték a hangsúlyt, miközben az aerodinamika terén a kiszámítható és stabil konzervatív szemléletmódot választották (ld. a hosszú orrkúpjukat). Utóbbi területre második lépésként 2016-ban igyekeztek nagyobb hangsúlyt fektetni. Bár autójuk a közvetlen riválisokéhoz (Mercedes, Red Bull) képest továbbra sem mondható igazán agresszívnek, önmagukhoz mérten drasztikus változtatásokra szánták rá magukat, s gyakorlatilag egy teljesen új konstrukciót alkottak meg.

Az eredmény nem olyan lett, amilyenre számítottak, ám e hibát a karmesternek már nem lesz módja kiküszöbölni.

Allison azonban nem csak mérnöki szempontból hozott megújulást a vörösökhöz. Tavalyi, a vártnál nagyobb és gyorsabban jött sikereik kapcsán többször is hosszasan beszélt feladatáról, arról, mi a legfőbb változás, amit az istálló neki köszönhet. A lényegét abban látta, hogy a brawn-i filozófiát követve ésszerűséget, tervszerűséget hozott Maranellóba, ahol a korábbi éveket a kapkodás, az olaszos szétszórtság jellemezte.

„Ha félreteszem az udvariaskodást, azt mondanám, a legfőbb érdemem, hogy kitörtem abból az ördögi körből, amiben a Ferrari volt. Sosem a legjobb autóval kezdték az évet, aztán pedig minden erejüket ennek az autónak a javítására áldozták, mert a földtől elrugaszkodva harcoltak egy bajnoki címért, amit már rég elvesztettek. És annak, hogy annyira dolgoztak az autón, olyan sok pénzt költöttek el fölöslegesen rá, máris a következő évi autójuk látta kárát. Emiatt a következő évet is lassabban kezdték” – mutatott rá a csapatot a korábbi években leginkább hátráltató problémára.

„Ha nekem volt bármi hatásom, ha segítettem is bármit a csapatnak, akkor az ez volt: nem engedtem veszni hagyni a jövőt a jelen üldözésének kedvéért. Nagyon sokat veszítesz, ha figyelmen kívül hagyod a jövőt” – tette hozzá.

James Allison

Amikor az elnöki elvárások csak visszahúznak

Szavai a Ferrari mai helyzetére vetítve elgondolkodtatóak. Miközben Allison igyekezett leszámolni az olaszos kapkodással, mintha a Ferrarit idén mégis kezdené visszarántani magába ez az emésztő örvény. Bár úgy tűnik, hogy a Mercedes mellett a Red Bull is kezdi lehajrázni őket a fejlesztési versenyben, Maurizio Arrivabenéék még mindig állítják, ők nem hátrafelé, hanem csakis előre tekintenek, s bár a Mercedes 11-ből 10 futamot megnyert, ők pedig egyet sem, még mindig bajnoki reményekről beszélnek. Talán önámításból, talán kommunikációs stratégiából, talán csak a csapat megnyugtatása végett, akárhogy is, ezzel máris elérkeztünk az elvárások örök problémájához, mely ugyanolyan velejárója a Ferrarinak, mint a vörös szín.

Miközben Allison lépcsőfokokra osztott terveit szövögette, éppen csak véget ért a 2015-ös szezon, s Sergio Marchionne elnök máris az ágaskodó paripa oldalába döfte sarkantyúját, s a lehető legnagyobb ugrást várta el tőle: „2016-ban csak a győzelem elfogadható eredmény” – jelentette ki.

Ennyit a fokozatosság elvéről.

Kétség sem férhet hozzá, Marchionne karakteres és jó vezető. Amióta a kezébe ragadta a kormányt, a Ferrari politikai szempontból visszanyerte rég meggyengült erejét. Csakhogy mivel az üzleti világból érkezett, s távlati céljai is üzletiek (ne felejtsük, ő vezette tőzsdére a Fiat-Chryslert és a Ferrarit is, és ennek sikeréért ő felel), fennáll a veszélye annak, hogy beleesik a hibába, amit korábban az F1-ben elkövetett már a Toyota, a BMW, a Honda és még jó néhányan. Az autóversenyzés még mindig egy sport, s mint ilyen, benne az üzleti terveket és célokat bármikor keresztülhúzhatja a véletlen, a szerencse, az egyszerű emberi tényező, melyek miatt időnként el kell térni az eredeti célkitűzésektől.

Allisonék autója sem lehet azonnal telitalálat, a kérdés az, megvan-e a higgadtság egy csapatban a hibák felismerésére, s van-e elég türelem kivárni azok kijavítását.

Ross Brawn szerint ez jelenti a sikeresség kulcsát az F1-ben. „Higgadt hozzáállásra van szükségük” – mondta a manchesteri, amikor a múlt hónapban a Ferrari helyzetéről kérdezték. „Ez a legfontosabb. Nagyon könnyű összezavarni az egész szisztémát. Ha ez megtörténik, akkor elkezdenek reakcióssá válni ahelyett, hogy pontosan megterveznének és megszerveznének mindent. A Ferrari tisztában van azzal, mit kell tennie, de azt fokozatosan és következetesen kell tennie.”

Hogy Allison mennyire az ő iskoláját követi, az pár hónapja a sikeresség kulcsáról mondott szavaiból is kiderül. „A kreativitás és az eredetiség fontos része a versenyképessé válásnak. De itt nincs szó varázslatról. A kreativitás és az eredetiség csak akkor jön, ha teret engedsz a mérnökeidnek a rendszeren belül, valamint időt adsz nekik. Ha valakit a falhoz szorítasz és nagyon-nagyon szűkös határidőket tűzöl ki elé, akkor nem lesz idejük elgondolkodni azon, hogy valamihez talán másképp kéne hozzáállniuk.”

Konkrét határidők, falhoz szorítás – nem ez zajlik épp Maranellóban, ahol a hírek szerint Marchionne már olyan dolgokat is próbál irányítani, amit alapvetően másoknak kellene? Ezek alapján nem kizárt, hogy lehet alapja azon elméleteknek, melyek szerint Allison távozásában nézetkülönbségek is közrejátszottak.

De még ha nem is így volt, s a korai búcsúra valóban csak a márciusi családi tragédia miatt került sor, a Ferrari helyzetén az sem segít. A fentiekből tudniillik az tűnik ki, hogy az istálló épp azt a személyt veszítette most el, aki a sikerre vezető higgadtságot és türelmet, a szükséges szemléletmódot képviselte – miközben az ellenpólusként nagy elvárásokat támasztó elnök helyben maradt.

Ki fogja most őt ellensúlyozni? Brawn ugyanis rámutatott, sikerek csak akkor léteznek, ha a csapat valódi csapatként egy irányba húz. „A mi időnkben a siker annak volt köszönhető, hogy Jean Todt és Luca di Montezemolo mindenen rajta tartotta a szemét. Ez tette lehetővé, hogy a mérnökök, a versenycsapat terveket alkothatott, és tudtuk előre, mit fogunk csinálni hat és tizenkét hónap múlva. Nem arra fordítottuk a forrásainkat, hogy próbáljunk azonnal megoldani egy aktuális problémát.”

Sergio, Marchionne

Allison távozásával visszatér a korábbi Ferrari?

Vajon a Ferrari most tervez, vagy csak reagál? A válasz már csak azért sem mindegy, mert 2017 a nyakunkon. S miközben a Scuderia még pár hete is azt mondta, hallani sem akar az idei fejlesztések leállításának ötletéről, aki komolyan sikeressé akar válni a következő szezontól, annak már javában bele kellett vetnie magát az új projektbe.

Allison vélhetően már megtette. Csakhogy már nincs Maranellóban, s ha meg is kezdte, a projekt most „gazdátlan” maradt. És egyelőre nehéz elképzelni, milyen lesz a csapat nélküle.

Vannak, akik úgy vélik, az a bizonyos április eleji kéthetes kényszerszabadság a felesége halála után már önmagában is nyomokat hagyott az istálló fejlesztési programján. S ha figyelembe vesszük, hogy a hírek szerint az utóbbi időben a korábbinál kevesebb időt töltött a gyárban, s a munka hatékonysága eközben – véletlen vagy sem – érezhetően visszaesett nem tűnik biztatónak a jövőkép.

És ehhez még hozzájön az a diszharmóniaérzés, amely az utódja kinevezése kapcsán támad bennünk. Motormérnököt a technikai csoport élére kinevezni akkor, amikor a csapat legfőbb gyengeségét már nem az erőforrás, hanem az aerodinamika jelenti? A 2017-es szabályváltozások kapujában, melyek középpontjában ugyancsak az aerodinamika áll majd, s nem a szinte változatlan, csak jóval szabadabbá váló motorfejlesztés?

Amikor legutóbb átfogó aerodinamikai szabályváltozásokra került sor 2009-ben, a Red Bull többéves uralmát Adrian Newey jelenléte alapozta meg. A Ferrari botladozását pedig az elnökség rossz, a trendeket nem észrevevő döntése, miszerint fölösleges pénzt áldozni a szélcsatorna és a szimulációs technológiák fejlesztésére. Aztán eltelt pár év, és nem volt olyan tényező, mely ezeknél jobban befolyásolta egy csapat versenyképességét… Majd jött a többiek üldözése, amit Brawn csak reakcióként emlegetett, végül pedig Allison, aki véget próbált vetni ennek.

Tervezés, jövőkép, ráérzés a trendekre. Dolgok, amik az utoljára 2008-ban világbajnok Ferrari gyengéi voltak az elmúlt években. Képességek, melyek kiemelkedő szakemberré teszik James Allisont. Ezért is tekintettek rá megváltóként 2013-as visszatérésekor – s most ezért is aggódhatnak korai elvesztése miatt.

Távozásával azonban nemcsak a legfontosabbnak tűnő láncszem esett ki, de egyúttal elveszítettek egy magával ragadó, szenvedélyes, a munkáját imádó személyiséget is, aki valahányszor a Ferrariról vagy feladatáról beszélt, mindig csillogó tekintettel és mosollyal az arcán tette.

A maradókon a sor, hogy pótolják hiányát. És ez a feladat most még a Mercedes utolérésénél is fontosabbnak, de egyúttal nehezebbnek is tűnik.

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#15 Thibczy 2016. július 28. 22:48  
Balrog:
Biztos Brawn a megoldás? Bár nem tudom miért csodálkozok még, hogy a Ferrari egy ultra konzervatív döntést akar hozni. :D Valszleg egyedül vagyok a véleményemmel, de sztem Brawn már évekkel ezelőtt a Mercinél is túl konzervatív csapatfőnök volt a mai F1-hez. A mostani vezetést mindenki előszeretettel utálja és tartja retardáltnak, de azért csak az ő kezük alatt érték el és tartják ezt a szintet, ahová eljutottak.

Nem. A tavalyi autó, a motor rendbetétele és ezáltal a gödörből kimászás az még a Monti-Domi-Fry-Allison–féle stáb érdeme. A szintentartás pedig nem volt olyan nagy durranás. Tavaly végig nyomás nélkül versenyezhettek, mert az előző rossz év után úgy örültek minden győzelemnek, mintha vb-t nyertek volna. Eközben az ellenfelek között sem volt komoly kihívó: volt egy romokban heverő McLaren, egy teljesen lehetetlen helyzetbe került RB és TR, és egy korlátolt lehetőségekkel rendelkező Williams.

Brawn szerintem nem volt túl konzervatív.

albutr
#14 albutr 2016. július 28. 17:26  
grabowsky78:
Nehéz ügy ez, nem látunk bele szerintem olyan mélységig a Ferrari szerkezetébe, hogy erről érdemben eldönthessük, hogy mennyire rossz is ez, hogy távozott Allison! Történtek változások, az elmúlt években elkezdődött valami, de az idei év nekem nem azt mondja, hogy ráléptünk a győztesek útjára! Egyre inkább azt, hogy tavaly mázlink volt, és az eredmények nem tükrözték hűen a csapat állapotát, azt inkább az idei év mutatja meg és ez sajnos elég aggasztó! Ilyen aspektusból nézve Allison nem váltotta meg a világot, mondom persze nem tudjuk mi is volt a pontos terv és amit látunk mennyire követte azt! Attól nem félek, hogy visszaesnénk egy "Mclareni mélységekbe", inkább attól félek, hogy megint marad a jól bevált konzervatív hozzáállás és az egy helyben topogás, focinyelven szólva ügyesen őrizzük a null-nullát(ahogy ezt az olaszok szokták)! Nem tudom, hogy milyen irányba fog változni a csapat teljesítménye, de borítékolható, hogy jövőre sem leszünk bajnokok és amíg nem építi valaki fel normálisan és tartja kézben ezt az egészet addig biztosan nem fogunk legyőzni két ilyen kemény riválist, mint a Mercedes és a Redbull!

pedig ennek a 2 csapatnak ott kell lennie az elején.

Pendulum
#13 Pendulum 2016. július 28. 15:19  
grabowsky78:
Nehéz ügy ez, nem látunk bele szerintem olyan mélységig a Ferrari szerkezetébe, hogy erről érdemben eldönthessük, hogy mennyire rossz is ez, hogy távozott Allison! Történtek változások, az elmúlt években elkezdődött valami, de az idei év nekem nem azt mondja, hogy ráléptünk a győztesek útjára! Egyre inkább azt, hogy tavaly mázlink volt, és az eredmények nem tükrözték hűen a csapat állapotát, azt inkább az idei év mutatja meg és ez sajnos elég aggasztó! Ilyen aspektusból nézve Allison nem váltotta meg a világot, mondom persze nem tudjuk mi is volt a pontos terv és amit látunk mennyire követte azt! Attól nem félek, hogy visszaesnénk egy "Mclareni mélységekbe", inkább attól félek, hogy megint marad a jól bevált konzervatív hozzáállás és az egy helyben topogás, focinyelven szólva ügyesen őrizzük a null-nullát(ahogy ezt az olaszok szokták)! Nem tudom, hogy milyen irányba fog változni a csapat teljesítménye, de borítékolható, hogy jövőre sem leszünk bajnokok és amíg nem építi valaki fel normálisan és tartja kézben ezt az egészet addig biztosan nem fogunk legyőzni két ilyen kemény riválist, mint a Mercedes és a Redbull!

Jovore a Mclaren siman a Ferrari szintjere erhet,ha nem elorebb,kar lenne leirni,amiota levaltottak Arai-t a Honda elerol ,valami elindult,a kasztni is egyre jobb lesz,nalunk folytonossag van meg a menoki fopoziciokban,talan tudjak,hogy ido kell ,mig egy ujjaszervezett mernoki garda eredmenyes lesz,es nem kapkodnak amolyan Olaszosan.

vacsad
#12 vacsad 2016. július 28. 12:27  
Hombre B:
Nagyon jó cikk, szépen összefoglalja a történéseket. Nincs könnyű helyzetben a csapat, de nem lehetetlen helyzetről van szó. Mielőbb találni kell egy új szakembert, Sergio-nak pedig meg kell értenie, hogy az F1 tényleg nem úgy működik mint az üzleti életben, lehet, hogy Montezemolo a végén már nem hozott jó döntéseket, de ismerte az F1-t és nagyon is fontos volt a csapat számára, ezt kellene megértetni az új elnökkel is, ami nem lesz könnyű, de ha nem változik, akkor könnyen őt is leválthatják.

Sergio ’18 végén elvileg megy, terv szerint a Fiat-Chrysler buli összehozása a feladata, amint mindennel végzett mehet isten hírével. Szerencsére.

grabowsky78
#11 grabowsky78 2016. július 28. 11:42  

Nehéz ügy ez, nem látunk bele szerintem olyan mélységig a Ferrari szerkezetébe, hogy erről érdemben eldönthessük, hogy mennyire rossz is ez, hogy távozott Allison! Történtek változások, az elmúlt években elkezdődött valami, de az idei év nekem nem azt mondja, hogy ráléptünk a győztesek útjára! Egyre inkább azt, hogy tavaly mázlink volt, és az eredmények nem tükrözték hűen a csapat állapotát, azt inkább az idei év mutatja meg és ez sajnos elég aggasztó! Ilyen aspektusból nézve Allison nem váltotta meg a világot, mondom persze nem tudjuk mi is volt a pontos terv és amit látunk mennyire követte azt! Attól nem félek, hogy visszaesnénk egy "Mclareni mélységekbe", inkább attól félek, hogy megint marad a jól bevált konzervatív hozzáállás és az egy helyben topogás, focinyelven szólva ügyesen őrizzük a null-nullát(ahogy ezt az olaszok szokták)! Nem tudom, hogy milyen irányba fog változni a csapat teljesítménye, de borítékolható, hogy jövőre sem leszünk bajnokok és amíg nem építi valaki fel normálisan és tartja kézben ezt az egészet addig biztosan nem fogunk legyőzni két ilyen kemény riválist, mint a Mercedes és a Redbull!

andrea1
#10 andrea1 2016. július 28. 10:33  

Jó cikk. Sajnálom még mindig ezt, lehet dobálózni azzal hogy Allison 2013ban jött,nem történt semmi ami igaz is de.nem.tudjuk milyen helyzetben volt akkor a gyár,az állomány és tudjuk hogy óriási infrastruktúra.befektetés történt közben,költözött a gyár, új emberek beépítése,szemlélet váltás. Azért se az Rbnek se,se a Mercinek nem volt.könnyű. Nem vagyok az idei teljesítménytől elragadtatva én se, kicsit elhittem én is hogy idén bajnoki címért harcolnak. Valóban rosszul hittem,rövid volt az idő még és kár hogy nem látjuk mi.lehetett volna ha végig tudja vinni ezt az egészet. Szükség lett.volna még 1-2 évre. Aggasztó így a jovokep, de sok sikert Allisonnak!

Balrog
#9 Balrog 2016. július 28. 10:24  
Hombre B:
Tanácsadóként segítheti Binotto munkáját, csapatfőnöknek szerintem se volt jó, de technikai igazgatóként jól dolgozott a Ferrari-nál.

Igen, de utoljára egy évtizede dolgozott technikai igazgatóként és az utolsó két és fél évet horgászással töltötte. Szóval elég kis valószínűséggel naprakész a jelenlegi kihívások terén.

Hombre B
#8 Hombre B 2016. július 28. 10:19  
Balrog:
Biztos Brawn a megoldás? Bár nem tudom miért csodálkozok még, hogy a Ferrari egy ultra konzervatív döntést akar hozni. :D Valszleg egyedül vagyok a véleményemmel, de sztem Brawn már évekkel ezelőtt a Mercinél is túl konzervatív csapatfőnök volt a mai F1-hez. A mostani vezetést mindenki előszeretettel utálja és tartja retardáltnak, de azért csak az ő kezük alatt érték el és tartják ezt a szintet, ahová eljutottak.

Tanácsadóként segítheti Binotto munkáját, csapatfőnöknek szerintem se volt jó, de technikai igazgatóként jól dolgozott a Ferrari-nál.

Balrog
#7 Balrog 2016. július 28. 10:14  

Biztos Brawn a megoldás? Bár nem tudom miért csodálkozok még, hogy a Ferrari egy ultra konzervatív döntést akar hozni. :D Valszleg egyedül vagyok a véleményemmel, de sztem Brawn már évekkel ezelőtt a Mercinél is túl konzervatív csapatfőnök volt a mai F1-hez. A mostani vezetést mindenki előszeretettel utálja és tartja retardáltnak, de azért csak az ő kezük alatt érték el és tartják ezt a szintet, ahová eljutottak.

Utoljára módosítva: 2016. július 28. 10:15

Hombre B
#6 Hombre B 2016. július 28. 09:30  

Twiter infók szerint Brawn Frankfurtba tart, onnan nincs messze Hockenheim, lehet még is csak Ferrari-hoz megy. :D

Utoljára módosítva: 2016. július 28. 09:35

McLarenHonda
#5 McLarenHonda 2016. július 28. 08:28  

Bravó RZ, remek cikk!

Kérhetünk még ilyen cikkeket?

SANI{Ó
#4 SANI{Ó 2016. július 28. 07:50  

lehet bátor lépés kéne és más "műfajból" kellene igazolni tapasztalt embert pl repülő gyártás környéke....ki tudja, lehet jót tenne a vérfrissítés magában a F1-ben....kockázatos, de be is jöhet

Hombre B
#3 Hombre B 2016. július 28. 07:30  

Nagyon jó cikk, szépen összefoglalja a történéseket.

Nincs könnyű helyzetben a csapat, de nem lehetetlen helyzetről van szó. Mielőbb találni kell egy új szakembert, Sergio-nak pedig meg kell értenie, hogy az F1 tényleg nem úgy működik mint az üzleti életben, lehet, hogy Montezemolo a végén már nem hozott jó döntéseket, de ismerte az F1-t és nagyon is fontos volt a csapat számára, ezt kellene megértetni az új elnökkel is, ami nem lesz könnyű, de ha nem változik, akkor könnyen őt is leválthatják.

ggyuri
#2 ggyuri 2016. július 27. 23:38  

Ez egy profi RZ cikk.
Látszik benne a munka és az hogy az iró gondolatai benne vannak.
Na ez az újságírás!! nem csak a tények közlése

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN

Go.Michael
#1 Go.Michael 2016. július 27. 22:28  

Kíváncsi vagyok ki fog a helyére jönni. Piszok nehéz helyzetben vannak most az olaszok, de egyet ne felejtsünk el, ez még mindig a tűzpiros ferrari, a legendás márka. Nagyon nehéz ebbe bele látni, hogy a tragédia vagy az állóvíz miatt történt mindez. Brawn zsenialitása, és higgadt profi elképzelései nagyon kellenének, zsong most a hangyaboly és kellene egy vezető aki megmondja, mi merre hány óra. Ezt a kockát ami Allison volt, minőségileg kell pótolni és akkor bármi kisülhet még a projektből, de ha a minőség helyett kapkodás lesz, hiábavaló volt minden. Idei fejlesztésről már lemondtak, 2017 a cél.

Utoljára módosítva: 2016. július 27. 22:29

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki