Jenson Button: Ezért versenyzem

írta: M4Sport
2016. április 21. 10:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hétvégéről hétvégére látjuk őket egymás ellen versenyezni, megküzdeni a pontokért, a győzelemért, a dicsőségért. De mi hajtja a versenyzőket valójában? A McLaren ennek igyekezett utánajárni – Jenson Buttont hívták segítségül.

A 2009-es világbajnok a mezőny legrutinosabb tagjának számít. Bár már 2014-ben és 2015-ben is közel került a visszavonuláshoz, végül 17. szezonjának is nekivágott. De vajon mi motiválja még mindig? – tette fel a kérdést neki a McLaren.

„Engem nem az izgat, hogy gyorsan vezessek egy autót. Nem emiatt versenyzem, nem emiatt vagyok még most, 17 után is a Forma–1-ben. Sokkal inkább a kerék a kerék elleni csatákért, amikor repkednek a szikrák, te pedig tolakodsz a jobb pozícióért. Ezt élvezem igazán, ez számomra a legfontosabb” – mutatott rá Jenson Button.

A McLaren versenyzője hét éves volt, amikor megkapta első gokartját a ralikrosszban ugyancsak versenyző édesapjától. Hamar ráébredt, hogy a küzdelem még a puszta száguldás öröménél is jobb. „Az első pillanattól kezdve imádtam. Furcsán hangozhat, de az autó puszta fizikai irányítását nem annyira élvezem, és nem is hinném, hogy annyira megerőltető lenne. Triatlonozok is, ott valóban feszegetem a fizikai határaimat. A versenyzés viszont számomra valóban a versenyzést jelenti. Azért csinálom, mert mindenkit le akarok győzni. A győzelemért versenyzel, mert amikor elsőként szeled át a célvonalat, az az érzés hihetetlen. Különösen ha ezért sokat kellett előznöd, mint például nekem 2011-ben Kanadában. Az egészen különleges volt, éreztem, hogy legyőztem a világ legjobb versenyzőit” – utalt emlékezetes esős diadalára, amelyet a mezőny végéről felkapaszkodva úgy aratott, hogy az utolsó körben hibára kényszerítette az addig vezető Sebastian Vettelt.

Button eddigi pályafutása során összesen 15 alkalommal léphetett fel a dobogó legfelső fokára, 2009-ben pedig a legnagyobb siker is az övé volt: világbajnokká koronázták. „Mindannyian nyerni akarunk, de nem szükséges mindenképpen nyernünk ahhoz, hogy elégedettséget érezzünk a másik legyőzése miatt. Elvégre melletted mindig ott van a csapattárs, akit le kell győznöd. Még ha nem is a mezőny élén harcolsz, akkor is mutathatsz be remek előzéseket, olyanokat, amiket akár már kanyarokkal korábban eltervezel. És ez mindig kielégítő. Persze semmit sem tekintek garantáltnak. Nagyon is kiváltságosnak érzem magam, hogy azt csinálhatom, amit. De azért lehetek még mindig itt, mert keményen dolgoztam érte. Nincs titok, sem rövidebb út, ha a legjobbá akarsz válni, mindig mindent bele kell adnod.”

Jenson ButtonA siker persze a technikai sportágakban nemcsak a versenyző tehetségén és elszántságán múlik – jókor is kell jó helyen lenni. És ha valaki, akkor Button tud erről mesélni. 2000-ben a Williamsszel mutatkozott be az F1-ben, majd volt a Renault versenyzője is, ám e csapatokat rendre akkor hagyta el, mielőtt azok felemelkedtek volna, s harcba szállhattak a bajnoki győzelmekért. Ehelyett a BAR-nál és a Hondánál töltött el éveket, a mezőny sűrűjében. És amikor már azt hihettük, örök ígéret marad, 2009-ben jött a dupladiffúzoros Brawn GP, és ő meghódította vele a világot.

A sikerekben minden esetben meghatározó szerep jut a csapatnak. Ahhoz, hogy egy versenyző ki tudja hozni magából a maximumot, bíznia kell autójában. Ez pedig csak tökéletes beállításokkal érhető el. A finom kezű Button különösen érzékeny ezen a téren. „Jenson olyan, mint egy hattyú” – jellemezte találóan mérnöke, Tom Stallard a sokszor Alain Prosthoz hasonlított Buttont. „Rendkívül finoman használja a kezeit, ami a tévén keresztül is megfigyelhető. De a lábával valójában őrültként bánik a pedálokkal. Minden más versenyzőnél intenzívebben egyensúlyozik az autóval, és mindezt úgy teszi, mintha meg sem erőltetné magát.”

„Egy klasszikus Jenson-mutatvány volt a 2012-es pole-ja Spában. A kezei azt sugallták, mintha csak sétakocsikázna szombat délután. De közben a lábai őrülten táncoltak a pedálokon, folyamatosan manipulált a fékkel és a gázzal. Az eredmény pedig a pole pozíció lett” – emlékezett vissza a mérnök.

Ez a vezetési stílus különösen hatékony változó körülmények között. A brit bajnok nem egyszer bizonyította, ez az ő terepe. Még első győzelmét is esővel induló, majd felszáradó pályán véget érő futamon aratta 2006-ban Magyarországon. „Élvezem, ahogyan az autó viselkedése megváltozik a verseny alakulásával. Ahogy fokozatosan fogy a benzin, változik a gumik tapadása, neked is változtatnod kell. Úgy vélem, ez az én legfőbb erősségem. Talán ezzel is magyarázható, miért vagyok annyira jó a változó időjárási körülmények között. Az időmérő edzésen ezt nem annyira tudom kihasználni, mivel egy kör alatt az autó nagyjából végig ugyanúgy viselkedik” – magyarázta Button.

Végül pedig az eredeti kérdésre, miért versenyez, is választ adott. „Nagyon egyszerű. Mert imádom a küzdelmet. Enélkül nem is lennék itt!”

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#3 albutr 2016. április 21. 21:56  
"ps2":
Csak még egyszer láthassam a dobogó legfelső fokán Jensont,amit az édesapjának fog felajánlani! csupán csak ennyire vágyom

én is így vagyok ezzel.

#2 "ps2" 2016. április 21. 21:51  

Csak még egyszer láthassam a dobogó legfelső fokán Jensont,amit az édesapjának fog felajánlani!

csupán csak ennyire vágyom

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. április 21. 17:36  

JB <3FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.21. 20:23

Amerikai Nagydíj – második szabadedzés

Beszámoló az eseményről

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak

02016.10.21. 19:33

Gyorsan reagált az FIA a lefulladó autók problémájára

Kifejlesztettek egy automatikus rendszert