Félresöpört akadály – így gurított vörös szőnyeget a Red Bull Verstappen elé

írta: RZ
2016. május 08. 08:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

A mögöttünk hagyott hét legnagyobb meglepetését jelentette Max Verstappen és Danyiil Kvjat azonnali helycseréje. A Helmut Markótól megszokott könyörtelen, mégis észérvekkel magyarázható döntés született. Középpontjában viszont távolról sem a Szocsiban feketebáránnyá vált orosz versenyző áll…

Verstappen, KvjatTöbben vélték úgy a szocsi versenyt követően, Danyiil Kvjat még olcsón is megúszta, hogy egymás után kétszer is belerohant Sebastian Vettel Ferrarijába. Tíz másodperces „stop and go” büntetését többek között Niki Lauda és Jean Alesi is túl enyhének nevezte – akkor azonban még nem sejtették, hogy ennél jóval súlyosabb „büntetés” is vár rá. Csak azt épp nem az FIA-tól, hanem a Red Bulltól és pártfogójától, Helmut Markótól kapja…

„Egy rossz verseny, és Kvjatot máris ejtik. És mi van az előző futamon szerzett dobogós hellyel? Rövid a memóriájuk” – reagált meglepetten Jenson Button a Red Bull bejelentésére.

Túlzó és igazságtalan ítélet ez – mondhatnánk, megalázó Kvjat számára.

Téved viszont, aki azt gondolja, e hirtelen és szokatlan helycsere csak az orosz hétvégéről, sőt, csak Kvjatról szól. A döntés középpontjában sokkal inkább az F1 jelenleg tán legértékesebb csiszolatlan gyémántja áll: Max Verstappen. Az ő elégedettsége, „csodagyerek” imázsa, valamint a Red Bull hosszabb távú F1-es jövőképe. Még akkor is, ha Marko mindezt ilyen formában tagadja.

Hogy a Red Bull legalább annyira hisz a fiatal hollandban, mint egykor Sebastian Vettelben, az nem is kérdés. Ne feledjük, 2014-ben a Mercedesszel futottak őrült versenyt érte, s hogy biztosan elhalásszák a rivális elől, még arra is hajlandóak voltak, hogy már a következő szezontól felajánlják neki, hogy az F1-ben versenyezhet! Annak ellenére, hogy csak 16 esztendős volt, hogy két évvel korábban még csak gokartozott, s hogy egyetlen együléses szezont futott a királykategória előtt.

Efféle őrültségekre csak az az udvarló képes, aki valóban fülig belehabarodik kiszemeltjébe…

Helmut Marko márpedig meglátott valamit Verstappenben. És hogy mit, azt az előző szezonban már a külső szemlélők is kapizsgálták. Semmi kétség, a hollandban megvan a bajnokokra jellemző könyörtelenség, bátorság és a másikat arcon könyöklős egoizmus, amely a sportág nagyjainak sikeressé válásához is nélkülözhetetlen volt.

Mindez egyelőre nem több puszta lehetőségnél, ám a Red Bull úgy fest, nagyon is hisz abban, hogy ki tudja aknázni ezt.

Verstappen, Kvjat„Egyetértek azzal, hogy tehetséges, de még bőven van ideje” – tette még hozzá Button. És valóban, ideje egy 18 éves versenyzőnek még bőven van a bizonyításra. Az idő viszont nem őt, hanem sokkal inkább a Red Bullt sürgette.

Verstappen karrierje eddig elemi erejű zuhatagként haladt előre – utat törve ott is, ahol eddig senki sem járt, s elsodorva egyre többeket, akik felé tévednek. És bármilyen hatalmas és erős is a Red Bull, e víztömegnek ő sem szabhat gátat.

Sőt, inkább medret épített neki.

Igen, Helmut Marko elmondta, Verstappen megszerzésére sem a Mercedesnek, sem a Ferrarinak nem volt komoly esélye. Vagy elhisszük neki, vagy nem. Ne legyenek azonban kétségeink afelől, hogy voltak ajánlatai. A menedzser édesapa, Jos sem véletlenül fitogtatta előszeretettel erejüket: ha akarnak, akárhová szerződhetnek. Verstappenék ilyen szempontból legalább annyira agresszívek, mint Max a pályán. Egyes hírek szerint megállapodásuk értelmében, ha Verstappen 2017-ben az első csapathoz kerül, automatikusan 2018-ig hosszabbodik meg együttműködésük.

Nagy kérdés volt azonban, hogy ki tudják-e várni ezt.

Mert a Red Bullra nem feltétlenül csak az ellenfelek csábítása révén nehezedett nyomás. Ha a holland valóban korszakos tehetség – mint azt egyre többen gondolják –, és továbbra is táplálni akarják a róla kialakult „csodagyerek” képet, nem veszíthet az eddigi lendületéből. Márpedig a tavalyi motort használó Toro Rossóval a megtorpanás szinte garantált volt, a 2015-höz képesti előrelépést jelentő első dobogó megszerzése pedig csodaszámba ment volna.

Jos Verstappen nem véletlenül sürgette a Red Bullt azzal a 2017-es szerződéssel, ahogy az sem lehet véletlen, hogy eközben egyre nagyobb lett a feszültség a Toro Rossónál – ez is nyilvánvalóan tőlük eredt.

Sebastian Vettelnek másfél Toro Rossó-s év is elég volt a továbblépéshez. Ayrton Senna egy év után elhagyta a Tolemant, hogy ifjú meglepetésemberré váljon a Lotusszal. Michael Schumachernek mindössze egyetlen hétvége jutott a Jordannél, mielőtt lecsapott rá Flavio Briatore. Fernando Alonso egy minardis tanulóév, majd újabb egy év tesztpilótaság után vált a Renault reménységévé, s készült fel a bajnoki menetre. De Kimi Räikkönen sem tudott annyira elrejtőzni a Sauberrel, hogy ne csapjon le rá azonnal a McLaren. A kezdeti meglepetéseket mindegyikük esetében gyors továbblépéssel és a még nagyobb sikerekkel lehetett csak tetézni. Legtöbb esetben már annál a csapatnál, amellyel első nagy sikereiket elérték. Miért éppen Verstappen maradjon le tőlük?

A tehetség – ahogy a közhely tartja – mindig utat tör magának.

És bár – hangsúlyozzuk – Sennához vagy Schumacherhez továbbra is korai még hasonlítani őt, Verstappen egyelőre töretlen lendületű tehetségként száguld az apja és a Red Bull segítségével építgetett sztrádán.

Az útjába állni pedig végzetes is lehet…

Verstappen, KvjatÉs igen, olyan tempóval halad, hogy az általa keltett légörvény bizony időnként fel-felborít egy-egy, lassabban közlekedő „hétköznapi” járókelőt…

Most éppen Danyiil Kvjat térdelt miatta pocsolyába.

Talán túlzásnak tűnhet a szocsi hibák miatt félreállítani egy, a nem verstappeni mércével mérve igenis ígéretes fiatalt. Csakhogy e döntésnek nagyon is voltak előjelei. Idén Kvjat volt az első áldozata az új időmérő edzésnek Ausztráliában, ahol már a Q3-ban búcsúzott. Másnap önhibáján kívül nem rajtolhatott el a versenyen, de Bahreinben már nem volt mentsége arra, miért szenvedett a gumik fölmelegítésével, s esett ki a Q2-ben. „Ez kínos” – ismerte el, miután teljesen tanácstalanul állapította meg: az autója kiváló, így nem érti, miért az újabb blama…

Kínában aztán jött a Red Bull idei első dobogója. Marko azonban kiemelte, túlságosan hullámzó teljesítményt nyújtott ahhoz, hogy ez igazán számítson, ráadásul Daniel Ricciardo mindvégig gyorsabb volt nála. Ahogy 2015-ben is – annak ellenére, hogy a több pont az orosz neve mellé került.

Kvjatnál még a csúcspontokon is rendre légy került a levesbe. Kínában Ricciardo úgy ért célba 7 másodperces hátrányban hozzá képest a 4. helyen, hogy át kellett verekednie magát a mezőnyön korai defektje után. De Kvjat tavaly a Hungaroringen – pályafutása első dobogós helyezésénél – is csak úgy léphetett eggyel magasabbra a pódiumon, hogy közben a pechesebb Ricciardo volt a gyorsabb.

Ezek mellé pedig további megingások társultak. A 2015-ös szezon kezdete annyira gyengén sikerült számára (egyébként megbízhatósági problémák miatt is), hogy Markónak már nyáron ébresztőt kellett fújnia. Ricciardo a szezon végén elismerte, nem hitte volna, hogy van onnan visszaút csapattársának. Volt. Mert Kvjat már többször bizonyította rövid F1-es pályafutása során, tehetsége megvan ahhoz, hogy jó eredményekkel másszon ki a mély hullámvölgyekből. A gond csak az, hogy hajlamos aztán rendre visszalökni magát a mélységbe.

Mint tavaly Japánban, ahol egy újabb főnöki figyelmeztetés után az időmérőn nagy elszántságában – mint most Oroszországban – a határokat feszegette, megcsípte a füvt, és a Red Bull rommá tört. Ahogy nem sokkal később Austinban is. Akkor hiába rajtolta le csapattársát, végül mégis Ricciardo lopta el a show-t. Kvjat újra erőlködni kezdett, ami pedig újabb hibába hajszolta őt.

Verstappen, Kvjat„Nem boldogult a nyomással” – indokolt Marko a Toro Rossóz történt visszaküldése kapcsán. És nem akármilyen nyomás volt ez – szinte minden irányból érkezett.

Kvjat eleve az a fajta versenyző, aki kegyetlenül sokat követel meg magától. Ha nem ilyen lenne, sosem került volna a Red Bull ülésébe, már rég kiadták volna az útját – mint Jaime Alguersuariét vagy Jean-Éric Vergne-ét. Csakhogy mintha a sors is összeesküdött volna ellene. Nem elég, hogy a mezőny egyik legjobb versenyzője, Daniel Ricciardo oldalán volt kénytelen bizonyítani, egy négyszeres világbajnok, Sebatian Vettel helyére érkezett a csapathoz, időközben pedig Verstappen és Sainz is elkezdett toporogni mögötte az ajtóban. Mindezt egy, a csapat szempontjából is viharvert időszakban.

A léc ennél magasabban nem is lehetett volna.

Persze aki a Red Bull versenyzője, annak bírnia kell a nyomást. Ám nem szabad elfelejteni, Kvjat nem a megszokott módon került a nagycsapathoz: menet közben kihagyott egy fontos lépcsőfokot! Sebastian Vettel 2014 őszén váratlanul jelentette be távozását, a helyére szerződtetett orosz pedig csak egy évet teljesített az „előkészítőben”, s nem azért léptették elő, mert bizonyította rátermettségét, hanem kényszerből.

Bekerült az egyetemre, de érettségiznie utólag kellett. Most pedig úgy tűnik, megbukott.

Helmut Marko azt mondja, ez nem lefokozás, hanem egy esély. Így is lehet tekinteni rá, elvégre ki is rúghatták volna, mint annak idején többeket, véget vetve F1-es karrierjének. Azt viszont nehéz átlátni, mostani, megalázónak ható lépésük miként javít majd az önbizalmán…

Ha végül innen talpra áll… nos, akkor bármire képes lehet. De nem tűnik úgy, hogy ezzel alacsonyabbra került volna a léc…

Verstappen, KvjatMost már csak az a kérdés, a Red Bull nem követte-e el ugyanazt a hibát Verstappennel, amit Kvjat első csapatba emelésével, s a hollandnak elég lesz-e az a szűkre szabott idő a bizonyításra, ami elődjét felőrölte.

A választ csakis egy ember tudja megadni: Verstappen, aki mostantól a Red Bull által is magasan értékelt Ricciardo ellen bizonyíthat. Ha úgy teljesít, ahogyan azt felettesei remélik, biztosak lehetünk benne, hogy a Toro Rosso eddigi belső feszültségei hamarosan Milton Keynesbe költöznek át… Izgalmas párharc lesz, melynek alakulása valamennyi Red Bull-versenyző jövőjére hatással lehet, s melynek tétjét a „jövő embere” házon belüli cím jelenti majd. Látva, az osztrákok milyen szoros érzelmi szálakkal kötődnek a hollandhoz, nem lennénk most Ricciardo helyében…

Egy biztos, Verstappen szempontjából rövid és hosszú távon is tökéletes a csapatváltás időzítése. A hollandnak lesz némi ismerkedési ideje, mielőtt Kanadában megérkezik a Renault várva várt új motorja, melytől a Red Bull nagyon sokat remél. „Optimisták vagyunk. A számok azt mutatják, hogy ismét olyan helyzetbe kerülhetünk, melyből futamokat nyerhetünk az olyan pályákon, mint a budapesti vagy a szingapúri. Reméljük, hogy az év hátralévő részében komoly fenyegetést jelenthetünk majd a Ferrarira” – nyilatkozta nemrég Marko a fejlesztésekről.

Aligha kell ecsetelni, mekkora lökést adna Verstappenek és hírnevének, ha az év második felében máris pezsgőt bontana, Vettelék életét keserítené meg futamról futamra. Jos és Max máris megkapná azt, amit a Toro Rossónál eddig nem feltétlenül látott elérhetőnek, s ami frusztrálttá tette őket.

Ha pedig mégsem jönne össze a nagy előrelépés, még mindig lenne 17, viszonylag tét nélküli versenye, melyen a tapasztalatlanság hiányával könnyen magyarázhatóak lennének a csapattárstól elszenvedett vereségek, miközben felkészülhetne 2017-re, a Red Bull reményei szerint új korszak kezdetére.

A recept egyszer már bevált. Vettel 2009-ben meglepetéseredményekkel a tarsolyában, ugyanúgy egy, a sportág és a csapat szempontjából is korszakváltásnak mondható időszakban érkezett meg a Red Bullhoz. Az eredményt meg tudjuk. És a Red Bull most éppen ezt keresi: távlatokat az átmeneti időszak után, stabil pontot a bizonytalanságok után, és a visszautat a csúcsra.

A különbséget Kvjat és Verstappen között az jelenti, hogy előbbit sosem tekintették megoldásnak, csak remélték, hogy azzá válhat, utóbbit viszont eleve annak szerződtették – már 16 évesen. Ezért a csapat mindent megtesz, hogy a kegyeiben járjon. Még ha ez áldozatokat is követel. Előléptetésével a Red Bull most talán úgy érzi, végre sikerült rendet tennie a Vettel távozása utáni zűrzavarban.

De biztosan sikerült? Már nem kell sokat várni, és ez is kiderül.

Verstappen, Kvjat

Oszd meg!

91 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#91 BrettShaw 2016. május 11. 09:02  
guide:
Én nem is írtam olyat,hogy Ricsit visszafogják majd,csak azt,hogy a múltban már előfordult egy-két furcsaság.Kíváncsian várom a kettejük párharcát! Látva a Merci előnyét és a Ferrari küszködését, még az is lehet,hogy évekig ez lesz a forma1 főattrakciója!:)

Tudom, hogy nem te írtad. Az írta, akinek először válaszoltam és amire te válaszoltál! :)

guide
#90 guide 2016. május 10. 21:09  
BrettShaw:
Én szívesen látnám őket újra egy csapatban. Méltó kihívójának tűnt, bár kettejük küzdelmében a körülmények szerintem a szokásosnál nagyobb súllyal estek latba. Emellett egy pillanatra sem éreztem, hogy Ricci akárcsak egy kicsit is tartana tőle, ami nagyon jó! A többivel is egyetértek, de továbbra sem látom be, hogy ebben a konkrét esetben mi szükség volna Ricci visszafogására. Ha jó lesz Verstappen, akkor tiszta helyzetet ad, ha meg nem akkor legfeljebb Jos fog hajat tépve őrjöngeni...

Én nem is írtam olyat,hogy Ricsit visszafogják majd,csak azt,hogy a múltban már előfordult egy-két furcsaság.Kíváncsian várom a kettejük párharcát! Látva a Merci előnyét és a Ferrari küszködését, még az is lehet,hogy évekig ez lesz a forma1 főattrakciója!:)

BrettShaw
#89 BrettShaw 2016. május 10. 13:53  
guide:
Vettel csapatváltása már 2013-ban elkezdődött,amikor Alonso megegyezett Montival,hogy 2014 végén távozhat.Alonso valószínűleg azt hitte,hogy ha nem talál jobbat a Ferrarinál,akkor maradhat a helyén,de a ferka már eldöntötte,hogy Vettellel folytatja.Ezt már többször elmondták,csak valahogy mindenkinek kiesik.Az RB már 2014 elején tudta,hogy Vettel lépni akar,de lepapírozva csak a nyár végére lett. A sors iróniája szerintem,hogy elképzelhető,hogy ugyanez lesz Ricsivel is.Lehet,hogy ő is a Ferrarinál köt ki és meglátjuk mi lesz a kettejük csatájának a folytatása.

Én szívesen látnám őket újra egy csapatban. Méltó kihívójának tűnt, bár kettejük küzdelmében a körülmények szerintem a szokásosnál nagyobb súllyal estek latba. Emellett egy pillanatra sem éreztem, hogy Ricci akárcsak egy kicsit is tartana tőle, ami nagyon jó!

A többivel is egyetértek, de továbbra sem látom be, hogy ebben a konkrét esetben mi szükség volna Ricci visszafogására. Ha jó lesz Verstappen, akkor tiszta helyzetet ad, ha meg nem akkor legfeljebb Jos fog hajat tépve őrjöngeni...

albutr
#88 albutr 2016. május 10. 11:52  
stonefly:
Én csak azt nem értem ezzel a sráccal kapcsolatban, hogy miért nem zavarja most a sok F1 rajongót az apja, aki mindenhol ott van és mindenbe beleugat. Hamilton apját és Lewist atomjaira szedték emiatt.

egyébként ezek az apák szimpatikusak:Norbert Vettel,José Luis Alonso,Matti Raikkönen,John Button,Rolf Schumacher,Enzo Trulli,Luis Antonio Massa,Carlos Sainz,Keke Rosberg,Jan Magnussen.

guide
#87 guide 2016. május 10. 10:30  
BrettShaw:
Pontosan a hosszútávú érdekek miatt nem látom, hogy a redbullnak mi értelme volna egy gyengébb pilóta kedvéért torzítani a csapaton belüli erőviszonyokat. Egyetlen esetben tartanám jogosnak, mégpedig akkor, ha Riccivel nem terveznek hosszú távra, csak 1-2 évre, de ezt meg nehezen tudom elképzelni, hiszen ő gyors és megbízható pilóta, egyelőre a csapat teljesítményét legjobban reprezentáló elem. A Vettel Webber összevetés is analóg, de ahogy Webber is mondta kettejük közül Vettel volt a jobb, így a hosszútávú érdekek mentén is Vettel volt a jobb választás. Nem valami sportszerű, de amint látjuk eredményes. Számomra Vettel csapatváltása nem volt meglepő. Kellett hozzá Ricci, hogy kimozdítsa a komfortzónájából, abból a közegből, amiben gyakorlatilag az egész pályafutását eltöltötte. Vettel a legjobban fizetett versenyző ma, a maga részéről erősebb alkut tudott összehozni a Ferrarival, mint a RedBullal valaha. És mindezt egy csúnyán bebukott év után is. Szóval tökéletesen egyetértek veled abban, hogy nem mindig támogatják egyenlő intenzitással a versenyzőiket, de ebben a kiemelt esetben (Ric-Verstappen) nehezen tudom elképzelni, hogy volna értelme Riccit elnyomni, hacsaknem kifejezetten az ő helyére hozták Verstappent és jövőre jön mellé Sainz vagy Kvyat.

Vettel csapatváltása már 2013-ban elkezdődött,amikor Alonso megegyezett Montival,hogy 2014 végén távozhat.Alonso valószínűleg azt hitte,hogy ha nem talál jobbat a Ferrarinál,akkor maradhat a helyén,de a ferka már eldöntötte,hogy Vettellel folytatja.Ezt már többször elmondták,csak valahogy mindenkinek kiesik.Az RB már 2014 elején tudta,hogy Vettel lépni akar,de lepapírozva csak a nyár végére lett.

A sors iróniája szerintem,hogy elképzelhető,hogy ugyanez lesz Ricsivel is.Lehet,hogy ő is a Ferrarinál köt ki és meglátjuk mi lesz a kettejük csatájának a folytatása.

guide
#86 guide 2016. május 10. 10:14  
Zasalamel:
Érdekes dolog ez, hogy azt is figyelmen kívül hagyjátok h Kimi csak addig ment jól a Lotusnál amíg kiemeltként kezelték, amikor Gro is megkapta azt a fajta figyelmet Lotusnál Kimi ferraris bejelentése után mindjárt tudott ő is teljesíteni, ez is egy érdekesség. Kimit bírom na de a fanjai képzelőereje mindent felülmúl, amikor a teljesítményéről van szó. Massával közel három évig egy szinten volt, majd hasonló arányban kapott ki Alonsotól mint ahogy MAssa kapott ki a spanyoltól. De mielőtt jönnétek h bezzeg Alonso egyes státusz volt, vetteltől is ugyanúgy kikapott. Ezek alapján Kimi külön bánásmódot igényel, Kimire külön oda kell figyelni, különben szvsz nem tudja a topszintet hozni. Lotusnál hányszor variáltak a szervoval pl, külön elsőszárny kellett neki, mint ahogy a mekinél is, és akkor a fejlesztésekről nem is beszéltem, melyben igen szűk tartománya fekszik a stílusához, valljuk be eléggé nehéz eset. Eközben Hamilton, Vettel, Alonso esetében tök mindegy h az autó fekszik e nekik vagy sem, ők alkalmazkodni tudnak a technikához, míg Kimi esetében ez fordítva. 2007 elején Hamit kettesként kezelték mégse maradt alul Aloval szemben, sőt... Ez a Vettel féle zsarolás nálam kimaradt.

Nem akarom én mentegetni Kimit.Látom,hogy Ő nem egy erőszakos típus, belenyugszik a sorsába.Egyszer valaki azt írta,hogy a finnek úgy gondolják,mindenkivel az fog történni,aminek történnie kell.A Ferrari úgy gondolta,hogy Alonsoval sikeresebb lehet majd és valószínűleg Alo Massát szerette volna csapattársának.

Vettel "zsarolása" képletes,írtak róla akkoriban.Én megértettem Vettelt.Annak idején, az év első felében egy rakás műszaki gondja volt,amiről a csapat tehetett.Igaz,Ő is hibázott,de a hátrányba Webberhez képest nagyrészt a szerencsétlenségeiből adódott.Több csapat is érdeklődött iránta.Ha az RB beállítja kettesnek,azzal egyrészt elveszi a lelkesedését,másrészt megkockáztatta volna,hogy elveszíti.

BrettShaw
#85 BrettShaw 2016. május 10. 10:03  
guide:
"Mi értelme lenne egy gyengén szereplő Max Verstappent erősnek láttatni? Hogyan húzna ebből hasznot a RedBull? Hol a motiváció?" Verstappen nem fog gyengén szerepelni,mert egy nagy tehetség,valószínűleg a jövő évek meghatározó pilótája.Ez már most is látszik. Lehet,hogy egyedül vagyok ezzel a véleményemmel,de úgy gondolom,hogy a csapatok elsősorban a saját hosszútávú érdekeiket nézik!Ebbe bizony belefér,hogy nem minden esetben ugyanazzal az intenzitással támogatják a pilótáikat. Szerintem senki nem gondolja,hogy a Ferrari Massára is ugyanúgy figyelt volna,mint Alonsora.Kimit teljesítménye is sokat romlott azután,hogy bejelentette,otthagyja a Lotust.2010 őszén az RB is komolyan gondolkodott azon,hogy beáll Webber mögé,de Vettel "megzsarolta" őket,hogy akkor elszerződik tőlük. Én eltudom képzelni például,hogy 2008-tól Kimi szenvedései mögött az állt,hogy a ferrari leakarta cserélni Alonsora.Egy jól teljesítő Kimi kirúgása még inkább felháborította volna a szurkolókat.Különös,hogy Massa balesete után hirtelen megtáltosodott. Vettel 2014-es távozásra senki nem úgy emlékszik,hogy micsoda veszteség érte a Red Bullt,elhagyta őket a világbajnokuk a rivális csapat kedvéért,hanem úgy,hogy Vettel elmenekült Ricsi elől.Ebből ki jött ki jól?Nem Vettel és nem is a Ferrari. Azon se lepődnék meg,ha a Mercedes most egy kicsit játszogatna velünk.Talán úgy gondolják,hogy ha nincs ellenfelük,majd ők gondoskodnak az izgalmakról. Szerintem mi csak a felszínt látjuk és nem tudjuk milyen folyamatok zajlanak a háttérben.Szponzorok elvárásai,emberi kapcsolatok,népszerűségi mutatók,egyességek,szerződésekben megszabott feltételek teljesítése..stb.Aztán lehet,hogy nincs igazam,lehet velem vitatkozni.

Pontosan a hosszútávú érdekek miatt nem látom, hogy a redbullnak mi értelme volna egy gyengébb pilóta kedvéért torzítani a csapaton belüli erőviszonyokat.

Egyetlen esetben tartanám jogosnak, mégpedig akkor, ha Riccivel nem terveznek hosszú távra, csak 1-2 évre, de ezt meg nehezen tudom elképzelni, hiszen ő gyors és megbízható pilóta, egyelőre a csapat teljesítményét legjobban reprezentáló elem.

A Vettel Webber összevetés is analóg, de ahogy Webber is mondta kettejük közül Vettel volt a jobb, így a hosszútávú érdekek mentén is Vettel volt a jobb választás. Nem valami sportszerű, de amint látjuk eredményes.

Számomra Vettel csapatváltása nem volt meglepő. Kellett hozzá Ricci, hogy kimozdítsa a komfortzónájából, abból a közegből, amiben gyakorlatilag az egész pályafutását eltöltötte. Vettel a legjobban fizetett versenyző ma, a maga részéről erősebb alkut tudott összehozni a Ferrarival, mint a RedBullal valaha. És mindezt egy csúnyán bebukott év után is.

Szóval tökéletesen egyetértek veled abban, hogy nem mindig támogatják egyenlő intenzitással a versenyzőiket, de ebben a kiemelt esetben (Ric-Verstappen) nehezen tudom elképzelni, hogy volna értelme Riccit elnyomni, hacsaknem kifejezetten az ő helyére hozták Verstappent és jövőre jön mellé Sainz vagy Kvyat.

BrettShaw
#84 BrettShaw 2016. május 10. 09:54  
successboy:
Hogy neked minden ostobaság amiről nem tudsz. :)) Szóval nem ezek a valaha gyártott legdrágább motorok az F1-ben..nem is akarnak emiatt költségplafont bevezetni akkor..? :) Na ne fárassz tovább kérlek.

A motor csak egy része a csapatok költségvetésének, még a motorgyátók esetében is így van ez.

Amikor korlátlanul lehetett fejleszteni a V10-es motorokat az élcsapatok költségvetésének több mint a felét tette ki minden egyes évben a motorfejlesztés. Évi 200 millió dollárnál is többet. Ahhoz a korszakhoz képest ezek a motorok még csak nem is kirívóan drágák.

Ja és abban a korban 200 elköltött millió 10-20 lóerőt hozott, ez esetben meg 400-500 után egy teljes generációváltást sikerült összehozni.

Az ismereteid megdöbbentően felszínesek! :)

Utoljára módosítva: 2016. május 10. 10:05

Zasalamel
#83 Zasalamel 2016. május 10. 09:18  
guide:
"Mi értelme lenne egy gyengén szereplő Max Verstappent erősnek láttatni? Hogyan húzna ebből hasznot a RedBull? Hol a motiváció?" Verstappen nem fog gyengén szerepelni,mert egy nagy tehetség,valószínűleg a jövő évek meghatározó pilótája.Ez már most is látszik. Lehet,hogy egyedül vagyok ezzel a véleményemmel,de úgy gondolom,hogy a csapatok elsősorban a saját hosszútávú érdekeiket nézik!Ebbe bizony belefér,hogy nem minden esetben ugyanazzal az intenzitással támogatják a pilótáikat. Szerintem senki nem gondolja,hogy a Ferrari Massára is ugyanúgy figyelt volna,mint Alonsora.Kimit teljesítménye is sokat romlott azután,hogy bejelentette,otthagyja a Lotust.2010 őszén az RB is komolyan gondolkodott azon,hogy beáll Webber mögé,de Vettel "megzsarolta" őket,hogy akkor elszerződik tőlük. Én eltudom képzelni például,hogy 2008-tól Kimi szenvedései mögött az állt,hogy a ferrari leakarta cserélni Alonsora.Egy jól teljesítő Kimi kirúgása még inkább felháborította volna a szurkolókat.Különös,hogy Massa balesete után hirtelen megtáltosodott. Vettel 2014-es távozásra senki nem úgy emlékszik,hogy micsoda veszteség érte a Red Bullt,elhagyta őket a világbajnokuk a rivális csapat kedvéért,hanem úgy,hogy Vettel elmenekült Ricsi elől.Ebből ki jött ki jól?Nem Vettel és nem is a Ferrari. Azon se lepődnék meg,ha a Mercedes most egy kicsit játszogatna velünk.Talán úgy gondolják,hogy ha nincs ellenfelük,majd ők gondoskodnak az izgalmakról. Szerintem mi csak a felszínt látjuk és nem tudjuk milyen folyamatok zajlanak a háttérben.Szponzorok elvárásai,emberi kapcsolatok,népszerűségi mutatók,egyességek,szerződésekben megszabott feltételek teljesítése..stb.Aztán lehet,hogy nincs igazam,lehet velem vitatkozni.

Érdekes dolog ez, hogy azt is figyelmen kívül hagyjátok h Kimi csak addig ment jól a Lotusnál amíg kiemeltként kezelték, amikor Gro is megkapta azt a fajta figyelmet Lotusnál Kimi ferraris bejelentése után mindjárt tudott ő is teljesíteni, ez is egy érdekesség.
Kimit bírom na de a fanjai képzelőereje mindent felülmúl, amikor a teljesítményéről van szó. Massával közel három évig egy szinten volt, majd hasonló arányban kapott ki Alonsotól mint ahogy MAssa kapott ki a spanyoltól. De mielőtt jönnétek h bezzeg Alonso egyes státusz volt, vetteltől is ugyanúgy kikapott.
Ezek alapján Kimi külön bánásmódot igényel, Kimire külön oda kell figyelni, különben szvsz nem tudja a topszintet hozni. Lotusnál hányszor variáltak a szervoval pl, külön elsőszárny kellett neki, mint ahogy a mekinél is, és akkor a fejlesztésekről nem is beszéltem, melyben igen szűk tartománya fekszik a stílusához, valljuk be eléggé nehéz eset. Eközben Hamilton, Vettel, Alonso esetében tök mindegy h az autó fekszik e nekik vagy sem, ők alkalmazkodni tudnak a technikához, míg Kimi esetében ez fordítva.
2007 elején Hamit kettesként kezelték mégse maradt alul Aloval szemben, sőt...

Ez a Vettel féle zsarolás nálam kimaradt.

Utoljára módosítva: 2016. május 10. 09:25

guide
#82 guide 2016. május 10. 08:26  
BrettShaw:
Mire lenne az jó? A Redbull a legdurvább daráló, amit eddig ez a sportág látott pilóta kérdésben. Ha valakinél tudnak egy picivel is jobbat, akkor az repül. Bármikor meghúzzák, hogy egyszerre dobnak ki két pilótát a Torroból, mert megtehetik. Bármikor lecserélik, ahogy most láttuk év közben is az egyik pilótájukat (A HAZAI FUTAMA UTÁN/ALAPJÁN), ha nem megfelelő a teljesítménye. Mi értelme lenne egy gyengén szereplő Max Verstappent erősnek láttatni? Hogyan húzna ebből hasznot a RedBull? Hol a motiváció? Elég érettnek tartják, hogy a nagy csapat autóját vezethesse, de ahogy eddig is kérdés nélkül rakják ki az utcára, ha nem lesz elég jó, mert a logikus érdekeik azt diktálják, hogy csak JOBBRA cseréljenek le valakit. Eddig ezt azért elég frankón csinálta az RB. Vettel, Ricciardo mint a két legerősebb, de a Torroban megint összehoztak tavaly és idén egy olyan párost, amelyikből kényelmesen választhatnak, ha arról van szó, hogy kell valaki az 1-es csapatba.

"Mi értelme lenne egy gyengén szereplő Max Verstappent erősnek láttatni? Hogyan húzna ebből hasznot a RedBull? Hol a motiváció?"
Verstappen nem fog gyengén szerepelni,mert egy nagy tehetség,valószínűleg a jövő évek meghatározó pilótája.Ez már most is látszik.

Lehet,hogy egyedül vagyok ezzel a véleményemmel,de úgy gondolom,hogy a csapatok elsősorban a saját hosszútávú érdekeiket nézik!Ebbe bizony belefér,hogy nem minden esetben ugyanazzal az intenzitással támogatják a pilótáikat.
Szerintem senki nem gondolja,hogy a Ferrari Massára is ugyanúgy figyelt volna,mint Alonsora.Kimit teljesítménye is sokat romlott azután,hogy bejelentette,otthagyja a Lotust.2010 őszén az RB is komolyan gondolkodott azon,hogy beáll Webber mögé,de Vettel "megzsarolta" őket,hogy akkor elszerződik tőlük.

Én eltudom képzelni például,hogy 2008-tól Kimi szenvedései mögött az állt,hogy a ferrari leakarta cserélni Alonsora.Egy jól teljesítő Kimi kirúgása még inkább felháborította volna a szurkolókat.Különös,hogy Massa balesete után hirtelen megtáltosodott.
Vettel 2014-es távozásra senki nem úgy emlékszik,hogy micsoda veszteség érte a Red Bullt,elhagyta őket a világbajnokuk a rivális csapat kedvéért,hanem úgy,hogy Vettel elmenekült Ricsi elől.Ebből ki jött ki jól?Nem Vettel és nem is a Ferrari.
Azon se lepődnék meg,ha a Mercedes most egy kicsit játszogatna velünk.Talán úgy gondolják,hogy ha nincs ellenfelük,majd ők gondoskodnak az izgalmakról.

Szerintem mi csak a felszínt látjuk és nem tudjuk milyen folyamatok zajlanak a háttérben.Szponzorok elvárásai,emberi kapcsolatok,népszerűségi mutatók,egyességek,szerződésekben megszabott feltételek teljesítése..stb.Aztán lehet,hogy nincs igazam,lehet velem vitatkozni.

Utoljára módosítva: 2016. május 10. 08:40

F1890
#81 F1890 2016. május 09. 20:59  
successboy:
Szuper, akkor lapozzunk.

mondjuk azért megkérdezem h
szted egy befektetés az első 1-2 év alatt térül meg? főleg ha ekkora lóvét pumpálnak bele kutatás fejlesztés gyanánt, valamint "korszakalkotó" és az egyedi gyártása is elég drága még.

szóval hosszabbtávon elvileg zöldebbnek kéne lennie az egésznek

successboy
#80 successboy 2016. május 09. 20:47  
BrettShaw:
Hehe. Attól mert sok szót raksz egymás után még nem lesz értelme. Pontosan mit szeretnél mondani? Aki nem idióta tudja, hogy a trend a lényeg, semmit nem számít, hogy mennyit fogyasztanak az f1 és autók. Amit a költségekről írtál meg csak egyszerű ostobaság. Számos alkalommal volt ennyire magas a költségvetésük.

Hogy neked minden ostobaság amiről nem tudsz. :))

Szóval nem ezek a valaha gyártott legdrágább motorok az F1-ben..nem is akarnak emiatt költségplafont bevezetni akkor..? :)
Na ne fárassz tovább kérlek.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 20:48

successboy
#79 successboy 2016. május 09. 20:38  
F1890:
te mégis mi a francról beszélsz? én magasról leszarom azt h a forma1 ződ vagy nem ződ, azt is leszarom h van e hangja vagy nincs. számomra az élvezeti faktor az ha izgalmas futamok vannak. én nem fogok rinyálni olyanok miatt h jaj hírtelen megemelik az f1-es kocsik hangja, vagy lecsökken. mert ettől mg nem lesz izgalmasabb az f1.

Szuper, akkor lapozzunk.

cyberpunk999
#78 cyberpunk999 2016. május 09. 20:28  

Nem tudom kit kell már idézni ehhez a témában, de jelentkezem, mint olyan személy, akinek az F1 jelentős részben mérnökpornó.
Imádom a technikai részét.

BrettShaw
#77 BrettShaw 2016. május 09. 20:27  
successboy:
Ugye most csak a hülyét játszod vagy tényleg nincs fogalmad arról hogy mit keresnek manapság ezek a motorformulák az F1-ben? Egy kis update, csak neked.: "a környezetvédelem előtérbe kerülése, valamint a globális válság miatt a gazdaságosság sokkal fontosabb szemponttá vált. A 2014-ben hatályba lépő szabályok kidolgozása során ezt már maximálisan figyelembe vették, mert noha a Forma-1-es csapatok összesen is legfeljebb félmillió liter benzint visznek a szezon húsz versenyhétvégéjére, ami csepp a tengerben (egy magyarországi városi benzinkút kb. másfél havi adagja), ráadásul ennek csupán egy részét égetik el, a gyártók csak akkor hajlandóak a nevüket adni a sporthoz, ha az számukra is vállalható értékeket képvisel, tehát a modern trendeket követi." Jót nevetek rajtad meg a többieken akik ezt a dumát benyelték, bár ez annyira nem vicces.A költségek soha nem voltak még ekkorák a Formula1-ben, a környezetvédelemről meg ne is beszéljünk inkább, eleget témáztunk már ezen.De a fedőstory jó volt, sokan benyelték ,többek között te is. Végezetül egy másik nagyon okos motormérnök nyilatkozata 2011-ből.: http://www.vezess.hu/forma-1/2011/07/06/f1-v6-turbo-ez-jol-hangzik/ Fantasztikus reklám ez a motorgyártóknak, vegyétek a hybridet, a V6-ot, hisz a "királykategóriában" is ezt a fantasztikusan környezetbarát és fillérekbe kerülő technológiát használják.(irónia)

Hehe. Attól mert sok szót raksz egymás után még nem lesz értelme. Pontosan mit szeretnél mondani?

Aki nem idióta tudja, hogy a trend a lényeg, semmit nem számít, hogy mennyit fogyasztanak az f1 és autók.

Amit a költségekről írtál meg csak egyszerű ostobaság. Számos alkalommal volt ennyire magas a költségvetésük.

successboy
#76 successboy 2016. május 09. 20:25  
sába:
Fenn van már az oldalon egy Button nyilatkozat. Érdemes elolvasni,azért elég sok mindenben azonosul azokkal, akik hiányolnak néhány dolgot a régi f1-ből. Még az ominózus hangot is. :) Attól, hogy elfogadja a gyártók érdekeit és akaratát, még nem feltétlen találja élvezetesnek ezt az új motorformulát és a 2017-s változtatásokat sem.

Jaajj Button rinyáál? :)) De a kedves fórumtársat ez nem érdekli.Ő csak a gyártók érdekeit nézi,(lehet profitja van a "trendből"?) a többi mellékhatást ő magasról leszarja.Button is számára egy egységsugarú ember az elmondásai alapján.
Én azt mondom, addig jó míg az ilyen emberek csak nézik maximum ezt a sportot, mert a felfogásukkal csak ártanának neki, ahogyan ez tapasztalható is manapság az F1-ben.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 20:28

F1890
#75 F1890 2016. május 09. 20:19  
successboy:
Ugye most csak a hülyét játszod vagy tényleg nincs fogalmad arról hogy mit keresnek manapság ezek a motorformulák az F1-ben? Egy kis update, csak neked.: "a környezetvédelem előtérbe kerülése, valamint a globális válság miatt a gazdaságosság sokkal fontosabb szemponttá vált. A 2014-ben hatályba lépő szabályok kidolgozása során ezt már maximálisan figyelembe vették, mert noha a Forma-1-es csapatok összesen is legfeljebb félmillió liter benzint visznek a szezon húsz versenyhétvégéjére, ami csepp a tengerben (egy magyarországi városi benzinkút kb. másfél havi adagja), ráadásul ennek csupán egy részét égetik el, a gyártók csak akkor hajlandóak a nevüket adni a sporthoz, ha az számukra is vállalható értékeket képvisel, tehát a modern trendeket követi." Jót nevetek rajtad meg a többieken akik ezt a dumát benyelték, bár ez annyira nem vicces.A költségek soha nem voltak még ekkorák a Formula1-ben, a környezetvédelemről meg ne is beszéljünk inkább, eleget témáztunk már ezen.De a fedőstory jó volt, sokan benyelték ,többek között te is. Végezetül egy másik nagyon okos motormérnök nyilatkozata 2011-ből.: http://www.vezess.hu/forma-1/2011/07/06/f1-v6-turbo-ez-jol-hangzik/ Fantasztikus reklám ez a motorgyártóknak, vegyétek a hybridet, a V6-ot, hisz a "királykategóriában" is ezt a fantasztikusan környezetbarát és fillérekbe kerülő technológiát használják.(irónia)

te mégis mi a francról beszélsz? én magasról leszarom azt h a forma1 ződ vagy nem ződ, azt is leszarom h van e hangja vagy nincs. számomra az élvezeti faktor az ha izgalmas futamok vannak. én nem fogok rinyálni olyanok miatt h jaj hírtelen megemelik az f1-es kocsik hangja, vagy lecsökken. mert ettől mg nem lesz izgalmasabb az f1.

sába
#74 sába 2016. május 09. 20:12  

Fenn van már az oldalon egy Button nyilatkozat. Érdemes elolvasni,azért elég sok mindenben azonosul azokkal, akik hiányolnak néhány dolgot a régi f1-ből. Még az ominózus hangot is. :) Attól, hogy elfogadja a gyártók érdekeit és akaratát, még nem feltétlen találja élvezetesnek ezt az új motorformulát és a 2017-s változtatásokat sem.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 20:37

successboy
#73 successboy 2016. május 09. 19:45  
BrettShaw:
Ugye nem nagyon érted a magyart? :) Nekem tökéletesen megfelel a hangja a saját autómnak és a jelenlegi F1-eseknek is úgy ahogy vannak. A hang konstrukciós sajátosság. A környezettudatos kirohanásodat nem is értem. Évtizedek óta megy a papolás, hogy olyan technológia kell az F1-be, amit ha nem is tud átvenni a szériagyártás legalább irányt mutathat neki. Tessék itt van. Eddig hatékonyabbak voltak a közúti motorok, mint egy szívó F1-es, ami azért tök vicces, most meg lehet behozni 30 év lemaradást. Ennyi a környezettudatos vonzat...

Ugye most csak a hülyét játszod vagy tényleg nincs fogalmad arról hogy mit keresnek manapság ezek a motorformulák az F1-ben?

Egy kis update, csak neked.:

"a környezetvédelem előtérbe kerülése, valamint a globális válság miatt a gazdaságosság sokkal fontosabb szemponttá vált. A 2014-ben hatályba lépő szabályok kidolgozása során ezt már maximálisan figyelembe vették, mert noha a Forma-1-es csapatok összesen is legfeljebb félmillió liter benzint visznek a szezon húsz versenyhétvégéjére, ami csepp a tengerben (egy magyarországi városi benzinkút kb. másfél havi adagja), ráadásul ennek csupán egy részét égetik el, a gyártók csak akkor hajlandóak a nevüket adni a sporthoz, ha az számukra is vállalható értékeket képvisel, tehát a modern trendeket követi."

Jót nevetek rajtad meg a többieken akik ezt a dumát benyelték, bár ez annyira nem vicces.A költségek soha nem voltak még ekkorák a Formula1-ben, a környezetvédelemről meg ne is beszéljünk inkább, eleget témáztunk már ezen.De a fedőstory jó volt, sokan benyelték ,többek között te is.

Végezetül egy másik nagyon okos motormérnök nyilatkozata 2011-ből.:

http://www.vezess.hu/forma-1/2011/07/06/f1-v6-turbo-ez-jol-hangzik/

Fantasztikus reklám ez a motorgyártóknak, vegyétek a hybridet, a V6-ot, hisz a "királykategóriában" is ezt a fantasztikusan környezetbarát és fillérekbe kerülő technológiát használják.(irónia)

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 19:55

successboy
#72 successboy 2016. május 09. 19:24  
F1890:
elméleti síkon, te porszívóznál hang nélküi porszívóval, vagy már az életérzésedhez hozzátartozik a hang?:D mert ha elektromotorokkal indult volna az f1 akkor most azért menne a rinya h jajdehangos. az h kevesebb a hang az egyértelmű h a fejlődést szimbolizálja, az h kinek tetszik kinek nem az már más kérdés, de sztem emiatt nem kell az f1-et basztatni h fejlődik

Üdv a ringben.Egy elég gyenge ütéssel indítottál.Már megint a porszívóval jössz :))
Újra megkérdezem akkor, hátha elfelejtetted.Mi köze egy háztartási eszköznek egy versenyautóhoz?

Ezen a hang témán valamilyen oknál fogva csak te és egy másik fórumozó lovagol, már már szándékosan provokáljátok ki a vitát.HA feszültség levezetés kell, akkor azt a szabadban kellene levezetni, nem itt a fórumon.
Senki nem szólt egy rossz szót sem a hangokra, vagy tévedek?Hihetetlen hogy ti papoltatok itt hogy mennyire unalmas már a nyafogás ,erre itt vagytok és ha megjelenik egy cikk a hangokról egyből ott vagytok a baromságaitokkal.Na ez az unalmas.

F1890
#71 F1890 2016. május 09. 18:40  
successboy:
"Gondolom az elkerülte a figyelmedet, hogy korábban pontosan az általad linkelttel azonosat tettem be, igaz az egy BMW-ben volt. Nembaj, a sikerélményt meghagyom neked. " Gondoltam megmutatom neked, hogy kapható már ez a szerkezet és bárki felteheti az autójára ha azt az illuziót szeretné magában kelteni hogy komoly errőforrással hajtott járműve van.Nem kell ehhez leszerelni az I8-ról a cuccot :)) vagy megvenni azt a másik ócskaságot amit belinkeltél. Mint ahogyan te is tudod, én nem szeretem a mesterséges dolgokat, semmilyen szinten, hiába erőlködsz itt ezzel.Sajnos pont hogy a magad fajta emberek miatt jelenik meg a hanggenerátor az F1-be(ha megjelenik).Játsszátok a környezettudatos embert a profit miatt és tönkreteszitek szépen lassan a sportágat.

elméleti síkon, te porszívóznál hang nélküi porszívóval, vagy már az életérzésedhez hozzátartozik a hang?:D

mert ha elektromotorokkal indult volna az f1 akkor most azért menne a rinya h jajdehangos. az h kevesebb a hang az egyértelmű h a fejlődést szimbolizálja, az h kinek tetszik kinek nem az már más kérdés, de sztem emiatt nem kell az f1-et basztatni h fejlődik

BrettShaw
#70 BrettShaw 2016. május 09. 18:20  
successboy:
"Gondolom az elkerülte a figyelmedet, hogy korábban pontosan az általad linkelttel azonosat tettem be, igaz az egy BMW-ben volt. Nembaj, a sikerélményt meghagyom neked. " Gondoltam megmutatom neked, hogy kapható már ez a szerkezet és bárki felteheti az autójára ha azt az illuziót szeretné magában kelteni hogy komoly errőforrással hajtott járműve van.Nem kell ehhez leszerelni az I8-ról a cuccot :)) vagy megvenni azt a másik ócskaságot amit belinkeltél. Mint ahogyan te is tudod, én nem szeretem a mesterséges dolgokat, semmilyen szinten, hiába erőlködsz itt ezzel.Sajnos pont hogy a magad fajta emberek miatt jelenik meg a hanggenerátor az F1-be(ha megjelenik).Játsszátok a környezettudatos embert a profit miatt és tönkreteszitek szépen lassan a sportágat.

Ugye nem nagyon érted a magyart? :) Nekem tökéletesen megfelel a hangja a saját autómnak és a jelenlegi F1-eseknek is úgy ahogy vannak. A hang konstrukciós sajátosság.

A környezettudatos kirohanásodat nem is értem. Évtizedek óta megy a papolás, hogy olyan technológia kell az F1-be, amit ha nem is tud átvenni a szériagyártás legalább irányt mutathat neki. Tessék itt van. Eddig hatékonyabbak voltak a közúti motorok, mint egy szívó F1-es, ami azért tök vicces, most meg lehet behozni 30 év lemaradást. Ennyi a környezettudatos vonzat...

successboy
#69 successboy 2016. május 09. 17:57  
BrettShaw:
Igen! Pontosan ilyet rinyáltak ki a hozzád hasonlók az F1-be is. Gondolom az elkerülte a figyelmedet, hogy korábban pontosan az általad linkelttel azonosat tettem be, igaz az egy BMW-ben volt. Nembaj, a sikerélményt meghagyom neked. Az én autóm V6 benzines hangot ad ki magából, mivel az én autóm egy V6 benzines ez nem túl meglepő azért. Nincs szüksége a kicsi lelkemnek V10 hangra és nem vonz a külvilág figyelme sem, mert leszarom. :)

"Gondolom az elkerülte a figyelmedet, hogy korábban pontosan az általad linkelttel azonosat tettem be, igaz az egy BMW-ben volt. Nembaj, a sikerélményt meghagyom neked. "

Gondoltam megmutatom neked, hogy kapható már ez a szerkezet és bárki felteheti az autójára ha azt az illuziót szeretné magában kelteni hogy komoly errőforrással hajtott járműve van.Nem kell ehhez leszerelni az I8-ról a cuccot :)) vagy megvenni azt a másik ócskaságot amit belinkeltél.
Mint ahogyan te is tudod, én nem szeretem a mesterséges dolgokat, semmilyen szinten, hiába erőlködsz itt ezzel.Sajnos pont hogy a magad fajta emberek miatt jelenik meg a hanggenerátor az F1-be(ha megjelenik).Játsszátok a környezettudatos embert a profit miatt és tönkreteszitek szépen lassan a sportágat.

F1890
#68 F1890 2016. május 09. 16:58  

tudom h van de mobilrol vmiert nem megy nekem mostansag . koszi

BrettShaw
#67 BrettShaw 2016. május 09. 16:56  
F1890:
*szebben csakugy erdekessegkepp azt a rb konteot belinkelnetek? kiv vagyok

Van szerkesztés gomb! :)

http://www.urbanlegends.hu/2011/03/az-igazsag-a-red-bullrol/

A linken látható IGAZSÁGOSZTÁS volt! :) Jó szórakozást, gyakorlatilag nincs egyetlen valóságos állítása sem.

F1890
#66 F1890 2016. május 09. 16:51  

*szebben

csakugy erdekessegkepp azt a rb konteot belinkelnetek? kiv vagyok

BrettShaw
#65 BrettShaw 2016. május 09. 16:50  
successboy:
Próbálj mostmár kicsit megnyugodni.NAgyon mély nyomot hagyott benned ez a hanggenerátor.Figyeltél eddig egyáltalán? :) Hagyd az ócska kacatjaidat a fenébe, találtam neked egy jobbat a családi autódra.Még versenyautó hangra is állíthatod, persze csak ha az asszony engedi.A te összkeres V6-od ugyanis elég csirke hangot adhat ki. http://www.ebay.de/itm/Audi-Active-Sound-Motorsound-V8-Maxhaust-Nachruestung-Bluetooth-BT-Modul-NEU-/262284200554

Igen! Pontosan ilyet rinyáltak ki a hozzád hasonlók az F1-be is.

Gondolom az elkerülte a figyelmedet, hogy korábban pontosan az általad linkelttel azonosat tettem be, igaz az egy BMW-ben volt. Nembaj, a sikerélményt meghagyom neked.

Az én autóm V6 benzines hangot ad ki magából, mivel az én autóm egy V6 benzines ez nem túl meglepő azért. Nincs szüksége a kicsi lelkemnek V10 hangra és nem vonz a külvilág figyelme sem, mert leszarom. :)

F1890
#64 F1890 2016. május 09. 16:50  

*szebben

F1890
#63 F1890 2016. május 09. 16:48  

53
magam sme irhattam volna szemben.
az emberek legnagyobb baja a nosztalgiabetegseg azt akarjak nezni ami volt mikor elkezdtek kovetni a sportagat es keptelenek a valtozasra befogadni zt.ha vkinek nem tetszik a hang az ertheto de ne varja el h jobb legyen ha egyszer a turboknak 21. szazadi hangja van. mintha elvarnam a fagyitol h ne legyen hideg.

46
tudod van egy szint ami ala nemadom :D

successboy
#62 successboy 2016. május 09. 16:39  
BrettShaw:
Van hát, belülről minden értelmesnek tűnhet. Meglep? Mi? 5 hozzászólás alatt mindig eljutsz az aljáig. Ilyet a te AUTÓDBA: http://www.motorauthority.com/news/1059745_the-vroominator-at-least-your-slow-car-will-sound-fast Ilyet meg az F1-be: https://www.youtube.com/watch?v=-HHKVXYXJfo

Próbálj mostmár kicsit megnyugodni.NAgyon mély nyomot hagyott benned ez a hanggenerátor.Figyeltél eddig egyáltalán? :) Hagyd az ócska kacatjaidat a fenébe, találtam neked egy jobbat a családi autódra.Még versenyautó hangra is állíthatod, persze csak ha az asszony engedi.A te összkeres V6-od ugyanis elég csirke hangot adhat ki.

http://www.ebay.de/itm/Audi-Active-Sound-Motorsound-V8-Maxhaust-Nachruestung-Bluetooth-BT-Modul-NEU-/262284200554


BrettShaw
#61 BrettShaw 2016. május 09. 16:03  
successboy:
Az az ijesztő, hogy téged ez meglep. :) Van amúgy tartalom , tárd ki az elmédet ;)

Van hát, belülről minden értelmesnek tűnhet. Meglep? Mi? 5 hozzászólás alatt mindig eljutsz az aljáig.

Ilyet a te AUTÓDBA: http://www.motorauthority.com/news/1059745_the-vroominator-at-least-your-slow-car-will-sound-fast

Ilyet meg az F1-be: https://www.youtube.com/watch?v=-HHKVXYXJfo

successboy
#60 successboy 2016. május 09. 15:45  
BrettShaw:
Ahogy az várható is volt. Eljutottál addig pár iterációban, hogy már semmi tartalma nincs a hozzászólásodnak. :) Mint általában ugye.

Az az ijesztő, hogy téged ez meglep. :) Van amúgy tartalom , tárd ki az elmédet ;)

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 15:49

BrettShaw
#59 BrettShaw 2016. május 09. 15:31  
successboy:
Most kibújt a szög a zsákból. :) Te tényleg buta vagy ,csak az iskolában jól megtanult elméleteiddel próbálod palástolni. Igen, én azért nézem az F1-et mert ezt nézik a legtöbben.. :)) Jössz itt Lemans-al hogy bezzeg ott nem rinyálnak ,hát kit érdekel az?Azt a sport másról szól mint az F1, bár ezt gondolom nem tudod, különben nem hoztál volna fel ilyen buta példát. Persze, mindig úgy választom ki az adott nézni valót, hogy áttanulmányozom a nézettségi adatokat és amit a legtöbben néznek, azt nézem én is. :)) De okos kis mérnök vagy, sokat kellett tanulnod hogy ilyen logikád legyen? Hiába erőlteted ezt a hanggenerátoros poénodat, nagyon szar.

Ahogy az várható is volt. Eljutottál addig pár iterációban, hogy már semmi tartalma nincs a hozzászólásodnak. :) Mint általában ugye.

successboy
#58 successboy 2016. május 09. 15:29  
BrettShaw:
Mármint veled kapcsolatban eléggé egyértelmű, hogy mi bajom van. Buta vagy és ezt próbálod meg eladni ebben a mesterkélt fellengzős stílusban! :) Ilyenek is kellenek, mint te nem gond. Olyan autóm van, amilyet szerettem volna. Nem volt szempont a Nordschleife köridő, ha versenyezni akarok elmegyek gokartozni. A hanggenerátor neked készült. Egy hazugság, ami majd kielégíti a bégető többséget, ha neked ez jó... Nekem tökmindegy, csupán röhejes! :) A képletből nem hagytam ki semmit, az egyik legkomolyabb problémának azt tartom, hogy azok is rinyálnak a hang miatt, akik megszavazták ezt a motorformulát. A szívó elmúlt, most turbó van és ezt kell képviselnie azoknak, akik pénzt keresnek ebből a sportból. Volt már ilyen nem most van először turbó motor versenyautóban, még F1-esben sem. Bocsáss meg, de nem hinném, hogy a témával kapcsolatos ’tudásod’ alkalmas csevegésre. Kínosan szűklátókörű vagy, személyeskedésbe forduló butasághalmazzal. Mondom: nem gond. Vannak ilyen emberek. "Lemans-t meg kend a reggeli száraz kenyeredre, sose volt olyan népszerű mint a Formula 1." -Íme egy divatszurkoló, aki még magának is hazudik. Azért nézed az F1-et, mert sokan nézik? JAAA, hogy nem is a verseny a lényeg? Hanem, hogy tartozhass egy nagy nagy közeghez? Édes Istenem, legalább annyira ne legyél már buta, hogy ezt leírod basszus. A LeMans soha nem volt és soha nem is lesz olyan népszerű mint az F1. Soha nem is volt célja versenyezni vele egyáltalán. A LeMans magas általános és technikai színvonalú versenyzést ad, amit ha akarsz nézel, ha nem nem. A buta analógiádat nem is értem. Azért mert nem nézik annyian rosszabb a néző élménye vagy mi? :)

Most kibújt a szög a zsákból. :) Te tényleg buta vagy ,csak az iskolában jól megtanult elméleteiddel próbálod palástolni.

Igen, én azért nézem az F1-et mert ezt nézik a legtöbben.. :)) Jössz itt Lemans-al hogy bezzeg ott nem rinyálnak ,hát kit érdekel az?Azt a sport másról szól mint az F1, bár ezt gondolom nem tudod, különben nem hoztál volna fel ilyen buta példát.

Persze, mindig úgy választom ki az adott nézni valót, hogy áttanulmányozom a nézettségi adatokat és amit a legtöbben néznek, azt nézem én is. :))
De okos kis mérnök vagy, sokat kellett tanulnod hogy ilyen logikád legyen?

Hiába erőlteted ezt a hanggenerátoros poénodat, nagyon szar.

BrettShaw
#57 BrettShaw 2016. május 09. 15:14  
successboy:
Nem tudom mi a bajod haver, de nagyon meg vagy savanyodva.Attól még hogy családod van ,vehetsz még normális autót, persze csak ha telik rá.Természetesen azt is felszerelheted bukókerettel nehogy valami bajotok legyen.Fő a biztonság, az ördög nem alszik! :)) Lököd továbbra is az elborult műszaki elméddel a hanggenerátoros baromságot egy akkora mellénnyel hogy csak pislog az ember.A tényeket persze messze elkerülöd és valami agysejt probléma miatt kihagyod a képletből hogy nem csak a szurkolók "rinyáltak" a hang miatt.Sebaj.. Pont leszarom innentől kezde a befásult agyad szüleményeit, próbáltam veled kulturáltan "csevegni" de egy kocka fejű mérnökkel esélytelen. Lemans-t meg kend a reggeli száraz kenyeredre, sose volt olyan népszerű mint a Formula 1.

Mármint veled kapcsolatban eléggé egyértelmű, hogy mi bajom van. Buta vagy és ezt próbálod meg eladni ebben a mesterkélt fellengzős stílusban! :) Ilyenek is kellenek, mint te nem gond.

Olyan autóm van, amilyet szerettem volna. Nem volt szempont a Nordschleife köridő, ha versenyezni akarok elmegyek gokartozni.

A hanggenerátor neked készült. Egy hazugság, ami majd kielégíti a bégető többséget, ha neked ez jó... Nekem tökmindegy, csupán röhejes! :) A képletből nem hagytam ki semmit, az egyik legkomolyabb problémának azt tartom, hogy azok is rinyálnak a hang miatt, akik megszavazták ezt a motorformulát. A szívó elmúlt, most turbó van és ezt kell képviselnie azoknak, akik pénzt keresnek ebből a sportból. Volt már ilyen nem most van először turbó motor versenyautóban, még F1-esben sem.

Bocsáss meg, de nem hinném, hogy a témával kapcsolatos ’tudásod’ alkalmas csevegésre. Kínosan szűklátókörű vagy, személyeskedésbe forduló butasághalmazzal. Mondom: nem gond. Vannak ilyen emberek.

"Lemans-t meg kend a reggeli száraz kenyeredre, sose volt olyan népszerű mint a Formula 1." -Íme egy divatszurkoló, aki még magának is hazudik. Azért nézed az F1-et, mert sokan nézik? JAAA, hogy nem is a verseny a lényeg? Hanem, hogy tartozhass egy nagy nagy közeghez? Édes Istenem, legalább annyira ne legyél már buta, hogy ezt leírod basszus.

A LeMans soha nem volt és soha nem is lesz olyan népszerű mint az F1. Soha nem is volt célja versenyezni vele egyáltalán. A LeMans magas általános és technikai színvonalú versenyzést ad, amit ha akarsz nézel, ha nem nem. A buta analógiádat nem is értem. Azért mert nem nézik annyian rosszabb a néző élménye vagy mi? :)

successboy
#56 successboy 2016. május 09. 15:11  
Zasalamel:
Kicsit divat lett az idei autókat kritizálni, hogy mennyivel könnyebb ezeket vezetni stb. Valóban könnyebb vezetni ezeket mint a 90-es évek eleji autókat, na de pl a 2007-2008-nál is? Biztos ez? Ha jobban belegondolunk, akkor volt kipörgésgátló, abs, egyéb elektronikai cuccok, amivel konkrétan félautomata lett az egész autó. Erőteljesebb volt ugyanakkor sokkal könnyebb volt vezetni is azokat, mint az ideieket. Csak nézd meg egy onboard felvételt, már az is kihívás h egyenesben tartsd a kocsit, arra is figyelned kell h adod a gázt a kanyar után, az se mindegy h fékezel, sokkal jobban büntet a vezetéshiba mint 10 évvel ezelőtt, sokkal több koncentrációt igényel. Abban igazad van h kevésbé erőteljesebb, ugyanakkor több koncentrációt igényel, összességében semmivel sem könnyebb mint 10 évvel ezelőtt. Fiatal generációkat meg nem tartom jogosnak fikázni, sokkal magasabb fokú kiképzést kaptak, mint az elődei, ugyanúgy elvezetik könnyedén a V10-V8-as autókat is, sőt...

NE az onboard felvételeket tanulmányozd csak hanem az emberek fizikai erejét a verseny után.Egy kocsit nem csak az elektronikai segítségek megléte miatt lehet könnyen vezetni, hanem a G erők hiánya miatt is.ÉS manapság könnyedén lehet már vezetni az autokat ,nem olyan rég Hamilton is elmondta egy nyilatkozatban, nem értem ezt hogy nem lehet még elhinni.Nincsen kanyarsebesség ,nincsenek G-erők, nincs fizikai terhelés.Ennyi.
Hiába volt electronica anno, egy intenzív másfél órás edzés volt a futam ami sokkal nagyobb koncentrációt és fizikai képességet követelt meg a versenyzőktől mint manapság.Több volt a hiba faktor és a versenyzői hiba is.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 15:13

sába
#55 sába 2016. május 09. 15:05  
Zasalamel:
Kicsit divat lett az idei autókat kritizálni, hogy mennyivel könnyebb ezeket vezetni stb. Valóban könnyebb vezetni ezeket mint a 90-es évek eleji autókat, na de pl a 2007-2008-nál is? Biztos ez? Ha jobban belegondolunk, akkor volt kipörgésgátló, abs, egyéb elektronikai cuccok, amivel konkrétan félautomata lett az egész autó. Erőteljesebb volt ugyanakkor sokkal könnyebb volt vezetni is azokat, mint az ideieket. Csak nézd meg egy onboard felvételt, már az is kihívás h egyenesben tartsd a kocsit, arra is figyelned kell h adod a gázt a kanyar után, az se mindegy h fékezel, sokkal jobban büntet a vezetéshiba mint 10 évvel ezelőtt, sokkal több koncentrációt igényel. Abban igazad van h kevésbé erőteljesebb, ugyanakkor több koncentrációt igényel, összességében semmivel sem könnyebb mint 10 évvel ezelőtt. Fiatal generációkat meg nem tartom jogosnak fikázni, sokkal magasabb fokú kiképzést kaptak, mint az elődei, ugyanúgy elvezetik könnyedén a V10-V8-as autókat is, sőt...

Nem fikáztam a fiatalokat, csak mint bizonyítékot hoztam fel példának Wandoorn beugrását a mclarenbe. Az onboardokból az látszik, hogy a hibrid technológia miatt egy egészen új vezetéstechnikát kell elsajátítaniuk a pilótáknak. Nem a semmiért kínlódott 2014-ben Vettel. Tökéletesítette a technikáját az rb befújt diffuzorához, ami a hibrid érával lenullázódott. Most meg kell tanulni alkalmazkodni az elektronika által nyújtott esetleges hirtelen fellépő erőhatásokhoz. Nem mellesleg nem mindegy, hogy melyik autó felvételeit nézed, mert a merci, rb kb. most is sínen megy. Gutierrez nem egy nagy ász, de emlékszem a nyilatkozatára amikor a ferrarihoz szerződött és vezethetett egy v10-s ferrarit. Azt mondta, hogy úgy érezte, most vezet először igazi f1-s autót. Vagy pl. Ricsi is elmondta, hogy a v8-s időkben az évadzárót követő teszteken majd leszakadt a nyaka az rb-ben.
Koncentrációra minden versenyautóban szükség van, viszont azt gondolom, hogy a hibrid éra előtti időkben a nagyobb fizikai igénybevétel során sokkal nehezebb volt fenntartani a koncentrációt. A vezetéshiba pedig hol büntetne most jobban, amikor akkora leaszfaltozott bukóterek vannak, hogy röhögve jönnek vissza számtalan hiba után a pályára, miközben korábban elásták volna magukat a kavicságyban.

successboy
#54 successboy 2016. május 09. 15:04  
BrettShaw:
A sejtéseid zseniálisak! :) Nos nem. V6-os, benzines, szívó autóm van, ami mivel összkerekes és egy orrnehéz dög nem valami nagy móka semmilyen versenypályán (családi autó tudod), de nem jelent problémát havon, vagy vízen bárhol keresztben menni vele, csak akarás kérdése. Egységsugarú az, aki nem lát tovább a hangoknál. Unalmas a vinnyogás, gondolom az FIA is megunta és ezért építtet "hanggenerátort" LOL az autókba. Van egy réteg, akinek nem számít semmi más csak a küllem, hát ezt a réteget is ki kell szolgálni. Megértem ezt egy i8 BMW-nél, elég kínos hangja lenne a 3 hengeres motornak egy 40 millás kocsiban, de nem értem meg az F1-nél, ahol mindig a fukciót kell kövesse bármilyen megoldás. Ezek a motorok jelentősebb fejlődést hoztak a belső égésű motorok terén mint amit a széria autógyártás az elmúlt 100 évben fel tudott mutatni, ez persze smafu. Nem mindenki buta, bár te nyilvánvalóan az vagy! :) A redbullos konteó írás belinkelése (tudod, ami teli volt hazugságokkal, ferdítésekkel és áltudományos marhaságokkal), ez elég nyilvánvaló. Én elfogadom, hogy a többség van annyira felszínes, hogy csak egy dolog érdekelje. Kicsit kiábrándító, hogy 150 más buta szarság van az F1-ben, de az átlagszurkoló mindig csak a felszín felszíne miatt rinyál. Hát rinyáljon, kap majd hanggenerátort. Egy turbó motornak TOMPA hangja van a konstrukciója miatt. Lehet csicsázni azt, de régen rossz, ha olyan megoldásokat KELL beépítsenek a csapatok, amelyeknek a szerepe KIZÁRÓLAG esztétikai. Ugyanez a bukókeret kérdése is, csak pepitában. Van egy megoldás, amely biztonságosabbá teszi a versenyzést, de mivel ESZTÉTIKAILAG nem túl SZÉP, a többség inkább a halálba kívánja. A többség, finoman szólva sem túl nagy észlény egyébként. Voltam több alkalommal LeMansban. Milyen érdekes, hogy nincs ez a rinyálás állandóan. Egy kategórián belül is sikerült olyan szabályokat hozni (P1), hogy HÁROM TELJESEN független konstrukció (V6 TD, V4 DI turbó benzin, V8 DI szívó) nagyjából ugyanolyan teljesítményű volt a verseny alatt. Sokszínű, megfelelően feszes szabályozással ezt is el lehetett érni, itt meg van 80 lóerő különbség a motorformula 3. évében... Sok sokkal súlyosabb probléma is van, mint a hang.

Nem tudom mi a bajod haver, de nagyon meg vagy savanyodva.Attól még hogy családod van ,vehetsz még normális autót, persze csak ha telik rá.Természetesen azt is felszerelheted bukókerettel nehogy valami bajotok legyen.Fő a biztonság, az ördög nem alszik! :))
Lököd továbbra is az elborult műszaki elméddel a hanggenerátoros baromságot egy akkora mellénnyel hogy csak pislog az ember.A tényeket persze messze elkerülöd és valami agysejt probléma miatt kihagyod a képletből hogy nem csak a szurkolók "rinyáltak" a hang miatt.Sebaj..
Pont leszarom innentől kezde a befásult agyad szüleményeit, próbáltam veled kulturáltan "csevegni" de egy kocka fejű mérnökkel esélytelen.
Lemans-t meg kend a reggeli száraz kenyeredre, sose volt olyan népszerű mint a Formula 1.BrettShaw
#53 BrettShaw 2016. május 09. 14:55  
sába:
Az "ostoba" többséget valóban nem az érdekli, hogy milyen mérnöki zsenialitás van a motorborítás alatt, hanem az, hogy izgalmas versenyeket lásson. Az emberek nem a technikát fizetik meg, hanem az élményt. Azt hiszem igaz ez minden technikai sportot kedvelő tömegre a világ bármely részén, bármely sorozatra. Szerinted aki kimegy egy cross versenyre azt az érdekli, hogy mi van a motorborítás alatt? Egy frászt. a lényeg, hogy menjen a gép, nyomja neki a pilóta, legyen izgalom, dráma, stb. Akit a technikai rész érdekel részletesebben, az megveszi a motorsport magazinokat, utána olvas az interneten, stb. Egy másik egyszerű példa, az sem érdekel senkit sem, hogy éppen milyen bőrből, milyen varrási technológiával készül egy foci. A lényeg az, hogy jó meccseket lehessen játszani vele.. A hozzáértőbbek közül is sokan nem szeretik sem a turbót, sem a hibrid formulát, mint ahogy az elektromos f1-t sem. Biztos fel fog nőni egy új generáció, akiknek már ez lesz a normális, de jelenleg még maguk az f1-s pilóták is utálják. Régen olyan erők hatottak rájuk a verseny során, hogy egy-egy verseny után csapzottan, kifáradtan másztak ki az autókból. Most mi van? Még a zselé sem megy tönkre a frizurán a futam végére. Régen is volt elvétve egy-egy ifjú zseni, aki beszállt a sorozatba és egyből versenyképes tudott lenni. Most itt van az új playstation generáció, akik a repülőn ülve megtanulnak mindent a technikáról és hiba nélkül lehoznak egy futamot. Az internet előtt is volt f1, szerinted akkor mennyit tudtak az emberek a technológiáról, az f1 belső ügyeiről, stb. Kb. annyit, amennyit a közvetítések során a tv-ben hallottak, mégis emberek milliói nézték a futamokat. Egyébként érdekes dolgokat írsz, a kérdésem csak az, hogy az arcoddal együtt befértek-e az ajtón vagy külön utakon jártok.

"Az "ostoba" többséget valóban nem az érdekli, hogy milyen mérnöki zsenialitás van a motorborítás alatt, hanem az, hogy izgalmas versenyeket lásson." -Ezzel egyet tudok érteni, de számos olyan széria van a világon, ahol SOKKAL izgalmasabb versenyek vannak, mint az F1-ben és sokkal kevésbé hangsúlyos a prototípus jelleg. Lásd GP2. Miért nincs nézettsége? Az egész ökoszisztémát leegyszerűsíteni arra, hogy legyenek jó versenyek nem szerencsés. A többség ugyanilyen hangosan kiabál minden egységesítés ellen. Kézenfekvő példa a DTM-ben a monocoque és a váltó is egységes. Mit tesz hozzá a monocoque és a váltó a verseny élményéhez, izgalmázhoz? Miért kiabál akkor a többség, amikor ez szóba kerül? Ugye az a többség, akit nem érdekel, hogy mi van a lemezek alatt...

"Az emberek nem a technikát fizetik meg, hanem az élményt. Azt hiszem igaz ez minden technikai sportot kedvelő tömegre a világ bármely részén, bármely sorozatra. Szerinted aki kimegy egy cross versenyre azt az érdekli, hogy mi van a motorborítás alatt? Egy frászt. a lényeg, hogy menjen a gép, nyomja neki a pilóta, legyen izgalom, dráma, stb. Akit a technikai rész érdekel részletesebben, az megveszi a motorsport magazinokat, utána olvas az interneten, stb." -Ezeknek a dolgoknak nincs igazán kapcsolatuk a fő témával. A többség ma folyamatosan vinnyog. Legyen szó bukókeretről, pilótafülkéről, hangról "gyenge" motorokról, aszfaltozott bukóterekről. A többség kategorikus véleményeket fogalmaz meg jelentéktelen rálátással a dolgokra. Lehet menni utánuk, de lehet, hogy szerencsésebb volna, ha a sport hatásosabban képviselné magát és képes lenne eladni az innovációit. Itt mi van? A sporton belül is megy egymás hajának tépése, a sport prominensei sem képesek egységes, következetes irányt meghatározni, képviselni és kommunikálni. Még jó, hogy a szurkolók látva ezt ide oda csapódnak. Az F1 hagyományosan prototípus széria, ami az épp aktuális szabályrendszerén belül a legmagasabb technológiai színvonalat képviseli. Most épp a turbók szabályrendszerén belül zajlik ugyanez, JA, hogy egy turbó halkabb és más tónusú, mint a hozzá képest kőkorszaki elődje? Akkor ez az egész egy szar igaz?

"Egy másik egyszerű példa, az sem érdekel senkit sem, hogy éppen milyen bőrből, milyen varrási technológiával készül egy foci. A lényeg az, hogy jó meccseket lehessen játszani vele." -Fals analóg példa. A labda egy kellék, az F1-es autó a csapat jelentős részének eredményét képviseli, kvázi mint a fociban a teljes szakmai stáb.

"A hozzáértőbbek közül is sokan nem szeretik sem a turbót, sem a hibrid formulát, mint ahogy az elektromos f1-t sem." -Mindenkinek joga van a véleményéhez, engem csupán a "minden szar és régen minden jobb volt" hozzáállás zavar és az, hogy a sport résztvevői és irányítói közötti harc ezt a hozzáállást erősíti.

" Biztos fel fog nőni egy új generáció, akiknek már ez lesz a normális, de jelenleg még maguk az f1-s pilóták is utálják. Régen olyan erők hatottak rájuk a verseny során, hogy egy-egy verseny után csapzottan, kifáradtan másztak ki az autókból. Most mi van? Még a zselé sem megy tönkre a frizurán a futam végére." -Csak azt nem értem, hogy ez miért meghatározó az élmény szempontjából? Nekem egy élvezetes verseny kiszámíthatatlan, a különbségek kicsik a konstruktőrök között, az élen is valódi harc van. Ezen nem javít vagy ront az, hogy most 4g az oldalgyorsulás 2004-ben meg 4,3 volt. Egyébként pedig ÉPPEN MOST szeretnének olyan szabályrendszert kialakítani, hogy a valaha volt leggyorsabbá tegyék az F1-et a történelme során és MI TÖRTÉNIK a többség rinyál, hogy nem lesz jó, mert így meg úgy fejben futtatott CFD szimulációk.

"Régen is volt elvétve egy-egy ifjú zseni, aki beszállt a sorozatba és egyből versenyképes tudott lenni. Most itt van az új playstation generáció, akik a repülőn ülve megtanulnak mindent a technikáról és hiba nélkül lehoznak egy futamot." -Borzalmasan lebecsülöd a pilótákat. A régen és a ma között az a legnagyobb különbség, hogy ma van VALÓDI utánpótlás nevelés régen meg nem volt. Ma több olyan széria is van, ahol releváns tapasztalatokat gyűjthet a fiatal pilóta régen meg sokkal nehezebb volt az átjárás. Ez rossz? Arról nem beszélve, hogy a csapatok hihetetlenül sok segítséget tudnak adni a pilótáknak. Schumacher fiatal korában Schumacher mondta meg a mérnököknek, hogy mi a gond a kocsival, ma meg a mérnökök mondják meg azt, hogy mi a gond a pilótával. Változik a kor és ez visszafordíthatatlan.

"Az internet előtt is volt f1, szerinted akkor mennyit tudtak az emberek a technológiáról, az f1 belső ügyeiről, stb. Kb. annyit, amennyit a közvetítések során a tv-ben hallottak, mégis emberek milliói nézték a futamokat." -Hát pont ez a lényeg! Annyit tudtak, hogy ez minden motorsport kategória TETEJE. Megkérdőjelezhetetlenül és állandóan ez volt. Az internet korában a sport felelőssége, hogy ezt kezelje. Ma már mindenki mindent tud. Te rendszeresen olvasod a fórumot és láthatod, hogy abszolút magától értetődő, HOGY A TÉLI TESZTEK ALATT fórumozók AERODINAMIKÁVAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPÍTÁSOKAT TESZNEK, ami nem gond csak ótvaros butaság. Mindenki hozzáértő lett, mindenkinek van tuti megoldása MINDENFÉLE problémára. Mindeközben a sport meg keresgéli önmagát, hogy mi a szart csináljanak. Jelenleg olyan rohadt távol vannak a szurkolóktól, mint talán semmilyen más sportág ezen a világon. Se rendes internetes jelenlét, se rendes közvetítés, se rendes kommunikáció, se következetes döntések. Az egész egy amatőr katyvasznak tűnik kívülről, klikkek, egyedi sport és üzleti érdekek mentén alakultak ki lobbicsoportok, amelyek ilyen olyan kompromisszumos -kisebbik rossz- alkukat hoznak össze, MAJD mivel a többség számára nem egyértelmű a döntési mechanizmus ÖSSZE VISSZA HAZUDNAK a döntések hátteréről és a felelősségükről. És mit csinál a többség? Benyalja ezt...

Számomra ez a gond, ezért vagyok kiábrándult és ha sorra veszem a problémákat a motorhang, ami ízlés dolga nem is az. A legnagyobb gond, hogy MEGINT ott tartunk, hogy jó előre 5-6 évre sikerült kb megfagyasztani az erőviszonyokat, amiből igazából a 3. év elején próbálnak meg kikecmeregni a szokásos hajtépés során. A Mercedes csodálatos munkát végzett, tökéletesen felkészültek erre az érára, nem az ő felelősségük, hogy a többiek balfaszkodtak, hanem az FIA-é, hogy ezt nem látta előre, az is az övék, hogy NEM gondoskodtak versenyképes FÜGGETLEN motorszállítóról, ha már ilyen nagyságúra emelték a motor szerepét és most úgy ugrálnak, ahogy a ’nagyok’, a motorszállítók fütyülnek.

"Egyébként érdekes dolgokat írsz, a kérdésem csak az, hogy az arcoddal együtt befértek-e az ajtón vagy külön utakon jártok." -Egy ideje már külön. :) Viccet félretéve. A legkomolyabb hobbim az F1, próbálok annyi információt begyűjteni és annyi összefüggést megérteni, amennyit csak tudok. Rendszeresen olvasok idegen nyelvű cikkeket, többször csak passzióból fordítok ezért bosszant annyira ennek az oldalnak a minősíthetelen színvonala (cikkek, fordítások, technikai leírások) és a fórumozók egy részének a szentenciális ítélkezése, főleg, ha az végeredményét tekintve jelentéktelen.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 14:59

sába
#52 sába 2016. május 09. 14:47  
BrettShaw:
Mire lenne az jó? A Redbull a legdurvább daráló, amit eddig ez a sportág látott pilóta kérdésben. Ha valakinél tudnak egy picivel is jobbat, akkor az repül. Bármikor meghúzzák, hogy egyszerre dobnak ki két pilótát a Torroból, mert megtehetik. Bármikor lecserélik, ahogy most láttuk év közben is az egyik pilótájukat (A HAZAI FUTAMA UTÁN/ALAPJÁN), ha nem megfelelő a teljesítménye. Mi értelme lenne egy gyengén szereplő Max Verstappent erősnek láttatni? Hogyan húzna ebből hasznot a RedBull? Hol a motiváció? Elég érettnek tartják, hogy a nagy csapat autóját vezethesse, de ahogy eddig is kérdés nélkül rakják ki az utcára, ha nem lesz elég jó, mert a logikus érdekeik azt diktálják, hogy csak JOBBRA cseréljenek le valakit. Eddig ezt azért elég frankón csinálta az RB. Vettel, Ricciardo mint a két legerősebb, de a Torroban megint összehoztak tavaly és idén egy olyan párost, amelyikből kényelmesen választhatnak, ha arról van szó, hogy kell valaki az 1-es csapatba.

Valóban könyörtelenek az rb-nél, viszont azt sokan elfelejtik, hogy azok közül a pilóták közül, akiknek ők esélyt adtak, vajon hányan kerültek volna be nélkülük az f1-be. Főleg a mai f1-be, ahol aztán tényleg mindent a pénz dominál. Kiskoruk óta fedezik a kiadásaikat, pakolják az arra érdemeseket egyik sorozatból a másikba, felépítik az egész versenyzői karrierjüket. Még jó hogy vannak elvárásaik ennek fejében. Mint ahogy az orosz beültetése az rb-be kényszer volt, Maxé is az, szerintem. Kvyat még örülhet valahol, mert nem "tesztpilótát" csináltak belőle, hanem egy egész versenyképes középcsapatba tették vissza. Látva Vettel 2014-s évét, igazán érdekel az is, hogy ha Max jól teljesít, mi lesz Ricsi sorsa. Esetleg véletlenül, netalán majd ő fogja kapni a lerohadó technikát ill. a kedvezőtlenebb taktikát. Még amire kíváncsi leszek, hogy Marko hogy és mikor fogja helyre rakni Verstappen apukát. Érdekes helyzet ez, szurkolói szemszögből mindenképp.

Zasalamel
#51 Zasalamel 2016. május 09. 14:46  
sába:
Az "ostoba" többséget valóban nem az érdekli, hogy milyen mérnöki zsenialitás van a motorborítás alatt, hanem az, hogy izgalmas versenyeket lásson. Az emberek nem a technikát fizetik meg, hanem az élményt. Azt hiszem igaz ez minden technikai sportot kedvelő tömegre a világ bármely részén, bármely sorozatra. Szerinted aki kimegy egy cross versenyre azt az érdekli, hogy mi van a motorborítás alatt? Egy frászt. a lényeg, hogy menjen a gép, nyomja neki a pilóta, legyen izgalom, dráma, stb. Akit a technikai rész érdekel részletesebben, az megveszi a motorsport magazinokat, utána olvas az interneten, stb. Egy másik egyszerű példa, az sem érdekel senkit sem, hogy éppen milyen bőrből, milyen varrási technológiával készül egy foci. A lényeg az, hogy jó meccseket lehessen játszani vele.. A hozzáértőbbek közül is sokan nem szeretik sem a turbót, sem a hibrid formulát, mint ahogy az elektromos f1-t sem. Biztos fel fog nőni egy új generáció, akiknek már ez lesz a normális, de jelenleg még maguk az f1-s pilóták is utálják. Régen olyan erők hatottak rájuk a verseny során, hogy egy-egy verseny után csapzottan, kifáradtan másztak ki az autókból. Most mi van? Még a zselé sem megy tönkre a frizurán a futam végére. Régen is volt elvétve egy-egy ifjú zseni, aki beszállt a sorozatba és egyből versenyképes tudott lenni. Most itt van az új playstation generáció, akik a repülőn ülve megtanulnak mindent a technikáról és hiba nélkül lehoznak egy futamot. Az internet előtt is volt f1, szerinted akkor mennyit tudtak az emberek a technológiáról, az f1 belső ügyeiről, stb. Kb. annyit, amennyit a közvetítések során a tv-ben hallottak, mégis emberek milliói nézték a futamokat. Egyébként érdekes dolgokat írsz, a kérdésem csak az, hogy az arcoddal együtt befértek-e az ajtón vagy külön utakon jártok.

Kicsit divat lett az idei autókat kritizálni, hogy mennyivel könnyebb ezeket vezetni stb. Valóban könnyebb vezetni ezeket mint a 90-es évek eleji autókat, na de pl a 2007-2008-nál is? Biztos ez? Ha jobban belegondolunk, akkor volt kipörgésgátló, abs, egyéb elektronikai cuccok, amivel konkrétan félautomata lett az egész autó. Erőteljesebb volt ugyanakkor sokkal könnyebb volt vezetni is azokat, mint az ideieket. Csak nézd meg egy onboard felvételt, már az is kihívás h egyenesben tartsd a kocsit, arra is figyelned kell h adod a gázt a kanyar után, az se mindegy h fékezel, sokkal jobban büntet a vezetéshiba mint 10 évvel ezelőtt, sokkal több koncentrációt igényel. Abban igazad van h kevésbé erőteljesebb, ugyanakkor több koncentrációt igényel, összességében semmivel sem könnyebb mint 10 évvel ezelőtt.

Fiatal generációkat meg nem tartom jogosnak fikázni, sokkal magasabb fokú kiképzést kaptak, mint az elődei, ugyanúgy elvezetik könnyedén a V10-V8-as autókat is, sőt...

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 14:48

Zasalamel
#50 Zasalamel 2016. május 09. 14:29  
BrettShaw:
A sejtéseid zseniálisak! :) Nos nem. V6-os, benzines, szívó autóm van, ami mivel összkerekes és egy orrnehéz dög nem valami nagy móka semmilyen versenypályán (családi autó tudod), de nem jelent problémát havon, vagy vízen bárhol keresztben menni vele, csak akarás kérdése. Egységsugarú az, aki nem lát tovább a hangoknál. Unalmas a vinnyogás, gondolom az FIA is megunta és ezért építtet "hanggenerátort" LOL az autókba. Van egy réteg, akinek nem számít semmi más csak a küllem, hát ezt a réteget is ki kell szolgálni. Megértem ezt egy i8 BMW-nél, elég kínos hangja lenne a 3 hengeres motornak egy 40 millás kocsiban, de nem értem meg az F1-nél, ahol mindig a fukciót kell kövesse bármilyen megoldás. Ezek a motorok jelentősebb fejlődést hoztak a belső égésű motorok terén mint amit a széria autógyártás az elmúlt 100 évben fel tudott mutatni, ez persze smafu. Nem mindenki buta, bár te nyilvánvalóan az vagy! :) A redbullos konteó írás belinkelése (tudod, ami teli volt hazugságokkal, ferdítésekkel és áltudományos marhaságokkal), ez elég nyilvánvaló. Én elfogadom, hogy a többség van annyira felszínes, hogy csak egy dolog érdekelje. Kicsit kiábrándító, hogy 150 más buta szarság van az F1-ben, de az átlagszurkoló mindig csak a felszín felszíne miatt rinyál. Hát rinyáljon, kap majd hanggenerátort. Egy turbó motornak TOMPA hangja van a konstrukciója miatt. Lehet csicsázni azt, de régen rossz, ha olyan megoldásokat KELL beépítsenek a csapatok, amelyeknek a szerepe KIZÁRÓLAG esztétikai. Ugyanez a bukókeret kérdése is, csak pepitában. Van egy megoldás, amely biztonságosabbá teszi a versenyzést, de mivel ESZTÉTIKAILAG nem túl SZÉP, a többség inkább a halálba kívánja. A többség, finoman szólva sem túl nagy észlény egyébként. Voltam több alkalommal LeMansban. Milyen érdekes, hogy nincs ez a rinyálás állandóan. Egy kategórián belül is sikerült olyan szabályokat hozni (P1), hogy HÁROM TELJESEN független konstrukció (V6 TD, V4 DI turbó benzin, V8 DI szívó) nagyjából ugyanolyan teljesítményű volt a verseny alatt. Sokszínű, megfelelően feszes szabályozással ezt is el lehetett érni, itt meg van 80 lóerő különbség a motorformula 3. évében... Sok sokkal súlyosabb probléma is van, mint a hang.

Tökéletesen megfogalmaztad!

+1

sába
#49 sába 2016. május 09. 14:23  
BrettShaw:
A sejtéseid zseniálisak! :) Nos nem. V6-os, benzines, szívó autóm van, ami mivel összkerekes és egy orrnehéz dög nem valami nagy móka semmilyen versenypályán (családi autó tudod), de nem jelent problémát havon, vagy vízen bárhol keresztben menni vele, csak akarás kérdése. Egységsugarú az, aki nem lát tovább a hangoknál. Unalmas a vinnyogás, gondolom az FIA is megunta és ezért építtet "hanggenerátort" LOL az autókba. Van egy réteg, akinek nem számít semmi más csak a küllem, hát ezt a réteget is ki kell szolgálni. Megértem ezt egy i8 BMW-nél, elég kínos hangja lenne a 3 hengeres motornak egy 40 millás kocsiban, de nem értem meg az F1-nél, ahol mindig a fukciót kell kövesse bármilyen megoldás. Ezek a motorok jelentősebb fejlődést hoztak a belső égésű motorok terén mint amit a széria autógyártás az elmúlt 100 évben fel tudott mutatni, ez persze smafu. Nem mindenki buta, bár te nyilvánvalóan az vagy! :) A redbullos konteó írás belinkelése (tudod, ami teli volt hazugságokkal, ferdítésekkel és áltudományos marhaságokkal), ez elég nyilvánvaló. Én elfogadom, hogy a többség van annyira felszínes, hogy csak egy dolog érdekelje. Kicsit kiábrándító, hogy 150 más buta szarság van az F1-ben, de az átlagszurkoló mindig csak a felszín felszíne miatt rinyál. Hát rinyáljon, kap majd hanggenerátort. Egy turbó motornak TOMPA hangja van a konstrukciója miatt. Lehet csicsázni azt, de régen rossz, ha olyan megoldásokat KELL beépítsenek a csapatok, amelyeknek a szerepe KIZÁRÓLAG esztétikai. Ugyanez a bukókeret kérdése is, csak pepitában. Van egy megoldás, amely biztonságosabbá teszi a versenyzést, de mivel ESZTÉTIKAILAG nem túl SZÉP, a többség inkább a halálba kívánja. A többség, finoman szólva sem túl nagy észlény egyébként. Voltam több alkalommal LeMansban. Milyen érdekes, hogy nincs ez a rinyálás állandóan. Egy kategórián belül is sikerült olyan szabályokat hozni (P1), hogy HÁROM TELJESEN független konstrukció (V6 TD, V4 DI turbó benzin, V8 DI szívó) nagyjából ugyanolyan teljesítményű volt a verseny alatt. Sokszínű, megfelelően feszes szabályozással ezt is el lehetett érni, itt meg van 80 lóerő különbség a motorformula 3. évében... Sok sokkal súlyosabb probléma is van, mint a hang.

Az "ostoba" többséget valóban nem az érdekli, hogy milyen mérnöki zsenialitás van a motorborítás alatt, hanem az, hogy izgalmas versenyeket lásson. Az emberek nem a technikát fizetik meg, hanem az élményt. Azt hiszem igaz ez minden technikai sportot kedvelő tömegre a világ bármely részén, bármely sorozatra. Szerinted aki kimegy egy cross versenyre azt az érdekli, hogy mi van a motorborítás alatt? Egy frászt. a lényeg, hogy menjen a gép, nyomja neki a pilóta, legyen izgalom, dráma, stb. Akit a technikai rész érdekel részletesebben, az megveszi a motorsport magazinokat, utána olvas az interneten, stb. Egy másik egyszerű példa, az sem érdekel senkit sem, hogy éppen milyen bőrből, milyen varrási technológiával készül egy foci. A lényeg az, hogy jó meccseket lehessen játszani vele.. A hozzáértőbbek közül is sokan nem szeretik sem a turbót, sem a hibrid formulát, mint ahogy az elektromos f1-t sem. Biztos fel fog nőni egy új generáció, akiknek már ez lesz a normális, de jelenleg még maguk az f1-s pilóták is utálják. Régen olyan erők hatottak rájuk a verseny során, hogy egy-egy verseny után csapzottan, kifáradtan másztak ki az autókból. Most mi van? Még a zselé sem megy tönkre a frizurán a futam végére. Régen is volt elvétve egy-egy ifjú zseni, aki beszállt a sorozatba és egyből versenyképes tudott lenni. Most itt van az új playstation generáció, akik a repülőn ülve megtanulnak mindent a technikáról és hiba nélkül lehoznak egy futamot.
Az internet előtt is volt f1, szerinted akkor mennyit tudtak az emberek a technológiáról, az f1 belső ügyeiről, stb. Kb. annyit, amennyit a közvetítések során a tv-ben hallottak, mégis emberek milliói nézték a futamokat.
Egyébként érdekes dolgokat írsz, a kérdésem csak az, hogy az arcoddal együtt befértek-e az ajtón vagy külön utakon jártok.

BrettShaw
#48 BrettShaw 2016. május 09. 12:40  
Raikkönen:
Ricsi nem fogja megalázni Verstappent, mert az RB ezt nem fogja megengedni. Ezzel Max csodagyerek megítélését veszélyeztetnék, és Verstappen érkezése akár még Ricsire is veszélyes lehet..ki tudja mit terveznek, de sanszosan ugyanazt akarják elérni mint Vettellel anno.

Mire lenne az jó? A Redbull a legdurvább daráló, amit eddig ez a sportág látott pilóta kérdésben.

Ha valakinél tudnak egy picivel is jobbat, akkor az repül. Bármikor meghúzzák, hogy egyszerre dobnak ki két pilótát a Torroból, mert megtehetik.

Bármikor lecserélik, ahogy most láttuk év közben is az egyik pilótájukat (A HAZAI FUTAMA UTÁN/ALAPJÁN), ha nem megfelelő a teljesítménye.

Mi értelme lenne egy gyengén szereplő Max Verstappent erősnek láttatni? Hogyan húzna ebből hasznot a RedBull? Hol a motiváció?

Elég érettnek tartják, hogy a nagy csapat autóját vezethesse, de ahogy eddig is kérdés nélkül rakják ki az utcára, ha nem lesz elég jó, mert a logikus érdekeik azt diktálják, hogy csak JOBBRA cseréljenek le valakit.

Eddig ezt azért elég frankón csinálta az RB. Vettel, Ricciardo mint a két legerősebb, de a Torroban megint összehoztak tavaly és idén egy olyan párost, amelyikből kényelmesen választhatnak, ha arról van szó, hogy kell valaki az 1-es csapatba.

BrettShaw
#47 BrettShaw 2016. május 09. 12:34  
successboy:
Majd egyszer viszlek 2 kört egy AUTOVAL a norschleifén ha jó leszel.Aztán meg befizetlek egy körre a sajátoddal is(van?) :))) Arra rakhatod majd a hangszóródat. :))) Egységsugaró neked mindenki aki kritizálta a hangokat. Bernie, promóterek, versenyzők, fél paddock.Ők is csak a tv előtt ülnek?A lényeg hogy mindenki buta,de itt van Brettshaw és őt nem érdekli a hang, csak a V6-os motor műszaki rajza.Ő érti ennek a Formulának a lényegét, a többi paraszt meg majd megszokja ha tetszik ha nem. Ne legyél már ilyen, fogadd el, hogy a többségnek ez nem tetszik. :) Ez van.Senki nem jön már ide hogy szidja a hybrid hangokat, mert már mindenki belefáradt, köztük a versenyzők is. Egyébként jól sejtem hogy diesel autód van?

A sejtéseid zseniálisak! :) Nos nem. V6-os, benzines, szívó autóm van, ami mivel összkerekes és egy orrnehéz dög nem valami nagy móka semmilyen versenypályán (családi autó tudod), de nem jelent problémát havon, vagy vízen bárhol keresztben menni vele, csak akarás kérdése.

Egységsugarú az, aki nem lát tovább a hangoknál. Unalmas a vinnyogás, gondolom az FIA is megunta és ezért építtet "hanggenerátort" LOL az autókba. Van egy réteg, akinek nem számít semmi más csak a küllem, hát ezt a réteget is ki kell szolgálni.

Megértem ezt egy i8 BMW-nél, elég kínos hangja lenne a 3 hengeres motornak egy 40 millás kocsiban, de nem értem meg az F1-nél, ahol mindig a fukciót kell kövesse bármilyen megoldás. Ezek a motorok jelentősebb fejlődést hoztak a belső égésű motorok terén mint amit a széria autógyártás az elmúlt 100 évben fel tudott mutatni, ez persze smafu.

Nem mindenki buta, bár te nyilvánvalóan az vagy! :) A redbullos konteó írás belinkelése (tudod, ami teli volt hazugságokkal, ferdítésekkel és áltudományos marhaságokkal), ez elég nyilvánvaló.

Én elfogadom, hogy a többség van annyira felszínes, hogy csak egy dolog érdekelje. Kicsit kiábrándító, hogy 150 más buta szarság van az F1-ben, de az átlagszurkoló mindig csak a felszín felszíne miatt rinyál. Hát rinyáljon, kap majd hanggenerátort. Egy turbó motornak TOMPA hangja van a konstrukciója miatt. Lehet csicsázni azt, de régen rossz, ha olyan megoldásokat KELL beépítsenek a csapatok, amelyeknek a szerepe KIZÁRÓLAG esztétikai.

Ugyanez a bukókeret kérdése is, csak pepitában. Van egy megoldás, amely biztonságosabbá teszi a versenyzést, de mivel ESZTÉTIKAILAG nem túl SZÉP, a többség inkább a halálba kívánja. A többség, finoman szólva sem túl nagy észlény egyébként.

Voltam több alkalommal LeMansban. Milyen érdekes, hogy nincs ez a rinyálás állandóan. Egy kategórián belül is sikerült olyan szabályokat hozni (P1), hogy HÁROM TELJESEN független konstrukció (V6 TD, V4 DI turbó benzin, V8 DI szívó) nagyjából ugyanolyan teljesítményű volt a verseny alatt. Sokszínű, megfelelően feszes szabályozással ezt is el lehetett érni, itt meg van 80 lóerő különbség a motorformula 3. évében...

Sok sokkal súlyosabb probléma is van, mint a hang.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 14:56

successboy
#46 successboy 2016. május 09. 00:03  
F1890:
engem is viszel? lécci lécci. sokallom a belépődíjat :D rosszul fejeztem ki magamat, a technikai hibákkal való szabotálást tartom nettó hülyeségnek. egyéb úton lehet manipulálni, de a tehetséget nem lehet visszafogni, lásd hamilton 07, vagy ricc 14.és még sorolhatnám

Kakucsring nem lesz jó? :))

Nem akármit kockáztatna meg az aki belepiszkálna technikailag egy autóba.Többet lehet veszíteni mint nyerni , ezt szerintem mindenki tudja egy csapatnál.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 00:03

F1890
#45 F1890 2016. május 08. 22:55  
successboy:
Majd egyszer viszlek 2 kört egy AUTOVAL a norschleifén ha jó leszel.Aztán meg befizetlek egy körre a sajátoddal is(van?) :))) Arra rakhatod majd a hangszóródat. :))) Egységsugaró neked mindenki aki kritizálta a hangokat. Bernie, promóterek, versenyzők, fél paddock.Ők is csak a tv előtt ülnek?A lényeg hogy mindenki buta,de itt van Brettshaw és őt nem érdekli a hang, csak a V6-os motor műszaki rajza.Ő érti ennek a Formulának a lényegét, a többi paraszt meg majd megszokja ha tetszik ha nem. Ne legyél már ilyen, fogadd el, hogy a többségnek ez nem tetszik. :) Ez van.Senki nem jön már ide hogy szidja a hybrid hangokat, mert már mindenki belefáradt, köztük a versenyzők is. Egyébként jól sejtem hogy diesel autód van?

engem is viszel? lécci lécci. sokallom a belépődíjat :D

rosszul fejeztem ki magamat, a technikai hibákkal való szabotálást tartom nettó hülyeségnek. egyéb úton lehet manipulálni, de a tehetséget nem lehet visszafogni, lásd hamilton 07, vagy ricc 14.és még sorolhatnám

successboy
#44 successboy 2016. május 08. 21:33  
BrettShaw:
Épp neked való a hangszóró! ;) Beleesel az egységsugarú felhasználóba..

Majd egyszer viszlek 2 kört egy AUTOVAL a norschleifén ha jó leszel.Aztán meg befizetlek egy körre a sajátoddal is(van?) :))) Arra rakhatod majd a hangszóródat. :)))
Egységsugaró neked mindenki aki kritizálta a hangokat. Bernie, promóterek, versenyzők, fél paddock.Ők is csak a tv előtt ülnek?A lényeg hogy mindenki buta,de itt van Brettshaw és őt nem érdekli a hang, csak a V6-os motor műszaki rajza.Ő érti ennek a Formulának a lényegét, a többi paraszt meg majd megszokja ha tetszik ha nem.
Ne legyél már ilyen, fogadd el, hogy a többségnek ez nem tetszik. :) Ez van.Senki nem jön már ide hogy szidja a hybrid hangokat, mert már mindenki belefáradt, köztük a versenyzők is.
Egyébként jól sejtem hogy diesel autód van?

Utoljára módosítva: 2016. május 08. 21:40

cyberpunk999
#43 cyberpunk999 2016. május 08. 21:25  
stonefly:
Én csak azt nem értem ezzel a sráccal kapcsolatban, hogy miért nem zavarja most a sok F1 rajongót az apja, aki mindenhol ott van és mindenbe beleugat. Hamilton apját és Lewist atomjaira szedték emiatt.

Szerintem rohadt idegesítő, hogy mindenhol ott van és beledumál.

albutr
#42 albutr 2016. május 08. 20:47  
stonefly:
Én csak azt nem értem ezzel a sráccal kapcsolatban, hogy miért nem zavarja most a sok F1 rajongót az apja, aki mindenhol ott van és mindenbe beleugat. Hamilton apját és Lewist atomjaira szedték emiatt.

engem nagyon is zavar Jos.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”