Ez a Hamilton már nem az a Hamilton

írta: M4Sport
2016. április 16. 16:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

A kudarcok és vereségek folyamatosan formálják az ember személyiségét – még akkor is, ha kőkemény F1-es versenyzőkről van szó. Toto Wolff szerint Nico Rosberg alig, Lewis Hamilton viszont óriásit változott az elmúlt években.

Toto Wolff a Mercedes csapatfőnökeként az elmúlt években többször is beszélt arról, Lewis Hamilton és Nico Rosberg egymással vívott párharca során gyakran érzi magát tanárnak, aki a kilengésekre is hajlamos, nehezen zabolázható diákjait próbálja a helyes út felé terelgetni és azon tartani. Minél régebb óta „tanítja” őket, helyzete egyre nehezebbnek, bizonyos szempontból mégis egyre könnyebbnek tűnik. Az elmúlt négy évben ugyanis alaposan megismerhette mindkét versenyzőt.

Kínában mindkettejükről érdekes fejlődésábrát rajzolt fel. Pénteken előbb Nico Rosbergől kérdezték, akit 2014-es első bajnoki veresége óta már sokszor leírtak, sokan láttak megtörtnek, ám aki jelenleg elképesztő magabiztossággal nyújtja egyre hosszabbra győzelmi sorozatát. Wolff szerint bármennyire is érezzük úgy, hogy a német megváltozott, valójában épp az ellenkezője történt. „Nico remek formában van. Nem érzem úgy, hogy sokat változott volna. Amikor tavaly Lewis volt győzelmi sorozatban, az emberek folyton azt kérdezték, ez megtöri-e Nicót. Aztán miután a bajnokság eldőlt, elkezdett nyerni, és azt kérdezték, ez lendületet ad-e neki. Ezek a srácok nagyon magas szinten teljesítenek, és nem feltétlenül van rájuk hatással, hogy jó vagy rossz hétvége van-e mögöttük. Már vagy húsz éve ezt a szakmát űzik. Nico folyamatosan fejlődik mint ember és mint versenyző, tanul, de mégsem sokban más, mint volt az elmúlt években.”

Nico Rosberg

Ez a Hamilton már nem az a Hamilton

Szombaton aztán eljött Lewis Hamilton jellemzésének is az ideje. Azé a Hamiltoné, aki mellől úgy tűnik, az utóbbi hetekben, hónapokban elpártolt a szerencse, s aki ennek ellenére higgadtan és éretten kezeli korai időmérős kiesését. Ez már távolról sem az a Hamilton, aki félresikerült kvalifikációja után a csapat titkos telemetriai adatait teszi közzé közösségi oldalán, csak hogy bizonyítsa a világnak, akkor is ő volt a jobb.

Harmadik bajnoki címe után talán már nem is érzi úgy, hogy bármit is bizonyítania kellene bárkinek.

„Őrület, milyen fejlődésen ment keresztül a személyisége az elmúlt három év során ennél a csapatnál. Két bajnoki címet nyert, és megtalálta önmagát. El tudom képzelni, milyen nyomás nehezedik rá azok irányából, akik folyton kritizálják, de ő csak követi az ösztöneit, járja a maga útját, és úgy tűnik, ez működik” – méltatta bajnokát Wolff. „Ez nagyszerű a csapat számára. Két nagyon versenyképes versenyzőnk van, akiknek remek a hozzáállása, nagyon jól beépültek a csapatba, és sok energiával látják el azt, lendületet adnak neki. Leesett az állam attól a Lewistól, akit ma láttam visszatérni a garázsban. Egy ilyen helyzet után mindenkivel kezet rázott, támogatásáról biztosította őket.”

Hamilton már két vereséget szenvedett el Rosbergtől idén, ám ő még Bahreinben is rendre azt hangoztatta, nem idegeskedik ponthátránya miatt. Paddockbeli beszámolókból kiderül, talán több ez puszta pszichológiai hadviselésnél, s érezhető, hogy a harmadik címét megnyerő brit gyerekkori álma beteljesítésével (utolérni Ayrton Sennát) már másképpen viszonyul a kudarcokhoz.

„Először is nagyon jó hallani, amit Toto mond. Nagyon nagyra tartom őt, és nagyon fontos szereplője volt annak az útnak, amin jelenleg is járok. Én részese vagyok egy fejlődési folyamatnak. Amióta az F1-ben vagyok, a barátaim azt mondták: nem is tudom, ki vagyok. Kerestem magamat. Most jól érzem magam a bőrömben, boldog vagyok. Nem igazán tudom elmagyarázni ezt. Remélem, hamarosan az eddigieknél jobb eredményekben is visszaköszön ez” – reagált főnöke szavaira Hamilton.

„Az biztos, hogy a hozzáállásom kicsit megváltozott, sokkal higgadtabb vagyok. Szó sincs róla, hogy nem vagyok boldog, a bajnoki címért harcolok, még ha jelenleg Nico is van nagy sorozatban. Hosszú út áll még előttünk, nincs értelme sokat stresszelni, azon rágódni, ami egy órával ezelőtt történt, mert úgysem változtathatsz rajta. Csak a jövőmet alakíthatom, erre fordítom az összes energiámat. Ami mögöttem van, arra nem pazarolok belőle, száz százalékig előre tekintek.”

Lewis Hamilton

Mindig élvezte, ha a mezőny végéről rajtolt

Ennek megfelelően Hamilton elárulta, már alig várja a vasárnapi futamot, melynek az utolsó rajtkockából kénytelen nekivágni. „Ilyen volt ez, amikor elkezdtem versenyezni. Egyes gyerekek körülöttem a lehető legjobb felszereléssel versenyezhettek, mi meg hátul voltunk, így hozzászoktam ahhoz, hogy át kell hámoznom magam a mezőnyön. Ez tehát a fiatalkoromra emlékeztet, amit nagyon élveztem. Sosem volt még olyan versenyem, amin hátulról rajtoltam, és nem élveztem” – fogalmazott optimistán.

Felzárkózni persze már a Forma–1-ben is láthattuk őt párszor. Legutóbb például a 2014-es Magyar Nagydíjon jutott egészen a harmadik helyig a mezőny végéről indulva. „De nem igazán merítek ebből erőt. Nem gondolkodom azon, hogyan jutok majd át a mezőnyön, sosem tudhatod, minden pálya és körülmény más, mások a gumik. Harmadiknak lenni nehéz lesz. A Red Bullok és a Ferrarik is gyorsak, és ott van Nico. A célom, hogy pontokat szerezzek” – értékelte helyzetét.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Matador
#7 Matador 2016. április 19. 18:30  
niconauta:
hami túlvállalja magát, skizofrén pofa, multikulti, magamutogató internethős feka szabadságharcos, küzd az egyenjogúságért, de kifehéríteni magát megtestesíti, mindazt amitől iszonyodom eben ebben a szar világban

te évről évre egyre rosszabb vagy :DD

Abban biztos vagyok hogy hiába szereted a finom rántott csirkemellet, ha gyakran és sokáig eszed megunod, talán ez történt hamiltonnal is, ennyi győzelem/vb elég volt neki, még 1 vagy 2 pluszba már nem jelent neki semmit,
és ha év végén rosberg lesz a bajnok szerintem ki is lép a szerződéséből és elmegy celebeskedni:D

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 18:31

BCS_F1
#6 BCS_F1 2016. április 17. 10:07  

Erről az a véleményem, hogy ha lenne egy normális, erős kezű csapatfőnök Wolff helyett, akkor Lewis nem csinálna olyan dolgokat, amiket meg mer most engedni magának. Profihoz méltatlan "produkció" ez eddig.

niconauta
#5 niconauta 2016. április 17. 01:41  
Lombardo:
Bár szokás szerint a töménytelen mennyiségű vodka beszél belőled, kivételesen egyetértek bveled. Ez a magamutogatás félelmetrsen sivár lelkivilágról árulkodik. Rosberg sm egy jellemóriás, de Hamilton mellett már-már értékes embernek tűnik, ami egészed drámai képet fest Hamiltonról.

ambivalens érzések, posztumusz világbajnok senki sem akar lenni :)
baboom

Utoljára módosítva: 2016. április 17. 01:43

Lombardo
#4 Lombardo 2016. április 17. 00:25  
niconauta:
hami túlvállalja magát, skizofrén pofa, multikulti, magamutogató internethős feka szabadságharcos, küzd az egyenjogúságért, de kifehéríteni magát megtestesíti, mindazt amitől iszonyodom eben ebben a szar világban

Bár szokás szerint a töménytelen mennyiségű vodka beszél belőled, kivételesen egyetértek bveled. Ez a magamutogatás félelmetrsen sivár lelkivilágról árulkodik. Rosberg sm egy jellemóriás, de Hamilton mellett már-már értékes embernek tűnik, ami egészed drámai képet fest Hamiltonról.

Utoljára módosítva: 2016. április 17. 00:35

niconauta
#3 niconauta 2016. április 16. 23:58  
continental:
Volt honnan fejlődni.

hami túlvállalja magát, skizofrén pofa, multikulti, magamutogató internethős
feka szabadságharcos, küzd az egyenjogúságért, de kifehéríteni magát
megtestesíti, mindazt amitől iszonyodom eben ebben a szar világban

continental
#2 continental 2016. április 16. 23:21  

Volt honnan fejlődni.

Sebees
#1 Sebees 2016. április 16. 22:54  

"Csak a jövőmet alakíthatom, erre fordítom az összes energiámat. Ami mögöttem van, arra nem pazarolok belőle, száz százalékig előre tekintek." Ez már nagyon ZEN.

HairHungary