Közzétették az Alonso ausztráliai balesetéről készült részletes jelentést

írta: M4Sport
2016. június 07. 10:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Közzétette a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Fernando Alonso ausztráliai balesetéről szóló jelentését. Soha nem látott részletességgel elvégzett vizsgálatuk mérföldkövet jelent. És ez még csak az első lépés az „emberi telemetria” felé!

Az FIA lezárta a Fernando Alonso melbourne-i balesete kapcsán indított vizsgálatát, s közzétette annak eredményét. Ez volt az első alkalom, hogy a szövetség biztonsággal foglalkozó csapata az idén bevezetett nagy sebességű kamera, az új baleseti adatrögzítő rendszer, valamint a versenyzők fülhallgatójában elhelyezett erőhatásmérő szenzor adatainak összességével dolgozhatott, s így minden korábbinál pontosabb képet kaphatott arról, mi is történt a bukás másodperceiben. Az FIA nem véletlenül írta azt a vizsgálatról: „Fernando Alonso szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon történt balesete meghatározó pillanata a motorsport történetének.”

Kiderült, Alonso 313 km/órás tempóval haladt a melbourne-i pálya 3-as kanyarja felé, mielőtt nekiütközött Estaban Gutiérreznek, s az előzési manőver után, az ütközés pillanatában 305 km/órára lassított. A kerekek összeérése után a McLaren jobb első felfüggesztése megsérült, az autó pedig balra fordult és falnak ütközött. A fülhallgatóban elhelyezett érzékelő 45 G-s erőhatást mért az ütközés során, miközben a szuperkamera felvételeiből az derült ki, hogy Alonso feje baloldalt kétszer is a pilótafülke fejvédőjének csapódott, mely az erőhatásmérő adataiban két csúcsértéket is eredményezett.

Miután az autó az oldalára fordult, a levegőbe emelkedés során 46 G-s erőhatást mértek. A kocsi 0,9 másodpercig volt a levegőben, s ezalatt 540 fokos fordulatot tett, azaz másfélszer fordult meg a tengelye körül. Miután földet ért, a hátuljával csapódott be, 20 G-s csúcsértékű erőhatással. Ez volt az Alonsót ért harmadik komoly terhelés. Ezt követően félig fejre állva állt meg a gumifal mellett, Alonso pedig szinte sértetlenül szállt ki belőle. Utóbb bordarepedése miatt azonban ki kellett hagynia a Bahreini Nagydíjat.

Az FIA mindezek alapján a következő megállapításra jutott: „Alonso komolyabb sérülés nélkül vészelt át egy 305 km/órás sebességgel történő ütközést, három nagy G-erőhatást, valamint egy levegőbe emelkedést, köszönhetően annak, hogy az autó biztonsági rendszerei úgy teljesítettek, ahogyan kellett.”

Fernando Alonso

A következő lépés az „emberi telemetria”

Laurent Mekies, az FIA autósport biztonságáért felelős kutatóintézetének vezetője kiemelte, az új biztonsági mérőműszerek egy része a telemetria adataihoz hasonlóan, azokkal összhangban szolgáltatnak adatot, így a kettő kombinálásával minden korábbinál többet megtudnak egy balesetről, s jobban megértik annak hátterét is. A másodpercenként 400 (!) képkockát rögzítő kamera képét ugyanakkor nem lehet élőben látni az óriási adatmennyiség miatt: e felvételeket az adatok elvesztésének elkerülése végett kétszeresen mentik el, a kamera és a központi elektronikai rendszer, az ECU is tárolja őket.

„Szeretnénk megérteni a fej pontos dinamikáját, a nyakra és a vállra ható erőhatásokat, valamint hogy mindez miként áll összefüggésben a pilótafülke környezetével, a HANS-szal, a biztonsági övekkel, valamint a versenyző közvetlen közelében lévő dolgokkal. A kamera segítségével jobban átlátjuk, milyen hatások érik a fejet, a nyakat, milyen szerepet játszik a fejtámasz, és milyenné kell alakítanunk a jövő pilótafülkéjét” – magyarázta Mekies.

Kiemelte, az ő szervezetük nemcsak a balesetek körülményeit vizsgálja, de egyúttal a tanulságok levonásával fejlesztéseken is dolgozik – és nemcsak a Forma–1-ben, hanem valamennyi kategóriában. A mostani kutatásukat jelentős előrelépésnek tekinti, s jelezte, ez még csak az első lépés afelé, hogy a jövőben biometriai méréseket, amolyan „emberi telemetriát” is bevessenek.

„Ez egy folyamat, amely sosem áll meg, de a mostani mindenképpen fontos lépés. A következő lépést a biometria jelenti – adatgyűjtés a versenyzőkről, a pulzusszám, a testhőmérséklet és még az izzadás mértékének mérése is. Reményeink szerint még az idei év vége előtt újabb eszközöket tesztelhetünk a versenyzőkön. A biometriai adatok segítenek majd kiértékelni, hogy a versenyzők milyen állapotban voltak a baleset előtt, alatt és után, és ezzel a mentést is megkönnyíthetik” – magyarázta a szakember.

Emellett a jövőben további, a versenyzőkre irányuló kamerákat is elhelyezhetnek a pilótafülkében, miközben 2017-től várhatóan a glória fejvédő is növelni fogja a versenyzők biztonságát. „Millió dolgot el lehet képzelni a jövőben. Mi például megpróbáljuk majd felmérni a biztonsági övek felsőtestre gyakorolt hatását. A biztonsági kutatások sosem állnak meg, és folyamatosan feszegetni fogjuk a határokat, hogy még mélyebben megértsük az összefüggéseket” – vetítette előre Mekies.

FIA
Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#3 Rocketfinger 2016. június 07. 16:20  

anno a MotoGP-ben volt ilyen. illetve nem közvetlenül ott, és nem is live, de egy futamon mondták, hogy megnézték Biaggit és Rossit fiziológiai adatait. nekik ugye azért voltak elég kemény csörtéik, és egy-egy rázósabb szitunál Biaggi szíve majd kiugrott, Rossi meg olyan volt, mintha leszedálták volna.

j0hNniE
#2 j0hNniE 2016. június 07. 12:21  
davv:
Nem lenne rossz, ha nyomon lehetne követni a pilóták pulzusát, nem csak a sebességét, fordulatszámát látnánk.. :)

Ezen már én is agyalok egy ideje. Póker közvetítések alatt már látható néha a pulzusszám, ami még érdekesebbé teszi az adott hand közvetítését.
Szívesen megnézném pl a pilóták pulzusszámát a rajt előtti pillanatokban és utána az első 2-3 körben, vagy egy szűk előzés közben. Szerintem ez egy óriási kiaknázatlan terület az F1-en belül.

davv
#1 davv 2016. június 07. 11:16  

Nem lenne rossz, ha nyomon lehetne követni a pilóták pulzusát, nem csak a sebességét, fordulatszámát látnánk.. :)FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe