Räikkönen: Még mindig ugyanolyan jó vagyok, mint 2007-ben! – interjú

írta: M4Sport
2016. augusztus 03. 13:52
FOTÓ: ©Ferrari

Kimi Räikkönen úgy érzi, semmivel sem rosszabb versenyző, mint 2007-es bajnoki szezonjában. A finn a svájci Blicknek adott interjút, melyből kiderült: ha ő valamiről nem szeretne beszélni, arról nem is fog. Ezúttal azonban sok olyan témáról is megtette, amelyekről csak ritkán nyilatkozik. Az F1 ésszerűtlensége, hangulat a Ferrarinál és odahaza, a kisfia által jelentett energia, saját motokrossz-csapat, no meg a házasság – a „Jégember” kevésbé fagyos arca.

Más versenyzők strandolásra használják a nyári szünetet, ön jövő héten (az interjú Hockenheimben készült – a szerk.) másodszor házasodik…

Räikkönen: A dátumot csak kevesen tudják.

Hol mondja ki Minttuval az igent?

Räikkönen: Olaszországban.

Velencében?

Räikkönen: Olaszországban.

Maranellóhoz közel?

Räikkönen: Olaszországban.

Folyton azt mondja, a csapattársával, Sebastian Vettellel jó a hangulat a Ferrarinál, mert mindketten egy irányba húznak. Korábban viszont sokszor két csapat volt Maranellón belül

Räikkönen: Ennek már vége. Most minden egyszerűbb és jobb. Ha mindenki összetart, a közeg is megváltozik. Mihelyst nyugtalanság lép fel, minden csak bonyolult lesz. De most minden stimmel. Az elvárt eredmények persze még hiányoznak, de saját magunk helyezzük nyomás alá magunkat.

A győzelem nélküli időszakban a magánélet harmóniája segít? A másik szerepe apaként?

Räikkönen: Robin nem változtatta meg a vezetési stílusomat. De persze jó érzés, amikor a családod körülötted van. És amikor reggel látod, hogy Robin brümm-brümmözik, máris jó a kedved.

Tizennégy éve Svájcban él. Hinwil és Wollerau után Baarba költözött 2008-ban. Sok szurkoló bukkan föl a villája körül?

Räikkönen: Egyáltalán nem. Svájc csodálatos vidék. Az emberek néha megállítanak az utcán, mondanak valamit, esetleg kérnek autogramot, de ugyanilyenkor Finnországban elszabadulna a pokol. Svájcban az emberek élik a maguk életét, és hagynak téged is békében élni.

Kimi RäikkönenEmlékszik még az első interjúnkra 2001 áprilisából, melyre egy pizzériában kerítettünk sort?

Räikkönen: Elég rég volt.

Akkor a kezével mutogatva magyarázta el, hogyan előzte meg a Sauberrel a jaguaros Eddie Irvine-t. Fiatal versenyző volt, ő meg öreg róka. Úgy, ahogy most Max Verstappen és ön. Mit mondana a magyarországi párharcukról?

Räikkönen: Végső soron ez versenyzés. Van, hogy panaszkodsz bizonyos esetek miatt, amik számodra nem tűntek túl korrektnek. De Budapesten ennek nem igazán Maxhoz volt köze. Vannak szabályaink, és mindannyiunknak be kellene tartanunk azokat. Viszont van tíz verseny, és mind a tízen mások a következmények, mindig másképp döntenek. Van, hogy belemész másokba, mégsem történik semmi. Jó lenne végre tudni, mi megengedett és mi nem. De a Forma–1-ben az ilyen futamok után általában hülye viták folynak.

Mint például a dupla sárga zászlóról Nico Rosbergnél?

Räikkönen: Pontosan. Most már tudjuk, hogy ilyen helyzetben is lehet pole-t szerezni, de a szabályok közben mást mondanak. Az ilyesmi csak összezavarja a versenyzőket és a médiát is.

Mit szól a glóriához?

Räikkönen: Az első változatot teszteltem. A második biztosan jobb. De csak 2018-ban érkezik. Én el tudom fogadni ezt.

Ennyi az egész?

Räikkönen: Nem. A biztonság nehéz téma. Miként lehet például, hogy Ausztriában megtiltották, hogy szóljanak Péreznek a rádión a rossz fékekről? A falnak csapódott. Ennek mi köze a biztonsághoz? A Forma–1-ben sok dolog nem logikus, vagy nincs semmi értelme – legalábbis ha józanésszel gondolkodsz.

Kimi RäikkönenSok ember kérdezi, vajon még mindig megvan-e önben ugyanaz a küzdőszellem, még mindig élvezi-e ugyanúgy a vezetést, mint korábban.

Räikkönen: Igen, ugyanolyan jól vezetek, mint a korábbi években. Ugyanolyan jól, mint amikor bajnok lettem a Ferrarival 2007-ben. Az emberek gondolhatnak, amit csak akarnak. De biztosíthatom őket, hogy abba fogom hagyni, ha észreveszem, hogy hanyatlik a formám. A főnökeimnél tisztáztam: nem azért vagyok a Ferrarinál, hogy pazaroljam az időmet. Nyilván becsúsznak rossz futamok is, ahogy minden más versenyzőnél.

A Ferrari a szezon közepén elveszítette a technikai igazgatóját. Ez változtat valamit a csapaton?

Räikkönen: Nem folynék bele az ilyen dolgokba. A közelebbi jövőben nem lesz változás, talán később. Engem versenyzőként alkalmaznak, a politika nem az én szakmám.

Az első csapata, a Sauber megmenekült. Svájci lakosként mit szól ehhez?

Räikkönen: Örülök a csapatnak. Klassz, szuper. Mondtam is ezt a régi barátomnak, a csapatmenedzser Beat Zehndernek. Hinwil egy jó hely, ott minden megvan a Forma–1-hez. Nem volt jó látni, hogy hónapokon át gondjuk volt a pénzzel. Elég csak elképzelni, milyen volt ez az alkalmazottaiknak. Hasonlót éltem át a legutóbbi csapatomnál, a Lotusnál is.

Hogyan képzeli el a jövőt? Talán egy versenyző menedzsere lesz?

Räikkönen: Csakis akkor, ha erre a fiam kér meg! Most van egy motokrossz-csapatom a világbajnokságban. Sikeres, élvezetes is volt nyomon követni az utunkat a csúcsra. Politikai mellékzöngék nélkül. Csak a puszta versenyzés. Ezt élvezem.

Három év múlva Robin talán egy gokartban fog ülni, ahogy a legtöbb F1-es versenyző ilyen fiatalon…

Räikkönen: Nem tudhatjuk, de remélem, nem így lesz. Sok érdekes dolog van az életben. A krosszmotoros csapatom születésnapjára egy mini motort ajándékozott neki!

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fagyi
#9 fagyi 2016. augusztus 04. 12:35  
Go.Michael:
Egyébként kapna egy jó autót, ami jól fekszik a pályára, nem csúszkál és minden adott, simán ott lenne az élmezőnyben. Elfogadom hogy már nem 20 éves és valamennyire megkopik az ember, talán a motiváció is a politika és szar autók miatt, de ha kapna egy normális gépet.. Idén viszont konstansan hozza amit ebből a ferrariból ki lehet hozni. Egyébként én is nagyon kedvelem az idősebbeket, a régi generációt, sajnálom hogy most már minden évben valaki el fog köszönni.. :-/

Biztosan oda tudna még durrantani az F1-ben, ha meglenne még a széria :/

Lassan kiöregszünk sokan, pedig pl nem tartom magam öregnek :D

Go.Michael
#8 Go.Michael 2016. augusztus 04. 08:31  
qwerm:
2 gondolat... Fura látni, h milyen verbális változáson ment keresztul. Siman el tudnam kepzelni, h ott volt a riporter, kimi, aki kuka csendben ult vegig, es egy "gondolattolmacs", aki minden, a cikkben olvasható kerdesre adott valaszt ugy kezd, h " kimi most arra gondol, h ..." :) Hihetetpen, h ez mind belole jott. Ebben az interjuban is olvashato, h 2 evvel ezelott megvolt a helye, es bar vettelt sem nyilvan vizhordonak szerzodtették, tartja vele a lepest. Pontokban es idomeron is. Jo latni, h kimi ugyanolyan gyors, mint volt. Sajnos politika meg mindenhol van. Szerencsere vilagbajnoksagot is nyert, raadasul még 2 benne is maradt, ugyh bizonyitotta mar, h a legjobbak kozt van. Jo latni, h ezt megtartotta a lotusos évek alatt (istenem, azok a 2012-es elozesek), es egy politikai hátterű félresiklott év után ismet hozza a gyorsasagot. Szép ez, s csak igy tovabb. Hajrá.

Egyébként kapna egy jó autót, ami jól fekszik a pályára, nem csúszkál és minden adott, simán ott lenne az élmezőnyben. Elfogadom hogy már nem 20 éves és valamennyire megkopik az ember, talán a motiváció is a politika és szar autók miatt, de ha kapna egy normális gépet.. Idén viszont konstansan hozza amit ebből a ferrariból ki lehet hozni.

Egyébként én is nagyon kedvelem az idősebbeket, a régi generációt, sajnálom hogy most már minden évben valaki el fog köszönni.. :-/

viktor1994
#7 viktor1994 2016. augusztus 04. 07:05  

Nagyon elszomorít, hogy lassan senki nem marad azok közül, akik miatt megszerettem az F1-t. Kimi, Button, Alonso, Schumi, lassan kikopnak a mezőnyből, és a legnagyobb baj, hogy senki nem jött a helyükre, számomra legalábbis nem. Igaz, Hamiltonnak szurkolok, de ugyan úgy tudok örülni a fentiek sikerének is.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 07:08

qwerm
#6 qwerm 2016. augusztus 03. 20:53  

2 gondolat...

Fura látni, h milyen verbális változáson ment keresztul. Siman el tudnam kepzelni, h ott volt a riporter, kimi, aki kuka csendben ult vegig, es egy "gondolattolmacs", aki minden, a cikkben olvasható kerdesre adott valaszt ugy kezd, h " kimi most arra gondol, h ..." :) Hihetetpen, h ez mind belole jott.

Ebben az interjuban is olvashato, h 2 evvel ezelott megvolt a helye, es bar vettelt sem nyilvan vizhordonak szerzodtették, tartja vele a lepest. Pontokban es idomeron is. Jo latni, h kimi ugyanolyan gyors, mint volt. Sajnos politika meg mindenhol van. Szerencsere vilagbajnoksagot is nyert, raadasul még 2 benne is maradt, ugyh bizonyitotta mar, h a legjobbak kozt van. Jo latni, h ezt megtartotta a lotusos évek alatt (istenem, azok a 2012-es elozesek), es egy politikai hátterű félresiklott év után ismet hozza a gyorsasagot. Szép ez, s csak igy tovabb. Hajrá.

andrea1
#5 andrea1 2016. augusztus 03. 18:43  

Ez az olyan jó mint akkor, lehet így akar érezni, így érez de igazából nem és nem is kell így lennie, nem kell olyan jónak lennie, hiszen akkor 27 éves volt most meg 36. Kopott a precízség, következetesség és minden. Normális.

Az idei félévével nagyon elégedett vagyok, volt egy-két hiba, de a tempó meg van olykor nagyon kiemelkedő, egy körön tartja a lépést Sebbel aminél többet nem lehet elvárni,
kiegyensúlyozott, lelkes. Remélem ősszel is hasonló formában megy, nem kerül hullámvölgybe

Ezt az interjút jó volt olvasni, őszinte, jó gondolatok és korrekt. Sajnálni fogom hogy ha jövőre visszavonul persze megbékéltem volna ezzel az az idén is, de ha nem drukkolnék neki akkor is nagyon sajnálnám mert óriási egyénisége, jelensége ennek a sportágnak.

jtfan
#4 jtfan 2016. augusztus 03. 18:28  

Hát ez súlyos önbecsapás. Össze se lehet hasonlítani a 2007 Kimit a mostanival.
Persze mi mást mondana? Talán magát próbálja meggyőzni?

Kimi345
#3 Kimi345 2016. augusztus 03. 16:33  

Dehogy vagy olyan jó...mondjuk azóta már a F1-is egy hulladék lett szóval édes mind1.

DUdi
#2 DUdi 2016. augusztus 03. 15:27  

Azt hiszem, hogy Roger Benoit készítette ezt az interjút.
https://pbs.twimg.com/media/Corott2XYAAzI6-.jpg
Ezen a képen meg azt az első interjút mutatja meg Kiminek :)

f1m12
#1 f1m12 2016. augusztus 03. 14:33  

ezért kedveltem meg Kimit, és tart is a mai napig. nem változik, nem árul zsákbamacskát, még mindig nem megy bele olyan dolgokba, ami másokat bánt, inkább csak finoman körülír, de nem rosszindulatú.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa