„Csodálatos ember” – Brawn és a Schumacher-mérföldkövek

írta: M4Sport
2016. augusztus 30. 19:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

A múlt héten volt F1-es bemutatkozásának 25. évfordulója – kedden pedig 24 esztendeje annak, hogy megszerezte első futamgyőzelmét egy Benettont kormányozva Spában. Michael Schumacher régi barátja és munkatársa, Ross Brawn nemrég a németországi Marburgban járt a hétszeres bajnokról szóló kiállításon, és a német RTL-nek a legenda pályafutásáról, annak mérföldköveiről beszélt.

Az 1991-es spái bemutatkozásról

„Akkoriban már tárgyaltunk vele. A Benettonnál Tom Walkinshaw és én épp a csapatot igyekeztünk újjászervezni. Ismertük Michaelt a sportautó-világbajnokságról, ezért többet tudtunk már róla, mint a többi csapat. Emiatt sem volt meglepetés számomra, hogy Michael annyira jó volt Spában.”

A benettonos kezdetekről

„Már akkor is magabiztos volt, nem félt kimondani, amit gondolt, de mindig konstruktív módon kritizált – és mindig házon belül. Ezenkívül autószerelőként már az elejétől kezdve jól értett az autókhoz. A pályán hamar kivívta magának a tiszteletet, hiszen a párharcok során sosem ajándékozott helyet a másiknak. Fontos volt, hogy Michael nem egy bajnokcsapatba érkezett, hanem együtt váltunk vele bajnokcsapattá. Az 1994-es autónkkal aztán már esélye nyílt a bajnoki címért küzdeni, és akkor már készen is állt erre.”

Michael Schumacher 1994, BenettonAz első bajnoki címet jelentő 1994-es adelaide-i esetről

„Természetesen nem ez volt a legszebb módja a bajnokság megnyerésének. De megérdemelte a címet. Nem voltunk gyári csapat, abban az évben mégis sikerült legyőznünk a Ferrarihoz hasonló nagyokat. Nagyon nagy nyomás nehezedett ránk, mert az emberek nem értették, mitől lehettünk ennyire erősek. Michael abban az évben sokat tanult, sokat fejlődött. Neki ez volt az első bajnoki sikere, de nekem is technikai igazgatóként. Érzelmes verseny volt.”

A csapatember Schumacherről

„Ez az egyik istenadta erőssége volt. Imádott egy csapat részének lenni. Minden szerelőt ismert, de azok feleségeit és gyermekeit is. Tudta, hogy egyedül sosem lehet világbajnok, csakis csapatban. Természetesen neki is teljesítenie kellett a pályán, de nagy szerepet játszott az építkezés három évében, amit 1994 előtt, a bajnoki siker előtt teljesítettünk.”

Az 1996-os Ferrarihoz szerződésről

„Michaelnek új kihívásra volt szüksége, és ezt a Ferrariban találta meg. Nem kellett magyarázkodnia, miért hagyott el bennünket. Akkoriban még nem beszéltünk arról, hogy én is vele tartok. A Ferrarinak megvolt a csapata, számomra nem volt ott hely. Az első évében Michael aztán rájött, hogy szorosabb kapocs fűzi hozzánk, mint egy egyszerű munkakapcsolat. Bíztunk egymásban, számíthattunk egymásra. És nekem is hiányzott ez, ezért a Ferrarihoz mentem. Amikor nem úgy mentek a dolgok, ahogy tervezték, számomra is adódott egy lehetőség a váltásra.”

A ferraris sikerekről

„A Ferrari nagyszerű csapat. Azért voltunk sikeresek, mert volt két tesztpályánk, nagy költségvetésünk, de mindenekelőtt mert kiváló csapat voltunk. Mindenki tudta, hogy hagyatkozhat a másikra. Michael nagyon fontos alkotórésze volt ennek. Tehetséges versenyző volt, de igazi csapatjátékos is. Nálunk nem volt belső politizálás. Ha gond volt, beszéltünk róla. Ez tett minket annyira erőssé.”

Ross Brawn, Michael SchumacherA 2010-es mercedeses visszatérésről

„Michael és én egy sör társaságában beszélgettünk már a ferraris visszatérési kísérletéről is. Amikor Jenson (Button) közölte, hogy elhagyja a csapatot, az első dolgunk Norberttel (Haug, a Mercedes akkori sportigazgatója – a szerk.) az volt, hogy felkerestük Michaelt. Nem volt nehéz meggyőzni őt a visszatérésről. Hiányzott neki a Forma–1. Az olyan emberek, mint Michael imádják a küzdelmet és a versenyzést.”

Az utolsó három évről

„Nem volt kétségünk a versenyképessége felől. Bosszantott, hogy sosem tudtunk neki olyan autót adni, amilyet érdemelt volna. Sosem kapta meg a lehetőséget arra, hogy megmutassa, mire képes még mindig. Ennek ellenére Michael része volt a Mercedes bajnokcsapattá alakulásának. Nem hinném, hogy megbánta volna a visszatérését, még akkor sem, ha talán bosszantotta, hogy nem volt olyan sikeres, mint korábban. De ne feledjék a monacói pole-ját! Akkor megmutatta, hogy mire képes még mindig.”

A jelenről

„Kapcsolatban állok a családjával. A balesete óta többször is meglátogattam Michaelt. Minden nap a javulásáért imádkozunk, és hogy a jövőben élvezhesse az életét. Az élet időnként kegyetlen tud lenni. Ő annyira csodálatos ember, és ami vele történt, az tragikus.”

Schumacher fiáról, a szintén versenyző Mickről

„Nagyon tisztelem Corinnát, amiért hagyja versenyezni Micket. Én sosem folynék bele ebbe, de azért tudnék adni neki egy-két tanácsot. Mick versenyképes, és szerintem ez Corinnának is tetszik. Jó látni tehát, hogy a család talált olyan dolgokat, amiket élvezni tud.”

Ross Brawn, Michael Schumacher

Oszd meg!

20 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#20 Zasalamel 2016. augusztus 31. 10:47  
Raikkönen:
Tény, hogy ma már minden megoldható, de azt gondolom nagyságrendi különbség van Allison és Newey kivásárlási ára között :D Emellett Adrian nem is akar elmenni szvsz.

Ezt mondtam pár kommenttel korábban, h Newey nem akart elmenni ez itt a lényeg, ha menni akart volna elment volna hiába a szerződés.

Raikkönen
#19 Raikkönen 2016. augusztus 31. 10:25  
Zasalamel:
Ha jól emlékszem Allison szerződésében is elő volt írva h évvégéig marad a lotusnál, mégis kivásárolta a ferrari csakhogy egy példát mondjak mit érnek manapság a szerződések.

Tény, hogy ma már minden megoldható, de azt gondolom nagyságrendi különbség van Allison és Newey kivásárlási ára között :D Emellett Adrian nem is akar elmenni szvsz.

Zasalamel
#18 Zasalamel 2016. augusztus 31. 09:48  
G0007:
Newey „Pletykákat mindig hallunk, de mit mondhatnék? Élő szerződésem van, amíg ez le nem jár, nem fogok azon gondolkozni, mit csináljak ez után. Az egyetlen, ami jelenleg foglalkoztat, hogy újra az ezüst autók elé kerüljünk. Belátható ideig a Red Bullnál maradok"

Ha jól emlékszem Allison szerződésében is elő volt írva h évvégéig marad a lotusnál, mégis kivásárolta a ferrari csakhogy egy példát mondjak mit érnek manapság a szerződések.

G0007
#17 G0007 2016. augusztus 31. 08:36  
Zasalamel:
Hagyjuk a szerződéseket, bármikor felbonthatják ha az illető menni akar.

Newey

„Pletykákat mindig hallunk, de mit mondhatnék? Élő szerződésem van, amíg ez le nem jár, nem fogok azon gondolkozni, mit csináljak ez után. Az egyetlen, ami jelenleg foglalkoztat, hogy újra az ezüst autók elé kerüljünk. Belátható ideig a Red Bullnál maradok"

Zasalamel
#16 Zasalamel 2016. augusztus 31. 08:20  
G0007:
meg mondjuk azért sem mert 2017-ig szerződése van a redbullal ....

Hagyjuk a szerződéseket, bármikor felbonthatják ha az illető menni akar.

G0007
#15 G0007 2016. augusztus 31. 08:16  
Zasalamel:
Korábban is írtam már h Sumi abban volt igazán különleges h hatással volt az emberekre, jól tudta maga köré építeni a csapatot. Vettel és Newey elég jó kapcsolatot ápolt, igazából majdnem át is igazolt a ferkához, csak ő a családja miatt nem akar olaszba menni, amit meg is értek. Viszont a ferrari meg nem tudja az egész bázisát angliába költöztetni, és az se lenne jó megoldás ha külön bázisuk lenne angliában, mert véleményem szerint úgy nem igazán tudnának együttműködni (sztem ez az egyik probléma a meki hondával is). Szal eléggé szar a helyzet, eddig nem azt szoktuk meg h az olasz mérnökök jobb munkát végeznének a brit illetve német mérnököknél.

meg mondjuk azért sem mert 2017-ig szerződése van a redbullal ....

Zasalamel
#14 Zasalamel 2016. augusztus 31. 08:04  
sztárvorsz:
Így van. MS után ment Ross, és Rory Byrne is, míg Vettel pechjére Newey maradt végül angliában - már ha lehet hasonlatot vonni. Anélkül hogy én Vettel-t akarnám ezzel minősíteni, MS részéről ez is csak egy a sok olyan dolog közül, amihez kellett szerencse is, de mindent összeadva aligha hihető, hogy ekkora mákja lett volna mindennel az öregnek. Annak van szerencséje, aki rá is játszik. Briatore is elmondta anno, miután tulajdonképp az ő embereit szívta el a Ferrari, hogy az egész Ferrari siker Schumacher miatt volt. Valószínűleg nem csak Schumacher körül forgott a világ, de jó eséllyel kirívóan nagy hatással volt arra. Ehhez a tv-t nézve sem kellett túl nagy fantázia elképzelni..

Korábban is írtam már h Sumi abban volt igazán különleges h hatással volt az emberekre, jól tudta maga köré építeni a csapatot. Vettel és Newey elég jó kapcsolatot ápolt, igazából majdnem át is igazolt a ferkához, csak ő a családja miatt nem akar olaszba menni, amit meg is értek. Viszont a ferrari meg nem tudja az egész bázisát angliába költöztetni, és az se lenne jó megoldás ha külön bázisuk lenne angliában, mert véleményem szerint úgy nem igazán tudnának együttműködni (sztem ez az egyik probléma a meki hondával is).

Szal eléggé szar a helyzet, eddig nem azt szoktuk meg h az olasz mérnökök jobb munkát végeznének a brit illetve német mérnököknél.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 08:05

G0007
#13 G0007 2016. augusztus 31. 07:50  
Zasalamel:
Esküszöm h webber nyilatkozta ezt, és elég közel volt ahhoz is h Sumi otthagyja a ferkát 96-ban. Nincs kedvem már visszakeresni a cikket, de emlékszem rá h volt ilyen cikk is.

nem tudom ki nyilatkozta amit mondasz, én viszont magát Schumachert idéztem egy videofelvételről.

G0007
#12 G0007 2016. augusztus 31. 07:49  

itt az interjú, bár nekem valamiért nem indítja el

http://www.rtl.de/cms/formel-1-fuer-ross-brawn-ist-michael-schumacher-einer-der-groessten-3066219.html#.V8PwWazJOI8.facebook


Zasalamel
#11 Zasalamel 2016. augusztus 31. 07:46  
G0007:
nem Webber győzte meg hanem Montezemolo, Todt és amit látott a Ferrarinál. MS "A Ferrari is szóba jött, de eleinte egyáltalán nem vettem komolyan az ajánlatukat, hiszen abban az időben arról a csapatról a be nem fejezett nagydíjak és a kevés számú futamgyőzelem jutott az eszembe. Nem sok lehetőséget láttam benne, amíg meg nem ismertem Jean Todtot és a csapat elnökét. A velük való személyes találkozás után minden megváltozott. Attól kezdve többet tudtam a csapatról , ezért könnyebb volt döntést hoznom."

Esküszöm h webber nyilatkozta ezt, és elég közel volt ahhoz is h Sumi otthagyja a ferkát 96-ban. Nincs kedvem már visszakeresni a cikket, de emlékszem rá h volt ilyen cikk is.

G0007
#10 G0007 2016. augusztus 31. 07:43  
Zasalamel:
Igazából teljesen más csapat lett a ferrari 1996-tól, rengeteg ember hoztak át a benettonból. Kár h vettel nem hozta át a fél csapatot a RB-ból. :D

nem 96-tól

1997-től lett más csapat ugyanis Brawn a 96-os szezon végén ment át a Ferrarihoz MS miatt, Rory Byrne pedig konkrétan nyugdíjba vonult eredetileg és MS és Brawn miatt tért vissza mégis 1 év kihagyás után 1997-ben.

G0007
#9 G0007 2016. augusztus 31. 07:41  
Zasalamel:
Pontosabban willihez v mekihez akart szerződni, csak Webber erőszakoskodott és végül győzte meg h a ferkához menjen.

nem Webber győzte meg hanem Montezemolo, Todt és amit látott a Ferrarinál.

MS

"A Ferrari is szóba jött, de eleinte egyáltalán nem vettem komolyan az ajánlatukat, hiszen abban az időben arról a csapatról a be nem fejezett nagydíjak és a kevés számú futamgyőzelem jutott az eszembe. Nem sok lehetőséget láttam benne, amíg meg nem ismertem Jean Todtot és a csapat elnökét. A velük való személyes találkozás után minden megváltozott. Attól kezdve többet tudtam a csapatról , ezért könnyebb volt döntést hoznom."

veryhard
#8 veryhard 2016. augusztus 31. 00:25  

Azért Rory Byrne sem tervezett olyan borzasztó rossz kocsikat már a Toleman-nál sem, főleg 1983-tól kezdve. És persze ne feledjük el, hogyan jött az F1-be a Benetton. Sok véletlen (?) szál szerencsés találkozása. Szép idők voltak, remek formájú kocsikkal.

Go.Michael
#7 Go.Michael 2016. augusztus 30. 23:42  

Jó nagyon ezeket a régi "sztorikat" olvasni. Bár már ismerem kb oda-vissza mindegyiket, d mégis jó leporolni ezeket a képeket. Bízok benne hogy fogja még élvezni az életet, annyi mindent tett az emberekért, ha az alapvető egyenletet nézzük, érzelmeket váltott ki, mai napig ott vannak a Schumi fanok a versenyeken, bízok benne felépül!

sztárvorsz
#6 sztárvorsz 2016. augusztus 30. 23:29  
Zasalamel:
Igazából teljesen más csapat lett a ferrari 1996-tól, rengeteg ember hoztak át a benettonból. Kár h vettel nem hozta át a fél csapatot a RB-ból. :D

Így van. MS után ment Ross, és Rory Byrne is, míg Vettel pechjére Newey maradt végül angliában - már ha lehet hasonlatot vonni. Anélkül hogy én Vettel-t akarnám ezzel minősíteni, MS részéről ez is csak egy a sok olyan dolog közül, amihez kellett szerencse is, de mindent összeadva aligha hihető, hogy ekkora mákja lett volna mindennel az öregnek. Annak van szerencséje, aki rá is játszik. Briatore is elmondta anno, miután tulajdonképp az ő embereit szívta el a Ferrari, hogy az egész Ferrari siker Schumacher miatt volt. Valószínűleg nem csak Schumacher körül forgott a világ, de jó eséllyel kirívóan nagy hatással volt arra. Ehhez a tv-t nézve sem kellett túl nagy fantázia elképzelni..

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. augusztus 30. 23:05  
sztárvorsz:
Menedzsmenttel együtt hoznak döntéseket a pilóták.. Attól még megerőltetés nélkül győzhetett volna a Williams-el meg a McLaren-el is az elkövetkező években, akik sikeresebbek is voltak az azt megelőző években (meg a következő 3-4 év-ben is) mint az x éve nyeretlen Ferrari.

Igazából teljesen más csapat lett a ferrari 1996-tól, rengeteg ember hoztak át a benettonból. Kár h vettel nem hozta át a fél csapatot a RB-ból. :D

sztárvorsz
#4 sztárvorsz 2016. augusztus 30. 22:40  
Zasalamel:
Pontosabban willihez v mekihez akart szerződni, csak Webber erőszakoskodott és végül győzte meg h a ferkához menjen.

Menedzsmenttel együtt hoznak döntéseket a pilóták.. Attól még megerőltetés nélkül győzhetett volna a Williams-el meg a McLaren-el is az elkövetkező években, akik sikeresebbek is voltak az azt megelőző években (meg a következő 3-4 év-ben is) mint az x éve nyeretlen Ferrari.

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. augusztus 30. 22:20  
sztárvorsz:
Ráadásul mindezt durván 5 év alatt, a végén meg már új kihívás kellett neki, és simán lepasszolta Ron ajánlatát. hogy inkább az x éve nyeretlen Ferrarit vinné soha nem látott magaslatokba. Kicsit sok a mák meg véletlen egybeesés nah :D

Pontosabban willihez v mekihez akart szerződni, csak Webber erőszakoskodott és végül győzte meg h a ferkához menjen.

sztárvorsz
#2 sztárvorsz 2016. augusztus 30. 22:05  
Nigel:
Milyen fontos, amit Brawn mondott. MS nem úgy lett sikeres a Benettonnal, hogy megvásárolták a legnagyobb neveket (eleve kisebb költségvetésű csapatról van szó), hanem a már rendelkezésre álló mérnökökkel, csapattagokkal jutott fel a csúcsra. Pedig az Adrian Newey által tervezett Williams, majd ’98-tól, a McLaren számított a mezőny legjobb konstrukciójának.

Ráadásul mindezt durván 5 év alatt, a végén meg már új kihívás kellett neki, és simán lepasszolta Ron ajánlatát. hogy inkább az x éve nyeretlen Ferrarit vinné soha nem látott magaslatokba. Kicsit sok a mák meg véletlen egybeesés nah :D

Nigel
#1 Nigel 2016. augusztus 30. 20:28  

Milyen fontos, amit Brawn mondott. MS nem úgy lett sikeres a Benettonnal, hogy megvásárolták a legnagyobb neveket (eleve kisebb költségvetésű csapatról van szó), hanem a már rendelkezésre álló mérnökökkel, csapattagokkal jutott fel a csúcsra. Pedig az Adrian Newey által tervezett Williams, majd ’98-tól, a McLaren számított a mezőny legjobb konstrukciójának.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 30. 20:35

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá