"Michael megváltoztatta az F1-es versenyzők világát"

írta: M4Sport
2016. augusztus 25. 20:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nemcsak rekordhalmozó és páratlanul sikeres bajnok, de valódi korszakalkotó ikon is volt a Forma–1-ben. Michael Schumacher bemutatkozásának 25. évfordulóján a hétszeres bajnok közvetlen munkatársai, barátai beszélnek arról, mi tette különlegessé a kerpenit.

Elrajtolt, javított két pozíciót amúgy is váratlanul előkelő helyezésén, majd tönkrement kuplunggal félrekormányozta Jordanjét. 25 évvel ezelőtt még senki sem tudhatta, mit is jelent majd a Forma–1 számára Michael Schumacher legelső nagydíjrajtja – ma viszont egyre inkább átlátjuk, mi mindenben, mennyi területen megváltoztatta és formálta e sportágat.

A magas szintű fizikai felkészülés mára normává vált, a versenyzők többsége hasonlóan átfogó képzettségre törekszik, e tudatosságnak köszönhetően egyre korábban és egyre magasabb szinten kerülnek be az F1-be, a csapatokat pedig már kivétel nélkül úgy próbálják strukturálni, ahogyan annak idején Schumacher világverő Ferrarija működött. Nem túlzás kijelenteni, a hétszeres világbajnok valódi úttörő volt, és felbukkanása igazi paradigmaváltást eredményezett.

Állandó harcostársa, Ross Brawn azok közé tartozik, aki már a Forma–1 előtt ismerte őt, és azt is tudta, tehetséges versenyzővel van dolga. Miközben a német a Sauber-Mercedes sportautócsapatában versenyzett, a brit a Jaguar projektjében volt érdekelt, azaz ekkor még ellenfelek voltak. „Gyorsabb volt, mint a másik két csapattársa, ezért nem lepődtem meg, amit a spái bemutatkozásakor láttam. Nem volt kérdés, hogy mekkora tehetség. A leginkább a fizikai felkészültsége emelte ki. Nagyon gyorsan teljesen új normákat teremtett a Forma–1-ben. Könyörtelen volt. Sosem hagyta volna el úgy a pályát, hogy ne lett volna teljesen biztos benne, mindent megtett. Egyes versenyzőket úgy kellett kényszeríteni, hogy elérjék az elhivatottság ezen szintjét, de Michaelnél ez volt az alap.”

Michael Schumacher, Ross BrawnBrawn aztán később testközelből élte meg, milyen is e kivételes tehetség. Például az olyan versenyeken, mint a híres 1998-as Magyar Nagyíj, ahol arra kérte versenyzőjét, időmérős körökkel tegye lehetővé a három kiállásos stratégiájukat. „Nagyon élveztük nézni, amikor ilyesmiket csinált” – ismerte el.

Menedzsere, Sabine Kehm számára eközben az emberi oldal volt a különleges. „Sosem volt annyira büszke, hogy ne érdekelte volna mások véleménye. Ez volt a titka annak, hogy a munkatársai szerették őt. Mindenkit tisztelt, és sosem mondott olyat, hogy én vagyok Michael Schumacher, te meg ki vagy. Házon belül kritizált, de nyilvánosan sosem. Amikor helyre tett valakit, sosem kiabált. Csak nagyon higgadtan mondja el egy megbeszélés formájában, mi is a probléma.”

Brawn egy olyan munkatársat sem ismer, aki rossz véleménnyel volt a rekordbajnokról. Schumacher köztudottan törődött közvetlen kollégáival. „Michael a Forma–1 egyik legkedvesebb bajnoka” – erősítette meg ezt Jean Todt, a Ferrari korábbi csapatfőnöke is. „Elhivatott volt, különleges. Mindenkivel nagylelkű volt, és mindig próbálta védeni saját magát és a családját.”

Más kérdés, hogy akik nem szimpatizáltak a némettel, általában kétes eseteit szokták az orra alá dörgölni – mert bizony ezekből sem volt hiány karrierjében. Adelaide, Jerez vagy a Rasscasse azonban Brawn szerint kis ár volt a pozitívumokért cserébe. „Benne volt az ellentmondás. Kegyetlen volt ha saját előnyszerzéséről volt szó. Láthattuk, milyen tempóval repült át a kanyarokon, milyen magabiztossággal tette. Ilyen volt a stílusa. Voltak viszont kilengései, amit racionálisan nehéz megmagyarázni. Olyan intenzitással versenyzett, hogy időnként félresiklott valami. Az idő 99,9%-ban áhítattal néztük, aztán volt az 0,1%-os kilengés, amiről meg tudtad, ez is a csomag része.”

Sabine KehmKehm rámutatott, ez a határokat feszegető hozzáállás kellett ahhoz, hogy szinte minden rekordot megdöntsön. „Az emberek általában elfelejtik, hogy Michael többször volt versenyben a bajnoki címért, mint bármelyik másik versenyző. Sok versenyzőt láttam, aki kritizálta őt, de amikor maguk is a bajnokságért harcoltak, ugyanezt tették.”

Todt szerint azonban a végtelen magabiztosság sem volt teljesen töretlen. „Mindig azt mérlegelte, mennyit javult az előző szezonhoz képest.”

Brawn végül kijelentette, Schumacher olyan nagy hatással volt sportágára, hogy hiába a mai kor sztárjai, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel vagy Fernando Alonso sem említhető egy napon vele ilyen szempontból. „Őszintén szólva senkit nem látok jelenleg. Egyikük sem változtatta úgy meg a versenyzőkről alkotott képet, mint ahogyan Michael megváltoztatta az emberek elképzelését arról, milyennek kell lennie a versenyzőnek. A Forma–1-es versenyzők egész világát megváltoztatta. És jelenleg hasonlót nem látok” – méltatta barátját.

Oszd meg!

241 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

G0007
#241 G0007 2016. augusztus 30. 07:17  
F1890:
ostobaság a köbön. egyáltalán nem mindegy ki az ellenfél. mert egy jó védő rajtad van nem enged lélegezni pályához jutni lőni, belelép fogja a mezed picit rúgdosódik egyszócal megfojt. kilehet bekkelni a legjobb játékost is csak nagyon komoly meló.úgyh baszottul nem mindegki az ellenfél.

ronaldonak mindegy volt, mint ahogy schumachernek is

BP05
#240 BP05 2016. augusztus 29. 23:49  
F1890:
igen és? ki vitatta mindezt h nem a valaha volt egyik legjobb? senki.

Te kérdezted hogy mi lett volna ha csak 3-at nyer, én meg leírtam hogy még csak 2x-ként milyen szinten tartották számon.

F1890
#239 F1890 2016. augusztus 29. 21:19  
BP05:
Attól hogy eddig még a mai mezőnyben nem volt aki kitűnt volna nem jelenti azt hogy nem is lehet, ezt csak te állítod hogy nem lehet. MSC-t már bőven a Ferraris sikerkorszak előtt is a valaha volt egyik legjobbjaként emlegették, és csak szuperlatívuiszokban nyilatkoztak róla, ja és nem csak azok akik együtt dolgoztak vele hanem a rivális csapatoknál dolgozó szakik is.

igen és? ki vitatta mindezt h nem a valaha volt egyik legjobb? senki.

BP05
#238 BP05 2016. augusztus 29. 21:07  
F1890:
Sztem nagyon sokan túlmisztifikálják a vb szerepét egy erősorrendben. Nekem az a véleményem h ahhoz h vb legyél a saját tudásodat levéve igencsak szükséged van szerencsére. Ne értsd félre, a szerencs enem abból áll h a csapat jól dolgozuk: hanem abból h hiába dolgozol te kurvajól a csapatoddal nem tudhatod h a többiek mit cisnálnak, mennyire jók. Nem tudhatod h 2-3 év múlva mi lesz. Lásd Hamilton 13-as szerződése. Nagyon jól szerződött. Alonso meg pocsékul. AZ meg h milyen erős a mezőny mért tulajdonítok neki szerepet? Menj el focizni 5 évesek közé majd 2 óra múlva 20 évesek közé. Más lesz az egész. Többet kell kiadnod magadból , nehezebb kiemelkedni, több hibát rejlik magában az h erőseb a mezőny. Nem tűnsz annyira ki majd közülük. Nem véletlenül vitázunk abban h HAm Alo Vet egy kaliber e velük, mert attól h egyikük sem emelkedik ki a mai mezőnyből attól még lehetnek egy kaliberek vkivel aki kitünt Hillek DC-k Irvine-ok között. Sztem a legjobb dolog ha két erős fickó van egy csapaton belül mert ha nagyon elnyomja az egiyk a másikat az kevésbé izgalmas.Vagy ha két csapat kb közel hasonló erőt képvisel. de az is ritka.A sikeresség meg más tészta. de csak egy kérdés: ha msc csak 3-4 vb címet nyer ugyanolyan jónak tartanád mint most? értsd azt h 3--et nyer de úgy szerződik mint alonso?

Attól hogy eddig még a mai mezőnyben nem volt aki kitűnt volna nem jelenti azt hogy nem is lehet, ezt csak te állítod hogy nem lehet.

MSC-t már bőven a Ferraris sikerkorszak előtt is a valaha volt egyik legjobbjaként emlegették, és csak szuperlatívuiszokban nyilatkoztak róla, ja és nem csak azok akik együtt dolgoztak vele hanem a rivális csapatoknál dolgozó szakik is.

MS_argo001
#237 MS_argo001 2016. augusztus 29. 19:13  

Nem kéne összehasonlítani futballistákat F1-es pilótákkal, annyival más az egész. A fociban sokkal több dolog függ a csapat összetételétől, az alkalmazott felállástól, stratégiától, a másik csapat felállásától, stratégiájától stb.

Egyéni kvalitásokat tekintve meg azért nem lehet összehasonlítási alapot találni, mert egy csatár leggyakrabban ugyebár védőkkel küzd meg, nem pedig egy másik csatárral.

F1890
#236 F1890 2016. augusztus 29. 18:08  

ostobaság a köbön. egyáltalán nem mindegy ki az ellenfél. mert egy jó védő rajtad van nem enged lélegezni pályához jutni lőni, belelép fogja a mezed picit rúgdosódik egyszócal megfojt. kilehet bekkelni a legjobb játékost is csak nagyon komoly meló.úgyh baszottul nem mindegki az ellenfél.

G0007
#235 G0007 2016. augusztus 29. 16:53  
F1890:
egyáltalán nem mindegy. gondolj csak bele h az olasz válogatottnak milyen nehéz gólt rúgni, míg egy ciprusnak lazán berámolnak 5-öt

te csapatról beszélsz én meg az egyéni kvalitásról.
ronaldonak mind1 volt mivel nem volt még egy hozzáfogható. a csapatnak nem volt mind1 hogy ki volt az ellenfél nem ronaldonak. neki adtál egy labdát , megoldotta és berúgta. mindegy, ki volt az ellenfél, a machester vagy akár a precíz németország olyan kapussal aki addig nem kapott gólt. annak is bevart 2őt ha hozzá került a labda mivel magasabb szintű tudása volt mint bárkinek. ezt nem érted meg pedig a látottak mellett itt még a statisztikák is alátámasztják amiket annyira szeretsz.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 29. 16:54

F1890
#234 F1890 2016. augusztus 29. 15:16  
G0007:
ja csak tudod ha te vagy a ronaldo akkor mind1 hogy 5 évesek ellen játszól vagy 2 óra múlva 20 évesek ellen, mivel a te ellenfeled az max pele és maradona

egyáltalán nem mindegy. gondolj csak bele h az olasz válogatottnak milyen nehéz gólt rúgni, míg egy ciprusnak lazán berámolnak 5-öt

G0007
#233 G0007 2016. augusztus 29. 09:00  

Jean Todt is visszaemlékezett

http://www.iol.co.za/motoring/f1-grand-prix/ex-boss-looks-back-at-humble-schumis-career-2060168

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 29. 09:00

G0007
#232 G0007 2016. augusztus 29. 08:58  
F1890:
Sztem nagyon sokan túlmisztifikálják a vb szerepét egy erősorrendben. Nekem az a véleményem h ahhoz h vb legyél a saját tudásodat levéve igencsak szükséged van szerencsére. Ne értsd félre, a szerencs enem abból áll h a csapat jól dolgozuk: hanem abból h hiába dolgozol te kurvajól a csapatoddal nem tudhatod h a többiek mit cisnálnak, mennyire jók. Nem tudhatod h 2-3 év múlva mi lesz. Lásd Hamilton 13-as szerződése. Nagyon jól szerződött. Alonso meg pocsékul. AZ meg h milyen erős a mezőny mért tulajdonítok neki szerepet? Menj el focizni 5 évesek közé majd 2 óra múlva 20 évesek közé. Más lesz az egész. Többet kell kiadnod magadból , nehezebb kiemelkedni, több hibát rejlik magában az h erőseb a mezőny. Nem tűnsz annyira ki majd közülük. Nem véletlenül vitázunk abban h HAm Alo Vet egy kaliber e velük, mert attól h egyikük sem emelkedik ki a mai mezőnyből attól még lehetnek egy kaliberek vkivel aki kitünt Hillek DC-k Irvine-ok között. Sztem a legjobb dolog ha két erős fickó van egy csapaton belül mert ha nagyon elnyomja az egiyk a másikat az kevésbé izgalmas.Vagy ha két csapat kb közel hasonló erőt képvisel. de az is ritka.A sikeresség meg más tészta. de csak egy kérdés: ha msc csak 3-4 vb címet nyer ugyanolyan jónak tartanád mint most? értsd azt h 3--et nyer de úgy szerződik mint alonso?

ja csak tudod ha te vagy a ronaldo akkor mind1 hogy 5 évesek ellen játszól vagy 2 óra múlva 20 évesek ellen, mivel a te ellenfeled az max pele és maradona

G0007
#231 G0007 2016. augusztus 29. 08:54  
Zasalamel:
Erre csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy amíg ilyen elvakult vagy, addig nem túl célszerű másokat kioktatnod hogy látja át a dolgokat mert eléggé öngól. Messze, baromi messze vagy a realitástól. Én nem vok elvakult senkivel és semmivel, az voltam régen de már kinőttem és visszagondolva sokkal reálisabban látom át a dolgokat mint egyesek (beleértve tégedet is), eljön majd az az idő amikor te is kifogod ezt nőni és majd befogod látni h mekkora ökörségeket hordtál itt összevissza csakhogy Sumit jobb képbe hozhasd fel.

te nem elvakult vagy csak szimplán nem vagy tisztában dolgokkal. az ilyen hozzád hasonlókat akik kevés tudás ellenére leállnak vitatkozni, ki kell oktatni mert mást sajnos nem értenek meg.

hogy Schumit jobb képbe hozhassam? jó vicc. őt nem lehet jobb képbe hozni, mert nincs olyan terület amiben ez lehetséges, mivel olyan szinten van jegyezve

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 29. 09:01

MS_argo001
#230 MS_argo001 2016. augusztus 28. 16:19  

El kell olvasni ezt a cikket, valamint Symonds nyilatkozatát, ahol aztán a sokak által hiányolt összehasonlítási alap is megvan. Az sosem fog kiderülni, hogy ki "a" legjobb, ezt már mindenki magának kell, hogy eldöntse, azt viszont el kell ismerni, hogy rengeteg olyan racionális érv van, ami alapján Schumachert lehet annak nevezni.

Az viszont tény, hogy ő volt a legnagyobb hatással erre a sportra, ezzel nem lehet vitatkozni. Hatással volt a szurkolókra, hatással volt a versenyzőkre, hatással volt a csapat többi részére, az F1 minden fontos elemére.

Emellett rendkívül unfairnek tartom, hogy évekkel, évtizedekkel később előhozzák a Schumival kapcsolatos vitatott manővereket úgy, mintha halálos bűnt követett volna el. Ezzel ellentétben Senna manővereit bálványozzák, mert hát az az F1 hőskora volt, pedig azok a mutatványok a maguk nemében sokkal aljasabbak, ráadásul bevallottan szándékosak voltak! Ettől változott Senna megítélése? Na ezért nem szabadna, hogy ezek a manőverek kihassanak MS megítélésére is. A legnagyobb bajnokok épp attól a legnagyobbak, mert mindig elmennek a szabályok adta határokig, és néha túl is lépik azokat. De nem azért, mert ki akarnak tolni másokkal, hanem mert ha esik, ha fúj, nyerni akarnak. Ha nincs meg ez a könyörtelen akarat, bajnok épp talán lehetsz, de nagy bajnok nem.

Valahol itt olvastam, hogy egy nagyon "okos" 2010-12-t emlegette. Hozzátenném, hogy ebben a 3 évben talán 4 vagy 5 versenyhétvégét sikerült teljesíteni problémák nélkül, egyrészt, másrészt pedig mindezt 40 fölött tette. A fizikum nem ugyanarra képes 28-30 éves korban, valamint 40 fölött. Valamint, csak hogy újabb példákat említsek, Alonso megítélése változott 2007, 2009, valamint az elmúlt 2 év miatt? Vettelé 2014 miatt? Kevesebbek lettek? Nem hinném.

A másik a mezőnykérdés. Az, hogy Schumacher csak a gyengébb mezőny miatt volt képes ennyi VB-címet nyerni, ezt az érvet (jó sok más érv mellett persze) a jelenlegi éra dönti meg. Sokak szerint ez minden idők legerősebb mezőnye. Na most, Hamiltonék olyan simán nyerik a címeket, amire az újabb időszakokban sem a Red Bull, sem a Ferrari alatt nem volt példa. Akkor most hogy is van ez? Ellentmondás. Talán még sincs túlságosan sok köze a mezőnynek ehhez, a magyarázat pedig az, hogy nem 20-22 ellenfeled van, hanem maximum 2-3. Ezek az ellenfelek pedig Schumachernél is megvoltak. Ráadásul MS pályafutásának legelején pont Senna volt a legnagyobb ellenfele, szóval az az állítás, hogy MS-nek nem volt ellenfele, minimum megmosolyogtató, de inkább orbitális faszság.

Röviden összefoglalva, azért MS-t tartják a legnagyobb (nem a legjobb, mert ahogy írtam, az inkább szubjektív megítélés kérdése, hanem a legnagyobb) pilótának, mert ő adta a legtöbbet ennek a sportnak.

Lombardo
#229 Lombardo 2016. augusztus 27. 11:01  

"Menj el focizni 5 évesek közé majd 2 óra múlva 20 évesek közé. Más lesz az egész. Többet kell kiadnod magadból , nehezebb kiemelkedni, több hibát rejlik magában az h erőseb a mezőny. Nem tűnsz annyira ki majd közülük. "

Előztem már meg gokarttal Michelisz Norbit, miközben nyilvánvalóan tizedannyi tehetségem sincs, csak tudtam, h melyik a legjobb gokart. (meg tökéletesen ismertem a pályát, míg Norbi először ment) Vagyis jobb technika volt alattam. Tök mindegy, h ki ül ott Michelisz helyett, gyorsabb lettem volna.

Összességében Schuminak is megvolt pályafutása alatt az a 2-3 nagy riválisa, mint bárki másnak.
Ha ’csak’ 3 címet nyer, pont a Brawn által említettek miatt valószínűleg ugyanúgy Senna mellett a történelem legjobbjaként emlegetnék. Ha belegondolunk, Alonso igazi értékét és nagyságát is az adja, hogy 2006-ban legyőzte Schumachert. Persze nagyon jól vezetett a Ferrarinál is, de ha visszavonul, 2006 miatt fogják a ’csak’ két vb címe ellenére is a legnagyobbak között emlegetni. Történelmi távlatban nem csak a vb címek száma fontos, lásd pl Nelson Piquet.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 27. 11:01

F1890
#228 F1890 2016. augusztus 27. 10:20  
Lombardo:
Azt nem értem, h miért tulajdonítotok akkora jelentőséget annak, hogy milyen erős a mezőny? Általában 2 csapat és 2, max 3 pilóta harcol a címért. Schuminak is megvoltak az ellenfelei, Hakkinen, Raikkonen, Montoya. Bukott el sorozatban vb-ket az általatok nagyon gyengének nevezett mezőnyben is (96,97,98), és szerintem te sem vitatod, hogyha marad a Ferrarinál, akkor 2007/2008-ban az általatuk nagyon erős mezőnyben is vb-ket nyerhetett volna. (akár Massa, akár Raikkonen a csapattársa) Az tény, hogy nem volt top csapattársa, de ki az, aki Senna/Prost óta úgy nyert vb címet, hogy hasonló kaliberű csapattársa volt? 2007-ben láttuk, hogy az mivel jár egy vb harcban. Hakkinennek ott volt DC, Vettelnek Webber, Raikkonennek Massa, Alonsonak Fisi, Hamiltonnak Kovalainen. Egyedül Rosberg az, akit talán lehet top-közelinek mondani.

Sztem nagyon sokan túlmisztifikálják a vb szerepét egy erősorrendben. Nekem az a véleményem h ahhoz h vb legyél a saját tudásodat levéve igencsak szükséged van szerencsére. Ne értsd félre, a szerencs enem abból áll h a csapat jól dolgozuk: hanem abból h hiába dolgozol te kurvajól a csapatoddal nem tudhatod h a többiek mit cisnálnak, mennyire jók. Nem tudhatod h 2-3 év múlva mi lesz. Lásd Hamilton 13-as szerződése. Nagyon jól szerződött. Alonso meg pocsékul.

AZ meg h milyen erős a mezőny mért tulajdonítok neki szerepet?

Menj el focizni 5 évesek közé majd 2 óra múlva 20 évesek közé. Más lesz az egész. Többet kell kiadnod magadból , nehezebb kiemelkedni, több hibát rejlik magában az h erőseb a mezőny. Nem tűnsz annyira ki majd közülük. Nem véletlenül vitázunk abban h HAm Alo Vet egy kaliber e velük, mert attól h egyikük sem emelkedik ki a mai mezőnyből attól még lehetnek egy kaliberek vkivel aki kitünt Hillek DC-k Irvine-ok között.

Sztem a legjobb dolog ha két erős fickó van egy csapaton belül mert ha nagyon elnyomja az egiyk a másikat az kevésbé izgalmas.Vagy ha két csapat kb közel hasonló erőt képvisel. de az is ritka.A sikeresség meg más tészta.

de csak egy kérdés: ha msc csak 3-4 vb címet nyer ugyanolyan jónak tartanád mint most?
értsd azt h 3--et nyer de úgy szerződik mint alonso?

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 27. 10:27

Lombardo
#227 Lombardo 2016. augusztus 27. 09:34  
F1890:
5 dolgot szeretnék tisztázni. 1, én azt mondom h 94-04 között nem volt más kaliber f1-ben csak msc. erről ő nem tehet, de tény h az akkori pilótafelhozatal gyenge volt. mind előtte mind utána erősebb generáció van/volt. az élet ilyen egyszer fent egyszer lent. 2, szted msc kellett a sikerekhez h a ferrari oda eljusson ahova.na most nekem az a véleményem h mint pilóta kellett igen, de valójában az h feljutott a ferrari a csúcsra az közel 500 ember munkája, vagyis ő "csak" egy közülük. én inkább a mérnököknek tulajdonítom az autót akár tetszik akárnem mégiscsak ők fejelsztik.és volt olyan nyilatkozat nem egy nem kettő h mscé gondolkozott a mclarenen. vagyis ez azt jelenti h 100%-osan ő sem bízott abban h végül sikereket ér el. ergó kételkedett. 3,amiről még vitázunk h szted msc csapatot építeni jött vissza 2010-be, sztem meg azért mert 09ben vb volt a brawn és ő szeretett volna még nyerni futamgyőzelmeket szerezni, vb-t harcolni és látta az esélyt h 10-ben is ott lesznek. sztem nem lett volna kedve 3 évig szenvedni a rögös úton. minden zokszónélkül: beleakart ülni a tutiba ( és mielőtt felhozod a ferraris példát. akkor még fiatal volt. 2 wili weber teledumálta a fejét) 3. már 40 felett sztem ő is tudta h nincs ideje 5 évig maradni, ezért ha belegondolsz jobban vb-t akart menni rövid időn belül. szóval ezekről szoktunk vitázni leginkább. a többi rászkás , 94 stb stb. az meg csak mellékes. de láthatóan azokban sem értünk egyet. és a 4. egy munkahelyen mindenki kifelé jót nyilatkozik a másikról. nem msc-t akarom ezzel basztatni, mert nyílvánvalóan egy korszakos zseni. csak az h a saját csapatából nyilatkoznak ilyeneket meg olyanokat. ezt már más pilótáról is lehetett hallanni. pl alonsorol vagy vettelről. és igen, mindenkinek megvan a kedvence akivel együtt dolgozik, briatorenak pl alonso.brawnak msc. 5. mint láthatjuk nyert 5-öt ferrarinal abból sztem 4-et más is hozott volna: most hamilton nyeri így a címeket, meg vettel nyerte így. őket basztatod ezmiatt. msc-t meg élteted. és akkor kilyukadunk a 2 pontnál újra és újra.mostmár 1500-an dolgoznak egy csapatnál.... 1500 ember dolgozik 2 emberért h jó autó legyen alattuk. nem lehet 1 embernek ekkora szerepet tulajdonítani egy sikerben. fangio is elmondta már 20 éve. ő idejében 30% volt a pilóta 90-es évektől meg 5. és ez volt 20 éve... de biztos ő sem ért az f1-hez :P

Azt nem értem, h miért tulajdonítotok akkora jelentőséget annak, hogy milyen erős a mezőny?

Általában 2 csapat és 2, max 3 pilóta harcol a címért. Schuminak is megvoltak az ellenfelei, Hakkinen, Raikkonen, Montoya.

Bukott el sorozatban vb-ket az általatok nagyon gyengének nevezett mezőnyben is (96,97,98), és szerintem te sem vitatod, hogyha marad a Ferrarinál, akkor 2007/2008-ban az általatuk nagyon erős mezőnyben is vb-ket nyerhetett volna. (akár Massa, akár Raikkonen a csapattársa)

Az tény, hogy nem volt top csapattársa, de ki az, aki Senna/Prost óta úgy nyert vb címet, hogy hasonló kaliberű csapattársa volt? 2007-ben láttuk, hogy az mivel jár egy vb harcban.

Hakkinennek ott volt DC, Vettelnek Webber, Raikkonennek Massa, Alonsonak Fisi, Hamiltonnak Kovalainen. Egyedül Rosberg az, akit talán lehet top-közelinek mondani.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 27. 09:44

Xavér
#226 Xavér 2016. augusztus 27. 08:39  

Egyébként nem azzal van a baj, hogy Schumacher zseni volt, hanem azzal, hogy emiatt tudatosan átlépett egy határt, amivel ő teljesen tisztában volt, és ezt ő akkor csinálta, amikor már nem volt más lehetősége egy adott versenyt, vagy vb-t sikerre vinni. Na nekem ezzel volt bajom és itt nem csak Adelaide, Jerez, meg Monacoról van szó, hanem a számtalan leszorítós eseteiről is.

Xavér
#225 Xavér 2016. augusztus 27. 08:19  

"Más kérdés, hogy akik nem szimpatizáltak a némettel, általában kétes eseteit szokták az orra alá dörgölni – mert bizony ezekből sem volt hiány karrierjében. Adelaide, Jerez vagy a Rasscasse azonban Brawn szerint kis ár volt a pozitívumokért cserébe. „Benne volt az ellentmondás. Kegyetlen volt ha saját előnyszerzéséről volt szó. Láthattuk, milyen tempóval repült át a kanyarokon, milyen magabiztossággal tette. Ilyen volt a stílusa. Voltak viszont kilengései, amit racionálisan nehéz megmagyarázni. Olyan intenzitással versenyzett, hogy időnként félresiklott valami. Az idő 99,9%-ban áhítattal néztük, aztán volt az 0,1%-os kilengés, amiről meg tudtad, ez is a csomag része.”

Ezzel gyakorlatilag Brawn beismerte, hogy ezek szándékosak voltak!

Zasalamel
#224 Zasalamel 2016. augusztus 27. 02:25  
G0007:
"Sajnos én arról pont lemaradtam, így nagyon nem is tudok abba beleszólni h történt." mindjárt gondoltam. tudod te sajnos nem csak arról, hanem nagyon sok mindenről lemaradtál vagy nem is hallottál, ami miatt nem is tud kialakulni benned egy olyan teljes kép amiből aztán egy értelmes , intelligens jól átgondolt véleményt le tudj szűrni. egyfelől felszínes vagy , másfelől mivel érezhetően kevés az infód így nem is látsz át, értesz meg dolgokat viszont egy markáns véleményt már mersz alkotni és kijelenteni. igazából ez a legnagyobb baj veled. "Véleményem szerint te akkor se büntetted volna meg Sumit ha ellenkező irányba ment volna a többiekkel szemben, innentől nincs is értelme tovább forszírozni ezt a témát h jogos volt e a büntetés vagy sem" hát ez marhajó , ilyet se láttam még :D lényegében magaddal elbeszélgettél most és le is zártad a dolgot :) mondtál valamit (magadnak) amit nem is én mondtam, és felháborodtál azon amit mondtál magadnak és kijelented hogy így nincs is értelme és le is zártad. "Véleményem szerint jogos volt, te azt mondod nem, nem rajtunk múlt és nem is rajtunk fog múlni az ítélet sorsa" persze nem rajtunk múlik. mint mondtam az szabályos és az szabálytalan amit a bíró annak ítél. ez van ilyenek a sportok. én csak azért beszéltem veled erről , mert nincs olyan verzió hogy jogos volt és ezt próbálom neked elmagyarázni. nem volt inditéka rá hogy a szezon 7. futamán, 37 évesen a visszavonulása évében, azok után hogy mindent megnyert többet mint valaha bárki élő legendaként ezzel szórakozzon, egy kvázi top autóban amivel pontosan tudta minimum dobogózhat de akár győzhet is, 5 monacói győzelemmel háta mögött a pálya egyik királyaként, azok után hogy utálta azt amit 97-ben megpróbált és amit kapott érte ( konkrétan azt mondta, hogy a pályafutásából ha kitörölhetne valamit az az egy dolog lenne amit semmivé tenne mert elbaszta) ilyet újra akárcsak meg merjen kockáztatni egy szaros időmérőn még bőven az idény fele előtt. egyébként a gyorskörén még az is kétséges, hogy egyáltalán tudta hogy a mögötte lévők épp mit mennek mivel a gyorsköre közbe nem zavarják a versenyzőt a csapatból hogy tudja a többiek mi mennek hogy "bocsibocsi nyomjad csak semmi gáz tudom épp gyorskörön vagy az utsó pillanatban és zavarlak, de csak akartam szólni hogy alonso egy tizeddel jobb az első szektorban. persze még bármi lehet csak gondoltam szólok, jó utat". ilyen nincs. Emellett nem lehetett szándékosan ilyen formában ennyi részletességgel együtt, karcolás nélkül előre megfontoltan kivitelezni azt a manővert ami ott végbement. megvan több kameraállásból az egész nézd meg ha nem hiszed. 160as tempóról kell féktávot venni a rasscasse bejárata előtt. ott történt a hiba ezen a féktávon mivel tempóval ment és véletlen elmérte. ott csúszott meg, és fékezte el jobb első kerekét ami még füstölt is. ezután ment le az ideális ívről kb egy kocsi szélességivel ami miatt a rasscasse első kanyarcsúcspontját még bevette de ott maradt au autója a 2 kanyar csúcspont között a korlát mellett annyira szűken volt ,és így a rassacasse második kanyarcsúcspontját arról a szűk ívről nem tudta bevenni. nézd meg hogy mielőtt egyenesbe tenné a kormány külső kamerán látszik, hogy ha tovább kanyarodott volna azon az íven akkor a jobb hátsó kerekével nekiment volna a falnak. amiatt tette egyenesbe az autóját hogy ott elférjen majd amint elment az autó egyből csutkára tekerte jobbra a kormányt hogy be tudjon kanyarodni de már nem tudoptt volna anélkül hogy le ne törje az első vezetőszárnyát. mindez a pillanatok alatt zajlott le és igazából egy kurva nagy mentés volt az egész hogy ne törje össze a ferkát. az pedig hogy azért büntették meg mert megcsúszott az botrányos. a büntetés ténye is de a mértéke meg egyenesen felháborító. az egészet azért varták a nyakába mert a reanults börötnviselt falvio briattore érdeke volt hogy kirobbantsa a botrányt. ő kezdte el ordibálni hogy leparkolt laperkolt szándékos. utána már nyomatták a többiek is. eleinte nem is büntették csak vizsgálták, csak már akkora lett a felhajtás hogy estére meghozták az ítéletet hogy jólvan go a sor végére. na de többször nem írom már le ezt , csak nem árt ha tisztában vagy vele. én a helyedben inkább meghallgatnák másokat hogy ki mit gondol, mert vélhetően többet tudnak bizonyos dolgokról mint te mert többet foglalkoztak vele és hosszabb ideje, és csak utána döntenék arról hogy nekem mi lesz a véleményem. nem csak erre az esetre mondom hanem amikről eddig írtál nekem . senna mért volt jobb mint prost, mért gondolják ezt, én mért írom h pénzfeldobás volt 06 és nem az volt hogy alo 05-ben és 06-ban egyből leverte úgy beállítva mintha ms egy nyomi lett volna aki ha kapott egy ellenfelet egyből megverték , vagy mit tudom én. neked van egy fajta ismereted az érme egyik oldaláról és az alapján mondasz valamit , ahelyett hogy minden ismerettel rendelkeznél ami csak lehetséges minden szemponttal tisztában lennél és figyelembe vennél ,utána járnál, elolvasnál könyveket, cikkeket, nyilatkozatokat, megnéznéd több tucatszor felvételről és utána mondanál valamit úgy hogy már minden infó a birtokodban van ami csak lehet és több 10 évnyi tapsztalat abból amiket láttál. kicsit tágítsd ki az ismereteid ha máshogy nem legalább úgy hogy kérdezel akkor . kérdezni nem baj, és egyet sem kell értened ha annyira nem érzed úg yhogy van benne valami, de így ez azért szerintem egy járható út azzal szemben mint ahogy most van.

Erre csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy amíg ilyen elvakult vagy, addig nem túl célszerű másokat kioktatnod hogy látja át a dolgokat mert eléggé öngól. Messze, baromi messze vagy a realitástól.
Én nem vok elvakult senkivel és semmivel, az voltam régen de már kinőttem és visszagondolva sokkal reálisabban látom át a dolgokat mint egyesek (beleértve tégedet is), eljön majd az az idő amikor te is kifogod ezt nőni és majd befogod látni h mekkora ökörségeket hordtál itt összevissza csakhogy Sumit jobb képbe hozhasd fel.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 27. 02:27

G0007
#223 G0007 2016. augusztus 27. 00:32  
F1890:
5 dolgot szeretnék tisztázni. 1, én azt mondom h 94-04 között nem volt más kaliber f1-ben csak msc. erről ő nem tehet, de tény h az akkori pilótafelhozatal gyenge volt. mind előtte mind utána erősebb generáció van/volt. az élet ilyen egyszer fent egyszer lent. 2, szted msc kellett a sikerekhez h a ferrari oda eljusson ahova.na most nekem az a véleményem h mint pilóta kellett igen, de valójában az h feljutott a ferrari a csúcsra az közel 500 ember munkája, vagyis ő "csak" egy közülük. én inkább a mérnököknek tulajdonítom az autót akár tetszik akárnem mégiscsak ők fejelsztik.és volt olyan nyilatkozat nem egy nem kettő h mscé gondolkozott a mclarenen. vagyis ez azt jelenti h 100%-osan ő sem bízott abban h végül sikereket ér el. ergó kételkedett. 3,amiről még vitázunk h szted msc csapatot építeni jött vissza 2010-be, sztem meg azért mert 09ben vb volt a brawn és ő szeretett volna még nyerni futamgyőzelmeket szerezni, vb-t harcolni és látta az esélyt h 10-ben is ott lesznek. sztem nem lett volna kedve 3 évig szenvedni a rögös úton. minden zokszónélkül: beleakart ülni a tutiba ( és mielőtt felhozod a ferraris példát. akkor még fiatal volt. 2 wili weber teledumálta a fejét) 3. már 40 felett sztem ő is tudta h nincs ideje 5 évig maradni, ezért ha belegondolsz jobban vb-t akart menni rövid időn belül. szóval ezekről szoktunk vitázni leginkább. a többi rászkás , 94 stb stb. az meg csak mellékes. de láthatóan azokban sem értünk egyet. és a 4. egy munkahelyen mindenki kifelé jót nyilatkozik a másikról. nem msc-t akarom ezzel basztatni, mert nyílvánvalóan egy korszakos zseni. csak az h a saját csapatából nyilatkoznak ilyeneket meg olyanokat. ezt már más pilótáról is lehetett hallanni. pl alonsorol vagy vettelről. és igen, mindenkinek megvan a kedvence akivel együtt dolgozik, briatorenak pl alonso.brawnak msc. 5. mint láthatjuk nyert 5-öt ferrarinal abból sztem 4-et más is hozott volna: most hamilton nyeri így a címeket, meg vettel nyerte így. őket basztatod ezmiatt. msc-t meg élteted. és akkor kilyukadunk a 2 pontnál újra és újra.mostmár 1500-an dolgoznak egy csapatnál.... 1500 ember dolgozik 2 emberért h jó autó legyen alattuk. nem lehet 1 embernek ekkora szerepet tulajdonítani egy sikerben. fangio is elmondta már 20 éve. ő idejében 30% volt a pilóta 90-es évektől meg 5. és ez volt 20 éve... de biztos ő sem ért az f1-hez :P

1. villeneuve egy indy bajnok és f1es bajnok volt nem egy kutyaütő , hill meg schumacher ellen csatázott és vette fel vele a kesztyűt amennyire tudta , majd végül vb is lett és kisebb csapatokban is bizonyította klasszisát, hakkinen is világklasszis volt és maga ms is őt tartotta a legnagyobb ellefelének. ezek azért csak jelentenek valamit , rajtuk kívül meg ugyanúgy voltak tehetségek, esőmenők, futamgyőztesek, másodpilóták. én nem érzek nagy különbséget egyik generáció között sem, de hogy nem középszarok az 100%. mindegyik generációban megvoltak a tehetségek, klaszsisok, vb-k mint ahogy most is megvannak. csak úgyanúgy mint bármilyen sportban ha jön egy olyan aki meghaladja a korát az képes azt a hatást kelteni mintha a többi szar lenne. közbe nem szarok csak az az illető az aki túlságosan is kiemelkedő.

2, számataln nyilatkozat csapatfőnököktől csapattagoktól szakértőktől elhangzott már erről. schumacher amellett hogy milyen szinten tudott autóversenyezni igazából ebben haladta meg a korát. ő képes volt felemelni csapatokat, ezért lett 7xes vb. ezt lehet nehéz elhinni de láthattad 20 éven át ahogy csinálja, és olvashattad a belső emberek infóit arról hogy valóban ő csinálta azt hogy egy egységgé gyúrt csapatokat, embereket rúgatott ki vetetett fel, átszervezett belső struktúrális csapatfelépítéseket , és a megfelelő helyre rakta a puzzle darabjait "egy csúcsvezető" képességeivel. amunkamoprálja, precizitása, kiváncsisága, tudása, az autóhoz való szakértelme pedig valóban egyedülálló volt a versenyzők között. nézd meg mit tett a benettonnal mit mond róla Briattore , mi volt a ferrainál, mért hozta vissza a merci, mit mond róla nico milyen volt belülről ahogy végezte a dolgát és megnézheted hova jutott a mercedes is a belökés után. a pali ha 8 évvel fiatalabb és lett volna még ideje vb címeket nyerne jelenleg is a mercedessel is. ferrarinál pedig azért fordult meg a fejében a mclaren (legalábbis volt erről pletyka) mert mindig közbejött valami ami miatt lemaradt a vb címről egy hajszállal. hol tehcniki gond majd defekt, hol egy lábtörés, hol a saját hülyesége , plusz volt egy év ahol ő vitte a hátán az egészet és még senkise volt ott aki segítse. folyton lecsúszni azért megviseli az embert ez nyílvánvaló. de megfordítom a dolgot. te azt mondod megindott és majdnem lelépett én meg azt, hogy nem véletlen hogy végül még ezek a kudarcok ellenére is maradt és még keményebben küzdött tovább.

3.

nem véletlen 3 évre írt alá ezzel remélem tisztában vagy. tudta ő is hogy nem lesz egy sétagalop és hogy mi lesz a dolga de annál amivel szembesült persze ő is jobbra számított mint ahogy mindenki. egy nyerőgép pedig evidns hogy azért jött vissza hogy velük is vb legyen. viszont az egy másik dolog hogy a mercedes szemszögéből nézve miért őt választották és mért őt hozták vissza. ezért mondtam neked haug nyilatkozatára az amit ms elmondott zaok nem ütik egymást.

4.

ms-ről nem csak azok mondják ezt hanem lényegében mindenki. plusz attól h valaki ismerte dolgozott vele nem kell hogy csak azélrt mondja amit mond mert ilyen kapcsolatban volt vele hanem mert így is érzi, másfelől ma már ott tartunk hogy évekkel ezelőtt meghalt lényegében, így semmi ok nincs arra hogy valaki kamuzzon róla. ezek true sztorik, és nem is olyan szintűek mint amiket sebről vagy aloról mondanak el.

5. 00-ban és 03-ban nem hiszem bárki nyert volna, a maradék 3 évben ha jobbak rubensnél akkor persze. csak tudod a dolognak nem az az érdekes része hogy verhetetlen autóval nyersz hanem hogy hogyan jutsz hozzá egy verhetetlen autóhoz. hamiltont és sebet nem basztatom emiatt csak elmondom hogy ők beleültek egy előkészített top verdába és azzal nyertek. schumacher meg éveken át dolgozott a páylafutása alatt mindig a szarból vár építéssel hogy aztán vb címeket tudjon ynerni mert olyan lett a csapat és az autó is. ez a nagy különbség. lehet fangio nem mond hülyeséget de ő 95-ben meghalt. nem sokat láthatott schumacherből. nem élhette át azt amit és ahogy csinált sajnos. schumacher egy korszakalkotó sokrétű tehetség volt,olyan amilyet előtte még nem látott a világ, így fangio sem.

G0007
#222 G0007 2016. augusztus 26. 23:56  
Zasalamel:
Sajnos én arról pont lemaradtam, így nagyon nem is tudok abba beleszólni h történt. Véleményem szerint te akkor se büntetted volna meg Sumit ha ellenkező irányba ment volna a többiekkel szemben, innentől nincs is értelme tovább forszírozni ezt a témát h jogos volt e a büntetés vagy sem. Véleményem szerint jogos volt, te azt mondod nem, nem rajtunk múlt és nem is rajtunk fog múlni az ítélet sorsa.

"Sajnos én arról pont lemaradtam, így nagyon nem is tudok abba beleszólni h történt."

mindjárt gondoltam. tudod te sajnos nem csak arról, hanem nagyon sok mindenről lemaradtál vagy nem is hallottál, ami miatt nem is tud kialakulni benned egy olyan teljes kép amiből aztán egy értelmes , intelligens jól átgondolt véleményt le tudj szűrni. egyfelől felszínes vagy , másfelől mivel érezhetően kevés az infód így nem is látsz át, értesz meg dolgokat viszont egy markáns véleményt már mersz alkotni és kijelenteni. igazából ez a legnagyobb baj veled.

"Véleményem szerint te akkor se büntetted volna meg Sumit ha ellenkező irányba ment volna a többiekkel szemben, innentől nincs is értelme tovább forszírozni ezt a témát h jogos volt e a büntetés vagy sem"

hát ez marhajó , ilyet se láttam még :D
lényegében magaddal elbeszélgettél most és le is zártad a dolgot :) mondtál valamit (magadnak) amit nem is én mondtam, és felháborodtál azon amit mondtál magadnak és kijelented hogy így nincs is értelme és le is zártad.

"Véleményem szerint jogos volt, te azt mondod nem, nem rajtunk múlt és nem is rajtunk fog múlni az ítélet sorsa"

persze nem rajtunk múlik. mint mondtam az szabályos és az szabálytalan amit a bíró annak ítél. ez van ilyenek a sportok. én csak azért beszéltem veled erről , mert nincs olyan verzió hogy jogos volt és ezt próbálom neked elmagyarázni. nem volt inditéka rá hogy a szezon 7. futamán, 37 évesen a visszavonulása évében, azok után hogy mindent megnyert többet mint valaha bárki élő legendaként ezzel szórakozzon, egy kvázi top autóban amivel pontosan tudta minimum dobogózhat de akár győzhet is, 5 monacói győzelemmel háta mögött a pálya egyik királyaként, azok után hogy utálta azt amit 97-ben megpróbált és amit kapott érte ( konkrétan azt mondta, hogy a pályafutásából ha kitörölhetne valamit az az egy dolog lenne amit semmivé tenne mert elbaszta) ilyet újra akárcsak meg merjen kockáztatni egy szaros időmérőn még bőven az idény fele előtt.
egyébként a gyorskörén még az is kétséges, hogy egyáltalán tudta hogy a mögötte lévők épp mit mennek mivel a gyorsköre közbe nem zavarják a versenyzőt a csapatból hogy tudja a többiek mi mennek hogy "bocsibocsi nyomjad csak semmi gáz tudom épp gyorskörön vagy az utsó pillanatban és zavarlak, de csak akartam szólni hogy alonso egy tizeddel jobb az első szektorban. persze még bármi lehet csak gondoltam szólok, jó utat". ilyen nincs. Emellett nem lehetett szándékosan ilyen formában ennyi részletességgel együtt, karcolás nélkül előre megfontoltan kivitelezni azt a manővert ami ott végbement. megvan több kameraállásból az egész nézd meg ha nem hiszed. 160as tempóról kell féktávot venni a rasscasse bejárata előtt. ott történt a hiba ezen a féktávon mivel tempóval ment és véletlen elmérte. ott csúszott meg, és fékezte el jobb első kerekét ami még füstölt is. ezután ment le az ideális ívről kb egy kocsi szélességivel ami miatt a rasscasse első kanyarcsúcspontját még bevette de ott maradt au autója a 2 kanyar csúcspont között a korlát mellett annyira szűken volt ,és így a rassacasse második kanyarcsúcspontját arról a szűk ívről nem tudta bevenni. nézd meg hogy mielőtt egyenesbe tenné a kormány külső kamerán látszik, hogy ha tovább kanyarodott volna azon az íven akkor a jobb hátsó kerekével nekiment volna a falnak. amiatt tette egyenesbe az autóját hogy ott elférjen majd amint elment az autó egyből csutkára tekerte jobbra a kormányt hogy be tudjon kanyarodni de már nem tudoptt volna anélkül hogy le ne törje az első vezetőszárnyát.

mindez a pillanatok alatt zajlott le és igazából egy kurva nagy mentés volt az egész hogy ne törje össze a ferkát.


az pedig hogy azért büntették meg mert megcsúszott az botrányos. a büntetés ténye is de a mértéke meg egyenesen felháborító. az egészet azért varták a nyakába mert a reanults börötnviselt falvio briattore érdeke volt hogy kirobbantsa a botrányt. ő kezdte el ordibálni hogy leparkolt laperkolt szándékos. utána már nyomatták a többiek is. eleinte nem is büntették csak vizsgálták, csak már akkora lett a felhajtás hogy estére meghozták az ítéletet hogy jólvan go a sor végére.

na de többször nem írom már le ezt , csak nem árt ha tisztában vagy vele. én a helyedben inkább meghallgatnák másokat hogy ki mit gondol, mert vélhetően többet tudnak bizonyos dolgokról mint te mert többet foglalkoztak vele és hosszabb ideje, és csak utána döntenék arról hogy nekem mi lesz a véleményem. nem csak erre az esetre mondom hanem amikről eddig írtál nekem . senna mért volt jobb mint prost, mért gondolják ezt, én mért írom h pénzfeldobás volt 06 és nem az volt hogy alo 05-ben és 06-ban egyből leverte úgy beállítva mintha ms egy nyomi lett volna aki ha kapott egy ellenfelet egyből megverték , vagy mit tudom én. neked van egy fajta ismereted az érme egyik oldaláról és az alapján mondasz valamit , ahelyett hogy minden ismerettel rendelkeznél ami csak lehetséges minden szemponttal tisztában lennél és figyelembe vennél ,utána járnál, elolvasnál könyveket, cikkeket, nyilatkozatokat, megnéznéd több tucatszor felvételről és utána mondanál valamit úgy hogy már minden infó a birtokodban van ami csak lehet és több 10 évnyi tapsztalat abból amiket láttál. kicsit tágítsd ki az ismereteid ha máshogy nem legalább úgy hogy kérdezel akkor . kérdezni nem baj, és egyet sem kell értened ha annyira nem érzed úg yhogy van benne valami, de így ez azért szerintem egy járható út azzal szemben mint ahogy most van.

F1890
#221 F1890 2016. augusztus 26. 23:49  
G0007:
a te meglátásaiddal az a baj ebben a témában (más cikket nem olvasok így nem tudom egyébként miket írsz ) hogy mindet az táplálja hogy schumachert fikázd. és mivel ezt hosszú évek óta teszek hiába kéred ki magadnak ez azt jelenti hogy egy anti vagy. másfelől amikről írsz azok ebben a témában szinte kivétel nélkül rossz meglátások mivel olyan motor táplálja őket ami elvakít téged vagy nem enged hogy beismerd hogy hát ja faszságokat írok. én meg mindig a te negatív hozzászólásaidra reagálok, hogy sorry de ez ezért nem igaz, ez azért nem igaz, alátámasztom interjúkkal, tényekkel, megtörtént dolgokkal, videókkal, képekkel, idézetekkel . elfogultság az ha valaki direkt azért ír vagy mond valamit mert azt akarja kihozni belőle hogy az ő kedvence a legjobb még akkor is ha nem így van, nekem erre viszont nincs szükségem hisz valóban így van. mindenhol elfogadott az az állsápont hogy schumacher és senna minden idők két legnagyobb autóversenyzője. minden szavazáson ez jön ki, minden versenyző az ő neveik közül mondja valamelyiket, minden szakértő így látja. azt ha választani kell valaki szerint az egyik, másik szerint a másik. ms mellett meg még az is ott van hogy bármilyen említésre méltó statot nézünk abban vezet nem is kicsivel. emiatt mondom azt hogy bennem nincs elfogultság mivel nincs rá szükségem. csak mivel nálad mérföldekkel többet tudok róla így engem spec zavar amikor írsz vele kapcs és nem vagy tisztában dolgokkal vagy csak simán rosszul látod ezért reagálok rá. bármilyen fura is de a kettőnk közül te vagy az aki elfogult csak te a negatív irányba. hiába mondtam meg előre a múltban dolgokat hogy mi fog történni ami aztán be is következett az neked semmit sem ért. hiába volt előtted 20 éven át a múltban amit csinált mégsem látod át a miérteket. hiába mondom el neked én, vagy idézem más szakértő szavait, vagy csapattagot, a téma főszereplőjét, csapattársat, mérnököt, elnököt ellenfelet bárkit nem hiszed el. hiába támasztok alá valamit képekkel, mondom el a háttaret, indokolom meg vagy akár mondok adatokat. nem véletlen hívnak már mások is urban legendnek mert annyiszor megtörtént már hogy írtál valamit amiről leírtam hogy ezért és ezért nem , hanem ez és ez volt ekkor és ekkor amit nem hittél el és jöttél azzal hogy ez mind rizsa és mese. aztán közbe igaz volt . amióta ismerlek ez megy . az árral szemben úszol és közben nem veszed észre hogy nem a többiek mennek rossz irányba hanem te mész velük szembe. én meg azért írok sokat mert ilyen vagyok , sokat írok és sokszor reagálok meg egy idő után felmegy bennem a pumpa ha folyton folyvást olyan dolgokról kell olvasnom amikről tudom, hogy nem igazak, nem úgy történtek, vagy nem azért történtek . de nem vagyok elfogult, se a valóságtól elrugaszkodott . schumacher volt a valóságtól elrugaszkodott csak veled ellentétben én ezzel nem csak hogy tisztában is vagyok hanem el is fogadtam hisz olvastam, láttam, tapasztaltam, interjúk, nyilatkozatok, hozzááértők véleménye és az eredmények is mind és mindig alátámasztották és támasztják a mai napig. az hogy az aktuális témánk általában a mai mezőny vs schumacheri mezőny pedig egy másik téma , de itt sem elrugaszkodott az amiket írok hisz az eredmények nyilatkozatok a múlt az általános vélekedés a történtek mind azon azon oldalon áll amit mondok. ha nem így lenne azt mondom igazad van , sőt hidd el én örülnék annak a legjobban ha már végre lenne egy schumacherhez fogható új korszakalkotó zseni , aki átreformálja az f1et , de nincs még itt vagy még nem fedte fel magát mert idő kell még neki. az pedig hogy te vagy az öcskös azt mondják hogy schumacher és senna szintű egy hamilton meg vettel vagy nem tudom ki azon azért akadok fel én meg nem tudom még hányan mert egész egyszerűen nem igaz. nincs olyan pont amiben hozzá lehetne mérni. nincs annyi vb cím, nincs olyan minőségű versenyzés, olyan szintű kitűnés , olyan úttörés, és hatásuk a sportra és a világra mint ami nekik . emellett bárhol megnéz az ember bármilyen szavazást azokban mindig az jön ki arra a kérdésre hogy ki a valaha élt legjobb versenyző hogy senna és/vagy schumacher. Brawn sem hülye ember, ő sem olyan idióta aki valami mesevilágban él mégis ezt mondja ő is. én csak azt nem értem, hogy neked mire jó ez az egész, hogy makacs módon próbálod a feketére azt mondani hogy fehér. én azért csinálom mert bántja a szemem ha olyat olvasok ami nem igaz , de mögöttem legalább van is tartalom amire tudom alapozni azt, hogy nem én látom rosszul a dolgot, de mögötted vagy nincs ilyen és akkor is úszol tovább árral szemben, vagy ha valahogy túl is jutsz az első hullámokon mert abból indulsz ki az én cáfolatom semmit se ér akkor is jönnek a tények, adatok , ésszerű gondolkodás vagy cikkek, nyilatkozatok amik szintén az én igazamat támasztják alá. bár ez rossz kifejezés , hogy az én igazamat mert ez valójában nem az én igazam, mivel én csak arról beszélek ami történt, ahogy történt, amikor történt, ami a valóság.

5 dolgot szeretnék tisztázni.

1, én azt mondom h 94-04 között nem volt más kaliber f1-ben csak msc. erről ő nem tehet, de tény h az akkori pilótafelhozatal gyenge volt. mind előtte mind utána erősebb generáció van/volt. az élet ilyen egyszer fent egyszer lent.

2, szted msc kellett a sikerekhez h a ferrari oda eljusson ahova.na most nekem az a véleményem h mint pilóta kellett igen, de valójában az h feljutott a ferrari a csúcsra az közel 500 ember munkája, vagyis ő "csak" egy közülük. én inkább a mérnököknek tulajdonítom az autót akár tetszik akárnem mégiscsak ők fejelsztik.és volt olyan nyilatkozat nem egy nem kettő h mscé gondolkozott a mclarenen. vagyis ez azt jelenti h 100%-osan ő sem bízott abban h végül sikereket ér el. ergó kételkedett.


3,amiről még vitázunk h szted msc csapatot építeni jött vissza 2010-be, sztem meg azért mert 09ben vb volt a brawn és ő szeretett volna még nyerni futamgyőzelmeket szerezni, vb-t harcolni és látta az esélyt h 10-ben is ott lesznek. sztem nem lett volna kedve 3 évig szenvedni a rögös úton. minden zokszónélkül: beleakart ülni a tutiba ( és mielőtt felhozod a ferraris példát. akkor még fiatal volt. 2 wili weber teledumálta a fejét) 3. már 40 felett sztem ő is tudta h nincs ideje 5 évig maradni, ezért ha belegondolsz jobban vb-t akart menni rövid időn belül.

szóval ezekről szoktunk vitázni leginkább. a többi rászkás , 94 stb stb. az meg csak mellékes. de láthatóan azokban sem értünk egyet.

és a 4. egy munkahelyen mindenki kifelé jót nyilatkozik a másikról. nem msc-t akarom ezzel basztatni, mert nyílvánvalóan egy korszakos zseni. csak az h a saját csapatából nyilatkoznak ilyeneket meg olyanokat. ezt már más pilótáról is lehetett hallanni. pl alonsorol vagy vettelről. és igen, mindenkinek megvan a kedvence akivel együtt dolgozik, briatorenak pl alonso.brawnak msc.

5.
mint láthatjuk nyert 5-öt ferrarinal abból sztem 4-et más is hozott volna: most hamilton nyeri így a címeket, meg vettel nyerte így. őket basztatod ezmiatt. msc-t meg élteted. és akkor kilyukadunk a 2 pontnál újra és újra.mostmár 1500-an dolgoznak egy csapatnál.... 1500 ember dolgozik 2 emberért h jó autó legyen alattuk. nem lehet 1 embernek ekkora szerepet tulajdonítani egy sikerben. fangio is elmondta már 20 éve. ő idejében 30% volt a pilóta 90-es évektől meg 5. és ez volt 20 éve... de biztos ő sem ért az f1-hez :P

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 23:49

G0007
#220 G0007 2016. augusztus 26. 23:25  
F1890:
pasztmek, az én meglátásaim max a te és a többi msc-s elfogultságával nem egyezik :D nem pedig a valóságtól elrugaszkodva próbálok meg hosszú körmondatokban kedvencem mellett érvelni h ezért meg azért nagyobb mint a többi, holott mindegyikre rálehetne fogni ezt vagy azt :P az antit meg kikérem magamnak ,sohasem szurkoltam msc ellen

a te meglátásaiddal az a baj ebben a témában (más cikket nem olvasok így nem tudom egyébként miket írsz ) hogy mindet az táplálja hogy schumachert fikázd. és mivel ezt hosszú évek óta teszek hiába kéred ki magadnak ez azt jelenti hogy egy anti vagy.

másfelől amikről írsz azok ebben a témában szinte kivétel nélkül rossz meglátások mivel olyan motor táplálja őket ami elvakít téged vagy nem enged hogy beismerd hogy hát ja faszságokat írok.

én meg mindig a te negatív hozzászólásaidra reagálok, hogy sorry de ez ezért nem igaz, ez azért nem igaz, alátámasztom interjúkkal, tényekkel, megtörtént dolgokkal, videókkal, képekkel, idézetekkel . elfogultság az ha valaki direkt azért ír vagy mond valamit mert azt akarja kihozni belőle hogy az ő kedvence a legjobb még akkor is ha nem így van, nekem erre viszont nincs szükségem hisz valóban így van. mindenhol elfogadott az az állsápont hogy schumacher és senna minden idők két legnagyobb autóversenyzője. minden szavazáson ez jön ki, minden versenyző az ő neveik közül mondja valamelyiket, minden szakértő így látja. azt ha választani kell valaki szerint az egyik, másik szerint a másik. ms mellett meg még az is ott van hogy bármilyen említésre méltó statot nézünk abban vezet nem is kicsivel. emiatt mondom azt hogy bennem nincs elfogultság mivel nincs rá szükségem. csak mivel nálad mérföldekkel többet tudok róla így engem spec zavar amikor írsz vele kapcs és nem vagy tisztában dolgokkal vagy csak simán rosszul látod ezért reagálok rá. bármilyen fura is de a kettőnk közül te vagy az aki elfogult csak te a negatív irányba. hiába mondtam meg előre a múltban dolgokat hogy mi fog történni ami aztán be is következett az neked semmit sem ért. hiába volt előtted 20 éven át a múltban amit csinált mégsem látod át a miérteket. hiába mondom el neked én, vagy idézem más szakértő szavait, vagy csapattagot, a téma főszereplőjét, csapattársat, mérnököt, elnököt ellenfelet bárkit nem hiszed el. hiába támasztok alá valamit képekkel, mondom el a háttaret, indokolom meg vagy akár mondok adatokat. nem véletlen hívnak már mások is urban legendnek mert annyiszor megtörtént már hogy írtál valamit amiről leírtam hogy ezért és ezért nem , hanem ez és ez volt ekkor és ekkor amit nem hittél el és jöttél azzal hogy ez mind rizsa és mese. aztán közbe igaz volt .

amióta ismerlek ez megy . az árral szemben úszol és közben nem veszed észre hogy nem a többiek mennek rossz irányba hanem te mész velük szembe. én meg azért írok sokat mert ilyen vagyok , sokat írok és sokszor reagálok meg egy idő után felmegy bennem a pumpa ha folyton folyvást olyan dolgokról kell olvasnom amikről tudom, hogy nem igazak, nem úgy történtek, vagy nem azért történtek .

de nem vagyok elfogult, se a valóságtól elrugaszkodott . schumacher volt a valóságtól elrugaszkodott csak veled ellentétben én ezzel nem csak hogy tisztában is vagyok hanem el is fogadtam hisz olvastam, láttam, tapasztaltam, interjúk, nyilatkozatok, hozzááértők véleménye és az eredmények is mind és mindig alátámasztották és támasztják a mai napig.

az hogy az aktuális témánk általában a mai mezőny vs schumacheri mezőny pedig egy másik téma , de itt sem elrugaszkodott az amiket írok hisz az eredmények nyilatkozatok a múlt az általános vélekedés a történtek mind azon azon oldalon áll amit mondok. ha nem így lenne azt mondom igazad van , sőt hidd el én örülnék annak a legjobban ha már végre lenne egy schumacherhez fogható új korszakalkotó zseni , aki átreformálja az f1et , de nincs még itt vagy még nem fedte fel magát mert idő kell még neki. az pedig hogy te vagy az öcskös azt mondják hogy schumacher és senna szintű egy hamilton meg vettel vagy nem tudom ki azon azért akadok fel én meg nem tudom még hányan mert egész egyszerűen nem igaz. nincs olyan pont amiben hozzá lehetne mérni. nincs annyi vb cím, nincs olyan minőségű versenyzés, olyan szintű kitűnés , olyan úttörés, és hatásuk a sportra és a világra mint ami nekik . emellett bárhol megnéz az ember bármilyen szavazást azokban mindig az jön ki arra a kérdésre hogy ki a valaha élt legjobb versenyző hogy senna és/vagy schumacher.

Brawn sem hülye ember, ő sem olyan idióta aki valami mesevilágban él mégis ezt mondja ő is.

én csak azt nem értem, hogy neked mire jó ez az egész, hogy makacs módon próbálod a feketére azt mondani hogy fehér. én azért csinálom mert bántja a szemem ha olyat olvasok ami nem igaz , de mögöttem legalább van is tartalom amire tudom alapozni azt, hogy nem én látom rosszul a dolgot, de mögötted vagy nincs ilyen és akkor is úszol tovább árral szemben, vagy ha valahogy túl is jutsz az első hullámokon mert abból indulsz ki az én cáfolatom semmit se ér akkor is jönnek a tények, adatok , ésszerű gondolkodás vagy cikkek, nyilatkozatok amik szintén az én igazamat támasztják alá. bár ez rossz kifejezés , hogy az én igazamat mert ez valójában nem az én igazam, mivel én csak arról beszélek ami történt, ahogy történt, amikor történt, ami a valóság.

Zasalamel
#219 Zasalamel 2016. augusztus 26. 23:15  
Nigel:
G0007 A múltkor írtad, hogy az ismerőseid infói szerint MS lábadozik és már tolószékben közlekedik. Van azóta újabb fejlemény, kiderült a hírről, hogy igaz-e vagy sem ? A volt szponzora szerint soha nem láthatjuk újra a nyilvánosság előtt : "Csoda kellene ahhoz, hogy ismét láthassuk őt. Csodák pedig aligha vannak... Szerettei teljesen elzárják őt a külvilágtól, ez nem véletlen".

Épp most olvastam Gerd Kramer nem túl biztató nyilatkozatát Sumiról :(

„Nagyon-nagyon nehéz helyzetben van, csak a csoda segíthet rajta, hogy ismét láthassuk őt. Nagyon különleges nap volt, és ez mindig is így fog maradni számomra.”

Valami átok lehet, hogy mindig az F1 legendáira csap le a sors.

Zasalamel
#218 Zasalamel 2016. augusztus 26. 22:56  
G0007:
soha senkit nem büntették azért mert megcsúszott . de háőt hülye vagyok itt a legközelebbi példa. ott van alonso aki most ringen megcsúszott és kipörgött az időmérőn . tönkrette ezzel mások időmérőjét rosberg így szerezte meg a pole. büntették érte alonsot? nem, hát basszus jóhogy nem . de te gondolom emiatt a rajtrács végére soroltad volna ...taps és akkor csodálkozol ha a falat kaparom attól amilyen meglátásaid vannak amik közül ez a legújabb, hogy büntetés jár az ilyen vezetői hibáért

Sajnos én arról pont lemaradtam, így nagyon nem is tudok abba beleszólni h történt.

Véleményem szerint te akkor se büntetted volna meg Sumit ha ellenkező irányba ment volna a többiekkel szemben, innentől nincs is értelme tovább forszírozni ezt a témát h jogos volt e a büntetés vagy sem. Véleményem szerint jogos volt, te azt mondod nem, nem rajtunk múlt és nem is rajtunk fog múlni az ítélet sorsa.

G0007
#217 G0007 2016. augusztus 26. 22:48  
Zasalamel:
Érdekes mert pl Grosjeant számtalanszor büntették már meg ezért. Kimi meg max massát akadályozta aki ugye felmelegítő körön volt, aztán el is tűnt a pályáról, Sumi meg kb otthagyta a kocsiját, baromira nem ugyanaz a két eset. Veled egy gond van, baromira elvakult vagy, de bízok benne h előbb utóbb majd kinövöd.

soha senkit nem büntették azért mert megcsúszott .

de háőt hülye vagyok itt a legközelebbi példa. ott van alonso aki most ringen megcsúszott és kipörgött az időmérőn . tönkrette ezzel mások időmérőjét rosberg így szerezte meg a pole.

büntették érte alonsot? nem, hát basszus jóhogy nem . de te gondolom emiatt a rajtrács végére soroltad volna ...taps


és akkor csodálkozol ha a falat kaparom attól amilyen meglátásaid vannak amik közül ez a legújabb, hogy büntetés jár az ilyen vezetői hibáért

Zasalamel
#216 Zasalamel 2016. augusztus 26. 22:48  
Nigel:
Ezek a pontozásos sportágak sajnos már csak ilyenek. Mindig bennük van a csalás lehetősége. De az valóban kirívó eset volt, amikor a magyar ellen ítéltek, és ezért vesztette el a meccsét. Jean Todt ténykedésével sokan nincsenek megelégedve. Emlékszem, amikor Szujó, még pár éve, kritikával merte illetni az F1-et. Todthoz intézte a szavait, aki erre azonnal dühbe gurult, és kikérte magának a bíráló megjegyzéseket.

Sztem F1 egyik legnagyobb csalódása, h a valaha legerősebb kezű és legjobb csapatfőnök ilyen puhány lett az FIA élén, én bíztam benne hisz tényleg fantasztikus múltja volt, nem is lehettek volna kétségeim afelől h piszok jó vezető lesz, hát így utólag már nem vok biztos benne h jobb választás lett volna Vatanen-nél.

Nigel
#215 Nigel 2016. augusztus 26. 22:47  
distressor:
tud valaki adni néhány linket a legjobb schumi futamokhoz? onlie stream linket? nagyon megköszönném!!!

Javaslom, nézz körül itt : http://www.dailymotion.com/video/xpmn7j_f1-imola-2006-hrt-part-1_sport

Ha nem zavar, hogy horvátul van :)

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:48

Nigel
#214 Nigel 2016. augusztus 26. 22:43  
Zasalamel:
Nem feltétlen csak erre gondoltam, hanem pl a pontozó bírókra a box vagy a birkózó sportágban, amikor látványosan is látszik ki a jobb, de a pontozó bírók egyhangúan a másikat tették ki győztesnek. Egyetértek, bár az még nem igazán tetszik h az FIA sokszor enged a topcsapatoknak (gondolok itt a mercire, ferrarira, vagy a rb-ra) és ilyen olyan ötletekkel próbál kompromisszumot kötni velük, ez kb lehetetlen feladat. Kicsit hiányzik az a Mosley, ő kézbe vette a dolgokat, nem úgy mint Jean Todt, aki inkább azon fáradozik h kihátráljon minden konfliktusból.


Ezek a pontozásos sportágak sajnos már csak ilyenek. Mindig bennük van a csalás lehetősége. De az valóban kirívó eset volt, amikor a magyar ellen ítéltek, és ezért vesztette el a meccsét.

Jean Todt ténykedésével sokan nincsenek megelégedve. Emlékszem, amikor Szujó, még pár éve, kritikával merte illetni az F1-et. Todthoz intézte a szavait, aki erre azonnal dühbe gurult, és kikérte magának a bíráló megjegyzéseket.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:54

distressor
#213 distressor 2016. augusztus 26. 22:38  

tud valaki adni néhány linket a legjobb schumi futamokhoz?
onlie stream linket?

nagyon megköszönném!!!

Zasalamel
#212 Zasalamel 2016. augusztus 26. 22:36  
Nigel:
Elég botrányos volt, amit az oroszok műveltek. Államilag szervezett doppingolásról van szó, nem egy-egy elszigetelt esetről. De Putyin addig kedveskedett Bachnak, míg az megkegyelmezett az oroszoknak, és nem zárta ki az egész bandát, csak az atlétákat. Most nem érheti szemrehányás az FIA-t, többnyire helyes döntéseket hoznak. Régebben nem egyszer próbálták meg manipulálni a világbajnokságok kimenetelét, de ez a jelenlegi gárda viszonylag jól végzi a dolgát, a bírók munkájára sem lehet különösebb panasz.

Nem feltétlen csak erre gondoltam, hanem pl a pontozó bírókra a box vagy a birkózó sportágban, amikor látványosan is látszik ki a jobb, de a pontozó bírók egyhangúan a másikat tették ki győztesnek.
Egyetértek, bár az még nem igazán tetszik h az FIA sokszor enged a topcsapatoknak (gondolok itt a mercire, ferrarira, vagy a rb-ra) és ilyen olyan ötletekkel próbál kompromisszumot kötni velük, ez kb lehetetlen feladat. Kicsit hiányzik az a Mosley, ő kézbe vette a dolgokat, nem úgy mint Jean Todt, aki inkább azon fáradozik h kihátráljon minden konfliktusból.

Nigel
#211 Nigel 2016. augusztus 26. 22:30  
Zasalamel:
Mondjuk látva a többi sportot, mint pl az olimpiát, ott is ilyen mértékben folynak a csalások, volt is botrány belőle. Sajnos ez elkerülhetetlen, hiába cserélik le a bírókat. Bár ahogy látom valamelyest javult a helyzet az FIA-nál a 2006 évhez képest, nem szezon közben változtatnak a szabályokon kényük kedvük szerint hanem mindig a jövő évbe nyúlnak bele és nem basznak ki a jól dolgozó csapattal.


Elég botrányos volt, amit az oroszok műveltek. Államilag szervezett doppingolásról van szó, nem egy-egy elszigetelt esetről. De Putyin addig kedveskedett Bachnak, míg az megkegyelmezett az oroszoknak, és nem zárta ki az egész bandát, csak az atlétákat.

Most nem érheti szemrehányás az FIA-t, többnyire helyes döntéseket hoznak. Régebben nem egyszer próbálták meg manipulálni a világbajnokságok kimenetelét, de ez a jelenlegi gárda viszonylag jól végzi a dolgát, a bírók munkájára sem lehet különösebb panasz.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:36

Zasalamel
#210 Zasalamel 2016. augusztus 26. 22:21  
Nigel:
Azért a Ferrari is ott volt a szeren. MS két győzelmet és két második helyet szerzett az első hat futamon. Viszont még lábadoztak az előző év viszontagságai után. Időre volt szükségük, hogy teljesen beérjék a Renault-ot. Emlékszem a monzai esetre, Alonso rosszkor volt rossz helyen, és ez nem hozott számára szerencsét :) Kíváncsi lennék a bírói kar összetételére, de ez volt a döntés, ezen kár vitatkozni, a bíróknak mindig igazuk van :) Ennyit hadd lejtsen a hazai pálya.

Mondjuk látva a többi sportot, mint pl az olimpiát, ott is ilyen mértékben folynak a csalások, volt is botrány belőle. Sajnos ez elkerülhetetlen, hiába cserélik le a bírókat. Bár ahogy látom valamelyest javult a helyzet az FIA-nál a 2006 évhez képest, nem szezon közben változtatnak a szabályokon kényük kedvük szerint hanem mindig a jövő évbe nyúlnak bele és nem basznak ki a jól dolgozó csapattal.

Nigel
#209 Nigel 2016. augusztus 26. 22:21  

G0007

A múltkor írtad, hogy az ismerőseid infói szerint MS lábadozik és már tolószékben közlekedik. Van azóta újabb fejlemény, kiderült a hírről, hogy igaz-e vagy sem ?

A volt szponzora szerint soha nem láthatjuk újra a nyilvánosság előtt : "Csoda kellene ahhoz, hogy ismét láthassuk őt. Csodák pedig aligha vannak... Szerettei teljesen elzárják őt a külvilágtól, ez nem véletlen".

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:25

F1890
#208 F1890 2016. augusztus 26. 22:19  
G0007:
rizsa? te szerencsétlen most meg saját magadat cáfolod meg, mivel most meg azt állítod azért büntették mert elcseszte mások köreit azzal hogy kicsúszott. előbb meg itt mentegetted kimit ugyan ilyen megállásnál . ő is elcsezste mások köreit, de akkor azt mondtad nem kell büntetni. maldonado meg mi a rákos fityfenéért kapna büntetést egy versenybalesetért? ha úgy itélik a manővere veszélyeztette mások épségét vagy szabálytalan volt akkor kap valaki büntetést nem vezetői hibáért olyan összevisszaság, pontatlanság, tudatlanság, infórmáció hiány van a fejedben hogy vagy totál hülye vagy ehhez a sporthoz, vagy tényleg nincs elég rálátásod . ekkora marhaságot még f1890 se ír le, hogy vezetői hiábért ergo egy sima megcsúszásért, elfékezéésért ahol senkinek nem ment neki, nem is versenyen volt azért büntetés jár és abból is az hogy utsó rajthelyre sorolnak valakit. 05-ben sato belgiumban szokásos kamikaze módon hátulról felöklelte schumachert a rajtnál. kilökte a fenébe kiestek mid a ketten és ő is csak 10 rajthelyes büntetést kapott pedig ez versenyen volt, vszélyes meggondolatlan volt és konkrétan balesetet okozott vele meg egy versenyző futamának a végét. ezzel szemben te azt állítod azért is büntetni kell valakit ha nem versenyen van, semmiféle balesetet nem okoz , nem okozott veszélyt csak simán megcsúszott szerencsétlen. akkor ezentúl bárki aki meg mer csúszni, falat fog vagy kimegy a bukótérbe mert elvét egy kanyart azt vessék mágjára ilyen agyament dolgot ...de már megsem lepődöm rajtad az elmúlt napok alapján mert totál impotens vagy a forma1-hez. azt ultra anti f1890 hozzád képest maga a megváltás . lehet neki valami fura perverz okból az egyik életcélja a fikázás a schumacheres cikkeknél (vagy titkon velem akar beszélgetni a fene tudja) de legalább van mögötte tudás és értelmes dolgokat ír még ha a meglátásai a valóságtól elrugaszkodottak és nem képes megérteni dolgokat amik távol állnak tőle vagy simán el sem hisz mind1 hogy én vagy maga az érintett nyilatkozza le .

pasztmek,
az én meglátásaim max a te és a többi msc-s elfogultságával nem egyezik :D nem pedig a valóságtól elrugaszkodva próbálok meg hosszú körmondatokban kedvencem mellett érvelni h ezért meg azért nagyobb mint a többi, holott mindegyikre rálehetne fogni ezt vagy azt :P

az antit meg kikérem magamnak ,sohasem szurkoltam msc ellen

Zasalamel
#207 Zasalamel 2016. augusztus 26. 22:15  
G0007:
rizsa? te szerencsétlen most meg saját magadat cáfolod meg, mivel most meg azt állítod azért büntették mert elcseszte mások köreit azzal hogy kicsúszott. előbb meg itt mentegetted kimit ugyan ilyen megállásnál . ő is elcsezste mások köreit, de akkor azt mondtad nem kell büntetni. maldonado meg mi a rákos fityfenéért kapna büntetést egy versenybalesetért? ha úgy itélik a manővere veszélyeztette mások épségét vagy szabálytalan volt akkor kap valaki büntetést nem vezetői hibáért olyan összevisszaság, pontatlanság, tudatlanság, infórmáció hiány van a fejedben hogy vagy totál hülye vagy ehhez a sporthoz, vagy tényleg nincs elég rálátásod . ekkora marhaságot még f1890 se ír le, hogy vezetői hiábért ergo egy sima megcsúszásért, elfékezéésért ahol senkinek nem ment neki, nem is versenyen volt azért büntetés jár és abból is az hogy utsó rajthelyre sorolnak valakit. 05-ben sato belgiumban szokásos kamikaze módon hátulról felöklelte schumachert a rajtnál. kilökte a fenébe kiestek mid a ketten és ő is csak 10 rajthelyes büntetést kapott pedig ez versenyen volt, vszélyes meggondolatlan volt és konkrétan balesetet okozott vele meg egy versenyző futamának a végét. ezzel szemben te azt állítod azért is büntetni kell valakit ha nem versenyen van, semmiféle balesetet nem okoz , nem okozott veszélyt csak simán megcsúszott szerencsétlen. akkor ezentúl bárki aki meg mer csúszni, falat fog vagy kimegy a bukótérbe mert elvét egy kanyart azt vessék mágjára ilyen agyament dolgot ...de már megsem lepődöm rajtad az elmúlt napok alapján mert totál impotens vagy a forma1-hez. azt ultra anti f1890 hozzád képest maga a megváltás . lehet neki valami fura perverz okból az egyik életcélja a fikázás a schumacheres cikkeknél (vagy titkon velem akar beszélgetni a fene tudja) de legalább van mögötte tudás és értelmes dolgokat ír még ha a meglátásai a valóságtól elrugaszkodottak és nem képes megérteni dolgokat amik távol állnak tőle vagy simán el sem hisz mind1 hogy én vagy maga az érintett nyilatkozza le .

Érdekes mert pl Grosjeant számtalanszor büntették már meg ezért. Kimi meg max massát akadályozta aki ugye felmelegítő körön volt, aztán el is tűnt a pályáról, Sumi meg kb otthagyta a kocsiját, baromira nem ugyanaz a két eset.
Veled egy gond van, baromira elvakult vagy, de bízok benne h előbb utóbb majd kinövöd.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:30

Nigel
#206 Nigel 2016. augusztus 26. 22:08  
Zasalamel:
De könyörgöm a Renault akkor még csak másfél évig uralta az F1-et, Ferrari 5 év uralma után. Várták h valaki legyőzze őket, erre meg őt hátráltatják? :D Nem tom emlékszel e a monzai esetre is, h Alot ott is megbüntették a semmiért. :D

Azért a Ferrari is ott volt a szeren. MS két győzelmet és két második helyet szerzett az első hat futamon. Viszont még lábadoztak az előző év viszontagságai után. Időre volt szükségük, hogy teljesen beérjék a Renault-ot.

Emlékszem a monzai esetre, Alonso rosszkor volt rossz helyen, és ez nem hozott számára szerencsét :) Kíváncsi lennék a bírói kar összetételére, de ez volt a döntés, ezen kár vitatkozni, a bíróknak mindig igazuk van :)

Ennyit hadd lejtsen a hazai pálya.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:10

G0007
#205 G0007 2016. augusztus 26. 22:07  
Zasalamel:
Kérdésemre válaszolj inkább, a rizsa nem érdekel. Ki nem szarja le, a bírókat akik meg is büntették. :) Maldi hibázik egyet és ledózerolja a fél mezőnyt, megpaskolják a vállát h épp bőrrel megúszta, de büntit ugyanúgy kapni fog. Senkit se érdekel h milyen kicsin is múlott az élete ha közben 10 pilóta versenyét tette tönkre.

rizsa? te szerencsétlen most meg saját magadat cáfolod meg, mivel most meg azt állítod azért büntették mert elcseszte mások köreit azzal hogy kicsúszott. előbb meg itt mentegetted kimit ugyan ilyen megállásnál . ő is elcsezste mások köreit, de akkor azt mondtad nem kell büntetni.

maldonado meg mi a rákos fityfenéért kapna büntetést egy versenybalesetért? ha úgy itélik a manővere veszélyeztette mások épségét vagy szabálytalan volt akkor kap valaki büntetést nem vezetői hibáért


olyan összevisszaság, pontatlanság, tudatlanság, infórmáció hiány van a fejedben hogy vagy totál hülye vagy ehhez a sporthoz, vagy tényleg nincs elég rálátásod .

ekkora marhaságot még f1890 se ír le, hogy vezetői hiábért ergo egy sima megcsúszásért, elfékezéésért ahol senkinek nem ment neki, nem is versenyen volt azért büntetés jár és abból is az hogy utsó rajthelyre sorolnak valakit.

05-ben sato belgiumban szokásos kamikaze módon hátulról felöklelte schumachert a rajtnál. kilökte a fenébe kiestek mid a ketten és ő is csak 10 rajthelyes büntetést kapott pedig ez versenyen volt, vszélyes meggondolatlan volt és konkrétan balesetet okozott vele meg egy versenyző futamának a végét.

ezzel szemben te azt állítod azért is büntetni kell valakit ha nem versenyen van, semmiféle balesetet nem okoz , nem okozott veszélyt csak simán megcsúszott szerencsétlen.

akkor ezentúl bárki aki meg mer csúszni, falat fog vagy kimegy a bukótérbe mert elvét egy kanyart azt vessék mágjára

ilyen agyament dolgot ...de már megsem lepődöm rajtad az elmúlt napok alapján mert totál impotens vagy a forma1-hez.

azt ultra anti f1890 hozzád képest maga a megváltás . lehet neki valami fura perverz okból az egyik életcélja a fikázás a schumacheres cikkeknél (vagy titkon velem akar beszélgetni a fene tudja) de legalább van mögötte tudás és értelmes dolgokat ír még ha a meglátásai a valóságtól elrugaszkodottak és nem képes megérteni dolgokat amik távol állnak tőle vagy simán el sem hisz mind1 hogy én vagy maga az érintett nyilatkozza le .

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:13

Zasalamel
#204 Zasalamel 2016. augusztus 26. 22:01  
Nigel:
Mert üdítően hatott. Egy niemand, egy kiscsapat szárnyalása hatalmas sztori volt, kb. akkora, mint amikor tavaly, ország-világ bámulatára, a Leicester megnyerte a PL-t. Ha a Brawn GP menetelése tovább tart, akkor egy idő után őket is visszafogták volna. Így azonban az az egy év az F1 tündérmeséje lett. Nem állt érdekükben keresztbe tenni nekik. Rövidtávon legalábbis biztosan nem.

De könyörgöm a Renault akkor még csak másfél évig uralta az F1-et, Ferrari 5 év uralma után. Várták h valaki legyőzze őket, erre meg őt hátráltatják? :D

Nem tom emlékszel e a monzai esetre is, h Alot ott is megbüntették a semmiért. :D

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:02

Nigel
#203 Nigel 2016. augusztus 26. 21:58  
Zasalamel:
Nyilván, ahogy a RB-t is hátráltatták, mindig azt a csapatot húzzák le amelyik jól dolgozik, de amikor szezon közben belenyúlnak, annál gusztustalanabb, nagyobb csalás nem létezik. A Brawn GP-ből miért nem vették ki a diffit szezon közben? Az lett volna a normális ha következő szezonra vették volna ki a lengéscsillapítót, csak akkor meg sima Alo vb és ez nem tetszett az FIA-nak.


Mert üdítően hatott. Egy niemand, egy kiscsapat szárnyalása hatalmas sztori volt, kb. akkora, mint amikor tavaly, ország-világ bámulatára, a Leicester megnyerte a PL-t.

Ha a Brawn GP menetelése tovább tart, akkor egy idő után őket is visszafogták volna. Így azonban az az egy év az F1 tündérmeséje lett. Nem állt érdekükben keresztbe tenni nekik. Rövidtávon legalábbis biztosan nem.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:01

Zasalamel
#202 Zasalamel 2016. augusztus 26. 21:53  
Nigel:
De akkor tegyük már szóvá azokat a szabálymódosításokat is, amikkel a Ferrarinak igyekeztek éveken át keresztbe tenni. Bernienek tetszett, hogy a Ferrari világbajnok lett, az viszont már nagyon bökte a csőrét, hogy utána sorra nyerték a világbajnokságokat. Ezért minden évben új szabályokat hozott az FIA, hogy megállítsa a vörös veszedelmet. Változtattak a kvalin, 2005-ben pedig egy gumiszettel kellett abszolválni a versenyeket, ez pedig már végleg betett az olaszoknak. 2003-ban részben, 2005-ben teljesen sikerrel jár az FIA azon törekvése, hogy visszafogja, és szamárrá változtassa az ágaskodó paripát.

Nyilván, ahogy a RB-t is hátráltatták, mindig azt a csapatot húzzák le amelyik jól dolgozik, de amikor szezon közben belenyúlnak, annál gusztustalanabb, nagyobb csalás nem létezik. A Brawn GP-ből miért nem vették ki a diffit szezon közben?

Az lett volna a normális ha következő szezonra vették volna ki a lengéscsillapítót, csak akkor meg sima Alo vb és ez nem tetszett az FIA-nak.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 21:56

Nigel
#201 Nigel 2016. augusztus 26. 21:51  
Zasalamel:
?? Fogynak az érvek és már nem tudsz mit írni G0007 mester? :) Összegezve a 2006-os évet sokkal inkább a máig érthetetlen és az évtized egyik legdurvább csalása árnyékolja be az ellensúlyos lengéscsillapító betiltása szezon közben, egyértelműen az FIA szorosabb bajnokságot akart és kellett amivel visszaránthassák a renault-t a mezőnybe, usáig Alonso-nak nem volt ellenfele. Szal véleményem szerint Alonso bőven kiérdemelte a vb címet.


De akkor tegyük már szóvá azokat a szabálymódosításokat is, amikkel a Ferrarinak igyekeztek éveken át keresztbe tenni. Bernienek tetszett, hogy a Ferrari világbajnok lett, az viszont már nagyon bökte a csőrét, hogy utána sorra nyerték a világbajnokságokat. Ezért minden évben új szabályokat hozott az FIA, hogy megállítsa a vörös veszedelmet.

Változtattak a kvalin, 2005-ben pedig egy gumiszettel kellett abszolválni a versenyeket, ez pedig már végleg betett az olaszoknak. 2003-ban részben, 2005-ben teljesen sikerrel jár az FIA azon törekvése, hogy visszafogja, és szamárrá változtassa az ágaskodó paripát.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 22:13

G0007
#200 G0007 2016. augusztus 26. 21:48  
F1890:
egyrészt, ahhoz teljesképernyőn kéne megnézni, kettő nem ugyanazt a képkockát mutattad. ergó tök fölösleges vita ez. nézz meg egy youube videót 360-ban hd-ban majd fullhd-ban és rájössz mi a különbésg

nincs vita ez tény . attól még nem szar képminőség mert nem 30 giga csak nem olyan éles

Zasalamel
#199 Zasalamel 2016. augusztus 26. 21:45  
G0007:
én soha nem ferdítek mert nem vagyok rászorulva. tisztázni szoktam dolgokat. idézlek: "belenyúlt az időmérő edzés végeredményébe ha szándékos volt ha nem, és ez büntetendő" ha szándékos volt HA NEM ÉS EZ BÜNTETENDŐ. Ergo ha véletlen hibázott akkor is büntetni kell. erre írtam hogy " ha egy versenyző hibázik akkor az büntetendő. hát ez miféle gyökérség tőled már megint?:D " na ebbe mégis mi a francos füttyfene a ferdítés? te mondtad ezt a faszságot :D öcsi, te azt állítod, hogy egy autóversenyző nem hibázhat, nem csúszhat meg, nem csúszhat ki, nem ronthat mert akkor büntetés jár neki. mit gondolsz mik ezek robotok? soha a büdös életbe nem láttam még olyat hogy megy egy versenyző , kicsúszik ne adj isten falat fog erre megbüntetik és az utsó helyre sorolják . hát mi ez a gestapo ? akinek nem tetszik a pofája, nem áll be a sorba azt elhurcolják/meghurcolják? ... röhejes

Kérdésemre válaszolj inkább, a rizsa nem érdekel.

Ki nem szarja le, a bírókat akik meg is büntették. :) Maldi hibázik egyet és ledózerolja a fél mezőnyt, megpaskolják a vállát h épp bőrrel megúszta, de büntit ugyanúgy kapni fog. Senkit se érdekel h milyen kicsin is múlott az élete ha közben 10 pilóta versenyét tette tönkre.

Nigel
#198 Nigel 2016. augusztus 26. 21:43  
G0007:
nem vagyok vágó mondjuk és premier pro tolom ha elővágok, de nekem azt mondta vágó ismerősöm hogy ha alapjáraton szar egy hang azzal ő nem tud mit kezdeni. lehet egy hangtechnikus igen de vágóprogramokkal én nem találtam még megoldást ilyesmire. te szerintem csak simán felhangosítottad egyébként :)


Meglehet :) Már csak a végeredményt hallottam, tehát nincs viszonyítási alapom. Az eredeti hang olyan halk volt, hogy semmit nem lehetett belőle érteni. Utána viszont annál jobb lett.

A Media Coder az egyik program, amit használni szoktam. Az a hangerősség-javítás mellett azt is lehetővé teszi, hogy egyik formátumból a másikba konvertáld át a videókat.

Van egy másik, amellyel pedig a képarányon is lehet változtatni. Egy régebbi 320 - 240-es videót simán átalakít bármely mássá. Ráadásul elég gyorsan teszi, általában 30-40 perc az egész. Persze fájlmérettől függően.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 21:45

G0007
#197 G0007 2016. augusztus 26. 21:33  
Zasalamel:
Ferdíteni is tudsz látom :) hibázás közt is van különbség, szted Maldonadot vagy Grosjeant hányszor büntették már meg csak mert hibázott? Egyébként jah belenyúlt, mert Alo jobb körön volt , Fisichella meg miatta nem tudott javítani pl.

"Egyébként jah belenyúlt, mert Alo jobb körön volt , Fisichella meg miatta nem tudott javítani pl."

és ki nem szarja le? attól még megcsúszott mert 160ról elmérte a féktávot és nagynehezen megmentette a verdát.de inkább azt kivánom bárcsak falat fogott volna a mentés helyett mert akkor elekrülte volna ezt a majomparádét

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 21:34

G0007
#196 G0007 2016. augusztus 26. 21:31  
Zasalamel:
Ferdíteni is tudsz látom :) hibázás közt is van különbség, szted Maldonadot vagy Grosjeant hányszor büntették már meg csak mert hibázott? Egyébként jah belenyúlt, mert Alo jobb körön volt , Fisichella meg miatta nem tudott javítani pl.

én soha nem ferdítek mert nem vagyok rászorulva. tisztázni szoktam dolgokat.

idézlek:

"belenyúlt az időmérő edzés végeredményébe ha szándékos volt ha nem, és ez büntetendő"


ha szándékos volt HA NEM ÉS EZ BÜNTETENDŐ. Ergo ha véletlen hibázott akkor is büntetni kell.

erre írtam hogy

" ha egy versenyző hibázik akkor az büntetendő. hát ez miféle gyökérség tőled már megint?:D "

na ebbe mégis mi a francos füttyfene a ferdítés? te mondtad ezt a faszságot :D

öcsi, te azt állítod, hogy egy autóversenyző nem hibázhat, nem csúszhat meg, nem csúszhat ki, nem ronthat mert akkor büntetés jár neki. mit gondolsz mik ezek robotok?


soha a büdös életbe nem láttam még olyat hogy megy egy versenyző , kicsúszik ne adj isten falat fog erre megbüntetik és az utsó helyre sorolják . hát mi ez a gestapo ? akinek nem tetszik a pofája, nem áll be a sorba azt elhurcolják/meghurcolják? ... röhejesF1890
#195 F1890 2016. augusztus 26. 21:22  
G0007:
na látod. ezzel cáfolod magad. ha szar minőség lenne már simán így egy képkockából is kilátszódna

egyrészt, ahhoz teljesképernyőn kéne megnézni, kettő nem ugyanazt a képkockát mutattad. ergó tök fölösleges vita ez. nézz meg egy youube videót 360-ban hd-ban majd fullhd-ban és rájössz mi a különbésg

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 21:23

Zasalamel
#194 Zasalamel 2016. augusztus 26. 21:21  
G0007:
én ne tudnék? hát akkora faszságokat olvasok tőled a napokban, hogy a falat kaparom már . most is azt állítottad hogy ha egy versenyző hibázik akkor az büntetendő. hát ez miféle gyökérség tőled már megint?:D senki nem mondta hogy alo nem érdemelte meg a vb címet 06-ban, soha nem volt vitatéma. csak mivel egy pénzfeldobáson múlt h ki yner nálam a sportérték szempontjából annak nagyobb értéke volt aki nehezebb helyzetben nyomta végig a csatát és azok ellenére is majdnem legyőzte a fiatal címvédő titánt

Ferdíteni is tudsz látom :) hibázás közt is van különbség, szted Maldonadot vagy Grosjeant hányszor büntették már meg csak mert hibázott?

Egyébként jah belenyúlt, mert Alo jobb körön volt , Fisichella meg miatta nem tudott javítani pl.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 26. 21:28

G0007
#193 G0007 2016. augusztus 26. 21:19  
F1890:
egy mozgóképből filmkockát csinálni kb annyi értelme van mint sivatagban dinnyéemagot elvetni... ajánlom h töltsd le pl 2015 season reviewet blueray felbontásban és mikor látod berger pofáján a borostát, akkor lepődsz meg igazán h bakker ez már minőség.

na látod. ezzel cáfolod magad. ha szar minőség lenne már simán így egy képkockából is kilátszódna

F1890
#192 F1890 2016. augusztus 26. 21:19  
G0007:
nem vagyok vágó mondjuk és premier pro tolom ha elővágok, de nekem azt mondta vágó ismerősöm hogy ha alapjáraton szar egy hang azzal ő nem tud mit kezdeni. lehet egy hangtechnikus igen de vágóprogramokkal én nem találtam még megoldást ilyesmire. te szerintem csak simán felhangosítottad egyébként :)

bizonyos szűrők vannak a videószerkesztőkben de azokkal nem lehet nagyot alakítani. egy hangtechnikus kemény órák munkájával kitudja tűrni a háttérzajokat egy bizonyos szintig. de az tény h szarból nem lehet várat építeni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

112016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik