Elemzés: Így veszett el Hamilton a motorbeállítások útvesztőjében

írta: M4Sport
2016. június 21. 15:07
FOTÓ: ©Daimler Media

Nem a versenyzők felkészültségén múlt, hogy Nico Rosberg meg tudta oldani a motorbeállítással kapcsolatos nehézséget, Lewis Hamilton pedig nem. Kiderült, mi volt a pontos probléma, és az is, miért nem volt esélye sem a britnek a gyors korrigálásra!

„Sajnos nem volt elég bukás. Így most mindenki a mi motormódjainkról beszél” – jegyezte meg humorosan Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője a bakui versenyt követően. Melynek legfőbb eseményét valóban Lewis Hamilton totózása és motorbeállítással való szenvedése jelentette. De mi történt pontosan, mi volt a konkrét hiba, és hogyhogy Nico Rosberg gyors megoldást talált rá? A válaszokat a Motorsportnak nyilatkozó Lowe, valamint a Mercedes Auto Motor und Sport által megkérdezett mérnökei adták meg.

Mi történt pontosan?

A Mercedes számára biztatóan indult a futam. Nico Rosberg pár kör alatt óriási előnyt épített ki, míg a 10. helyről rajtoló Lewis Hamilton több autót is megelőzött. Később a korai kerékcserék és eltérő stratégiák révén egészen az ötödik helyig kapaszkodott fel, ám a 24. kör táján úgy érezte, nincs meg a kellő motorereje. „Egész biztos vagyok benne, hogy már az elejétől ez volt a gond, ezért szenvedtem. Úgy éreztem, nincs meg a tempóm. De csak az egyenes végén észleltem, hogy veszítek, ezért nem tudtam előzni” – nyilatkozta a bajnok a futam után.

Nem sokkal később jött a rádiózás. A csapat ugyan tudta, mit kellene tennie, hogy minden helyreálljon, a rádiós korlátozás miatt ezt nem mondhatta el neki. „Az egyik gond az volt, hogy nem mondhattuk meg a versenyzőinknek: »Kapcsolj át x-ből y-ba, és minden rendben lesz«. Az FIA-tól ugyanakkor engedélyt kértünk és kaptunk arra, hogy eláruljuk, a jelenleg használt móddal kapcsolatos a probléma: »Az a gondod, hogy x módban vagy« – amit úgy is értelmezhetünk: »Kapcsolj bármelyik másik módba«.”

Lewis Hamilton

Mi volt a konkrét probléma?

Paddy Lowe részletes magyarázatot adott rá. „Nicónak pontosan ugyanolyan konfigurációs problémája volt, mint Lewisnak. Mindkét autónknál gond volt az energiagazdálkodás konfigurálásával. A hibrid rendszereknél gazdálkodnod kell az akkumulátorban lévő energiával. Ez egy automatizált folyamat, a versenyzőnek nincs vele dolga.”

„Minden egyes körben meghatározott mennyiségű energiát használhatsz fel, és meghatározott mennyiségű energiát állíthatsz elő a fékezés segítségével. Nem akarsz annyi energiát felhasználni, amennyit nem tudsz minden egyes körben visszanyerni, ezért a hibrid rendszer az egyenesek végén nem engedi az energia bevetését. Visszakapcsol csökkentett üzemmódba, aszerint, mennyi energiát képes visszanyerni a féktávokon.”

„Ez tehát egy automatizált folyamat. És bizonyos használt módokban ez az automatizmus megszakadt, mondjuk úgy, nem működött megfelelően. Emiatt az autók korábban kapcsoltak tartalék üzemmódba, mint kellett volna, mivel úgy számoltak, kevesebb energiánk van, mint amennyi valóban volt. Ez csak egy bizonyos motormódban volt így. Mindkét autónknak problémája volt, amikor ebben a módba kapcsolták, és Nico esetében ez később jött. Az energiafelhasználás hiánya pedig úgy körönként két tizedes időveszteséget jelentett.”

Miért kalibrálta rosszul a Mercedes a vezérlést?

Toto Wolff a futam után nem győzte hangsúlyozni, a Mercedes hibázott. Elmondása szerint pénteken egyszerűen nem volt elég idejük a vezérlés pontos finomhangolására – ám ez csak vasárnap derült ki.

A csapat egyik mérnöke elmondta: „Csak akkor láttuk a problémát, amikor a versenyen először használtuk ezt a módot. A versenyzők érezték, hogy gond van, de mi nem mondhattuk meg nekik, hogyan oldhatják meg. Ez a mi hibánk. Rosszul kalibráltuk a motorvezérlést.”

Miért talált megoldást Rosberg fél kör alatt?

A Mercedes a történtek után nyomatékosította, nem versenyzőik felkészültségén vagy háttértudásán múlt, hogy Nico Rosberg pillanatok alatt megoldotta azt, amit Lewis Hamilton több mint tíz körön keresztül nem tudott. A brit pusztán balszerencsés volt.

Mivel a 10. rajtkocka volt az övé, Hamiltonnak a fölzárkózás miatt már a futam elején szüksége volt a plusz lóerőkre, ezért már a verseny elején ebbe a bizonyos hibásan beállított motormódba kapcsolt. Rosberg ezzel szemben csak a futam későbbi szakaszában kapcsolt oda, mivel az élen állt, addig más beállítást használt. A németnél csak a 27. körben jelentkezett a probléma.

Ez volt a kulcsa annak, miért sikerült megoldást találnia neki, s miért nem csapattársának. Miután a csapat a futam elején észlelte a problémát, nem szólhatott Hamiltonnak. „Ezt csak akkor tehetjük, ha veszély áll fenn, amely miatt meghibásodhat valami, mely kieséshez vezethet” – magyarázta egy mérnök az Auto Motor und Sportnak.

Végül – ahogy Lowe is elmondta – külön engedélyt kaptak az FIA-tól arra, hogy irányt mutassanak versenyzőiknek. Csakhogy ez kizárólag Rosbergnek jelentett segítséget: mivel ő nem sokkal korábban váltott a hibás motormódba, egyből kitalálhatta, hogy csak vissza kell kapcsolnia a régibe. Hamiltonnak ezzel szemben arról sem volt fogalma, hogy a futam elejétől használt beálltás jelenti a problémát, hiszen arra maga is csak később lett figyelmes, így nem láthatta az összefüggést a kettő között.

Andrew Shovlin főmérnök elárulta: „Még nekünk is kellett pár kör, mire kapizsgálni kezdtük, mi is történik, valamint hogy hogyan oldható meg a probléma.”

Hamilton pedig nem mérnök. Ráadásul Niki Lauda arra is fölhívta a figyelmet: „Lewis a csaták közepén volt. Nicóhoz képest sokkal nagyobb nyomás nehezedett rá, hogy megtalálja a helyes kapcsolót.”

Toto Wolff hangsúlyozta, nem Hamilton volt a felkészületlen. „Nem lenne fair összevetni a két versenyzőt. Nico jó munkát végzett, de nagyon gyorsan megkapta az információt, ami segített neki. Lewis viszont nem.”

Nico Rosberg

Hogy oldódott meg végül a probléma Hamiltonnál?

A 41. körben történt – tulajdonképpen véletlenül. Kiderült, Hamiltonnak valójában csupán kettőt kellett volna kapcsolnia kormányán. Csakhogy mivel vakon találgatott, valójában számos dolgot átállított, és ezzel csak tovább tetézte a bajt. Végül Peter Bonnington versenymérnöknek kellett rászólnia, hogy inkább ne nyúljon semmihez. De ezt is csak azt követően tehette, hogy versenyzője jelezte, mindent át fog kapcsolni.

Később véletlenül állított át valamit, ami miatt minden helyreállt. „Valamin változtatott, amin addig nem, és hirtelen minden stimmelt” – mondta az egyik mérnök.

Ezen ment el Hamilton versenye?

A versenyző és a csapat véleménye megoszlik arról, mennyi időveszteséget jelentett a hibás motormód. A csapat kiszámolta, Hamilton körönként mindössze 0,2 másodperccel volt lassabb miatta. Csakhogy az eset vélhetően tovább lassította, hiszen elterelte a figyelmét. „A fél versenyen át a kijelzőmet néztem” – mondta a brit, aki a ritmusból is kiesett.

Paddy Lowe-nak meggyőződése, Hamilton a szombati problémái után megfelelő motorbeállításokkal sem tudta volna fölvenni a versenyt Rosberggel. „Miután megoldódott a probléma, ment egy gyors kört, de a következő köre már újra olyan volt, mint a korábbi. Véleményem szerint Lewis nem emiatt nem állt a dobogón. Talán közrejátszott benne, de ki kell elemeznünk, miért nem tudott olyan versenytempót futni, mint Nico, és mint amilyenre pénteken képes volt. Ez is gond volt, de nem az egyetlen ezen a délutánon. Én inkább amiatt aggódtam a futam alatt, hogy miért nem tud olyan tempót diktálni. Végső soron az autó nem volt elég gyors. A tizedik helyről feljött ötödiknek, de ennyi volt benne.”

Lewis Hamilton

És hová lett a pénteki csúcsforma?

Motormód ide vagy oda, tény Hamilton szombattól kezdve nem volt jó formában. Már a délelőtti szabadedzésen is csak csúszkált, nem érezte az autót a féktávokon. Az időmérőn a Q1-ben, a Q2-ben és a Q3-ban is elfékezte magát egy-egy gyorskörön. Végül pedig erőlködése vezetett odáig, hogy a Q3 hajrájában egyszerűen első kerekével eltalálta a 11-es kanyarnál benyúló falat. „Lewis még szombaton is hihetetlenül gyors volt. Ha nem követett el hibát. Az utolsó századokat kereste, de sajnos túlzásba vitte” – nevezte meg ütközésének okát Wolff.

Hamilton elárulta, pénteki remeklése után a következő napon már nem volt olyan jó az autója – és mivel annak beállításain a parc fermé szabályozás értelmében nem lehetett változtatni, vasárnap is ezzel kellett boldogulnia.

A visszaesés oka az volt, hogy péntek után változtattak valamin – ám hogy min, azt nem árulták el. „Én nem változtattam. A csapatnak valamit mindkét autón módosítania kellett, de nem árulhatom el, hogy mi volt az. Rosszabb lett a fékezésnél, egyszerűen nem tudtam nyomni. Sok esetben egyenesen haladtam tovább” – magyarázta Hamilton.

Egy biztos: szombatra melegebb lett az idő, ráadásul a Pirelli csökkentette a kötelező guminyomás-értékeket is, amihez a csapatnak igazodnia kellett. Vagy netán arra is reagálniuk kellett, hogy Nico Rosbergnek péntek délután gond volt az MGU-K-jával, mely más istállók számára (Ferrari, Red Bull) is fejtörést okozott?

Lowe a körülményekben látja a választ. „A harmadik edzésen voltak gondjai. Bizonyos dolgokat újrahangoltunk az időmérőre. A legnagyobb különbséget a második és a harmadik szabadedzés között az jelentette, hogy sokkal melegebb volt. Talán ennek lehet köze a gondjaihoz” – vélekedett.

Oszd meg!

20 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Mr. Répatorta balneológus
#20 Mr. Répatorta balneológus 2016. június 22. 22:28  

De legalább ő a legjobb rapper a pilóták között és Dzsásztn legjobb cimbije...

successboy
#19 successboy 2016. június 22. 15:45  

Nagyon vicces egy a "kapcsolgatós" story :DD
Ugyan hányféle motorbeállítás lehet?Nem hinném hogy annyira sok hogy ne lehessen ezt megjegyezni.Elvégre ezek a beállítások a legfontosabbak.Kettőt kapcsol Hamilton a kormányon csak és azt sem tudja mit állít el?Hát ez elég kínos így, még ha minden hétvégén is új beállítások vannak akkor is.

Utoljára módosítva: 2016. június 22. 15:46

Timad
#18 Timad 2016. június 22. 13:11  
Go.Michael:
Hát, ehhez csak egy klasszikus képet tudok hozzá fűzni: http://herbookthoughts.reads-it.com/wp-content/uploads/2014/06/d6a1143f571184db25f94613edd43b40af6d3a629221aba00d9efdcfef5efd84.jpg Végeredménybe a magyarázatot is magyarázt követett. Rózsi időben észre vette hogy az a beállítás rossz és vissza kapcsolt amivel addig ment, Hamilton pedig a fent említett négylábú esete történt meg. Kevesebb buli, kevesebb rapp, fux, több pályabejárás és jegyzetelés! Még az első szezonjaiba megérteném, de így elég nevetséges. Sebaj, ő nem versenyezhetett, nem hát! :D

Te most fullba nyomtad Sean Pennt...

pipi_82
#17 pipi_82 2016. június 22. 11:38  
Paberto:
De ket het mulva lesz Ausztria...

...a p.csaba, elneztem mint hamilton a gombokat!:D

Utoljára módosítva: 2016. június 22. 11:39

Go.Michael
#16 Go.Michael 2016. június 22. 10:25  

Hát, ehhez csak egy klasszikus képet tudok hozzá fűzni:
http://herbookthoughts.reads-it.com/wp-content/uploads/2014/06/d6a1143f571184db25f94613edd43b40af6d3a629221aba00d9efdcfef5efd84.jpg

Végeredménybe a magyarázatot is magyarázt követett. Rózsi időben észre vette hogy az a beállítás rossz és vissza kapcsolt amivel addig ment, Hamilton pedig a fent említett négylábú esete történt meg. Kevesebb buli, kevesebb rapp, fux, több pályabejárás és jegyzetelés! Még az első szezonjaiba megérteném, de így elég nevetséges. Sebaj, ő nem versenyezhetett, nem hát! :D

Paberto
#15 Paberto 2016. június 22. 10:02  
pipi_82:
hala a magassagos egnek, hogy nem kell 2 hetet varni a kovetkezo futamra...ez annyira tul van lihegve mar, hogy szinte hihetetlen. Lassan oda jutunk, hogy az ej leple alatt Rosbi belogott a garazsba es megkutyulte a boxos vezerleset, a sajatjat is, hogy ne legyen feltuno, de tudta hogyan kell visszaallitani... :)

De ket het mulva lesz Ausztria...

pipi_82
#14 pipi_82 2016. június 22. 08:17  

hala a magassagos egnek, hogy nem kell 2 hetet varni a kovetkezo futamra...ez annyira tul van lihegve mar, hogy szinte hihetetlen. Lassan oda jutunk, hogy az ej leple alatt Rosbi belogott a garazsba es megkutyulte a boxos vezerleset, a sajatjat is, hogy ne legyen feltuno, de tudta hogyan kell visszaallitani... :)

karl
#13 karl 2016. június 22. 07:29  

Már pénteken az időmérőre úgy volt beállítva Hamiltonnak,egyértelmű. Mind a három szabadedzést néztem Hamilton volt a leggyorsabb,ne mondja nekem senki,hogy el felejtett vezetni. Ez már a negyedik eset,hogy visszafogják időmérőn. Az pedig vicc,hogy Niconak is az volt a problémája,már ezt többször eljátszották.

kayassine
#12 kayassine 2016. június 21. 22:39  
HannaLill:
Hülye Mercedes nemhogy összekapcsolta volna a két versenyzőt és akkor Rosberg megmondta volna Hamiltonnak hova kell kapcsolni vagy ezt is tiltsa a szabályzat???

:D
Lehet, Nico azt mondta volna: "Nyomja meg a piros gombot asszonyom és nyugodjon békében."

cyberpunk999
#11 cyberpunk999 2016. június 21. 20:03  
Jasper:
Idézd be kérlek, hogy a hétvégi teljesítménye kapcsán mivel szidtam Hamiltont, mert én csak egy múlt hét eleji kijelentését idéztem, amiben azt állította, hogy őt igazságtalanul értékelik alul technikai szempontból. Egyrészt ez nem "szidás", másfelől nem is tévedés: a mostani cikk is megerősíti, hogy nem tudatosan, hanem csak összevissza kapcsolgatott (a mérnöke javaslata ellenére), hogy csak véletlenül sikerült elhárítania a hibát, és hogy utána sem lett lényegesen gyorsabb, magarán fogalma sem volt, hogy technikai szempontból mi miért történik. Nem mellékesen az egyik - hozzád hasonlóan Hamiltonnak szurkoló - fórumozó társunk, Hammertime is rábólintott, hogy valóban rosszkor kezdett ilyen nagyzolásba, tekintve a későbbi eredményt. Egy jó tanács: Értem én, hogy ő a kedvenced, de azért ne told már túl ezt annyira, hogy általad ismeretlen emberektől várnál bocsánatkérést (!!!) a kedvenced nevében (wtf?), csak mert egy pár nappal korábbi hangzatos kijelentését felidézték egy hibája után. Ez nem Amerika, itt nincs olyan, hogy "offending" (amúgy igazából ott sincs, legalábbis ez nem egy jogi kategória), és nem is gondolom, hogy ez volna a helyes irány bármilyen adott párbeszédben.

Na, Tamás.

Hamilton miután megoldotta a problémát, ment egy jó kört, majd spórolásra kapcsolt, mert addigra hatalmas volt már a hátránya, ezt ő nyilatkozta.

khristiank
#10 khristiank 2016. június 21. 19:47  
HannaLill:
hogy inkább ne nyúljon semmihez. erről egy régi űrhajós vicc jutott eszembe ..megetetni gombokat nem piszkálni

:D

HannaLill
#9 HannaLill 2016. június 21. 19:09  
Lali:
A 41. körben történt – tulajdonképpen véletlenül. Kiderült, Hamiltonnak valójában csupán kettőt kellett volna kapcsolnia kormányán. -----Csakhogy mivel vakon találgatott, valójában számos dolgot átállított, és ezzel csak tovább tetézte a bajt----- Végül Peter Bonnington versenymérnöknek kellett rászólnia, hogy inkább ne nyúljon semmihez. De ezt is csak azt követően tehette, hogy versenyzője jelezte, mindent át fog kapcsolni. Na persze direkt szopatják ugyan már !

hogy inkább ne nyúljon semmihez. erről egy régi űrhajós vicc jutott eszembe ..megetetni gombokat nem piszkálni

Jocke
#8 Jocke 2016. június 21. 18:53  
karl:
Hagyjuk már ezt a sok maszlagot,egyértelmű,hogy Hamiltont akadályozzák,azért ,hogy végre egyszer Nico bajnok legyen.Szegény már 10 éve itt van és kell neki egy VB.

És ebben a gonosz játékban ezek szerint Hamilton is benne van, máskülönben nem fordult volna bele a falba az időmérőn ;)

Lali
#7 Lali 2016. június 21. 17:31  

A 41. körben történt – tulajdonképpen véletlenül. Kiderült, Hamiltonnak valójában csupán kettőt kellett volna kapcsolnia kormányán.
-----Csakhogy mivel vakon találgatott, valójában számos dolgot átállított, és ezzel csak tovább tetézte a bajt-----
Végül Peter Bonnington versenymérnöknek kellett rászólnia, hogy inkább ne nyúljon semmihez. De ezt is csak azt követően tehette, hogy versenyzője jelezte, mindent át fog kapcsolni.

Na persze direkt szopatják ugyan már !

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 17:33

HannaLill
#6 HannaLill 2016. június 21. 17:28  

Hülye Mercedes nemhogy összekapcsolta volna a két versenyzőt és akkor Rosberg megmondta volna Hamiltonnak hova kell kapcsolni vagy ezt is tiltsa a szabályzat???

HannaLill
#5 HannaLill 2016. június 21. 17:27  
Jasper:
Idézd be kérlek, hogy a hétvégi teljesítménye kapcsán mivel szidtam Hamiltont, mert én csak egy múlt hét eleji kijelentését idéztem, amiben azt állította, hogy őt igazságtalanul értékelik alul technikai szempontból. Egyrészt ez nem "szidás", másfelől nem is tévedés: a mostani cikk is megerősíti, hogy nem tudatosan, hanem csak összevissza kapcsolgatott (a mérnöke javaslata ellenére), hogy csak véletlenül sikerült elhárítania a hibát, és hogy utána sem lett lényegesen gyorsabb, magarán fogalma sem volt, hogy technikai szempontból mi miért történik. Nem mellékesen az egyik - hozzád hasonlóan Hamiltonnak szurkoló - fórumozó társunk, Hammertime is rábólintott, hogy valóban rosszkor kezdett ilyen nagyzolásba, tekintve a későbbi eredményt. Egy jó tanács: Értem én, hogy ő a kedvenced, de azért ne told már túl ezt annyira, hogy általad ismeretlen emberektől várnál bocsánatkérést (!!!) a kedvenced nevében (wtf?), csak mert egy pár nappal korábbi hangzatos kijelentését felidézték egy hibája után. Ez nem Amerika, itt nincs olyan, hogy "offending" (amúgy igazából ott sincs, legalábbis ez nem egy jogi kategória), és nem is gondolom, hogy ez volna a helyes irány bármilyen adott párbeszédben.

Egyszerűbb ha bemásolod neki oszt pont

HannaLill
#4 HannaLill 2016. június 21. 17:25  
ggyuri:
mennyien szidták Hamiltont a korábbi cikkek alatt:) Kiváncsi vagyok, hogy el fog e valakitől hangzani: "Tévedtem, bocsánat" - MENDEZ - BRUNDLE - HANNALILL - JASPER - KONSZPIRESISZEORIZ (Szokás szerint undorító stílusban)

"Tévedtem, bocsánat"

Jasper
#3 Jasper 2016. június 21. 17:23  

Idézd be kérlek, hogy a hétvégi teljesítménye kapcsán mivel szidtam Hamiltont, mert én csak egy múlt hét eleji kijelentését idéztem, amiben azt állította, hogy őt igazságtalanul értékelik alul technikai szempontból. Egyrészt ez nem "szidás", másfelől nem is tévedés: a mostani cikk is megerősíti, hogy nem tudatosan, hanem csak összevissza kapcsolgatott (a mérnöke javaslata ellenére), hogy csak véletlenül sikerült elhárítania a hibát, és hogy utána sem lett lényegesen gyorsabb, magarán fogalma sem volt, hogy technikai szempontból mi miért történik. Nem mellékesen az egyik - hozzád hasonlóan Hamiltonnak szurkoló - fórumozó társunk, Hammertime is rábólintott, hogy valóban rosszkor kezdett ilyen nagyzolásba, tekintve a későbbi eredményt.

Egy jó tanács:

Értem én, hogy ő a kedvenced, de azért ne told már túl ezt annyira, hogy általad ismeretlen emberektől várnál bocsánatkérést (!!!) a kedvenced nevében (wtf?), csak mert egy pár nappal korábbi hangzatos kijelentését felidézték egy hibája után. Ez nem Amerika, itt nincs olyan, hogy "offending" (amúgy igazából ott sincs, legalábbis ez nem egy jogi kategória), és nem is gondolom, hogy ez volna a helyes irány bármilyen adott párbeszédben.

ggyuri
#2 ggyuri 2016. június 21. 16:51  

mennyien szidták Hamiltont a korábbi cikkek alatt:)
Kiváncsi vagyok, hogy el fog e valakitől hangzani: "Tévedtem, bocsánat"

- MENDEZ
- BRUNDLE
- HANNALILL
- JASPER
- KONSZPIRESISZEORIZ (Szokás szerint undorító stílusban)


karl
#1 karl 2016. június 21. 16:20  

Hagyjuk már ezt a sok maszlagot,egyértelmű,hogy Hamiltont akadályozzák,azért ,hogy végre egyszer Nico bajnok legyen.Szegény már 10 éve itt van és kell neki egy VB.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ