Kétarcú rosszfiú – avagy a Maldonado-jelenség rejtélyei

írta: RZ
2016. február 06. 06:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha kellett, Chuck Norrisként mindenkit lerúgott, máskor Leslie Nielsen diadalittasságával vonult el előttünk, miközben mögötte minden összedőlt. Roncsautók, váratlan hibák, de zseniális manőverek és komoly sikerek is kísérték útját. A róla szőtt – sokszor kegyetlenül igazságtalan – viccekkel kétes hírű ikonná vált, Godzillaként örök nyomot hagyva maga után az F1-ben. Pastor Maldonado és Pastor Maldonado megfejthetetlen kettős életének története következik!

A Motor Sport magazin szakírója, Mark Hughes a múlt év végi versenyzőértékelőjében – melyben egyébként a 17. helyre rangsorolta őt – rendkívül találóan foglalta össze a Maldonado-jelenség furcsa ellentmondását. „Pastor egy nagy rejtély, egy bika, aki képes fölvenni balerinacipőket Monacóban – ahol mindig egészen fantasztikus –, de aki ugyanakkor öt szezon után is folyamatosan belekeveredik a balesetekbe.”

Vittorio Brambilla és Gilles Villeneuve óta tudjuk, a kinevetett pusztító „gorillákat” csupán egy hajszálvékony határvonal választja el a hősként ünnepelt vakmerő volánzsonglőröktől. Pastor Maldonadóban eredendően talán benne volt, hogy egy nap utóbbi kategóriához csatlakozzon – valójában mégis rendkívül távol maradt ettől. Öt éven át volt a Forma–1-es mezőny tagja, itteni pályafutását pedig szinte csak a szélsőségek jellemezték. Még csodaszámba menő 2012-es barcelonai győzelmét is, ahol előbb a dobogón pezsgőzhetett, aztán nem sokkal később már a hátán mentette ki unokatestvérét (egyébként jön az utánpótlás!) a fekete füst által elborított garázsból, mely a nagy örömködés közben gyulladt lángra és égett porig. Mert ahol ő felbukkan, ott…

Az F1 Chuck Norris-i szuperhőse lett

Akkor Spanyolországban Maldonado éppen azt igyekezett bizonyítani hibátlan versenyzésével, hogy – szemben a róla kialakult képpel – nem csak egy egyszerű fizetős versenyző, akinek kedvéért a Williams 2010 végén a rendkívül ígéretes Nico Hülkenberget is eltakarította az útból. Most, hogy támogatója, a PDVSA kidőlt mögüle, mégis az bizonyosodott be, hogy a pénz volt a legfőbb mozgatója alkalmazásának.

Ám ő mégis sokkal több volt egy átlagos fizetős versenyzőnél. Igazi kultfigurájává vált az amúgy sokak által markáns arcvonások nélkülinek tartott mezőnynek – igaz, ebben nem volt sok köszönet. Az internetes mémgyár legfelkapottabb F1-es szereplője volt, egy Chuck Norris-i szuperhős versenyzőoverallban, akinek még külön weboldalt is csináltak ütközései számlálására, s aki – bár bizonyára sokan gyűlöltek – mégis rendelkezett egy „underground” rajongói körrel, amelyet éppen nyers, vad és őrült stílusával nyert meg magának. A maldonadóság valódi szubkultúrává vált a Forma–1-ben, és ha más szempontból nem is, mostani elvesztésével ilyen téren mindenképp űrt hagy maga után.

Hány igazi fizetős versenyző mondhatja el, hogy ilyen nyomot hagyott a sportágban?

Egy másik, ritkábban látott arcvonás

De azt a kérdést is föltehetnénk: hány fizetős versenyző büszkélkedhet azzal, hogy öt éven át állandó helye volt a mezőnyben, vagy hogy karrierje csúcspontjaként futamot nyert? Merthogy ez is Pastor Maldonado – csak éppen a másik, a ritkábban látott énje.

Általában ugyanis a sötétebb arcát tárta elénk. Azt, amelyik a múlt évben Kínában a boxba menet méterekkel később fékezve csúszott ki, miközben egyébként kimondottan jól versenyzett. Vagy amelyik Magyarországon előbb a biztonsági autós fázisnál a vonal előtt előzött, majd nekiment Sergio Péreznek, végül pedig miközben ez utóbbi esetért járó büntetését töltötte le a boxutcában, túl gyorsan hajtott, így a versenybíróság visszatapsolta őt még egy áthajtásra…

Ez jól jellemzi, milyen versenyző.

Közben meg időnként azt is felvillantja előttünk, milyen lehetett volna. Ausztriában Max Verstappent üldözte, amikor a célegyenesben egy egészen elképesztő manőverrel fogta meg autója kitörni készülő hátsó részét, miközben padlógázzal haladtak. Barcelonában mindeközben hátsó szárnyvéglap nélkül is képes volt jó köridőkre. Emellett pedig voltak remek versenyei is: a múlt évben Kínában, Kanadában és Japánban, de még az említett Spanyol Nagydíjon is meggyőzőbbnek tűnt az időmérőkön őt rendre felülmúló Grosjeannál, ám valami hiba vagy balszerencse mindig közbeszólt. Néha pedig mások törték össze az ő autóját.

És így vergődött a szélsőségek között egész F1-es pályafutása során. Maldonado zseniálisan gyors tud lenni Monacóban, de közben hatalmas bukások jellemzik ottani ténykedését: ötből három alkalommal baleset vetett véget futamának. Képes volt versenyt nyerni a 2012-es Williamsszel, majd kilenc futamon keresztül még pontot is sem tudott szerezni vele. És mindeközben egy jónak mondható autóval (2012) sem tudott jelentősen több egységet gyűjteni, mint későbbi csapnivaló Williamsével (2013) vagy Lotusával (2014). Grove-ban első két évében még arról beszélt, a csapat vezéreként igyekszik felvirágoztatni a gárdát. Aztán miután nem jöttek az eredmények a biztatás helyett csak az másra mutogatásig jutott, s végül ő és csapata is fellélegzett szakításukkor.

Maldonado legfőbb problémáját mindig is az jelentette, hogy képtelen középutat találni a szélsőségek között, s kiegyensúlyozott teljesítményre sem képes. Nála nem létezik gázelvétel, kizárólag 110%-on képes pörögni, az utolsó utáni pillanatban hajlandó csak a fékre lépni, és akkor is előzni igyekszik, amikor erre nincs is reális esélye. Ilyen versenyzéssel pedig csak villanásokra futhatja: ha valaki 10-ből 10-szer rendkívül rövid féktávot vesz, egyszer ugyan összejöhet neki egy elképesztő köridő, a maradék 9 esetben viszont blokkolás, a kanyarcsúcspontról való lekésés, kicsúszás vagy éppen autótörés a végeredmény. Ez a kettősség tette őt rosszfiúvá a szurkolók szemében, de ez az oka annak is (most egy pillanatra felejtsük el a PDVSA dollármillióit), hogy ilyen hosszú feketelistával is jutott neki öt év a legmagasabb szinten. No meg az a 2012-es spanyolországi hibátlan verseny, az a bizonyos „százból egy”…

A 2015-ös balesetek

Ausztrália: az első kanyarban keveredett bele egy tömeges balesetbe – ártatlan volt

Malajzia: gyorshajtás a biztonsági autó mögött – vétkes (10 mp-es büntetés)

Kína: ütközés Jenson Buttonnel – ártatlan volt, a britet büntették

Bahrein: rossz rajthelyre állt be – vétkes (öt másodperces büntetés); ütközés Felipe Massával - vétkes

Spanyolország: ütközés a csapattárs Romain Grosjeannal, szárnytörés – versenybaleset (nincs büntetés)

Monaco: ütközés Felipe Massával az első körben – versenybaleset (nincs büntetés)

Nagy-Britannia: Romain Grosjean belehajtott, miután ő Daniel Ricciardo miatt váratlanul fékezett – ártatlan volt

Magyarország: ütközés Sergio Pérezzel – vétkes (büntetőpontok és áthajtásos büntetés)

Belgium: összetörte az autóját a szabadedzésen, miután szélesre vette az egyik kanyart – a saját hibája volt

Olaszország: érintett az első körös balesetben – versenybaleset

Szingapúr: ütközés Jenson Buttonnel – vétkes/versenybaleset (nincs büntetés)

Brazília: Marcus Ericssonnak koccan egy csata során – vétkes (5 mp-es büntetés)

Abu-Dzabi: ütközés az első kanyarban Fernando Alonsóval – ártatlan, a spanyolt büntették

Amiért öt év jutott neki

Akik vele dolgoztak, mindvégig látták benne a potenciált – csakhogy ő érett harmincévesként, öt év rutinjával sem volt képes megtanulni, hogyan hozza ki magából, amire képes. „Pastor az Pastor, egy hihetetlenül gyors versenyző. Bárcsak minden hétvégén megmutatná” – nyilatkozta róla tavaly Alan Permane, a Lotus műveleti mérnöke.

A legzavaróbb a venezuelaiban az volt, ahogyan saját hibáit kezelte. És ez az a pont, ahol elágazik az útja a 2012-ben még hozzá hasonló feketebárányként kezelt tavalyi csapattársával, Romain Grosjeannal. Abban az évben mindkettejüket megbélyegezték, csakhogy miközben a franciát a kirúgás határáig sodorták butaságai, s így kénytelen volt mindent alapjaiban újragondolni, Maldonado alá a PDVSA pénzből szőtt védőhálót tartott, így a hibákat rendre olyan kifogásokkal magyarázta, amelyeket a pszichológia az „énvédő torzítás” kifejezésével illet, találóan.

Az egyik leggyakrabban előhúzott védekezés az volt, hogy az FIA kipécézte, s múltja és sztereotípiákra épülő rossz hírneve miatt hátrányosan megkülönböztette őt. „Időnként kicsit keményebbek velem. Ha más versenyző balesetezik, ők ütköznek, akkor semmi sem történik” – jegyezte meg többször is. Az F1Fanatic blog nemrégiben egy átfogó statisztikát készített Maldonado büntetéseiről, s ebből kiderült, hogy az elmúlt öt esztendőben mindenki másnál több büntetést kapott – kétszer annyit, mint a vonatkozó rangsor második helyezettje!

Ez egyfelől igazolhatná állítását is, miszerint a szövetség „rászállt”, alaposabban megvizsgálva viszont kiderül, hogy e büntetéseinek jelentős részét nem versenyen okozott balesetek, hanem buta egyéni hibák, gyorshajtások, „tilosban” előzések teszik ki, amelyeknél fel sem merülhetett a megbélyegzés negatív hatása. És a számok azt még nem is mutatják meg, hányszor törte össze autóját az edzéseken és versenyeken, egész hétvégéket tönkretéve ezzel.

A legtöbbször büntetett versenyzők 2011 és 2015 között (Forrás: F1Fanatic):

1. Pastor Maldonado – 29 büntetés

2. Romain Grosjean – 13 büntetés

3. Sergio Pérez – 13 büntetés

4. Esteban Gutiérrez – 12 büntetés

5. Lewis Hamilton – 12 büntetés

6. Kimi Räikkönen – 9 büntetés

7. Nico Hülkenberg – 9 büntetés

8. Adrian Sutil – 8 büntetés

9. Jean-Éric Vergne – 8 büntetés

10. Jules Bianchi – 8 büntetés

11. Max Chilton – 8 büntetés

12. Sebastian Vettel – 8 büntetés

*a blog kizárólag azon büntetéseket vette figyelembe, melyekért egyértelműen az adott versenyző a felelős, így ebbe nem számolta bele a motorcserékért járó, sem a gyorshajtásos büntetéseket

Hibák tanulságok nélkül

Tudtad-e, hogy…

…2004-ben 19 évesen tesztelt először F1-es autót, egy Minardit, miután megnyerte az olasz Forma–Renault-bajnokságot.

…2005-ben még egy pályabíró elütése miatt eltiltották a monacói versenytől a Forma–Renault 3.5-ben, 2006-tól 2008-ig viszont szinte legyőzhetetlennek bizonyult a hercegségben. Előbb a Forma–Renault-ban, majd kétszer (2007 és 2009) a GP2-ben nyert futamot. Később az F1-ben is rendkívül gyors volt az utcai pályán, ám dobogóra egyszer sem állhatott.

…2010-ben negyedik nekifutásra lett a GP2 bajnoka, s ebben az évben volt egy hat versenyes győzelmi sorozata is, mely Stoffel Vandoorne 2015-ös meneteléséig a rekordot jelentette a kategóriában.

…Miután 2012-ben óriási meglepetésre a pole-ból indulva (Lewis Hamilton időmérős kizárásával lett övé az első rajtkocka) megnyerte a Spanyol Nagydíjat, az addig puszta fizetős versenyzőnek tekintett venezuelairól a korábbi csapatfőnök, Eddie Jordan kijelentette: „Hamarosan a nagycsapatok fogják keresni őt, mert megvan benne minden, ami ahhoz kell, hogy bajnokká váljon.”

Permane a múlt év végén elárulta, mit tanácsolt versenyzőjének a felé áradó kritikák kezeléséhez – és szerinte volt remény a javulásra. „Az év vége felé megfeszült azért, hogy pontokat szerezzen, ami nagyszerű volt, és úgy tűnt, fejlődött is. Mintha a vad énje kicsit lecsillapodott volna. A múltja miatt az emberek óhatatlanul is mutogatnak rá. Ha egy esetnél ötven-ötven százalék a két versenyző felelőssége, ő fog kijönni belőle rosszabbul, és ezt én meg is mondtam már neki. Megmondtam, hogy a lehető legtisztább versenyeket kell futnia, keményen, amennyire csak lehet, de hibátlanul. Közöltem vele, hogy a múltja, a korábbi buta dolgai miatt a lehető legmakulátlanabbnak kell lennie.”

A saját teljesítményének tökéletesítéséhez ugyanakkor fontos lett volna megkülönböztetni az igazságtalan kritikákat az igazságosaktól. Maldonado számára viszont itt sem létezett középút: az ellenfelek mellett a bírálatok is lepattantak róla. „Természetesen sok olyan kritikát kapok, hogy nem szeretnek engem, de ezzel nem tudok mit kezdeni. Örülök, hogy az embereknek joguk van beszélni és szabadon elmondhatják, mit gondolnak” – zárkózott el egy éve az őt folyamatosan érő támadásoktól. És ezzel a segítő szándéktól is.

Miközben Grosjean azáltal fordította visszájára a róla kialakult kedvezőtlen képet, hogy mert segítséget kérni, s Éric Boullier tanácsai mellett még sportpszichológust is fölkeresett, Maldonado sosem jutott el a belátásig, hogy ő sem tudhat mindent, és sem vezetéstechnikai, sem mentális tanácsokból nem kért. „Eléggé nehéz együttműködni valakivel, aki már nem vezet, és nem ismeri az autót, valamint a körülményeket” – nyilatkozta tavaly júliusban. „Különösen nehéz megérteni a gumiabroncsok viselkedését, azoknak is, akik friss tapasztalatokkal rendelkeznek. Egy külsős számára ez még bonyolultabb lehet. Szerintem itt mindenki profi, és mindenkinek vannak már tapasztalatai. Évek óta vezetünk már, és tudjuk, mi a teendő, ha a bajnokságról vagy a csapat stratégiáiról van szó.”

Márpedig aki nem kér segítséget, azon segíteni sem lehet. Maldonado e szemléletmódjával úgy száguldott a szakadék felé, hogy miután figyelmeztették a veszélyre, ő a lassítás helyett még inkább a gázba taposott. Vagy ha – mint Permane állítja – észbe is kapott a végén, akkor már rég késő volt.

Ő azt mondja, még nincs vége. 2016-ban ugyan vélhetően már nemigen láthatjuk versenyeken, máris azon dolgoznak menedzserével, hogy helyet találjanak 2017-re. Esélyeit nagy mértékben befolyásolja majd a PDVSA gazdasági helyzetének alakulása. Éppen az őt váltó Kevin Magnussen példája igazolta, hogy még az F1 kegyetlen világában sem lehetetlen újrakezdeni egy év kihagyás után. Csakhogy közben már nem egy, Maldonadónál kevésbé rossz hírnévvel rendelkező kolléga esete igazolta, ez inkább a kivétel kategóriájába tartozik. Heikki Kovalainen, Kobajasi Kamui, Sébastian Buemi, Jean-Éric Vergne vagy Paul di Resta számára a végső szó valóban végleges volt.

Ám még ha végül így is alakul, a kétarcú Maldonado úgy is hagyott ránk valamit. Az örökség pedig akkor is örökség, ha valaki számára kissé terhes…

Ő mondta, róla mondták:

„A csapat előtt viszont szép jövő áll, komoly potenciál van benne, így nincs okom váltani. Amikor elkezdtem a Williamsnél versenyezni, láttam a gyárat, az autókat, a csapat történelmét, és nagyon fontos volt számomra, hogy részesévé válhattam ennek. Tavaly nyertem egy futamot itt, márpedig ha ez egyszer már sikerült, másodszor, harmadszor és negyedszer is sikerülhet. Egyszerűen csak tovább kell dolgoznunk, a potenciál bennünk van” – nyilatkozta eltökélten 2013-ban a Williamsnél.

Aztán novemberre éles fordulatot vett véleménye: „Szerintem én többet adtam a csapatnak, mint amennyit ők nekem. Valahol találtunk egy győzelmet, egy kiváló eredményt tavaly, és idén is volt pár jó versenyünk. De ez nem elég. Én ennél többre vágyom, többet várok a Forma–1-től.”

És hogy mit mondtak erre a Williamsnél? „Maldonado még mindig nem érti, hogy csakis a pénzét akarjuk, nem őt. A tavaly spanyolországi győzelme óta Pastor úgy érzi, ő egy sztár. Közben viszont még mindig kezdő hibákat vét” – upsz.

„Tudhattam volna, hogy dilis!” – Jenson Button 2015-ös szingapúri ütközésük után volt kissé dühös Maldonadóra.

„Ez az ember teljesen beteg! Meg akart ölni engem!” – 2014-ben Bahreinben Jean-Éric Vergne-nél is kihúzta a gyufát…

„Pastor például azt mondta, még nem döntötte el, hová megy. De, hogyan működik a többi sport esetében? Barátom, ha nem teljesítesz, akkor már el is tolhatod a biciklidet” – utalt nem is oly finoman Mark Webber arra 2013-ban, hogy a venezuelai kapcsán nem arról kéne találgatni, melyik lesz az új csapata, hanem arról, lesz-e neki.

„A bírák döntöttek, biztosan megvoltak az alapos indokaik. Engem sokkal inkább a tény irritál, hogy mindig ugyanazon versenyzők keverednek hasonló helyzetekbe” – Monisha Kaltenbornnál Esteban Gutiérrez 2014-es bahreini fejre állításakor szakadt el a cérna.

„Nehéz megérteni, mi történt, én éppen a bokszból érkeztem hideg gumikon. Szerintem nagyon peches volt, de jó, hogy aztán azonnal kiszállt az autójából” – Maldonado azonban nemigen értette, hogy emelkedhetett levegőbe mexikói ellenfele…

„Mit mondhatnék? Nem ez az első eset, hogy ilyen balesetben érintett. Nagyon-nagyon bosszantó, hogy újra ő volt az” – Kaltenborn aztán 2015-ben is moroghatott egy sort.

És a kegyelemdöfés Mark Webbertől, akit pár hete arról kérdeztek, ki volt a legrosszabb versenyző, akivel pályafutása során a pályán találkozott: „Talán Maldonado. Elmerül a vízben, egyszerűen nem is kéne ott lennie. Alapvetően csak a mezőny feltöltésére van ott.”

Oszd meg!

38 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Bredio
#38 Bredio 2016. február 08. 12:34  

Ilyen az amikor valakinek a karrierjét, a saját egója teszi tönkre. Ettől függetlenül túraautózásban még el tudnám képzelni. Ott belefér a lökdösődés. Viszont ott sem lenne a fair play megtestesítője.

Zasalamel
#37 Zasalamel 2016. február 08. 07:19  
fagyi:
Szvsz az elso evadban meghalt volna. Bar attol meg...

Na ez mondjuk nem kizárt... :D

F1890
#36 F1890 2016. február 07. 23:59  
fagyi:
Szvsz az elso evadban meghalt volna. Bar attol meg...

akkor még jobban sztárolták volna h az ember aki nem ismert félelmet

fagyi
#35 fagyi 2016. február 07. 23:10  
F1890:
Nekem meggyőződésem ha 30-40 éve ment volna így akkor ezt a fiút most nagy becsben tartanák h hú de bátor volt, nagyon királyul ment , mindig 100%-on ment. Mekkora tökös fickó volt. A 21. században meg megmaradt rosszfiúnak :)

Szvsz az elso evadban meghalt volna. Bar attol meg...

Utoljára módosítva: 2016. február 07. 23:13

can-tah
#34 can-tah 2016. február 07. 22:59  

Maldonado a sportág egyik legnagyobbja. Aki ezt nem látja be, annak nincs szeme az F1-hez. Olyan pilótákat lehet legföljebb vele egy szinten említeni, mint Senna, Prost, Piquet, vagy épp Brabham.


Mármint Bruno, Nicolas, Nelson Jr és Gary.

Utoljára módosítva: 2016. február 07. 23:05

Enveblo
#33 Enveblo 2016. február 07. 20:11  
cybergyerek:
igazi gyöngyszemek a kommentjeid :D

igaza volt :D

cybergyerek
#32 cybergyerek 2016. február 07. 16:05  
albutr:
arról nem Raikkönen tehet hogy épp akkor kellett,de mondjuk szebben is kifejezhete volna magát.

igazi gyöngyszemek a kommentjeid :D

albutr
#31 albutr 2016. február 07. 12:01  
fist1:
Nem teljesen értem, hogy a többi, mára már F1-en kívül lévő pilótáról miért nincs ilyen cikk? Pl. Vergneről is lehetett volna ilyet ezzel az erővel, sőt még inkább, hisz Maldonado felett teljesített.

de említhetnénk Kovalainent.Barrichellot,Heidfeldet,Fisichellát,Coulthardot,Trullit akik ugyanúgy megérdemeltek volna egy cikket.

albutr
#30 albutr 2016. február 07. 11:57  
Lewisthebest:
Buemi talán, bár látva, hogy mit művel most a FE-ben nem csodálkoznék rajta, ha valami nyomás kezeléssel kapcsolatos probléma miatt mondták volna neki, hogy jobb lesz neked inkább a WEC-ben meg a FE-ben. Tavaly bajnok lehetett volna az elektromos bajnokságban és az utolsó futamon megforgott amikor kb egyedül autózott az 5. helyen és csak be kellett volna érnie ebben a pozícióban ahhoz, hogy ő nyerjen. Idén meg már eldobott két időmérőt is, más kérdés, hogy jelenleg ott a Renault annyira űrhajó, hogy tegnap 35 kör alatt feljött az utolsóról a 2. helyre. Alguersuari túl volt értékelve Tosték is megmondták, hogy lassú és az FE-ben is lebőgött Bird mellett.

+ Alguersuarinak a dj karrierje fontosabb volt.

Lewisthebest
#29 Lewisthebest 2016. február 07. 11:54  
Zasalamel:
Érthetetlen, mert nem voltak olyan rosszak a torro eddigi párosai. Buemi, Alguersuari, Vergne többet érdemeltek volna.

Buemi talán, bár látva, hogy mit művel most a FE-ben nem csodálkoznék rajta, ha valami nyomás kezeléssel kapcsolatos probléma miatt mondták volna neki, hogy jobb lesz neked inkább a WEC-ben meg a FE-ben. Tavaly bajnok lehetett volna az elektromos bajnokságban és az utolsó futamon megforgott amikor kb egyedül autózott az 5. helyen és csak be kellett volna érnie ebben a pozícióban ahhoz, hogy ő nyerjen. Idén meg már eldobott két időmérőt is, más kérdés, hogy jelenleg ott a Renault annyira űrhajó, hogy tegnap 35 kör alatt feljött az utolsóról a 2. helyre. Alguersuari túl volt értékelve Tosték is megmondták, hogy lassú és az FE-ben is lebőgött Bird mellett.

daviid
#28 daviid 2016. február 07. 11:37  

Pastor Maldonadónak 2012 lehetett volna a nagy áttörés, és egyben kitörés éve. Minden adott volt hozzá, ami ehhez kellett volna, hiszen a 2012-es Williams nem volt egy rossz autó, sőt! Plusz, most arról az évről beszélünk, ahol versenyhétvégéről versenyhétvégére változott az erősorrend, és nem egyszer fordult elő, hogy a pilóták többsége nem 1 másodperc, nem fél másodperc, hanem tizedeken belül voltak egymáshoz. Egy jó péda, a 2012-s Európai Nagydíj időmérőjének Q2-es szekciója. Ott például Fernando Alonso úgy volt képtelen már a második szakaszban búcsúzni az időmérőtől (11. lett), hogy az akkori leggyorsabbtól, Romain Grosjeantól csak 218 (!) ezreddel maradt el. Manapság pedig örülnék neki, ha csak ennyi lenne a Mercedes és a többi csapat közt a különbség.
2012-ben jöhetett volna el az, hogy Pastor végleg megvesse lábát a Forma-1-ben, és hogy ne csak egy fizetős pilótaként tekintsük rá. Mert, hogy gyors volt, az szerintem soha nem volt kérdés. Jó, a gyors szó is relatív, és viszonyítás kérdése, de attól még azt el kell ismerni, hogy nyers tempója megvolt a srácnak, amivel nyugodtan lehetett sorolni a mezőny első felébe.
Igen ám, de valami mégiscsak hiányzott belőle, ami nem volt más, mint a versenyzői intelligencia, és a többi versenyző tisztelete a pályán. Nem egy olyan balesete volt, ami könnyedén ellehetett volna kerülni, hogyha jobban tiszteli versenyzőtársát, és nem a nyers, könyörtelen, már-már bunkó stílusát hozta volna. Ezt nem kell szépíteni, mert Maldonado az volt. Bátor, könyörtelen, és néha bunkó.
Szerintem abszolút nincs semmi baj azzal, hogyha valaki könyörtelen a pályán az ellenfeleivel szemben, de néhanapján igenis, gondolkozni kell mielőtt valaki cselekvésre szánja el magát . Tisztelni kell a másikat, és nem csak tekebábuként tekinteni rájuk.
Lehet rossz példa, amit felhozok, de véleményem mellett kiállok, hogy Max Verstappen az a versenyző, aki olyan mint Maldonado, egy nagy különbséggel. Benne megvan minden, ami Maldonadóban nem volt meg. Okos, látszik, hogy tudja, hogy mit akar csinálni a pályán. Könyörtelen, de egyben tiszteli is vetélytársait. Ő pont ezért lehet egy "hős", aki a csúcsra ér, és Maldonado pont ezért lett antihős, aki elbukott.
Elfelejteni nem fogjuk, még akkor sem, mikor tudjuk, hogy mennyi butaságot csinált a versenypályákon, és mégiscsak van neki egy futamgyőzelme, amit soha, senki nem fogja elvenni tőle. Akkor, és ott kellett volna Maldonadónak visszavennie nyers brutalitásán, csakhogy nem ez történt, és túlságosan is vérszemet kapott. Addig is voltak hibái, de utána még inkább nyomta, ami a csövön kifért, amivel önmagában nincs baj, de! Itt jön képbe a versenyzői intelligencia hiánya, hiszen nem egyszer túlvállalta magát. Nem volt képes belátni azt, hogyha az f1-ben nem az a célravezető, hogy folyamatosan kinyomjuk az autó szemét, és olyan manőverekkel kísérletezünk, aminek 50-50% az esélye, hogy bejön, vagy sem.
Ez volt szerintem Maldonado egyik nagy hiányossága, ami ahhoz vezetett, hogy Forma-1-es karrierjét nem a teljesítménye, hanem szponzorai befolyásolták. Én majdnem biztos vagyok benne, ha Maldonado, ha csak egy kicsit is jobban gondolkozott volna a pályán, ellenfeleit jobban tisztelte volna, akkor még ma is a mezőny tagjai között tartanánk számon. Abban egyetértek, hogy 2015-ben már látszódott valami fény az alagút végén, de ez már késő volt neki, hiszen még így is sikerült jó pár hibát vétenie, köztük azt, hogy büntetést cserélt büntetésre, mert túl gyorsan hajtott a bokszutcában. Hát igen, ő volt Pastor Maldonado. Egy igen színes, megosztó személyisége a Forma-1-nek. Akik látták, szerintem nem fogják elfelejteni személyét, és akik nem, azok később ugyan fogják, de egyéniségét nem fogják annyira megérteni, mint azok, aki Forma-1-es pályafutását végig nyomon kísérték.

Utoljára módosítva: 2016. február 07. 12:05

Zasalamel
#27 Zasalamel 2016. február 07. 11:25  
ddb:
Maldonadonak voltak emlékezetes pillanatai. Vergne-t szeretem, de fel tudsz idézni tőle egy momentumot is? Mondjuk ha felszentelt JEV rajongó vagy, akkor nyilván számodra minden mozzanata emlékezetes maradt, de én akármennyire is kedvelem, semmire nem emlékszem tőle. Maldonado nyert egy versenyt (bizonyította, hogy képes magas szinten is teljesíteni), ellenben mellette meg ostoba és gyenge teljesítmények is jellemezték. Ezt így összegezve igen is van miről elmélkedni, hogy mégis miként jött össze az egyik, vagy a másik oldala. Ismét kijelentem, Vergne az egyik kedvencem, de meg kell vallani, hogy Vettel és Verstappenen kívül az összes Toro Rosso páros és szezon is egy vakfolt. Ott van ez a csapat, vannak versenyzői, de semmi különösen nem nyújtanak, nincsenek emlékezetes mutatványaik. Volt is egy ilyen statisztika az F1 Racingben, hogy a Toro Rosso versenyzői vannak a legkevesebbet a képernyőn. Voltak olyan hétvégék, ahol csak annyira tűntek fel, amikor mutatták, hogy kiestek motorhiba miatt. Nem arról van szó, hogy a mezőny hátulját nem mutatják, mert ha esemény van, közvetítik Villeneuve-Verstappen-Wilson harcát is a 19. és 18. helyen is, de Zsolti és Bruni harcát is mutatták a 18. helyért anno Angliában.

Érthetetlen, mert nem voltak olyan rosszak a torro eddigi párosai. Buemi, Alguersuari, Vergne többet érdemeltek volna.

Utoljára módosítva: 2016. február 07. 11:25

F1890
#26 F1890 2016. február 07. 11:14  
vacsad:
És de, Piquet is tahó volt, Senna is meg Prost is, naná. Konkrétan a klasszikus éráról volt szó, azt szokás visszasírni, a 60-as, 70-es évek aranykorát, amikor a versenyzők még valódi hősök voltak. Akkoriban max. Hunt volt az, aki nem tudott viselkedni :P

a legtöbb nosztalgiamániás a 80-as éveket sírja vissza. azt nevezik golden érának. úgyh ez nem kifogás amellett h vki tahó, attól még lehet igazi színfoltja a mezőnynek.mondjuk sztem madonado pont nem az a típus, sztem eléggé barátságos fazon, már amennyi lejött nekem a tv képernyő és az autogramosztogatáskor.

ddb
#25 ddb 2016. február 07. 11:09  
fist1:
Nem teljesen értem, hogy a többi, mára már F1-en kívül lévő pilótáról miért nincs ilyen cikk? Pl. Vergneről is lehetett volna ilyet ezzel az erővel, sőt még inkább, hisz Maldonado felett teljesített.

Maldonadonak voltak emlékezetes pillanatai. Vergne-t szeretem, de fel tudsz idézni tőle egy momentumot is? Mondjuk ha felszentelt JEV rajongó vagy, akkor nyilván számodra minden mozzanata emlékezetes maradt, de én akármennyire is kedvelem, semmire nem emlékszem tőle. Maldonado nyert egy versenyt (bizonyította, hogy képes magas szinten is teljesíteni), ellenben mellette meg ostoba és gyenge teljesítmények is jellemezték. Ezt így összegezve igen is van miről elmélkedni, hogy mégis miként jött össze az egyik, vagy a másik oldala.

Ismét kijelentem, Vergne az egyik kedvencem, de meg kell vallani, hogy Vettel és Verstappenen kívül az összes Toro Rosso páros és szezon is egy vakfolt. Ott van ez a csapat, vannak versenyzői, de semmi különösen nem nyújtanak, nincsenek emlékezetes mutatványaik. Volt is egy ilyen statisztika az F1 Racingben, hogy a Toro Rosso versenyzői vannak a legkevesebbet a képernyőn. Voltak olyan hétvégék, ahol csak annyira tűntek fel, amikor mutatták, hogy kiestek motorhiba miatt. Nem arról van szó, hogy a mezőny hátulját nem mutatják, mert ha esemény van, közvetítik Villeneuve-Verstappen-Wilson harcát is a 19. és 18. helyen is, de Zsolti és Bruni harcát is mutatták a 18. helyért anno Angliában.

albutr
#24 albutr 2016. február 07. 10:51  
ddb:
Mikor volt tahó? Szerintem sose. Ellenben az, aki arról beszél, hogy éppen sz@rt, amíg búcsúztatták Schumachert, az meg laza?

arról nem Raikkönen tehet hogy épp akkor kellett,de mondjuk szebben is kifejezhete volna magát.

ddb
#23 ddb 2016. február 07. 09:49  
vacsad:
Ez nálam nem jön be, nem vagyok Kimi fan.

Istenem, itt mindenki azt hiszi, hogy ha egy állítására Kimit hozom fel példának, akkor azt én azért szúrtam oda, mert azt feltételezem, hogy Kimi fan? Talán pont azért hoztam fel, hogy ha Maldonado tahó (majd az is érdekelne, miért?), akkor Kimit hogy minősítenéd?

albutr
#22 albutr 2016. február 07. 09:14  
fist1:
Nem teljesen értem, hogy a többi, mára már F1-en kívül lévő pilótáról miért nincs ilyen cikk? Pl. Vergneről is lehetett volna ilyet ezzel az erővel, sőt még inkább, hisz Maldonado felett teljesített.

lehet hogy azok nem osztották meg úgy a közvéleményt mint mondjuk Maldonado.

vacsad
#21 vacsad 2016. február 07. 02:11  

És de, Piquet is tahó volt, Senna is meg Prost is, naná. Konkrétan a klasszikus éráról volt szó, azt szokás visszasírni, a 60-as, 70-es évek aranykorát, amikor a versenyzők még valódi hősök voltak. Akkoriban max. Hunt volt az, aki nem tudott viselkedni :P

fist1
#20 fist1 2016. február 07. 02:10  

Nem teljesen értem, hogy a többi, mára már F1-en kívül lévő pilótáról miért nincs ilyen cikk? Pl. Vergneről is lehetett volna ilyet ezzel az erővel, sőt még inkább, hisz Maldonado felett teljesített.

vacsad
#19 vacsad 2016. február 07. 02:08  
ddb:
Mikor volt tahó? Szerintem sose. Ellenben az, aki arról beszél, hogy éppen sz@rt, amíg búcsúztatták Schumachert, az meg laza?

Ez nálam nem jön be, nem vagyok Kimi fan.

Zasalamel
#18 Zasalamel 2016. február 06. 23:47  
vacsad:
Ő lett volna az egyéniség a tahó stílusával az olyan igazi úriemberek között mint Graham Hill, Jim Clark vagy Jackie Stewart? Viccnek is rossz.

Ha már itt tartunk még Senna is egy igazi s*ggfej volt...

F1890
#17 F1890 2016. február 06. 22:22  
vacsad:
Ő lett volna az egyéniség a tahó stílusával az olyan igazi úriemberek között mint Graham Hill, Jim Clark vagy Jackie Stewart? Viccnek is rossz.

piké nem volt tahó? dehogynem. mégis egyéniség

ddb
#16 ddb 2016. február 06. 22:10  
vacsad:
Ő lett volna az egyéniség a tahó stílusával az olyan igazi úriemberek között mint Graham Hill, Jim Clark vagy Jackie Stewart? Viccnek is rossz.

Mikor volt tahó? Szerintem sose. Ellenben az, aki arról beszél, hogy éppen sz@rt, amíg búcsúztatták Schumachert, az meg laza?

vacsad
#15 vacsad 2016. február 06. 22:03  
Quivver:
Nekem nagyon fog hiányozni. Ha valaki mellé ért, már dörzsöltem a tenyeremet, mert biztos volt, hogy valami történni fog. Vagy nevetünk egy jót, vagy a fejünket fogjuk, de valami egész biztos, hogy lesz, amit sokáig fogunk emlegetni. Elhiszem, hogy Magnussen talán kiegyensúlyozottabb teljesítményre képes, és félreértés ne essék, nem antipatikus a kicsi szöszi se, de Maldonado a rengeteg hibájával, az átlagot alulról sem súroló versenyintelligenciájával, az egész komikus megjelenésével üde színfoltja volt a menthetetlenül a szürkeségbe sodródó F1-nek. Tényleg ott van benne a végletes kettősség, nincs átmenet a meg nem értett zseni és a csökött agyú balhés keménylegény között. Az ő ingája folyton a két végpontot súrolta, és ha ez nem lenne már így is elég abszurd, ott van az az 1 pole + győzelem, ami különösen bizarrá teszi a történetét. Hány meg hány nála összeszedettebb, magasabban jegyzett pilótának nem jött össze még ennyi sem? Hallok, olvasok olyan panaszokat, hogy amellett, hogy a motorhangok ki lettek herélve, rondák és lassúak az autók, még az egykor volt egyéniségek is eltűntek a ma forma-1-éből. Furcsállom, hogy az a csoport, akik emiatt siránkoznak, ugyanazért is előszeretettel szomorodnak el, mert színtelen-szagtalan versenyzők tömkelege alkotja a mai mezőnyt. Ez is pont ugyanolyan kettősség, mint maga Maldonado jelleme. Ezeknek az embereknek fáj, hogy a pilótáknak megmondják, mit kell nyilatkozniuk, hogy politikailag korrekt legyen, ugyanakkor ízekre szednek egy embert, aki mer egyedi lenni, meri azt mondani, amit gondol, nem pedig azt, ami mindenki számára maradéktalanul elfogadható. Ha a jövő generációi visszanéznek a kora XXI. századi közbeszédre és a média jelenlegi helyzetére, azt fogják látni, hogy a világ, amiben élünk, egy velejéig romlott, cinikus, képmutató világ, ahol arra biztatnak, legyél egyéniség, de ha mersz az lenni, meghurcolnak, mert nem vagy olyan, mint a többiek. Maldonado esete és az ő megítélése is ennek a korszellemnek (szerintem) egy jellemző kivetülése.

Ő lett volna az egyéniség a tahó stílusával az olyan igazi úriemberek között mint Graham Hill, Jim Clark vagy Jackie Stewart? Viccnek is rossz.

frontember
#14 frontember 2016. február 06. 20:57  
Quivver:
Nekem nagyon fog hiányozni. Ha valaki mellé ért, már dörzsöltem a tenyeremet, mert biztos volt, hogy valami történni fog. Vagy nevetünk egy jót, vagy a fejünket fogjuk, de valami egész biztos, hogy lesz, amit sokáig fogunk emlegetni. Elhiszem, hogy Magnussen talán kiegyensúlyozottabb teljesítményre képes, és félreértés ne essék, nem antipatikus a kicsi szöszi se, de Maldonado a rengeteg hibájával, az átlagot alulról sem súroló versenyintelligenciájával, az egész komikus megjelenésével üde színfoltja volt a menthetetlenül a szürkeségbe sodródó F1-nek. Tényleg ott van benne a végletes kettősség, nincs átmenet a meg nem értett zseni és a csökött agyú balhés keménylegény között. Az ő ingája folyton a két végpontot súrolta, és ha ez nem lenne már így is elég abszurd, ott van az az 1 pole + győzelem, ami különösen bizarrá teszi a történetét. Hány meg hány nála összeszedettebb, magasabban jegyzett pilótának nem jött össze még ennyi sem? Hallok, olvasok olyan panaszokat, hogy amellett, hogy a motorhangok ki lettek herélve, rondák és lassúak az autók, még az egykor volt egyéniségek is eltűntek a ma forma-1-éből. Furcsállom, hogy az a csoport, akik emiatt siránkoznak, ugyanazért is előszeretettel szomorodnak el, mert színtelen-szagtalan versenyzők tömkelege alkotja a mai mezőnyt. Ez is pont ugyanolyan kettősség, mint maga Maldonado jelleme. Ezeknek az embereknek fáj, hogy a pilótáknak megmondják, mit kell nyilatkozniuk, hogy politikailag korrekt legyen, ugyanakkor ízekre szednek egy embert, aki mer egyedi lenni, meri azt mondani, amit gondol, nem pedig azt, ami mindenki számára maradéktalanul elfogadható. Ha a jövő generációi visszanéznek a kora XXI. századi közbeszédre és a média jelenlegi helyzetére, azt fogják látni, hogy a világ, amiben élünk, egy velejéig romlott, cinikus, képmutató világ, ahol arra biztatnak, legyél egyéniség, de ha mersz az lenni, meghurcolnak, mert nem vagy olyan, mint a többiek. Maldonado esete és az ő megítélése is ennek a korszellemnek (szerintem) egy jellemző kivetülése.

Egyetlen gigantikus helyen tévedsz, ott viszont elmegy az egész érvelésed sajnos. Maldonado pontosan az a szereplő a Forma 1-ben, mint a Puskás Akadémia az NB1-ben. Ott is vannak (a rettenetes magyar szinten) tehetséges gyerekek, biztosan van közöttük jólelkű, meg becsületes, meg minden. De a jelenség maga annyira egészségtelen, igazságtalan, érdemtelen, hogy jó szívvel szurkolni nekik tényleg nagyon nehéz.

Arról nem beszélve, hogy aki a F1 szürkeségéről beszél, az azért nem egészen ítéli meg mélységében jól a helyzetet. Szürke pilótákra is van példa, de nézd meg, mi lett Rosbergből. Milyen volt Kobajasi, milyen Perez, nem is beszélve a Toro kettőséről, meg az 5 világbajnokról. A közösségi média világát Hamilton 20 millió követőjével pedig nem lehet összehasonlítani Sir Jackie forma 1-ével, semmilyen szinten. Ahogy a holnapi Super Bowlt sem lehet összehasonlítani az 50 évvel ezelőtti amerikai focival semmilyen szinten. Nem a pilótákon múlnak a F1 jelenlegi problémái, így aztán egy maldonadoi mentalitás sem jelenthet rájuk sajnos megoldást. És ez a gondolkodás nem lehet szerintem követendő példa, mert nem építi a sportot, hanem rombolja azt.

Ennek a sportágnak pilóta oldalról az egyik legalapvetőbb lényege (és ez viszont 65 éve így van) a konstans teljesítmény. A megbízható, egyenletesen magas színvonalú vezetési teljesítmény minden körülmények között. Fangiotól Prostig, Sennától Vettelig minden nagy bajnok egyik legerősebb ismérve éppen ez. És éppen ez az, ami a legfájóbb hiánya Maldonadonak, éppen itt vérzett el minden vizsgán, ilyenformán szerintem semmilyen módon nem lehet vágyott, vagy követendő példa az, amit tőle láttunk.

frontember
#13 frontember 2016. február 06. 20:45  
ddb:
Köszönöm szépen ezt a cikket a kedvencemről. Már régóta várok egy jó írást arról, hogy hol is siklott félre ez a karrier. Ellentmondásos ember, aki a ritka villantásaival mindig táplálta a hitet, hogy egyszer majd beér, és tudja ezt a gyorsaságot állandósítani. 2015-re sikerült, de már késő volt. Én kifejezetten élvezem a róla gyártott mémeket és vicceket. Karakter, mindenki tudja, hogy Maldonado=baleset, crash, ész nélkül versenyezni. Ha mondjuk azt mondom Kvyat, vagy Ericsson, Stevens, Bottas? A szürkeség és a semmi. Letette a névjegyét. Érdekes, hogy míg Satoért rajongott mindenki, mert harcias (2002-ben 11 alkalommal karambolozott), addig Maldonado esetében ez ellenszenves volt. Az, hogy csak a PDVSA miatt lehetett itt meg főleg csak építette ezt a karakterét, hogy bármit megtehet és mégis térdre kényszeríti a csapatvezetőket pár dollárért. Szinte sisakkal a fején a fejtartása is olyan volt az autóban, amiből latszik, hogy egy elborult elme vezeti, csőlátással. Mégis nyert egy versenyt, mert valjuk be, motiválatlan volt, ha gyenge volt az autója. Esélytelen 2013-as Williams, 2014-es Lotus. Sehol se volt vele. De lett volna értelme? Semmi. Max 12. helyezések. Amikor jó autója volt, villogott is. Tudom Frontember, hogy sokat vitáztunk, meg hogy nem szereted. Én kedveltem és hiányozni fog.

Mindentől függetlenül sajnálom, hogy a kedvencedet elveszíted a sorozatban, nem miatta, hanem miattad, mert tudom, milyen érzés, ha az ember kedvence távozik. Haragom és kritikám sosem ellened szólt, hanem Maldo ellen, és a sport mellett. De ismétlem, ettől még a szurkolói szolidaritásom a helyén van, értem, milyen szar ez most, rendben?

Lewisthebest
#12 Lewisthebest 2016. február 06. 16:29  
Quivver:
Nekem nagyon fog hiányozni. Ha valaki mellé ért, már dörzsöltem a tenyeremet, mert biztos volt, hogy valami történni fog. Vagy nevetünk egy jót, vagy a fejünket fogjuk, de valami egész biztos, hogy lesz, amit sokáig fogunk emlegetni. Elhiszem, hogy Magnussen talán kiegyensúlyozottabb teljesítményre képes, és félreértés ne essék, nem antipatikus a kicsi szöszi se, de Maldonado a rengeteg hibájával, az átlagot alulról sem súroló versenyintelligenciájával, az egész komikus megjelenésével üde színfoltja volt a menthetetlenül a szürkeségbe sodródó F1-nek. Tényleg ott van benne a végletes kettősség, nincs átmenet a meg nem értett zseni és a csökött agyú balhés keménylegény között. Az ő ingája folyton a két végpontot súrolta, és ha ez nem lenne már így is elég abszurd, ott van az az 1 pole + győzelem, ami különösen bizarrá teszi a történetét. Hány meg hány nála összeszedettebb, magasabban jegyzett pilótának nem jött össze még ennyi sem? Hallok, olvasok olyan panaszokat, hogy amellett, hogy a motorhangok ki lettek herélve, rondák és lassúak az autók, még az egykor volt egyéniségek is eltűntek a ma forma-1-éből. Furcsállom, hogy az a csoport, akik emiatt siránkoznak, ugyanazért is előszeretettel szomorodnak el, mert színtelen-szagtalan versenyzők tömkelege alkotja a mai mezőnyt. Ez is pont ugyanolyan kettősség, mint maga Maldonado jelleme. Ezeknek az embereknek fáj, hogy a pilótáknak megmondják, mit kell nyilatkozniuk, hogy politikailag korrekt legyen, ugyanakkor ízekre szednek egy embert, aki mer egyedi lenni, meri azt mondani, amit gondol, nem pedig azt, ami mindenki számára maradéktalanul elfogadható. Ha a jövő generációi visszanéznek a kora XXI. századi közbeszédre és a média jelenlegi helyzetére, azt fogják látni, hogy a világ, amiben élünk, egy velejéig romlott, cinikus, képmutató világ, ahol arra biztatnak, legyél egyéniség, de ha mersz az lenni, meghurcolnak, mert nem vagy olyan, mint a többiek. Maldonado esete és az ő megítélése is ennek a korszellemnek (szerintem) egy jellemző kivetülése.

Szerintem a versenyzők nem egyéniségek című sztori csak egy ürügy amivel tovább lehet panaszkodni. Amúgy szimplán csak az a probléma, hogy unalmas volt 19-ből 15 futam és már Melbournebe tudtuk, hogy max 2 ember lehet világbajnok abból is az egyik azért jóval esélyesebb a másiknál.

F1890
#11 F1890 2016. február 06. 16:27  
Lombardo:
Mindig megtalalod Maldonadoban a nem létező szuperhőst. Egy nulla versenyzoi intelligenciával rendelkező, arrogáns , buta, az átlagnál valamivel jobb képességekkel rendelkező pilóta, semmilyen tökös vonás nincs benne. Az internet, és a mémek korában lehetett sztar, mert jól ki lehet figurazni. 30-40 éve 1-2 szezon utan ( ha túléli egyáltalán ) nyom nelkul tűnt volna el az F1-ből. Arról nem beszélve, hogy amint kapott egy közepesnél kicsit jobb képességű finn újoncot, és egy top kategóriától szintén messze levő pilótát csapattarsnak, a cikkben emlegetett ’ elképesztő köridők’ is eltűntek. Webber neve mellett is micsoda ’ elképesztő köridők ’ virítottak, amíg Klienek, meg nyugdíjas DC- k voltak a csapattársai.

ki mondta h szuperhős? csak azt mondtam h ha 40 éve lett volna akkor valszeg belőle sztárt csinálnak h milyen tökös versenyző, de mivel manapság sokkal profibb a sportág ezért az ilyen embereknek már nincs helyük a nézők véleménye szerint a sportágban. nem véletlenül utcai pályákon volt ász mert ugye nincs félelemérzete :D

Lewisthebest
#10 Lewisthebest 2016. február 06. 16:21  
Lombardo:
Mindig megtalalod Maldonadoban a nem létező szuperhőst. Egy nulla versenyzoi intelligenciával rendelkező, arrogáns , buta, az átlagnál valamivel jobb képességekkel rendelkező pilóta, semmilyen tökös vonás nincs benne. Az internet, és a mémek korában lehetett sztar, mert jól ki lehet figurazni. 30-40 éve 1-2 szezon utan ( ha túléli egyáltalán ) nyom nelkul tűnt volna el az F1-ből. Arról nem beszélve, hogy amint kapott egy közepesnél kicsit jobb képességű finn újoncot, és egy top kategóriától szintén messze levő pilótát csapattarsnak, a cikkben emlegetett ’ elképesztő köridők’ is eltűntek. Webber neve mellett is micsoda ’ elképesztő köridők ’ virítottak, amíg Klienek, meg nyugdíjas DC- k voltak a csapattársai.

+1

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. február 06. 15:34  

Nem volt egy rossz pilóta, csak ebben a korban már nem túl kifizetődő a túlzott agresszió, az amerikai szériában sokkal többre viheti, mivel a tempója eléggé jó.

Quivver
#8 Quivver 2016. február 06. 15:07  

Nekem nagyon fog hiányozni. Ha valaki mellé ért, már dörzsöltem a tenyeremet, mert biztos volt, hogy valami történni fog. Vagy nevetünk egy jót, vagy a fejünket fogjuk, de valami egész biztos, hogy lesz, amit sokáig fogunk emlegetni.

Elhiszem, hogy Magnussen talán kiegyensúlyozottabb teljesítményre képes, és félreértés ne essék, nem antipatikus a kicsi szöszi se, de Maldonado a rengeteg hibájával, az átlagot alulról sem súroló versenyintelligenciájával, az egész komikus megjelenésével üde színfoltja volt a menthetetlenül a szürkeségbe sodródó F1-nek.

Tényleg ott van benne a végletes kettősség, nincs átmenet a meg nem értett zseni és a csökött agyú balhés keménylegény között. Az ő ingája folyton a két végpontot súrolta, és ha ez nem lenne már így is elég abszurd, ott van az az 1 pole + győzelem, ami különösen bizarrá teszi a történetét. Hány meg hány nála összeszedettebb, magasabban jegyzett pilótának nem jött össze még ennyi sem?

Hallok, olvasok olyan panaszokat, hogy amellett, hogy a motorhangok ki lettek herélve, rondák és lassúak az autók, még az egykor volt egyéniségek is eltűntek a ma forma-1-éből. Furcsállom, hogy az a csoport, akik emiatt siránkoznak, ugyanazért is előszeretettel szomorodnak el, mert színtelen-szagtalan versenyzők tömkelege alkotja a mai mezőnyt. Ez is pont ugyanolyan kettősség, mint maga Maldonado jelleme. Ezeknek az embereknek fáj, hogy a pilótáknak megmondják, mit kell nyilatkozniuk, hogy politikailag korrekt legyen, ugyanakkor ízekre szednek egy embert, aki mer egyedi lenni, meri azt mondani, amit gondol, nem pedig azt, ami mindenki számára maradéktalanul elfogadható. Ha a jövő generációi visszanéznek a kora XXI. századi közbeszédre és a média jelenlegi helyzetére, azt fogják látni, hogy a világ, amiben élünk, egy velejéig romlott, cinikus, képmutató világ, ahol arra biztatnak, legyél egyéniség, de ha mersz az lenni, meghurcolnak, mert nem vagy olyan, mint a többiek. Maldonado esete és az ő megítélése is ennek a korszellemnek (szerintem) egy jellemző kivetülése.

Utoljára módosítva: 2016. február 06. 15:09

Lombardo
#7 Lombardo 2016. február 06. 14:48  
F1890:
Nekem meggyőződésem ha 30-40 éve ment volna így akkor ezt a fiút most nagy becsben tartanák h hú de bátor volt, nagyon királyul ment , mindig 100%-on ment. Mekkora tökös fickó volt. A 21. században meg megmaradt rosszfiúnak :)

Mindig megtalalod Maldonadoban a nem létező szuperhőst. Egy nulla versenyzoi intelligenciával rendelkező, arrogáns , buta, az átlagnál valamivel jobb képességekkel rendelkező pilóta, semmilyen tökös vonás nincs benne. Az internet, és a mémek korában lehetett sztar, mert jól ki lehet figurazni. 30-40 éve 1-2 szezon utan ( ha túléli egyáltalán ) nyom nelkul tűnt volna el az F1-ből. Arról nem beszélve, hogy amint kapott egy közepesnél kicsit jobb képességű finn újoncot, és egy top kategóriától szintén messze levő pilótát csapattarsnak, a cikkben emlegetett ’ elképesztő köridők’ is eltűntek.
Webber neve mellett is micsoda ’ elképesztő köridők ’ virítottak, amíg Klienek, meg nyugdíjas DC- k voltak a csapattársai.

Utoljára módosítva: 2016. február 06. 14:55

albutr
#6 albutr 2016. február 06. 13:31  
ddb:
Köszönöm szépen ezt a cikket a kedvencemről. Már régóta várok egy jó írást arról, hogy hol is siklott félre ez a karrier. Ellentmondásos ember, aki a ritka villantásaival mindig táplálta a hitet, hogy egyszer majd beér, és tudja ezt a gyorsaságot állandósítani. 2015-re sikerült, de már késő volt. Én kifejezetten élvezem a róla gyártott mémeket és vicceket. Karakter, mindenki tudja, hogy Maldonado=baleset, crash, ész nélkül versenyezni. Ha mondjuk azt mondom Kvyat, vagy Ericsson, Stevens, Bottas? A szürkeség és a semmi. Letette a névjegyét. Érdekes, hogy míg Satoért rajongott mindenki, mert harcias (2002-ben 11 alkalommal karambolozott), addig Maldonado esetében ez ellenszenves volt. Az, hogy csak a PDVSA miatt lehetett itt meg főleg csak építette ezt a karakterét, hogy bármit megtehet és mégis térdre kényszeríti a csapatvezetőket pár dollárért. Szinte sisakkal a fején a fejtartása is olyan volt az autóban, amiből latszik, hogy egy elborult elme vezeti, csőlátással. Mégis nyert egy versenyt, mert valjuk be, motiválatlan volt, ha gyenge volt az autója. Esélytelen 2013-as Williams, 2014-es Lotus. Sehol se volt vele. De lett volna értelme? Semmi. Max 12. helyezések. Amikor jó autója volt, villogott is. Tudom Frontember, hogy sokat vitáztunk, meg hogy nem szereted. Én kedveltem és hiányozni fog.

2005-ben már Satoért sem rajongtak annyian.

F1890
#5 F1890 2016. február 06. 10:53  
frontember:
Először is az egész pasas nyilvánvalóan nem érdemel meg ennyi cikket. Másodszor is mosolyogtató, ha valakinek a dicsőségtábláján kell szerepeltetni a szégyenlistája helyett, hogy 95 futamon 76 pontot szerzett, amiből van 1 győzelem, azaz 51 pontot rakott össze 94 futam alatt. :)))) az milyen már? :))) Mindent elárul róla, hogy a győzelme utáni 9 versenyen nem szerzett pontot (egész pontosan a szezon "hátralévő" 15 versenyén még 3 alkalommal szerzett pontokat). 15. helyet szerezte meg év végén, ami botrány. Amiért pedig haragszom rá, az is ide van írva, a Williamsről adott mocskos nyilatkozata, aminél gátlástalanabb ocsmányságot tényleg nagyon kevesen engedtek meg maguknak egy Frank Williams-szel szemben. Olyan évben, amikor győztes autót kapott, amit nem hogy meghálálni képtelen volt, hanem a mértéktelen butaságával igazából a Williams Montoya-Ralf Schumi korszaka óta legnagyobb lehetőségét szórakozta el. Az összes statisztika ugyanabba az irányba mutat: egy a szériában ritka buta versenyző volt, akinek a pénz miatt óriás pofája volt a semmire: beszólt legendáknak, nem adta át tesztelni a kocsiját, képtelen volt a teljesítményre, és 5 szezonja alatt messze a legtöbbet büntetett pilóta volt, aki olyan ostoba hibákat vétett állandóan, aminek tényleg semmi értelme nem volt azon kívül, hogy a csapata és valaki más versenyét tönkretegye. Amikor valaki az áthajtásos büntetése alatt gyorshajt, az nagyjából olyan hiba, mintha a vízilabdás ok nélkül kiúszna a pályáról meccs alatt, miközben fuldokolni kezd a vízben, amibe bele is hugyozik gyorsan. Ha van értelme elemezni ezt a csávót, az csakis azért lehetséges, hogy többet ilyen embert ne engedjenek a sport közelébe.

"Amikor valaki az áthajtásos büntetése alatt gyorshajt, az nagyjából olyan hiba, mintha a vízilabdás ok nélkül kiúszna a pályáról meccs alatt, miközben fuldokolni kezd a vízben, amibe bele is hugyozik gyorsan."

lehet rosszul emlékszem, de mintha hamilton is kapott volna már ilyet egyszer

F1890
#4 F1890 2016. február 06. 10:52  

Nekem meggyőződésem ha 30-40 éve ment volna így akkor ezt a fiút most nagy becsben tartanák h hú de bátor volt, nagyon királyul ment , mindig 100%-on ment. Mekkora tökös fickó volt. A 21. században meg megmaradt rosszfiúnak :)

albutr
#3 albutr 2016. február 06. 10:44  

Maldonadoval az a baj hogy nagyon önfejű ha ugyanúgy tesz mint Grosjean akkor szép karriert ért volna el.

Utoljára módosítva: 2016. február 06. 10:47

ddb
#2 ddb 2016. február 06. 10:41  

Köszönöm szépen ezt a cikket a kedvencemről. Már régóta várok egy jó írást arról, hogy hol is siklott félre ez a karrier. Ellentmondásos ember, aki a ritka villantásaival mindig táplálta a hitet, hogy egyszer majd beér, és tudja ezt a gyorsaságot állandósítani. 2015-re sikerült, de már késő volt. Én kifejezetten élvezem a róla gyártott mémeket és vicceket. Karakter, mindenki tudja, hogy Maldonado=baleset, crash, ész nélkül versenyezni. Ha mondjuk azt mondom Kvyat, vagy Ericsson, Stevens, Bottas? A szürkeség és a semmi. Letette a névjegyét. Érdekes, hogy míg Satoért rajongott mindenki, mert harcias (2002-ben 11 alkalommal karambolozott), addig Maldonado esetében ez ellenszenves volt. Az, hogy csak a PDVSA miatt lehetett itt meg főleg csak építette ezt a karakterét, hogy bármit megtehet és mégis térdre kényszeríti a csapatvezetőket pár dollárért. Szinte sisakkal a fején a fejtartása is olyan volt az autóban, amiből latszik, hogy egy elborult elme vezeti, csőlátással. Mégis nyert egy versenyt, mert valjuk be, motiválatlan volt, ha gyenge volt az autója. Esélytelen 2013-as Williams, 2014-es Lotus. Sehol se volt vele. De lett volna értelme? Semmi. Max 12. helyezések. Amikor jó autója volt, villogott is. Tudom Frontember, hogy sokat vitáztunk, meg hogy nem szereted. Én kedveltem és hiányozni fog.

frontember
#1 frontember 2016. február 06. 09:32  

Először is az egész pasas nyilvánvalóan nem érdemel meg ennyi cikket. Másodszor is mosolyogtató, ha valakinek a dicsőségtábláján kell szerepeltetni a szégyenlistája helyett, hogy 95 futamon 76 pontot szerzett, amiből van 1 győzelem, azaz 51 pontot rakott össze 94 futam alatt. :)))) az milyen már? :))) Mindent elárul róla, hogy a győzelme utáni 9 versenyen nem szerzett pontot (egész pontosan a szezon "hátralévő" 15 versenyén még 3 alkalommal szerzett pontokat). 15. helyet szerezte meg év végén, ami botrány.

Amiért pedig haragszom rá, az is ide van írva, a Williamsről adott mocskos nyilatkozata, aminél gátlástalanabb ocsmányságot tényleg nagyon kevesen engedtek meg maguknak egy Frank Williams-szel szemben. Olyan évben, amikor győztes autót kapott, amit nem hogy meghálálni képtelen volt, hanem a mértéktelen butaságával igazából a Williams Montoya-Ralf Schumi korszaka óta legnagyobb lehetőségét szórakozta el.

Az összes statisztika ugyanabba az irányba mutat: egy a szériában ritka buta versenyző volt, akinek a pénz miatt óriás pofája volt a semmire: beszólt legendáknak, nem adta át tesztelni a kocsiját, képtelen volt a teljesítményre, és 5 szezonja alatt messze a legtöbbet büntetett pilóta volt, aki olyan ostoba hibákat vétett állandóan, aminek tényleg semmi értelme nem volt azon kívül, hogy a csapata és valaki más versenyét tönkretegye. Amikor valaki az áthajtásos büntetése alatt gyorshajt, az nagyjából olyan hiba, mintha a vízilabdás ok nélkül kiúszna a pályáról meccs alatt, miközben fuldokolni kezd a vízben, amibe bele is hugyozik gyorsan.

Ha van értelme elemezni ezt a csávót, az csakis azért lehetséges, hogy többet ilyen embert ne engedjenek a sport közelébe.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.27. 16:56

Horner: Már csak a trükkös időmérős beállítás terén nagy a Mercedes előnye

Ha Rosberg és Hamilton összeakad, a Red Bull lecsapna a lehetőségre

22016.10.27. 15:56

Titkos adatok láttak napvilágot a 2017-es autókról

Ekkora javulást várnak a csapatok az autóktól és a motoroktól

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott