Pár éven belül járhatatlanná válik a Honda extrém filozófiája?

írta: M4Sport
2016. február 09. 15:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lehetséges, hogy 2016-ban ugrásszerű fejlődésen megy keresztül a Honda erőforrása, ám a rivális Mercedes szakembere rámutatott, hosszabb távon, a technológia fejlődésével mégis zsákutcát jelenthet egyedi, minimális méretekre törekvő filozófiájuk.

Vízválasztónak ígérkezik a 2016-os szezon a McLaren-Honda szempontjából. A duóról köztudott, hogy tavalyi gyenge szezonjukat elsősorban erőforrásuk gyengeségének köszönhették. Miután már pontosan beazonosította a probléma forrását, a japán gyártó úgy véli, 2016-ban olyan ugrásszerű előrelépést érhet el, mint a múlt télen a Ferrari. Arai Jaszuhisza, a Honda sportigazgatója a közelmúltban elismerte, a túlságosan szűkre szabott csomagolásuk alaposan megkötötte a kezüket, s alulméretezett turbójukkal képtelenek voltak megfelelő teljesítményt elérni. Elmondása szerint 2016-ban viszont már képesek lesznek rá – miközben egyúttal a minimális méretekre való törekvésüket sem adják fel.

Wokingban meg vannak győződve arról, hogy csak ilyen, a Mercedesétől eltérő, az aerodinamika terén is agresszív hozzáállást eredményező filozófiával állhatnak a mezőny élére. A riválisnál azonban kételkednek ebben, s úgy vélik, a Hondának a távolabbi jövőben is komoly akadályt jelent majd a fejlődésben az alulméretezés problémája.

Mercedes, McLaren

A Mercedes nem véletlenül válaszzott más utat, mint a Honda

Andy Cowell, a németek motormérnöke erről múlt héten a brixworth-i gyárukban beszélt az újságíróknak. A brit mérnök elmondta, projektjük kezdetekor ők is alaposan átgondolták, melyik utat válasszák a motor részegységeinek mérete terén, s nem véletlenül mondtak le az extrém picire szabott részegységekről. „Nem egyetlen ok miatt döntöttünk így. Sok ok adódott össze. Leginkább az ellenoldalon álló érvek voltak döntőek” – idézte Cowellt a Motorsport. A szakember ezzel arra utalt, hogy miközben a Honda a múlt évben úgy választotta szét egymástól a turbó kompresszorát és turbináját, hogy mindkettőt a V-hengerek között helyezték el, s emiatt igen kicsire szabták őket, addig ők 2014-ben a turbót a belső égésű motor egyik, a kompresszort pedig a másik végén helyezték el – nagyobb méretet adva nekik.

Azóta is alkalmazott trükkjükre hamar fény derült, ám a riválisok mégsem másolták le azt azonnal. Cowell szerint nem véletlenül. „Ugyanabban a kategóriában versenyzünk, de mindenkinek kicsit más a szemléletmódja, mások a beszállítóik, más színvonalon is dolgoznak” – magyarázta. „Itt minden arról szól, milyen hatékonnyá tudod tenni a turbó láncolatának egyes részeit. Ha úgy érzed, az elektromotor nem lehet elég hatékony, akkor nincs értelme nagy turbinát alkalmazni, mert a köridők szimulálása azon alapszik, mennyi energiát ad az MGU-K a főtengelynek. Ha úgy gondolod, 100 kW energiát is nyerhetsz a turbinából az MGU-H számára, de ebből végül csak ötven jut el a forgattyús tengelyig, mert a többi ötven elvész út közben, az előnyöket máris felülírják a hátrányok.”

Mercedes V6

A probléma, amit a Honda 2016-ra megoldhat

Cowell szerint márpedig a Honda tavalyi esete az igazukat bizonyította, hiszen a japánok valóban többet szenvedtek minimális méretre törekvő filozófiájuk miatt, mint amennyit nyertek vele. „A bajnoki pontokra is gondolnod kell, ezeket pedig vasárnap délután osztják, nem az időmérőn. Elemezned kell, hogy egyes tényezők mennyire fontosak. Fontos, hogy a rajtrács elején legyél, de nem szenvedhetsz energiahiányban már a második körben, jó versenyt is kell futnod. Ebben minden gyártónak meg kell találnia az egyensúlyt. És ez határozza meg a turbó méretét is” – utalt arra, hogy a Honda egyik fő gyengeségét 2015-ben az jelentette, hogy a verseny során képtelen volt folyamatosan használni az ERS energiáját – mégpedig alulméretezett turbója miatt.

A Honda tudatosan tervezte a riválisokénál kisebbre a kompresszorát és turbináját, hogy ezzel nagyobb teret engedjen az aerodinamikusoknak a kocsitest szűkebbre szabásához, hatékonyabbá tételéhez. A gond csak az volt, hogy a kis turbinát és kompresszort gyorsabban kell működtetni ahhoz, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújtsanak, mint a nagyobbak. A szabályok 125 ezres maximális fordulatszámban korlátozzák a turbina működését, és a többi gyártó mindössze 95-100 ezernél használja azt. A Honda eleinte képtelen volt túlszárnyalni ezt az értéket (ha megtette, motorjuk tönkrement), ám amikor sikerült, sem jutott vele sokra. „A gondot az jelentette, hogy a turbina és a kompresszor a szükséges tempónál nem volt hatékony” – ismerte el Arai Jaszuhisza, a Honda sportigazgatója.

A Honda tavalyi turbója tehát képtelen volt olyan gyorsan működni, hogy azzal ellensúlyozza a kis méret jelentette hátrányokat, ami pedig láncreakciószerűen rontotta a hajtóegység egészének teljesítményét: kevesebb hőt termelt a motor, kevesebb energiát tudott visszanyerni, de azt is kevésbé hatékonyan tudta újrahasznosítani.

V6, motor, szerelő, Honda

Végül mégis zsákutcába jutnak a japánok?

Arai előrebocsátotta, az új erőforrásuk turbója nagyobb lesz, mint volt. Feltételezések szerint akkora, amekkora a Mercedesé 2015-ben. Ezzel a japánok azt remélik, megoldják a tavalyi problémákat. Hosszabb távon azonban a Mercedes szerint így is korlátokba fognak ütközni.

Cowell kiemelte, a Mercedes az elmúlt években nemhogy kicsinyítette, valójában növelte turbinája méretét, mivel a technológia fejlődésével egyre több energiát kell kezelniük. Elmondása szerint a 2009-ben bevezetett KERS idején nagyjából a visszanyert energia 39%-át használták fel ténylegesen. 2014-ben ez az érték az ERS-sel már 85%-ra rúgott, miközben mára elérte a 95%-ot. A Mercedes ugyanannyi benzinből ma már 7%-kal több teljesítményt képes közvetítetni a kerekekre, mint 2014-ben (akkor összesen 40%-nál tartottak, most 47-nél).

És e hatékonyság fejlődési folyamata továbbra is tart, ami a Mercedes előrejelzése szerint annyit jelent, hogy az elkövetkező években még tovább kell majd növelni turbina méretét. „Két terület fog fejlődni: a belső égésű motor hatékonysága évről egyre jobb lesz, és a turbóé is. Ez azt jelenti, hogy a turbina méretének is növekednie kell, egészen amíg nem lop el túl sok energiát a motortól” – tekintett a jövőbe Cowell.

Csakhogy a Honda a speciális elrendezése miatt erre már csak korlátozott mértékben lesz képes. Mérnökeiknek jelenleg azt kell mérlegelniük, mekkora nyereséget jelent a karcsú kocsitest nagyobb aerodinamikai hatékonysága, s mekkorát a hatékonyabb energiaközvetítés. A Honda egyelőre ragaszkodik eredeti alapelveihez. Csakhogy nagy kérdés, eljöhet-e egyáltalán az az idő, amikor az erőforrásuk ilyen méretekkel is képes lesz olyan hatékonyan dolgozni, mint a Mercedesé. Ha igen, az aerodinamikai előnyük a csomag egészét tekintve is valós helyzeti előnyt fog jelenteni számukra. Viszont minden más esetben csak korlátozott mértékben aknázhatják ki a karcsú kocsitest előnyeit.

A Motor Sport magazin szakírója, Mark Hughes szerint emiatt zsákutcát jelent a japánok filozófiája, amit hamarosan nekik is be kell látniuk. „Vajon a Hondának a Mercedes hosszabb távú legyőzése érdekében újra kell gondolnia a motorja alapvető méreteit? Most, hogy a módosítópont-rendszert el fogják törölni 2017-től, talán a tervezőik Japánban már meg is kezdték a munkát…” – írta.

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

p4x-639
#11 p4x-639 2016. február 10. 11:14  
BrettShaw:
Jelenleg a Hondát leszámítva senki nem feszegeti a 125k-s határt. Ennek az a kézenfekvő oka, ahogy Arai is elmondta, hogy romlik a feltöltő hatékonysága, ahogy nő a fordulatszám. valószínűleg mind a turbina oldal rosszabb (több energia a motortól azonos teljesítményhez), mind pedig a kompresszor rosszabb (nagyobb teljesítmény a turbinától azonos szállításhoz az MGU-H kárára) így ennek is van optimuma. Az irány természetesen jó, nem a jövőbeli lépések az érdekesek, hanem az, hogy a Mercedes több alkalommal is fejlesztett az első generáció óta a pu-n és Cowell szerint folyamatos trend, hogy egyelőre növelni kell a turbó méretét, azt majd eldönti az idő (és az első versenyek), hogy a mostani módosítások jók-e az egész csomagot tekintve.

Amennyiben elméleti oka lenne a hatásfokromlásnak akkor a Honda se erre szavazott volna, nyilvánvalóan technológiai oka van, de épp ezért előbb utóbb ez egy reális fejlesztési irány lehet, szerintem már most is az, a kérdés csak annyi, hogy lépésenként haladnak előre a fordulatszám növeléssel vagy kamikaze stílusban próbálnak fejleszteni. (nyilván a Mercinek nincs miért kockáztatnia)

Mi is a konkrét bizonyíték arra, hogy jó az irány? Az hogy folyamatosan fejlesztették a PU-t? Ez csak arra bizonyíték, hogy próbálják növelni a motor és az MGU-H hatásfokát de hogy hol van az a határ az MGU-H-nál ahol már az elérhető pontok szempontjából nem hoz előrelépést az csak versenykörülmények között fog kiderülni.

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 11:23

BrettShaw
#10 BrettShaw 2016. február 10. 08:01  
p4x-639:
ez csak akkor lesz igaz ha hamarabb érik el a 125 ezres fordulatszámot mint a köridő számára optimális PU-t, ellenkező esetben majd zsugorítják a turbójukat, hogy azonos teljesítmény mellett jobb aero-t kapjanak. (eleve a jó irány se biztos, ennek az okfejtésnek amit a vasárnapról tartott Cowell nincs sok értelme amíg élesben nincs tesztelve, hogy a vasárnapi jó tempójuk mire elég egy időmérőn hasonló tempót tudó ellenféllel szemben. A Red Bull épp elég versenyt nyert úgy hogy a tempóelőnyük csak az időmérőn volt meg)

Jelenleg a Hondát leszámítva senki nem feszegeti a 125k-s határt. Ennek az a kézenfekvő oka, ahogy Arai is elmondta, hogy romlik a feltöltő hatékonysága, ahogy nő a fordulatszám. valószínűleg mind a turbina oldal rosszabb (több energia a motortól azonos teljesítményhez), mind pedig a kompresszor rosszabb (nagyobb teljesítmény a turbinától azonos szállításhoz az MGU-H kárára) így ennek is van optimuma.

Az irány természetesen jó, nem a jövőbeli lépések az érdekesek, hanem az, hogy a Mercedes több alkalommal is fejlesztett az első generáció óta a pu-n és Cowell szerint folyamatos trend, hogy egyelőre növelni kell a turbó méretét, azt majd eldönti az idő (és az első versenyek), hogy a mostani módosítások jók-e az egész csomagot tekintve.

p4x-639
#9 p4x-639 2016. február 09. 23:02  
BrettShaw:
Azért nem lesz igaz, mert a Mercedes jó irányba halad egyelőre a növeléssel akárcsak a Honda. Egy idő múltán elérik az optimális egyensúlyt, amin nem fognak túl lépni, hiszen nem lesz értelme. Végül is előbb fognak a "tökéletes" változattal rendelkezni, mielőtt átesnének a ló túloldalára.

ez csak akkor lesz igaz ha hamarabb érik el a 125 ezres fordulatszámot mint a köridő számára optimális PU-t, ellenkező esetben majd zsugorítják a turbójukat, hogy azonos teljesítmény mellett jobb aero-t kapjanak. (eleve a jó irány se biztos, ennek az okfejtésnek amit a vasárnapról tartott Cowell nincs sok értelme amíg élesben nincs tesztelve, hogy a vasárnapi jó tempójuk mire elég egy időmérőn hasonló tempót tudó ellenféllel szemben. A Red Bull épp elég versenyt nyert úgy hogy a tempóelőnyük csak az időmérőn volt meg)

BrettShaw
#8 BrettShaw 2016. február 09. 19:55  
p4x-639:
és ez fordítva miért ne lehetne igaz, hogy a Merci jut el egyszer arra a szintre, hogy be kell lássa, hogy a turbina további növelése köridő szempontjából kevesebbet fog hozni, mint egy kisebb PU ami aerodinamikai szempontból hatékonyabb?

Azért nem lesz igaz, mert a Mercedes jó irányba halad egyelőre a növeléssel akárcsak a Honda. Egy idő múltán elérik az optimális egyensúlyt, amin nem fognak túl lépni, hiszen nem lesz értelme. Végül is előbb fognak a "tökéletes" változattal rendelkezni, mielőtt átesnének a ló túloldalára.

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. február 09. 19:52  

A 40% gondolom a pu hatásfoka. A 40 és a 47 között viszont a fenti fogalmazás mellett nem 7% különbség van, hanem 17,5%, hiszen nem a tökéletes hatásfok a bázis a kettő összehasonlításakor. Az DÖBBENETES javulás.

HannaLill
#6 HannaLill 2016. február 09. 19:28  

Ez a szöveg csak az idei évre szól jövőre már azt variálhat amit akar a Honda, és persze a többiek is

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. február 09. 19:04  
p4x-639:
és ez fordítva miért ne lehetne igaz, hogy a Merci jut el egyszer arra a szintre, hogy be kell lássa, hogy a turbina további növelése köridő szempontjából kevesebbet fog hozni, mint egy kisebb PU ami aerodinamikai szempontból hatékonyabb?

Mivel a Mercedest kérdezték így nyilván nem fogják azt mondani, hogy most 1-2 évig még nyerünk aztán sehol nem leszünk mert át kell építeni a motort :D Mindenki a saját igazságában bízik aztán majd a pályán kiderül, hogy hosszútávon melyik az előnyösebb. Még az is lehet, ha majd kiforrott lesz mindkét technika akkor nagyjából meglesz a balansz a két verzió között. Egy WEC-hez hasonló csatát eltudnék képzelni ami az Audi és a Porsche között volt Silverstoneban. A Porsche gyakorlatilag állva hagyta az Audit az egyenesben viszont a kanyarban már fordított volt a helyzet
https://www.youtube.com/watch?v=clZOMYjaGt8

albutr
#4 albutr 2016. február 09. 18:20  

sok sikert.

p4x-639
#3 p4x-639 2016. február 09. 18:17  

és ez fordítva miért ne lehetne igaz, hogy a Merci jut el egyszer arra a szintre, hogy be kell lássa, hogy a turbina további növelése köridő szempontjából kevesebbet fog hozni, mint egy kisebb PU ami aerodinamikai szempontból hatékonyabb?

cybergyerek
#2 cybergyerek 2016. február 09. 17:36  

na ez egy érdekes cikk

Hombre B
#1 Hombre B 2016. február 09. 15:41  

Pár éve a Williams jött ki egy extra kicsi váltóval és hatékonyabb aero-val hátul, ’14-ben hellyel közel a Ferrari is ezzel próbálkozott. Szerintem igaza lehet Cowell-nek, hogy nem ez a jó fejlesztési út vagy szemlélet, jelenleg a motoron van a hangsúly, többet lehet azzal nyerni, mint egy aero-val.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt