Mélyülő motorgondok – a Ferrari túl messzire ment?

írta: M4Sport
2016. április 04. 10:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a csapat a téli tesztek óta tagadja, egyre nyilvánvalóbb, hogy a Ferrari komoly motorproblémákkal küzd. Két verseny, két kiesés, és még sehol a maximális teljesítmény – vajon mikor érkezik a megoldás?

„Nincs motorproblémánk” – jelentette ki határozottan Maurizio Arrivabene még a második téli teszten Barcelonában, miután szárnyra kaptak olyan pletykák, csapatát elsősorban a tavalyihoz képest radikálisan átalakított erőforrással kapcsolatos problémák hátráltatták a felkészülésben. A második teszthét második felére aztán érkezett egy új motor, s úgy tűnt, az olaszok máris jobb formába lendültek. Csakhogy Ausztráliában Kimi Räikkönen lángra lobbant turbóval állt ki a versenyből alig több mint 20 kör után – vasárnap Bahreinben pedig Sebastian Vettel autójának hátuljából csapott fel a sűrű füst. Még a rajt előtt, a bemelegítő körön.

A Scuderiánál továbbra is próbálnak nyugalmat sugározni a külvilág felé – ám a nyilvánvalót egyre nehezebb lesz cáfolniuk. „Nem igazán” – válaszolta a kieső Vettel a kérdésre, aggódik-e a Ferrari megbízhatósága miatt a két motorprobléma után. „Kimi esete meglepetés volt Ausztráliában, de úgy gondolom, megoldottuk a problémát. És nem gondolom, hogy most ugyanaz volt a gond.”

Valóban nem. Miközben a finnél két hete a turbófeltöltő mondta fel a szolgálatot, addig Vettelnél ezúttal a legnagyobb valószínűség szerint egy befecskendező fúvóka romlott el a belső égésű motor dugattyújánál. A csapatfőnök Arrivabene persze próbálta szépíteni a helyzetet. „Ennek nincs köze a motorhoz. Még alaposan meg kell vizsgálnunk a dolgot” – nyilatkozta elsőre a Sky Sportsnak.

A csapat főmérnöke, Jock Clear szintén ködösen fogalmazott. „Mindenki láthatta a füstöt, és Seb is teljesítményvesztésről beszélt. De mindenféle, az autóval kapcsolatos probléma teljesítményvesztéssel jár. Át kell vizsgálnunk az autót, meg kell találnunk a probléma forrását. A telemetria semmi rendkívülit nem mutatott – még alaposabban is át kell néznünk az adatokat.”

Arrivabene később aztán már elismerte, a hibának komoly következménye lehet. „Kilencven százalék az esélye annak, hogy ezt a motort elvesztettük” – idézte szavait az Auto Motor und Sport. Ha igaza lesz, Vettelnek mindössze négy erőforrása marad a hátralévő 19 versenyre, ami legalább akkora hátrányt jelenthet számára a bajnokságban a Mercedesszel szemben, mint 35 pontos lemaradása.

Sebastian Vettel

A Ferrari túl messzire ment volna?

A motorral kapcsolatos két kiesés után máris fölvetődött a kérdés, nem volt-e túlságosan is agresszív a Scuderia a téli fejlesztések terén. Tény, Sergio Marchionne elnök már a múlt év végén kijelentette, idén csak a bajnoki győzelem lehet a céljuk; s a maranellói mérnökök ennek megfelelően szakítottak is 2015-ös, biztonságra törekvő szemléletmódjukkal, s a karosszéria mellett a motor terén is komoly átalakításokra vállalkoztak. Ezt jelzi az is, hogy utóbbi területen minden riválisnál több módosító pontot vetettek be a tél folyamán.

A megújulás érezhetően nem zökkenőmentes. Az Auto Motor und Sport a bahreini pénteken adta hírül, hogy a Ferrari turbóval kapcsolatos problémái miatt még mindig nem képes maximálisan kiaknázni az erőforrásában rejlő lehetőségeket. A németek beszámolója szerint a Scuderia a tesztek óta próbál megfelelő megoldást találni, ám partnerével, a Honeywell-lel legkorábban a Spanyol Nagydíj hétvégéjére állhat elő egy komolyabb fejlesztéssel. A németek szerint Vettelék hajtóegysége már képes lenne az eddiginél nagyobb töltőlevegő-mennyiséggel működni, ám turbinájuk még túl törékeny ehhez, ezért újra kell tervezni azt.

A Motorsport olasz tudósítója mindeközben viszont csapaton belüli forrására hivatkozva azt írta, a problémának a turbó csak része, nem az okozója. A valós gondot szerinte az jelenti, hogy belső égésű motorjuk nem termel elegendő forró kipufogógázt a turbina forgatásához. A következmény mindkét esetben ugyanaz: a problémának kihatása van az ERS-ből nyert energiamennyiségre. S hogy az SF16-T a Mercedes W07-eshöz képest kifogy a lendületből az egyenesek második felében, főként erre vezethető vissza.

Az olasz úgy tudja, a barcelonai új motoron emiatt elsősorban az égési folyamathoz kapcsolódó részeket, továbbá az elektronikát alakítják majd át. Előbbi az a terület, amelyen most Vettelnek problémája adódott.

Szombaton eddig nem használt motormóddal rukkoltak elő

Bahreinben a szakértők számítása szerint az ERS-ből származó lóerők nagyjából 2,5 másodperccel járulnak hozzá a köridőkhöz. A hosszú egyenesek emiatt nem feltétlenül kedveztek a Ferrarinak. A Mercedes mérései szerint az olaszok szombattól ugyanakkor egy olyan motormódot használtak, amelyet korábban – a teszteket is beleértve – még sosem.

„Látni akartuk, mennyire tudjuk megszorongatni a Mercedest ezzel” – erősítette meg a feltekert motormód időmérős alkalmazását Arrivabene. Ám ezzel egyben azt is elismerte, hogy a Mercedes fölénye miatti nyomás sarkallta őket (ismét) a határok feszegetésére. Hogy ennek volt-e bármi köze Vettel másnapi kieséséhez, persze nem tudhatjuk.

A Mercedesnél úgy számolták, az új motormód által felszabadított extra teljesítmény (mely egyelőre csak egyetlen körön jelent pluszlökést) nagyjából 0,45 másodpercet hozott a vörösöknek, aminek következtében melbourne-i 0,6 másodperces időmérős hátrányuk fél másodperc alá csökkent Bahreinben. És Toto Wolff már azt sem értette teljesen, hogy lehetett ennyire nagy az előnyük a végén. „Fogalmam sincs, Lewis és Nico honnan szedte elő ezeket az időket. Már a Q2-ben is teljes erővel mentünk” – jelentette ki.

Nico Rosberg erre a bizonyos, még csak egy körön használt, s megbízhatósági kockázatot jelentő motormódra alapozhatott, amikor a bahreini győzelem után figyelmeztetett: „Még nem láthattuk az igazi Ferrarit.”

Olyannyira nem, hogy Kimi Räikkönennek a Vettel kiesése miatti bizonytalanságban a futam második felére ismét biztonsági üzemmódba kellett kapcsolnia: motorja a hajrában úgynevezett csökkentett üzemmódban futott, amelynél az egyenesekben vagy a belső égésű motor, vagy az ERS tartalékol.

Sebastian VettelNagy kérdés, Spanyolországban (vagy Kanadában) az új motorral megláthatjuk-e a Scuderia valódi arcát. Egyvalami azonban biztos: a csapatra egyre nagyobb nyomás nehezedik. Egyfelől a Mercedes részéről, akiket hiába tudnak már (főleg versenykörülmények között) időnként megközelíteni, megbízhatósági problémáik és emiatt ingadozó teljesítményük miatt legyőzni még nem képesek.

Másfelől pedig a nyilvánosság részéről, amelynek kritikái egyre inkább eléri őket a folytonos hibák után. „Ez része a munkának” – kommentálta mindezt Arrivabene. „Ha jó versenyt futsz, mindenki jön, hogy ölelgessen minket. Ha viszont rossz versenyed volt, felelősséggel tartozol, a kamerák elé kell állnod, és el kell magyaráznod, mi történt. A holnapi egy másik nap lesz. Este hazarepülök, aztán mindent átgondolok.”

Valóban lesz min törniük a fejüket.

Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

McVik
#14 McVik 2016. április 05. 15:31  
sztárvorsz:
Szerintem is a realitasok talajan kell allni. A Ferrari meredek tervekkel-fejlesztesekkel keszult, de igazabol nem kockaztatott semmit, a 2. helyuk tavaly is latszott hogy betonbiztos, nincs hatulrol fenyegeto veszely a lathataron. A Mercedes tavalyi elonyet (minden idok legnagyobbika) nezve pedig muszaj volt bevallalosan fejlezsteni, szerintem nincsenek meg a Merci szintjen, de mar 1 ligaban jatszanak. Jobb 1 megbizhatatlan, de gyors auto, mint forditva.. Az idomero kepe szerintem nem egeszen valos, a Ferrari sosem volt az a tradicionalis 1 koros csapat, naluk a futamon van a hangsuly. A megbizhatosaguk pedig altalaban jo, ketlem hogy vegigkiserne a fustoles oket az egesz szezonon, bar a vb konnyen elszallhat rajta.

Azért én nem jelenteném ki ilyen magabiztosan, hogy nincs félnivaló hátulról. A Renault elég nagyot lépett előre tavalyhoz képest, és a RedBull még okozhat meglepetést, ha ilyen ütemben és megbízhatóan fejlődik az erőforrásuk, mint ahogy idénre, illetve ha idén is úgy folytatódik az erőforrás fejlődése mint ahogy azt várják.

Hombre B
#13 Hombre B 2016. április 04. 18:32  

Remélem sikerül megoldani, nem lenne jó ha kuka lenne így az év.

Studi
#12 Studi 2016. április 04. 17:52  
_JuSuF_:
Nem kell beszarni, én azt mondom. Eleve aki idénre már Ferrari VB-t várt, az túlzottan optimista. Én 17-re tartom ezt csak reálisnak. Lehet vannak megbízhatósági gondok, de azok a Mercinek is voltak. Örüljetek inkább annak, hogy vannak ötletei a Ferrarinak. Tavaly is és most is sokat tudnak fejlődni, mernek merészek lenni. Azért egy ilyen motor módot se rossz találni időmérőre amit most csináltak. A motor erős, még így is, hogy nem járatják maximumon. A Haas-ok simán elmentek a Williamsek mellett, ez mindent elmond. Nem kell szégyenkezni, már nincsenek messze erőben. Aki meg türelmetlen a sikereket illetően az így járt. :)

Az utolsó mondatod miatt már sokan távoztak Maranelloból! :)

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. április 04. 16:44  
Paberto:
6-7 futamgyozelem a bajnoki cimet szokta jelenteni...

Hogy? Ha 6 futamot nyer a Ferka akkor valószínűleg a Merci 15-t fog mert másnak nincs esélye.

Paberto
#10 Paberto 2016. április 04. 15:12  
Zasalamel:
Én 6-7 győzelmet várok idén, ha ezt nem teljesítik akkor eléggé csalódott leszek.

6-7 futamgyozelem a bajnoki cimet szokta jelenteni...

MS_argo001
#9 MS_argo001 2016. április 04. 14:27  

Bízom benne, hogy megoldják a gondokat és közelebb tudnak lépni. Az alapok jók lehetnek, a Haas teljesítménye is ezt támasztja alá.

opamisi
#8 opamisi 2016. április 04. 12:59  

És a kvalin a bika üzemmóddal kaptak fél secet?

sztárvorsz
#7 sztárvorsz 2016. április 04. 12:21  

Ebben a "mennyire van feltekerve az auto" teoriakban viszont korlatozottan hiszek. Gondolom mindegyik annyira, amennyit bir, amennyire jo konstrukcio. Meglatjuk hogy a Ferrari vagy a Mercedes lep e elore nagyobbat a fejlesztesi versenyben.

sztárvorsz
#6 sztárvorsz 2016. április 04. 12:18  

Szerintem is a realitasok talajan kell allni. A Ferrari meredek tervekkel-fejlesztesekkel keszult, de igazabol nem kockaztatott semmit, a 2. helyuk tavaly is latszott hogy betonbiztos, nincs hatulrol fenyegeto veszely a lathataron. A Mercedes tavalyi elonyet (minden idok legnagyobbika) nezve pedig muszaj volt bevallalosan fejlezsteni, szerintem nincsenek meg a Merci szintjen, de mar 1 ligaban jatszanak. Jobb 1 megbizhatatlan, de gyors auto, mint forditva..

Az idomero kepe szerintem nem egeszen valos, a Ferrari sosem volt az a tradicionalis 1 koros csapat, naluk a futamon van a hangsuly. A megbizhatosaguk pedig altalaban jo, ketlem hogy vegigkiserne a fustoles oket az egesz szezonon, bar a vb konnyen elszallhat rajta.

Utoljára módosítva: 2016. április 04. 12:19

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. április 04. 11:49  
Raikkönen:
Felesleges bajnoki címről beszélni.Nyilván a Mercinél is lesznek még technikai gondok, de szerintem reálisabb ha 2017-ben reménykedünk inkább. Idénre cél a 3-4 futamgyőzelem, stabil dobogós helyek lehetnek.

Én 6-7 győzelmet várok idén, ha ezt nem teljesítik akkor eléggé csalódott leszek.

Raikkönen
#4 Raikkönen 2016. április 04. 11:35  

Felesleges bajnoki címről beszélni.Nyilván a Mercinél is lesznek még technikai gondok, de szerintem reálisabb ha 2017-ben reménykedünk inkább.
Idénre cél a 3-4 futamgyőzelem, stabil dobogós helyek lehetnek.

Utoljára módosítva: 2016. április 04. 11:36

F1890
#3 F1890 2016. április 04. 11:30  

engem csak az erdekel h a megbizhatosagi gondok miatt van e teljesitmeny vesztes vagy nincs. a tobbi feltetelezes meg tul sok ha.

_JuSuF_
#2 _JuSuF_ 2016. április 04. 11:25  

Nem kell beszarni, én azt mondom. Eleve aki idénre már Ferrari VB-t várt, az túlzottan optimista. Én 17-re tartom ezt csak reálisnak.
Lehet vannak megbízhatósági gondok, de azok a Mercinek is voltak. Örüljetek inkább annak, hogy vannak ötletei a Ferrarinak. Tavaly is és most is sokat tudnak fejlődni, mernek merészek lenni. Azért egy ilyen motor módot se rossz találni időmérőre amit most csináltak.
A motor erős, még így is, hogy nem járatják maximumon. A Haas-ok simán elmentek a Williamsek mellett, ez mindent elmond. Nem kell szégyenkezni, már nincsenek messze erőben. Aki meg türelmetlen a sikereket illetően az így járt. :)

ernike
#1 ernike 2016. április 04. 11:09  

Az biztos hogy csak az 1. szektorban Kimi több mint fél másodpercet kapott körönként a Mercitől ami 2 egyenesből és egy lassú kanyarból áll nagyjából.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget