Mit tanulhat a Reanult a Mercedestől és a Red Bulltól?

írta: M4Sport
2016. március 28. 13:04
FOTÓ: ©Renault

A Renault technikai igazgatója számos hasonlóságot lát a franciák mostani és egykori csapata, a Mercedes 2011-es helyzete között. A németek és a Red Bull trükkjeit ellesve, tudatos építkezéssel készülnek visszakapaszkodni az élmezőnybe. De vajon képesek lesznek-e a Mercedes után csinálni?

Egy futam után egyelőre pontok nélkül áll a Renault-istálló, ám a franciáknál nyoma sincs az idegességnek. Miután a Lotus kései felvásárlásával eleve jókora hátrányba került, a csapat nem tűzött ki komoly célokat 2016-ra: mindössze a jogelőd tavalyi konstruktőri 6. helyezését szeretné megőrizni.

A gyári istálló mostani szezonja valójában sokkal inkább a jövőépítésről szól. Enstone az elmúlt években nemcsak teljesítményét tekintve kezdett hanyatlani, a leépítéseknek köszönhetően a csapat is meggyengült. A franciaországi motorrészleg és a nagy-britanniai gyár munkáját összehangoló általános technikai igazgatót, Bob Bellt pedig azzal bízták meg, hogy rakja le az alapjait egy olyan versenycsapatnak, amely az elkövetkező években már képes lehet az élcsapatok szintjén teljesíteni.

Mint a Mercedesnél

Bell számára nem ismeretlen a feladat. A Renault-nál otthonosan mozog már, hiszen Fernando Alonso bajnoki sikereinek egyik kulcsfigurája volt. 2011-ben pedig annál a Mercedesnél vált technikai igazgatóvá, amely azóta uralma alá hajtotta a sportágat. Most valami hasonló építmény felhúzásába kezd a Renault-nál – s a két csapat helyzete között maga is lát párhuzamot. A kezdet kezdetén például Brackleyben is a mérnöki gárda kibővítésével kellett kezdenie a munkát.

„Vannak hasonlóságok. Amikor a Mercedeshez szerződtem, a csapat még inkább Brawn volt, ami azelőtt pedig Honda. Természetesen amikor a Honda távozott, a Brawnnál létszámleépítés történt, ezért a legelső feladatunk az volt, hogy megalkossunk egy olyan struktúrát, amely képes jól vinni az aktuális autó, a jövő évi autó, valamint a 2014-es autó projektjét. Egy időszakban egyszerre három autó programját vittük párhuzamosan, vagyis olyan csapatstruktúrára volt szükség, amely képes erre, valamint meg kellett teremtenünk a hátteret is hozzá. Több hasonlóság is van a két program között, szóval ez nem ismeretlen terület számomra” – nyilatkozta az ESPN-nek.

Ami a valódi gyári csapattá és élcsapattá váláshoz szükséges struktúra kialakítását illeti, a francia gyártó emellett partnerétől, a Red Bulltól is sok mindent elleshet – az osztrákok oldalán négy bajnoki címet nyertek, s alaposan megismerhették az ottani sikerek titkát is. „Sosem lehetsz igazán elégedett a csapatstruktúrával” – állapította meg Cyril Abiteboul, a Renault Sport ügyvezetője. „Egy nagycsapatot úgy kell felépíteni, hogy az képes legyen folyamatosan alkalmazkodni – pótolni a hiányzó dolgokat, valamint reagálni a sportág újdonságaira. Mi megfigyelhettük, hogyan tud a Red Bull folyamatosan növekedni és új területekbe pénzt fektetni. Nem veszünk át semmilyen új ötletet a Red Bulltól, de azért jó látni, hogyan irányítják az egész programjukat. Azt mindenképpen átvehetjük tőlük, ahogyan alakítják és átlátják a saját csapatuk struktúráját – most mi is ezen dolgozunk Enstone-ban” – ismerte el.

Cyril Abiteboul, Bob Bell, Fréderic Vasseur

Kirakós játék: egyelőre csak a kockákat keresik

Abiteboul kiemelte, nincs határidejük a felzárkózásra, tudatosan elegendő időt hagynak maguknak ahhoz, hogy a kirakós minden kockája a helyére kerüljön. Elnökük, Carlos Ghosn támogatását is élvezik, aki három évet adott nekik csak arra, hogy újra harcba szálljanak a győzelmekért. Bell szerint fontos is, hogy lépésről lépésre haladjanak, mert az alapozásnál nincs meghatározóbb szakasza a csapatépítésnek.

És ezt a Mercedes sikerei is igazolják. Hogy a németeké ma a leghatékonyabb csapat, évek munkájának eredménye, mely során nemcsak hátterüket, szakemberállományukat is folyamatosan fejlesztették. Bell Ross Brawn csapatfőnökkel alkotta meg azt a gárdát, amely ma Aldo Costával, Geoff Willisszel vagy éppen Andy Cowell-lel a lehető legbiztosabb pilléreken áll, s melyben minden pozíciót a legalkalmasabb személy tölti be.

„Ez nem könnyű, mert a Forma–1-ben manapság a legtöbb jó mérnököt hosszú távra szerződtetnek, és hosszú a várakozási idő is” – utalt Bell arra, hogy a Renault-t hasonlóan felépíteni hosszú folyamat lesz. „Szó sincs arról, hogy egy csapásra megújíthatod a teljes csapatodat. A folyamatos növekedést célozza a tervünk, tisztában vagyunk vele, hogy ez sokáig fog tartani. A megfelelő embereket fogjuk keresni, akik illenek a csapatba, jól dolgoznak a csapattal, és megfelelő színvonalon teszik ezt. Adunk időt magunknak erre, nem fogunk kapkodni.”

„Terveink szerint 470 emberről 650-re bővítjük az alkalmazottaink számát tizennyolc hónap alatt a következő két évben. Ez elérhető, de figyelnünk kell arra, hogy megfelelően járjunk el, a megfelelő embereket válasszuk ki. Ami a motor oldalát illeti, Viry Chatillonban nem tervezünk efféle bővítést, mert az elmúlt években sem nyúltunk az ottani forrásainkhoz, és már most is megfelelő számú emberünk van, vagyis csak kis mértékű növekedés lesz. Ott inkább arra törekszünk, hogy megfelelő legyen a szerveződésünk, nem csak a számokat nézzük” – magyarázta a szakember.

E csapatépítéshez a gárda ráadásul minden támogatást megkap anyacégétől, a Renault-tól is. „A Renault nagy tapasztalattal rendelkezik a motorsportban, már több mint száz éve versenyzünk, és ha ők azt mondják, elkötelezik magukat, akkor valóban el is kötelezték magukat” – mutatott rá Bell. „A modern Forma–1 nagyon nehéz gazdasági szempontból, nagyon sokba kerül a versenyzés, ha az élmezőnybe vágysz, és nincsenek már nagy szponzorok, mint régen. Valamennyi gyártónak – legyen szó a Renault-ról, a Mercedesről vagy a FIAT-ról – nagyon óvatosnak kell lennie, hogy mennyi pénzt öl ebbe, mert hamar elviheti a pénzüket sok más is. A Renault teljes mértékben mellettünk áll, megadják azt a pénzt, ami szükséges a munka elvégzéséhez, de el is várják tőlünk, hogy teljesítsünk, és azt is, hogy költséghatékonyak legyünk, miközben növelni tudjuk a bevételeinket a már meglévő és új forrásainkból. Azt nem várhatjuk ugyanis el, hogy a teljes számlát ők állják.”

Jolyon PalmerAz nyer, aki a legkorábban kezdi a 2017-es felkészülést

Bell végül a jövőbeni sikerek egy másik meghatározó összetevőjéről is említést tett: az F1-et ciklikussá tévő szabályváltozásokra. Megfigyelhető, hogy az elmúlt években egy-egy csapat uralkodása rendszerint egy-egy szabályciklushoz volt köthető. A Red Bull a 2009-es új aerodinamikai regulákkal került a trónra, míg a Mercedes a motorok 2014-es középpontba helyezésével. E csapatok ráadásul a megelőző korszakban nem számítottak sikeresnek, így megtehették, hogy az időközben a győzelmekért is csatázó riválisaiknál hamarabb és nagyobb erővel összpontosítsanak az új projektjükre. A Brawn GP 2009-es bajnoki sikerét főként a Hondával teljesített 2008-as „tesztévének” köszönhette; de a Mercedes is már 2011-ben megkezdte a felkészülést az új motorérára – amikor a pontos szabályokat még nem is tisztázták, s amikor amúgy a pályán csak küszködtek.

Bell szerint a Renault szempontjából a szintén változásokat hozó 2017 kínálhat hasonló esélyt – jóllehet nekik ezúttal kevesebb idejük lesz átállni. „Aerodinamikai szempontból és mechanikai szempontból is mások lesznek az autók. Az a csapat lesz a legjobb 2017-ben, amelyik már hat hónappal ezelőtt elkezdte a fejlesztést. Lesznek olyan istállók, amelyek már ebben az időszakban nekiálltak a munkának – vagy akár még korábban” – vélekedett Bell. „Ez egy komoly kihívás, de éppen ez a szép a Forma–1-ben és az új szabályokban. A Forma–1-nek szüksége van a változásokra, és remélhetőleg ez meg is keveri valamennyire az erőviszonyokat.”

Ezek után adja magát a kérdés: vajon a franciák mikor helyezik át a súlypontjukat a 2017-es projektre? Bell szerint a jövő erőviszonyait ez a döntés határozhatja meg leginkább. „Az év első felében a 2016-os autónk fejlesztése lassú lesz, de van egy programunk, és folyamatosan viszünk majd újításokat is. De könnyen lehet, hogy nem fejlődünk majd olyan ütemben, mint az normális lenne. Idén plusz nehézséget jelent, hogy 2017 már közeleg, és teljesen más szabályok lesznek érvényben, vagyis egy ponton túl el kell döntenünk, mikor állunk át a 2016-osról a 2017-es programra, máskülönben még jobban lemaradunk. Nehéz döntés lesz ez, az első pár futam után mérlegelni fogjuk, hol állunk az erősorrendben, mik az elvárásaink erre az évre, aztán a 2016 és 2017 között megfelelően egyensúlyozva határozzuk meg a további fejlesztési programunkat.”

Kevin MagnussenKiben lappang ott a következő dominancia?

Az F1-et e ciklikussága miatt voltaképpen a párhuzamos versenyek jellemzik. Az egyik csatát az aktuális versenygépekkel a pályán vívják a résztvevők, míg a másikat a háttérben, a jövőtervezés terén. És a múltban már láthattuk, aki előbbiben vesztésre áll, még vezethet toronymagasan utóbbiban. Ma már tudjuk, hogy az évről évre csalódást keltő Mercedes sem egy reménytelen csapat volt 2010 és 2012 között – sokkal inkább csak egy nagy zsákmányszerzésre készülő szunnyadó oroszlán…

Vajon a Renault-ban is benne lehet ugyanez? Cyril Abiteboul hangsúlyozta rajtuk távolról sincs nagy eredménykényszer, ezért nem is céljuk a Mercedeséhez hasonló dominancia. „Fontos nyerni, és bár nem kell minden egyes évben nyerned, nem képviselhetsz itt egy márkát úgy, hogy közben senkit sem nyűgözöl le, nem mutatod meg, mire képes az általad képviselt cég. Nem feltétlenül kell nyerni, de részt kell venni a show-ban, profiként kell dolgoznod – és mi ezért kezdtük újra. Tavaly pedig emiatt volt nehéz elérnünk, hogy az emberek higgyenek a projektünkben.”

„Mi nem vagyunk annyira prémium márka. Franciák vagyunk, küzdeni akarunk. Kicsit másképp szeretnénk csinálni a dolgokat, némi izgalmat kelteni, valamit tenni a márkáért és a sportágért. Jó munkát akarunk végezni a pályán, és egyszerre akarunk részt vállalni a show-ból és versenyképesnek lenni. Nem feltétlenül kell megnyernünk minden versenyt, mint a Mercedesnek, mert ez nem tesz jót mindenkinek, de azért esélyesek akarunk lenni valamennyi futamon” – vette le csapata válláról a terhet a Renault irányítója.

Merőben másfajta hozzáállás ez, mint amit a szintén a csúcsra visszatérni vágyó McLarentől látunk. Nyugodtabb és megfontoltabb. Már csak az a kérdés, ők valóban beérik-e majd a puszta győzelemre esélyességgel is.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Sebees
#1 Sebees 2016. március 28. 18:42  

Kívánom hogy sikerüljön!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa