Egy évvel a „GP2-es motor” után ez már egy másik Honda!

írta: M4Sport
2016. október 06. 15:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy évvel Fernando Alonso elhíresült rádiós üzenete után már egy teljesen más a Honda tér vissza Szuzukába. A kétszeres bajnok a különbségről, a sportigazgató annak okáról beszélt.

„GP2-es motor, GP2-es motor, ahhh!” Ki ne emlékezne Fernando Alonso tavalyi Japán Nagydíjon bejátszott rádiós kommentárjára? A Honda-vezérkar füle hallatára mondta ki, miután középmezőnybe tartozó ellenfelei ellen tehetetlennek érezte magát jelentős lóerő- és tempókülönbségük miatt.

A McLaren azóta nem lett ugyan világverő csapat, de legalább már versenyben van. Méghozzá egyre jobb csapatokkal. Egyre gyakoribb résztvevői az időmérő edzések záró felvonásának, s egyre többször tűnnek fel a pontzónában is. Magyarország óta 5 alkalommal végzett egyik autójuk a 7 pozícióban, legutóbb Malajziában pedig mindkét versenyzőjük pontot szerzett.

„A motorunk tavaly még nem volt kész arra, hogy versenyezzünk vele” – ismerte el a Honda sportigazgatója, Haszegava Juszuke, amikor Alonso múlt évi kijelentéséről kérdezték. „Év eleje óta azt mondogatom, és a korábbi főnökünk (Arai Jaszuhisza) is azt mondta, ez a projekt még kiforratlan volt, sok mindent meg kellett tanulnunk. Ez a motor fejlesztésének folyamatáról szólt, tehát én sem mondtam volna mást a rádióban. Idén is azt mondogatjuk, hogy tovább kell fejlődnünk, de elégedettek vagyunk az iránnyal, és azzal is, hogy versenyezhetünk más csapatokkal.”

A japán szakember joggal bízhat abban, hogy ezúttal nem kell majd szégyenkezve elhagyniuk hazai versenyük helyszínét. „Szuzuka természetesen fontos. Spa és Monza után a McLaren jobb eredményre számít itt. Talán mondhatjuk, hogy jobb eredményeket várunk, mint Spában és Monzában, és fontos is lenne a Honda számára jó eredményt elérni a hazai szurkolók előtt, mert jelezhetnénk, fel tudjuk gyorsítani a programunkat.”

Haszegava Juszuke

Alonso: A Honda kreatívabbá vált

Az egy éve még kritikus Fernando Alonso ma már sokkal jobb véleménnyel van motorpartnerükről. Nem titkolja, időnként bosszantotta őket a Honda jellemzően makacs hozzáállása, ám szerinte azóta, hogy magabiztosabbá váltak javuló teljesítményük miatt, többet is mernek kockáztatni. „Az első naptól kezdve nagyon érdekesnek találtam a Hondával való közös munkát. A filozófiájuk és szemléletmódjuk nagyon érdekes. Nagy rajongója vagyok a japán kultúrának és hagyományoknak, és szerintem ezt ültetik át a versenyzésről alkotott elképzeléseikbe is. Mindig követik a tervüket. Számunkra – a csapat vagy a szurkolók számára – időnként ez eléggé bosszantó, mert mindig mindent azonnal akarunk.”

„De varázslat nem létezik az F1-ben, mindenhez időre van szükség. Jó munkát végeznek, kihozzák magukból a maximumot. Minden Japánban készül, kizárólag japán emberekkel – ez egyfajta küldetés számukra. És én nagyon büszke vagyok, hogy a legelső naptól része lehetek ennek a projektnek. Most már kezdenek jönni az eredmények, és ez extra motivációt jelent számukra. Szerintem ma már kreatívabbak a tervezés és a munka terén is” – vélekedett a kétszeres bajnok.

Az egyik legnagyobb változást az jelentette idén, hogy új sportigazgatója lett a motorgyártónak. Haszegava Arai Jaszuhiszát váltotta e pozícióban, vele együtt pedig új szemléletmód is érkezett a márkához. „A múlt évben Arai szannak nehézséget okozott felépíteni és megszervezni a csapatot, e munka befejezését rám hagyományozta. Fontos számunkra, hogy a külvilág lássa a fejlődésünket, azaz pontokat szerezzünk és jobb időmérős helyezésekért harcolhassunk. Nem lehetünk még elégedettek a teljesítményünkkel. Az én feladatom, hogy elérjem, mindent kihozzunk magunkból, valamint hogy a legapróbb hibák felszámolásával eredményessé váljunk” – mondta a sportigazgató.

Fernando Alonso

„Csak idő kérdése a győzelem”

Miközben a Hondát egy éve annak kapcsán is kritizálták, hogy elzárkózott a külsős szakemberek alkalmazásától, a sportigazgató elmondása szerint azóta érkeztek új emberek, és ezzel új ötletek is Szakurába. „Én is egy vagyok az új emberek közül. A Honda próbált változtatni a csapatunkon, ezért sok embert csábítottunk magunkhoz, külsősöket is. Érkeztek tanácsadók a cégen kívülről is. Új ötleteket is bevettünk idén, de sok technológiának, amit idén megismertünk, a következő évben vesszük hasznát.”

Haszegava úgy véli, nemcsak az elmúlt év hibáiból tanultak, mérnökeik is jóval érettebbé váltak, fejlődtek. Elmondása szerint a legnagyobb javulást nem is a motor teljesítménye terén érték el, sokkal inkább a hatékonyság terén. Erőforrásuk már megbízhatóbb, így jobban is fejleszthető. „Tavaly nem tudtuk maximalizálni a teljesítményünket, mert sok megbízhatósági hibánk volt, így nem tudtunk bizonyítani. Most jó szinten állunk, de még mindig javulnunk kell, mert idén kilencszer estünk már ki. Voltak persze baleseteink is, de mechanikai hibák terén mi állunk a legrosszabbul a csapatok közül, szóval sokkal jobbnak kell lennünk jövőre.”

A múlt évben Alonso elhíresült mondataihoz főként az vezetett, hogy a Honda alulméretezett turbójával képtelen volt kihasználni az ERS-ben rejlő lehetőségeket. Ezen a téren azóta a hírek szerint a leghatékonyabb gyártóvá léptek elő. Hogy mégis nagy a hátrányuk, azt elsősorban belső égésű motorjuk gyengébb teljesítményének köszönhetik. „A legfőbb területet a belső égésű rész jelenti. Javítanunk kell az égési folyamaton” – ismerte el Haszegava, akinek gárdája 2017-ben már a riválisokéhoz hasonló előkamrás gyújtási technikát is alkalmazni fogja.

„Az ERS erőleadása terén majdnem olyan jók vagyunk, mint az élcsapatok, ezzel elégedettek vagyunk. A motorerő viszont még hiányzik. Ha sikerül javítanunk a motorunk teljesítményét, akkor viszont kevesebb kipufogógázból nyerhetünk energiát, így dolgoznunk kell azon is, hogy megtartsuk a mostani szintet az ERS energia-leadása terén.”

S hogy mindez mire lesz elegendő 2017-ben? Alonso ennek kapcsán azért óvatos. „Nagyot léptünk előre tavaly óta, de még nagyobb ugrásra lesz szükség a következő évben. A Q3-as szereplés és a pontszerzés helyett már a dobogós helyeket és a győzelmeket kell célba vennünk. Ez lehetséges. Megvan a potenciál bennünk, megvan a hátterünk, a tehetséges embereink. Csak idő kérdése, és képesek leszünk nyerni” – tekintett előre Alonso.

És nem GP2-es futamgyőzelemre gondolt…

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#7 HannaLill 2016. október 09. 10:08  

Lehet hogy ez egy másik Honda de ugyanolyan lassú gyenge mint az előző volt .

BrettShaw
#6 BrettShaw 2016. október 07. 13:31  
Rikii:
a Honda hybrid motorok teren pedig gyerekcipoben jar a Toyotahoz kepest..

És mi köze ennek az F1-es hajtásláncokhoz?

Rikii
#5 Rikii 2016. október 07. 03:49  
HannaLill:
Annak a hátrányát szívják, hogy csak az elmúlt pár évben gyártanak diesel motor is és ezért nem teljesen értik az elő kamrás égetés titkait.

a Honda hybrid motorok teren pedig gyerekcipoben jar a Toyotahoz kepest..

albutr
#4 albutr 2016. október 06. 22:07  

de legalább már nem ott tartanak.

mch1998
#3 mch1998 2016. október 06. 19:59  

Számomra meglepetés hogy az előkamrás gyújtási technikát fogják alkalmazni.

khristiank
#2 khristiank 2016. október 06. 18:38  
HannaLill:
Annak a hátrányát szívják, hogy csak az elmúlt pár évben gyártanak diesel motor is és ezért nem teljesen értik az elő kamrás égetés titkait.

ellenben eléggé gyorsan tanulnak :)

HannaLill
#1 HannaLill 2016. október 06. 17:29  

Annak a hátrányát szívják, hogy csak az elmúlt pár évben gyártanak diesel motor is és ezért nem teljesen értik az elő kamrás égetés titkait.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához