Mit tanulhat a McLaren az első Honda-korszak előtti válságából?

írta: M4Sport
2016. január 10. 14:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fennállása leggyengébb szezonja után próbál talpra állni 2016-ban a McLaren. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján már ment keresztül hasonló válságon az istálló – az akkori feltámadás szemtanúi, a korábbi főtervező és versenyző szerint pedig a múlt érdekes tanulságokat kínál a jelenkor számára is. Ron Dennis előtt azonban ezúttal más, jóval nehezebb feladat áll.

Egy új korszak kezdetét jelentette a McLaren számára a 2015-ös szezon – és egyben fennállása legrosszabb idényét is. A csapat megszakítva két évtizedes együttműködését a Mercedesszel, újra összeállt a Hondával, ám az első közös korszakukat jellemző sikerek egyelőre elmaradtak. 1988 kiugró dominanciája helyett 2015 kiugróan sok problémát, szenvedést és kínos pillanatot hozott számukra.

A csapat ugyanakkor továbbra is hisz a fényes jövőben – a márka ügyvezető igazgatójával, Ron Dennisszel az élen, aki a tapasztalatára alapozza optimizmusát. A McLarennek nem ez ugyanis az első válságosnak nevezhető korszaka az F1-ben – s az elsőből éppen Dennis volt az, aki kivezette őket az 1980-as évek elején. A brit jól tudja tehát, mire épült fel az a 16-ból 15 győzelmet hozó 1988-as idény.

És tudja ezt akkori főtervezője, John Barnard, valamint versenyzője, John Watson is, akik maguk is szemtanúi voltak a gyengélkedésnek, s aktívan kivették a részüket a feltámadásból. A közelmúltban a Motor Sport magazinnak elevenítették fel az akkori történéseket – s állították szembe a mostani helyzettel.

McLaren-Honda

Dennis színre lép – és minden megváltozik

Az egészet az alapító Bruce McLaren 1970-es halálánál érdemes kezdeni. Miután az istálló elveszítette központi figuráját, az irányítást Teddy Mayer és a nemrég elhunyt Tyler Alexander vette a kezébe. A csapat Emerson Fittipaldival 1974-ben megnyerte első világbajnoki címeit (az egyénit és a konstruktőrit is), majd két évvel később James Hunt is felért velük a csúcsra. Ezt követően viszont jött a visszaesés, melynek mélypontját a sokat emlegetett 1980-as idény jelentette, amely egészen mostanáig a negatív rekordjuk is volt egyben: 8. hely a konstruktőri bajnokságban, mindössze 11 pont.

Aztán feltűnt a színen Ron Dennis, az ambiciózus fiatal exszerelő, aki többek között annál a Jack Brabhamnél edződött, aki a sportág történetében egyedülálló módon saját maga által tervezett autóval, saját nevén futatott csapattal nyert világbajnokságot versenyzőként. S aki ekkor éppen egy Forma–2-es csapatot a Project Fourt működtette, amivel az F1-be vágyott. „Én 1979-ben csatlakoztam Ron Project Fourjához, és elkezdtem F1-es autót tervezni, szénszálas vázzal” – mesélte a főtervező, John Barnard. „Nem volt elég pénzünk a befejezéséhez, de John Hogan, a Marlborótól nagy érdeklődést mutatott, és egyúttal csalódott is volt amiatt, ahogyan a McLaren-csapat dolgai mentek. Hogie volt az, aki összehozta a csapatokat. Az igazgatók és részvényesek a következők voltak: Ron, jómagam – igaz, csak kilenc százalékos részesedésem volt akkor –, és Creighton Brown, valamint a McLaren részéről Teddy Mayer és Tyler Alexander. Ezzel jött létre az eredeti McLaren International” – mondta Dennis csapatának és a McLarennek a fúziójáról.

Ron Dennis

Letisztult szerepek, lendület és biztos háttér

A csapatot 1979 óta erősítő versenyző, John Watson azonnal érezte az átszervezés hatásait. „John (Barnard) eljött az utolsó két versenyünkre 1980-ban. Teddy, aki nagyon hatékony versenymérnök volt, Alain Prost mellett dolgozott az M30-ason, így John kizárólag az én M29-esemmel foglalkozott. Nem értettem, amikor megemeltette az elülső hasmagasságot Kanadában. De aztán kimentem… hihetetlen javulást éreztem! Működésre bírta a padlólemez szívóhatását, és nagyon jó versenyt futottam” – emlékezett vissza Watson Barnard első lépéseire.

„Ron volt a középpontban, az ő ambíciói. Azt mondta, balszerencse nem létezik, csak rossz versenyzés, rossz tervezés, rossz gyártó. Remekül választott Johnnal, és miután az egyezség megszületett, Teddy és Tyler már sosem nyerték vissza a hatalmukat. De John irányított a tervezésnél. Akik a hatvanas-hetvenes években az autón dolgoztak, nagy befolyással bírtak a tervezés terén is. Ez volt a hagyomány a McLarennél. De John véget vetett annak, hogy megmondják a tervezőnek, mit csináljon. Nem akarta, hogy bárki is tovább bonyolítsa a helyzetet, beleszóljon a dolgába, az autójába, a projektjébe.”

Barnard szerint ez a fajta központosítás, a szerepek egyértelműsítése jelentette az egyik kulcsát a csapat egyenesbe hozásának. „Minden, amit autón csináltunk, ahogyan az autót összeraktuk, a tervező irodából jött – azt pedig én irányítottam. Ron hozta a pénzt – olyan üzleteket ütött nyélbe, amiket Teddy Mayernek nem sikerült –, én pedig hoztam, amit kellett a technikai részlegen. Emeltünk a színvonalon” – mondta.

Watson az új csapat által megalkotott első autót az MP4/1-est igazi ékkőként jellemezte, amit precizitás és következetesség jellemzett – melyek a korábbi korszakban ismeretlen fogalmak voltak számára. „John lényegében egy mérnöki tiszta lapot teremtett. Minden futamot meg akart nyerni. Amerikába kellett menniük ahhoz, hogy megkapják az előnyösebbnek számító technológiát, mely könnyebb és erősebb volt, de egyben drágább is” – mesélte Watson.

A megújult csapat első évében, 1981-ben az angol versenyző megnyerte a Brit Nagydíjat. A siker pedig a főszponzor Marlborót is meggyőzte, amely biztosította számukra a TAG-Porsche-motorhoz szükséges támogatást. Időközben azonban Dennisék teljesen a maguk képére formálták a McLarent, gyakorlatilag elnyomva a két addigi vezetőt, Mayert és Alexandert. „Teddy folyton Renault-motorok tervrajzait mutogatta nekem, amely valójában egy utcai autó motorblokkja volt. Azt mondta, a Lotusnak ez is elég jó volt. Mi viszont úgy gondoltuk, tudunk ennél jobbat is. Teddy mindig is azt akarta, hogy tervező legyek, de nem hagyott nyugton. Amikor közöltem Ronnal, hogy távozni szeretnék, azt mondta, ő velem van. Aztán 1982 végén megállapodott Teddyvel és Tylerrel, és kivásárolta őket a csapatból” – mesélte Barnard, aki ezt követően 43%-ra növelte a részesedését a csapatban.

Az ezt követő években három egyéni és két konstruktőri bajnoki címet nyertek 1984 és 1986 között, majd következett az első, dicsőséges Honda-korszak 1988-ban.

Ayrton Senna, 1988, McLaren

Hol vannak a Barnardok és Neweyk?

Barnard a Hondával való dominanciának már nem volt része: eladta saját részesedését Mansour Ojjeh-nek és a TAG-cégnek, majd a Ferrarihoz szerződött főtervezőnek. A sikerek alapjának lerakásában azonban ő is részt vett – s ennélfogva arról is megvan a véleménye, a jelenkorban mi hiányzik Wokingban a hasonló eredményességhez.

Elsőként a technikai részleg felépítésében mutatott rá a hiányosságokra. „Ron nem szereti a technikai igazgatói pozíciót. Nem hajlandó kinevezni ennek senkit. Véleményem szerint ez hiba. Ott vannak a csoportjai, akiknek egymással kell egyezkedniük és megállapodniuk. Van párhuzam az akkori időkhöz képest. Akkor főként Teddy Mayer volt a főnök, bár a főtervező, Gordon Coppuck is ott volt. Ő elmondta, milyennek látná az autót, és mit kéne kipróbálni. Gordon megrajzolta, majd legyártották. A régi McLarennél így működött a dolog. És mintha a mai McLaren is ilyen lenne” – vélekedett, utalva arra, hogy Adrian Newey távozása óta nincs domináns tervező Wokingban, az autókat több lábon álló mérnökcsoport alkotja meg.

Watson egyetért korábbi tervezőjével. „Én mindig úgy gondoltam, a csapatok vezetőségének piramisszerűen kell felépülniük, de a McLarené nem ilyen. Ők most inkább egy vezetőkből álló csoport, mind ugyanazon a szinten vannak, és egyiküknek sincs függetlenségük. Ez az együttműködésről szól. Még mindig vannak rendkívüli emberek a McLarennél. Ha van náluk egy új Barnard vagy egy új Adrian Newey – és ebben nem vagyok biztos –, hagyni kellene őket dolgozni a maguk módján” – vélekedett.

Más kérdés, hogy a Red Bulltól érkezett Peter Prodromou, aki igazi Newey-tanítványnak számít, az elmúlt másfél évben így is nagy szabadságot kapott a csapattól, ami autójuk aerodinamikai koncepcióváltásán is érezhető. A görög származású mérnöknek ráadásul a 2016-os modell lesz az első teljes egészében „saját” autója, így ezen a téren a Barnard és Watson által említett problémára talán mégis van mármegoldás.

Niki Lauda, John Watson

Megtépázott hírnév, szponzorhiány és megosztott figyelem

Vannak azonban más gondok is: például az, hogy a csapat helyzete, valamint az F1 közege is jelentősen megváltozott a 80-as évekhez képest, ami együttesen gazdasági nehézségek elé állította az istállót. Miközben Dennis érkezésekor ott volt a főtámogató Marlboro, valamint más biztos szponzorok, addig most a megugrott költségek, valamint az elmaradó eredmények miatt egyre-másra távoznak oldalukról az eddig hű cégek. A csapat pedig csak a Honda gyári támogatásának köszönheti, hogy továbbra is a legjobbak szintjén állhat a költségvetés terén.

Barnard szerint már csak utóbbi miatt is jó döntés volt a Honda ajtaján kopogtatni, ahelyett, hogy hagyták volna magukat egyszerű partnercsapattá válni a Mercedes vagy bármely más gyártó oldalán. A volt tervező azonban figyelmeztetett: a mostani csak átmeneti állapot, mely ha sokáig elhúzódik, komoly bajokat eredményezhet. „Szerintem idén túl magas elvárásokkal érkezett a Honda. 1988-ban minden összejött nekik: egy szabályváltozás közepén voltak, ők voltak az egyetlenek, akik megfelelő turbót tudtak gyártani, náluk volt a világ két legjobb versenyzője, a McLaren pedig egy erős autó volt. Azt azonban elfelejtik, hogy az csupán egy kivételes év volt, miközben alábecsülték, mire van szükség manapság. Nagyon könnyű megrészegülni a sikertől. Szerintem a Honda följavul. De az nem mindegy, mikor. A McLaren szponzorokat veszít, mégpedig nem rövidtávú szponzorokat, hanem igazi, hosszú távban gondolkodókat” – utalt többek között a TAG Heuer elvesztésére, amely jövőre a Red Bull motornévadó szponzora lesz.

A szakember szerint az elmúlt években főtámogatót kereső, de a túl alacsony összegek miatt több cégnek is nemet mondó Dennis túl optimista, ha azt gondolja, egy konkrét cégóriással pótolhatja a két éve kiszállt Vodafone-t, s szerezhet magának egy új „Marlborót”. „Ron szereti, ha egy nagy nevet festhet fel az autóra, de ma ezt nehéz megtenni az óriási költségvetés miatt. Ez az alapvető probléma. Előbb ugyanis kell a pénz, s csak aztán lehetsz sikeres. Ők nem engedhetnek meg még egy ilyen évet maguknak. A McLaren már most sokat veszített a hírnevéből” – hívta fel a figyelmet.

Majd hozzátette, szerinte az is az F1-es csapat hátrányára vált, hogy a McLaren ma már jóval több egyszerű F1-es csapatnál, s egyebek mellett az utcai autógyártásban is érdekeltté vált (amely téren egyébként továbbra is sikeres). „Minket is sokszor felkértek arra, hogy gyártsunk utcai autókat, de én elutasítottam ezt. Sokkal kisebb csapat voltunk akkoriban, és úgy gondoltam, ez csak elterelné a figyelmünket. Szerintem ez történt Ronnal. Célba vette a Porsche piacát, és nem hiszem el, hogy ez nem vett el tőle sok energiát. Ahhoz, hogy F1-es csapatot működtess, teljes mértékű figyelemre van szükség: vagy csinálod, vagy nem.”

Barnard abban sem biztos, hogy a csapat egy erősebb motorral képes lenne a Mercedes első számú üldözőjévé válni. S ebben Watson is egyetért vele, aki kiemelte, a Ferrarival így vehették volna fel a versenyt 2015-ben. „És ez fáj Ronnak” – tette hozzá. „A legrosszabb fogfájás ez, amit csak el lehet képzelni. Ő nem látta annak idején az 1979-es mélypontot, csak profitált belőle. Ez most a legnagyobb kihívás, semmi kétség.”

Barnard is így látja – s szerinte ezúttal a fölkapaszkodás is sokkal nehezebb lesz a McLaren számára. „Nekünk annak idején egy jachtot kellett megfordítanunk. Ők most egy tartályhajóval próbálkoznak…” – hasonlította össze a Dennisékre a 80-as években és napjainkban váró kihívásokat a korábbi sikertervező.

Fernando Alonso

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Safrane2.5
#2 Safrane2.5 2016. január 11. 10:48  

Hát őszintén mondom,ebből 2017-2018 ban lehet csak valami..... :( De,ne legyen igazam és idén jöjjön a dobogó egyszer - kétszer....Szegény Fernando és Button nagyon megérdemelné.! Ha nem lesz idén ugrás szerű javulás, jövőre szerintem Alonso visszatér a Renaulthoz ,Button meg visszavonul.

NYA.
#1 NYA. 2016. január 10. 15:44  

Szóval ilyen nagy a baj."Tartályhajót"kell megmozgatni.Még nem láttam olyan nehéz évüket mint a tavalyi.Ki kell mászni a fejtető fölé magasan érő sz@rból és ez sikerülni is fog.Csak kérdés mennyi időt vesz igénybe.