Mosley, Hunt és a zavarba ejtő fehér csíkok…

írta: M4Sport
2016. január 19. 12:19

Igazi bohém playboy volt, aki nemcsak az életet habzsolta, de tehetségével sem bánt túl megfontoltan – a korábbi FIA-elnök, Max Mosley James Huntról anekdotázott.

Lewis Hamilton gyakran osztja meg a közvéleményt a mezőny többségétől eltérő életvitelével – nemrég például a popsztár Justin Bieberrel látták őt autókázni egy La Ferrarival. Ha extravaganciáról beszélünk, ugyanakkor aligha ő számít az F1 legkülönösebb figurájának. Amióta bemutatták az 1976-os szezon bajnoki párharcát feldolgozó Hajsza a győzelemért című filmet, újra megerősödött a 70-es évek brit versenyzősztárjának, James Huntnak a kultusza, aki Hamiltonénál sokkal hivalkodóbb életmódjáról volt híres.

Max Mosley, az FIA előző elnöke személyesen is jól ismerte a világbajnokot, akiről természetesen extrém történetei is vannak. „Hihetetlenül népszerű volt, és már csak ezért is rengeteget szórakozott” – kezdte az anekdotázást Mosley a Talksportnak. „Amikor a McLarennél versenyzett, egyszer együtt utaztunk Rióban. Különböző okok miatt egy szponzor bulijára siettünk, ezért úgy döntöttünk, egy autóval megyünk. Megkérdezte tőlem: »Nem gond, ha út közben meglátogatjuk az egyik barátomat?« Azt mondtam, nem, semmi gond. Tehát megérkeztünk ebbe az igazán rangos lakónegyedbe, és bementünk egy csodálatos tetőteraszos lakásba, ahonnan klassz kilátás nyílt Rióra.”

„Leültünk a tulajdonossal, ő pedig elővett egy lecsiszolt márványlapot. Azon elővigyázatosan három csíkot húzott fehér porból. James odafordult hozzám, mert tudta, hogy kissé zavarba jöttem, és azt mondta: »Te úgysem kéred a tiédet, vagy igen, Max?« Tehát mindkettőt felszívta, majd mentünk a buliba. Jamesnek igencsak jó volt a kedve ott…”

Hogy Hunttól nem állt távol az önpusztítás, persze a paddockban elszívott cigaretták, valamint a kezében gyakran látott alkohol is jelezték – csakúgy, mint a csinos hölgyekkel való állandó flörtölések. Bár egyes vélemények szerint enélkül jóval többre is vihette volna, 1976-os bajnoki címe, 92 versenyen szerzett 10 győzelme és 14 pole pozíciója így is szép mutató.

Többek között egyébként Mosleyval és Mosley csapatában is versenyzett. A 75 esztendős brit egykor maga is próbálkozott versenyzőként, ám hamar ráébredt, hogy ezen a pályán aligha vár rá nagy jövő. „Snettertonban egy Forma–2-es autóval teszteltem. Egy Forma–Ford-kocsi mögé értem, amely sokkal lassabb egy Forma–2-esnél. Mégis sokkal gyorsabbnak tűnt, mint amire számítana az ember. Irritált, mert bár közel tudtam maradni hozzá, és meg is előztem, de sokkal gyorsabbnak kellett volna lennem nála. Amikor visszatértem a boxutcába, akkor láttam ezt a nyurga fiút, aki kiszállt a Forma–Ford-autóból. Farmert viselt, valamint tornacipőt gumitalppal, ami teljes képtelenség, mivel például az olajtól az rendkívül csúszik. Nos, ekkor találkoztam először vele” – idézte fel Hunttal kapcsolatos első élményét Mosley.

Majd elárulta, amikor később honfitársa az ő csapatába került, már cseppet sem volt elnéző sajátos magatartásával szemben. „1972-t írhattunk, akkor nem volt túl erős a Forma–3-as autónk. Monacóban Jamesnek problémája volt vele, és az egész világnak elmesélte, hogy nem lesz valami jó. Kirúgtam emiatt. Azt mondtam neki: »A gyár versenyzőjeként nem sározhatod be az autót!« Persze jó barátok maradtunk, és a pályafutásának is mennie kellett tovább, ezért később kapott tőlünk kölcsön egy 1971-es karosszériájú Forma–2-es kocsit. Ott ismerkedett meg Lord Hesketh-tel, aki egy gazdag fiatal fickó volt. Hesketh aztán vásárolt neki egy motort, és beépítették a kocsinkba. Sikeresek voltak, ezért Hesketh egy évvel később a Forma–1-be hozta őt” – mesélte Mosley.

A történet további alakulását pedig már aligha kell részletezni: a playboy-csapat egyedi szemléletmódjával is képes volt sikereket elérni Hunttal, majd saját magát sodorta csődbe – versenyzőjük pedig a McLaren felé vette az irányt, ahol első szezonjában megnyerte a bajnoki címet Niki Laudával szemben.

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Casual
#11 Casual 2016. február 04. 12:35  
f1m12:
tudtam én a lelkem mélyén! mindenesetre örülök, hogy nem most versenyez, ill. h én nem akkor éltem, amikor az ő fénykora volt

Most meg ott van rajkó. Pia meg kábszi tekintetében még rá is ver Huntra.

f1m12
#10 f1m12 2016. január 28. 21:45  
guide:
Nem vagy egyedül,nekem se szimpi.

tudtam én a lelkem mélyén! mindenesetre örülök, hogy nem most versenyez, ill. h én nem akkor éltem, amikor az ő fénykora volt

guide
#9 guide 2016. január 21. 20:08  
f1m12:
vajon egyedül vagyok azzal, h egyáltalán nem szimpi ez a Hunt?

Nem vagy egyedül,nekem se szimpi.

Rocketfinger
#8 Rocketfinger 2016. január 20. 14:56  

hápeeeeeerszeee. persze Maxi biztos nem szivornyáztad fel azt a csíkot, biztos. te ilyen buligyilkos szararc voltál ugye? most komolyan miért kell ezt? ki hiszi ezt el? szedd össze a golyóidat és mondd azt hogy: EGYÜTT KÓLÁZTAM JAMES HUNTTAL!!!!

Utoljára módosítva: 2016. január 20. 14:58

Trollface027
#7 Trollface027 2016. január 19. 21:50  
f1m12:
:DDDD úgy tűnik. olyan, mintha nem lett volna teljesen komplett

ki szeret komplett lenni :D Az emebrek általában szeretik a kicsit érdekesebb társaikat

f1m12
#6 f1m12 2016. január 19. 21:33  
cybergyerek:
igen

:DDDD úgy tűnik.
olyan, mintha nem lett volna teljesen komplett

cybergyerek
#5 cybergyerek 2016. január 19. 20:44  
f1m12:
vajon egyedül vagyok azzal, h egyáltalán nem szimpi ez a Hunt?

igen

albutr
#4 albutr 2016. január 19. 19:52  
f1m12:
vajon egyedül vagyok azzal, h egyáltalán nem szimpi ez a Hunt?

számomra Hunt közömbös.

Utoljára módosítva: 2016. január 19. 19:52

vacsad
#3 vacsad 2016. január 19. 14:28  
f1m12:
vajon egyedül vagyok azzal, h egyáltalán nem szimpi ez a Hunt?

Meglehet. Hunt tipikusan olyan karakter volt, aki abban a korban megtestesített mindent, amit "autóversenyző" szó alatt értettek. Minden versenyen a halállal játszott, ezért pályán kívül habzsolta az életet, gyors autók, nők, bulik, féktelenség. Én bírom :)

f1m12
#2 f1m12 2016. január 19. 13:50  

vajon egyedül vagyok azzal, h egyáltalán nem szimpi ez a Hunt?

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. január 19. 12:54  

Jó story de az igaziban valószínű elvállalta azt a csíkot. Láttuk a kis naci- szadomazó szerkóját szóval bármit kinézek belőle  

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"