Csapatfőnök-helyettesből újságíró

írta: SzNZsolty
2003. május 05. 00:50
FOTÓ: ©Frankl András
Frankl András a monacói herceggel
© Frankl András
Aki egy kicsit is érdeklődik a Formula-1 iránt, az valószínűleg már találkozott Frankl András nevével. Ő szolgált különleges hírekkel messzi országokból a hazai nézőknek, olvasóknak. Számtalanszor hallgattuk érdekes történeteit a kommentátori fülkéből. Rengeteg sztárral készített interjút, melyek nem a megszokott boxutcai szaladgálásból, hanem előre megbeszélt időpontok eredményeként születtek. Írásai többek közt a Bernie Ecclestone által létrehozott Formula magazinban is olvashatóak...

Kérdés:Mi volt az első Formula-1-es élménye?

Frankl András: 1961-ben láttam először autóversenyt egy kis fekete-fehér Tv-n, amikor a brit Stirling Moss zseniális vezetéssel maga mögött tartotta a két, nála sokkal gyorsabb Ferrarit Monacóban. Moss egy Lotust vezetett, a két Ferrari pilóta Phil Hill és Ritchie Ginther voltak. Ez volt az az év, amikor Hill - nem rokona az angol Graham Hillnek - világbajnok lett meglehetősen tragikus körülmények között. Csapattársa, a német von Trips a monzai Olasz Nagydíjon összekoccant Jim Clarkkal. Nem volt nagy összeütközés, de sajnos ennek következményeképpen Ferrarija belerohant a tömegbe. Rajta kívül még 14-en vesztették életüket. Ma már hihetetlennek tűnik, de a versenyt nem állították meg.

Kérdés: Ha jól tudom, Ön dolgozott Formula-1-es csapatnál is.

Frankl András: Colin Crabbe barátomnak volt egy kis csapata 1969-70-ben, és mivel nem volt elég versenyautó, garantáltak neki egy szép összeget, ha Monacóban indít versenyzőt. "69-ben a brit Vic Elford volt a pilótája, 70-ben a svéd Ronnie Peterson. Én, mint csapatfőnök-helyettes szerepeltem, ami abból állt, hogy össze-vissza rohangásztam alkatrészekért, vízért, ennivalóért, edzés időkert. Ez volt az az év, amikor a versenyt egy hajtűkanyarból fotóztam, és Jack Brabham - aki az élen volt - beleszaladt a védősávba pont ott, ahol én álltam. Mivel hátrafelé ugrottam, a képek nem túl jók, de tudomásom szerint exkluzívok, mert senki nem volt olyan őrült, hogy odaállt volna mellém. Így Jochen Rindt nyert Lotusszal, legjobb körét - 1:23.2 - a legutolsó körben futotta, amikor valóban tele volt a pálya piszokkal, olajjal. Minden idők egyik legnagyobb köre volt, olyan, mint Ayrton Senna első köre Doningtonban 1993-ban, amit David Sándorral élőben közvetítettünk.

Kérdés:Gondolom ettől az incidenstől eltekintve a Monte Carló-i az egyik kedvenc pályája, hisz már több mint 30 éve nem hagyott ki egyetlen Monaco GP-t sem.

Frankl András: Monaco valóban több mint egy pálya. A bobon keresztül megismerkedhettem Albert herceggel, aki nagyon sokat segített a magyar csapatnak, mert nekünk még egy csavarhúzónk sem volt, amikor 1994-ben az első olimpiánkra készültünk. Hozzá kell tennem, hogy meg is vertük, de ennek ellenére maradt a barátság. Ily módom kaptam tőle exkluzív interjút a Magyar Televízió számára.

A történethez az is hozzátartozik, hogy még két olimpián próbált “bosszút állni” -legutoljára Salt Lake City-ben, de minden alkalommal mi bizonyultunk jobbnak. Hogy azért milyen kitűnő sportember a herceg, azt is meg kell említenem, hogy Salt Lake City-ben a harmadik futamban óriásit bukott. A monacói négyes, aminek ő volt a pilótája, fejjel lefelé csúszta végig az utolsó 100 métert, és el tudom képzelni, mit érezhetett Rainier herceg, amikor a “trónörökös” percekig egy több száz kilós bob alatt feküdt. Végül is lassan mind a négyen kikecmeregtek a felborult bob alól és sérüléseik ellenére lementek -mondhatnám betyárbecsületbol - negyedszerre is.

Kérdés: Bár manapság a Formula-1 igen zárt világ, azért ez nem volt mindig így. Úgy tudom Önt több korábbi versenyző is barátjaként tiszteli.

Frankl András: Valóban sok barát fűz és inkább fűzött a Formula-1-hez az évek folyamán. Niki Lauda rendszeresen járt hozzánk vacsorázni, mert utálta az angol kosztot. Max Mosley - ma a FIA elnöke - kért meg, hogy vigyázzak erre a “srácra”, mert mint mondta, Ti sógorok vagytok. Niki Max lakásában lakott a mi kis kiadó hivatalunkkal szemben. Ronnie Peterson és gyönyörű felesége Barbro szintén közeli barátok voltak. Többször voltam Jackie Stewart svájci házában - kb. akkora, mint a Buckingham palota -, általában a genfi autókiállítás alatt. Ma már Angliában laknak, addig nem lett “Sir” Jackie Stewart, ameddig haza nem tért. Gondolom, addig túl sok adót sem fizetett... igazi skót.
Graham Hill és James Hunt volt jó barátom. Hunt majdnem kitörte a nyakam, amikor nekem jött egy VIP roncsderbin, és éppen akkor kezdtünk jó barátok lenni Jochen Rindttel, amikor életet vesztette Monzában. Ő mutatott be egy apró úrnak, aki a menedzsere volt. Neve: Bernie Ecclestone.

Kérdés: A mai versenyzőket már annyira védik a menedzsereik, hogy úgy tűnik, egy külön világban mozognak. Sikerült önnek kapcsolatot teremtenie valamelyikőjükkel?

Frankl András: Az utóbbi években az volt a szerencsém, hogy én vezettem a tradicionális Marlboro sajtótájékoztatót Budapesten a Magyar Nagydíj előtt... Így ott ülhettem Senna, Prost, Berger, Mansell, Häkkinen, Coulthard, Schumacher, Irvine és Barrichello mellett. Ők “hozzám szoktak”. Így sikerült az utolsó magyar interjú Ayrtonnal a Gundelben az 1993-as magyar verseny elott, amikor itt volt gyönyörű, magyar származású menyasszonyával.
És Michael is már a keresztnevemen szólít, mert 10 éve dolgozunk együtt. Megbíznak bennem, tudják hogy nem fogok tapintatlan kérdéseket feltenni.

Amit a csapatok ma produkálnak lihegésben és a sajtó masszírozásában az már egy vicc. A csapatok emberei teljes übermensch komplexumot kapnak, ha felvesznek egy inget tele matricával. A legnormálisabbak a szerelők, akikkel mindig szót lehet váltani és a versenyzők, ha elkapja őket az ember. Mondjuk útközben a WC felé. Oda még a PR-lányok sem igen tudják őket követni.

Kérdés: Pár évvel ezelőtt nem csak írásaival, de a kommentátori fülkéből is tájékoztatta a nézőket az aktuális hírekről. Mi az oka, hogy manapság már nem kommentálja a Formula-1-et?

Frankl András: Manapság az RTL közvetíti a versenyeket, Budapestről. Mivel én nem Magyarországon élek, így részvételről szó sem lehet, csak a magyar versenyen, ahol mindig ott vagyok. Tavaly én készítettem az interjúkat Michaellel és Bernie Ecclestone-nal - a császár különösen kényes arra, hogy kivel hajlandó beszélgetni -, de mivel 1969 óta ismerjük egymást, így minden évben sikerülni szokott. Ha a kommentátorok meghívnak a fülkébe, boldogan beszállok pár érdekes történet erejéig, de ez nem az én döntésem. Azt hozzá kell tennem, hogy kapcsolatom az RTL csapattal ugyanolyan tökéletes, mint az MTV-vel volt. Tavaly Monacóban és Silverstone-ban segítettem a kollégáknak, remélem ez idén is sikerülni fog. A pláne mindig az, amikor elkap valakit az ember szólóban, tehát nem akkor, amikor ők egy ketrecben állnak, és ugyanazt mondják egyszerre 10 TV állomásnak.

Kérdés: Az Ön korábban megjelent könyveit egytől egyig elkapkodták. Az interneten még ma is sokan kutatják ezeket a kiadványokat. Gondolt-e mar újabb könyv írására?

Frankl András: Ami a könyvet illeti, valóban sok levelet és e-mailt kaptam és kapok. Elméletileg nincs akadálya, csak egy vállalkozó szellemű kiadóra volna szükség.

Kérdés: A sztorikra éhes magyar Formula-1 rajongók hol találkozhatnak legközelebb Frankl András írásaival?

Frankl András: Manapság többek között egy FORZA elnevezésű Ferrari, és egy Bimmer nevű BMW lapnak vagyok a Formula-1-es tudósítója. Most indul egy új szaklap Angliában, valószínűleg nekik is fogok dolgozni. Az interneten inkább autókról szoktam írni. A cím: http://www.the-autochannel.com.

Kérdés: A hosszú pihenés után egy nagyon izgalmas idénynyitóval kezdődött a 2003-as évad. Mi a véleménye a versenyről?

Frankl András: Kapcsolatban voltam Max Mosley úrral, az FIA elnökével. Ő is fel van háborodva a Minardi trükkön, életemben nem hallottam olyat, hogy valaki nem kvalifikál - mondjuk az olimpiai 100-as döntőbe - és mégis hagyják indulni. Nem érdekel, hogy kis csapat vagy nagy csapat, teljesen sportszerűtlen volt. Azt hiszem Mosley úr tenni fog ebben az ügyben. Ami Barrichellót illet,i sajnos elhitte saját publicitását és elsőnek akart odaérni az első kanyarba. Drága lecke volt. Patrick Head, a Williams igazgatója megmondta, hogy Montoyának még nem nőtt be egészen a feje lágya, ez most ismét bebizonyosodott. Rém boldog vagyok hogy DC nyert, mert családi barát és a csapaton belül mindig mint másodhegedűst kezelték Mika és az utóbbi időben Kimi mögött. A verseny kifejezetten jót tett a sportnak, volt sok izgalom és valóban az utolsó pár percig nem tudtuk, ki fog nyerni. Szinte hihetetlen hogy M.S. 19-szer volt pódiumon megszakítás nélkül egészen eddig a versenyig. Azt hiszem hamarosan viszont fogjuk látni.


Végezetül játszunk egy egyszemélyes díjkiosztót:

Ön szerint..
..ki a legjobb csapatvezető --- Jean Todt
..ki a legérdekesebb személyiség a Formula 1-ben --- Bernie Ecclestone
..ki a legszimpatikusabb versenyző --- Michael Schumacher
..ki a riporterek rémálma --- Kimi Raikkönen és Ron Dennis.

Nagyon köszönöm az interjút.
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta