Rekordszámú előzés Kínában – egy érv a fordított rajtsorrend mellett?

írta: M4Sport
2016. április 21. 18:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Rekordot jelentő mennyiségű előzést hozott a múlt hétvégi Kínai Nagydíj. E változatosságban számos tényező szerepet játszott – de vajon érv-e a legutóbbi futam Bernie Ecclestone fordított rajtrácsa mellett?

Összesen 128 pozíciócserét láthattunk a múlt vasárnapi sanghaji futamon – többet, mint az F1 történetében eddig bármelyik versenyen. A rekordot eddig a 2012-es Brazil Nagydíj tartotta a maga 112 előzésével, s a mostani mozgalmas versenyről sokat elárul, hogy ezen számhoz akkor a változékony időjárásra, az esőre is szükség volt.

Ezúttal száraz versenyt láthattunk, ám ez nem volt akadálya a káosznak. Ahogy már az előző két versenyen sem. Az első három hétvége bizonyította, az új egykuplungos szabály és a rádiós szigor a rajtolást teszi kiszámíthatatlanabbá, míg a három gumikeverék használatának engedélyezése a stratégiai repertoárt bővítette. Mindkét tényező nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jó versenyeket láthattunk 2016-ban. (Akik lágy gumin rajtoltak, a biztonsági autós fázis során az élmezőnybe kerültek, így tűnhetett fel rövid időre a legjobb hatban Fernando Alonso vagy Pascal Wehrlein is.)

Hogy Kínában az első kettőnél is mozgalmasabb küzdelem bontakozott ki, ahhoz ugyanakkor további rendkívüli körülményekre is szükség volt. Az egyik az volt, hogy az indítástól a leintésig 22 autó volt a pályán. A mostani a sportág történetének csupán az ötödik olyan versenye volt, amelyet valamennyi induló be tudott fejezni. (Az 1961-es Holland Nagydíjon 15, a 2005-ös csonka USA Nagydíjon 6, a 2005-ös Olasz Nagydíjon 20, a 2011-es Európa Nagydíjon pedig 24 résztvevő volt.)

Ennél fontosabb tényezőnek bizonyult azonban, hogy a leggyorsabbak közül sokan – így vagy úgy – a mezőny sűrűjében találták magukat. Lewis Hamilton időmérős műszaki hibája miatt eleve az utolsó rajtkockából kényszerült indulni, majd első kanyaros szárnytörése tovább nehezítette felzárkózását. Eközben az egymással ütköző Ferrariknak is kényszerű szárnycseréjük miatt kellett kapaszkodniuk, Daniel Ricciardót a harmadik körben szétrobbant gumija száműzte a 17. helyre (végül 4. lett), míg Max Verstappen a rajtelektronikával kapcsolatos problémák miatt veszített számos pozíciót.

rajt Ideje alaposabban is elgondolkodni a fordított rajtrácson?

Már a múlt évben is felvetődött, hogy a futamok kiszámíthatóságát csak rendkívüli tényezők közbeiktatásával lehet csökkenteni. A 2015-os utolsó futamokon több ízben is láthattuk, milyen keveredést idézhet elő, ha a mezőnynek az eső miatt nincs módja kellően felkészülni a szabadedzéseken, és az is számos alkalommal bebizonyosodott már, hogy a legjobb futamok sok esetben a nagymenők mezőny végére kerülésével születnek meg.

Éppen ez volt az alapgondolata a kudarcba fulladt új időmérő edzés bevezetésének, s ez a fajta káoszteremtés áll Bernie Ecclestone fordított rajtrácsos javaslata mögött is. Más kategóriákban előszeretettel alkalmazzák ezt a megoldást az izgalmak garantálására, az azonban erősen kétséges, az F1-ben is beválna-e mindez.

A Jordan-csapat egykori technikai igazgatója, Gary Anderson már jó ideje hangoztatja, érdemes lenne komolyabban is elgondolkodni a fordított rajtrács ötletén. „Azzal, hogy három gumiból választhatnak, nőtt a látványosság, de nem vagyok biztos benne, hogy ez minden futamon így lesz – még ha a csapatoknak most nagyobb terük is van kockáztatni. A hagyománytisztelők nem fognak egyetérteni velem – egyesek talán üvölteni is fognak –, de a Kínai Nagydíj megmutatta, milyen hatással lehetne az F1-es versenyekre a fordított rajtsorrend” – írta az Autosporton megjelent értékelésében.

A szakember kiemelte, Nico Rosberg sima győzelme arra volt példa, mi történik akkor, ha eleve a leggyorsabb autó kerül a mezőny élére: kiszámíthatóvá válik a futam. Ezzel szemben a többi élversenyzőnek kapaszkodnia kellett ilyen-olyan problémái után.

De Anderson több pozitív hatást is érvként sorakoztat fel a radikális változtatás mellett. Szerinte egyfelől a versenyzők is jobban élvezik, amikor nem sima rajt-cél győzelmet aratnak. „Emellett bárki is nyerne, a versenyzők sokkal kiforrottabbá válnának. Nem lehetne egyszerűen jó futamot teljesíteni a pole-ból, a versenyzőknek a tempót és a rátermettséget kellene kombinálniuk, megtervezni a futamukat, előzéseket bemutatni. Minden olyan tulajdonságukat használni, ami miatt a szurkolók hősként tekintenek rájuk” – érvelt a szakember.

Majd hozzátette, ebben az esetben a csapatok mérnökei is rá volnának kényszerítve arra, hogy olyan autókat tervezzenek, melyekkel lehet előzni. Az elmúlt években a Red Bull motorhátránya miatt erre kényszerült, s az idei év azt mutatja, igazán sikeressé váltak ilyen szempontból.

Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton

A mesterkéltség növelése csak tüneti kezelés

Más kérdés, hogy a versenyek minőségét az előzések számában, vagy inkább színvonalában mérjük-e. A rekordszámú pozíciócsere önmagában szépen fest, ám arról már kevésbé árulkodik, hogy a futam elején az élmezőnybe keveredő Fernando Alonsót vagy Pascal Wehrleint szabályosan kikerülték a jóval gyorsabb riválisok. És miután sokan már az efféle manővereket mesterkéltséggel elősegítő DRS-től is irtóznak (ez derült ki többek között a GPDA tavalyi szurkolói felméréséből is), a konzervatívabbaknál aligha lelne pozitívabb fogadtatásra mondjuk egy GP2 stílusú rajtrács-felkavarás.

Ez pedig már egy másik kérdést vet fel: sportnak vagy inkább show-nak/üzletnek tekintjük-e inkább a Forma–1-et. A két szemléletmód különbségét Mark Hughes, a Sky Sports elemzője vázolta fel a legszemléletesebben. „Vasárnap a régi gumikon futó lassú autók kerültek az új gumikkal haladó gyorsak elé, ami miatt sok előzést láthattunk. A kérdés csak az, hogyan tekintünk erre: a) nagyszerű, drámai küzdelemként, amire a szurkolók vágynak, vagy b) az erősorrend teljesen jelentéktelen és értelmetlen időszakos kavarodásaként?”

Hogy az első tíz rajtkockát időballasztos rendszer szerint kiosztó Bernie Ecclestone melyik válaszra voksolna, sejthetjük. A nagy kérdés az, hogy a hétvégék menetét az év eleji időmérős káosz után 2017-re újragondolni tervező csapatok és az FIA hogyan fognak gondolkodni erről.

Lewis HamiltonHughes cikkében rámutatott a két út közötti egyensúly megteremtésének fontosságára. Ha ugyanis bármelyik irányba elmozdul a sportág, azzal megkockáztatja, hogy vagy a konzervatívabbnak mondott „törzsszurkolóit”, vagy a főként a látványt díjazó „egyszeri” nézőket veszíti el. A szakíró szerint a megoldást aligha a hétvége lebonyolítási formájában kell keresni. „Az F1 identitásválságára a legmegfelelőbb válasz az lenne, ha olyan autókat és versenyeket alkotnának meg, amelyek mesterkéltség nélkül mindkét tábort kielégítenék. Ezt azonban megteremteni sokkal nehezebb – főként az aerodinamika miatt –, mint összekeverni a rajtsorrendet, ráadásul sok kutatómunkát és pénzt igényelne.”

Az F1 természetétől márpedig egyelőre úgy tűnik, a problémákban való ilyen fajta elmélyedés jelenleg idegen. Bár a 2000-es évek végén az előzési munkacsoport végzett hasonló tudományos alapokon nyugvó kutatásokat, a pénz már akkoriban is komoly problémát jelentett – főként az, ki állja a számlát.

A 2017-es megújulás előkészítésénél a csapatoké volt a főszerep: koncepcióval a Red Bull és a McLaren is előállt. Csakhogy az elmúlt egy év történései azt mutatják, a munka ilyen módon nem lehet zökkenőmentes – ráadásul egyes szakemberek (pl. a 2009-es megújulásban is részt vevő Pat Symonds) nem győzik hangsúlyozni, hogy sokkal több idő kellene a szabályváltozások előkészítésére. A Forma–1 viszont jelenleg nagyon türelmetlennek tűnik ilyen szempontból.

Akárhogy is, a csapatok, az FIA és Ecclestone időmérős rendszer kapcsán nagy nehezen megszületett egyezségének „záradékát” (ti. újragondolnak mindent 2017-re) ismerve, a fordított rajtsorrend – ilyen vagy olyan – ötlete aligha került le végleg a napirendről. Főleg Kína után, amikor pontosan 128 előzés jelenti az érvet mellette…

Oszd meg!





15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fist1
#15 fist1 2016. április 25. 09:25  
Rocketfinger:
hát nem tudom, ez a 128 előzés jól hangzik, csakhogy emiatt nem lett "minőségibb", élvezhetőbb a futam. ebből kb 30 manőver csak az volt amikor a SC után bedarálták azokat akik elöl maradtak a lágyon, plusz hátrébb még kb 20 előzés, + Vettel manőverei szintén eltérő gumival a többihez képest. tehát ez nem valós teljesítmény - tudom hülyén hangzik, mert persze valamilyen szinten az - hanem a véletlen körülmények miatt alault ki. de ebben nem volt izgalom. a két éves fiam is meg tudta volna mondani, hogy Wehrleinnek és Alonsonak reszeltek a 3-4 (2-3?) helyen. 2005-06 Imola Sch-Alo. na az kurva izgalmas volt. annak ellenére, hogy nem történt előzés.

Ennyi. Ideje lenne a mennyiség helyett a minőségre adni.

Lombardo
#14 Lombardo 2016. április 22. 12:57  
daviid:
De ezzel pont az időmérő lényege veszne el, hiszen nem az indulna az első rajtkockából, aki a leggyorsabb volt. Nem kell csűrni-csavarni a dolgokat, szerintem az lenne a legjobb, ha a pénteki napot felére csökkentenénk, azaz egy darab szabadedzés lenne, a jelenlegi kettő helyet. Én igazándiból a komplett pénteket eltörölném, s csak szombaton állna 1 óra rendelkezésre a csapatoknak, hogy a teljes hétvégére felkészüljenek.

A pénteki nap komplett elrörlését elsosorban a szurkolók szívnák meg, mert annyival kevesebb F1 lenne a hétvégén. ( én pl hagyományosan péntekenként járok a Hungaroringre, és ha tehetem, egyébként is követem a szabadedzeseket)

Szerintem eljött az ideje a fordított rajttancsnak, nem azért , mert annyira szarok lennének a futamok, de ha még jobbá és látványosabbá tehetjük, akkor miért ne. A sport szellemisége se sérülne drámaian ( már ha egy technikai sport eseteben egyaltalan beszélhetünk ilyenről), mivel a gyorsabbak ugyanúgy egymással versenyeznenek, csak kvázi egy akadálypalyan. A lassabbak szintén egymással harcolnanak, de a technikai hátrányuk nemileg kompenzálva lenne. A hagyományokra tekintettel pedig a futamok felén meghagynám a régi rendszert, tehát kijelölt helyszíneken lenne fordított rajtracs. ( ez persze valószínűleg nehezen kivitelezhető, hiszen az egyes helyszínek igy kiemeltebb szerepet kapnának)

Rocketfinger
#13 Rocketfinger 2016. április 22. 11:32  

hát nem tudom, ez a 128 előzés jól hangzik, csakhogy emiatt nem lett "minőségibb", élvezhetőbb a futam. ebből kb 30 manőver csak az volt amikor a SC után bedarálták azokat akik elöl maradtak a lágyon, plusz hátrébb még kb 20 előzés, + Vettel manőverei szintén eltérő gumival a többihez képest.
tehát ez nem valós teljesítmény - tudom hülyén hangzik, mert persze valamilyen szinten az - hanem a véletlen körülmények miatt alault ki. de ebben nem volt izgalom. a két éves fiam is meg tudta volna mondani, hogy Wehrleinnek és Alonsonak reszeltek a 3-4 (2-3?) helyen.
2005-06 Imola Sch-Alo. na az kurva izgalmas volt. annak ellenére, hogy nem történt előzés.

Utoljára módosítva: 2016. április 22. 11:33

The Saint
#12 The Saint 2016. április 22. 11:29  

Vannak remek márkakupák és egyéb forma illetve túraautó sorozatok ahol működhet ez a mesterséges kiegyenlítősdi (mondjuk az F1-ben is ha szimplán az a cél,hogy keveredés és show legyen), de az F1 szerintem nem erről szól. Persze lehet mondani, hogy változnak az igények és attól hogy valami megszokott volt 60 évig még meglehet változtatni, de ezzel csak vissza lenne süllyesztve az F1 a többi egyéb sorozat közé. hiszen miért érné meg egy csapatnak sok pénzt beleölni a fejlesztésekbe ha miután már túl jó lett mehet hátra rajtrácson... Persze ez hozhat egyfajta költségcsökkentést, de végeredményként csak egy csili-vili reklámozott F3-at kapnánk. Az F1 mindig a technológiai csúcsfejlesztésekről és azok kihasználásáról is szólt, nem pedig az egyenlősdiről... Már jelenleg is soknak találom a megkötéseket a gumiszabályokkal, spórolással stb. a fordított rajtrács/büntető idők/pluszsúlyok csak adnának mégegy pofont az egésznek. Az meg, hogy jó a verseny nem feltétlenül az előzések számától függ, mint ahogy egy 4-4-es focimeccs sem négyszer jobb mint egy 1-1-es. Amúgy meg a fordított rajtrácsot alkalmazó WTCC-re sem mondhatnám, hogy jajj de izgalmas futamok lennének.

Utoljára módosítva: 2016. április 22. 11:31

Ibanez
#11 Ibanez 2016. április 22. 07:43  
csaby_massa:
én már rég bevezettem volna, más kategóriában is bevált, nem is lenne rizikós a bevezetése mivel ez már le van tesztelve.

Teljesen igazad van,legyen minden egyforma,legyen minden egy show műsor,ami a szánalom szintet nézve már a Sas kabaréval vetekszik...Ez az F1,ha fordított rajtrács kell,akkor van más kategória,ahol ezt meg lehet kapni...

ego
#10 ego 2016. április 21. 21:40  

csak halkan kérdezem most a leggyorsabb indult? DE mondjuk a 5. helyről az 5. leggyorsabb indult? Azért mert az 1 kör a mérvadó? Lehet ha 5 kör átlagát vennék már más képet kapnánk. Ki, és miért dönti el hogy ez, és csak ez a megfelelő mód arra hogy "sportszerű" legyen az f1. Mert én azt látom hogy itt mindenki a modern dolgokért nyávog (a másik véglet a régiért) meg vén dagobert-ezik, de a változások nem jók a jelenlegi meg unalmas meg xar meg már senki sem nézi.Szerintem ez egy járható út lenne ami fokozná az izgalmat, de nem ölni ki a sportot sem,lehet hogy nem a leggyorsabb(...) indulna a pole-ból, de kiegyenlítene valamit az erőviszonyokon. Nem lenne ilyen mint most hétvégén hogy végig kordinálná valaki a versenyt az élen, ez pl monacóban nagyon durván nehezítené, de itt kínában alig. Amit te gondolsz megoldásnak sem lenne rossz, csak a versenyhétvégére befizető nézők és vele együtt a pálya üzemeltetők járnának rosszul, most is az a gond hogy pénteken alig vannak szombaton valamivel többen, vasárnap meg sokan. A bevétel meg kevés, bőrnipapa meg emelget ám durván.

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 21:45

daviid
#9 daviid 2016. április 21. 20:33  
ego:
Nem forditott rajt kell, hanem előző verseny első tíz helyezettjének az időméréséhez plusz időket adni. Aki előző versenyen nyert annak a legtöbbet aki a tizedik lett alig valamit, lenne kavarodás de nem nagyon lehet visszaélni vele, a vb-t pedig akkor is a legjobb nyerné csak kicsit megizzaddna érte.

De ezzel pont az időmérő lényege veszne el, hiszen nem az indulna az első rajtkockából, aki a leggyorsabb volt.
Nem kell csűrni-csavarni a dolgokat, szerintem az lenne a legjobb, ha a pénteki napot felére csökkentenénk, azaz egy darab szabadedzés lenne, a jelenlegi kettő helyet. Én igazándiból a komplett pénteket eltörölném, s csak szombaton állna 1 óra rendelkezésre a csapatoknak, hogy a teljes hétvégére felkészüljenek.

ego
#8 ego 2016. április 21. 20:27  

Nem forditott rajt kell, hanem előző verseny első tíz helyezettjének az időméréséhez plusz időket adni. Aki előző versenyen nyert annak a legtöbbet aki a tizedik lett alig valamit, lenne kavarodás de nem nagyon lehet visszaélni vele, a vb-t pedig akkor is a legjobb nyerné csak kicsit megizzaddna érte.

daviid
#7 daviid 2016. április 21. 20:10  

Számomra a fordított rajtrács túl mesterkélt megoldás, mely lehet, hogy jobb futamokat hozna, de konkrétan nem a valós erőviszonyokat domborítaná ki a futamon. A másik pedig, hogyha meglenne határozva, hogy mint a WTCC-ben, hogy az időmérő első tíz helyezettje fordul, akkor ne higgye senki azt, hogy a nagy csapatok nem játszanák meg, hogy a 10. helyre mennének.
A fordított rajtrácsa túraautós, és más egyéb kisebb bajnokságba való, ahol tényleg fontos a show is, nemcsak a tiszta versenyzés. Én például (ami lehet saját magam hibája is), nem tudok komolyan venni egy olyan futam végeredményét, ahol fordított rajtrács volt. A WTCC-ben is pont ez nem tetszik, hogy a fordított rajtrácsos győzelem is ugyanannyit ér, mint a rendes. De ebbe most nem mennék bele, mert ez egy másik szakág.

Személyes véleményem, de a Forma-1-nek, mint királykategóriának, nem hiszem, hogy ilyen, számomra mű dologgal kellene feldobnia a versenyzést.( A DRS is ilyen, igaz, de sokkal inkább ez, mint a fordított rajtrács.) Monacóban ez az ötlet eléggé gyerekesen nézne ki például, mert ott tulajdonképpen az nyer, aki a fordított rajtrács végett az első sorokba került.
Egy főfutam kell, és semmi több. Igen, vannak unalmas versenyek, de hol nincsen? Mindig lesznek kevésbé eseménydús fordulók, attól még a Forma-1 egy izgalmas sportág, néha sok-sok drámai pillanattal, hősies párharcokkal, manőverekkel megfűszerezve.
Nekem semmi bajom nincsen a futamok minőségével, én bőven megvagyok elégedve velük. Mióta f1-et nézek, azóta igaz jó pár eseménytelen versenyt láttam, de attól függetlenül én mindig nagy-nagy örömmel ültem le a tv-ém elé, s megnéztem a másfél óra szórakozásomat. Az autóversenyzés már csak ilyen, nem mindig izgalmasak, sőt néha nagyon könnyen kiszámíthatóak, de attól függetlenül, mindig érdekesek.
Én nem pártolom a fordított rajtrácsot, sőt tulajdonképpen én semmit nem változtatnék a futamok menetrendjén. Ez így volt jó a kezdetektől (50-es évek elején még hosszabbak voltak a versenyek, de az évtized vége óta a jelenlegi formátum él), így van ma is, és én szeretném, ha így maradna a jövőben is.

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 20:28

csaby_massa
#6 csaby_massa 2016. április 21. 20:09  

én már rég bevezettem volna, más kategóriában is bevált, nem is lenne rizikós a bevezetése mivel ez már le van tesztelve.

Enveblo
#5 Enveblo 2016. április 21. 19:35  

ki a zsákomat érdekli mennyi előzés van?... nem attól lesz jó a tészta

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 19:54

Thibczy
#4 Thibczy 2016. április 21. 19:08  

Szerintem felesleges ennyire mesterkélt megoldásokat használni. Eddig mind a három futam teljesen jó volt, nyilván még jobb lett volna, ha Rosberget valaki meg tudta volna szorongatni, de ne legyünk telhetetlenek.

Ha túl nagy a lutri faktor, ha a nézők nem értik mi történik a pályán az ugyanúgy nem jó, ha minden túlságosan kiszámítható. Ha valamin változtatni akarnak, akkor próbálják elérni, hogy legyen minél több egyéni hiba. Ma már nem nagyon lehet látni kicsúszásokat, megpördüléseket, esetleg van pár kisebb elfékezés, de azt gyakorlatilag büntetlenül megússzák.

tatti
#3 tatti 2016. április 21. 18:55  

Pontokat az időmérős eredményért. Fordított rajtsorrend. Pont a leggyorsabb körért. Pont a legtöbb előzésért. És végül pontok a végeredmény szerint.

ddb
#2 ddb 2016. április 21. 18:54  

Minden autó célba ért? Érződik Maldonado hiánya.

vandr
#1 vandr 2016. április 21. 18:48  

Nem értem, miért lenne ördögtől való egy második, fordított rajtrácsos futam, a gp2 mintájára. Néha újítani, változtatni kell. Annak idején a konzervatívok a biztonsági övet is szentségtörésnek tartották.

HairHungary

 



FORMA-1 HÍREK

Austin, lányok

1532016.10.23. 20:22

Amerikai Nagydíj – futam

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást