Bemutatjuk a Forma–1 új vezetőjét!

írta: M4Sport
2016. szeptember 08. 10:25
FOTÓ: ©Liberty Media

Ez már a változás szele a Forma–1-ben! Az új elnök új szemléletmódot ígér, melynek a kategória és annak csapatai, szurkolói látják majd a legnagyobb hasznát. Európát megtartaná a sportág bázisának, de új területeket is meghódítana!

A Liberty Media érkezésével új elnöke lett a sportágat irányító cégnek, a (majdani) Formula One Groupnak. A médiaiparból érkező amerikai Chase Careytől a szakma komoly újításokat vár, elsősorban azokon a területeken, melyeket az utóbbi évtizedben a Forma–1 leginkább elhanyagolt: a tévés közvetítések, a digitális és a közösségi média területén.

Kinevezése kapcsán maga Carey is beszélt terveiről, és számos ígéretet tett. Elmondása szerint új szintre kívánja emelni a sportágat. „Nagyon izgatott vagyok, hogy csatlakozhattam ehhez a csapathoz, nagy lehetőségek állnak előttünk. A Forma–1 hihetetlen sikereket ért el Bernie Ecclestone-nak köszönhetően, aki évtizedekig vezette ezt az üzletet. Már nagyon várom, hogy vele dolgozhassak, és mindketten úgy látjuk, most lehetőségünk nyílt továbbfejleszteni ezt az üzletet, egy új szintre emelni azt” – nyilatkozta Carey.

„Hogy miben látjuk a lehetőséget? A sportág növekedésében és fejlesztésében, mely a szurkolók, a csapatok, a partnerek és a részvényeseink hasznára válik. Szeretnénk népszerűbbé tenni a sportágat, sportként, márkanévként javítani a Forma–1 marketingjén. Szeretnénk növelni az elégedettséget, különösen a digitális világban, mely jelenleg rendkívül kis hányadát teszi ki a bevételünknek. Fejleszteni akarjuk a versenynaptárat. Átfogóbb kereskedelmi kapcsolatokat akarunk kiépíteni, a szponzorációt is beleértve. A Liberty szakértelmére építve, melyet a digitalizáció és az élő események terén szerzett, minden korábbinál nagyobbá akarjuk duzzasztani az eseményeinket.”

Nem véletlen, hogy a Liberty meg akarta venni a prémiumsportágnak számító F1-et. Az amerikai John Malone cége figyelmének középpontjában a sport és a média áll, számos különféle médium tartozik birodalmába, melyeknek most új tartalmat tud biztosítani a királykategóriával, s annak fejlesztésével pedig nemcsak az F1, de saját közönségét is növelheti. A növekedés tehát saját érdeke is.

médiaCarey kiemelte, hiába kerül milliárdokba nekik a Forma–1, valójában nem vállalnak nagy kockázatot felvásárlásával, mivel számításaik szerint csak a már meglévő megállapodások (tévétársaságokkal, pályákkal, szponzorokkal) megtartásával 9,3 milliárd dolláros bevételre tesznek szert 2026-ig, azaz a több mint 8 milliárdos vételár addigra bőven megtérül. Eközben a legnagyobb kiadást a csapatoknak kifizetett pénzösszegek jelentik majd számukra.

„A sok irányból érkező bevételek és az alacsony kockázatú üzleti modell vonzott minket leginkább a Forma–1-ben. Alapvetően három különböző bevételi forrás van ebben az üzletben: a versenyrendezés, a közvetítések és hirdetések, valamint a szponzoráció. És az idő előrehaladtával mindegyikben jelentős növekedési potenciál van. A Forma–1 kulcsszereplő az élő közvetítésű prémiumsportágak gyorsan növekvő piacán. A közvetítők, a hirdetők és a szponzorok igényei is folyamatosan nőnek, és mindenki hozzáférést akar az F1 globálisan, élő időben elért közönségéhez, melynek az összetétele is nagyon vonzó” – magyarázta Carey.

Kiemelte, céljuk, hogy az F1 népszerűségét a már meghódított piacok mellett új területeken, így az Egyesült Államokban is növeljék. Mindezt azonban úgy, hogy a bázist továbbra is Európa jelentené. „Globális sportként új piacok meghódítására is lehetőség van, ez a módja a fejlődésnek. Szeretnénk Amerikában és Ázsiában is teret hódítani. De azt egyértelművé tesszük, hogy a már meglévő piacok – és a Forma–1 otthona és alapjai Európában vannak – rendkívüli fontosak számunkra.”

„Az európai alapokra akarunk építeni, miközben ki akarjuk használni e sportág nemzetköziségét. Hosszabb távon az Egyesült Államok és Ázsia piacán szeretnénk fejlődni, de ez nem fog egyik napról a másikra menni. Viszont óriási közönség van ott, és ha elérjük ezen szurkolókat a digitális platformokon keresztül, olyan eszközökkel, melyeket eddig nem használtunk ki elég agresszíven, akkor egy teljesen új szurkolói generációt építhetünk ki olyan területeken, melyek szintén a Forma–1 szurkolói bázisának alapját jelenthetik.”

Szurkolók - Olasz Nagydíj

De ki is valójában az F1 új vezetője?

Chase Carey 62 esztendős, a médiamágnás Ruperth Murdoch jobbkezeként is szokták emlegetni. Hivatalos neve Charles G. Carey, ám kikéri magának, ha nem Chase-nek szólítják. A Harvardon tanult, szenvedélyes sportrajongó hírében áll. Korábban amerikai futballozott, kedvenc baseballcsapata a New York Yenkees, melynek régi stadionjából pár szék a hírek szerint a mai napig ott van az irodájában. Jellegzetes pödört bajuszáról messziről felismerni – a New York Times egyik cikkéből kiderül, azért viseli már hosszú évek óta, mert fiatal korában egy autóbalesetben vágás keletkezett a szája fölött.

Carey 1988-ban csatlakozott Ruperth Murdoch News Corporation-jéhez. A 90-es években a Fox csatornánál dolgozott, sportorientálttá tette a televíziót, nevéhez fűződik, hogy 1993-ban 1,6 milliárd dollárért megszerezte az amerikai futball-liga (NFL) közvetítési jogait, mellyel aztán a csatorna igencsak nagyot kaszált. Ő alapította meg a Fox Sports sportcsatornát is, majd a News Corporation ügyvezető igazgatója volt. Rupert Murdoch egyszer azt nyilatkozta, őt tekinti potenciális utódjának: „Chase a partnerem, és ha velem bármi történne, biztos vagyok benne, hogy ő azonnal megkapná a helyem.” A céget 2016 nyarán hagyta ott.

Partnerei igazi keményvonalas üzletemberként jellemzik Careyt, aki szerintük „megeszi reggelire” az olyan tárgyalópartnereket is, mint Bernie Ecclestone vagy Sergio Marchionne. Nem is véletlen, hogy Ecclestone próbált tenni a Liberty érkezése ellen: a hírek szerint az F1-et már több mint 40 éve irányító brit csupán egy átmeneti időszakban, az eddiginél kisebb hatalommal maradhat a sportágban, mielőtt az amerikaiak végleg átveszik az irányítást.

A Carey által fent vázolt tervekkel és új üzleti modellel nem is lehet kérdés: új korszak veszi kezdetét a királykategória történetében.

Chase Carey

Oszd meg!

20 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Joseph Sneijder
#20 Joseph Sneijder 2016. szeptember 11. 20:29  
ddb:
Én se értem milyen plusz tartalmak iránt vágynak az emberek. Neten lehet nézni a versenyt, millió cikk van már minden apróságról is. Mégis mire lenne szükség, aminek a hiánya elképesztően frusztrálja az embereket? Nem értem sose ezt az érvet, hogy a közösségi média felé kellene terjeszkedni. Semmi másból nem áll már egy híroldal se, mint abból, hogy Instagramon a versenyzők miket osztanak meg magukról. Mi kellene még? Attól nem lesz érdekesebb a Forma 1, mert a versenyzők szívverését lehet követni, vagy folyamatosan monitorozni, hogy melyik versenyző milyen pedálállásokkal megy. Nem értem... Valaki?

Ebben mélyen egyetértek veled. A versenyeket kellene izgalmasabbá tenni, nem pedig plusz gyökér tartalmakat rásózni a népre. Az, hogy például egy F1-es autónak milyen új váltóművet használ és mennyiben tér el a régiektől az egy mérnőköt meg egy műszaki beállítottságút érdekelhet, de aki leül sörrel a kezében vasárnap délután nézni a futamot az nem lesz ettől lelkesebb. Az meg szerintem sokat ártott a F1-nek, hogy most már rengeteg futam van. Jóval jobb volt az a 17-18 futam mert legalább az egész követhető volt. A régi ponttáblázat is szerintem sokkal jobb volt, a gumiharc sem volt rossz, és a tankolás is. Magyarán 10 évvel ezelőtt a F1 sokkal élvezetesebb volt, ma kb. az ember unalmába néz meg egy-két versenyt.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 11. 20:32

Nigel
#19 Nigel 2016. szeptember 11. 11:21  
Kimilton:
Ja mert a Schumacher korszakban jobb volt a helyzet ugye? Bizony volt pár év amikor sokkal nagyobb különbségekkel verte laposra a mezőnyt. Konkrétan rémlik olyan futam, amikor a 6. helyezett is kört kapott. Ráadásul ott még a csapattársak között sem volt verseny, ami a Merci esetében legalább megvan. Szóval ez az egycsapatos dominancia nagyjából az ezredforduló óta létező probléma.


Egy pillanat. MS 11 éves ferraris korszakában három olyan idény volt, amelyre azt lehet mondani, hogy nyomasztó Ferrari fölényben telt. De az összes többi (1996-tól 2006-ig) mind látványos és eseménydús volt.

2009-től kezdve viszont mindössze két olyan év volt (2010,2012), amely tényleg lázba hozta a publikumot. Vagyis hét szezonból kettő. És ha még hozzávesszük a mostani évet is, akkor még siralmasabb a helyzet.

Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi évek terméke a DRS, amely alaposan megosztja a szurkolókat. Az új motorformula pedig végleg elvette az emberek kedvét ettől a sportágtól, rengeteg szurkolót vesztett az F1.

A két mercis csatája nagyon látványos. Amelyik rajtja jobban sikerül, az nagyjából meg is nyeri a versenyt. Csak nagy ritkán látsz köztük igazi kerék a kerék elleni csatákat, az előzés a pályán közöttük pedig olyan ritka, mint a fehér holló. Rosberg nem tud felnőni a feladathoz. Azt, hogy ennyivel van lemaradva Hamilton mögött, csak a brit sorozatos technikai hibáinak köszönheti, nem a képességeinek.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 11. 11:29

Kimilton
#18 Kimilton 2016. szeptember 11. 01:05  
Nigel:
Az F1 az utóbbi években kezdett igazán mélyrepülésbe, addig ott volt a legnépszerűbb sportágak között. A nézők már nem tolerálhatták, hogy folyton egy csapat nyeri agyon magát, a többiek legfeljebb csak asszisztáltak hozzá. Én még felvetném Jean Todt felelősségét is. Az F1 hanyatlásának kezdete gyakorlatilag egybeesik JT FIA elnökké történő kinevezésével. Mosley remek vezetői képességekkel rendelkezett, átlátta a dolgokat, felvirágoztatta a sportot. Todtról ez nem mondható el. Ecclestone is túl van már a zeniten, ideje volt a tulajdonosváltásnak. Nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő, de ennél már tényleg csak jobb jöhet. Szükség van egy ambíciózus, nem begyepesedett vezetőre, aki érti a dolgát, tudja, hogy min kell változtatni, és az elképzeléseit tűzön-vizen keresztül véghezviszi.

Ja mert a Schumacher korszakban jobb volt a helyzet ugye? Bizony volt pár év amikor sokkal nagyobb különbségekkel verte laposra a mezőnyt. Konkrétan rémlik olyan futam, amikor a 6. helyezett is kört kapott. Ráadásul ott még a csapattársak között sem volt verseny, ami a Merci esetében legalább megvan. Szóval ez az egycsapatos dominancia nagyjából az ezredforduló óta létező probléma.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 11. 01:09

Nigel
#17 Nigel 2016. szeptember 09. 21:25  
sztárvorsz:
Szerintem pont azzal van a baj, hogy túl nagyok az ambíciók. A forma1 egy rétegsport ha azt nézzük, sosem lesz a foci vagy nfl szintjén. Pl. Mondják hogy egyszerűsíteni kéne a szabályokon, csak hát ez egy technikai sportág, máshogy nem nagyon működik.. Szerintem jó dolog az, hogy próbálnak mégtöbbet kihozni az egészből, de valahol 2 lábbal a talajon is kéne maradni. És talán közhelyesen hangzik, egyáltalán nem az, hogy a meglévő rajongó tábort kell kiszolgálni első sorban, nem pedig fejfesztve átalakítani mindent, meg álomvilágban élni.


Az F1 az utóbbi években kezdett igazán mélyrepülésbe, addig ott volt a legnépszerűbb sportágak között. A nézők már nem tolerálhatták, hogy folyton egy csapat nyeri agyon magát, a többiek legfeljebb csak asszisztáltak hozzá. Én még felvetném Jean Todt felelősségét is.

Az F1 hanyatlásának kezdete gyakorlatilag egybeesik JT FIA elnökké történő kinevezésével. Mosley remek vezetői képességekkel rendelkezett, átlátta a dolgokat, felvirágoztatta a sportot. Todtról ez nem mondható el.

Ecclestone is túl van már a zeniten, ideje volt a tulajdonosváltásnak. Nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő, de ennél már tényleg csak jobb jöhet. Szükség van egy ambíciózus, nem begyepesedett vezetőre, aki érti a dolgát, tudja, hogy min kell változtatni, és az elképzeléseit tűzön-vizen keresztül véghezviszi.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 09. 21:47

sztárvorsz
#16 sztárvorsz 2016. szeptember 09. 20:24  
Zasalamel:
Hát kíváncsi leszek mit fog kihozni az F1-ből az új vezető, nyilván butaság lenne már első évében eredményeket várni tőle, mert ez egy elég hosszú folyamat lesz. Kicsit tartok is tőle, hogy rosszabbodni fog a helyzet, ha megnézzük nemcsak az F1, de konkrétan az összes autósport népszerűsége kb a béka segge alatt van a foci, box, tenisz és egyéb sportágakhoz képest. Véleményem szerint itt az se oldaná meg a problémákat ha a közvetítést, az onlinet, a neten való terjeszkedést orvosolják, mert mint láthattuk az indycar így is mélypontra került (megint). Sokan visszasírják a V10-es, V8-as korszakot, pedig akkor kezdődtek az ilyen jellegű problémák, továbbá hiába lennének erős autók ha nincs verseny a pályán, ugyanott kötnének ki. Szal összegezve piszok nehéz dolguk lesz jobbá tenni ezt a sportot, globális és igen kreatív irányra lesz szükség, valami olyat kell alkotniuk ami eddig még nem volt példa egyik motorsportban sem.

Szerintem pont azzal van a baj, hogy túl nagyok az ambíciók. A forma1 egy rétegsport ha azt nézzük, sosem lesz a foci vagy nfl szintjén. Pl. Mondják hogy egyszerűsíteni kéne a szabályokon, csak hát ez egy technikai sportág, máshogy nem nagyon működik.. Szerintem jó dolog az, hogy próbálnak mégtöbbet kihozni az egészből, de valahol 2 lábbal a talajon is kéne maradni. És talán közhelyesen hangzik, egyáltalán nem az, hogy a meglévő rajongó tábort kell kiszolgálni első sorban, nem pedig fejfesztve átalakítani mindent, meg álomvilágban élni.

Zasalamel
#15 Zasalamel 2016. szeptember 09. 07:43  

Hát kíváncsi leszek mit fog kihozni az F1-ből az új vezető, nyilván butaság lenne már első évében eredményeket várni tőle, mert ez egy elég hosszú folyamat lesz. Kicsit tartok is tőle, hogy rosszabbodni fog a helyzet, ha megnézzük nemcsak az F1, de konkrétan az összes autósport népszerűsége kb a béka segge alatt van a foci, box, tenisz és egyéb sportágakhoz képest. Véleményem szerint itt az se oldaná meg a problémákat ha a közvetítést, az onlinet, a neten való terjeszkedést orvosolják, mert mint láthattuk az indycar így is mélypontra került (megint).
Sokan visszasírják a V10-es, V8-as korszakot, pedig akkor kezdődtek az ilyen jellegű problémák, továbbá hiába lennének erős autók ha nincs verseny a pályán, ugyanott kötnének ki.
Szal összegezve piszok nehéz dolguk lesz jobbá tenni ezt a sportot, globális és igen kreatív irányra lesz szükség, valami olyat kell alkotniuk ami eddig még nem volt példa egyik motorsportban sem.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 09. 07:44

BrettShaw
#14 BrettShaw 2016. szeptember 09. 00:41  

Nagyon-nagyon remélem, hogy naprakésszé teszik a sport körüli körítést, mert az egész szisztéma megrekedt a 90-es években. Iszonyatosan sok dolog hiányzik, baromi kevés hivatalos online tartalom van (van persze millió ’szakportál’), baromi távoli ez az egész a közönségtől ma. Nézd meg vasárnaponként a tévében oszt jónapot.

Inkább legyen 20 perc reklám, mint ez a sótlan szar, ami ma megy. Bár fizethetnék egy normális közvetítésért. Remélem eltakarítják az öreget, aki bár kétségkívül nagy üzletember volt, mégis idejétmúlt.

Nigel
#13 Nigel 2016. szeptember 08. 21:26  
vandr:
Ezt mondom én is. Jottányit sem lesz népszerűbb az F1, ha elkezd terjeszkedni a neten is. Eleve sok f1-specifikus híroldal van, pusztán attól, hogy hozzácsapnak egy hivatalos csatornát, még nem fognak többen érdeklődni. A befektetés 8 milliárdos nagysága miatt borítékolható, hogy bármilyen jövőbeli plusztartalom (kameraképek stb) pénzért lesz elérhető. Minden kipréselt fillérre szükség lesz, ha megtérülést akarnak látni. Az amerikai és ázsiai terjeszkedési szándékot nem értem. Ecclestone már megtette ezt és szépen felsült vele. Indy nem vált be, a már aláírt new jersey-i futamról pedig kiderült, hogy hoax volt az egész, senki nem gondolta komolyan. Az ázsiai futamokra pedig lasszóval kell összeszedni a nézőket, Korea és India sem szerepelt sokat, Kínában a párt még finanszírozza a dolgot. Japán az még Ok. De nem is kell népszerűsíteni a sportot, még mindig a legnépszerűbb a technikai sportok között, a lemorzsolódás pedig természetes. Már több mint száz éve léteznek versenyautók, egyre kevésbé lesz attrakció a száguldás. Erre még rádob egy lapáttal az a tény, hogy a technikai jellegből adódóan sokkal kevesebb az izgalom, mint más sportágakban.

+#12 ddb

Szerintem elég beszédes Hamilton "népszerűsége" a többi sportolóval összevetve. Hamilton nagyon aktív a közösségi médiában, rendszeresen posztol magáról képeket, oszt meg privát információkat. Ő az F1 "reklámarca", a legismertebb F1 pilóta a világon.

Mégsem sikerült beverekednie magát a Top 50-be. Lehet mondani, hogy ő csupán egy a mezőnyből, szerintem viszont a helyezése nagyon jól tükrözi az emberek érdektelenségét a jelenlegi F1 iránt. A listát egyébként a sportolók fizetése, szponzori támogatása, valamint a netes érdeklődés alapján állították össze :

http://www.espn.com/espn/feature/story/_/id/15685581/espn-world-fame-100

A legjobb helyeket a focisták, kosarasok, teniszezők, bokszolók, golfozók, NFL-esek foglalják el. Elég hű képet ad a legnépszerűbb sportágakat illetően.

Lesz bőven tennivalója az új tulajnak, ha azt akarja, hogy ismét népszerű legyen az F1. Nagyon sokan kiábrándultak, elfordultak tőle, ami nem is csoda, látva a kiszámítható és unalmas futamokat.

Ami félő, hogy még több országban kerül fizetős csatornára a sport, ez pedig azt eredményezi, hogy még kevesebb nézőhöz jut el, és a végén csak egy szűk réteg számára lesz elérhető. BE korábban mindenkit biztosított arról, hogy amíg ő él, addig az F1 nem kerül fizetős csatornákra. Ezt az ígéretét nem sikerült betartania.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 09. 19:27

ddb
#12 ddb 2016. szeptember 08. 19:43  
vandr:
Ezt mondom én is. Jottányit sem lesz népszerűbb az F1, ha elkezd terjeszkedni a neten is. Eleve sok f1-specifikus híroldal van, pusztán attól, hogy hozzácsapnak egy hivatalos csatornát, még nem fognak többen érdeklődni. A befektetés 8 milliárdos nagysága miatt borítékolható, hogy bármilyen jövőbeli plusztartalom (kameraképek stb) pénzért lesz elérhető. Minden kipréselt fillérre szükség lesz, ha megtérülést akarnak látni. Az amerikai és ázsiai terjeszkedési szándékot nem értem. Ecclestone már megtette ezt és szépen felsült vele. Indy nem vált be, a már aláírt new jersey-i futamról pedig kiderült, hogy hoax volt az egész, senki nem gondolta komolyan. Az ázsiai futamokra pedig lasszóval kell összeszedni a nézőket, Korea és India sem szerepelt sokat, Kínában a párt még finanszírozza a dolgot. Japán az még Ok. De nem is kell népszerűsíteni a sportot, még mindig a legnépszerűbb a technikai sportok között, a lemorzsolódás pedig természetes. Már több mint száz éve léteznek versenyautók, egyre kevésbé lesz attrakció a száguldás. Erre még rádob egy lapáttal az a tény, hogy a technikai jellegből adódóan sokkal kevesebb az izgalom, mint más sportágakban.

Én se értem milyen plusz tartalmak iránt vágynak az emberek. Neten lehet nézni a versenyt, millió cikk van már minden apróságról is. Mégis mire lenne szükség, aminek a hiánya elképesztően frusztrálja az embereket? Nem értem sose ezt az érvet, hogy a közösségi média felé kellene terjeszkedni. Semmi másból nem áll már egy híroldal se, mint abból, hogy Instagramon a versenyzők miket osztanak meg magukról. Mi kellene még? Attól nem lesz érdekesebb a Forma 1, mert a versenyzők szívverését lehet követni, vagy folyamatosan monitorozni, hogy melyik versenyző milyen pedálállásokkal megy. Nem értem... Valaki?

vandr
#11 vandr 2016. szeptember 08. 19:21  
Nigel:
A már említett IndyCar hanyatlása szerintem nem sok jót vetít előre az autósportok kedvelőinek. Pedig technológiát tekintve nem egy dologban az F1 előtt jártak. Pl. a 360 °-os kamera is előbb volt az IC közvetítésekben, mint az F1-ben. Ráadásul nagyon szurkolóbarát közeg, a fanok sokkal közelebb kerülhetnek a versenyzőkhöz. Mindezek ellenére nem működik a dolog. Korábban Japánban, Ausztráliában, Európában, Latin-Amerikában is rendeztek futamokat nagy sikerrel, míg mostanára szinte már csak az USA területére korlátozódnak a versenyhelyszínek, és azok is igen gyér látogatottsággal bírnak.

Ezt mondom én is. Jottányit sem lesz népszerűbb az F1, ha elkezd terjeszkedni a neten is. Eleve sok f1-specifikus híroldal van, pusztán attól, hogy hozzácsapnak egy hivatalos csatornát, még nem fognak többen érdeklődni. A befektetés 8 milliárdos nagysága miatt borítékolható, hogy bármilyen jövőbeli plusztartalom (kameraképek stb) pénzért lesz elérhető. Minden kipréselt fillérre szükség lesz, ha megtérülést akarnak látni.

Az amerikai és ázsiai terjeszkedési szándékot nem értem. Ecclestone már megtette ezt és szépen felsült vele. Indy nem vált be, a már aláírt new jersey-i futamról pedig kiderült, hogy hoax volt az egész, senki nem gondolta komolyan. Az ázsiai futamokra pedig lasszóval kell összeszedni a nézőket, Korea és India sem szerepelt sokat, Kínában a párt még finanszírozza a dolgot. Japán az még Ok.

De nem is kell népszerűsíteni a sportot, még mindig a legnépszerűbb a technikai sportok között, a lemorzsolódás pedig természetes. Már több mint száz éve léteznek versenyautók, egyre kevésbé lesz attrakció a száguldás. Erre még rádob egy lapáttal az a tény, hogy a technikai jellegből adódóan sokkal kevesebb az izgalom, mint más sportágakban.

sztárvorsz
#10 sztárvorsz 2016. szeptember 08. 18:37  

Valahogy jó lenne úgy csinálni az egészet, hogy közben ne kurvuljon el az egész. Tőlem vihetnek nagydíjat Üzbegisztánba is, csak kotrekt pálya legyen, mint Spa, Suzuka stb. amivel nő az eszmei érték is, ne csak utcai csilivili vonatozás.. a szábályrendszerrel szintén hasonló véleményen vagyok.

claydavis
#9 claydavis 2016. szeptember 08. 16:57  

https://www.youtube.com/watch?v=V9XeyBd_IuA

trialboj
#8 trialboj 2016. szeptember 08. 15:34  
Nigel:
A már említett IndyCar hanyatlása szerintem nem sok jót vetít előre az autósportok kedvelőinek. Pedig technológiát tekintve nem egy dologban az F1 előtt jártak. Pl. a 360 °-os kamera is előbb volt az IC közvetítésekben, mint az F1-ben. Ráadásul nagyon szurkolóbarát közeg, a fanok sokkal közelebb kerülhetnek a versenyzőkhöz. Mindezek ellenére nem működik a dolog. Korábban Japánban, Ausztráliában, Európában, Latin-Amerikában is rendeztek futamokat nagy sikerrel, míg mostanára szinte már csak az USA területére korlátozódnak a versenyhelyszínek, és azok is igen gyér látogatottsággal bírnak.

Azért az indycar sosem volt olyan népszerű mint az f1, általában oda mentek azok akik f1ből már kihullottak, szóval más a presztizs. Persze megértem hogy zuhan a motorsport rajongók száma, talán mindenki kezdi észrevenni, hogy más sportokban szinte a teljes játékidő alatt van esemény/izgalom/kérdőjel, míg az f1ben lassan tényleg csak a rajt marad ahol eldőlnek a fontos helyezések.

Nigel
#7 Nigel 2016. szeptember 08. 15:14  
trialboj:
Az izgalmakat az hozza majd ha beérik a mercit, ami talán már jövőre is meglehet, de megtörténhet hogy csak később jön ossze. Addig viszont simán lehetne sokkal több exkluzív tartalmat szolgáltatni pl neten. Választható kameraállásokat, ilyen olyan bts közvetítések, mit hogy építenek. 360 videó a szurkolózi zónákból, amit egy VR szemüvegen keresztül a telefonoddal is úgy tudsz megnézni mintha kicsit ott lennél... Rengeteg ötlet van, amihez ha van pénz, akkor kis kutatással simán bevethetőek lennének. Reméljük meglépik majd ezt minél hamarabb. Én az Eb-t és Olimpiát követve, a 4 hetes szünet után nem nagyon pörögtem rá az f1-re pedig 14+ éve nem hagytam ki 1 hétvégét sem.


A már említett IndyCar hanyatlása szerintem nem sok jót vetít előre az autósportok kedvelőinek. Pedig technológiát tekintve nem egy dologban az F1 előtt jártak. Pl. a 360 °-os kamera is előbb volt az IC közvetítésekben, mint az F1-ben. Ráadásul nagyon szurkolóbarát közeg, a fanok sokkal közelebb kerülhetnek a versenyzőkhöz. Mindezek ellenére nem működik a dolog.

Korábban Japánban, Ausztráliában, Európában, Latin-Amerikában is rendeztek futamokat nagy sikerrel, míg mostanára szinte már csak az USA területére korlátozódnak a versenyhelyszínek, és azok is igen gyér látogatottsággal bírnak.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 08. 15:16

pipi_82
#6 pipi_82 2016. szeptember 08. 14:50  

No worries... majd az uj vezetes gondoskodik arrol hogy veget erjen a Mercedes dominancia.
A jobb uzlet erdekeben ko kovon nem marad majd :)

trialboj
#5 trialboj 2016. szeptember 08. 14:31  

Az izgalmakat az hozza majd ha beérik a mercit, ami talán már jövőre is meglehet, de megtörténhet hogy csak később jön ossze. Addig viszont simán lehetne sokkal több exkluzív tartalmat szolgáltatni pl neten. Választható kameraállásokat, ilyen olyan bts közvetítések, mit hogy építenek. 360 videó a szurkolózi zónákból, amit egy VR szemüvegen keresztül a telefonoddal is úgy tudsz megnézni mintha kicsit ott lennél...

Rengeteg ötlet van, amihez ha van pénz, akkor kis kutatással simán bevethetőek lennének. Reméljük meglépik majd ezt minél hamarabb. Én az Eb-t és Olimpiát követve, a 4 hetes szünet után nem nagyon pörögtem rá az f1-re pedig 14+ éve nem hagytam ki 1 hétvégét sem.

Go.Michael
#4 Go.Michael 2016. szeptember 08. 13:35  

Fox tv... erős pista életfogytig reklámarca lehetett volna... :D

Sebees
#3 Sebees 2016. szeptember 08. 12:56  
Nigel:
Egyáltalán nem hangzik rosszul. Ha a tervek csak egy részét sikerülne megvalósítani, már akkor sokat nyerhetne a sport. Ugyanakkor, ha azt vesszük, hogy mennyire csökken az USA-ban az érdeklődés az autósportok iránt (lásd IndyCar), akkor viszont felmerülnek bizonyos aggályok. Legeslegelsősorban a futamok izgalmain kellene javítani. Attól nem lesz népszerűbb az F1, hogy úton-útfélen lehet hallani, olvasni róla. Az igazi vonzerőt a kiélezett versengés jelentené, ami, ugye, nem jellemzi korunk F1-ét.

Sajna attól lesz valami népszerű hogy úton útfélen hallasz olvasol róla, még ha szar is! Reklámmal minden eladható! :-(

Nigel
#2 Nigel 2016. szeptember 08. 11:54  

Egyáltalán nem hangzik rosszul. Ha a tervek csak egy részét sikerülne megvalósítani, már akkor sokat nyerhetne a sport. Ugyanakkor, ha azt vesszük, hogy mennyire csökken az USA-ban az érdeklődés az autósportok iránt (lásd IndyCar), akkor viszont felmerülnek bizonyos aggályok.

Legeslegelsősorban a futamok izgalmain kellene javítani. Attól nem lesz népszerűbb az F1, hogy úton-útfélen lehet hallani, olvasni róla. Az igazi vonzerőt a kiélezett versengés jelentené, ami, ugye, nem jellemzi korunk F1-ét.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 08. 11:56

gulupeti
#1 gulupeti 2016. szeptember 08. 11:17  

Már csak egy kalapot kéne a fejébe nyomni ennek az arcnak és simán nevezhetne a következő fogathajtó vb-re Izsákon. :D